Ökad demensrisk vid högre blodsocker

Notis i Läkartidningen. Sambandet gäller inte bara för diabetiker, utan även för  icke-diabetiker.

Rimligen borde demensrisken minska om man via sänkt kolhydratintag minskar blodsockertopparna. Äter man dessutom regelbundet en liten mängd kokosfett borde demensrisken minska ytterligare.  Google Mary NewportStoppa Alzheimer nu av Bruce Fife.
Detta vore något värt att forska mera på. Men de som bekostar forskning är läkemedelsföretag som syftar till att få fram läkemedel som de kan tjäna pengar på. Lågkolhydratkost kan man inte tjäna pengar på.

 

Comments

 1. 1

  Den evidensbaserade vetenskapen och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

 2. 2
  Thomas Jansson säger

  kokosfett ger bra mättnad – mindre insulinpåslag samt sannolikt andra fördelar,,,

  däremot så är det en definitionssak vilka som diabetiker eller inte, skulle man börja mäta insulinhalt och definiera diabetiker utifrån det skulle betydligt flera klassas som T2,,,

  i övrigt rätt – demens = diabetes typ 3,,,,

 3. 3

  Bruce Fife tar upp detta i sin bok STOPPA ALZHEIMER NU!
  Rekommenderar lågkolhydratkost i slutet av boken, samt flera recept på nyttig mat.

 4. 4

  När blodkärl tjocknar p.g.a. åderförkalkningar minskas naturligtvis blodlödet först från de finaste artärena som finns i ögon och öron. Vid 45-55 förloras ofta närsynen t.ex, men även osynliga förluster föga kartlagda sker i hjärnan och andra grå celler utspridda i mikrokprocessorer runt om i kroppen med accelererat åldrande eller ohälsa som följd.
  Att åderförkalningen/plackbildningen visats drivas av högt blodsocker och även visats reverseras av tillräckligt lågt ditto, eller avsaknad av blodsockertoppar är oerhört intressant och står var och en fritt att prova med hjälp av LCHF kost, t.om. med stöd av läkare (och dietist ?), nu efter SBU rapporten!

  Själv mätte jag ibland morgonsocker över 6 (upp till 6.8!) när jag inte hade haft 1-2 glas vin eller motionerat eller ätit mycket lite proteiner kvällen innan. Anledningen till blodsockermätningen var att viktnedgången avstannat, och nästan vänt efter 1.5 års LCHF ! Högt BS = högt insulin = svår viktnedgång, förmodligen pga felreglerat glukagon .
  Då började jag med 23:1 fastan och därefter har en hel del klarnat samtidigt som vikt, midja, blodsocker, blodtryck och vilopuls har sjunkit rejält på bara 22 dagar, med endast ett avbrott!
  Äter alltså ett ordentligt mål LCHF-mål med extra smör en gång om dan. Dricker vatten smaksatt med lite citron emellan och rent kaffe ett par ggr om dan. Midjan (..visceralt fett..) är viktigast som jag ser det och den har nu gått från 108 till 101 cm omkrets. Det är 50% av vägen till 94 cm som anses som en övre gräns för nollrisk för kärlsjukdom. Hoppas kunna ge slutrapport om en månad!

 5. 5

  4@ stenbj:

  Du har många liknande tankar erfarenheter som jag har – det skulle vara mycket intressant om vi kunde samarbeta genom att byta erfarenheter på ett lite djupare plan,,,

  Sedan ungefär 1 år sedan startade jag att någorlunda systematiskt försöka samla ihop lite information såsom livsstilsförändringar jämfört med piller, motionens inverkan på blodsocker, blodtrycket som funktion av övervikt o s v.

  Det finns en hel del siffror som flyter runt på nätet – är de riktiga?
  Det vet man inte helt säkert men de ger ändå en fingervisning om hur saker & ting ligger till!

  Jag kommer oxå att anmäla min läkare/diabetessköterska till Socialstyrelsen då de båda begått högst anmärkningsvärda fel – att ge en diabetiker rådet att börja äta bröd och potatis tycker jag tyder på en rejäl inkompetens och det gäller oxå försöket att ordinera både blodtryckspiller samt statiner när det är uppenbart att det pågår en infektion i kroppen – vi har ju några dietister som varit pigga på att anmäla våra läkare så vi får väl använda samma metoder?

  Kontakta mig gärna – du hittar mig genom att klicka på mitt namn!

 6. 6

  @stenbj

  Intressant teori du har om kopplingen åderförkalkning/demens och behovet av läsglas
  Själv har jag nu vid 52 kunnat lägga bort läsglasögonen jag skaffade för 10 år sen 🙂

  Har sett att även andra Lchf:are märkt samma sak

  Förhoppningsvis betyder det att kosten faktiskt reverserat kärlinlagringarna i kroppen

  Sen är det ju lite kul att konstatera att jag är den enda i arbetsgruppen på jobbet som inte måste sitta med läsglasögon på möterna 🙂

 7. 7

  Hur myket kokosfett och hur kan det intagas ?

 8. 8
  Lchf-Bengt säger

  Jag har också samma erfarenheter med synen, måste ta av glasögonen vid läsning.
  Blodtrycket har också sjunkit rejält med lchf, Mg plus motion. Har gjort två arteiografiundersökningar med två månaders mellanrum, och mina kärl har då blivit mer elastiska eller blivit yngre i min kropp, om man nu ska tro på denna typ av undersökning.
  En annan erfarenhet är att jag fryser sällan om fingrar och tår numer, troligen bättre genomströmning i de små kärlen.

 9. 9

  @ dufva:
  Tack för den informationen; svårt att hitta någon annan förklaring än kosten !
  Precis vad jag misstänker kommer hända här, trots att jag är 67 nu. Jag förlorade det riktigt skarpa närseendet vid ca 55 men det blev inte så dåligt att jag använder läsglasögon mer än om det är mörkt eller mycket finstilt.
  När jag idag Ibland bygger ihop elektronik blir det betydligt svårare med förstoringsglas än när man kunde fokusera som förr, alltså nästan på nästippen!

  Har även märkt att jag drömmer mer och vaknar med mer ideer i huvudet, framförallt efter jag började med 23:1.
  Beträffande hörseln blev den nyss kalibrerad med hjälp av en (nästan osynlig!) hörapparat så barn och barnbarn kan nu höras i varje stavelse, till stor skillnad från tidigare. Apparaten har två nivåer och den högsta har redan (?) blivit i starkaste laget.. Men nu blir det nu koll mot protokoll åtminstone en gång per år så vi får se hur den delen går !

  Det skulle vara mycket intressant om det gick att samla ihop LCHF-anekdoter etc. som ovan och mer på ett pålitligt sett på en websida ! Men hur ? Tillräckligt många (screenade (?)) anekdoter bör kunna ses som resultat. Alltså interventionsresultat!

 10. 10

  @ Thomas Jansson:
  Hej Tomas, mitt svar finns på slutet i svaret till Dufva!
  Har fullt upp med jobb idag men kontaktar dig när jag kan!
  Sten

 11. 11
  Lars Bern säger

  Alldeles riktigt Annika, varken Big Pharma eller Big Food vill ha oberoende forskning om sambanden mellan kost och hälsa. T.ex. LCHF-kost minskar läkemedelsbehovet dramatiskt och man behöver bara gå runt på en av våra matmarknader för att med egna ögon se vad som upptar minst 75% av golvytan, jo kolhydrater i olika former. Globalt handlar detta om en marknad som drar in tusentals miljarder. Det sorgliga är att väldigt många av våra ledande forskare gjort sina karriärer på forskning finansierad av dessa industrier, därför vill inte heller de ha den här forskningen.
  När jag som huvudman i Hjärt-Lungfonden för två år sedan motionerade om att man borde specialsatsa på forskning rörande sambanden mellan kost och hjärt-kärlsjuklighet, avvisades detta av styrelsen och forskningsnämndens ordförande professor Jan Nilsson med motivet att en sådan satsning skulle ”skada fondens anseende”!
  Professor Jan Nilsson tillhör de gamla forskare som benhårt predikar att fet kost är farligt och då speciellt naturligt animaliskt fett. Han tillhör även den skola som utan säker vetenskaplig grund anser att höga kolesterolvärden alltid är farliga, trots att gamla med just höga kolesterolvärden visat sig leva längre än de med låga. Sedan är det ju så att animaliska fetter inte höjer annat än det s.k. goda kolesterolet.

 12. 12

  Lchf-Bengt Skrev:

  Jag har också samma erfarenheter med synen, måste ta av glasögonen vid läsning.

  Jo… – Bengt – ”polletterna” faller pö om pö på plats.

  Jag skrev ett brev till en kompis om det här att Livsfarliga Verkets rekommenderade ca 60 % kolhydrater/socker i kosten – per automatik ger förhöjda blodsockervärden – och att det bl a mer eller mindre kan ödelägga delar av mikrocirkulationen till och i kroppens celler.

  Ögonen är ju MYCKET beroende av att mikrocirkulationen till och i cellerna fungerar. Diabetiker får ju t ex ej alls så sällan bekymmer med synen – och deras blodsockervärden åker ju rätt ofta ”berg- och dalbana”.

  Brevet har jag lagt ut på nätet här – och om hur professor Göran Sjöberg ser på kolhydraterna i kosten här.

  I o f s så kan Göran ha fel i det han har nedtecknat – men det kan jag ej föreställa mig att han har. Vad tror Du ❓

 13. 13

  @ Lars Bern:
  Den etablerade vetenskapen går desvärre sakta framåt, ett dödsfall i taget.

 14. 14
  Thomas Jansson säger

  10 @ stenbj:

  samma här – i min verksamhet är det full fart eller stilltje – allt verkar komma samtidigt, men mycket är nog självförvållat då jag verkar vara en digital människa – det är av eller på som gäller,,,

  Jag har nyligen kontatktat kostdemokrati för att se om det är ett ställe som jag kan hålla till på för att systematisera mina ”fynd”, jag har lagt tusentals timmar på att surfa runt kring det metabola syndromet och hur det kan kureras med kost, tillskott och motion.

  Mycket av det jag har hittat skulle nog kunna vara intressant för andra – i all synnerhet om det kunde kommenteras av en sakkunnig – jag är ju bara en okunnig amatör och statistik och siffror från forskningen skall nog kollas upp av någon med bättre insikt,,,

  Och så sysslar jag ju nästan dagligen med bokproduktion i olika former så för mig går det oftast mycket fort att få ihop en publikation som är något så när välstrukturerad – kan ju kanske vara värdefullt i sådana här sammanhang – vi måste nå ut till flera genom olika kanaler,,

  Bloggar är bra men mycket av det som är bra försvinner snabbt i bruset av nya trådar. Forum som hos kostdoktorn är utmärkt men det kräver mycket jobb av de som kategoriserar ämnen – det tenderar snabbt att bli lite där och här och så kanske det ska vara oxå?

  Böcker omhuldas av många som lite prestigefullt men är dyrt och långsamt och kan inte uppdateras kontinuerligt – men nu kommer On Demand Printing på allvar så det kommer att ändra sig,,,

  Att öppna något nytt ställe på nätet är uteslutet – redan idag finns det (alltför?) många LCHF-siter som liksom inte vill ta riktig fart – bättre är att satsa på något redan befintligt – vi får se var det slutar,,,

  För övrigt verkar det som om farten här på Annikas blogg har ökat markant under det senaste halvåret!

 15. 15
  Thomas Jansson säger

  Lchf-Bengt Skrev:

  Jag har också samma erfarenheter med synen, måste ta av glasögonen vid läsning.
  Blodtrycket har också sjunkit rejält med lchf, Mg plus motion. Har gjort två arteiografiundersökningar med två månaders mellanrum, och mina kärl har då blivit mer elastiska eller blivit yngre i min kropp, om man nu ska tro på denna typ av undersökning.
  En annan erfarenhet är att jag fryser sällan om fingrar och tår numer, troligen bättre genomströmning i de små kärlen.

  Provat D vitamin än – verkar vara rena turbon för gamla gubbar,,,

  Att du fryser mindre har säkert med ökad genomströmning att göra men kan kanske oxå bero på att du genom ett betydligt lägre blodsocker sannolikt har mindre inflammationer i kroppen.

  Jag brukar beteckna detta som ”mikrofeber” – det är bara någon tiondels grad i förhöjning och ingen läkare anser din temp vara onormal hög men du själv märker det genom att du fryser lättare,,,,

 16. 16
  Thomas Jansson säger

  GreteDK Skrev:

  Hur myket kokosfett och hur kan det intagas ?

  Jag brukar nästan alltid börja min dag med fettkaffe, för mig innebär det en halv matsked kokosfett samt grädde – oftast blir det inget mera förrän jag blir hungrig vilket oftast inträffar vid lunchtid,,,

  Är jag bara lite hungrig under dagen blir det ett fettkaffe till om jag inte har lust att laga mat eller vill vänta med att äta senare – mycket praktiskt,,,,

 17. 17
  Lchf-Bengt säger

  @ Thomas Jansson:

  D-vitamin har alltid ingått i min hälsoresa, minst 5000 IE om dan, utom denna sommar som solen säkert bidrog till en rejäl dos.

  På jobbet är det som vanligt, de flesta hostar, snörvlar, magsjuka osv. Men jag känner inte av något sjukligt i min kropp, tvärtom, är nu starkare än någonsin. Nästan så man saknar sjuksängen där man blir uppassad och ompysslad. Ingen sjukdag på 3,5 år nu.

 18. 18

  @ Lchf-Bengt:
  Känner igen det där med D-vitaminet,,,

  Jag har nog haft 10 sjukdagar på knappt 9 år. Jag var på bilsemester i Norrland – Norge och åt som folk brukar göra vilket raserade min mage – det var en oxå ett test från min sida,,,

  En förkylning julen 2008 som varade några dagar – sannolikt kom den p g a nedsatt imunförsvar av andra händelser,,,

  Någon enstaka gång kan jag känna mig lite ”mosig” – det kan sitta i några timmar, troligtvis är det någon form av ”miniförkylningar”,,,

  Har testat att köra mc i flera mil i 10 minusgrader iförd jeans och T-shirt – lite kallt men helt ok. Förr fick jag en förkylning av att bara se en mc – lite skillnad således,,,

  Kul det här med ”inverterat åldrande” – normalt ska vi ju bli lite sämre för varje dag som går men genom att starta på en låg frisknivå (hög sjuklighet) så verkar vi bara bli friskare för varje år som går – det vill säga inverterat åldrande som passar bra tillsammans med min bil som är så gammal att den har en negativ värdeminskning – den ökar i värde för varje år,,,,

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 GreteDK:
  Jag vet inte om det är utprovat hur mycket kokosfett som behövs för att förebygga eller behandla demens. Man kan gissa: 1 msk dagl som förebyggande och 1 msk 2 ggr dagl som bahandlande?
  Andra förslag?

 20. 20

  19 @ Annika Dahlqvist:

  Jag upptäckte kokosfett relativt sent – för ungefär 7 månader sedan,,,

  Började med D-vitamin samtidigt.

  Upplevde dramatiska förbättringar, i stort sett i paritet med det jag upplevde då jag gick från skräpmat till LCHF för knappt 9 år sedan – vad som beror på vad är svårt att veta – dock tillskriver jag kokosfettet en ännu bättre funktion hos mage/tarm (förbättrades omgående) och sannolikt en ansenlig minskning av blodsocker då fettkaffe mer eller mindre automatiskt medför periodisk fasta.

  Troligen en betydligt bättre tandhälsa – borstar numera tänderna högst 3 – 4 gånger i veckan. kokosfettet gör att tänderna är hala som en nyvaxad bil och äts inga kolydrater så finns ingen anledning att borsta några tänder – dock används tandstickor flitigt, finns överallt där jag är,,,

  Och om borstning sker är det numera i salt eller bikarbonat – tandkräm är ett avslutat kapitel för min del,,,

  Kokosfett används både in- och utvändigt och i alla möjliga sammanhang. Inte minst som handkräm då jag jobbar i min verkstad – som skydd för olja och för att göra det lätt att tvätta sig efter jobbet.

  Har provat det mot torr hårbotten och det fungerar oxå,,,

  Att det skulle användas mot demens har jag läst lite om – det finns gott om ”anekdoter” vad gäller kokos men såvitt jag vet rätt så lite forskning av det seriösare slaget – men av det vi känner till så borde kokosfettet rimligtvis åtminstone bromsa upp demens – om det kan reveresera demensen har jag ingen aning om även om sådana uppgifter finns på nätet!

  Frågan är dock – vad göra för att få i sig mera kokosfett – det är ok i kaffe men hur äta ännu mera på ett gott sätt? Smör och grädde äter jag ibland som det är om jag är hungrig men kokos,,,,

  Jag är ju lite skeptiskt till mejeri och skulle gärna vilja byta ut det mot mera kokosfett,,,

 21. 21
  LCHF-Bengt säger

  @ Thomas Jansson:

  Jag har känt några gånger när jag vaknat på morgonen, att nu är det förkylning på gång, men efter några timmar så upphör symtomen, imunförsvaret tar enkelt hand om fientliga virus och bakterier nu när kroppen kan jobba som evolutionen har skapat oss. Numer är imunförsvaret redo för fientlig attack utifrån. Tänker aldrig vaccinera mig mer, när jag nu har det bästa skyddet utan biverkningar.

  Det är så roligt när kroppen verkar reparera det mesta själv, och den fortsätter reparera år efter år, sånt man inte tänkt på, börjar laga sig efterhand, mina ögonrörelser går också mot det bättre, felet finns nog i hjärnan, men har en stark tro att även detta ska kunna laga sig till slut. Enligt en ”expert” på området finns ingen bot, utan det kan bara bli sämre. NU är det ju faktisk så att felet faktisk har gått i positiv riktning istället, trots livsfarlig kost. Det är väl inte så konstigt att vi lchf-are blir lite dryga med vårat kost-snack.

 22. 22

  Thomas Jansson Skrev:

  Frågan är dock – vad göra för att få i sig mera kokosfett – det är ok i kaffe men hur äta ännu mera på ett gott sätt? Smör och grädde äter jag ibland som det är om jag är hungrig men kokos,,,,

  Min artegna LCHF-frukost innehåller en rejäl dos kokosfett. Sen använder jag kokosfett för en smörjning av hela kroppen före sängåendet – och partiellt varje morgon. Mina fötterna tycks framförallt högt värdesätta att bli rikligt insmorda med kokosolja. Eventuellt överflöd ser ej kladdigt ut på lakanen – då kokosoljan är färglös, doftar gott och försvinner i tvätten.


  Min frukosttallrik
  En stor rågad matsked créme fraiche (fetthalt ca 34 %)
  En matsked rysk youghurt (fetthalt ca 17 %)

  Över det lägger jag en nypa oskalade jordnöttet (fetthalt ca 68 % – och jag använder fågeljordnötter. De är garanterat utan salt och kemisk preparering. Det är förbjudet att ge vildfåglar sådant. Nötterna gör också att maten blir ordentligt tuggad = saliv tillförs maten)

  En matsked ekologiska kokosflingor strör jag över det hela (fetthalt ca 86 %)
  En rågad matsked ekologiskt kokosfett (fetthalt 100 %)

  Som ”sås” häller jag över en rejäl skvätt vispgrädde (fetthalt ca 40 % och låg laktoshalt).


  Förutom att jag använder koniska mellanrumsborstar av behagligt mjukt plastmaterial då och då under dagen (de finns att köpa på Apotek) – så tar jag som princip morgon, middag och kväll en runda i munnen med eltandborsten – med en stor klick = en rågad tesked kokosolja. Det känns såväl skönt som att det är gott och nyttigt att svälja ned det också.

  Så sammantaget får jag såväl oralt som via huden i mig tillräckligt med kokosolja – utan att ha det i kaffet. I kaffet tar jag istället en rejäl skvätt vispgrädde.

  Ifall jag skulle bli sugen på mjölk – vilket jag hart när aldrig blir – så går det ju då bra att istället dricka vispgrädde utspätt med vatten – till valfri fetthalt på den vatten/grädde-drycken – för att slippa belasta kroppen med den laktos som mjölk innehåller.

  Men kranvattnet till all konsumtion skall vara väl spolat. Jag kan ej tänka mig att ta vatten för matlagning, kaffe, te osv direkt ur kranen – utan att först ha renspolat med fullt ös i uppåt fem minuter. Detta därför att det stillastående vattnet i vattenledningssystem är ju bl a gravt försmutsat – för ledningssystemen rengörs ju som princip aldrig.

 23. 23

  @ LCHF-Bengt:
  ”Experterna” i form av köpta lakejer kan dra åt h-e,,,,

  Visst är det härligt att bli frisk på en livsfarlig kost?

  Och det inverterade åldrandet som både du och jag upplever är fantastiskt – vi blir friskare för varje år som går – man kan bli religös för mindre!

  Gäller nog Annika oxå – bilderna på henne 40 år gammal ser ut som om hon är minst 80 medan en bild av henne idag ser ut som hon möjligen fyllt 32,,,,

 24. 24

  @ Thomas Jansson:
  20
  Hej! En stilla undran: hur svårt är det att ta en tesked eller desertsked med kokosfett direkt i munnen som inledning till en måltid. Jag tycker om smaken av kokosfett med naturlig arom. Jag börjar gärna måltiden med smör på samma sätt.

 25. 25

  @ Dacke:

  Inte alls men jag föredrar nog smör smakmässigt framför kokosfett,,,

 26. 26

  @ Thomas Jansson:
  @ Dacke:

  Smör äter jag mer än gärna med sked. Sååå gott! Vet inte hur mycket jag skulle kunna sätta i mig om jag inte lät bli ”för skams skull”.
  Kokosfettet däremot betraktar jag som medicin och jag har fått lära mig att medicin är inte gott! Lite godare blir det om man lyckas blanda i en massa kakao. Tar då även i en hel del salt. Jag har en burk med sådant stående i köket och kan ta en sked om jag blir sugen på något. Går även bra att mixa i kaffe.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa