Är honung nyttigare än bordssocker?

Jag fick en länk till en forskarrapport som antyder att honung skulle kunna vara ”nyttigare” än vanligt socker.

Min man hade för många år sedan ett sår på benet som inte ville läka. Vi bredde då ett tunt lager honung på det, plåster på, och sedan läkte det på några dagar. Jag tillskrev effekten honungens antibakteriella verkan. Socker är ju ett konserveringsmedel genom att sockerhalten är för hög för att bakterier ska trivas.

Annars tror jag att honung är bättre än bordssocker i och med att man oftast tar mindre av det, det upplevs för exklusivt för att ösa på i större mängder.

Honung innehåller, som socker, ca hälften fruktos. Fruktosen sänker GI-värdet, men har i övrigt negativa metabola effekter: fettbildande, särskilt i levern; ger fettlever och senare skrumplever; ökar insulinresistensen; cancergödande; bidrar till giktproblem etc.
Om dessa negativa effekter blir mindre när fruktosen kommer från honung  är frågan. Mer forskning på detta behövs nog.

 

Comments

 1. 1
 2. 2
  Sven Erik Nordin säger

  Här finns ytterligare en studie om honung.

  https://dspace.mah.se/bitstream/handle/2043/10194/Examensarbete%20PDF.pdf?sequence=1

  Av denna och andra studier verkar det som om honung kan vara minst lika effektiv som traditionell antibiotikabehandling mot t.ex. MRSA. Viktigt att tänka på, att mycket av den importerade flytande honung man köper i Sverige är värmebehandlad, varvid de flesta enzymer och andra verksamma ämnen förstörts. Vanlig svensk, kristalliserad (fast) honung har jag själv med närmast mirakulös effekt använt på infekterade sår.

 3. 3

  Sven Erik Nordin Skrev:

  den importerade flytande honung

  Det är alltså den som ser ut som sirap. Den fanns förr inte i Sverige. Jag undrar om den släpps in nu på grund av EU.

 4. 4

  Den här boken tar upp och förklarar hur honung kan rädda oss från övervikt, diabetes och det metabola syndromet. Mycket forskning finns redan! Strikt LCHF och en sked honung på kvällen!

  https://www.amazon.com/gp/aw/d/0979216214

 5. 5

  Pyttesmå mängder honung använder jag som medicin mot sötsuget – och det fungerar utmärkt bra för mig.

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 3 Piltson

  Läser man det finstilta på honungsburkarna ser man att honungen kan komma från olika länder – både inom och utanför EU – trots att det finns EU-stämpel på burken. Den betyder tydligen att honung (och annat!) förpackas och säljs inom EU.
  Med tanke på tungmetaller etc., som rapporterats i honung från länder som t ex Kina, köper jag numera bara lokal honung.
  Har hört att det även förekommit andra tillsatser i honung ..som syntetiskt ’socker’!! Att GM-odlingar dessutom verkar sprida sig, är ännu en anledning att köpa ’green & clean’ honung från lokala bi-odlare!

 7. 7
  Kenneth Thorberg säger

  Hade en torrspricka i vecket mellan tumme o pekfinger för ett antal år sen som säkert var två-tre centimeter djup och eftersom jag arbetar med händerna så vart det inte bättre. Då föreslog en kompis mig att pröva bivax som hon hade hemma och precis som Sven-Erik Nordin nämner i kommentaren ovan så hade det en mirakulös effekt. Eftersom det var ett antal år sen så minns jag inte nu hur lång tid det tog att läka, jag minns bara att jag vart väldigt överraskad att det var så effektivt och gick så fort. Har varit dels på apoteket men även hälsokostaffär och frågat efter det men inte kunnat hitta rent bivax. Honung har ju en speciell egenskap då den sägs hålla i åtminstone hundra (sic!) år utan att bli dålig. Men det som säljs i vanliga affärer är oftast både behandlat och utspätt.

 8. 8
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  BIO-ENGINEERED HONUNG !!

  Jaha, det kunde man väl tro!! Alltid är det någon som försöker manipulera naturens gåvor – trots att.. : ”If it ain’t broken, don’t fix it’..!! Det handlar naturligtvis om (mega!)inkomster – och ännu ett patent!!

  Delar av artikel i dagens NaturalSociety:
  ”A new honey product known as Surgihoney is being heralded as an amazing new product with shocking capabilities. The “bio-engineered” super-honey product can be used to treat wounds, ulcers, and MRSA in a matter of days. The report reads as if something never seen before has been newly discovered. But the fact is, the health benefits of honey have always proven the substance to be a potent healer…”

  ”..We should be wary of businessmen who seek to improve upon nature in this way. It’s been done before, where a natural product– a known healer– is broken down, slightly changed, and then patented for profits. Unfortunately, there are people (and governmental agencies) who won’t believe in the healing power of nature until man has meddled in it. The product may be beneficial – and hopefully not fake and void of nutrients like many honey products on the market – but we may not know for sure how safe this product is, especially while the real deal is already available…”

  Read more: https://naturalsociety.com/bio-engineered-super-honey-replace-real-honey/#ixzz2fRsT2fMg
  Follow us: @naturalsociety on Twitter | NaturalSociety on Facebook

  Nyttigare än socker? F-n tro’t!! 🙁

 9. 9

  Vi skall nog inte dra för stora växlar på honungens nyttighet, att honungen läker sår och inflammationer beror på att den är hygroskopisk, man kan även använda strösocker. I stort sett all honung du köper i affären, har varit uppvärmd till ca:70 grader. Honung som förblir flytande i burkarna har låg halt av druvsocker, det är nämligen druvsockret som kristalliserar. Vill ni inte ha uppvärmd honung,skall ni köpa direkt av en småbiodlare med några enstaka samhällen. Jag har själv bin sedan 50 år så jag har ganska stor erfarenhet av honungshantering och gå inte på den myten att köpa ekologisk honung och betala dyra pengar, all honung är lika ekologisk! Se honung som ett sötningsmedel och inte som ett undermedel som innehåller ungefär lika mycket druv som fruktsocker och ca: 18-20% vatten.

 10. 10

  @ 9 Tack för den infon, jag har alltid ställt mig tveksam till honung. Jag är av med mitt sockersug och finner ingen anledning att underhålla det med honung eller sötningsmedel.

 11. 11
  Bjørn Larsen säger

  Om hovedingrediensen i et produkt er helseskadelig hjelper det ikke om produktet har noe sunt i seg. Om man tilsetter C-vitamin i rottegift er det fremdeles gift!
  Om man er frisk slank og sunn og kun bruker litt honning ved spesielle anledninger, går det sikkert bra, men problemet er jo at honningen kommer på toppen av sukker, godis, brød,og pasta. Da er det ikke nyttig.

 12. 12
  Sven Erik Nordin säger

  @ cgs:
  Jag har själv haft i anknytning till biodling i hela mitt liv (nu snart 70 år) – och har en viss erfarenhet av den praktiska hanteringen av honung. Men därför anser jag mig inte kompetent att odugligförklara vetenskapliga studier i ämnet. Att honungens bakteriedödande och läkande förmåga enbart skulle bero på dess hygroskopiska egenskaper – och att det skulle fungera lika bra med strösocker – finner jag ganska otroligt. Har du själv försökt med socker? Eller kan du redovisa någon forskning?

 13. 13

  @ Björn Larsen:
  Alltid lika trevligt att läsa förnuftiga människors sunda resonemang. ” råttgift med c-vitamin är fortfarande ett gift ”.

 14. 14

  Sven Erik
  Jag tror inte det finns någon opartisk forskning om detta, men jag vet att det fanns några sjukhus för ett antal år sedan som praktiserade sårläkning (bensår) med vanligt socker och det fungerade alldeles utmärkt. Likväl som honung är socker hygroskopiskt och på det viset torkar det ut bakterierna som då dör, men bakterier som går in i sporläge rår det inte på t.ex. yngelröta hos honungsbin. Du får inte missförstå mig, jag vill gärna att folk köper honung men jag vill inte att folk skall tro det är ett undermedel och då betala fantasipriser i diverse hälsokostaffärer utan man skall enbart betrakta det som ett sötningsmedel.

 15. 15
  Sven Erik Nordin säger

  @ cgs:
  Kände faktiskt inte till detta med sjukhusets försök med strösocker.. Men är det verkligen bara uttorkningen som tar kål på bakterierna? För övrigt håller jag förstås med… Jag blir en smula nostalgisk, när jag tänker på hur jag satt med morfar och klistrade etiketter (med hans namn på) och de blågula remsorna på honungsburkarna. Jag tycker det är förfärligt nu att se ”sirapsburkarnas” märkning ”honung från EU- och icke EU-länder”. Det går knappast att hitta en mer intetsägande beskrivning!
  Men visst vore det väl roligt, om man hos den svenska ”äkta” honungen skulle hitta någon fantastisk egenskap – som t.ex. att den skulle vara OK för diabetiker eller sänka högt blodtryck!

 16. 16
  kostintresserad säger

  Det sägs att anledningen till att man tillsätter socker när man gör saft av skogens bär (bären kan med fördel plockas enl. hullerombullermetoden) är att saften annars möglar; det kan man lösa genom att frysa in saften. 1 del saft blandas med 2 delar vatten. Jättegott och perfekt som alkoholfritt vin!

 17. 17

  Sven Erik
  Jag håller helt med dig, all honung är äkta, men vill du köpa honung som den va förr, får du gå till en hobbyodlare med ett fåtal samhällen för jag kan ta gift på att all honung som säljs i affär har varit uppvärmd till minst 70 grader. Det finns nog ingen storbiodlare som klarar av honungshanteringen utan att hetta upp den och detta gäller inte minst centrala tappstationer vilken en representerar svensk honung. Sven Erik, tyvärr är inte sanningen alltid den man tror och detta gäller även som du vet våra livsmedel, tyvärr har jag blivit klok på detta alldeles för sent i livet och detta uppvaknande kom först sedan jag kommit i kontakt med Annika Dahlqvist blogg.
  Sven Erik. Du skall ha tack för ett trevligt samtal!!

 18. 18

  Jag frågade en trubadur en gång varför han åt så mycket honung?
  Han svarade att hade han ont i halsen så hjälpte det genom hela
  musikkvällen. Ja faktiskt det funkar.

 19. 19
  Lilla Odjuret säger

  Angående uppvärmning av honung.

  Det är inte tillåtet i EU att värma honung till 70 grader. Den enda uppvärmning som får ske är till max 40 grader så att inte enzymer etc skadas. Icke EU-honung är oftast ordentligt uppvärmd. Man får heller inte glömma att en del honung är flytande t.ex. akaciahonung.

  Sheanet: https://www.shenet.se/ravaror/honung.html

  Handlar i huvudsak om ursprungsbeteckning, men annat nämns också: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2013:157:0012:01:SV:HTML

  Lite hur man gör direkt från källan…: https://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/768/BT%206-09web.pdf

  /Lilla Odjuret

 20. 20
  Sven Erik Nordin säger

  @ cgs:
  Tack själv cgs! Jag står för övrigt i samma tacksamhetsskuld till Annika Dahlqvist. Efter fyra år med kolhydratreducerad kost väger jag nu lika mycket som när jag var 20 år (en minskning med 18 kg). Dessutom har jag varit märkligt frisk under dessa år. Inte ens en banal förkylning. Märkligt!

 21. 21

  Själv så har jag med stor framgång använt konserveringsmedlet ATAMON till att behandla nagelsvamp. Undrar om inte det fungerar även mot svårläkta sår?

 22. 22

  Lilla Odjuret!
  Tyvärr är inte texten i överensstämmande med verkligheten. Det är samma propaganda som hur man tillverkar margarin! Tro mig, jag vet!!!

 23. 23

  Sven Erik
  Jag har själv gått ner 26 kg sen jag började med LCHF och det va 7 år sedan jag o min fru startade!

 24. 24

  @21 Pingo
  Skulle tro att det fungerar alldeles utmärkt då det har antiinflammatoriska egenskaper.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 24 juli och 21 Pingo:
  Jag känner mig tveksam till att rekommendera Atamon som sårbehandling. Finns det vetenskap eller erfarenhet på det?

 26. 26

  @ 25 Annika
  Tänkte bara som så att det var inflammationshämmande, har ingen aning om det finns någon vetenskap på det. Beprövad erfarenhet av Pingo mot nagelsvamp. Har lite lätt allergi mot vetenskap, men lyssnar gärna på erfarenheten.

 27. 27

  Pingo Skrev:

  Själv så har jag med stor framgång använt konserveringsmedlet ATAMON till att behandla nagelsvamp.

  Hur gör du då? Recept? Tack på förhand!
  Jag köpte ett dyrt svampmedel på apoteket häromdagen, men hade hellre testat Atamon. Däremot vill jag inte gärna använda det som konserveringsmedel i något jag ska äta, eftersom mitt känsliga smaksinne tycker att det ger en otäck bismak.

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 juli:
  Vad har du för belägg för att Atamon är inflammationshämmande?
  Att det är ett konserveringsmedel i mat vet jag, men jag har aldrig hört att det skulle vara inflammationshämmande?

 29. 29

  @ 28 Annika
  Vill minnas att jag hittade något skrivet om det på nätet. Ser nu att nagelsvamp är en infektion.
  Varför är du tveksam till att använda det på sår?

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 juli:
  Man ska ha skäl för att använda en medicin. Har man inte skäl för ska man inte använda det. Det är grundläggande inom farmakologin.
  Har man en tanke att något kan vara bra som medicin, måste man göra jämförande studier för att se att det är bra, och att det inte har några farliga biverkningar.
  Om man lägger konserveringsmedel ovanpå en svampnagel känns för mig mera oskyldigt än att börja smeta det på sår.

 31. 31

  @ 30 Annika
  Jag förstår att du måste ha mer på fötterna för att föreslå det. Tror att jag tänkte fel och tackar för info. Vad skulle det eventuellt kunna ställa till med? Det används dock som konserveringsmedel så det kan knappast vara skadligt.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 juli:
  Det är helt olika saker att använda ett konserveringsmedel i mat, och att smeta det på sår. Man kan inte utan vidare anta att det andra går bra för att det ena gör det.

 33. 33

  @ 32 Annika.
  Förstår det. Inte för att jag har tänkt prova, men skulle inte vara rädd för att det skulle skada mig då jag inte har sett någon varningstext vid användandet av atamon.

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  @ 33 juli:
  De kan ju inte skriva varningstext mot något som det aldrig har varit tal om att använda det till.

 35. 35

  @ 34 Annika
  Om det skulle vara farligt att handskas med det. Vad är det som säger att du inte har småsår på händer exempelvis. Om det vore farligt så är jag övertygad att jag skulle hittat något om det. Men vi vänder på det. Vet du att det är farligt?

 36. 36

  Verkar som att honung är ett tveeggat svärd, med en bra sida och en dålig.

 37. 37

  KikkiSandström Skrev:

  Verkar som att honung är ett tveeggat svärd, med en bra sida och en dålig.

  Jo… – Kikki – och jag använder mig av den bra sidan – och det fungerar utmärkt för min del. T ex så börjar jag dagen med pyttelite honung i min frukost.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa