Folkpartiet backar om mellanmjölken

P4 Norrbotten Folkpartiet vill nu riva upp beslutet om att ersätta mellanmjölk och Bregott mot lättmjölk och lättmargarin i Luleå.
Den ”massiva debatten” har gjort att Folkpartiet tänkt om.
Hoppas att det går att riva upp beslutet.

130930 Mellanmjölk och Bregott blir kvar i  Luleås skolor.

 

Comments

 1. 1

  Ja – det kommer att med stor sannolikhet att rivas upp då dessa partier måste ha några väljare kvar,,,

  Såna här tokerier öppnar spelfältet för vårt senaste tillskott – SD, vi kommer att kunna vara helt säkra på att de kommer att utnyttja situationen genom att förspråka bättre mat på äldreboende, skolor o s v,,, Om det är bra eller dåligt är ju upp till var och en att bedömma!

  Nu har det inte så stor betydelse vilket block som kommer att vinna – det blir i praktiken SD som regererar – rätt utnyttjat kan det faktiskt innebära en bättre kost & hälsopolitik,,,

  När det gäller Luleå så tror jag vi borde organisera oss med namnlistor och annat för att driva igenom frågan – det är nog viktigt att ta en kommun i taget,,,

  Lämpligtvis genom denna kvinna:

  https://www.naturligmatiskolan.se/

 2. 2
  Kalle Karlsson säger

  Jag personligen är trött på att de politiskt korrekta partierna inte har större respekt för människor som har egen uppfattning om hur man skall äta och tänka utan försöker placera dem i ett utanförskap. Självklart blir det Sd som får min röst i det kommande valet.

 3. 3

  2 @ Kalle Karlsson:
  Annika är ju inte så förtjust i politik på sin blogg men det är ju ofrånkommligt om vi ska komma vidare,,,

  Min uppfattning är att många inte röstar på själva SD utan röstar bort de andra mer eller mindre handlingsförlamade partierna – det är många som kommer att få fina pensioner efter nästa val – flera partier kommer att försvinna från riksdagen,,,

 4. 4

  Jag kan inte se något fel i att rösta på Sd om de för fram matfrågan på skolor och äldreboende.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Thomas Jansson:
  Om det framkommer att ett befintligt parti har rätt åsikter i kostfrågan är jag helt bekväm med att förmedla det budskapet. SD har jag dock mycket svårt för pga deras främlingsfientlighet.

 6. 6

  @ Thomas Jansson:
  Det kan väl aldrig vara en nackdel att förorda en bättre kost på våra äldreboenden och skolor?

 7. 7
  Kalle Karlsson säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Nu har du trillat in i de politiskt korrektas retorik när du använder ordet ”främlingsfientlighet”. Detta uttryck är helt och hållet myntat av det politiskt korrekta etablissemanget för att få Sverigedemokraterna att framstå som suspekta och få dem att hamna i ett utanförskap. Tänk inte ”främlingfientlighet” utan tänk ”kritisk mot den flyktingpolitik som bedrivs i Sverige”. Främlingsfientlighet är någonting helt annat som inte skall uppmuntras men som förmodligen i olika skepnader förekommer i alla politiska partier, även mot svenskar.

 8. 8

  Det kan väl aldrig vara en nackdel att vilja ha en bättre kost på våra äldreboenden och skolor. Om Sd värnar de gamla så är det svårt att se någon nackdel med det. De gamla är väl utan tvekan de som tagit mest stryk med de senaste årens besparingar? Vara alla pengar tar vägen med ett av världens högsta skattetryck får väl var och en grunna på!

 9. 9

  Man hoppas verkligen att det går att riva upp beslutet, inte minst då Anna-Karin Quetel, som är nutritionist på Livsmedelsverket, i onsdagens program sade att skolorna bryter mot skollagen om de inte följer livsmedelsverkets rekommendationer, vilket är felaktigt/ vilseledande information (i slutet på programmet)

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5655968

  Är hon okunnig eller bluffar hon medvetet? Oavsett så är det allvarligt att vi matas med mantrat att det är lag på att skolorna måste följa Livsmedelverkets rekommendationer 😉

  Är det så att kommunernas även kostchefer får felaktig information?
  När och på vilket sätt sker detta i så fall?

 10. 10

  Det kan väl aldrig vara en nackdel att vilja ha en bättre kost på äldreboenden och på skolorna? Om Sd driver det som en av sina hjärtefrågor kan jag inte se något problem med det. De gamla har tagit mycket stryk av de senaste årens besparingar. Maten är i många fall undermålig och sparbetingen och rationaliseringar ligger tungt över olika förvaltningar. En fundering man har är ju var alla skattepengar tar vägen!

 11. 11

  natan Skrev:

  En fundering man har är ju var alla skattepengar tar vägen!

  Lite funderingar om det har jag på min blogg här.

 12. 12

  @ sofia:
  Det du beskriver är mygel på olika nivåer. Ett sätt att vifta undan ansvar för att de inte är utsatta för tillräckligt hårt tryck. Och våra politiker låtsas som om det regnar. De som styr nu är en stor besvikelse. Hade förhoppningar på alliansen men dessa har kommit på skam med råge!

 13. 13

  @ natan

  Kostchefer/dietister/nutritionister etc. ”utbildas” för olika ändamål. Från berörda polikers/läkares axlar har kostfrågan lyfts. Tror inte att kosten berörs på läkarutbildningarna, någon som vet? Det hela är mycket fiffigt uträknat, ingen kan ställas till svars 😉 (Jfr USA när mättatfettmyten skulle spridas i ”Forskningsfusket”). Och så har man speciella piloter (vet inte om jag har missufattat saken, men jag tycker att dessa piloter numera oftast är ”oskyldiga” kvinnor med förtroendeingivande blick) som kan konsten att trovärdigt upprepa sitt mantra i olika sammanhang.

  Dessutom ligger det säkert något i Josefs påstående att det som upprepas flest ggr går in i långtidsminnet. När många experter påstår samma sak, och enär det oftast är etablissemangets företrädare som får sprida falsk information utan att bli oemotsagda så blir det som det blir 😉

 14. 14

  natan Skrev:

  Hade förhoppningar på alliansen men dessa har kommit på skam med råge!

  Den svenska BlockPolitiken ÄR detsamma som BlockeringsPolitik – som jag ser det.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ❓

 15. 15

  Thomas Jansson Skrev:

  Dock kan vi inte bortse från att SD kommer att ha den reella makten i Sverige under lång tid framöver – de har kommit för att stanna och de har valts av folket.

  Jag kan bara hoppas på att Du har fel i det.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Josef Boberg:
  Om det blir så att bara SD kommer att ha en bra syn i kostfrågan får vi problem. I alla fall jag vill inte bli associerad till SD.

 17. 17

  Ingrid Norberg heter Barn Och Ungdomsnämndens ordförande i Luleå.
  Även hon säger att beslutet togs för att de måste följa LAGEN!
  Hon har gjort sig oanträffbar på telefon… men jag ger inte upp 😉

 18. 18

  Oavsett vad vi tycker om politik så är det en del av livet. Thomas har så fullständigt rätt i det han skriver och vem som lyfter frågan är oväsentligt. S som de benämns har många lik i lasten när det gäller främlingsfientlighet.

 19. 19

  Jag har träffat och mailat till stadsdelsnämndens ordförande Abit Dundar (fp), stockholm, och jag hoppas att han tar till sig debatten om kravet på att barn ska få riktig mjölk och riktigt smör och inte vattnig blåmjölk och billigt margarin.

 20. 20

  @ Lise:

  Ingrid Norbergs e-post: ingrid.norberg(a)skol.lulea.se

  Tomas Olofsson är den som klokt nog vill riva upp beslutet : thomas.olofsson(a)folkpartiet.se

  Jag har funnit att e-post till politiker/tjänstemän och kvinnor är bättre än telefonsamtal. Spara brevväxlingen. Då har man svart på vitt.

  Jag är själv inne på att tillskriva Thomas Olofsson, men då jag varken är i kostbranschen eller bor i Luleå kommun har jag avvaktat. Däremot har jag via Statistiska centralbyrån lämnat mina årsikter i kostfrågan till ansvariga politiker i min hemkommun, där lättmjölk serveras i kommunens skolmatsalar sedan många år, i samband med en enkät om boende, fritid, politiker, livsvillkor m.m. På sista bladet kunde man lämna sina synpunkter.

 21. 21

  Annika Dahlqvist Skrev:

  I alla fall jag vill inte bli associerad till SD.

  Inte jag heller – därför att skylla ett lands bekymmer på en viss befolkningsgrupp – det är ingen särskilt bra utgångspunkt.

  Det har funnits och finns länder där politiker har gjort och gör så – och det har ALDRIG lett till annat än ännu STÖRRE bekymmer.

  Ett lands bekymmer är ju ALLTID att hänföra till hur dom som styr landet styr – och som princip ALDRIG till en viss befolkningsgrupp – som jag ser det.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ❓

 22. 22

  @ 1940:
  Ett viktigt argument i lättmjölksfrågan är att studier visat att barn som givits lättmjölk fick högre medelvikt jmf med de som fick standardmjölk. Med 5% laktos =socker blir det ca 50% av vad läsk håller, alltså en slags vitläsk. Ju magrare (mindre fett) mjölken är ju mer behöver man dricka för att erhålla samma mättnadskänsla som med standardmjölk. En mekansim genom vilken grisar snabbt blir feta med riklig tillgång på skummjölk. Grisens blodsocker åker precis som vårt bergochdalbana på snabblöst sockermat. Med lättmjölk som med läsk känns mellanmålen som livsviktiga för många . Så om man vill spara både pengar och hälsa bör lättmjölken endast ges till grisar.
  Kostdoktorn refererar till flera studier på barn som kopplar lättmjölk till fetma.
  https://www.kostdoktorn.se/kategori/viktnedgang/fetmaepidemin/page/2

  Skrev om lite och skickade till bägge!
  Plus en länk till hur man gödde grisar i USA på 1930-talet:
  https://scholarsarchive.library.oregonstate.edu/xmlui/bitstream/handle/1957/14694/StationBulletin269.pdf
  Citat från sid 14 –
  ”..Skummjölk gör maten mer smaklig, inducerar högre matintag och följaktligen snabbare viktökning…”, till grisar alltså.

 23. 23

  stenbj Skrev:

  Skrev om lite och skickade till bägge!
  Plus en länk till hur man gödde grisar i USA på 1930-talet:
  https://scholarsarchive.library.oregonstate.edu/xmlui/bitstream/handle/1957/14694/StationBulletin269.pdf
  Citat från sid 14 –
  ”..Skummjölk gör maten mer smaklig, inducerar högre matintag och följaktligen snabbare viktökning…”, till grisar alltså.

  Det är slående hur gammal kunskap (länkens är från 1930) kan vara giltig även i dags dato.

 24. 24

  Annika Dahlqvist Skrev:

  :
  Om det blir så att bara SD kommer att ha en bra syn i kostfrågan får vi problem. I alla fall jag vill inte bli associerad till SD.

  Om det inte blir mer än ett litet parti som SD som har en bra syn i kostfrågan är vi riktigt illa ute. Det kan omöjligt vara så att sveriges skolbarn skall tvingas lyda okunniga/ohederliga kostexperters matrekommendationer. Jag börjar tro att dessa kostexperter är mer rädda om sin egen verksamhet än om folkhälssan 😉

  Att SD stöttar ett sunt matkoncept tillsamman smed annat/andra parti/er stör inte mig.

 25. 25

  Jag tycker kosten för barn och gamla är viktigare än enskilda människors ideologi kring Sd. Varje gång frågan om kost nämns så är det ett steg framåt. Tycker mig märka att vissa inte inte har en korrekt uppfattning om Sd-s politik. Kosten är viktigast så får ni tycka vad ni vill.

 26. 26

  juli Skrev:

  Tycker mig märka att vissa inte inte har en korrekt uppfattning om Sd-s politik.

  Vad är det för fel på min syn på Sd som parti

 27. 27

  Apropå det här med att peka ut en specifik befolkningsgrupp som som huvudorsak till ett lands bekymmer…


  Maria: Vad har Du lärt av de tidigare arbeten du har haft ?

  Josef: Jag kommer ju ursprungligen från… – en bondgrabb ifrån Småland och levde då som tonåring på 50-talet… – i en väldigt lantlig inskränkt miljö. Och hade förmågan på något sätt att ta mig ur det och hamnade då som värnpliktig i Stockholm. Och fick där då lite mental stimulans… – och fick någon sorts obeveklig lust att ge mig ut och se världen också… – och gick till sjöss.

  Och då på den tiden… – när jag gick på lastfart på Sydamerika på Johnson-linjen… – då kunde Wi vara 30-35 personer på en båt. Och jag vet på någon båt där var Wi tror jag 14 olika nationer. Och jag som då aldrig hade sett en dansk knappt… – trots att jag bodde i södra Sverige… – lärde mig ju då att människor som knappt förstod varandra… – kunde arbeta tillsammans och lösa problem tillsammans. Och villkorslöst – på något sätt… – acceptera olika religioner, hudfärg, språk och allt det här som var skrämmande.

  Och jag lärde mig på något sätt då… – att människor är på jorden ungefär som på en båt. Wi pratar olika språk och ser olika ut… – men egentligen är Wi precis samma sak allihopa. Och att Wi sitter så att säga bokstavligt talat också i samma båt… – och är på väg någonstans. Och Wi måste då försöka att samverka i det här ”fartyget”… – och leva så harmoniskt som möjligt med varandra… – för det finns förutsättningar för det om Wi bara VILL.

  Maria: Och du upplevde det bokstavligen att det var möjligt ?

  Josef: Ja… – på en båt då med 35 personer och 14 nationer. Så såg man ju då att när det var storm eller om det var fint väder eller allt däremellan… – det spelade ingen roll… – för Wi var ju ett samhälle som fungerade.

  – slut citat ifrån en bra bit ned i texten här.

 28. 28

  sofia Skrev:

  När många experter påstår samma sak, och enär det oftast är etablissemangets företrädare som får sprida falsk information utan att bli oemotsagda så blir det som det blir 😉

  Jo… – Sofia – men varför ”hänga läpp” för det – därför att vad är några hundra tusen av etablissemangets mer eller mindre felaktiga forskarrapporter (evidensbaserad vetenskap) – relativt vad ett oräknat antal tiotals miljoner människor globalt sett VET – som äter artegen kost och mår alldeles utmärkt prima av det.

  ”Skapa problemet… – invänta reaktionerna… – presentera lösning.” – gäller ju i högsta grad för etablissemangets råd om att ca 60 % kolhydrater/socker i kosten skulle vara nyttigt/hälsosamt. Men problemet är ju att etablissemanget – som har skapat problemet genom felaktiga kostråd i bl a Sverige sedan mer än 50 år tillbaka – ÄR problemet – bokstavligt talat.


  Ett litet fåtal av etablissmangets språkrör är mer eller mindre medvetna om att dom ÄR problemet – men dom allra flesta har ej en aning om det. Men dom ”tuggar på” – därför att dom har mer eller mindre bra betalt för att göra det.

  Dock… – intuitivt så tror jag ändå att mååånga av dom omedvetna som ”tuggar på” åt fel håll – känner på sig att dom är ute på åtta famnar djupt vatten utan att kunna simma. Så ifall Wi som äter artegen LCHF-kost – och mår alldeles utmärkt prima av det – också ”tuggar på” om vårt välmående – framförallt på nätet men också i tidningar, radio och TV – i den mån det dyker upp möjligheter för det – så ordnar det sig över lite tid sett – är jag rätt säker på, tror jag… 💡

  ”Ifall Wi spottar på en sten tillräckligt länge – så blir den blöt till slut !”

  I o f s så kan jag ha fel i det ovanstående – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ❓

 29. 29

  28@ Josef Boberg:

  Problemet är ju att folk inte är utbildade utan inbillade, Gäller för dietister men troligen i allt högre grad även för läkare (och för många andra ut/inbillningar):

  https://fethalsa.wordpress.com/2013/09/28/vad-lar-dom-ut-pa-lakarutbildningen/

  Finns knappast någon logik i detta,,,,

  Totalt har ju svensk utbildning tappat rejält under de år som gått sedan jag gick ur grundskolan, frisörer kan efter 3 år inte hantera en sax, högskole- och t o m civilingenjörer som inte klarar av grunderna i fysik. Det som jag läste i åk 7 i grundskolan har många högskolestudenter svårt att förstå idag – hur kunde det bli så här?

  Och faktiskt tror jag sverige är unikt i detta fall,,,,

 30. 30

  @ Thomas Jansson:
  Mycket är ”flumskolans” fel, Vi ska alla i socialistisk anda vara lika dumma 🙂 ! Om inte direkt så indirekt har skolan funkat så, anpassad till överdrift i jämlikhetsidioti och till de lågpresterande.

 31. 31

  Thomas Jansson Skrev:

  28@ Josef Boberg:
  Problemet är ju att folk inte är utbildade utan inbillade… – hur kunde det bli så här?

  Jo… – Thomas – att inbillningen har ökat lavinartat under de senare årtiondena – är att betrakta som ett faktum – som jag ser det. Det följande kan måhända vara tänkvärt om hur det har gått till, kanske… 💡


  Wi har ju då ett samhälle som på något sätt fixas och drivs av system, företag, organisationer av olika slag. De här systemen kräver ju så att säga energi för att leva… – och använder ju då människor som sin Livsenergi. Wi måste ju lära oss igen då tydligen på något sätt att inse… – att ursprungligen så skapade ju människan system som sina verktyg… – för att bygga samhället med och förenkla vissa saker.

  Och på något sätt så har… – om du tittar på folkrörelserna, fackföreningsrörelser, även sammanslutningar mellan företag och korporation och allt det här… – det har ju utvecklats till någon sorts egen Livsform som KRÄVER människor som energi för att leva. Alltså systemen har TAGIT ÖVER… – och människor räknas på något sätt inte som något annat än någon form av ”mat” för de här systemen.

  Och på något sätt så måste Wi ju då som människor försöka och inse att det ÄR så för det första. Och sen för det andra konstatera då vill Wi ha det så ? Och vill Wi inte det så är det ju bara att ändra på det… – för systemen i sig har ju ingen kreativ skapande förmåga… – om inte Wi som människor ger dem det. Då dör de ju direkt.

  Maria: Om Wi inte låter oss utnyttjas av dem… – eller hur ?

  Josef: Om Wi inte TILLÅTER dem att utnyttja oss… – för de kan aldrig utnyttja oss om Wi inte vill det… – tillåter det. Det är det som är skillnaden. Men ibland försöker ju man i samhällsdebatten och inbilla oss då att Wi är någon slags offer för systemen. Men det är fel. Wi är aldrig några offer för något system eller någon organisation… – utan det gör Wi ju oss själva i så fall.

  Jag menar att ta konsumenterna i det här landet. Dom kan ju göra vad som helst med de företag som tillverkar mat… – genom att bestämma sig för att nu köper Wi inte det här. Vad händer då med det här företaget som gör saker som man inte vill ha ? Ja… – det dör ju.

  Det är ju Wi som människor… – ENSKILDA människor… – som ALLTID bestämmer hur det här samhället skall se ut. Inte något system… – det har det aldrig varit… – om Wi inte GER systemet den fullmakten. Men Wi blir ALDRIG utsatta för några system. Det har människan ALDRIG blivit. Utan Wi TILLÅTER systemet att plåga oss… – eller bejaka oss.

  – slut citat från en bra bit ned i texten här.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ❓

 32. 32

  @ Thomas Jansson:
  Tänk att mat så ofta blir en politisk fråga. Det är något jag slås av ofta när jag arbetar med de viktiga frågorna kring barn och ungas hälsa och fokuset att uppnå Naturlig Mat i Skolan.

  Naturlig mat i skolan verkar för att öka medvetenhet kring kostens kraftfulla inverkan på hälsan. Grunden är näringsfysiologi och hälsa i stort men skolmatens innehåll styrs p¨å många sätt av Livsmedelsverket, Skollagen och inte minst de lokala politikernas beslut ute i landets kommuner. Med anledning av detta är det omöjligt att undvika politiken om vi ska nå förändring.

  En annan viktig uppgift i projektet är att öka kunskap, sprida kunskap och insikter i hur det går till där ute i landet. Att visa de sämre exemplen men också att lyfta de goda fina för att inge hopp till andra skolor där det inte fungerar så bra.

  Det som är glädjande är att allt fler politiker uppmärksammar projektet Naturlig Mat i Skolan och allt fler hör av sig för att få stöd att driva frågor mot margarin, lättprodukter och annat i skolmaten. Jag hoppas och tror att skolan som helhet och även skolmaten kommer bli en valfråga i kommande val.

  En del i höstens arbete består i att delta i Skolvision2013 som är ett stort skolkonvent i Malmö, Göteborg och Stockholm där jag i egenskap av grundare av Naturlig Mat i skolan ingår som en av skolvisionärerna. Läs gärna mer om det här: http://www.skolvision2013.se

  Tillsammans kan vi göra skillnad. Jag kommer hjälpa till så mycket jag kan och orkar för att verka för förändring och barn och ungas friska framtid. Genom bloggen, sociala medier, föreläsningar och uppvaktning av politiker och förhoppningsvis bidra till skolmatsdebatten i många sammanhang.

  Följ gärna arbetet.

  Cecilia Blidö
  kostrådgivare och grundare Naturlig Mat i Skolan
  http://www.naturligmatiskolan.se

 33. 33

  natan Skrev:

  @ Thomas Jansson:
  Mycket är ”flumskolans” fel, Vi ska alla i socialistisk anda vara lika dumma ! Om inte direkt så indirekt har skolan funkat så, anpassad till överdrift i jämlikhetsidioti och till de lågpresterande.

  Nåja, alliansen har ju inte direkt gjort något för att förbättra skolan – då är väl alla socialister?

  Uppriktigt sagt tror jag att alla politiker vill ha ett lagomt korkat och lagomt sjukt folk,,,

 34. 34

  32 @ Cecilia Blidö:

  Den som har makten över maten bestämmer det mesta,,,

  Det system vi har är ju att folket väljer politiker vars inriktning tjänstemännen skall följa (vilket alltid inte är fallet).

  Hur som helst – Skolforum på Älvsjömässan går snart av stapeln – kommer du att vara där?

  Här finns lite mera info i deras tidning:

  https://issuu.com/newsfactory/docs/skolforum_etidning

 35. 35

  Nu backar även Socialdemokraterna och mellanmjölken och Bregott blir kvar i skolorna i Luleå!
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5660788

  De skall t.o.m. se över det kostpolitiska programmet och granska lättprodukterna!
  Det går att göra skillnad, trots allt!

 36. 36

  Härligt Lise!

  Du kan verkligen känna dig delaktig och stolt över din insats:)

  Hoppas att fler kommuner i Norrbotten följer efter!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa