Grönt kort för LCHF?

SBU-rapporten visar att LCHF ger bättre viktnedgång och lägre blodsocker, och att vetenskapen inte har påvisat någon större hjärtkärlrisk av naturligt mättat fett.
Ändå uttalar sig Nina Rehnqvist, som jag tidigare har tyckt verkat vara en vettig person, till Dagens Medicin, att detta inte ger grönt kort för LCHF.
”Det finns en del hjärtepidemiologi…”. Det är precis som att de gamla (och unga) stötarna har svårt att frigöra sig från gamla inrotade vanföreställningar om farlighet av mättat fett.
Jag tycker att det bästa vore om man en gång för alla struntar i all epidemiologi i kostfrågan, eftersom det finns så många designade epidemiologiska studier som sägs visa precis det uppdragsgivaren vill, och i stället riktar in sig på välgjorda interventionsstudier.

 

Comments

 1. 1
  Lena Engelmark säger

  Att äta stora mängder kolhydrater har man svalt med hull och hår iaf. Hur kan man då ifrågasätta det mättade fettet…

 2. 2

  Hon har ju ett förflutet på Karolinska institutet och det säger väl kanske en del…?

 3. 3

  Man blir lika förvånad gång på gång om att ”försiktighetsprincipen” skall gälla fö LCHF men inte för statiner, snabbmat och energidrycker, Becel,,,,

  Tror nog att det är många som är rädda för att de får sluta med den lekstuga som deras forskning innebär – eller är det möjligen risken för en juridisk grupptalan som gör att skojarna fortsätter med sin smörja?

 4. 4

  ”…det bästa vore om man en gång för alla struntar i all epidemiologi i kostfrågan…”

  Ja, men det kommer du inte att kunna genomdriva, eftersom de som har makten inte har information av annat slag att luta sig mot.

  Inget annat kunskapsområde lider under en så skarp klyvning mellan verklighetsanknuten information grundad på faktisk erfarenhet och konstlad akademisk information.utan sådan anknytning. De som arbetar med patienter är ju en helt annan grupp än de som skaffar fram information med dataterminaler.

  Detta problem hade inte någon av dem som framgångsrikt tilllämpade KH-restriktion fram till 1970-talet, alltså t.ex. Harvey/Banting, Wilhelm Epstein, Blake Donaldson, Derrick Dunlop, Alfred Pennington, Hilde Bruch, Richard Mackaness, John Yudkin, George Thorpe, Wolfgand Lutz och Robert Kemp – förutom alla dem som gjorde det utan att dokumentera detta. Problemet uppstod när man började rådbråka massdata med datorer och därefter tillmäta sådan information både större vikt och mera respekt.

  Epidemiologisk information har enorma brister – bara det att man måste arbeta med olika ”evidensgrader” är ju ett de facto erkännande att man inte har något gediget att erbjuda. Det är därför obehagligt att märka hur sådan information kan läggas till grund för t.o.m. livsavgörande ingrepp på enskilda personer utan att det finns kliniskt grundad bakgrund till sådant ingrepp.

  Förr grundade man ingrepp på diagnos rörande berörd patient. Nu grundar man sig på riskfaktorer utan att veta om den aktuella patienten över huvud taget kan vara berörd av saken. Men du kommer inte att kunna ändra detta så länge myndigheterna behärskas av folk utan gedigen klinisk erfarenhet på de områden där de har makt att fatta beslut.

 5. 5

  På sid. 167–174 i Piltsons bok refereras Paul Campos om fetmaepidemin. Det är i stora drag samma resonemang som Ralf Sundberg fört fram i Sverige. Båda visar hur man kan skapa och manipulera epidemiologisk information till sin egen förmån under förevändning att man engagerar sig för det allmänna bästa.

  Att demagoger styr opinion på detta sätt är ingen nyhet – Joseph Goebbels var ett speciellt läskigt exempel, men de har nog funnits i varje samhälle i varje generation. Det nya är att demagogerna nu är de som också skapar informationen med förment vetenskaplig grundval och blir godtagna som auktoriteter av folkopinion och fria medier. Den förmånen hade inte ens Goebbels.

  Eftersom detta är totalt nytt är det svårt att veta hur man kan få bukt med det. Det bästa vi f.n. kan hoppas på är att det hos medierna dyker upp någon kunskapsteoretiskt skolad, fristående person som kan säga ifrån och bli hörd. För Sveriges räkning erbjuds en intressant ljusglimt i form av Ann Fernholm.

 6. 6
  Ingvar Bejvel säger

  Den avgörande punkten är att se till att den skotska studien blir spridd och allmänt känd!

  Skall detta vara så svårt!!! Studien visar ju att femtio års fettsnålhet och kolesterolgalenskap beror på rena falsarier! Visa den i pappersform för Nina Rehnqvist.

  Länken finns här på bloggen!

 7. 7

  Thomas Jansson Skrev:

  Man blir lika förvånad gång på gång om att ”försiktighetsprincipen” skall gälla fö LCHF men inte för statiner, snabbmat och energidrycker, Becel,,,,
  Tror nog att det är många som är rädda för att de får sluta med den lekstuga som deras forskning innebär – eller är det möjligen risken för en juridisk grupptalan som gör att skojarna fortsätter med sin smörja?

  Precis, varför ska försiktighetsprincipen gälla för en kosthållning som så snabbt förbättrar hälsotillståndet för diabetiker – till och med gör att många blir medicinfria medan den inte gäller för industrimat som lightprodukter etc. Detta är inte endast paradoxalt men oxå sjukt skumt 😉

 8. 8

  @ Thomas Jansson:

  Glömde fråga vad ”risken för en juridisk grupptalan” innebär i det här fallet?

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Ingvar Bejvel:
  Förlåt mig, men jag vet inte på rak arm vilken ”skotska studien” du avser?

 10. 10

  Thomas Jansson Skrev:

  Man blir lika förvånad gång på gång om att ”försiktighetsprincipen” skall gälla fö LCHF men inte för statiner, snabbmat och energidrycker, Becel,,,,
  Tror nog att det är många som är rädda för att de får sluta med den lekstuga som deras forskning innebär – eller är det möjligen risken för en juridisk grupptalan som gör att skojarna fortsätter med sin smörja?

  Vem har du tänkt stämma ? Det blir väl staten då det vill säga skattebetalarna får betala.

 11. 11

  1940 Skrev:

  @ Thomas Jansson:

  Glömde fråga vad ”risken för en juridisk grupptalan” innebär i det här fallet?

  När ett antal personer som har ett gemensamt intresse stämmer en tillverkare eller liknande – skulle ju kunna vara en förening med LCHF som stämmer livsmedelsverket för felaktiga kostråd,,,

  https://www.arn.se/Konsument/Hur-jag-anmaler/Vad-ar-grupptalan-2/

  Någon slags grupptalan förde ju oxå Henning Sjöström i nerosedynmålet i mitten på 60-talet – ett gigantiskt skojeri av sällan skådat slag,,,,

  https://www.tomaslindblad.se/thalidomide.html

 12. 12

  @ Thomas Jansson:
  Men att staten skulle betala för den notan (fetmaepidemin, misstaget med sockeranvändning i övermåttan) är otänkbart och hur det rent juridiskt skulle gå till är ju inte genomförbart. Det skulle kräva gigantiska summor i advokatarvoden. Staten skulle ställa upp på med det bästa av juridiskt expertis som motpart.

  Som med amalgam. Staten kommer ALDRIG att erkänna det som hälsofarligt !! Det skulle riskera staten bankrutt 🙂 Samma med hälsovådan av socker och fetman. De styrande kommer ALDRIG att erkänna att staten begått ett formellt fel, och betala ut ersättning till drabbade.

  Man kommer kanske ifrågasätta socker (och rekommendera försiktighet) det gör man ju redan, men inte betala för kalaset. Vem ska driva skadeståndskraven från de miljontals drabbade? Det finns hur många invändningar som helst. Skuldfrågan är nästintill omöjlig att driva! Juridisk grupptalan i denna fråga är hopplös!

 13. 13

  12@ natan:

  Helt riktigt – jag har inte tänkt starta någon grupptalan och det står det inte heller i inlägget ovan,,,

  Men det har varit på tal tidigare!

  Mänga krafter i svang – när det gäller nerosedynet blev ju Henning Sjöström utesluten ur advokatsamfundet under en tid – man kan ju fråga sig varför?

 14. 14

  @ Thomas Jansson:
  Tack för länkar! Sorglig läsning.

  Tack och lov slängde jag den ordinerade medicinen mot graviditetsillamående – trots läkarens lugnande ord om att ryktet om dess farlighet var falskt … Här gällde verkligen inte försiktighetsprincipen trots omvärldens alarmerande erfarenheter 😉 Ibland bara vet man!

 15. 15

  @ 1940:
  Nerosedynet finns ju kvar – har orsakat ett antal missbildade barn i U-länder då förpackningen visar en gravid kvinna med ett kryss över – ej för havande kvinnor!

  Men detta har av en del tolkats som ett ”dagen efter”-piller och skadan var skedd – detta händer fortfarande i vår tid – om jag inte minns fel så handlar det om ett 10-tal fall om året,,,

  Ibland undrar man ju, statiner, p-piller, onödiga blodtryckspiller, amalgan – inget av detta verkar vara föremål för någon ”försiktighetsprincip” medan livsmedel som ägg & smör skall vara det,,,

  Kommer väl ihåg på 1970-talet då jag pluggade och ”råkade” hamna i en diskussion om huruvida man kunde veta vilka flickor som åt p-piller utan att fråga – det slutade med en liten undersökning där ett 10-tal kvinnor deltog och jag skulle få avgöra vilka av dem som åt p-piller – det klarade jag galant att avgöra utom i ett fall – en kvinna kom från Israel och hade en liten ”mustach” naturligt och inte nödvändigtvis från den tidens starka p-piller,,,

  Jag var redan på den tiden emot p-piller, det är tillräckligt komplicerat att umgås med kvinnor utan att deras psyke skall förvridas av p-piller, hur många förhållanden som dessa har slagit isär kan man ju bara spekulera i,,,

 16. 16

  @ Thomas Jansson:
  En kolhydratberoende kvinna som även använder P piller, där har vi arketypen för den neurotiska, grälsjuka kvinnan då ? Passa dig du kanske hamnar i debatt med Gudrun Shyman och får hela feministhopen efter dig:) !

 17. 17

  Läkarstuderande läser detta när de gått sex terminer.

  Enligt Torwald Åberg som är näringsfysiolog är fett orsaken till diabetes T2.

  SKRÄMMANDE!!! Fet Hälsa bloggen tar upp detta idag.

  Länk: https://fethalsa.wordpress.com/

  Citat ”Hoppas att ni inte sätter morgonkaffet i vrångstrupen nu men jag känner mig tvungen att publicera nedanstående. Torwald Åberg, näringsfysiolog??, påstår att högt fettintag är orsak till typ 2-diabetes. Detta är en websida som bara kan ses av läkare och läkarstuderande från och med termin 7. Det är alltså sådan information som går ut till våra blivande läkare. Det är personer med den här typen av kunskap som vi möter när vi besöker sjukvården.”

  Jag dricker the med kokosfett på morgonen men när jag läste detta steg mitt låga blodtryck…

  mLCHFh B-) .

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa