Hur ska man få dietisterna att ge LCHF-råd?

Jag mailade en dietist jag känner och frågade om de skulle börja att ge LCHF-råd till överviktiga och diabetiker nu.  Hon svarade:

Varför skulle vi göra det? Vi ger individanpassade kostråd i enlighet med livsmedelsverkets och socialstyrelsens rekommendationer. Våra råd handlar om att förbättra patientens befintliga matvanor och hitta ett sätt att äta som ska fungera hela livet, dessa råd kan innebära mer fett, eller mindre fett beroende vem patienten är. Vi är varken rädda för ägg eller smör. Och det är inte vi dietister som dikterar kostråden, det kanske är bättre att du vänder dig till dem som gör det.

Jag välkomnar verkligen forskning, och tror absolut att det kommer att hända en hel del med de befintliga kostråden framöver! Och att LCHF är en effektiv viktminskningsmetod för många det vet jag. Sen att hålla den, ja det tycks vara svårt för många. Men det handlar inte bara om att gå ner i vikt, det handlar om att hålla den också, hitta balans och må bra. Och jag tror inte att alla människor mår bra av att äta på exakt samma sätt.”

Ja vad ska man svara?

 

Comments

 1. 1

  Varför talar varken SBU eller dietister om de fantastiska resultat som de flesta diabetiker når med LCHF. Dietisternas envisa standardråd till mig kostade mig nästan livet!

 2. 2

  ”Och jag tror inte att alla människor mår bra av att äta på exakt samma sätt.” Verkar vara ett standard citat från dietistskolan:-)
  ”Och jag tror inte att alla vargar mår bra av att äta på exakt samma sätt. En del vargar får kanske får högt kolesterol av för mycket fett i kosten, för dom vargarna kan det vara en god ide att äta pannkakor till frukost” Det viktiga är att man tänker efter när det gäller kosten så att inte alla vargar på ett primitivt sätt äter likadant.

 3. 3
  Professor Göran säger

  Dietistförbundet kan knappast ha ”köpt” LCHF-konceptet bara för att SBU antyder att det är OK att också föreslå LCHF för att bekämpa fetma.

  Vårt koncept är faktiskt det helt motsatta till vad det medicinska etablissemanget nu har predikat i nästan hundra år!

  Dessutom är SBU-rapporten en i högsta grad ”halvkväden visa” även om projektledaren mellan raderna verkar vara en stark anhängare till LCHF.

 4. 4

  SLV har inget alls att göra med kost till sjuka vad jag förstår.
  Det är väl SBU eller socialstyrelsens direktiv som gäller?
  Eller?

 5. 5

  ”Ja vad ska man svara?”

  Annika – Du har sått ett frö – och det tar sin tid för det att gro. Så för att slippa en störande ”pajkastning” – så skulle jag nog i Dina kläder ej svara på mailet i nuläget.

 6. 6
  Ann Kristin säger

  De har inte förstått det skadliga med mjöl, socker och lågfett. De verkar se det som att man kan välja ut en kost och allt fungerar lika bra. De har inte förstått det här med blodsocker, insulin mm, inte heller den inflammatoriska kosten generellt.

 7. 7

  Efter att ha läst och lyssnat på vad dietister, professorer och träningsgurus sagt efter att SBU rapporten släpptes är det tydligt att det finns en enorm kunskapslucka när det gäller kost. Det kan ju också vara så att de slåss för sin ”överlevnad” och därför tolkar rapporten med en strikt försiktighet, att den endast gäller för överviktiga och under sex månader. Det ger dem utrymme för att fortsätta med att rekommendera sin sockersöta diet. Vilket ger fler diabetiker, ökad läkemedelsförsäljning och mer pengar till deras forskning.

  Jag tror att hälsoeffekterna måste komma mer i fokus, så att gemene man förstår att LCHF inte bara är en bantningsdiet, bland flera andra, utan att det är god näringsriktig mat som hjälper diabetiker (typ2) att minska eller sluta med insulin, (typ1) att få bättre koll på insulinnivåerna, men
  framför allt, hälsovinsterna, för att friska inte ska få metabolt syndrom som leder till diabetes, övervikt, bloddialys mm. (Low Carb Health Food.)

  Det skulle vara intressant att göra en studie på metabolt syndrom på de som ätit LCHF ett år
  eller längre och ett lika stort antal som aldrig gjort det.

 8. 8

  Dietister hjälper ju inte bara överviktiga med vad de ska äta men det är de överviktiga jag tänker på här.

  Det skulle verkligen vara intressant att få veta hur det verkligen är, men rent spontant så känns ju LCHF vara en typ av kost som man kan hålla fast vid hela livet och att många gör det också. Jag läser varje dag om människor som ätit LCHF i flera år. Själv har jag bara gjort det i 1,5 år men kan inte tänka mig att börja äta ”som vanligt” igen och få tillbaka alla besvär inkl. övervikt. Även om vi inte vill jämföra LCHF med Viktväktarna eller ITRIM så har jag svårt att påminna mig att jag någonsin hört någon säga att ”jag har ätit VV i fem år”.

  Det är också väldigt sällan man hör om någon som lyckats gå ner i vikt med hjälp av en dietist, VV eller ITRIM och lyckats hålla den lägre vikten mer än max två år. I LCHF-kretsar, -bloggar och -forum dyker det ju hela tiden upp folk som fortsatt äta enligt LCHF och som behållit sin lägre vikt.

 9. 9

  ”Ja vad ska man svara?”

  Ett tänkbart svar vore så här:

  Skaffa läroboken ”Fetma”, red. S. Rössner/A.k. Lindroos (Studentlitteratur 2007).

  Läs uppmärksamt sidorna 75-110 och sidorna 243-252, 353-370 ett blad i taget, knöckla samman bladen, kasta bort dem och glöm effektivt det som stod på dem. Ersätt de bortkastade bladen med t.ex. Ralf Sundbergs bok.

 10. 10

  Klart att många läkare, dietister och annat folk blir lite fundersamma över sin situation när lösningen på 75% av de sjuka kan botas genom att de upphör med matförgiftningen,,,

  Det finns nog ingen snabb lösning på detta problem utan det är bara att fortsätta upplysa och upplysa, utbilda och ännu mera utbilda,,,,

  Jag läste lite historia om hur det gick till då Sverige nyktrade till för sådär 100 år sedan – det jobbet som den tidens upplysare gjorde påminner om det som sker nu – likadant var det med sexualundervisningen som oxå motarbetades av ”etablissemanget” som ville ha billig arbetskraft i industrin och som pigor,,,

  Nu är det ju inte arbetskraft som folket skall vara utan pillerkonsumenter så att industrin får sina vinster den vägen istället – statinerna är väl ett lysande exempel på detta,,,

  Så det är bara att fortsätta, folk lärde sig sluta supa och barnbegränsningen fungerade efter ett tag så det här kommer oxå att gå bra!

  Hörde någon gammal ljudupptagning med denna stridbara kvinna – det som hon lärde ut till vuxna kan ju varenda 7-åring i dag – så kommer det nog att bi med LCHF oxå?

  https://www.rfsu.se/sv/Om-RFSU/RFSUs-historia/Ottar-pionjaren-i-svensk-sexualupplysning/

 11. 11

  ” Vi ger individanpassade kostråd i enlighet med livsmedelsverkets och socialstyrelsens rekommendationer … ”

  LIvsmedelsverrkets rekommendationer riktar sig endast till den friska delen av befolkningen! Socialstyrelsen har ju tidigare godkänt lågkolhydratkost vara i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet så att hen kan fråga ”varför skulle vi göra det” är ju paradoxalt.

  ”Och det är inte vi dietister som dikterar kostråden, det kanske är bättre att du vänder dig till dem som gör det”

  Vem dikterar dietisternnas kostråd till diabetiker/överviktiga. Vem skall du vända dig till?

  ”… det handlar inte bara om att gå ner i vikt, det handlar om att hålla den också, hitta balans och må bra … ”

  Jamen, det är ju just detta som många överviktiga / diabetiker gör efter kostomläggning, så varför blir inte dietisterna nyfikna på LCHF? Vari ligger problemet? Ar det de som dikterar kostråden som förbjuder dietisterna att erbjuda LCHF som alternativ … eller 😉

 12. 12
  ADHD mamman säger

  Är det bara jag som ser svaret som en positiv öppning? Individanpassade kostråd där LCHF kan rekommenderas till vissa, om även inte till alla tycker jag är bra. Det möjliggör ju att åtminstone dietisterna är beredda att åtminstone prova det före riskabla fetmaoperationer mm, vilket i princip var otänkbart bara för några månader sedan. Hon skriver ju rakt ut att dom varken är rädda för ägg eller smör. Sedan är det en sak att LCHF är bra för många, men passar inte alla, vi är inte stöpta i samma form och det har ju dietisten rätt i.

 13. 13

  Jag tycker det är synd att man så ensidigt pratar om övervikt och viktreduktion i samband med LCHF. Grundbulten i konceptet är att bemästra insulinresistensen och därvid häva de spärrar för fettförbränning, som höga insulinnivåer ger och inte minst lätta på det inflammatoriska trycket från höga socker- och insulinnivåer. Det är av det skälet man blir frisk. På köpet kanske man går ner i vikt.

 14. 14

  Jag tycker också det är väl inskränkt att fokusera på tillfrisknande från sjukdomstillstånd i samband med LCHF. Enligt min mening är det en livsstil, som enbart för gott med sig för alla, metabolt sjuka som metabolt friska. Vi är ju överens om att vi blivit sjuka av kolhydratstinna livsstilar. Hade vi tidigare i livet antagit kolhydratfattig livsstil hade vi troligen/säkerligen undsluppit det metabola syndromet.

 15. 15

  @ Dacke:
  Vi kan undvika att sjuka personer blir sjukare om vi lyckas omvända läkare och dietister. När vi lyckats omvända folk i allmänhet, kommer läkare och dietister inte behöva behandla så många med metabolt syndrom och många fler har sluppit lidande och sjukdom.

 16. 16

  När vi fortfarande är friska och/eller smala så ska vi få våra kostråd från Livsmedelsverket och då får vi inte äta LCHF för då kan vi bli sjuka. När vi blir sjuka och/eller feta av dessa kostråd får vi lyssna på Socialstyrelsen och möjligtvis SBU och då får vi äntligen äta LCHF eftersom det är ofarligt och den bästa metoden att gå ner i vikt (och möjligtvis att bli friska).

  När vi så har blivit friska och/eller smala igen (helst inom sex månader) så måste vi börja lyssna till Livsmedelsverket och deras hejdukar dietisterna igen. Så rullar det på…

 17. 17

  @ maxiq:
  Det låter som Kafka! Stackars vi människor, som ständigt letar efter en kö att ställa oss i och som måste ledsagas genom livet av råd från illasinnade myndighetsutövare.

 18. 18

  maxiq Skrev:

  När vi fortfarande är friska och/eller smala så ska vi få våra kostråd från Livsmedelsverket och då får vi inte äta LCHF för då kan vi bli sjuka. När vi blir sjuka och/eller feta av dessa kostråd får vi lyssna på Socialstyrelsen och möjligtvis SBU och då får vi äntligen äta LCHF eftersom det är ofarligt och den bästa metoden att gå ner i vikt (och möjligtvis att bli friska).
  När vi så har blivit friska och/eller smala igen (helst inom sex månader) så måste vi börja lyssna till Livsmedelsverket och deras hejdukar dietisterna igen. Så rullar det på…

  Jo… – Maxiq – men det här med att Wi får lov att äta artegen LCHF-kost – när Wi av etablissemangets rekommenderade kostråd, med ca 60 % kolhydrater/socker, har blivit sjuka – för att sen med artegen LCHF-kost bli friska igen – så att Wi kan återgå till att äta normalkost som Wi blir sjuka av osv – det förhållandet har ju ej varit självklart förrän tiden efter SBU-rapporten publicerades.

  Är det jag eller världen som är tokig – eller är det både och ❓

 19. 19

  Så här skrev jag igår i ett inlägg hos Kostdoktorn:

  ”Socialstyrelsens utslag efter anmälan mot Annika Dahlqvist har inte satt så mycket spår i SLV så varför skulle de ta till sig detta.

  Så här skrevs i utslaget: ”Socialstyrelsen ansluter sig till professor Bernes yttrande och bedömer att dr. Dahlqvists rekommendationer av ”lågkolhydratkost” till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 idag kan anses vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.”

  Här en länk till rapporten: https://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/lcarende1.pdf

  mLCHFh B-) .”

  Det blev inte någon ändring då och är det någon som tror att dietisternas ordförande Elisabet Rothenberg som jag anser har klart psykopatiska drag, skulle avvika från sin inslagna kurs.

  Med LCHF hälsningar B-) .

 20. 20

  @ Hanveden: Tack för länken (den tål att bifogas i många samanhang):

  /…/ Socialstyrelsen vill understryka att det, i samband med behandling av en patient med kost som har sparsam vetenskaplig dokumentation jämfört med den vanligen rekommenderade kosten, är väsentligt med en noggrann uppföljning av patienten. Mot bakgrund av att det saknas resultat från långtidsbehandling med ”lågkolhydratkost” vill Socialstyrelsen betona vikten av att längre tids randomiserade uppföljningar/studier genomförs och att dessa har godkännande från forskningsetisk nämnd./…/

  VAR NÅGONSTANS hittar jag resultat och vetenskaplig dokumentation från långtidsbehandling med ”den vanligen rekommenderade kosten inklusive individanpassade kostråd i enlighet med livsmedelsverkets och socialstyrelsens rekommendationer”?

  Detta torde ju vara högintressant inte minst för personer i riskzonen för diabetes/övervikt och som vill ägna sig åt förebyggande egenvård; det kan väl inte vara meningen att patienten skall svälja allt vad diabetessköterskan/dietisten förordar? Resultaten kan väl inte vara hemligstämplade?

  Sjukvårdens ambitionen måste väl vara att hjälpa patienten till ökad självkontroll och ökat personligt ansvar?

 21. 21

  Egentligen vore det bra med en del 2 av konversationen mellan dig och dietisten eftersom frågan gällde överviktiga och diabetiker

  Dietisten kan inte söka stöd hos SLV i dessa frågor eftersom dom gång på gång sagt att dom bara ger råd till friska normalviktiga

  Detta borde klargöras för dietisten i fråga

  Det är alltså snarast hos socialstyrelsen eller hos SBU hon bör finna stöd stöd för metoder att hjälpa överviktiga och diabetiker

 22. 22

  Hanveden Skrev:

  Det blev inte någon ändring då och är det någon som tror att dietisternas ordförande Elisabet Rothenberg som jag anser har klart psykopatiska drag, skulle avvika från sin inslagna kurs.

  Yvonnel skrev:

  Undras varför denna diskussionen kommer upp, igen och igen.

  Yvonnel… – den tudelade hjärnbarken hos människan är som en räknemaskin. Det som hjärnbarken har fått input flest gånger om – det ser den som ”mest sant” (den lär vara så sofistikerad som räknemaskin – att när den har läst/hört en sak 999 gånger – och det diametralt motsatta 1000 gånger – så inbillar den oss att tro på att det Wi har läst/hört 1000 gånger är sanning. Ej att undra över då att etablissemangets massmedias ”trummande” får genomslag hos befolkningen – eller ?). Detta känner som princip ALLA reklammakare, massmedia och makthavare väl till – men ej så många av oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna, tyvärr tyvärr… 😥

  Så ifall Wi av vanligt folk har något betydelsefullt att säga – så gäller det ju att om och om igen säga/skriva det – för att det skall ”ta skruv”.

  Bl a dr Annika Dahlqvist har något MYCKET FUNDAMENTALT (video ca 3,5 min) och betydelsefullt att säga om kost och hälsa – och det tål att repeteras i ”all oändlighet” – som jag ser det.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ❓

  – slut citat härifrån.

 23. 23

  @ 2 Leifi:
  Hahaha. Asgarvar såhär på kvällskvisten. Stor humor och jag kan inte annat än att hålla med dig.

 24. 24
  Karl-Erik säger

  Att ändra på dietisterna blir nog problem!
  Jag ställde ut på hälsomässan i Sollentuna 2001. Där hade jag ett animerat samtal med en representant för dietistförbundet som också var på plats.
  Då jag förklarade för dessa damer att människan inte behöver äta några kolhydrater alls gick dessa i taket och förklarade mig närmast som galen. När jag la till att t.o.m. Stefan Rössner skulle hålla med om detta blev det fullkomlig kalabalik!
  Nu har det gått 12 år och dietisterna fortsätter i samma spår. Vi får nog vänta på den nya generationen dietister innan någon förändring sker!

 25. 25

  @ Karl-Erik: ”Nu har det gått 12 år och dietisterna fortsätter i samma spår. Vi får nog vänta på den nya generationen dietister innan någon förändring sker!”

  Dock har det stor betydelse och underlättar för morgondagens dietister att fler och fler gör som Lise i # 51 under inlägget ”Kostchefer är inte uppdaterade”:

  Lise: ”I dagens NSD säger Ingrid Norberg, Barn och ungdoms nämndens ordförande att hon tar bort mellanmjölken på skolorna i Luleå för att hon måste följa LAGEN!
  Igår sa nutritionist Anna-Karin Quetell från Livsmedelsverket att skollagen måste följas!
  Ljuger de medvetet eller är de rent av korkade?

  Här pratar jag i P4 Norrbotten i morse: (efter Ebony & Ivory)

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/257844?programid=229&play=4…

  Lyssna på inslaget!

  Hoppas att Lise fortsätter att göra sin röst hörd, att fler vågar följa hennes exempel och argumentera, ställa frågor mot och störa de dietister, nutritionister och kostchefer som inte är uppdaterade! De skall inte oemotsagda få hänvisa till Livsmedelsverkets rekommendationer och varandra.

  Hur kan man lyfta fram dagens LCHFvänliga dietister? För visst finns de? Man skulle i så fall vilja att de tog till orda 🙂

 26. 26
  Lise på P4 säger

  Tillägg till länken ovan: Lise intervjuas 2.20 in i programmet den 26 sept.

 27. 27
  Thomas Jansson säger

  Karl-Erik Skrev:

  Att ändra på dietisterna blir nog problem!
  Jag ställde ut på hälsomässan i Sollentuna 2001. Där hade jag ett animerat samtal med en representant för dietistförbundet som också var på plats.
  Då jag förklarade för dessa damer att människan inte behöver äta några kolhydrater alls gick dessa i taket och förklarade mig närmast som galen. När jag la till att t.o.m. Stefan Rössner skulle hålla med om detta blev det fullkomlig kalabalik!
  Nu har det gått 12 år och dietisterna fortsätter i samma spår. Vi får nog vänta på den nya generationen dietister innan någon förändring sker!

  Problemet är deras utbildning, tyvärr har läkarna oxå grava brister i sin utbildning. Det intryck jag fått av min närmaste vårdcentral är att den ger intrycket av att vara besatt av förstaårselever från gymnasiet som är ute på praktik – jag som vårdtagare kan betydligt mera om diabetes än all deras personal tillsammans,,,

  Jag skrev nyss några rader hos kostdoktorn om mina erfarenheter:

  https://www.kostdoktorn.se/dodas-diabetiker-typ-2-insulinfrisattande-medicin#comments

  Jag har aldrig varit med om maken, när läkaren inte fick sin vilja fram blev hen den otrevligaste person jag någonsin stött på – det var således inte bara grundläggande kunskaper hon saknade utan oxå normalt hyfs och folkvett,,,,

 28. 28

  Thomas Jansson Skrev:

  när läkaren inte fick sin vilja fram blev hen den otrevligaste person jag någonsin stött på

  Principen ”name and shame” kan inte komma på tal? Alltså identifiera och citera ohyfsat folk. Såvitt vi kan förstå är vårdpersonal varken förmyndare eller uppfostrare.

 29. 29
  Thomas Jansson säger

  Det finns ju möjligheter att lämna omdömmen på nätet,,,,

  https://www.reco.se/vardcentralen-kil

  Som synes är det inte så populärt att besöka denna läkare även om det offtast bara är de missnöjda som skriver på en sådan site,,,

  Jag håller på att inventera min bekantskapskrets vilka är diabetiker – de som gått hos hen är ofta satta på insulin direkt vilket ju på mitt sätt att se det är rena mordförsöket då det snabbar upp naturalförloppet ordentligt – det försökte hon med mig oxå men jag vägrade,,,

  Insulin är ju oftast inte något problem för en nyetablerad diabetiker – varför då ge denna ännu mera?

 30. 30
  Lennart N. säger

  @ Thomas Jansson:
  Bra gjort! I syfte att så många som möjligt får ta del av dina erfarenheter går det även att lämna omdöme här!

  https://www.varden.se/vardgivare/kil/1080/husl%C3%A4kare-v%C3%A5rdcentral-v%C3%A5rdcentralen-kil#reviews

 31. 31

  @ sofia:
  Tusen tack Sofia för dina fina och värmande ord!
  Jag skall göra mitt bästa för att få fortsätta höras, men vi måste bli fler som hjälper Annika och de andra som har vågat höras och synas!

  Här är länken från inslaget igår (startar direkt)
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5657206

 32. 32
  ADHD mamman säger

  Läkarnas, dietisternas inställning är viktig och den ändras inte på en dag, men det börjar iallafall hända saker nu. När det gäller metabolt syndrom,diabetes, fetma mm misstänker jag starkt att stress har ett finger med i spelet och funderar ibland över vad som är hönan och ägget, stress eller kost? Är det verkligen kosten man ska lägga allt fokus kring? Eller kan det vara så att stress och kortisol gör oss mer känsliga för kolhydrater och att det i sin tur orsakar metabolt syndrom mm? Vad tror ni?

 33. 33
  Thomas Jansson säger

  @ Lennart N.:
  Det är så klart många olika läkare – säkert finns det ju bra oxå,,,,

  Fråga Doktorn finns ju där men verkar vara mer sysselsatt med annat än patienter – personligen tycker jag hennes pgm känns som att bli förflyttad tillbaka till början 1970-talet,,,

  Deras administration är under all kritik, läkare och diabetessköterska kallar till samma prov samtidigt, recepten fungerar dåligt och man hade t o m reklam för ett privat företag i landstingets lokaler – en bagatell men tidigare hade de en läkare som efter sin ordinarie arbetstid körde eget i landstingets lokaler – men värst är så klart deras medicinska inkompetens och bedrövliga kostråd,,,

 34. 34

  32. De flesta här ”tror inte” utan de vet att socker är giftigt och lika beroendeframkallande som heroin.

 35. 35

  ADHD mamman Skrev:

  Läkarnas, dietisternas inställning är viktig och den ändras inte på en dag, men det börjar iallafall hända saker nu. När det gäller metabolt syndrom,diabetes, fetma mm misstänker jag starkt att stress har ett finger med i spelet och funderar ibland över vad som är hönan och ägget, stress eller kost? Är det verkligen kosten man ska lägga allt fokus kring? Eller kan det vara så att stress och kortisol gör oss mer känsliga för kolhydrater och att det i sin tur orsakar metabolt syndrom mm? Vad tror ni?

  Jag tror att man skall akta sig för att tänka antingen eller, hönan eller ägget. Vilket bränsle man stoppar in i kroppen måsta vara av stor betydelse, speciellt om man är en stressad natur. Att socker triggar barn är väl känt.Diabetiker som ställer om kosten till LCHF normaliserar sitt blodsocker omgående – vissa blir insulinfria.Regelbunden individanpassad motion verkar vara vara bra för stress, blodtryck, blodsocker … Att satsa på kost, motion, sömn, vila och avkoppling känns vara en god idé.

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 dufva:
  Men hon har ju rätt i att jag bör diskutera med de som ger dietisterna direktiv för kostråd. Problemet är att dessa inte svarar när jag mailar dem. De tycker väl att jag är för aggressiv. Det vore bättre att andra ställer dem mot väggen. Och att media anordnar debatter mellan företrädare för olika åsikter.

 37. 37

  Thomas Jansson Skrev:

  hade t o m reklam för ett privat företag i landstingets lokaler

  Jag minns i yngre dagar, en gynekologisk undersökning hos landstinget, som man blev kallad till. Den läkaren delade ut visitkort till sin egen praktik.

 38. 38

  Jo, det är ju en klassisk moment 22-situation …men dietisten kan ju inte hävda att hon tar råd från en myndighet (SLV) för behandling av överviktiga och diabetiker eftersom dom öppet säger att råden endast gäller friska och normalviktiga

  Det skulle nog vara en viktig poäng att få fram till dietistkåren
  Jag tror nämligen inte att dom (dietisterna) inser detta..

 39. 39

  38 @ Annika Dahlqvist:

  Tror det är bättre att lägga krutet på information till folk – har vi någonsin försökt dela ut dina kostråd utanför matbutiken?

  Om vi kunde få var 10 person att besöka din blogg skulle denna i sin tur informera om denna till minst 3 – 5 andra,,,

 40. 40

  @ dufva

  Det var väl ungefär kontentan i Livsmedelsverkets kommentar på SBUs rapport, de vänder till sig olika kategorier av människor. Därför behöver de inte ta till sig vad SBU kommit fram till.

 41. 41

  37 @ Lekman:

  Jag skrev en insändare – dagen efter var krimskramset borta, i stort sett varenda människa vet att landstingets lokaler skall vara fria från reklam – själv frågade jag om det an med likkistor i entren men har inte fått något svar,,,

 42. 42

  Högkolhydratkosten skadar människor, och de allra flesta som provat LCHF är entusiastiska, men en del tycker det är svårt att ändra vanor, och visst är det så. Man kan jämföra med rökning.

  Min bror rökte i 30 år. Han försökte sluta många gånger, och lyckades till slut.

  Tack och lov var det ingen ”dietist” som sa: Och jag tror inte att alla människor mår bra av att leva på exakt samma sätt, för att motivera att han borde fortsätta röka, så det är tur att dietisterna inte ger råd om rökning!!.

  Dietisternas råd styrs av livsmedelsindustrins intressen, men det är vi konsumenter som(i viss mån, och med en viss fördröjning) styr livsmedelsindustrins försäljning, om vi inte köper deras varor tvingas de ändra utbudet(Det tar tid, men vad är alternativet.). Så vi är på rätt väg, och det finns inga skäl att lägga om kursen.

  De flesta människor som ger dåliga råd gör det förmodligen i god tro, så de kan ändra sig.

 43. 43

  Man kan undra om inte dietisterna ligger bakom rådet att sluta röka genom att trappa ner en cigarett i taget, fruktansvärt korkat råd.

 44. 44

  42@ Helge:

  Bagerierna känner av en betydligt mindre försäljning som tillskrivs LCHF,,,

  Medan både grädde & smör ibland varit bristvara i min butik,,,

 45. 45

  Mycket bra av Ann Fernholm, som i slutorden säger att en diabetessköterska enligt Socialstyrelsen skall stötta en person som väljer att äta LCHF!

  https://ettsotareblod.se/fraga-fran-lasare-kan-min-mor-skadas-av-lchf/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa