Kostchefer är inte uppdaterade

Artikel i NSD om att kostchefen i Piteå anser att mellanmjölken ska bort för att den innehåller för mycket fett.

Det är inte det naturliga fettet som gör att skolbarn blir feta och sjuka, utan sockret. Och socker finns det lika mycket av i lättmjölk som i helfet mjölk.

Det vore bra om vi hjälptes åt att informera kostcheferna i kommunerna om detta. Hänvisa till SBU-rapporten.

Programinslag med Lise, P4 Norrbotten

 

Comments

 1. 1

  Sagt och gjort – och min kommentar på artikeln blev:

  ”SBU https://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat_vid_fetma_218-2013_smf.pdf och Socialstyrelsen https://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/berneyttrande1.pdf / https://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/lcarende1.pdf intar ju numera förhållningssättet att animaliskt fett är bra för en god hälsa.

  Läge snart även för kostchefer att anamma det förhållningssättet ?

  Lite om detta livsviktiga ämne finns på min blogg här https://josefboberg.wordpress.com/2008/04/13/mg-brist-stress/#comment-8140 – slut citat.

  Nu återstår att se om webbredaktionen godkänner den.

 2. 2

  Det hjälper inte att hänvisa till SBU-rapporten. Syftet med den var att ta reda på vilken kost feta vuxna ska äta för att gå ner i vikt, inte vilken typ av mat som är nyttigast att äta livet igenom. Så som fettskräcken ser ut kommer kommer det inte hjälpa att informera om den rapporten, det måste till annan forskning som överbevisar 50 år av fettskräck och nyttan med lågfettkost.

 3. 3

  Omröstning på NSDs sida; 9 % för och 91 % emot!

 4. 4

  Frida Skrev:

  Omröstning på NSDs sida; 9 % för och 91 % emot!

  Jo… – Frida – apropå frågan: ”Vad tycker du om förslaget att byta Bregott och mellanmjölk till lättmjölk och lättmargarin?” – så finns det väl ingen anledning för oss som nu är förespråkare för artegen LCHF-kost att ”hänga läpp”.

  Så –

  Det hjälper inte att hänvisa till SBU-rapporten. Syftet med den var att ta reda på vilken kost feta vuxna ska äta för att gå ner i vikt, inte vilken typ av mat som är nyttigast att äta livet igenom. Så som fettskräcken ser ut kommer kommer det inte hjälpa att informera om den rapporten, det måste till annan forskning som överbevisar 50 år av fettskräck och nyttan med lågfettkost.

  – tycker jag ej har någon särskilt stor relevans.

  19/2-13 – 1 av 6 äter LCHF i Sverige.

  Jag har ett garageloppis sedan 7-8 år tillbaka – som jag har öppet några timmar på lördagar och söndagar. När jag med mina loppisbesökare – för ca fyra år sedan – kom in på det här med artegen LCHF-kost – så var det väldigt få som hade hört talas om det. Idag fyra år senare – så har nästan ALLA hört något om det + att ej alls så få själva äter åt hållet så.

  Så – ”Det tar sig – sa mordbrännaren – när dasset brann !”

 5. 5
  Jan-ErikS. säger

  Annika!

  Lyssna nu på mig och följ följande råd:

  1: Du har vunnit slaget.
  2: Luta Dig tillbaka I stolen och bara njut av det faktum att du haft rätt under alla år.
  3: Luta Dig tillbaka ännu mer…inse att Din kamp räddat livet på 1000-tals personer.
  4: Annika…luta Dig tillbaka och bara njut av segern som du verkligen förtjänade.

  Tycker att ”Årets förvillare” borde ändras till ”Seklets kostutbildare”.

  Sen…en annan sak som sällan framkommer:
  Man mår ju så enormt mycket bättre både fysiskt och psykiskt när man äter LCHF.
  Det blir nästa steg i utbildningen av mänskligheten vad gäller kost.

  Njut nu av livet…du behöver inte kämpa mer…du har ju vunnit seklets krig…bara njuuuuut!

 6. 6

  Jan-ErikS. Skrev:

  Annika!

  Lyssna nu på mig och följ följande råd:

  1: Du har vunnit slaget.
  2: Luta Dig tillbaka I stolen och bara njut av det faktum att du haft rätt under alla år.
  3: Luta Dig tillbaka ännu mer…inse att Din kamp räddat livet på 1000-tals personer.
  4: Annika…luta Dig tillbaka och bara njut av segern som du verkligen förtjänade.

  Tycker att ”Årets förvillare” borde ändras till ”Seklets kostutbildare”.

  Jag kan visserligen bara tala för mig själv men jag misstänker starkt att ”1000-tals personer” skriver under på de råden.

  Njut nu av livet…du behöver inte kämpa mer…du har ju vunnit seklets krig…bara njuuuuut!

  Jan-Erik, tror du verkligen att detta kommer att hända?
  Vi har lärt känna Annika som en person som inte slutar kämpa och det är ju nu det roliga börjar, att plötsligt ha SBUs utredning att luta sig mot, även om den ”bara” gäller feta personer. Att ha denna utredning i ryggen bör innebära att medierna slutar med sin pajkastning och att även vissa s k experter, i form av dietister och professorer, blir lite mer ödmjuka (i bästa fall). Tänk att plötsligt få arbeta i medvind!

  Nej, jag både hoppas och tror att Annika fortsätter sin kamp för den svenska folkhälsan. Något ska hon göra som pensionär. Det är aldrig nyttigt för varken kropp eller själ att gå och slå dank! 😀

 7. 7

  Återigen Annika, njuuut av allt fantastiskt arbete som du gjort och gör!

  Om än SBUs utredning bara gäller feta personer så lär folk begripa att det som är bra för feta/diabetiker är bra för ännu ej feta/icke diabetiker.Varför skulle den sinnrika konstruktion som kroppen är svara så positivt på diabetiker/överviktiga vara hälsovådlig på sikt? Varför skulle den vara hälsovådlig för annu friska eller på sikt för ännu friska?

  Enär man inom sjukvården är så snabb med förebyggande medicinering mot milt förhöjt blodtryck/ blodfetter etc. borde man väl i logikens namn ordinera LCHF dieten (diet=kosthållning) som förebyggande mot övervikt/diabetes 😉

 8. 8
  Lennart N. säger

  sofia Skrev:

  Enär man inom sjukvården är så snabb med förebyggande medicinering mot milt förhöjt blodtryck/ blodfetter etc. borde man väl i logikens namn ordinera LCHF dieten (diet=kosthållning) som förebyggande mot övervikt/diabetes

  Anledningen till att man är snabb med förebyggande medicinering är att läkemedelsbranchen har lyckats i sin marknadsföring! Hade det funnits motsvarande vinstmöjligheter i marknadsföring av LCHF-kost så hade den varit en etablerad behandlingsmetod för länge se’n. Svårare är det inte (tyvärr)!

 9. 9

  @ Lennart N.:

  Då handlar det alltså om någon typ av schysst (motsatt läkemedelsindustrin)
  marknadsföring 🙄

 10. 10
  Lennart N. säger

  sofia Skrev:

  @ Lennart N.:
  Då handlar det alltså om någon typ av schysst (motsatt läkemedelsindustrin)
  marknadsföring

  En stor del av läkares, apotekares och sjukvårdspersonals fortbildning står läkemedelsindustrin för och här finns enorma resurser och man jobbar inte av ideologiska skäl. Hur ”LCHF-rörelsen” skall kunna matcha dessa insatser i en större skala är en öppen fråga? För oss gäller nog fortsatt Network Marketing (mun- till munmetoden) tills den kritiska massan uppnåtts och gungbrädan tippar över åt andra hållet, d.v.s. bort från högkolhydratskost och ”förebyggande” läkemedel.

 11. 11

  @ Lennart N.: ”Hur ”LCHF-rörelsen” skall kunna matcha dessa insatser i en större skala är en öppen fråga?”

  Precis!

  Just din fråga skall alla skall ta med sig och grunna på!

  Smartast, starkast och uthålligast vinner!

 12. 12

  @ Lennart N.:

  Man kan tänka sig mer än så. Man kan t.ex. tänka sig att alla som av genomtänkt anledning avböjt viss terapi eller förebyggande insats meddelar detta till en databank, där det sitter någon som kan samla, sortera och redovisa berättelser varje månad.

 13. 13

  @ Lennart N.:

  Gungbrädan har nog redan tippat över – de flesta känner ju till LCHF idag men fortsätter i gamla fotspår av olika anledningar,,,

  Farliga är ju figurer som Hellenius som trots att hon varit delaktig i den senaste rapporten från SBU inte verkar ha förstått särskilt mycket av det som den handlar om. Att hon i stort sett verkar sakna grunderna inom fysiologi och biokemi gör ju inte saken bättre men det är ju en egenskap som hon delar med många andra!

  Vi har kommit till en punkt där vårdtagaren som besöker en vanlig vårdcentral oftast kan betydligt mera än läkaren – som får finna sig i att den enda nytta som denne utgör är att hen har rätt att skriva ut eventuella mediciner,,,

 14. 14

  Thomas Jansson Skrev:

  vårdtagaren som besöker en vanlig vårdcentral oftast kan betydligt mera än läkaren

  Kanske inte ”oftast”, men det där kan stämma. Det påpekades också för flera år sedan av en brittisk idéhistoriker, vars namn jag har glömt.

  Internet har lett till detta. Det sätter både patient och läkare i en ny och besvärlig relation. Inte alla läkare är beredda att bekänna luckor i sitt vetande, inte alla patienter har mod att öppet justera den fackman man av god anledning har uppsökt.

  Jag drabbades själv av detta när jag tog ”Kattmosters”, snarare än veterinärens förslag om kattbantning för ett par veckor sedan. Nu vet jag inte hur jag skall umgås med veterinären.

 15. 15

  14 @ Piltson:

  När det gäller katten så hade Piltson redan den erforderliga kunskapen men applicerade av någon orsak inte denna på sina katter!

  Människor må vara känsliga för kolhydrater men det gäller i ännu högre grad katter – ingen katt äter frivillgt kolhytrader som föda – men luras av kattmaten vilken oftast har mycket hög halt av kolhydrater,,,

  Det är nog inga problem med en vetrinär – de kan betydligt mera om kost & hälsa än en vanlig läkare, skulle valet av vårdgivare bli helt fritt skulle jag omedelbart lista mig hos ortens vetrinär vilken i mina ögon kan betydligt mera än pillerkrämarna på ortens habila vårdcentral kan,,,

  En del av mina bekanta använder sig för övrigt av ”hästmedicin” då det passar sig, inte minst för att den är avsevärt billigare och dessutom redan finns hemma – givetvis måste doserna anpassas men sådan ”läkemedels”-räkning klarar ju vilken 6-klassare som helst! Jag är övertygad om att de flesta som sysslar med hästar på lite högre nivå gör likadant,,,

  Själv har jag bara haft får och katter och där är dock pillren av en helt annan typ och vars näringsvärde är högst diskutabelt och dessutom av engångskaraktär,,,

 16. 16
  monica-1942 säger

  Maten på våra sjukhus är förfärlig. Det är magra margariner, fiber och kolhydrater! Kosten är gjord för friska människor. De flesta patienter är åldringar med dålig aptit, De får E kost med några extra pålägg till den smörgås de inte orkar äta. Näringsdrycker som mest består av socker och vitaminer, ger halsbränna. Jag skulle önska att man kunde fördela en deciliter grädde över dagen för varje patient. Dessutom står de på statiner, dessa 85-95 åringar.

 17. 17

  Ser fram emot den dag (snart hopps jag) med lchf-matprogram i Svt och Tv4. In med kockar som Tommy Runesson, Birgitta Höglund m.fl. Jag är så fruktansvärt trött på all fettbildande mat som visas i Tv – och bakinslagen ska vi inte tala om…

  Kanske via programmet Vetenskapens Värld ???

 18. 18
  Lennart N. säger

  monica-1942 Skrev:

  Dessutom står de på statiner, dessa 85-95 åringar.

  Återigen ett exempel på ”lyckad” marknadsföring av läkemedelsindustrin! I den åldern förväntas man ändå snart att dö och till dess leva med ”normala” krämpor som mycket väl skulle kunna vara biverkningar av statiner.

  Det gäller att vara frisk för att orka vara sjuk och värja sig mot alla galenskaper man blir utsatt för på ålderns höst!

 19. 19

  16 @ monica-1942:

  Det måste rimligtvis vara så att maten ska hålla folk sjuka?

  Och varför skulle en 90-åring äta statiner, varför ska någon äta statiner?

  Desto mer jag läser om kolesterolmyten och statiner desto mer förvånad är jag över den fullständiga idioti som råder över etablissemangets hälsodiktatur,,,

 20. 20
  Lättmjölk är vit läsk säger

  Idag har kostchef och kommulalråd i JMK fått e-post ”Lättmjölk är vit läsk”

  Hej!

  I gårdagens NSD står att läsa att mellanmjölken skall ersättas med lättmjölk vid skolluncherna i Jokkmokks kommun. Av omröstningen på webben ser man glädjande nog att övervägande delen av NSD:s läsare är uppdaterade, 91 % tycker att förslaget är dåligt.

  Enligt modern vetenskap är lättprodukter värdelösa för hälsan. I lättmjölk är nästan allt naturligt fett borttaget, men allt socker finns kvar. Lättmjölk kan med fog betraktas som vit läsk. Allt fler genomgångar av all vetenskap visar att rädslan för naturligt mättat fett har varit ett misstag, som bygger på en fuskstudie (Ancel Keys) inklusive massiv marknadsföring i mitten på 1900-talet. Om detta kan man närmare exempelvis läsa om i ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg.

  Mättat fett som i smör, standardmjölk och Bregott är nyttigt, vilket allt fler kostprofessorer vet och uttalar. Det finns dock undantag, vilka vid närmare granskning sponsras av läkemedels- och livsmedelsindustrin. Livsmedelsverkets rekommendationer har INTE stöd i modern forskning, men fortsätter trots det att rekommendera en fettsnål och kolhydratstinn kosthållning.

  Gårdagens artikel i NSD har uppmärksammats på Sveriges största hälsoblogg kostdoktorn.se, som drivs av Andreas Eenfeldt, författaren till ”Matrevolutionen”, samt dr Annika Dahlqvists LCHF blogg

  Läs och begrunda:

  https://www.kostdoktorn.se/smabarn-som-ater-fettsnal-mat-blir-tjockare2

  https://annikadahlqvist.com/2013/09/24/kostchefer-ar-inte-uppdaterade/

  Mitt förslag är att skolelever i Jokkmokks kommun ges möjlighet att välja standardmjölk och Bregott som alternativ till motsvarande lightprodukter.

  Med vänlig hälsning

 21. 21
  Lennart N. säger

  @ Lättmjölk är vit läsk:
  Bra gjort!!

 22. 22

  20 @ Lättmjölk är vit läsk:

  Bra – är det så att dessa ”kostchefer” inte uppdaterar sina kunskaper kanske de borde fundera på ett annat jobb – till sist är det ju en fråga om politik och om politikerna inte tar tar i dessa kostchefer så kanske politikerna skall ges möjlighet att välja sig ett nytt folk!

 23. 23

  @ Thomas Jansson:
  Då det gäller statiner till åldringar så är det inga små doser de får utan så väl tilltagna att de får muskelproblem och blir mer stillasittande. Detta stillasittande är som bekant en snabb väg till paradiset.

  Jag känner en otroligt pigg dam på 83 år som har totalkolesterol 5,5 och som fick statiner men ont i musklerna så hon slutade ta dem. Kvinnan är kroppsligt aktiv, smal och kristallklar i huvudet. Hon kör dessutom bil som vilken ungdom som helst. Hur kan en läkare komma på något så befängt eftersom genomsnittet för totalkolesterol är 6,0 om man är äldre än 60 år?

  Då jag pratade med henne så blev hon verkligen intresserad av LCHF men inte för att gå ned i vikt för det behöver hon inte.

 24. 24

  Debatten här uppe i norr är helt galen nu!
  Luleå kommun väntas idag ta beslut på att ta bort mellanmjölken och Bregott från skolmaten!
  Långa diskussioner har förts på P4 där en galen dietist från Livsmedelsverket (Anna-Karin någonting) säger att skolor enligt LAG är skyldig att följa Livsmedelsverkets rekommendationer!

  Inte stämmer väl det? Någon som vet? Kan det verkligen stå i skollagen???

 25. 25

  24@ Lise:

  Nej – livsfarliga verkets rekommendationer är just bara rekommendationer,,,

 26. 26

  23@ Pingo:

  Så man skulle kunna se statiner som en modern form av ättestupa?

 27. 27

  @ Thomas Jansson:

  Tack! Det var precis vad jag trodde!
  Förfärligt att dietisterna på Livsmedelsverket själva tror att det är lagar som styr!

 28. 28

  Jag har mailat med kostchefen i Motala kommun om detta tidigare. Först frågade jag rent allmänt hur det ser ut i skolor och förskolor, och hennes svar var att de följer SLVs linjer och lagar maten med flytande margarin och serverar lättmjölk för att det är ”nyttigt”. När jag ifrågasatte detta och önskade naturliga alternativ till detta i skolan/förskolan så blev det tyst. Trots påminnelse har jag har inte fått något svar på över en månad…

 29. 29

  Nu blev jag uppringd av Radio Norrbotten där de undrar om jag vill uttala mig om mjölken och fettet i skolorna! Puls i EM. Spännande!
  Nu Annika skall jag bidra med ett strå i stacken!

  Fick dessutom svar från Anna-Karin Quetel på Livsmedelsverket att det INTE finns någon lag som styr skolornas val av mat!
  FAST hon själv sa det i radion för en timme sedan…!

 30. 30
  Professor Göran säger

  @ Hanna:
  @ Lise:

  Det hela är alltför sorgligt!

  Bland dessa människor, dietister, kostchefer och liknande, verkar det helt enkelt inte finnas något sunt förnuft eller någon eftertänksamhet. Det måste kanske gå så långt så att de öppet blir utskrattade men vilka skador på hälsan hos de människor de ansvarar för har de inte hunnit åstadkomma innan detta sker.

  Dietistyrket måste snart vara det yrke som kommer ha den absolut lägsta status i vårt samhälle är min gissning.

  Det ruskiga är ju att samma sak gäller på våra sjukhus där man vill inbilla sig att man värnar om patienternas hälsa. Sjukvårdspersonalen skulle väl knappast själva tänka sig att äta av sjukhusmaten.

 31. 31

  Lise Skrev:

  (Anna-Karin någonting)

  Anna-Karin Lindroos
  Läs hennes bidrag i Rössners lärobok ”Fetma” och döm sedan om hon är att ta på allvar på någon punkt!

 32. 32

  Hanna Skrev:

  Jag har mailat med kostchefen i Motala kommun om detta tidigare. Först frågade jag rent allmänt hur det ser ut i skolor och förskolor, och hennes svar var att de följer SLVs linjer och lagar maten med flytande margarin och serverar lättmjölk för att det är ”nyttigt”. När jag ifrågasatte detta och önskade naturliga alternativ till detta i skolan/förskolan så blev det tyst. Trots påminnelse har jag har inte fått något svar på över en månad…

  Då är det dags för en JO-anmälan,,,,

  I och för sig leder den i sig inte till några sanktioner men både tjänstemän och politiker brukar vara rätt så känsliga för att synas i sådana här sammanhang!

  På dom bara!

 33. 33

  @ Piltson:

  Jodå hon borde nog få priset som Årets Förvillare!
  Jag får 5 minuter på mig i P4 imorgon kl 8.
  Det blir spännande!
  Tips på studier att referera till angående det mättade fettets ofarlighet mottages tacksamt 😉

 34. 34

  @ Lise:
  Tja – folk överlever med 400 kg mättat fett som övervikt men smäller av med några grams socker för mycket i blodet,,,,

 35. 35

  Lise Skrev:

  Nu blev jag uppringd av Radio Norrbotten där de undrar om jag vill uttala mig om mjölken och fettet i skolorna! Puls i EM. Spännande!
  Nu Annika skall jag bidra med ett strå i stacken!

  Fick dessutom svar från Anna-Karin Quetel på Livsmedelsverket att det INTE finns någon lag som styr skolornas val av mat!
  FAST hon själv sa det i radion för en timme sedan…!

  Nej – det finns ingen sådan lag även om de högst trånar efter det,,,,

 36. 36
 37. 37
  Nybliven farmor säger

  @ Lise:
  @ Lena Olovsson:
  Kan det vara 14:59 Ska lyssna via webben då jag är utsocknes!
  https://sverigesradio.se/sida/tabla.aspx?programid=209

 38. 38
  Nybliven farmor säger

  Idag fattar Luleå kommun beslut om att man ska sluta servera mellanmjölk på skolor och förskolor, den anses vara för fet. Nu blir det vatten och lättmjölk istället.

  Näringsexperten Anna-Karin Quetel: ”Lägg krutet på maten” ”Lägg krutet på maten” (4:30)
  Idag är det Skolmjölkens dag, en dag som är instiftad av FN och firas för 15:e året i rad. Idag väntar också Luleå kommun fatta beslut om att ändra i sitt kostpolitiska program vilket innebär att man ska sluta servera mellanmjölk på skolor och förskolor. I stället är det lättmjölk och vatten som ska serveras. Allt för att följa livsmedelsverkets rekommendationer och för att följa skollagen. Anna-Karin Quetel, nitrutionist vid Livsmedelsverket intervjuas av Johan Winblad och Tova Nilsson.

  Onsdag 25 september 2013 kl 09:42 (Nyheter P4 Norrbotten)

  Luleå kommun ändrar i sitt kostpolitiska program för att följa livsmedelsverkets rekommendationer och för att följa skollagen, därmed blir mellanmjölken portad från skolmatsalarna.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5655968

 39. 39

  Josef Boberg Skrev:

  Jag har ett garageloppis sedan 7-8 år tillbaka – som jag har öppet några timmar på lördagar och söndagar. När jag med mina loppisbesökare – för ca fyra år sedan – kom in på det här med artegen LCHF-kost – så var det väldigt få som hade hört talas om det. Idag fyra år senare – så har nästan ALLA hört något om det + att ej alls så få själva äter åt hållet så.

  Så – ”Det tar sig – sa mordbrännaren – när dasset brann !”

  Till detta skall rätteligen föras att idag VET som princip ALLA någonting om att för mycket kolhydrater/socker i kosten ÄR rena giftet för kroppen.

  Denna insikts-evolution får dr Annika Dahlqvist ta på sig huvudansvaret för. Men det borde ju vara en lätt ”börda” att bära – enär det redan har ”frälst” ett oräknat antal tusentals människor ifrån att fortsatt äta sig till mer och mer av sjukdomar – och ej minst en därmed också en på tok för tidig gravsättning.

 40. 40

  I en tidigare diskussion om lättmjölkens vara eller icke vara med kommunens kostchef får jag svaret: ”VI följer Livsmedelsverkets rekommendationer som utgår från SNR Svenska näringsrekommendationer. I den nya skollagen som trädde i kraft 1 juli 2011 ställs krav på att skolmåltiden både ska vara kostnadsfri och näringsriktig. Vid bedömningen av vad som är en näringsriktig måltid bör de svenska näringsrekommendationerna vara en utgångspunkt.

  Den nya skollagen ställer alltså krav på att skolmåltiden skall vara kostnasfri och näringsriktig och att de svenska näringsrekommendationerna skall vara en utgångspunkt. Fiffig formulering som är svår att bemöta 😉

 41. 41

  Det är en upprörd debatt i radio och sociala medier här uppe.
  P4 har valt att ha med mig i morgonprogrammet klockan 8 imorgon!

  Av Ann Fernholm har jag fått följande länk som helt visar att det inte finns något som påvisar det mättade fettets farlighet!
  3 stora studier varav särskilt den där Frank Hu vid Harvard School of Medicin har medverkat:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648

  De säger:…there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.

  Jag kommer också att hänvisa till SBU´s rapport från i måndags.

 42. 42

  https://www.corren.se/ostergotland/fett-ger-fett-smal-midja-6553250-artikel.aspx

  om

  ”LCHF:s ”mamma”, läkare Annika Dahlqvist.”

  Så rart! : )

 43. 43

  @ Lise:

  Lycka till!

  Maud Stenlund, kokerska och arbetsledare i köket på Hertsöskolan>: ” De flesta som dricker mjölk väljer mellanmjölk. Alternativet till mjölk är vatten. Om barnen vinner i hälsa på att mellanmjölken slopas så tycker jag att det är ett bra beslut, säger hon”.

  Kan kostansvarig svara dig Lise på om det är för hälsans skull eller av ekonomiska skäl som mellanmjölken slopas till förmån för lättmjölken? Svarar hen att det är för hälsans skull så lär du kunna komma med motargument. Svarar hen att det är av ekonomiska skäl är hen åtminstone ärlig 😉

 44. 44
  Nybliven farmor säger
 45. 45

  @ Lise:
  Jag hörde dig på radion för en stund sedan och du gjorde det verkligen bra. Klart som kristall och kunde inte göras bättre på den tid du hade.

 46. 46

  @ Pingo:
  Tack Pingo!
  Det var lite nervöst, men kändes ändå bra.
  Inser hur mycket jag brinner för detta ämne och hade gärna pratat längre.
  Hade tänkt få med Omega3/Omega6 obalanserna vid intag av majs, solros och soyaolja men plötsligt var tiden bara slut…
  Pratade en stund med reportrarna efteråt och de var väldigt positiva!
  Kul att ge Livsmedelsverket en ”känga” 😉

 47. 47

  @ Lise:

  Länk till programinslaget?

 48. 48

  anhörig Skrev:

  näringsriktig och att de svenska näringsrekommendationerna skall vara en utgångspunkt. Fiffig formulering som är svår att bemöta 😉

  Precis. Om detta i Piltsons bok, sid 181.

 49. 49

  Lise!
  Du var fantastiskt bra! Fick ju med allt!

  Länk till P4 Morgon Norrbotten, 2 tim 16 min in i programmet:
  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=229&grupp=3550

 50. 50

  Lena Olovsson Skrev:

  Lise!
  Du var fantastiskt bra! Fick ju med allt!
  Länk till P4 Morgon Norrbotten, 2 tim 16 min in i programmet:
  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=229&grupp=3550

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5657206

 51. 51

  I dagens NSD säger Ingrid Norberg, Barn och ungdoms nämndens ordförande att hon tar bort mellanmjölken på skolorna i Luleå för att hon måste följa LAGEN!
  Igår sa nutritionist Anna-Karin Quetell från Livsmedelsverket att skollagen måste följas!
  Ljuger de medvetet eller är de rent av korkade?

  Här pratar jag i P4 Norrbotten i morse: (efter Ebony & Ivory)

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/257844?programid=229&play=4

  Undrar om jag var för snäll som antydde att de är läskunniga på SLV…;-)

 52. 52
  Nybliven farmor säger

  Du var jättebra, korrekt och påläst (läskunnig) 🙂

 53. 53

  @ Lise:

  Tjusigt Lise! Du förtjänar högsta betyg! Det är just sådana som du som gör skillnad.Och du hade programledaren med dig, hoppas att han gräver vidare.
  Det är så befriande härligt att någon människa avslöjar SLVs funktionärer i raka ordalag. Det är också vid sådana här tillfällen som man inser vilken viktig mötesplats som dr Annikas LCHF-blogg är.

  Snälla … låt din röst fortsätta att höras 🙂

 54. 54

  @ Piltson:

  Boken är beställd, hoppas den kommer till helgen 🙂

 55. 55
  Professor Göran säger

  @ Lise:

  Helt perfekt!

 56. 56

  Så var debatten igång för min del…
  Min pappa är läkare och erkänner öppet sin sorg över att ha gett fel kostråd till sina patienter i 55 år! Jag skulle önska att fler läkare var lika kloka!

  Idag fick jag följande länk från en god vän som är läkare:
  https://www.netdoktor.se/hjart-karlsjukdom/artiklar/kolesterol-och-lchf-kost/#.UkUpkQKszE4.facebook

  Artikeln är från 2011 och jag kommer att bemöta både den och min gode väns uttalanden.

  Tips på bra studier om kolesterol?

 57. 57
  Annika Dahlqvist säger

  @ 56 Lise:
  Ang kolesterol tycker jag att det är bäst att hänvisa till Uffe Ravnskovs böcker och Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket.

 58. 58

  @ Annika Dahlqvist:
  Jo det är nog så det är!
  Jag skall läsa dem igen, så att jag är uppdaterad 😉

 59. 59

  56@ Lise:

  Vill du ha en snabb orientering kan du läsa lite på Ralfs eller Uffes hemsidor/bloggar,,,

  Personligen tycker jag att Ralfs texter är mera lättlästa för en amatör som saknar ”doktorsspråket”,,,

  https://blogg.ralfsundberg.se/#home

  https://blogg.ralfsundberg.se/#post0

 60. 60
  Farbror Blå säger

  Bra jobbat Lise!

  Folkpartiet i Luleå, vilka förövrigt röstade igenom det ogenomtänkta förslaget om att införa lättprodukter i skolmatsalen, har nu ändrat sig. De backar och uppmanar även den andra parten, Socialdemokraterna, att riva upp beslutet. Hela inslaget finns här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5659082

  ”Tysta människor, skapar en stum framtid”

  Så gör din röst hörd. Precis som Lise gjorde 😉

 61. 61

  Denne kostchef är uppdaterad, åtminstone vad gäller kvalité.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5618721

  ”Kostchefen i Flen, Per Swärd, säger upp sig efter elva år på jobbet. Han har under sin tid kämpat för att få till en kost med kvalité i kommunen trots ständiga besparingar.”

 62. 62

  @ Farbror Blå:

  Kostfrågan börjar bli en politisk fråga även i Luleå,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa