Diabetiker har ökad risk för bröst- och tarmcancer

I Ann Fernholms blogg igår. Diabetiker har 38% ökad risk att avlida i bröstcancer, och 30% ökad risk att dö i tarmcancer.
Detta råder under tiden som diabetikerna får råd att äta högkolhydratkost, vilket höjer deras blodhalter av glukos och insulin.
Glukos, fruktos och insulin stimulerar cancertillväxt, så det stämmer bra.
Men det kan bli helt annorlunda siffror om diabetikerna övergår till LCHF-kost.

 

Comments

 1. 1

  Jo… – Annika – för mycket kolhydrater i kosten = Livsmedelsverkets rekommenderade ca 60 % ÄR LivsFarligt – bokstavligt talat – för de ger förhöjda blodsockervärden – som är rena ”reabränslet” för t ex cancer – som jag ser det.

 2. 2
  Thomas Jansson säger

  https://www.naringsmedicinsktidskrift.se/

  nummer 1 – 2013

  ”Cancer är en metabol sjukdom – inte en genetisk sjukdom – och ska därför INTE behandlas primärt med cellgifter och strålning utan med en fettbaserad, ketogen kost!”

  Det kanske är så man ska se det?

  (fritt efter Sanna Anandala på fb https://www.facebook.com/sanna.ehdin)

 3. 3
  Early Bird säger

  Ehhh… ett litet tips bara:

  Ändra gärna stavningen på rubriken från
  ”Diabetiker har ökad risk för bröst och tarmcancer”
  till
  ”Diabetiker har ökad risk för bröst- och tarmcancer”

  Att få bröst är väl varken riskabelt eller specifikt för diabetiker… 😉

 4. 4
  Ann Kristin säger

  Hur ser ni på vilken nivå av blodsocker man ska sträva efter för optimal hälsa? Borde blodsockernivåer mätas på alla, redan från tidig ålder? Skulle effekterna av socker och skräpmat, som visar sig i högt blodsocker, (eller t o m med ”nyttiga” kolhydrater) vara en ny parameter för ohälsa, som bt och kolesterolvärden har varit länge?

  Borde man också rutinmässigt kolla insulinnivåerna? Det verkar ju finnas två varianter: man får högt blodsocker/insulin och lägger på sig fett i processen. Eller man får högt blodsocker, men insulinet orkar inte och man håller sig smal, men sjuk.

  I båda fallen kan man väl sägas ha ett metabolt syndrom? Kollar man insulinnivåerna på nyinsjuknade D2? Hur länge kan man gå med högt blodsocker och lite insulin innan man blir riktigt sjuk? Har vi magra, till synes friska människor, som istället går runt och skapar grogrund för diabetes, hjärt- kärlsjukdom och cancer? Magra blir ju sjuka lika ofta som feta, om jag ser till min krets.

  Många frågor, men det är detta som borde forskas på. Inom fetmavården borde ju dessutom andra hormoner studeras, som t ex kortisol och leptin. Det finns även andra.

 5. 5

  4@ Ann Kristin:

  Du kan ha normalt blodsocker men mycket förhöjda insulinnivåer . detta upptäcker man inte i nuläget då man normalt inte mäter insulinnivån – kanske kommer detta mera rutinmässigt med bättre teknik någon gång i framtiden? Om något år kommer vi säkert att kunna sampla insulinet kontinuerligt med våra smartphones – tror redan idag det finns tillsatser för mätning av blodsocker?

  Om jag inte är helt felunderrättad kommer HbA1c att mätas som en del av kontrollen av eventuella diabetiker – gränsen skall vara 48 mmol/mol om jag inte kommer ihåg fel,,,

  Att många går omkring med för höga nivåer insulin utan att klassas som diabetiker är ett gissel – det är omöjligt att gå ned i vikt med för högt insulin – själv minskade jag 20 kg på 3 månader efter att ha börjat med Metformin.

  HbA1c har för min del sjunkit från katastrofala 92 mmol/mol till 45 mmol/mol på knappt 1 år. En uppåtgående negativ spiral har vänts till en normalisering – vikten har enligt min mening mycket stor inverkan på både blodtryck & insulinresistens i lever.

  Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) – finns lite att läsa om detta här – den anses vara reversibel i hög utsträckning,,,,

  https://scholar.google.se/scholar?q=non+alcoholic+fatty+liver+disease&hl=sv&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ei=sXRKUpf0EOn_4QTe3oCQDQ&ved=0CC0QgQMwAA

  Jag vill nog påstå att huvuddelen av de jag känner som är sjuka är överviktiga (hela omgivningen är full av T2, stroke, infarkter & cancer) men ibland drabbas även de mest sunda och smala,,,

  Tyvärr så felbehandlas i stort sett 98% av alla nydebuterade diabetiker här i Värmland – undantag givetvis för de som har Kostdoktorn och kanske någon mer,,,

 6. 6
  Ann Kristin säger

  @ Thomas Jansson:
  Enkla mätmetoder/appar för folk i vardagen kommer säkert, när behovet snappas upp av en driftig ungdom. Men hur har du kommit fram till idén om normalt blodsocker/högt insulin? Jag vet att du har nämnt det förut. Och vilka skulle effekterna vara – inlagring av fett utan blodsockerpåslag? Eller vad? Jag minns inte att Ann Fernholm eller någon av våra lchfgurus tar upp det?

  Den söta fettlevern har jag läst om på ett flertal ställen, och den kan tydligen rensas med framgång med kost och motion. Men kan man mäta eller undersöka förekomsten av fettlever? Jag har fått leverprover tagna, då min läkare tydligen trodde att jag krökade för mycket ;). Värdena var bra. Innebär det att jag i alla fall inte har fettlever i så fall?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Ann Kristin:
  En enkel undersökning av levern är ultraljud, men jag tycker inte att det är en rimlig screeningmetod.

 8. 8
  Professor Göran säger

  @ Ann Kristin:

  Intressant!

  Jag tror att läkare har starka väldigt ”fördomar” mot alkohol och de har väl sett en hel del avarter inte minst i form av skrumplever.

  Min ”berömda” kardiolog noterade med förtjusning i journalen att medan jag vägrade ta alla förskrivna hjärtmediciner så hade jag istället ersatt dem med ett måttligt regelbunden medicinering med alkohol under nu 14 år. Mina levervärden var perfekta och han erkände också när jag pressade honom ”mot väggen” att detta var förenligt med kärlvetenskap. Annars hade jag nog föreslagit honom att läsa de 200 vetenskapliga referenserna jag hade i ”bakfickan”.

  Intressant är också att man nu i SBU-rapporten kring kost och fetma noterar att kaffe och måttlig konsumtion av alkohol är dokumenterat klart fördelaktigt för hälsan. Nå – till diabetiker skrev man en gång i tiden ut alkohol på recept som medicin.

  Så ingenting nytt under solen!

 9. 9

  Ann Kristin Skrev:

  @ Thomas Jansson:
  Enkla mätmetoder/appar för folk i vardagen kommer säkert, när behovet snappas upp av en driftig ungdom. Men hur har du kommit fram till idén om normalt blodsocker/högt insulin? Jag vet att du har nämnt det förut. Och vilka skulle effekterna vara – inlagring av fett utan blodsockerpåslag? Eller vad? Jag minns inte att Ann Fernholm eller någon av våra lchfgurus tar upp det?

  Den söta fettlevern har jag läst om på ett flertal ställen, och den kan tydligen rensas med framgång med kost och motion. Men kan man mäta eller undersöka förekomsten av fettlever? Jag har fått leverprover tagna, då min läkare tydligen trodde att jag krökade för mycket . Värdena var bra. Innebär det att jag i alla fall inte har fettlever i så fall?

  Normalt blodsocker med för högt insulin tyder på insulinresistens – dessa personer missar man idag!
  Känns lättast igen på en rejäl övervikt men klarar omöjligt att gå ned i vikt trots fleråriga försök,,,

  Att inte LCHF-gurus har kommit på detta kan bero på att jag är tekniker och varje dag består av någon form av logiskt tänkande som verkar vara rätt så ovanlig i medicinska kretsar – bottenrekordet innehas av Rössner tätt följt av hans kronprinsessa Hellenius vilka båda är ivrigt påhejade på flanken genom Stig Bengmark (som dock har en hel del vettigt att komma med – i alla fall förr),,,,

  Levern kan kontrolleras enklare än med ultraljud – samma resultat fås för alkolister som för insulinresistenta då båda grupperna har en fetthalt på cirka 10% mot normala 5% – många prediabetiker har misstänkts vara hårda på sponken men kan i själva verket vara nykterister!

  Fettlever anses av många kunna reverseras till 80 – 90% – givetvis med LCHF och genom viktminskning – tror inte att motion i sig ger minskad fettlever men indirekt genom viktminskning!

  Det är en myt att man inte kan gå ned i vikt med motion:

  1) Icke insulinresitsenta – metabolt friska går sannolikt inte ned i vikt av motion eller i varje fall mycket lite

  2) Insulinresistenta kan med rätt utförd motion minska sitt socker och insulin OCH kan minska sin vikt genom detta – inte primärt genom energiförbrukningen som motionen ger upphov till!

 10. 10

  8 @ Professor Göran:

  Klart att alkohol i måttliga mängder är bra – det har ju varit känt länge, 2 – 3 glas rödvin om dagen men för en del stannar det inte där,,,

  Den ”medicinering” som gavs till forna tiders diabetiker var dock mera av karaktären större intag vilket kanske behövdes som ”tröst” då man som T1 tynade bort innan insulinet började användas,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa