Mai-Lis Hellenius i Sundsvall

Mai-Lis Hellenius höll en föreläsning för allmänläkare i Sundsvall idag på eftermiddagen, om livsstilsfaktorer för hjärtats hälsa.
Hon pratade mest om motionens betydelse. Det är de små och frekventa rörelserna som betyder mest. Stillasittande är farligast. Vi ska upp och röra på oss minst var 20-e minut. Stormotion är vad jag förstår av mindre betydelse.
Sen kom hon till kosten. Där stod det på var och varannan bild att LCHF var farligt. ”Det är det mättade fettet som är farligt. Olivolja, som i Medelhavskost är nyttigt, och fleromättat omega-6-fett är också nyttigt”.

Jag påpekade och ifrågasatte ideligen, tills jag blev tillsagd av en i publiken att vara tyst.
Det är inte lätt att veta hur man ska bete sig. Om man bara är tyst och snäll är det ju inte heller bra för sakfrågan.

 

Comments

 1. 1
  Helge Andersson säger

  Var det en föreläsning kanske det är bättre att vänta tills hon är färdig och sen påtala det man ansåg var helt fel och varför. Har själv gjort likande erfarenheter inom andra ämnen, dvs där det var fel på var och varannan sida. Ifrågasatte då ett par ggr men höll sen tyst tills föredraget var färdigt. Varvid jag tog till orda och sakligt gav min syn på saken och påpekade de rena faktafelen.

 2. 2
  Lilian Röhlander säger

  Egendomligt att de valde henne att föreläsa när de har dig inom räckhåll! Lika egendomligt att hon vågar sig in i ”lejonets kula”! Hon hade väl inte kunnat räkna med att få stå oemotsagd?

 3. 3

  Det är fasligt vad det är som ett rött skynke med LCHF och mättat fett. Det är tufft och stort av dig att orka. Titta gärna på Livsmedelsverkets lilla klämkäcka film om nyttig fisk som är så farlig att den endast får ätas 2-3 ( TVÅ-TRE) ! gånger per år för de flesta, barn och kvinnor i fertil ålder. Det får man inte känslan av när man ser filmen. Nej, då är det så glatt o trevligt med alla gifter! Den filmen skrivs det inte många spaltmeter om direkt. https://www.nyttigfisk.se/

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Lilian Röhlander:
  Hon är mycket smidig. Hon påstod att mina studiereferenser var dåliga, och hennes var bra. När hon inte kunde svara gick hon snabbt över till något annat.
  Allmänläkarna i Sundsvallsområdet tycker inte att jag har något av intresse att komma med, därför blir jag inte tilfrågad att hålla föreläsninng.

 5. 5

  Föga överraskande att du blev bemött på det sättet !! Hon hade väl sina gelikar i publiken. Starkt ändå att du gjorde ett försök att få igång en debatt även om utgången varit given……..hon hade givetvis aldrig vikit ner sig.
  Förvånande att man engagerar henne fortfarande som föreläsare, eller är det bara vi ”frälsta” LCHF-are som vet vems budbärare hon är?? Om så är fallet så visar det bara vilket jobb vi har framför oss, vad gäller information och kunskapspridning om kosten. Och där Annika, har du så långt, gjort ett jättejobb.
  Mvh ”Arga Kostrådgivar’n”

 6. 6

  @ Annika Dahlqvist:
  Nu är det ju faktiskt så att du håller föreläsning här på nätet i stort sett varje dag – ditt budskap når ut även om du inte ser åhörarna framför dig!

  Intressant att de pseudovetenskapliga proffosserna är livrädda för LCHF – det är inte vi men det beror kanske mest på att vi inte har någon dold agenda,,,

  Olivolja kanske är bra – men här i norden passar den väl inte in så bra historiskt – lite konstigt om vi nordbor helt plötsligt skulle behöva bosätta oss vid medelhavet för att äta rätt?

 7. 7
  Helge Andersson säger

  Kanske är det några som ser ett hot till levebrödet om man minskar kolhydrater av stärkelsetyp och börjar äta nyttiga fetter. Behovet av sjukvård borde efter ett tag minska rätt dramatiskt. 🙂

 8. 8

  @ Helge Andersson:
  Ja – och något behov av livstilskliniker har vi LCHF:are inte,,,

 9. 9
  Professor Göran säger

  Heja Annika!

  Det är förstås ingen nyhet att de flesta allmänläkare tror på de officiella kostråden, kolesterolmyterna, det farliga mättade fettet och nyttan med statiner och att de inte vill börja tvivla på dessa trossatser och därför med automatik anser LCHF som en självmordsverksamhet.

  Det är också väldigt troligt att alla läkare i Sundsvall vet vad du står för. Därför tycker jag det var både modigt och riktigt av dig att ta till orda och protestera.

  Tänk om du inte hade gjort det! Då hade du blivit betraktad som en ”fegis” som inte vågade säga ifrån. Du ÄR ju faktiskt LCHF.

 10. 10

  Tack Annika för att du inte håller tyst!

 11. 11

  Var nöjd med att du ifrågasatte, du gjorde vad du kunde, ditt bästa är jag säker på.

  Hellenius ska inte få blåljuga oemotsagd. Att hon inte kunde svara på dina frågor utan snabbt gick över till något annat noterades säkert av lyssnarna.

  Åhörarna har ett eget ansvar, när de kommer hem kan de ju i lugn och ro själva forska vidare och bilda sig en uppfattning i sakfrågan.

 12. 12

  Bra att du fanns där Annika, och orkade ifrågasätta. Finns det ingen som vågar ifrågasätta skulle vi inte få någon utveckling.

 13. 13
  Pre-diabetiker säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 2 Lilian Röhlander:
  Hon är mycket smidig. Hon påstod att mina studiereferenser var dåliga, och hennes var bra. När hon inte kunde svara gick hon snabbt över till något annat.
  Allmänläkarna i Sundsvallsområdet tycker inte att jag har något av intresse att komma med, därför blir jag inte tilfrågad att hålla föreläsninng.

  Så bra att vi andra som är lekmän och patienter tycker att du har något av intresse att komma med. Vi som blir pigga och friska av LCHF-kost.

  Ser fram emot din föreläsning i Märsta för oss vanliga.

 14. 14

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Allmänläkarna i Sundsvallsområdet tycker inte att jag har något av intresse att komma med, därför blir jag inte tilfrågad att hålla föreläsninng.

  Jo… – Annika – men det bekräftar ju bara att det svåraste av allt är att vara nytänkar”profet” i sin egen hemstad.

  Dock… – förr eller senare kommer genombrottet även där – är jag rätt säker på, tror jag… 🙄

 15. 15
  Birger Johansson säger

  Kanske är det dags att lämna Hellenius, Rössner och liknande som tillhör ”pajasskrået” vad gäller kostens betydelse för hälsan – förmodligen är dom snart borta från tidningssidorna alltefter som folk blir mer upplysta i kostfrågorna! Snart är det också färdigpladdrat i TV och ”föreläsningarna” när man har genomskådat dessa figurer.

 16. 16

  Hellenius är en kostskojare i klass med Rössner – måhända är hon lite smartare men det är ju svårt att undvika då Rössner och herr Marcus tillhör det absoluta bottenskiktet av kostmaffian….

  Det är bara att luta sig bakåt – de som är upplysta väljer kost som har förutsättningar att hålla personen ifråga frisk – de andra följer de pseudovetenskapliga proffosserna och väljer de offentliga kostråden,,,,

  Vill man se ut som Rössner som 70+ äter man inget animaliskt fett, får ledvärk och mahömaha (nordfinsk karelisk finska för ölmage = överdrivet kolhydratintag) och sannolikt psykiska besvär som att vela fram och tillbaka med motsägelsefulla budskap,,,,

  Både Hellenius, Rössner och herr Marcus verkar vara ytterst lätta att manipulera – bjud och se vilken åsikt de har för dagen – för övrigt kan de dra åt h-e med sina kostråd,,,,

 17. 17

  Professor Göran Petersson varnar även för oliv- och rapsolja, förutom de omega-6-rika oljorna, i sin senaste rapport. Oljor från växtriket är olämplig människoföda.

 18. 18

  Bra gjort på hemmaplan, Annika!! Stå på dig! Sanningen segrar, åtminstone på sikt 😀

 19. 19
  Stig Lönnqvist säger

  Hellenius är väl motsvarigheten till Annika Linde inom vaccinfrågor, en ”expert” köpt av läkemedels/livsmedelsindustrin. T.o.m en snickare som jag förstår hur kolestrolvärdet räknas fram och varför dom får det till att riktigt mättat fett skulle vara dåligt.Jag förstår också att det finns en anledning att diabetes, cancer….ökar drastiskt fastän det forskas för ohyggliga summor. Vad jag inte förstår är att hur kommer det sej att Annika Dahlqvist är nästan den enda läkaren som försöker stoppa detta vansinne. Är läkarkåren så utan civilkurage. Jag kan inte få det i mitt huvud att flera inte skulle förstå sammanhanget. Men vad vet jag, jag är bara en snickare….smile

 20. 20

  Det måste väl vara så att de tre professorerna Hellenius, Rössner och Marcus, som alla tre samfällt baktalar och ogillar LCHF, faktiskt sitter på varsin expertstol på Karolinska institutet och bara det gör dem trovärdiga i allmänhetens ögon, det spelar just ingen roll vad de säger, för alla påståenden blir sanningar helt enkelt! Och de anlitas att föreläsa inom vården istället för vanliga allmänläkare trots att det bland dessa finns betydligt mer kunskap om sambandet kost och hälsa. Det vet ju vi bland gräsrötterna!! Det är inte så konstigt att det blir så men det är samtidigt verkligen jättejättetrist!! Synd om dig Annika att du skulle vara tvungen att sitta och lyssna på Hellenius gammalmodiga fettskräck! Men det är dikterat från ovan…må en förändring snart komma.

 21. 21
  F d anhörig till äldre diabetiker säger

  Detta påminner mig om när jag som anhörig på ett anhörigmöte med chefspersonal på äldreboendet tyckte att vi skulle diskutera maten utöver temat ”vad skulle vi göra för att det skulle bli bättre på boendet – aktiviteter/sysselsättning”. Det dröjde inte så länge förrän verksamhetschefen pekade på mig med ”hela handen” och sa – DU SKA VARA TYST! När mötet var slut så var det en anhörig som smög upp vid min sida och påpekade att det var inget fel på maten.

 22. 22

  Var det ingen annan som ifrågasatte? Skrämmande i så fall! Men alla vi andra kommer att fortsätta att ifrågasätta tillsammans med dig! Hur är det möjligt att ett helt gäng läkare bara ”sväljer” informationen från en representant från en institution som har misslyckats i sitt arbete?

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Brittis:
  Nej det var ingen annan som yttrade något ifrågasättande. Det var snarare en hallelujastämning pro-Mai-Lis. Plus hon som bad mig att hålla tyst.

 24. 24

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Nej det var ingen annan som yttrade något ifrågasättande. Det var snarare en hallelujastämning pro-Mai-Lis. Plus hon som bad mig att hålla tyst.

  Det hade jag nog i ”Dina kläder” valt att se som att det var Du – som vid sidan av Mai-Lis – ”ägde föreställningen”.

  Fanns det någon journalist där ❓

 25. 25

  Byta beteckning till ”LCMF” skulle kunna ge en större acceptans. Själv tycker jag att det är vad jag följer numera.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 24 Josef Boberg:
  Nej, det är inga journalister på Familjeläkarmötena. Det är interna tillställningar.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Dennis:
  Det går inte att byta namn på LCHF, det är för inarbetat. Men var och en får rpova ut hur mycket fett den behöver. Vi ska inte äta mera fett än vi behöver för vårt behov av näring och energi. Det får vi tala om när någon undrar.

 28. 28
  Lennart N. säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag har sett det förr men då var det Rössner som höll låda inför en publik bestående av dietister som fnittrade hysteriskt åt hans plumpa raljerande om människors misslyckade viktminskningsförsök. Det verkar som man automatiskt blir immun mot ifrågasättande bara man innehar en akademisk titel och håller sin linje oavsett hur fel man än har. Har man dessutom förmågan att blåljuga rakt in en TV-kamera utan att flacka med blicken eller darra på rösten så är uppenbarligen succén given?

 29. 29

  Heja, Annika! Bra att du ifrågasatte. Det är svårt att bli profet i sin egen stad.
  Hellenius är överallt, tyvärr lyssnar folk på henne. Stå på dig, Annika!

  För alla smörälskare där ute:

  Tips på hur man gör ghee (klarat smör).
  Jättebra att steka i – stänker inte och smälter fort. Och smakar supergott!

  https://lchfblogg.sandramedin.se/#post118

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Sandras LCHF-blogg:
  Jag tycker att smör är perfekt att använda precis som det är. I vilka fall, förutom vid mjölkproteinallerg, är det fördelaktigt att tillverka ghee?
  Stänkning vid stekning förebygger jag med att begränsa temperaturen. Jag lägger också stänkskydd på stekpannan ibland.

 31. 31

  Vi hade väldigt mycket smör hemma som hade gått ut i datum, och frysen var full med aromsmör, så då testade jag att göra ghee. Och fastnade helt! Det är väldigt stor skillnad när man steker i ghee, tycker jag. Och man slipper blanda smör och rapsolja om man steker nåt som är panerat i t.ex. kokos. Det blir en jämn stekyta som inte bränner vid lika lätt som vanligt smör.

 32. 32

  31 @ Sandras LCHF-blogg:

  Om jag kunde hitta något att steka i som inte ”sprätter” skulle det vara bra,,,

  Vad gör du av ”restprodukterna” som blir då du kokar ghee?

  (och varifrån kommer namnet ghee?)

 33. 33

  Det som blir kvar i kastrullen (tjockbottnad!) ser inte så aptitligt ut, så det slänger jag när jag har skummat av och silat smöret. Det blir inte så mycket att slänga. Det nykokta, gyllengula smöret är jättegott att ringla över maten…

  Jag tror att ghee är indiskt. De gör ghee på osaltat smör, men jag kör med saltat smör. Det blir jättegott. Jag kokar tre paket åt gången.

  Värt att testa! Willys har extrapris på smör den här veckan, åtminstone här i Stockholmstrakten.

  Bacon som steks i ghee får jättefin knaprig yta.

 34. 34

  @ Dennis:

  Själv använder jag ”Low Carb” när jag ”missionerar” – det slår aldrig fel men i 95% av de som jag pratat med börjar själva nämna dr Dahlqvist (80) eller fettdoktorn i resterande fall.

  Det brukar oftast sluta med att folk i allmännhet börjar tänka GI vilket jag tycker är ett bra steg att ta i början.

  Den första reaktionen man får tillbaka från de som provar är att deras magar börjar fungera – ibland för första gången i hela deras liv.

  Efter en vecka ropar de haleluja eller liknande då de märkt skillnad på vågen – nu är ju det mesta som försvunnit glykogen & vatten men det behöver man ju inte tala om förrän efter vecka 2 då de ”bara” tappar några hekton,,,

  Men – fettets betydels tar jag som regel upp först efter 2 – 3 veckor, då har adepten som regel fått blodad tand, de känner sig piggare, ledvärken har minskat, midjemåttet minskar o s v,,,

  Lämpligtvis anskaffar de då en kokbok avsedd för LCHF samt anvisas plats på nätet där de kan kontrollera hur stora andelar protein, kolhydrater och fett de äter – kommer de så långt som hit är de som regel självgående LCHF:are,,,,

  Det brukar oxå vara bra att upplysa folk om att de får mindre midjemått och mera muskler med hjälp av LCHF – det kan vara bra att använda ett måttband istället för vågen!

  Detta fenomen att man blir mera ”vältränad” utan att göra någon fysisk aktivitet finns belagt med forskning – hittills har jag hittat en del rapporter om detta vilka väntar på att läsas igenom – de pekar dock tydligt på en ökad muskelmassa och mindre fetthalt (dessa rapporter visar ju oxå tydligt att både blodsocker & insulin minskar karftigt med LCHF men det visste vi ju sedan tidigare,,,)

 35. 35

  Det verkar spännande med SBU:s utredning Mat vid fetma som släpps på måndag. Hoppas att den får dina kollegor som var på Hellenius föreläsning att tänka till. Det är inte lätt att svänga runt en atlantångare, men om SBU hjälper till så måste det gå fortare.

 36. 36
  Professor Göran säger

  @ Misan:

  Jag noterade också detta på Kostdoktorns blog och han har tydligen också fått vara med i utredningsarbetet.

  Det är väl ingen vågad gissning att man har tagit in det senaste från den kanske tyngsta institutionen inom näringsläran på Harvard där man nu ett tag har propagerat för att vi måste sluta demonisera fettet och speciellt det mättade.

  Man kan ju då fundera på hur en Professor som Hellenius kommer argumentera, för att kunna göra en helomvändning, men hon verkar ju vara väldigt flexibel i sitt vetenskapliga förhållningssätt så hon kommer säkert få till det.

  Detta kommer mig att tänka på Anita Lindbloms slagdänga ”Sånt är livet – blott falskhet bor det där …” eller hur det nu var.

 37. 37

  27 Annika, svårt att veta hur man ska dosera mängden fett i sin kost. Nej så klart LCHF=LCHF.
  Vad jag tror är att det blir lättare få folk att ta till sig LCMF. Vem skulle protestera mot den typen av kost. Ja förvisso blir det en aning mer protein då men då får de bygga mer muskler :-).

 38. 38

  @ Dennis:
  Att man anpassar LCHF konceptet till sina egna förutsättningar och önskemål innebär inte att man behöver en namnändring 🙂

  Får säga som Sune Mangs när han blev tillfrågad om hur det var att spela samma teaterstycke 3 år i rad ”varför ändra på ett vinnande lag?”,,,,

  LCHF är så inarbetat numera att det sitter för gott – ännu bättre kommer det att fastna på måndag då SBU:s utredning släpps,,,

 39. 39

  Per wikholm sa följande: -det viktiga i detta läge är inte att SBU-gruppen ska vara för LCHF.—

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 37 Dennis:
  Absolut att den som så vill får använda beteckningen LCMF. Bara man inte kräver att andra också ska göra det.

 41. 41

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag har svårt att tro att det INTE fanns de som ifrågasatte vad Maj-Lis sa. Men de är inte lika modiga som du! Du har garanterat satt ytterligare frön som resulterar i att några av dem tar reda på mera…

 42. 42
  Annika Dahlqvist säger

  @ EvaLi:
  Jag hoppas att det var åtminstone någon som inte bara tyckte att jag förstörde eftermiddagen, utan fick sig en tankeställare också.

 43. 43

  Lilian Röhlander Skrev:

  Egendomligt att de valde henne att föreläsa …

  Var det så att landstinget betalade henne eller var det en sponsrad föreläsning? Kan tänka mig att en organisation som SNF ställer upp för att få igenom ett sådant budskap.

 44. 44
  Johan Falk säger

  Endast döda fiskar flyter med strömmen.

  Fantastiskt att du orkar paddla motströms!!

 45. 45
  Annika Dahlqvist säger

  @ 43 Ahlis:
  Generellt finns det nog inga pengar till dylika arrangemang, så min första hypotes är att hon kom gratis. Men resan måste ju någon ha bekostat. Om det är viktigt så kan jag ta reda på det.

 46. 46
  monica-1942 säger

  Hej Annika! Det är bra att du står på dig! Det är du som har startat LCHf rörelsen i Sverige! Sen skriver tidningar om LCHF för eller emot, beroende på möjlighet att sälja lösnummer. Jag undrar om man kan göra något annat av allt socker som folk kommer att sluta äta. Drivmedel?? Det finns socker och sötningsmedel i ”nästan allt”, t.o.m i hundtandkräm. Pet Clean toothpaste for cats & dogs. Etablissemanget lär inte ge upp sina ideer i första taget, det är allt för mycket pengar inblandade i kolhydrat- och läkemedelsindustrin.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa