Nordisk mat vs medelhavskost

I SBU-rapporten står att medelhavskost är den som har visat bäst effekt på den långsiktiga hälsan.
Men det finns vad jag vet ingen jämförande studie mellan LCHF och medelhavskost som har visat detta.
Jag hittade artiklar om en studie som rapporterades 2010 som visade att nordisk husmanskost ger bättre hälsovärden än medelhavskost. Återstår att göra jämförande studie mellan LCHF och medelhavskost och/eller nordisk husmanskost.
Alternativt att jämföra olivolja och smör som basfett i kosten.

Tills vidare får vi själva prova ut vilken av dessa koster vi mår bäst på och får bästa vikt utav.
En enkel kompromiss är att äta LCHF med valfri mängd av smör och olivolja (och kokosfett).

 

Comments

 1. 1

  Jag har släktforskat och finner ingen som helst anledning att jag som nordbo skulle satsa på medelhavskost. Ingen av mina förfäder hade överhuvudtaget hört talas om olivolja etc.och många levde ett långt liv > 90 – 100 år. Här var det vilfångad fet fisk, kött av vilt, hushållsgris och amerikafläsk som gällde som bas. Alla visste att man MÅSTE äta mättat fett om man skulle hålla sig mätt/orka prestera/hålla kroppsvärmen!

 2. 2

  @ 1940:
  Alldeles rätt. Vår kosthållning är anpassat till det klimat och de förhållanden vi har här uppe i norden. Var nog väligt viktigt för våra förfäder att få i sig tillräckligt med fett om de skulle orka. Levnadsvillkoren har ändrats, men den fettrika kosten bör vi behålla. Inte minst under vinterhalvåret då kylan kräver mycket fett till våra kroppar. Smör känns som en självklarhet!

 3. 3
  ADHD mamman säger

  Jag vet tycker inte att det i nuläget finns ett värde med att bevisa huruvida smör eller olivolja är bäst, så länge som det fortfarande finns dem som anser att transfetter eller andra fetter som härdats på onaturlig väg, lightmargariner fulla med tillsatser är ett bra val. Där finns fortfarande mycket att hämta och jag tror att det lättare för folk att hänga med i debatten och förstå om man fokuserar på det som är uppenbart dåligt.

 4. 4
  Professor Göran säger

  Fint att du lyfter fram sådana här studier, Annika!

 5. 5
  Olle Holmqvist säger

  Just det. våra förfäder klarade sig på detta och utan alla kosttillskott som ju till skillnad fr fisk eller lever – som mat. – de senare kan inte överdoseras. man blir mätt eller led på maten långt innan. F ö om medelhavskost: det är väl fortfarande så att vi nordbor lever längre, än medelhavsingar ?

  För tusen år sedan seglade vi i Österled, precisionsnavigerade, släpade och bar skeppen från sjö till
  sjö, och blev kejsarens elitsoldsater. D-brist och benskörhet, depressioner mm.?? 1812-32 byggde vi Göta kanal meddelst skovlar för grävning tvärs över landet, och det var en köldperiod,

  Om jag minns rätt är det 20 av hundra grundämnen som upptäckts på ca 60 grader nord. osv

  Man lever utnärkt här uppe på vad natur och odling ger oss.

  Olle i Arlöv

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 ADHD mamman:
  Det beror på vilken målgrupp man vänder sig till. För de flesta som besöker denna blogg står valet av fett mellan olika naturliga fetter som smör, kokosfett, olivolja etc.
  Industrimargariner och omega–6-oljor går fetbort för oss. Jag tycker att det är oetiskt att öht forska på dessa skadliga fetter. Ingen ska behöva utsättas för dem.

 7. 7
  ADHD mamman säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Jo det kan man ju tycka, men med tanke på Becel reklamer mm på TV och hur mycke pengar som Unilever pumpar in till forskning om detta, anser jag att det är bättre att bedriva forskning när folk ändå konsumerar produkterna i så stor utsträckning och det ligger i linje med gängse rekommendationer, än att inte göra det.
  Dom som är på denna blogg är ändå en liten del av konsumenterna. Den stora massan av konsumenter behöver först förstå att naturliga fetter, oavsett om det är smör, fet fisk, olivoljva, rapsolja eller kokosfett är att föredra framför industrimargariner. Här är en länkt till Unilevers forskningssatsning på över en miljard euro om året, det säger allt och det är därför jag anser att man bör lägga fokus där istället för debatten olivolja vs smör!
  https://www.unilever.se/innovation/sciandtech/Default.aspx

 8. 8

  På den tiden det fanns riklig tillgång på sill, lax och strömming, höll man sig frisk och sund. Nu får man odlad lax praktiskt taget utan omega3, dyr mager sill och strömming med PCB. Grisarna är magra och fettet är botrskrapat. Det är inte lätt att återskapa den hälsobringande kost, som gjorde våra gamla släktingar så långlivade. Smör i all ära, men en liten skvätt olivolja smörjer upp hjärta och ådror och löser upp eveltuella plack.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 ADHD mamman:
  Ja jag vet inte hur vi ska göra för att bevisa att Unilevers produkter är skadliga för hälsan.
  Idéer?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Dacke:
  Hur vet du att olivolja smörjer upp hjärta och kärl bättre än smör?

 11. 11

  Det innehåller mer av omega9, som annses vara inflammationsdämpande, löser upp trombocyter mm.

  Varför måste man VÄLJA mellan dessa tre fetter, Du räknar upp i inlägg 6? Kan man inte få äta lite av vardera?

  Vi festade lite i förgår och var på restaurang. Jag fick en präktig märgpipa på tallriken, då jag beställde kalvfile. Riktigt smaskigt, var inte hungrig ens till lunch dagen efter! Tyvärr har jag inte råd med sådant allt för ofta.

 12. 12

  Dacke Skrev:

  På den tiden det fanns riklig tillgång på sill, lax och strömming, höll man sig frisk och sund. Nu får man odlad lax praktiskt taget utan omega3, dyr mager sill och strömming med PCB. Grisarna är magra och fettet är botrskrapat. Det är inte lätt att återskapa den hälsobringande kost, som gjorde våra gamla släktingar så långlivade. Smör i all ära, men en liten skvätt olivolja smörjer upp hjärta och ådror och löser upp eveltuella plack.

  Jag använder smör, kokosfett och olivolja i den ordningen allt eftersom det passar in i matlagningen – det är mera en fråga om smak än hälsoaspekter på det valet.

  Har för övrigt nyss påbörjat byggnationen av ett eget hönshus – alltfler runt omkring mig börjar med höns – de blir ju lönsamma i stort sett från dag 1 under förutsättning att ingen dyr byggnad behövs.

  Min och grannarnas ägg beräknas kosta runt 3 kr/st om fodret köps vilket är i paritet med krav-ägg – fast jag tror de här äggen är betydligt bättre,,,

  Runt 20 höns blir lagomt för 2 personer,,,

 13. 13

  @ Annika Dahlqvist:
  9
  Jag tror inte att någon av oss har tillräckliga resurser för forskning mot Unilever. Tombola kläckte en ide om att dela ut information utanför livsmedelsbutikerna för en tid sedan. Det skulle i alla fall ge eko i pressen om vi försökte, tror jag.

 14. 14

  Jag äter ägg till frukost, söndagar som äggröra med bacon. Olivolja på de ångkokta grönsakerna och salladen till snart sagt varje mål hemma. Smör på ostskivorna efter varmrätterna vid lunch, är nog de enda här, som köper hela Edamer-ostar, de röda, som svenskarna gärna äter till jul. Smör att steka fisken och lammlevern i, välsmakande ekologiskt kokosfett, som godis – en sked då och då. Hemgrillade kycklingar, där det knapriga skinnet innehåller en hälsosam fettkomposition etc. Det ingår också en rejäl näve jordnötter, sådana med skalen på, för att vara säker på att ingen haft på någon oönskad produkt vid eventuell rostning. Nötterna kommer som starter före middagen och innebär att proteinfulla kötträtter kan skäras ner till halva storleken etc.

 15. 15
  ADHD mamman säger

  @ Dacke:
  Jag är lite inne på din linje. Tror att det är bra att blanda mellan lite olika sorters naturliga fetter. Om inte av hälsoskäl så ur resurssynpunkt och miljöskäl. Smör på massuppfödda djur som fått soja foder är inte heller bra fettsammansättning på. Skulle alla på jorden börja konsumera en stor andel smör, tror jag för det första att det är omöjligt att få fram så stora mängder ekologiskt smör från gräsbetande djur av god kvalitet och för det andra är det inte sunt för klimatet/miljön. Även om vi kan utöka arealen av naturliga betesmarker i Sverige, så räcker det inte det på långa vägar. Vi bör även ta tillvara på all mjölk av resursskäl och inte rata det för att det innehåller socker, hela djuret och mjölken måste användas, inte bara valda delar. Jag tror därför på en viss måttlighet av kött och mejeriprodukter inkl smör..

 16. 16

  13 @ Dacke:

  Något eko i den döende pressen tror jag inte på och den läses nog mest av en grupp som nog har svårt att ändra sig, medelåldern för läsarna av en landsortstidning ligger på cirka 60 år numera!

  Jag är nöjd om jag lyckas omvända några människor,,,

  Förr beställde jag Annikas kostfoldrar från förlaget men det går inte längre, ett tag delade jag ut hennes och kostdoktorns böcker till vänner och bekanta och de allra flesta tar intryck och äter bättre,,,,

  Nu väntar jag på att det kommer billiga digitala e-böcker som kan köpas och ges bort,,,

 17. 17

  Dr Annika: /…/ Alternativt att jämföra olivolja och smör som basfett i kosten. Tills vidare får vi själva prova ut vilken av dessa koster vi mår bäst på och får bästa vikt utav. En enkel kompromiss är att äta LCHF med valfri mängd av smör och olivolja (och kokosfett).

  Det vore onekligen intressant med en jämförande studie olivolja vs smör. Jag inbillar mig att de flesta som äter LCHF kompromissar med valfri mängd av smör, olivolja och kokosfett. Om jag skall göra mandelplättar är det smält smör som gäller i smeten, eftersom jag inte gillar smaken av olivolja,men det går säkert att vänja sig om man nu satsar på det.

  För en tid sedan läste jag i en kommentar här på bloggen att det var något ”hurvel” med olivolja, men hittade senare inte igen kommentaren. Det förkommer så mycket lurendrejeri i livsmedelsbranschen så visst undrar man det går att lita på att den kallpressade olivoljan verkligen är kallpressad och det ekologiska kokosfettet ekologiskt …

 18. 18
  ADHD mamman säger

  Jo glömde att säga att istället för större mängder smör som är ett resurskrävande livsmedel med tanke på det lilla man får ut för varje liter mjölk, kan man ju äta mer späck från djuren som idag ofta skärs bort. Har dock sett i butikerna att fett kött blivit mer populärt på sista tiden.

 19. 19

  Kolla alla runda magar pga oliver och olivolja runt medelhavet. Kan ej vara så nyttigt med bukfett?

 20. 20

  @ Andreas:
  Och du tror inte att det är ”pastamagar”?

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Dacke:
  Du skriver ”Smör i all ära, men en liten skvätt olivolja smörjer upp hjärta och ådror och löser upp eveltuella plack”. Det ger intrycket att olivolja är bättre för kärlen än smör. Då undrar man vilka jämförande studier som visar detta, invändningsfritt?
  Detta är pudelns kärna: Att kostetablissemanget dömer ut vårt inhemska smör, helt utan vetenskaplig grund. Detta riskerar att medföra att vi inte längre kommer att vara självförsörjande beträffande det fett som kan hålla oss friska hela långa livet, eftersom bönderna inte får betalt för sina produkter så att de kan fortsätta verksamheten.

 22. 22
  ADHD mamman säger

  Hmm, runda magar runt medelhavet är en subjektiv uppfattning i så fall. Om man tittar på fetmastatistik ute I Europa går det inte att se någon tydlig trend. Både medelhavsländer och nordeuropeiska länder finns med bland dem som ligger högt respektive lågt. Italienarna brukar exempelvis hamna lågt.

  Med tanke på hur man ska bemöta Unilevers massiva satsning och styrda forskning, kanske man kan uttnyttja sociala medier på något sätt, skapa något kontroversiellt klipp som kan delas på you tube mm? Om jag tänker ännu mer fritt, varför inte en dokumentär i Michael More stil eller som den svenske dokumentär filmaren som gjorde ”bananas”. En annan dokumentär som fått mycket uppmärksamhet är ”underkastelsen”. Kan man få någon sådan dokumentärfilmare eller undersökande journalist som vill gräva i detta?

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Andreas:
  Runda magar runt medelhavet beror nog inte på olivoljan, utan snarare att de gått över till västerländsk skräpmat med konstfetter, omega-6-oljor och mycket socker och stärkelse.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 ADHD mamman:
  Det finns annars redan massor med You Tube-filmer om allt möjligt i kostfrågan.
  Någon som vet någon om margarin?
  Annars är det verkligen dags att någon gör filmen om margarin!

 25. 25
  ADHD mamman säger

  Kanske ”hemlige kocken” Mats Eric Nilsson är en het kandidat eller han kanske känner någon annan?

 26. 26

  Jag tycker vi ska använda oss av försiktighetsprincipen och i första hand använda smör,,,,

 27. 27

  Reklamfilm med Ulf Brunnberg, från 1977:
  Dagsaktuell
  https://www.filmarkivet.se/sv/film/?movieid=586

 28. 28
  Olle Holmqvist säger

  För 20 år sedan eller så skrev jag om dåvarande Monica-rapporten. Göterborgskor bäst bland kvinnor, göteborgare tvåa bland män (som jag minns). Sämst var de södefallande Sovjet, naturligt eftersom köttkonsumtionen rasade och ersattes med bröd och potatis. Dåligt var dessutom Malta, men jag misstänker att de har lite annan genetik som missgynnar just de här måtten.

  Mer aktuella Monica-Data finns här,och Sverige och Italien ligger ungefär lika, snarast fördel S.

  Olle i Arlöv

  https://www.thl.fi/publications/monica/waction/table_a1.htm (män)

  https://www.thl.fi/publications/monica/waction/table_a2.htm (kvinnor fortf mkt bra värden i jämförelse)

 29. 29
  Olle Holmqvist säger

  Medelhavsländerna Italien, Spanien, Jugoslavien (inom ursprungliga gränser) och Frankrike (Tour) har sämre BMI för män än Sverige.

  Olle i Arlöv

 30. 30

  Apropå SBU och medelhavskost

  Uffe Ravnskov:

  /…/ Sammanfattningsvis anser jag att begreppet medelhavskost är ett allt för luddigt begrepp, som blott bidrar till förvirringen kring kostråden. Ingen kan definiera begreppet och av samma anledning finns det inga kontrollerade studier av denna diet. Studier av de enskilde komponenter lider även av allvarliga brister, som inte tillåter några säkra slutsatser.

  https://www.ravnskov.nu/SBU

  Björn Hammarskjöld:

  https://kostkunskap.blogg.se/

 31. 31

  Ingen som har funderat på om inte naturen är skapad så att den kosten som är bäst för vårt klimat också finns där vi bor?

  Förr i tiden kunde man inte skicka färsk mat runt halva jordklotet.

 32. 32

  SBU-rapporten siktar in sig på symptom, att vara överviktig. Man har inte beaktat vad, som i mycket hög utsträckning är grundläggande och bakomvarande sjukdomstillstånd, nämligen insulinresistensen. Om man granskat studierna enligt strategin: vad sänker blodsockret och bemästrar insulinresistensen hade man sållat fram hur man på bästa sätt reducerar samtliga symptom på metabolt syndrom, även övervikten. Synd på så mycket nerlagt arbete!

 33. 33

  32@ Dacke:

  Rapporten är att betrakta som en långsam reträtt – det du nämner om orsak – verkan klarar en gymnasieelev!

  Björn Hammarsköld har som vanligt tittat på detaljerna;

  https://www.kostdemokrati.se/bjorn/2013/09/24/sbus-rapport-mat-vid-fetma/

 34. 34

  @ Andreas:
  Jag skrev något åt det hållet i min postning ovan. Självklart så har vara kostvanor historiskt anpassats till vår omgivning! Vi har ett kallt klimat som kräver bastant och fet kost!

 35. 35

  @ Andreas:
  Det är brödet som doppas i olivoljan som ger magen!

 36. 36
  Professor Göran säger

  Andreas Skrev:

  Inget som har funderat på om inte naturen är skapad så att den kosten som är bäst för vårt klimat också finns där vi bor?

  Förr i tiden kunde man inte skicka färsk mat runt halva jordklotet.

  Människor har förstås alltid optimalt och ofta finurligt anpassat sig till de lokal förutsättningar som funnits som t.ex. eskimåer i Arktis eller indianerna i Anderna. De senare gick t.ex. 30 mil till fots för att hämta tång från Stilla Havet för att komplettera majs- och marsvinsdieten.

  Detta var huvudtemat i det företag som Weston Price genomförde när han på trettiotalet besökte alla ”oförstörda” folkgrupper runt hela jorden och sedan rapporterade i den sanslöst intressanta boken ”Nutrition and Physical Degeneration”. Ett måste att läsa om man är intresserad av LCHF.

  Inga ”vällevnadsjukdomar” överhuvud taget kunde konstateras innan dessa ”primitiva” folk kom i kontakt med vår västerländska matkultur – läs framför allt då mjöl och socker. Weston Price går igenom detta i detalj och är mycket övertygande inte minst genom sitt omfattande fotomaterial.

 37. 37

  Låter väl mycket troligt att vi har anpassat oss till den kost som finns där vi lever

 38. 38

  @ juli:
  Jag vet inte hur snabbt evolutionen arbetar, men det finns en väl etablerad tidsgräns: Inga svenskar bodde i Sverige förrän inlandsisen smält bort. Jag tror inte att t ex potatis, som gjorde att många svenskar överlevde när det var knapert och missväxt, är ett bra alternativ i vår nuvarande situation, där vi vill leva friska och krya uppåt 80+. Vi har tydligen inte anpassat oss till potatisen trots allt.

 39. 39

  @ Dacke:
  Potatis är från Sydamerika och introducerades väl på 1600-1700 talen? Den blev väldigt populär på 1800-talet inte minst för att man kunde bränna brännvin på den 🙂 Så någon genetisk anpassning finns således inte!

 40. 40

  Inte vet jag hur snabbt evolutionen arbetar, men potatis är ju inte en naturlig vara för norden äve om den har kommit att ta stor plats i vårt liv. Ursprungligen kommer den från inkaindianerna i sydamerika. Kan tänka mig att alla kemikalier vi utsätts för i dag har stor skuld till våra välfärdssjukdomar.
  https://svenskpotatis.se/om-potatis/historia/

 41. 41

  omega-6.
  En Israelisk studie undersökte vegetabiliska fetter omega-3 och omega 6, i diet och i fettvävnad. Vegetabiliskt Omega-3 (linoleic) hade ingen eller svagt negativ korrelation med hjärtinfarkt medan högt omega-6 intag visade en fördubbling av risken för hjärtinfarkt för den tredjedel med högst omega-6 i fettvävnaden jämfört med tredjedelen med lägst omega-6 i fettvävnad. https://ajcn.nutrition.org/content/77/4/796.abstract
  Denna studie visar alltså att totalkolesterolsänkande omega 6 kan fördubbla risken för hjärtinfarkt.

  En Spansk studie visar klar korrelation mellan omega-6 i fettvävnad och bukfetma (visceralt fett) https://ajcn.nutrition.org/content/74/5/585.long
  Fettvävnadens komposition korrelerade även med dietformulären; alltså fettet i kosten avgör vår fettvävnad, och härigenom risk för metabolt syndrom, alltså diabetes och kärlsjukdomar.
  omega 9 och omega 3 var däremot associerade med mindre bukfetma.

  Känner Unilever verkligen inte till någon av dessa studier, trots sina sex utvecklingslaboratorier – två i Storbritannien (Colworth House och Port Sunlight), en i Holland (Vlaardingen), en i USA (Trumbull), en i Kina (Shanghai) och en i Indien (Mumbai).
  Från: https://www.unilever.se/innovation/sciandtech/Default.aspx

  Är inte Omega 6 huvudingrediens i Unlivers Becel?

 42. 42

  sen är det svårt att jämföra medelhavskost och nordisk kost då det faktiskt är två helt olika klimatzoner

 43. 43

  @ sofia:
  Det tycks vara så att man måste vara mycket noga med den olivolja man köper.
  Det sägs att det inte finns så mycket oliver i världen att det motsvaras av alla flaskor och dunkar av olivolja i butikerna.
  Man blandar upp med billiga oljor man färgar och manipulerar på olika sätt.
  Jag köper dyra små flaskor i mörkt glas i specialbutiker och förvarar i kylskåp , det är min strategi.
  Har någon något bra tips om äkta och bra olivoljor?

 44. 44

  @ sofia:

  Nu hittade jag länken!
  Här finns mycket att läsa om olivolja.

  https://www.kostdemokrati.se/links/2011/12/04/extra-virgin-ingen-oskuld/

 45. 45

  @ Margareta Lundström:

  Tack för svar/länken Margareta! Jag blir inte förvånad – tvärtom så är det ungefär vad jag förväntade mig.
  ”Det sägs att det inte finns så mycket oliver i världen att det motsvaras av alla flaskor och dunkar av olivolja i butikerna.” Efter att ha läst länken så får jag hålla med Thomas Jansson: ”Jag tycker vi ska använda oss av försiktighetsprincipen och i första hand använda smör,,,,”

  OT: Liknande fundringar har jag haft om dagens vinindustri … Kan det verkligen finnas så mycket vindruvor i världen så att det motsvaras av alla vinflaskor och bag in boxes systemet? Vad är anledningen till att det finns så många olika ”smakinslag” av än det ena än det andra?

 46. 46

  Jag är ingen hängiven fantast av mejerivaror på det sätt som de framställs idag men det gäller att välja det bästa alternativet i varje situation och då ligger nog smöret bra till,,,

  Jag har känt till fusket med olivoljan länge (var det inte t o m dödsfall p g a att någon hällt i glykol i olivoljan för något år sedan, i Spanien?).

  Tydligen använder vi mycket litet olivolja i vårt hushåll – till moussaka bl a – det borde väl gå att byta ut till smör?

  Kokosfett rankar jag nog högre för hälsan än smöret (än så länge) men det har ju inte alls samma användningsområde, kokosoljan kan man ju använda både in- och utvärtes,,,

 47. 47

  Thomas Jansson Skrev:

  Kokosfett rankar jag nog högre för hälsan än smöret (än så länge) men det har ju inte alls samma användningsområde, kokosoljan kan man ju använda både in- och utvärtes,,,

  Instämmer – och om vad normalkosten med ca 60 % kolhydrater/socker ställer till med.

  https://www.youtube.com/watch?v=Mv667rF4S84

  https://www.youtube.com/watch?v=Mv667rF4S84

 48. 48

  @ Margareta Lundström:
  Ta en tur till Provence och köp oljan direkt vid kvarnen. Kan rekommendera grannarna till Les Beaux de Provence, där man kan provsmaka innan man köper, liksom med vinet!

 49. 49

  @ Dacke:
  Var på sådana vinhus på den tiden jag jobbade i Frankrike – det var ju en mycket annorlunda upplevelse jämfört med det svenska systembolaget – där kunde man prata om flytande franska,,,

  Frågan är om det går att importera olivoljan själv från Frankrike?

  Reservdelar till bilar & mc köps från både England och Tyskland och en del av mina bekanta köper t o m motorolja i Tyskland (ingen lågpriskvalité dock – det handlar om extrema motorer,,,) så varför inte?

  Här får Dacke gärna komma med tips, och Piltson med tips om kokosoljan som jag vet att han köper i stora dunkar,,,,

 50. 50
  Ann Kristin säger

  Medelhavskost är en synnerligen luddig historia, tydligen. Jag åt den medelhavskost jag lärde mig att äta när jag tillbringade mycket tid där i ungdomen. Detta var 1974-1980, och då åt inte folket i Emilia-Romagna socker alls, varken godis, läsk eller desserter. Dessert var frukt och bär. Margarin skyddes, smör tillsattes till all pasta och risotto, alltså varje dag. Frukost hppade man över. Gott om animaliskt fett, som skattades högt. Mat i säsong, och närproducerat. Bröd och pasta var inte någon stor mängd, det var tillbehör eller små förätter.

  Jag har återskapat en typisk dag ur minnet: 14% protein 65% fett 14% kolhydrater, 1 % fibrer 6 % alkohol

  Det normala kaloriintaget var runt 1800-2000 kcal/dag. Under den här perioden vägde jag 53 kg till mina 166 cm. Jag var adlrig hungrig eller sjuk.

  Jag drack inte vinet, för jag gillade inte att vara snurrig efter lunch.

  Nu vet jag inte riktigt vad folk äter i Italien. Jag gissar att industrimat har ökat.

 51. 51

  Apropå kokosolja – så finns numera Kung Markattans ekologisk kokosolja, kallpressad Virgin, på IcaMaxi i Mellbystrand för 99 kr i en glasburk med 675 ml. Är ej det ett förhållandevis lågt pris för en bra produkt ❓

  Apropå rekommendationen som Livsmedelsverket ”står upp för” – avseende 60 % kolhydrater/socker i kosten – så tål professor Göran Sjöbergs sunda/hälsosamma inställning att se på kolhydrater/socker som ett gift att repeteras. Krönikan om det finns här.

  I o f s så kan Göran ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att han har. Vad tror Du ❓

 52. 52

  99 kr skall rätteligen var 92,95 kr.

 53. 53
  Ann Kristin säger

  Jag upplever att kokosoljan är synnerligen välgörande, och äter ungefär 4 msk per dag. Jag hoppas ju på minskade ledproblem, och äter dessutom gurkmeja, nyponpulver och ingefära. D-vitamin i ganska hög dos, samt omega 3 och magnesium. Jag har fortfarande besvärliga skov av ledinflammationer, som varar i ett par veckor, som sedan övergår i en bättre period. Jag hoppas på att viktedgången ska göra att minskat kroppsfett innebär minskade inflammationer.

  För övrigt blir det smör, och olivolja enbart på helgen, på sallad. Jag äter minimalt med majonnäs.

 54. 54

  @ Dacke:
  Råkade stava namnet fel, ska vara Les Baux, samma som bauxit, den aluminiumhaltiga malmen man bröt ut bergen runt staden.

  Det är naturligtvis synd och skam att det finns så mycket förfalskningar i omlopp. Hoppas Ni är lika noga med kosttillskotten, då Ni köper via nätet! EU håller som bäst på med nya regler för ursprungsmärkning av kött, men verkar inte orka ända fram till uppfödarna av boskap. Jag ska kolla med vår närmaste olivkvarn hur de ställer sig till att exporter till Sverige.

 55. 55

  Angående Medelhavskost, visst är begreppet luddigt. Sedan blir det inte bättre av att vanföreställningen att personer bosatta runt medelhavet i dag lever på denna luddigt definierade kost. Jag har med egna ögon sett vad de runda magarna har i sina kundvagnar och det är allt utom de basråvaror, som Medelhavskosten borde innehålla. Där kan man tolka innehållet som HCHC.

 56. 56

  Lite lättläst om olika oljor finns här, Göran Petersson – Chalmers som författat ett stort antal läsvärda skrifter om kost & hälsa:

  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_130971.pdf

 57. 57

  @ Margareta Lundström:

  Tack för den länken !
  En länk längst ner på sidan gick till Ulf Bergström, nu en småskalig Fransk olivodlare.
  (Men websiten var utmärkt att innehålla ”malware” , trots att det bara var en enkel pdf.! Vem ser till sådan märkning ???)
  Ulf Bergströms artikel innehöll ordentligt med ytterligare information om storskalig utspädning och maffiainblandning.
  ”Smör tillsvidare” är alltså enda svaret eftersom det ofta kan vara omöjligt att påvisa fusket och myndigheter är köpta eller/och saknar resurser.

  En studie Ulf Bergström hänvisar till var gjord av det franska INSERM, där man gav 600 som överlevt hjärtinfarkt antingen omega 6 växtoljor/margarin eller olivolja. Efter 4 år var man tvungen att avbryta studien eftersom dödlighetstalen då i omega-6 gruppen var sex gånger högre än olivoljegruppen!
  Jag kan dock inte hitta länk till studien. Någon ?

  En annan slutsats av det synbarligen enorma fusket med olivoljan blir att många, förmodligen de flesta studier som jämfört omega-6 och olivolja egentligen har jämfört omega-6 med olivolja + omega-6!
  Ytterligare skäl att slopa både omega-6 och olivolja från storköp.

 58. 58
  Olle Holmqvist säger

  @ Dacke:
  Hej Dacke
  Jag misstror alla kosttilsskott eftersom de bara funnits i några årtionden och inte prövats av evolutionen, vidare en kostregim LCHF eller vad som kräver kosttilllskott är enligt
  defintion = DEFEKT, bristfällig, saknar eller kan sakna ngt. Jag diskuterar gärna konkret D,
  där den största meta-analysen Autier&Gandini 1907 visade att tillskott förlänger livet med i snitt 2,3 dagar under sex år.

  Eftersom sex år är en kort tid är risken för biverkningar sådan att fördelen sannolikt äts upp efter säg tio år.

  Tillskotts-kemikaliter i ren form är samma misstag som konstfetter=margarin. Konkret: ni blir lurade igen !

  Motsatta motiverade synpunkter tack!

  Olle i Arlöv

 59. 59

  Verkar vettigt!
  Numera kokar jag grönsakssoppa med äkta havssalt från Frankrike (lite grått,
  hålls bäst i gamla tättslutande glaskonservburkar med gummitätning).
  Kokas med ca 1/4 msk oxfett!
  Inbillar mig att (spår) mineraler och andra ämnen i både grönsaker och salt som är fettlösliga kan komma väl tillrätta på det här viset. Grönsakerna sönderdelas först in en mixer.
  Åtninstone blir smaken enastående efter en timmes långsamt puttrande.
  Kommentarer ?

 60. 60
  Professor Göran säger

  @ Olle Holmqvist:

  Intressant!

  Vad tror du om det storskaliga ”experimentet” man nyligen utfört i Nya Zeeland med D-vitamin för äldre?

 61. 61

  @ stenbj:
  Låter gott, kanske Du kan lägga med en bit ben med hinnor och fett? Jag tror det skulle öka på näringsvärdet. Enda invändningen är att den lilla mängd kolhydrater, som Dina grönsaker trots allt innehåller, kommer att spjälkas upp i sockerarter under så lång tid i hettan. Någon kommentar till detta?

 62. 62

  @ Olle Holmqvist:
  Hej Olle.
  Jag tror också att en allsidig kost ger de flesta människor vad de behöver. T ex antioxidanter är bara intressanta i samband med kolhydrater, som ger inflammationer. C-vitamin och socker tävlar om att fästa på de vita blodkropparna, men har man låga halter socker fungerar immunförsvaret utmärkt utan c-vitamintillskott. Kalktillskott är meningslöst, och tom lite farligt om man ger det till en person med höga insulinnivåer. Högt insulin gör att kalken inte hittar till benstommen utan avsöndras via urinen. Medans man har en förhöjd nivå kalcium i blodet fastnar en del i de eventuella plack, som finns i kärlen. Alltså helt kontraproduktiv åtgärd.

 63. 63
  Olle Holmqvist säger

  jag hade just ett svar klart med det stack
  återkommer
  kan Prof Göran ge mig ref!

  olle h

 64. 64
  ADHD mamman säger

  Jag förstår inte resonemang kring varför smör skulle vara bättre än olivolja med argumnet som att olivolja inte tillhör vår ursprungskost. Därmed vill jag inte påstå att olivolja är bättre elelr sämre, har ingen aning om det. Tycker bara att man ska vara konsekvent i sin argumentation. På samma sätt som olivolja är nytt är boskapsdjur och att kärna smör också nytt och absolut ingen ursprungskost. Snarare fick man lite fett från vegetabilier i form av nötter och frön, fet fisk som sill och i viss mån från viltkött (som dock är magert) och i perioder fick man även klara sig med fettsnål kost.

 65. 65
  Professor Göran säger

  @ Olle Holmqvist:

  Jag såg nyligen en uppgift i en kommentar här hos Annika eller hos Kostdoktorn om att man generellt hade infört D-vitamintillskott för äldre i någon provins i Nya Zeeland och med goda resultat. Tyvärr hittar jag inte kommentaren nu och en sökning på nätet gjorde mig bara mer förvirrad.

  Med tanke på din kompetens inom detta område så tänkte jag att du också var helt uppdaterad på vad som tydligen pågår på andra sidan jorden.

 66. 66

  Nja, fett fick vi från märgen i ben samt att vi åt alla delar av djuren.

 67. 67
  Olle Holmqvist säger

  @ Professor Göran:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24058907

  det är vad jag hittade på Pub Med
  knappast argument f a medelåldringar & yngre ska D-tillskotta

  Olle H

 68. 68

  @ Dacke:
  Rätt, men jag använder vädigt lite grönsaker till soppan!. Till 3 portioner nästan lika mycket som till en portion middagsmat. En stjälk Selleri, en purjolök, en halv röd paprika, 5 små tomater till ca 6 portioner. Oxfettet – eller fett som kokas från en avsågat oxben när soppan görs – gör att det blir en fin buljongsmak och soppan känns lite mättnade. Kolhydraterna görs ju ändå till socker men alltså med för många sopptallrikar kan ju blodsockret alltså stiga. Grönsakerna körs i turmix någon minut så att det blir små partiklarna som har svårare att sjunka till botten.

 69. 69

  Olivolja talar alla om i den här intressanta tråden.
  Varför inte svenskodlad raps, kallpressad på gård man kan besöka. Om man nu skulle vilja det1
  Varför inte rapsolja?

 70. 70
 71. 71
  Annika Dahlqvist säger

  @ 69 Brelle:
  Rapsolja är en relativt ny företeelse, och den är inte testad mot olivolja eller smör, så man vet inte om den är nyttig.
  Tex sägs det att det finns så mycket omega-3 i rapsolja, men det är kortkedjig vegetabilisk omega-3, som vi inte kan tillgodogöra oss mer än några procent utav. Överskottet av dessa kortkedjiga omega-3-fetter blir aggressivt oxiderande och inflammationsframkallande.
  Det finns också mycket av vegetabiliskt omega-3 i linfröolja, som också är aggressivt inflammationsframkallande för människor.

 72. 72
  Olle Holmqvist säger

  @ Josef Boberg:
  Jag har sett Humbles föreläsningar på nätet flera gånger och jag menar att det kan visas att HAN har fel överallt – på varje punkt (liksom clownen Holick).

  Jag ska gå igenom alla hans argument ett efter ett. Det vore en dröm att få diskutera med honom
  man mot man på lika villkor. Kan Josef B. ordna det ?

  Bara något som jag kommer ihåg nu: Han säger att Stalin skickade sina motståndare en efter en
  ut i Gulag på hopplöst nordlig breddgrad där det rådde brist på sol-D. På den breddgraden 60 grader –
  nu kommer gamla argument från mig, ursäkta upprepningen för er som hört mig förut –

  På den breddgraden 60 – genomförde våra förfäder vikingatåg i Österled, precisionsnavigerade,
  Finska Viken, Neva, Ladoga till exakt rätt flodmynning, drog skeppen uppströms, släpade 12 meter långa skepp över klippa och genom träsk, 65 kilometer. Stockholm-Uppsala! för att sedan segla medströms till Konstantinopel (vacker slavinna på knät och krus vin på bordet)
  där de blev Kejsarens elitsoldater – Hur sannolikt är det att de var osteoporotiska, deprimerade,
  astmatiska etc etc etc pga D-brist?

  Tåget över Stora Bält – Inte bara en fysisk prestation av de enskilda soldaterna – militäringenjörer
  var därtill ute och tog borrprover i isen som de analyserade. Kallt och solfattigt sedan flera månader tillbaka, eller ?

  1812-1832 en köldperiod grävdes Göta Kanal per skadar ! ! tvärs över Sverige. Grävarna rekryterades de bland osteoporotiska, depimerade etc ??

  Mellan 1780 och 1880 upptäcktes 20 av 100 möjliga grundämnem på ca 60 grader nordlig bredd-
  Åter: var dessa kemister handikappade av depressioner, allergi i lab eller osteoporos osv?

  Sånt här s a s allmänbildning – hur rimligt är det presterats av …etc

  Den enda omfattande metaaanlysen jag känner (berätta gärna för mig om ngn bättre)
  Autier&Gandini 2007 D-supplemnterare vinner – 2,3 levnadsdagar – under en sexårsperiod med D-suppl. Möjligen dock inte ens det eftersom biverkninar normalt uppträder senare.

  Next serve is yours
  Mr Latka

 73. 73
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Tack för en väldigt fin länk!

  Väldigt övertygande argument för att ta rejäla D-vitamintillskott på många plan.

  Egentligen inte ett enda argument mot att göra det!

  Efter att ha tagit del av det här föredraget så kommer jag därför fortsätta med mina 5000 IE/dag (utom på sommaren) till någon övertygar mig om motsatsen.

 74. 74
  Thomas Jansson säger

  Brelle

  Rapsolja är utmärkt tycker jag – den häller jag mer än gärna i traktortanken i form av rapsdiesel men i köket slängdes den ut tillsammans med margarinerna för knappt 9 år sedan,,,

  Oliver har folk ätit under lång tid men rapsodlingar är en modern monokultur som inte funnits särskilt länge,,,

  Som parantes kan jag oxå nämna att jag under en kort period var storförbrukare av havre, 1500 kg i månaden – inte för att äta utan som bränsle i pelletspannan – gav en doft av nybakat bröd en kvadratkilometer runt huset.

  Dock avslutades dessa experiment p g a risken för frätskador i skorsten och tak men det var billigt och fungerade utmärkt – det finns användning för havre om man vill,,,

 75. 75
  Thomas Jansson säger

  @ Olle Holmqvist:
  Folk dog som flugor under de strapatser som du uppger,,,

  Humble vet nog vad han pratar om,,,

 76. 76

  Olle Holmqvist Skrev:

  Jag ska gå igenom alla hans argument ett efter ett. Det vore en dröm att få diskutera med honom man mot man på lika villkor. Kan Josef B. ordna det ?

  Nej.

 77. 77
  Thomas Jansson säger

  Professor Göran Skrev:

  @ Josef Boberg:

  Tack för en väldigt fin länk!

  Väldigt övertygande argument för att ta rejäla D-vitamintillskott på många plan.

  Egentligen inte ett enda argument mot att göra det!

  Efter att ha tagit del av det här föredraget så kommer jag därför fortsätta med mina 5000 IE/dag (utom på sommaren) till någon övertygar mig om motsatsen.

  Mitt senaste intresseområde har varit just D-vitaminets inverkan på blodsocker och insulin. Har ännu inte hittat några siffror på hur stor sänkning av långtidssocker som kan erhållas men gissar på att en så stor sänkning som 5 – 10% kan erhållas genom bra tillskott och då i mängder om 5000 IE/dygn.

  På vissa siter ”varnas” för att ta D-vitamin som tillskott om man tar t ex insulin – dosen insulin skall då eventuellt sänkas. Låter mycket lovande tycker jag.

  Är helt övertygad om att D vitamin botar inflammationer i kroppen.

  Har försökt maila Lars Humble om han kan anvisa någon lämplig läsning eller rent av har svaren men har tydligen en för gammal mail adress – ska göra ett nytt försök,,,

  En intressant tidning som jag inte kände till förut:

  https://www.facebook.com/naringsmedicinsktidskrift

 78. 78

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa