Livsmedelsverkets kommentar till SBU-rapporten

Livsmedelsverkets kommentar. Det är  dietist Anna Karin Lindroos som hänvisas till i texten. Hon anser att man ska skilja på mat för viktnedgång och mat för hälsa. Mat för hälsa anser hon innehåller frukt och fibrer. ”Fett av bra kvalitet” får man anta betyder hög andel lättmargariner och omega-6-fetter.

”Lågkolhydratkoster …tycks vara mer effektiva på kort sikt”,  ”- Det är viktigt att skilja på råd om viktnedgång vid fetma och allmänna råd om hur man ska äta hälsosamt för att må bra på lång sikt, som Livsmedelsverkets kostråd handlar om.”

Det som både Socialstyrelsen och SBU har tagit upp, att man inte har hittat hälsorisker av LCHF-kost, och att den sänker förhöjda blodsocker, tar hon inte upp i kommentaren.

Så om man går ner i vikt, och mår bättre med LCHF, bör man byta till SLV:s råd, gå upp i vikt och bli sjuk igen, för att sedan åter ta en period av LCHF. Tycker svenska folket att det låter vettigt? Jag hoppas att allt fler genomskådar Livsmedelsverkets tokprat.

 

 

Comments

 1. 1

  Livsmedelsverket far med medvetna lögner när de hävdar att deras kostrekkomendationer måste följas enligt lag – något som är helt fel,,,

  Att dessutom läsa den rappakalja som Lindroos knåpat ihop är pinsamt. Å andra sidan finns det ju snart inte några människor kvar som varken är överviktiga eller sjuka så deras råd skall ju fortsättningsvis följas av en minoritet av landet.

 2. 2

  Kan inte tänka mig att akademiskt bildat folk besitter så stor okunskap, följdaktligen så ljuger de medvetet.

 3. 3

  Prestige, s stavas förhållningssättet.
  Livsmedelsverket underminerar sitt eget anseende.

 4. 4

  ”…Livsmedelsverkets tokprat.”

  Berättigat omdöme.

  Brelle:
  ”Livsmedelsverket underminerar sitt eget anseende.”

  Fel. Livsmedelsverket har inget anseende som kunde undermineras. Och den andliga halten hos den just aktuella representanten för Livsmedelsverket framgår mot slutet av denna drapa, som vi skrev för fyra år sedan:
  :
  https://www.newsmill.se/artikel/2009/08/03/bibelns-folk-n-stan-oskyldiga-tack-f-r-det

 5. 5

  juli Skrev:

  Kan inte tänka mig att akademiskt bildat folk besitter så stor okunskap, följdaktligen så ljuger de medvetet.

  Oavsett om det handlar om okunskap eller ren bluff så är det bra att SLV-folket blir ifrågasatta och utmanade, som här av Lise.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5657206

  Man blir glad 🙂

 6. 6

  Dietisterne vil ikke ta til seg ny forskning, og benekter for at LCHF er bra for de aller fleste menneskene, også på lang sikt. Deres barnelærdom sier fett er farlig, og slike holdninger viker de ikke ifra.

 7. 7

  ”…Lågkolhydratkoster har lyfts fram i media som särskilt positivt för att gå ner i vikt, och de tycks också vara mer effektiva på kort sikt, upp till sex månader. Genom att ta bort en hel livsmedelsgrupp, i det här fallet mat med kolhydrater, blir det lättare att begränsa kaloriitaget. Men på sikt är det lika svårt att hålla sig till lågkolhydratkost som andra kostinriktningar och efter ett år ser man inte några skillnader i viktnedgång mellan olika koster.

  – Det är viktigt att skilja på råd om viktnedgång vid fetma och allmänna råd om hur man ska äta hälsosamt för att må bra på lång sikt, som Livsmedelsverkets kostråd handlar om, säger Anna Karin Lindroos.” – slut citat härifrån.

  Hur fan kan en myndighet få vara så dåligt pålästa – eller är det helt enkelt bara tillämpning av härskartekniker

 8. 8

  sofia Skrev:

  Oavsett om det handlar om okunskap eller ren bluff så är det bra att SLV-folket blir ifrågasatta och utmanade, som här av Lise.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5657206

  Man blir glad 🙂

  Japp… 🙄

 9. 9

  Livsmedelsverkets ologiska resonemang underminerar den egna trovärdigheten. Även i det här fallet är det droppen som urholkar stenen. Ju längre tiden går, ju fler som genomskådar ”tokpratet” desto hårdare blir bakslaget …Vad jag ser drar Anna Karin Lindroos ner byxorna på sig själv 🙂

 10. 10

  Att man kan bli diabetiker och kärl- och hjärtsjuk av SLV-kost är i överensstämmelse med modern forskning som visar att den största risken för bägge dessa sjukdomar är högt blodsocker och högt insulin, tillstånd som kan normaliseras och reverseras med lågkolhydratskost som LCHF.
  Reversering av sådana tillstånd genom att följa SLV’s normalkost utan andra interventioner än motion verkar dock vara helt okänt.

  Hur många diabetiker har blivit friska genom att följa SLV’s kostråd förmedlat av dietister som ofta – mot bättre vetande – hävdar att de är tvungna att följa SLV-råd ? Man talar inte ens om att bli frisk, utan blir istället felaktigt informerad om att sjukdomen är ärftlig och kräver livstidsbehandling. Utsikterna kan presenteras som ett ”bättre” normalförlopp i form av kortare invaliditet och kanske bara 10 års förkortad livstid istället för upp till 15, som normalförloppet spänner, om råden följs.
  Känner någon en enda diabetiker som blivit kvitt insulin och tillfrisknat med hjälp av SLV-kosten?

  Vad som behöves efter alla anekdoter om insulinfria diabetiker på LCHF-kost är en sammanställning med så många som möjligt som kan jämföras med vad SLV erbjuder.
  En sådan sammanställning med blodvärden av LCHF-are som varit friska i över 2 år t.ex. behövs för att det systematiserade dagliga bedrägeri av intet ont anande medborgare som fortgår i SLV’s namn kan sluta så snart som möjligt.
  Att vara dietist och inte tala om att alternativ till standardbehandling existerar är högst bedrägligt och borde t.o.m. prövas i rättsfall, där vederbörande blivit svårt sjuk med återhämtning efter LCHF.

 11. 11


  Minst sagt komplicerat att vara sjuk p g a felaktig kost – och söka hjälp för det…

  https://www.youtube.com/watch?v=Mv667rF4S84

  https://www.youtube.com/watch?v=Mv667rF4S84

 12. 12
  Peter Andersson säger

  Jag tror det handlar om kostnader för samhället – budgetångest. Billiga kolhydrater är just det – billiga. Bra kött och fett kostar minst det dubbla. Hur många äldre står på matdistribution via hemtjänst o.d.? En halv miljon? En hel miljon? Hur många skolbarn får billig pasta eller potatismos varje dag? En miljon? Mer? Hittills har man kommit undan med att servera dem det billigast möjliga – som också råkade vara ”det bästa” enligt de gamla påhittade kostteorierna. Nu har det kommit fram att det som är bäst också kostar mer – då blir det problem liksom…

 13. 13

  @ Peter Andersson:
  Alldeles riktigt. Det blir minst sagt komplicerat! Man måste börja att prioritera och då brukar barnen och de äldsta få stryka på foten. Då blir det mer av indragna kök, matlådor och billiga råvaror. Ett land som vill kalla sig välfärdsstat som inte kan ge barn och gamla nyttig mat får nog ta bort det epitetet.

 14. 14
  Sven Erik Nordin säger

  Livsmedelsverkets pinsamheter hade nog sin optimala nivå våren 2009 – då man på sin hemsida lade in 72 studier som skulle visa det mättade fettets farlighet. När en grupp forskare avslöjade att 70 av studierna var helt inadekvata eller visade det mättade fettets nyttighet innebar det att SLV under flera decennier givit kostråd utan vetenskaplig täckning. När man på SLV efter lång tids tystnad äntligen yttrade sig om avslöjandet, så måste det ha varit historiens mest pinsamma texter, där man försökte slå knut på sig själv för att försvara uppenbara lögner. Som någon har sagt: Antingen är man på SLV totalt okunniga på det område där man skall vara experter – eller så ljuger man medvetet. Och det gäller liv och hälsa för en hel befolkning! Den gången var det närmast dödstyst i media. Nu har man åtminstone uppmärksammat SBU:s rapport – men oftast behandlat den okunnigt och ytligt. Våren 2009 tillskrev jag ett stort antal tidningar om det oerhörda avslöjandet. Än i dag saknar jag varje form av respons. Inte ens en bekräftelse på att man fått mina texter har jag fått. Det enda medium som tog in det jag skrivit var bloggen Newsmill. Där finns t.ex.

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/04/16/livsmedelsverket-avslojat-och-pressen-tiger-6

 15. 15

  @ Sven Erik Nordin:

  Ja, den där episoden skall inte glömmas. Verkets svar var några allmänna fraser som inte tog upp sakfrågan, varefter generaldirektörskan förklarade diskussionen ”avslutad”. Jag undrade över hur de tolv kunde finna sig i detta och inte förföljde saken på annat sätt.

  Två år senare trodde man fiaskot var glömt, så att man kunde köra fram samma oförändrade argument. (Sundsvalls tidning 27/8 2011). Förloppet återberättas på sid. 189-191 i ”Kulinaria”.

  Intressant att ingen tidning ville ge sig på ämnet, vad kan det bero på? Verkets hantering var så tafatt att jag hade väntat mig finna historien på någon aftontidnings löpsedel. Sådan bevakning hör faktiskt till dagspressens samhällsuppgift. En motsvarande skandal vid något verk under finansdepattementet hade blivit ordentligt uppmärksammad.

 16. 16
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Såg just att Dr Mercola publicerat en artikel beträffande Alzheimers och kosten. Det kommer att bli svårare och svårare för SLV att fortsätta sticka huvudet i sanden!

  ”How to Prevent Alzheimer’s Disease—A Neurologist Speaks Out”

  — ”..Research suggests the best hope is in prevention focusing on exercise and diet, specifically replacing carbohydrates with higher amounts of healthful fats, and moderate amounts of high-quality protein
  — Gluten sensitivity appears to be involved in most chronic disease, including those affecting the brain, because of how gluten affects your immune system. Glucose and fructose,(sugars) and carbohydrates can also have powerfully toxic effects..”

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/29/dr-perlmutter-gluten.aspx?e_cid=20130929Z2_SNL_Art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20130929Z2

 17. 17

  @ Piltson:

  Det var fel att hänvisa till enbart Sundsvalls Tidning härovan. Det visar sig att denna demonstration av oförmåga att påverkas av fakta förekom i flera ”landsortstidningar”. Så här såg det ut i Borås Tidning:

  https://www.bt.se/debatt/inget-skifte-i-synen-pa-fett%282914603%29.gm

  Lägg underteckarna på minnet: Wulf Becker, Anna Karin Lindroos och Irene Mattison.

  Denna upprepning av ett effektivt avrättat argument är mer graverande än den ursprungliga artikeln, eftersom den demonstrerar verkets kompromisslösa arrogans och beredskap att strunta i både upplysning och argument som inte passar dess jordbrukspolitiska syften. Att tusentals människor blir sjuka och några av dem kanske dör i förtid får inte påverka dessa statsavlönade legoknektar under WHO..

  Vad betyder ”samsyn”?

  Det är oklart för mig, eftersom jag inte kan hitta vetenskapligt belagt material som stöder verkets resonemang. Men jag undrar om det här kan röra sig om det engelska begreppet ”consensus” i dess demagogiska innebörd.

  ”Consensus” betyder samstämmighet, men Petr Skrabanek påpekade det lustiga i att begreppet körs fram just i lägen där det inte föreligger samstämmighet. I andra lägen behöver man det ju inte, eftersom det räcker att lägga fram korrekt upplysning. .
  Ett exempel var den beryktade ”consensuskonferensen” som gav upphovet till kolesterolhetsen och statinvansinnet. I ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg finns en sammanfattning på sid.154.

 18. 18
  Sven Erik Nordin säger

  Livsmedelsverket kommenterar inte att SBU i sin rapport ägnat sig åt direkt FÖRFALSKNING. SBU påstår att William Banting ”ordinerades av sin läkare en diet där han skulle undvika ’fettbildare’, dvs fett, olja, grädde, smör, bröd, potatis, ris, socker m m.”
  Det var genom att drastiskt dra ner på kolhydraterna Banting lyckades gå ner i vikt och bli frisk – INTE genom att minska på intaget av fett!
  I själva verket var det ”bröd, smör, mjölk, socker, öl och potatis” – d.v.s. huvudsakligen kolhydrater han ordinerades att avstå ifrån. Möjligen fanns redan då hos den aktuelle läkaren fördomar om smöret som fettbildare, varför detta också kom med på listan. Men ”fett, olja och grädde står det inget om i Bantings egen bok – ”Letter on Corpulence Addressed to the Public”.
  Märkligt hur en statlig institution som SBU kan ägna sig åt medveten (?) förfalskning!

 19. 19

  BMI mäts på spädbarn i Jönköping………vad tycks?

 20. 20

  Finns det nåt ställe som man göra inlägg som är allmänt intresse , om man vill påpeka nåt som man sett , det känns ju fel att skriva om BMI-mätningar av bäbisar på ett komentarsfält som handlar om nåt helt annat.!!!?

  Jag har för övrigt skrivit kommentarer men de kommer inte in:

 21. 21

  Sven Erik Nordin Skrev:

  ägnat sig åt direkt FÖRFALSKNING. SBU påstår att William Banting ”ordinerades av sin läkare en diet där han skulle undvika ‘fettbildare’, dvs fett, olja, grädde, smör, bröd, potatis, ris, socker m m.”
  Det var genom att drastiskt dra ner på kolhydraterna Banting lyckades gå ner i vikt

  Ja, det där är faktiskt ett känt demagogiskt knep: man presenterar känd historik som om den innehöll något annat än t.o.m. den egna dokomentationen visar att den faktiskt innehöll. Det kan vara verkligsfullt i lägen där man vet att de flesta i publiken inte skulle gå in och kolla källorna.

  Vi drabbades av detta här i Tyskland i samband med stavningsreformen för några år sedan. Fristående germanister var till 100% emot den onödiga reformen Men stavningskommissionen var styrd av ordboksförlag, för vilka den blev lönsam. Sålunda lanserades vissa stavningsändringar med hänvisning till UPPDIKTAD etymologi som inte fanns belagd i några källor.

  Sådant kan vara vanligare än man tror. Jag tror både Ralf Sundberg och Paul Campos gav exempel på forskningsrapporter där sammanfattningen bygger på andra data än de som faktiskt redovisas i det egna materialet.

 22. 22

  Nizze Skrev:

  Finns det nåt ställe som man göra inlägg som är allmänt intresse , om man vill påpeka nåt som man sett , det känns ju fel att skriva om BMI-mätningar av bäbisar på ett komentarsfält som handlar om nåt helt annat.!!!?

  Jag har för övrigt skrivit kommentarer men de kommer inte in:

  Det ligger i bloggens natur,,,,

  Har du besökt Kostdoktorns forum – där kan du starta nya trådar om sådant som BMI hos nyfödda – å andra sidan förekommer det ju att Annika tar upp saker som hamnat i trådar,,,

 23. 23

  @Piltson och Sven Erik Nordin

  Hårresande läsning! Tur att ni finns och jämte andra kritiskt granskar det som skrivs:

  Uffe Ravnskov: /…/ Sammanfattningsvis anser jag att begreppet medelhavskost är ett allt för luddigt begrepp, som blott bidrar till förvirringen kring kostråden. Ingen kan definiera begreppet och av samma anledning finns det inga kontrollerade studier av denna diet. Studier av de enskilde komponenter lider även av allvarliga brister, som inte tillåter några säkra slutsatser.

  https://www.ravnskov.nu/SBU

  Björn Hammarskjöld: https://kostkunskap.blogg.se/

 24. 24

  @ sofia:
  Lindroos´ vimsiga kommentar bekräftade att SBU-rapporten inte föranleder Livsmedelsverket att justera sin åskådning på någon punkt. Det framgick f.ö. också av att en av kommissionens ledamöter, Ingrid Larsson, framträdde i en ”chat” hos Göteborgsposten, där hon ihärdigt upprepade regeln om energibalans och ignorerade centrala frågor som rapporten förorsakade.

  Ingenstans kan vi alltså vänta oss någon praktisk justering på grund av denna rapport, och som vanligt har mediafolket svikit oss. Dom försitter ständigt intressanta ingångar. Här kunde man t.ex. tänka sig en intervju med ledamoten Fredrik Nyström med en fråga om han är belåten eller kanske missbelåten med det man enats om att skriva, och isåfall varför.

  .

 25. 25
  Ann Kristin säger

  @ Nizze:
  Jag såg också det i morse, och det kommer säkert att tas upp snart. Exakt vilka råd föräldrarna får sades inte, men man kan ju misstänka att fettet kommer på tal.

 26. 26

  25@ Ann Kristin:

  Ett problem som funnits ett tag i USA – barnen är både insulin- och leptinresistenta redan från födseln – det är väl antagligen detta som är orsaken till BMI-märning på nyfödda?

  (jodå – det finns nog anledning att ta med leptinet i kostdiskussionen framöver!)

  Mer om detta relativt nya fenomen finns föredömligt enkelt beskrivet i Robert Lustig´s bok ”Fat Chance” för dem som inte redan har läst denna,,,

  ——————————————————————————–
  Dags för frukost/lunch – ägg & bacon och till efterätt – Piltson´s ”Kulinaria” som nyss trillade ned i brevlådan – bara genom att slå boken på några ställen inses att det kommer att vankas mycket gammalt som för mig hittills varit okänt,,,,

 27. 27

  @ Piltson:

  Lindroos kommentarer är nog utstuderat vimsiga. Det finns ju personer som Ravnskov, Hammarskjöld, Nyström, Piltson, Nordin som har synpunkter; varför får dessa inte komma till tals? Uppdrag granskning?

  Det är extremt fegt att låta Hellenius, Rössner, Quetel, Larsson m.fl med sin rappakalja få stå oemotsagda i de flesta flall. Kan det vara så att det är etablissemangets experter som ställer villkoren 😉

 28. 28
  Thomas Jansson säger

  @ sofia:
  Jag har en känsla av att man inom etablissemanget skickar fram lite lätt korkade ”nyttiga idioter” till fronten?

  Folk är ju i allmänhet rätt så auktoritetstroende även om det blir färre för varje dag,,,

 29. 29

  @ Thomas Jansson:

  Efter att ha följt kostdebatten under en längre tid har jag själv alltmer fått en känsla av att etablissemanget skickar fram för uppgiften lämpliga (fallenhet/utbildning) piloter (jfr Mary Lasker) och ser till att dessa i de flesta fall får stå oemotsagda i sin mättatfettskräckpropaganda.
  Alternativt får dr Andreas, dr Annika, prof. Martin Ingvar komma till tals samtidigt med ett garde av ”opponenter” – kritikerna av lågfettkost får sällan utveckla sin ståndpunkti lugn och ro såsom Hellenius, Rössner etc. Det är som en osynlig hand som styr …

 30. 30

  @ sofia:
  Ja, men det skulle inte vara möjligt om journalisterna förstod sin uppgift och insåg sitt ansvar. Vi fattar inte varför mediabevakningen i dessa frågor måste vara så mjäkig.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Nizze:
  Jag förhandsmodererar inte kommentarerna, så om dina kommentarer inte kommer in måste det vara nåt annat fel.
  Jag har ibland funderat på att ha en kommentarstråd om allmänna diskussioner. Skulle det vara en bra idé?

 32. 32

  31 @ Annika Dahlqvist:

  Nej – trådarna må vara lite vingliga men det kommer oftast fram mycket bra under resans gång även om det har mycket lite att göra med rubriken,,,

  Komplement till bloggar finns ju – Kostdemokrati som är mera som artiklar (en kontinuerligt utgiven facktidning?) och Kostdoktorns forum – vart och ett av dessa format har sina för- och nackdelar.

  Det enda som kanske kan förbättras är sökfunktionen – det är svårt att hitta tillbaka till inlägg – är det möjligen jag som är okunnig eller är det svårt?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa