Motion lika bra som läkemedel – eller LCHF

Comparative effectiveness of exercise and drug… Motion är alltså lika bra som läkemedel vad gäller att förebygga ohälsa, i sekundärprevention, alltså vid etablerad sjukdom.
Eller lika värdelöst?
Någon som kan testa LCHF-kostens förebyggande effekt mot ohälsa i sekundärprevention?

Innan vi vet detta genom vetenskapliga studier kan vi själva prova oss fram till vilken kost som håller oss friskast. Många har upptäckt att det är LCHF.
Inget ont om motion, man mår mycket bättre om man motionerar (lagom), men det är inte säkert att det förebygger framtida sjukdom. Motionens effekt på hälsan är en färskvara. När man blir sjuk kan man inte längre motionera.

 

Comments

 1. 1
  Stig Lönnqvist säger

  Har förstått Annika att du inte är för motion, varför???

 2. 2
  thomas jansson säger

  Det finns knappast några motsättningar mellan LCHF och motion,,,,

  Däremot kan man knappast kompensera felaktig kost med motion annat än i begränsad omfattning.

 3. 3

  Hur läser du, Stig?????
  ”Inget ont om motion, man mår mycket bättre om man motionerar…..”

  Vet väl att Annika bl a är gammal orienterare….

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Stig Lönnqvist:
  Jag är absolut för motion, men jag vill ha fram sanningen. Jag tror att man ska motionera för att må bra för stunden.
  Framtiden vet vi inget om, och jag vet många aktiva motionärer som har fått alla de vanliga ålderssjukdomarna när de blivit äldre.
  Här tror jag dessutom att kolhydratladdningshysterin kan ha spelat en negativ roll.

 5. 5
  thomas jansson säger

  Kosten är nummer ett – motionen sannolikt som god tvåa i hård konkurrens med förutsättningarrna för en god mental hälsa,,,,

 6. 6
  Lchf-Bengt säger

  För mig var det kosten som botade de flesta av mina krämpor, när jag då blev piggare så ville jag motionera automatiskt, efter det är jag nu 20 år yngre i kroppen känns det som, vilken medicin skulle kunna göra såna underverk?

 7. 7
  stålfarfar säger

  Motion verkar inte lösa några överviktsproblem. Många sliter hårt i motionsspåren utan att få någon viktminskning. Nä ska man påverka vikten då är det via kosten.

 8. 8
  Professor Göran säger

  Jag vill gärna tro att jag själv är ett levande bevis på att det som allvarligt hjärtsjuk (sedan 15 år) går att avstå från all medicinering (utom möjligen ett måttligt dagligt intag av alkohol) och även från by-passoperationer om man istället satsar på att ta bort alla de kolhydrater och margarin ur kosten som orsakade kärlproblemen.

  Motion gör inte läget sämre men som Annika påpekar är det en ”färskvara”. Under dessa år har jag t.ex. cyklat några tusen mil och detta trodde min företagsläkare var orsaken till min hälsa medan han ansåg att LCHF var ”vansinne”.

 9. 9

  Tyvärr så generaliseras begreppet Motion alldeles för mycket.
  Det finns motion som bygger upp och förlänger liv osv och det finns motion som bryter ner och förkortar liv osv.
  Ungefär som med kosthållningar och dieter osv.

 10. 10

  @ Annika Dahlqvist:
  Du skrev: ”…många aktiva motionärer som har fått alla de vanliga ålderssjukdomarna när de blivit äldre. Här tror jag dessutom att kolhydratladdningshysterin kan ha spelat en negativ roll.”

  Varje kolhydratsladdning som ger upphov till en rejäl blodsockertopp ger skador i enlighet med forskning (i Lund) om inflammation i blodkärlsväggar genom NFAT -proteinet, som Ann Fernholm har lyft fram.
  Lägg därtill större kolhydratsbaserade måltider till hungrig efter träningspass och totaleffekten kan bli en tidigare hjärtattack eller nedsatt cirkulation p.g.a. förkalkningar som gradvis kan byggas upp av blodsockertopparna.
  När (om ?) någon som helst insulinresistans utvecklas, t.ex. med åldern, accelereras processen – alltså åderförkalkningen – hastigt eftersom sockertopparna då hinner göra större skada genom att de varar längre… Då kan levern bli tvungen att göra triglycerider för att få ned blodsockret, vilket medverkar till fettlever som påskyndar metabolt syndrom, alltså ökar insulinresistansen, vilket i så fall då blir ett exponentiell växande sjukdomsförlopp.
  Kolhydratsladdning ser alltså inte ut att vara hälsosamt.

  Bara motion bör vara bra så länge det inte resulterar i många större än annars (kolhydratsbaserade) måltider, p.g.a. just de skadliga blodsockertopparna enligt ovan.
  Intervallträning är utmärkt eftersom det stimulerar uppbyggnad med lågt in-slitage. Timvis med långsam träning är däremot tvärtom: Högt uttag i slitage och låg uppbyggnad, även om det kombineras med LCHF.

 11. 11

  Regelbunden fysisk aktivitet som är anpassad till individen och dagsformen och som skänker välbefinnande och glädje kan knappast vara fel.Tvärtom! Alla som har haft en gipsad arm eller ett gipsat ben vet att hur musklerna förtvinar och hur svag man är innan man åter byggt upp musklerna genom att använda dem. En muskel som inte används förtvinar. Hur kul är det 😉 Den som motionerar regelbundet och i lämplig dos kommer att längta till sina promenader, simpass etc. Men det gäller verkligen att lyssna på och samarbeta med kroppen, då blir den glad.

  Jag upplever att LCHF + regelbunden motion några ggr /vecka är rena rama dundermedicinen för både kropp och själ! Jag behöver inga studier varken på LCHF eller fysisk aktivitet.Jag KÄNNER ju att det är hälsosamt. Om jag av någon anledning är stressad d.v.s. i ”kamp/flykt tillstånd” så är en lämlig dos motion rena hälsokuren – för detta behövs heller inga studier. Kroppen är bossen och den skall man se till att vara vän med.

  Nu ska jag ut på en stärkande morgonpromenad – jag riktigt längtar 🙂

 12. 12

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Här tror jag dessutom att kolhydratladdningshysterin kan ha spelat en negativ roll.

  Sant.

 13. 13
  thomas jansson säger

  Man kanske måste börja fundera på vad som är normal rörlighet, motion och träning vid sådana här diskussioner, för min egen del så går jag inte ens till bilen då jag har jobbet 10 meter från sängen (och ibland jobbar ett par timmar i sängen innan jag går upp).

  När min morfar var ung gick han en kilometer, rodde över en sjö och cyklade 2 mil innan han kom fram till sitt jobb som snickare, han motionerade aldrig i hela sitt liv.

  Tittar vi på Jonas Colting ansåg han i början av sin träning att 6 mil på cykel var en lång runda men numera kör han pass på 25 mil,,,

  Och många springer på gym, sitter av en halvtimme i styrda maskiner med låg belastning vilket bara ge en marginell skillnad mot ett besök på ett cafe – de kallar det för träning och visst är det bättre än inget alls,,,,

  Delar av motionen är färskvara men delar av motion & träning bygger upp kroppen för lång tid, för min egen del märker jag av det att det går relativt snabbt att återfå både kondition och styrka – något som grundlades för snart 30 år sedan men som jag är helt säker på att jag fortfarande har glädje av – då som nu handlar det om cykel och skrotlyft – det senare i form av intensivträning vilket ger häpnadsväckande resultat snabbt mycket tack vare LCHF som bevisligen kan ge ökad muskelmassa till och med helt utan träning,,,,

  Läs gärna
  https://www.jonasbergqvist.se/sidor/lchf-och-traning/

  Som är en mycket bra bok!

 14. 14
  Ann Kristin säger

  Jag vill verkligen understryka det som Annika skriver, att motion är färskvara, och om man blir sjuk kan man oftast inte motionera. Det räcker med en vecka av feber så har man tappat farten. Lchf däremot, det kan man alltid tillämpa.

  Jag har rört mig mycket i livet, saknade bil som liten, cyklade och åkte skidor i vardagen, rodde, plockade bär, fiskade osv. Mellan 15 och 26 tränade jag, jazzdans, styrketräning, simning, karate…och promenader och cykling i timtal. Mellan 26 och fram till 53 (när artrosen slog till) rörde jag mig hela tiden, både på jobbet och hemma. Både pass med intensiv cardio, och mera lugn rörelse. Ingen effekt på vikten, dock.

  Däremot har jag aldrig varit skadad en enda minut pga träning eller rörelse. Men hur mycket självskadebeteende finns inte bland motionärer, särskilt ”on-off” motionen? Att elitidrottare skadar sig är ju mera regel än undantag, eftersom de lever på gränsen till mänsklig förmåga.

  Nu kan jag inte träna som jag vill, utan tränar som jag kan. Vid en viss gräns ökar smärtan och inflammationerna. Men utan lchf, min rörlighetsträning och smärthantering genom yoga, skulle jag sitta i rullstol.

  Ibland tycker jag att motion omges av lika mycket myter som tallriksmodellen. Vi vet numera att idrott skadar också, och har en rad av problem, alltifrån ätstörningar till skador allt tidigare i livet. Hur många knän som havererar pga övervikt, och pga träning skulle vara intressant att se siffror på. Tro nu inte att jag är emot motion och idrott 😉

  Många överviktiga har utvecklat fobi mot den verkningslösa träningen. Efter att ha tagit hand om hem och barn, hanterat ett antal kubik ved med min hundrakiloskropp, slutligen fått en timmes vila på lördagskvällen, ätit fettsnålt och varit hungrig, ja, då kunde min man föreslå att jag skulle ta en trekilometers löprunda. Han kände nämligen en smal kvinna som sprang tre kilometer tre gånger i veckan. Då var han nära döden 😉

  Nu vet han bättre, och har själv känt skillnaden på kolhydrathungersug, och äggmättnad. Men han har aldrig gått upp, oavsett om han är skadad eller kör för fullt.

 15. 15
  Peter Andersson säger

  Det finns skräpmotion såväl som skräpkost – och den gradvisa tillvänjningen via gammelmedia har skett på likartat sätt. Här är en bra sammanfattning: 🙂

  https://jonas-ad.blogspot.se/2012/10/alla-ska-med.html

 16. 16
  Ann Kristin säger

  @ Peter Andersson:
  Väldigt underhållande! Stackars PastaPaolo 😉 Jag vet med 100 % säkerhet: den enda motion som fungerar är den som blir verkställd på daglig basis.

 17. 17

  thomas jansson Skrev:

  När min morfar var ung gick han en kilometer, rodde över en sjö och cyklade 2 mil innan han kom fram till sitt jobb som snickare, han motionerade aldrig i hela sitt liv.

  Kanske en petitess, men för mig höll Din morfar på med motion dagligen. Frånsett triathlon-racet till och från jobbet, var nog snickarjobbet en rejäl kroppsövning hela arbetsdagen. Hur gammal blev han?

 18. 18

  @ Ann Kristin:
  När korpfotbollen härjade på min arbetsplats, kanske 40 år sedan, kom mina arbetskompisar till jobbet med en arm gipsad varje år. On/off är verkligen farligt. Kontinuitet är en dygd vad gäller motion och naturligtvis LCHF livsstilen.
  Styrketräning har sin plats, för bättre muskulation och kroppskontroll, inte minst för att undvika skador av motion. För mycket och för lite skämmer allt, eller hur?
  Vill man gå ner i vikt får man dock ta till andra knep, t ex utesluta kolhydraterna och hålla proteinerna kort.

 19. 19

  17 @ Dacke:

  Min definition av motion är sådan kroppsansträngning som man utför utanför sitt ordinarie arbete, givetvis fick han en motion som få andra – hans fritid ägnades åt att montera persienner och naturligtvis att agera snickare åt släkt & vänner, han byggde flera hus på sin fritid – både åt sig själv som åt andra.

  Skulle tro att hans genomsnittsliga arbetstid som yrkesverksam låg på drygt 50 – 55 timmar i veckan – han levde mycket spartanskt i övrigt. Många betraktade hans livsstil som snålhet medan det idag skulle anses exemplariskt ur miljösynpunkt – inga onödiga bilresor där inte,,,

  Han blev uppringd av försäkringskassan då han fyllt 77 – han hade varit pensionär i 10 år och de skulle rensa ut hans papper. De påpekade att han under hela sitt yrkesliv endast varit sjukskriven 3 dagar och då på läkarens inrådan – han hade huggit sig i foten med en yxa 1964 och läkaren hade mer eller mindre ”tvingat” hem honom – jag tror att han grämde sig lite för de där 3 dagarna,,,

  Han drabbades av en lätt stroke strax före 80 som inte verkade särskit negativt, när han fyllde 80 år fick han en ångmaskin av mig – han tappade aldrig bort barnasinnet utan körde denna maskin då och då när han fick besök,,,

  Han dog 85 år gammal och var relativt aktiv ända till slutet förutom de 2 sista veckorna,,,,

  LCHF var inte uppfunnen på den tiden – han åt vad man kan kalla ”hederlig svensk husmanskost” – ingen snabbmat utan enkel hemlagad mat.

  Ingen rökning, han var inte absolutist men troligen drack han mycket lite – alkohol i alla former var en i stort sett okänd företeelse hos de flesta närstående under min uppväxt.

 20. 20

  P g a en allvarlig ryggskada i tidiga tonår – så har jag ALDRIG därefter ägnat mig åt idrott, motionslöpnig osv.

  Men däremot så har jag från 1975 i lugnt tempo gått en daglig kvällspromenad om ca 0,5-1,5 timmar. Upprinnelsen till det var att familjen då bestämde sig för att köpa den röd- och långhåriga dvärgtaxen Tessan.

  Alla i familjen skulle hjälpa till med att gå ut med hunden varje dag på en längre promenad – var det sagt. Men det blev rätt snabbt så att de övriga familjemedlemmarna tappade intresset för det – och så blev det mest jag som tog ansvaret för kvällspromenaderna med Tessan.

  Så förblev det under ca 17 år – då det var färdigt för att avliva henne. Det fick jag också göra på eget bevåg. Dock… – kvällspromenaderna fortsatte jag med utan Tessan – och gör så fortfarande.

  Jag skyller bl a på kvällspromenaderna sedan 1975 – att jag fortfarande med drygt 72 år ”på nacken” – ej har ont någonstans och äter noll av mediciner.

  Detta har blivit särskilt påtagligt sedan jag för ca fyra år sedan radikalt minskade på mängden LivsFarliga kolhydrater i kosten.

  Så att röra på sig i all ära – men det håller ej fullt ut – ifall man äter den av Livsmedelsverket rekommenderade felaktiga kosten.


  HÄLSAN ÄR EJ ALLT – MEN UTAN HÄLSAN FÅR ALLT ANNAT UNDERORDNAD BETYDELSE
  !

 21. 21

  18@ Dacke:

  Ok – många tycker de får tillräckligt med motion av sitt jobb men ofta så innebär det istället för många ensidig belastning med arbetsskador som följd – det är inte utan orsak som LO-kollektivets verkliga pensionsålder ligger på 57 – 58 år.

  Det finns knappast en byggnadssnickare idag som orkar med jobbet till de fyllt 65,,,,

 22. 22
  Ann Kristin säger

  @ Thomas Jansson:
  Det har du nog rätt i – min man är snickare, liksom sönerna. Maken åker inlines med stavar sommartid, för att det lindrar hans ansträngda axlar. Att göra något helt annat än det man gör i sitt fysiska jobb är läkande. Äldste sonen jagar, och går miltals i skogen, bra stresslindring efter tuffa veckor i Norge. Den yngre tränar på gym vintertid. Sommartid är det naturen som gäller, som läkemedel och rörelse.

 23. 23
  ADHD mamman säger

  Jag håller inte med där, är helt övertygad om att motion är vitkigt för att minimera risk för framtida sjukdom. Viktigt även att särskilja motionens betydelse för viktminskning och andra hälsovinster med motion. Tänker inte minst på det pyskiska välbefinnandet och hur regelbunden motion har hjälpt många med bla stress och depressioner. Likaså att hålla musklerna i trim för förebygga problem med led, rygg och belastningsskador. Det är viktigt, både för dom med tunga jobb (tunga lyft mm) och för dem som har stillasittande kontorsjobb.

 24. 24

  @ ADHD mamman:
  ” … Tänker inte minst på det pyskiska välbefinnandet och hur regelbunden motion har hjälpt många med bla stress och depressioner …”

  Cancerläkaren Carl Simonton upptäckte vikten av regelbunden motion för sina cancerpatienter för det psykiska tillståndet. Han menade ”att regelbunden fysisk träning utgör en av de bästa metoderna för att avleda de fysiologiska effekterna stress”. Det låter logiskt!
  Vad skall kroppens stressystem i full gång användas till om inte till fysisk aktivitet (kamp/flykt)?

 25. 25

  @ sofia:
  Det visar sig oxå att cancerpatienter som motionerar har klart större överlevnadchans,,,

  Men återigen – vad är motion?

  Frågar vi Jonas Colting svarar han kanske 10 lugna mil på cykel, Annika kanske avser 30 minuters promenad och så vidare,,,

 26. 26

  @ Thomas Jansson:

  * Samarbeta med kroppen och anpassa aktiviteten till utgångsläge och dagsform.
  * Träningen skall kännas rolig, meningsfull, njutbar och stärkandel
  * Initialt gäller försiktighetsprincipen.
  * Lusten att trappa upp sköter kroppen själv.
  * En känsla av välbefinnande borgar för att man längtar till nästa gång 🙂
  * En gång per vecka är bättre än ingen gång

 27. 27
  Lchf-Bengt säger

  Jag jobbar med snickeriarbeten, river och bygger, bär material osv hela dagarna. Men det ger aldrig någon hög puls, och ingen bättre motion som jag behöver, därför går jag upp på fjället eller cyklar för att verkligen få upp pulsen på max så länge det känns ok, det är först då de där välbefinnande känslan uppstår efteråt, och vad jag förstår är det lagom mycket när det inte känns plågsamt eller får ont någonstans, som vanligt är det bara att känna efter vad kroppen säger.

 28. 28
  Jeanette säger

  Hej Annika!
  Vill passa på att fråga dig. Har nyss fått medicin mot högt blodtryck, håller på att testa mig fram och är uppe i två tabletter nu sedan dryga två veckor. Hjälper inte än… Har även lagt om kosten nu till lchf sedan tre dagar.
  Har du någon aning om att man skulle få normalt tryck och slippa medicinen. Har runt 30 kg övervikt och är 46 år. Har även börjat simma 2 ggr i veckan, vilket gör att det känns lugnare i kroppen.
  Tack för din intressanta sida/blogg!
  Med vänlig hälsning
  Jeanette

 29. 29
  Professor Göran säger

  Många kloka synpunkter här – inte minst att även de med hårt fysiskt arbete också behöver allsidig ”gymnastik”.

  När jag själv höll på som värst med ombyggnaden mitt gamla hus trodde jag att jag skulle bli vig som en schimpans när jag klättrade upp och ned i byggnadsställningarna men jag blev bara stelare och stelare i kroppen tills jag kom på att jag måste börja mina hårda arbetsdagar med en timmas gymnastik och då hade jag inte längre några problem.

  Ytterligare ett exempel är från det professionella gäng som bytte tak och de var väl fem sex personer som gjorde hela takbytet på en dag i grannhuset. Jag gick och pratade men en av dom och frågade: ”Du behöver väl knappast någon mer motion?” Då svarade han att om han inte gick på gym så skulle han definitivt inte klara av sitt jobb.

  För att nu inte tala om min vän Christer, lantbrukaren, som hjälper mig en hel del. Han är urstark och dessutom vig som tusan men så går han på Friskis och Svettis två gånger i veckan och åker dessutom på dans varje fredag.

 30. 30

  @ Professor Göran:
  ” …tills jag kom på att jag måste börja mina hårda arbetsdagar med en timmas gymnastik och då hade jag inte längre några problem.”

  Jag hävdar att personer med fysiskt tunga arbeten som lokalvårdare, vårdpersonal, byggjobbare, skogsarbetare, truckförare, lastbilsschaufförer etc. borde få börja sin arbetsdag med en halv timmes uppvärminig. Jag är säker på att det skulle minska skaderisken och belastningsskador – inte minst när man bli äldre och stelare.
  Denna min personliga övertygelse är anledningen till att jag som 70+ börjar de flesta dagar i veckan med någon form av uppvärmning 30-60 min. Man mår så bra resten av dagen … det räcker för mig 🙂

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Jeanette:
  Mot högt blodtryck anser jag att LCHF är grundbehandlingen. Sen får man (ev?) justera med mediciner.

 32. 32
  LCHF-Bengt säger

  Sen jag började med lchf för 3,5 år sen, är min kropp smidigare, rörligare, tåligare och starkare. Kroppen känns välsmord på något sätt också. Jag har lagt märke till andra byggjobbare som jämrar och pustar så fort det är något tungt jobb på gång, själv ser jag det tunga jobbet som en utmaning och bra träning för kroppen.

  Nu är mitt jobb ganska likt gymnastik, men hade ju samma jobb förut, men då med överansträngda, ömmande muskler, ryggont osv.

  Det är så otroligt mycket som händer i kroppen när en strikt lchf äts, när jag tänker efter så skulle jag förtidspensionera mig före kostförändringen, så dålig var min hälsa vid 46 år,
  Nu är hälsan på topp. Ett mirakel skulle man kunna säga,,,,, Fel,,,ät mat vi är skapta för, så fixar det mesta sig.

 33. 33

  @ LCHF-Bengt:

  Att LCHF är grundbulten är det ingen som helst tvekan om!

 34. 34

  @ Thomas Jansson:
  Liknar väldigt mycket mina gamla släktingar i två led tillbaka. Tredje ledet blev tyvärr inte så gamla, gissar att infektioner tog många liv då. Mina farföräldrars generation tog till vara allt på de slaktade djuren. Man hade en kämpastor gjutjärnspanna där man smälte fram istret och bredde på smörgåsen och stekte i.

 35. 35

  Motion eller piller,,,,

  Titta gärna på filmen – kroppen klarar mycket,,,

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/detfetausa/article17590284.ab

 36. 36

  @ Thomas Jansson:

  Tja vad säger man, arvssynden? Det var väl i USA som mättatfettskräcken lancerades till förmån för andra ”livsmedel” 😉

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa