Sulfonureider tycks ge ökad risk för död

I Dagens Medicin rapporteras från EASD-kongressen (European Association for the Study of Diabetes) i Barcelona.
Sulfonulylurea (Ex Mindiab, Daonil) som förstahandsmedel vid diabetes tycks ge en ökad dödlighet jfrt med Metformin.
Mindiab fungerar genom stimulering till ökad insulinfrisättning. Den anses numera skynda på ”naturalförloppet” genom att betacellsstimuleringen ökar utbrändheten av de insulinproducerande cellerna. En annan risk är att den ökade insulinfrisättningen ger ökad viktuppgång. Preparatet ger också risk för hypoglykemier (lågt blodsocker), liksom insulin.
Metformin anses inte ge dessa effekter. (Däremot finns toxicitetsrisker vid nedsatt njurfunktion. Metformin ger också ofta mag-tarmbesvär)

Det redovisades också utvärdering av inkretiner, som Januvia och Victoza, DPP4-hämmare.
Man har inte sett någon större risk för bukspottkörtelinflammation eller -cancer, och inte heller hjärtinfarkt. Däremot såg man en viss frekvensökning av hjärtsvikt.

 

Comments

 1. 1

  Man är inte förvånad.

  De vet ju inte vad vi vet.

  Mats

 2. 2

  Man ställer sig naturligtvis inte frågan Vad händer med sockret, som den ökade insulinutsöndringen ska neutralisera? Kanske bildas det fler fettceller i muskulatur och benvävnad? Kanske bidrar det på så sätt till hjärtproblem och benskörhet?

 3. 3

  Och de som fått både Metformin och Mindab – hur fungerar kombinationen?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Thomas Jansson:
  Även då måste man utgå ifrån att Mindiab har en negativ effekt – tills annat är bevisat.

 5. 5

  4@ Annika Dahlqvist:

  Absolut – jag tycker det är inkompetent att skriva ut Mindiab innan man provat sig fram med Metformin, LCHF o s v,,,

  Jag var bara nyfiken om kombinationen gav ytterliggare komplikationer än var för sig. Metformin verkar dock vara rätt så harmlöst vad jag har läst mig till.

  Men jag har många runt mig blir satta på insulin direkt – de har ett gemensamt, de har samma läkare som jag konstaterat att hen verkar ha stora brister i sina kunskaper. Givetvis var det samma läkare som försökte få mig att börja ta statiner och som surnade till rejält när jag inte var intresserad,,,,

  Var och varannan människa runt mig äter statiner – personerna själva säger att det är mot högt kolesterol – märkligt nog stoppar folk i sig vad som helst – Becel-byttan står på bordet liksom fruktfatet – de har ju träffat en diestist minsann,,,

 6. 6

  Excellent Article! Good to find someone who knows what they are
  talking about and can as well produce common sense
  content for us readers. Eagerly looking forward to your next posting.

 7. 7
  Christer Wiklund säger

  Har ätit metformin två tabletter tre gånger dagligen, men det blev problem med lös mage,
  har börjat med Mindab 5mg morgon och kväll, har ätit sen i torsdags 14/2. Är nu normal i magen, men är hungrig ofta. När bör man ta ett nytt sockerprov?

  Christer.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Christer Wiklund:
  Mindiab är en sulfonureid, som har visat sig ge negativa hälsoeffekter på sikt.
  Har du tagit bort alla kolhydrater?

 9. 9
  Christer Wiklund säger

  Vad är det för negativa hälsoeffekter, och hur länge måste man hålla på och äta dessa innan det uppstår några problem?

  Äter allsidig kost,

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Christer Wiklund:
  Nu har jag ändrat länkningen till DM i inlägget så att den går till rätt artikel, så då kan du läsa där.

  Det viktigaste vid diabetes-t2 är att minimera kolhydratintaget, framför allt socker, men även stärkelse, för att få ner blodsockret och insulinet.
  Man har sett att sulfonureider, som Mindiab, ökar dödligheten hos diabetiker. Varför vet man väl inte säkert. En hypotes är att de piskar på betacellerna så att de producerar mera insulin, vilket bränner ut dem tidigare, och ökar på insulinresistensen, vilken är roten till diabetes 2.

 11. 11
  Christer Wiklund säger

  Jag kommer begära ny prov under mars månad och se hur dessa tabletter ger för resultat på blodsocker värdet. efter en månads användning. Är det lagom tid för provtagning?

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Christer Wiklund:
  Mindiab är troligen skadlig för hälsan även om den sänker blodsockret på kortare sikt.

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  @ Christer Wiklund:

  Du är ute på fel väg,,,,

  Självklart kommer ditt blodsocker att sänkas med hjälp av Mindiab men till priset av att du får en betydligt högre insulinhalt i ditt blod och då måste man ju fråga sig vad som är värst – högt blodsocker eller hög insulinhalt?

  Med Mindiab kommer du dessutom att snabba på det så kallade ”naturalförloppet” vilket innebär att du blir mer och mer insulinresistent för varje år som går.

  Dessutom gör den högre insulinhalten att du kommer att få svårare att minska din vikt (80% av alla diabetiker typ 2 är mer eller mindre överviktiga). Och om du inte redan är överviktig så är risken att du blir det med hjälp av Mindiab – bland dess kända biverkningar finns just ökad hunger och ökad vikt och ökad vikt ger som regel ökad insulinresistens,,,,

  Vore jag som dig skulle jag omedelbart börja äta LCHF istället – det minskar ditt blodsocker rejält och kommer oxå sannolikt att innebära att du tål metforminet betydligt bättre än på din ”allsidiga kost”.

 14. 14

  @ Christer Wiklund:
  För insulinresistenta personer, pre-diabetiker och redan etablerade D2 finns bara en säker väg mot stabiliserad hälsa: MINSKA intaget av socker, stärkelserika livsmedel, t ex pasta, potatis, bröd, öl etc TILL ETT ABSOLUT MINIMUM! Sluta med ev tobaksbruk, även snus! Viktnedgång är bra och kommer oftast automatiskt mad hjälp av LCHF. Ökad motion är aldrig i vägen. Att tvingas medicinera för att öka på insulinsekretionen är som att släcka brand med fotogen. Metformin ökar leverns känslighet för insulinnivån och bör användas för att dämpa verkningarna av insulinresistens, men tål man det inte …

  Ha LCHF i tankarna i st f socker, och lev längre!

 15. 15
  Christer Wiklund säger

  Jag äter två tabletter Prednisolon Alternova 5 mg varje morgon, Har fått muskelvärk PMR har ätit i ett halvt år. Äter också en tablett för blodtrycket Enalapril 10 mg en Atorvastatin 40 mg på kvällen.

  Har dessa tabletter någon inverkan på varandra?

 16. 16
  Christer Wiklund säger

  Använder ingen tobak men ett glas vin till helgen. Går dagliga promenader men min vikt har börjat öka tror att det är kortisonet!

 17. 17
  Thomas Jansson säger

  @ Christer Wiklund:

  Det är ju inget konstigt om du inte känner dig frisk med den mixen av piller,,,,

  Och både kortison och Mindiab ger dig goda möjligheter att öka i vikt oavsett hur mycket du motionerar!

  Flera av de piller som du äter är direkt kontraproduktiva och förbättrar absolut inte din diabetes. Det är ju inte heller så konstigt om din mage protesterar,,,,

  Min favoritbok just nu är den här;

  https://www.adlibris.com/se/bok/lchf-pa-riktigt-at-dig-i-form-9789172412545

  Där hittar du menyer och inköpslistor för 4 veckor – lättare än så kan det inte bli att komma igång med LCHF – när du börjat äta riktig mat så kan du nog börja ifrågasätta vilka ”mediciner” som du verkligen behöver,,,,

 18. 18
  Lennart N. säger

  Christer Wiklund Skrev:

  ………Atorvastatin 40 mg på kvällen.

  Just vid denna statindos brukar biverkningar i form av bl.a. muskelproblem uppstå.

  ”Allsidig kost” enligt SLV är inget för T2-diabetiker (ngen annan heller för den delen).

  Kan bara instämma med resten av rådgivarna här på bloggen. Ät LCHF och sätt efter hand ut pillren!

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Christer Wiklund:
  Ja Atorvastatin ger muskelvärk. Kortison höjer blodsockret, blodtrycket och vikten.

 20. 20
  Christer Wiklund säger

  Har en förhöjd sänka är idag med två kortison tabletter sänkan är 30 hade över hundra förr.
  Jag slutade med simvastatinet för något år sedan när jag började att bli stel i leder. men det hjälpte inte gick då och tog prov, och fick reda på att sänkan var över hundra. Så stelheten kom inte av dessa tabletter. När jag började med kortison så blev det bättre.

 21. 21
  Lennart N. säger

  @ Christer Wiklund:
  Vill du ha råd om LCHF-kost eller vill du bara ha rådgivning om hur du skall kombinera alla dina piller? Vi har nog inte fattat riktigt syftet med dina blogginlägg?

 22. 22
  Christer Wiklund säger

  Jag törs inte avbryta min tablett behandling nu, förrän jag får svar på mina prov som jag ska ta nu i Mars.
  Tycker du att det låter bra?

 23. 23

  20 Christer Wiklund
  Du skriver att du har PMR – menar du Polymyalgia Reumatica?
  Min mor hade detta för många, många år sedan och då var sjukdomen ovanlig. Hon var själv övertygad att hon fått detta pga en influensaspruta. Jag har märkt detta samband hos flera andra i min bekantskapskrets, någon annan som vet???
  Om det är Polymyalgia reumatica kanske du måste ta kortison under en tid framöver – är ingen expert – Dr Annika vet bättre.
  Åtgärd nr 1 (precis som övriga) LCHF !!!! Den kosten sänker blodsocker och förbättrar inflammation (mina artrosleder är exempelvis MKT bättre på denna kost).
  Lycka till

 24. 24

  Christer Wiklund
  Vill även säga att du inte behöver vara orolig för naturligt mättat fett – trots att denna ”förlegade tes” fortfarande sprids. I september presenterades en svensk statlig utredning SBU som slog fast att det inte finns någon forskning som visar att det är farligt med mättat fett. Om du vill veta varför dessa felaktiga teser sprids så läs Docent Ralf Sundbergs bok ”Forskningsfusket – så blir du lurad av kost-och läkemedelsindustrin”. En mycket bra bok. Naturligtvis är inte alla läkemedel, behandlingar osv dåliga men man behöver lära sig välja och ifrågasätta…

 25. 25
  Pre-diabetiker säger

  Christer Wiklund:
  Jag skulle vilja föreslå – åk till kursgården Nolaskogs. Där kan du komma igång med LCHF-kost från grunden, du kan få träffa andra som har liknande problem med diabetes/piller/viktuppgång, även andra hälsoproblem, vila och frisk luft, lite stöd och experthjälp, nya vänner…

  https://www.nolaskogslchf.se/

 26. 26
  Thomas Jansson säger

  @ Christer Wiklund:
  Jag känner till folk som varit så stela att de knappt klarat av att få på sig strumporna själv – de blev snabbt friska av att börja äta riktig mat,,,

  Känner oxå väl till de som valt att följa sin normalkorkade läkares råd och de får en tillfällig lindring av bl a kortison, blodtryckspiller och insulinfrisättande piller men de fortsätter sin alltför snabba vandring mot undergången och brukar ha minst 10 olika mediciner (och dessutom injicerat insulin) efter några år vilket ger en oöverskådlig mix av inverkan – att deras livskvalité är låg är det nog ingen större tvekan om,,,,

  Nu är jag absolut ingen expert på kortison men jag tycker mig ha lagt märkte till att det ger en kroppsformation som påminner om Nalle Phu´s profil – det är något jag inte skulle vilja stoppa i mig frivilligt,,,

  Du måste börja äta riktig mat – efter det kan du börja fundera på vilka ”mediciner” du eventuellt behöver!

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 o 22 Christer Wiklund:
  Om du har muskelvärk och en kraftigt förhöjd sänka, så har du troligen PMR – PolyMyalgia Reumatika, och behandlingen mot det är kortison. Det kan man inte göra så mycket åt, det gäller bara att hålla kortisondosen så lågt det går, utan att sänkan stiger.
  Men det är alltid bra att äta LCHF, som är en inflammationsdämpande kost. Den kan göra att sjukdomsintensiteten hålls nere, och sjukdomen går över så fort som möjligt.
  Den här bloggen är egentligen inte en vanlig läkarspalt med rådgivning om mediciner, utan är tänkt för information om kosten LCHF, och dess hälsobringande effekter.

 28. 28
  Christer Wiklund säger

  Tack så länge, jag skall studera allt om LCHF kost.
  Christer.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa