Sjukdom

Krönika av Professor Göran Sjöberg:Professor Göran Sjöberg
Sjukdom!

Om det finns ett namn på ett fenomen och man använder namnet då man kommunicerar med andra människor så ligger det i sakens natur att man inbillar sig att man verkligen vet vad själva namnet står för i vår verkliga verklighet. Ju vanligare begrepp det är frågan om ju mer tycks vi vara benägna att tro att vi vet vad vi talar om och här är ordet sjukdom kanske ett av våra vanligare begrepp. Om någon därför påstår att han eller hon är sjuk så kan det därför bara vara frågan om det verkligen är sant att personen är sjuk eller om det nu bara är ren och skär inbillning. Denna dualism kan ibland ta sig rent groteska uttryck i kontakten mellan patient och sjukvård; speciellt när det gäller sjukdomar av kronisk typ som fetma (?), långvarig Borrelia eller Fibromyalgi. Som bekant har ofta även Försäkringskassan synpunkter på detta och med egna läkare för säkerhets skull. För att uttrycka det djupt filosofiskt så är namnet på en företeelse inte detsamma som själva företeelsen.

Läs mer

Och genast dyker frågan upp om vad som då egentligen är en sjukdom. Är fetma t.ex. en sjukdom? Ja – kanske ”sjuklig” fetma kan betraktas som en sjukdom men var går då gränsen när övervikt övergår till sjukdom. Det är känt att de som har en övervikt har större chans att t.ex. överleva en hjärtattack och i det perspektivet kan ju knappast övervikt betraktas som något sjukligt utan snarare som något eftersträvansvärt. Trots denna presumtiva fördel är det ytterst få av oss som går omkring och myser över sina extrakilon. De flesta tvivlar inte heller på att överviktiga har fler vällevnadssjukdomar än normalviktiga. Det är här som medicinen också gör en av sina vanligaste tankevurpor. Man vill så gärna tro att man vet och då förvandlar man övervikten till själva orsaken till alla dessa sjukdomar medan det mycket väl kan vara så att de extra kilona man har skaffat fungerar som en ”räddningsväst”.

När man börjar bryta i vad begreppet sjukdom står för blir det hela, som med alla andra begrepp på nästan alla företeelser i samhället, komplicerat. Den berömde franske 1800-talsfysiologen Claude Bernard (min favorit) insåg detta när han försökte få in lite mer naturvetenskap i medicinen och talade hellre om olika fysiologiska tillstånd. Har man dött så är detta också ett fysiologiskt tillstånd i kroppen som snarast kännetecknas av att det inte längre går att aktivera kroppens normala homeostas. Det är ju svårt att tala om att någon är sjuk om personen anses död förstås.

Väldigt få som är aktiva här på Annikas blogg tvivlar på att man är sjuk, när man nu en gång hamnat i det metabola syndromet, och som också drev de flesta av oss här att bli LCHFare, vilket är detsamma som att säga att man har kände sig sjuk. På Kostdoktorns blogg verkar förstås en del träningsfreaks hålla till och de har som bekant oftast en annan, och väldigt bestämd, syn på vår metabolism och fördelarna med stora mängder kolhydrater och energidrycker. Vi som är lite mer normala i detta träningsavseende litar helt enkelt på våra kroppars egna omdömen när våra kroppar nu mår bättre om vi undviker att förgifta blodet med mer socker.  Många upplever sig då också som friska (motsatsen till att vara sjuk) när de slutat med den kost/drog som gjorde dem sjuka.

Associationerna går här till en annan drog, alkohol, som omsätts på nästan identiskt sätt i levern som fruktos. Båda ger som bekant upphov till fettlever (cirros) om de konsumeras i övermått. Alkoholism är och betraktas också av de flesta som en sjukdom om än självförvållad och samma sak kanske också gäller för oss som hamnat i det metabola syndromet. Även här verkar det idag finnas en medicinsk koncensus, som knappast fanns för 40 år sedan, om att det är frågan om ett sjukdomstillstånd. Läkemedelsbolagen älskar förstås att detta syndrom har klassificerats som sjukdom eftersom detta innebär en formidabel guldgruva genom läkarnas förskrivning av statiner och blodtryckssänkande mediciner. Lika mycket som man älskar detta faktum lika illa tycker man förstås, med den inneboende logiken, om man nu skulle komma tillrätta med själva orsaken till att vi hamnade där. Alkoholism är förstås inte en lika populär sjukdom eftersom denna guldgruva är betydligt mindre.

Den naturliga frågan är nu om vår metabola sjukdom är självförvållad på samma sätt som alkoholism. Jag vill hävda att det finns en avgörande skillnad mellan dessa två sjukdomar på den här punkten. Vi uppmanas av våra myndigheter (och diverse träningsfreaks som sagt) att proppa i oss kolhydrater men vi ser sällan några uppmaningar från samma myndigheter om att vräka i oss sprit. Vi har därför, med myndigheterna och hela det medicinska etablissemanget bakom ryggen, känt oss trygga i vårt tidigare allvarliga drogmissbruk. Som bekant sker denna uppmuntran nu i en gigantisk global omfattning där det verkar som om hela sjukvårdsystemet håller på att haverera av ekonomiska skäl.

I grunden finns också ett skuldbeläggande av oss som hamnat i det metabola syndromet där kraftig övervikt betraktas som själva orsaken. Detta skuldbeläggande bygger på den lika fundamentala som nonsensartade doktrinen om att själva orsaken är att vi äter för mycket fett och motionerar för lite och i detta instämmer förstås våra träningsfreaks som också är våra ivrigaste kritiker. Skuldbeläggande ligger i att vi till skillnad mot dem själva inte har kunnat ta oss samman på grund av en inneboende bristande karaktär som de själva påstår sig äga i övermått.

Vår egen hypotes är som bekant att vi hamnat i det metabola syndromet på grund av att vi följt myndigheternas föreskrifter om det lämpliga med att droga oss med en stor mängd kolhydrater i kosten. När vi till slut insett detta och också fattat det avgörande beslutet att upphöra med den förgiftning som gjorde oss sjuka upplever vi i stort sett att alla våra vällevnadssjukdomar får vingar som döda onda själar och flyger iväg och lämnar en frisk kropp bakom sig.

 

Comments

 1. 1

  ”Vår egen hypotes är som bekant att vi hamnat i det metabola syndromet på grund av att vi följt myndigheternas föreskrifter om det lämpliga med att droga oss med en stor mängd kolhydrater i kosten. När vi till slut insett detta och också fattat det avgörande beslutet att upphöra med den förgiftning som gjorde oss sjuka upplever vi i stort sett att alla våra vällevnadssjukdomar får vingar som döda onda själar och flyger iväg och lämnar en frisk kropp bakom sig.”

  Sant… – Göran – och Din 8-punktlista om att kolhydrater/socker är rena giftet för en människokropp – som fanns i en kommentar i det raderade blogginlägget – skulle jag gärna se Dig återupprepa i en kommentar här.

 2. 2

  När det gäller motion vill jag bara ha sagt att regelbunden individanpassad motion är medicin!

  Detta bekräftas bl. a. i O.Carl Simonton Stefhanie Matthews-Simobton James Creighhtons ”Getting Well agein” (1978): Det är ingen tillfällighet att många av de cancerpatienter som lyckat smycket bra i vårt program, regelbundet utöver motion i någon form”. De upptäckte att ett betydande antal av deras cancerpatienter som de hade haft störst framgång med hade fortsatt att motionera intensivt efter sitt insjuknande och att de alla hade smärt och muskulöd kroppsbyggnad.

  Motin handlar så mycket mer än om viktnedgpång … 😉

 3. 3

  Våra kroppar är gjorda för rörelse. Vi är designade för att arbeta med våra kroppar. Vi behöver inte kämpa så hårt för överlevnad längre.

  Vi lever inte ett artriktigt liv.

  Jag brukar ställa en kritisk fråga till mig själv när jag äter. Hur mycket energi och muskelkraft behövdes för fånga eller leta rätt på denna måltiden?

  Så träning och motion kompenserar vårt icke artriktiga levende på ett fantastiskt sätt. Det finns ju en del vetenskap styrker det också tror jag.

 4. 4

  Det är många som inte tror på LCHF! Man tror mer på expertisen är man tror på evolutionen enligt mitt förmenande. Skulle man djupare sätta sig in i vilka vi är så skulle man ändra ståndpunkt. Utan tvekan har vi varit jägare – och samlarfolk under 99,5% av vår existens. Vi är designade till fetkost, det fanns inga pizzerior för 1.000.000 år sedan. Dessa processer, denna genetik ändras inte över tid!

  Det är som med övertygade socialister/kommunister. Vi är enligt dem sociala konstruktioner(!) trots att vi till övervägande del styrs av våra drifter och instinkter, våra safter som en del säger!

  Den kulturella och sociala förmågan är i själva verket en tunn fernissa som kan spricka fort. Räcker med att stå i en krogkö en fredagkväll för att förstå hur tunn den är.

  De flesa människor som är ”röda” reflekterar inte vad den röda ideologin står för utan är nöjda med pratet om jämlikhet och ekonomisk utjämning! Inget fel i sig men man hoppar över vad vi är för slags varelser. Man hoppar helt enkelt över en del av verkligheten och tror på utopier. Det synes som ett stort dilemma inom så väl politik som medicin.

  I Ryssland fanns en gång en gubbe som hette Lysenko. Han trodde på att vi kunde ärva egenskaper vilka förvärvats i föregående generation !! Lysenko blev ett verktyg för bolsjevikerna att skapa den perfekta kommunistiska människan!! Snacka om social konstruktion 🙂

  Ibland verkar framförallt vänsterfolk och de som tror på ”tallriksmodellen” vara inne på samma spår. Lysenkos teori har av forskare(evolutionister) som Dawkins för länge sedan avslöjats som humbug och kvasivetenskap.

  Det är ungefär samma som med LCHF. man förstår inte den djupaste innebörden av Läran eller bryr sig helt enkelt inte. Det är mycket enklare at lyssna till lättviktiga experter och följa den allmänna strömmen. Har resonerat med många personer som absolut inte är dumma men som inte tror på LCHF eller så vill man inte förstå eller sätta sig in i de svårare delarna av läran.

  För de som blir jättefeta och sjuka blir LCHF en räddningsplanka. För många den sista då de länge trott på experters och dietisters lögner undanhållanden och naivitet! Många av dessa experter kanske också har svårt att sätta sig in i läran? Man tar den bekväma(mest lönande), enkla och naiva vägen. Människan är på många plan otroligt lat(enklast att hitta socker) och tar den bekvämaste vägen. Det är först när sjukdomen slår till som man börjar reflektera.

 5. 5

  @ Johan:
  Sinnet är viktigast, känner man inget hopp finns inget att leva för. Placebo effekten är stor så man kan bli frisk av att man tänker positivt och känner att man har något att leva för. Förlorar man hoppet försvinner livskraften. En hund skulle tom göra en stor skillnad eller något annat husdjur.

 6. 6

  Josef Boberg Skrev:

  ”Vår egen hypotes är som bekant att vi hamnat i det metabola syndromet på grund av att vi följt myndigheternas föreskrifter om det lämpliga med att droga oss med en stor mängd kolhydrater i kosten. När vi till slut insett detta och också fattat det avgörande beslutet att upphöra med den förgiftning som gjorde oss sjuka upplever vi i stort sett att alla våra vällevnadssjukdomar får vingar som döda onda själar och flyger iväg och lämnar en frisk kropp bakom sig.”

  Sant… – Göran – och Din 8-punktlista om att kolhydrater/socker är rena giftet för en människokropp – som fanns i en kommentar i det raderade blogginlägget – skulle jag gärna se Dig återupprepa i en kommentar här.

  Nätet är fantastiskt på att ”föreviga” de guldkorn som dyker upp. Påpassligt hade Javo sparat de åtta punkterna – som ÄR:


  Det finns faktiskt mycket som pekar på att det är “begåvat” att undvika kolhydraterna så långt det nu är möjligt – dvs. betrakta dem som ett gift för kroppen – och här är några goda skäl även om det nu en gång för alla inte är lätt att avstå från denna drog.

  1. Kolhydrater är det enda näringsämne vi inte behöver.

  2. Kroppen tillverkar själv den ringa mängd blodsocker den behöver från fett och protein i levern och njurarna.

  3. Om vi inte kunde framställa insulin skulle vi omedelbart dö i akut blodsockerförgiftning efter en normal kolhydratstinn måltid.

  4. Insulinet räddar oss från akut död i kolhydratförgiftnings men har mängder av obehagliga metabola biverkningar och man kanske skulle kunna kalla insulinet för en giftig kompanjon till kolhydraterna.

  5. Utan kolhydrater hamnar vi i det förnäma ketogena tillståndet och är man mindre begåvad kan då trösta sig med att hjärnan nu fungerar ungefär 25% bättre än om den går på ren glykos. Man kanske därför skulle kunna säga att den svenska befolkningens genomsnittliga intelligenskvot skulle kunna öka ungefär så mycket om alla övergav kolhydraterna och vi ligger idag här ganska långt framme i en global jämförelse.

  6. Vad som ytterligare talar för det lämpliga att betrakta kolhydrater som ett gift är att man kan bli så skadad av dem att man till slut hamnar i det metabola syndromet ungefär som en person som dricker stora mängder sprit under lång tid kan hamna i det alkoholsyndrom som kallas alkoholism. (En intressant jämförelse är att kolhydraten fruktos metaboliseras på ett nästan identiskt sätt i levern som alkohol och ger samma leverskador.)

  7. Som många gifter är kolhydrater också beroendeframkallande och vi som hamnat i det metabola syndromet kan intyga att de fungerar som en drog och som hos de flesta av oss ger upphov till akuta sjukdomssympton på samma sätt som alkohol hos de som blivit alkoholister.

  8. Hos sockersjuka har förgiftningen också gått så långt att hela metabolismen totalt havererat och sedan endast kan hållas igång med konstgjord andning (extra insulin) om man fortsätter med sin drog.

  ….

  Den här listan kan göras längre men den kan kanske duga som en introduktion till frågeställningen.

  – slut citat härifrån.


  Dessa åtta punkter räcker mer än väl till för – att den mest motsträvige skall ha åtta goda skäl för att själv testa – ifall artegen LCHF-kost ger bättre hälsa eller ej – som jag ser det.

  I o f s så kan jag ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ❓

 7. 7

  4 @ natan:

  ”Många av dessa experter kanske också har svårt att sätta sig in i läran? Man tar den bekväma(mest lönande), enkla och naiva vägen.”

  Jag blir lika förvånad varje gång jag läser en text skriven av Rössner, han hävdar på fullt allvar att fett innehåller mest energi av alla livsmedel (rätt) och att det inte ger någon mättnadskänsla (totalt fel) – har han någonsin vågat prova äta fett och insett att kroppens mättnadssignaler fungerar utmärkt för fett, bra för protein och hyfsat bra för riktiga kolhydrater men absolut inte för bantningspulver?

  Och Hellenius verkar ha vänt diagrammen för hjärt & kärlsjukdomar upp och ned och hävdar på fullt allvar att dessa ökat när de i själva verket har minskat!

  Vad är det för några figurer vi avlönar med skattemedel, ljuger de medvetet eller vad är det frågan om?

  Finns det överhuvudtaget någon form av logiskt tänkande i dessas hjärnor?

 8. 8

  ”Väldigt få som är aktiva här på Annikas blogg tvivlar på att man är sjuk, när man nu en gång hamnat i det metabola syndromet, och som också drev de flesta av oss här att bli LCHFare, vilket är detsamma som att säga att man har kände sig sjuk.”

  En gång i tiden trodde jag på fullt allvar att jag verkligen var sjuk men efterhand har jag ändrat mig – vi är inte sjuka utan matförgiftade och självförgiftade genom bl a läckande tarmar – slutar vi med att äta det vi inte tål så kommer kropp & knopp att inta den funktion som den egentligen skall ha.

  Observera att jag inte skrev att kroppen återställer sig – många människor har ju aldrig varit friska någonsin utan varit förgiftade redan som nyfödda – förmodligen så är vi som är födda på 40 – 50 talet den första generationen som varit påtagligt förgiftade redan som nyfödda – det metabola syndromet diskuterades redan på 20-talet och är ingen nyhet men på den tiden fick man sannolikt förgiftningen först som vuxen,,,

  Väldigt få av de människor som besöker en vårdcentral är sjuka – minst 50% har symptom som av läkemedelsindustrin och av naiva läkare klassas som sjuka men som i själva verket skulle friskna till på kort tid om de började äta riktig mat – till dessa hör ju som bekant i stort sett alla diabetiker av typ 2, fibromyalgi (som enligt min mening är symptom på självförgiftning), de flesta med inflammationer o s v,,,

  Lägg där till alla mer eller mindre medvetna simulanter, folk som ringer efter ambulans i tid och otid, söker för varenda myggbett, söker läkarhjälp för att slippa jobba eller på grund av psykisk ohälsa – säkert tillhör 25% av de vårdsökande denna kategori – prata gärna med en läkare, distrikssköterska eller varför inte ambulanspersonal som stundtals är helt förtvivlade över vad som de tvingas slösa bort tid på istället för att jobba med de som verkligen är i behov deras tjänster.

  Få av sjukvårdens personal säger det ännu så länge öppet men deras tålamod börjar tryta och allt flera artiklar på våra debatt- och insändarsidor handlar allt mer om okynnesutnyttjande av sjukvårdsresurser,,,

 9. 9

  @ Tombola:
  ” … Och Hellenius verkar ha vänt diagrammen för hjärt & kärlsjukdomar upp och ned och hävdar på fullt allvar att dessa ökat när de i själva verket har minskat!

  Vad är det för några figurer vi avlönar med skattemedel, ljuger de medvetet eller vad är det frågan om? …)

  Bra fråga Tombola! Hellenius är en skicklig, charmerande och förtroendeingivande marknadsförare (Jft Mary Lasker) som snarast borde avslöjas inför öppen ridå 😉

 10. 10

  @ anhörig:
  Det låter sig inte göras då hon är ”upptagen” när det ställs frågor eller vankas möjlighet till debatt alternativt ändrar sig från det ena ytterligheten till denna – här i Värmland kallas sånt för skojeri men har väl ett finare namn inom kostproffossernas värld?

  https://www.kostdoktorn.se/hur-ska-hellenius-ha-det

 11. 11

  Tombola Skrev:

  mättnadskänsla (totalt fel)

  Det beror naturligtvis hur man definierar begreppet ”mättnadskänsla”. Det ett centralt begrepp även för Livsmedelsverket, just nu aktuellt på trettiosju ställen i deras presentation.

  Både för Rössner och SLV har begreppet inte med mättnad eller behovstillfredsställellse att göra. Det handlar om känslan att vara fullstoppad, vilket är något annat. Om man snabbt sätter i sig t.ex. en trave pannkakor eller ett par portioner havregröt, så känner man sig ordentligt påfylld, men efter en kort stund finner man ändå att man inte är mätt i betydelsen ”ha fått erforderlig näring”.

  Det är alltså inte ”totalt fel” under den begreppsdefinition som Rössner och SLV använder, men ganska ointressant. Det förrädiska är att denna illusoriska känsla inträffar tidigare än de egentliga mättnadssignalerna och kan leda till att man äter onödigt mycket felaktig mat, t.ex. just pannkakor.

  En mera utförlig diskussion om detta hade vi i ”Trollkonst på bantarkliniken”, som kan läsas här:
  https://www.newsmill.se/artikel/2009/08/20/trollkonst-pa-bantarkliniken

 12. 12

  Andreas Skrev:

  ”Sinnet är viktigast, känner man inget hopp finns inget att leva för. Placebo effekten är stor så man kan bli frisk av att man tänker positivt och känner att man har något att leva för. Förlorar man hoppet försvinner livskraften. En hund skulle tom göra en stor skillnad eller något annat husdjur.”

  Enligt Simonton påverkar motion sinnet och sjukdomsförloppet positivt. I ovan nämnda ” Getting Well Again!”, där ett kapitel ägnas åt motion/visualisering av motion för att skapa en förväntning om tillfrisknande, nämns att man observerat att allvarligt sjuka patienter som har en positiv inställning/motionerar klarar sig bättre än mindre sjuka som är negativt inställda. Simonton arbetade i över 40 år fram till sin död 2009 med tekniker för att aktivt understödja tillfrisknandet, immunsystemet och välmående.

 13. 13
  Bo Blomberg säger

  @Tombola #8: erinrar mig en historia från Jämtlands län som stod att läsa i ÖP för nåt år sen, det handlade om en tjomme ute på landsbygden utanför Sveg som avslöjats som ”ambulansmissbrukare”. Han påstod sig ha svåra symptom och fick ambulans till Sveg. Väl där tillfrisknade han snabbt och försvann. Det visade sig senare att det var för att gå på systemet och inhandla alkohol. Hade det bara skett en gång så hade han väl ”klarat” sig men törsten var tydligen svår för efter ett antal ggr så avslöjades han. Minns inte om han fick nåt ”straff” mer än att han inte fick åka ambulans i fortsättningen…
  Det var ju ett väldigt flagrant fall av missbruk av sjukvården, värre är det väl med dom andra exemplen som du tar upp.
  När det gäller depressioner och ”lyckopiller” så undrar jag om inte D-vitaminbristen här i norra Europa är en starkt bidragande orsak till alla vinter- och vårdepressioner. Tycker mig ha märkt detta när det gäller en närstående som numera med hyggligt D-vitamintillskott inte alls är deprimerad på samma sätt som förr.

 14. 14

  @ 1940:

  Den, bästa framställningen i denna fråga var nog Norman Cousins ”Mind over Illness”.

  https://www.amazon.co.uk/Mind-over-Illness-T-Cousins/dp/155525425X/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1379493836&sr=1-1

  Det blev hans sista bok, han hade tidigare skrivit ett par andra om hur man kan besegra cancer med psykiska medel. Det är besläktat med schamanism men sällan aktuellt för schamaner, eftersom cancer ju sällan förekommer i de kulturer som håller sig med sådana.

  Varför? Se där en meningsfylld forskningsuppgift.

 15. 15
  Ann Kristin säger

  Att ständigt försöka höja ribban är en annan aspekt som är viktig för mig, oavsett om det är en psykisk eller fysisk ribba. När man har tagit i, lite över sin (inbillade) förmåga känner man sig nöjd.

  Inte minst måste man ta i, när man har vård om andra levande varelser. Mina husdjur tvingar mig upp ur sängen varje morgon före åtta, för de måste ut. Likaså får jag kärlek i övermått, för djur tröttnar aldrig på en människa, bara man är snäll och fyller deras behov. Man får vara både ful, ledsen och krasslig och blir överöst av pussar!

 16. 16

  Ann Kristin Skrev:

  djur tröttnar aldrig på en människa

  Ja, men det är sällan som människor visar tamdjur den respekt dom förtjänar och antagligen väntar sig.

 17. 17

  @ Bo Blomberg:
  Själv hade jag en bekant som ungefär en gång i kvartalet åkte in akut med ambulans.
  Läkarna identifierade dock snart orsaken. En överdrivet orolig och lite elak hustru som gjorde sitt bästa för att ta livet av sin make – efter två till tre dygn på sjukstugan kvicknade han till utan åtgärder,,,

  D-vitamin tror jag mycket på – inte bara för deppresion utan för allt,,,

 18. 18
  Mats Lindberg säger

  Det som i detta sammanhang oroar mig mest är den makt sjukvården har över vårt resonerande kring hälsa och ohälsa. Det förekommer ofta diskussioner på olika forum kring påstått ”förhöjda kolesterolvärden”. Gång på gång lyckas någon läkare framställa friska människor som närmast nära döden. Tyvärr hakar många inom LCHF-världen på deras resonemang och försöker visa att kolesterolvärdena blir ”bättre” med LCHF. Om man tittar närmare på det så är själva grundtanken om kolesterol och hälsa fullständigt galen. Hypotesen blir inte mer sann för att man uppfinner nya värden vartefter de tidigare inte längre duger som förklaringsmodell. Jag tror detta gäller även andra områden inom sjukvården. Jag hörde en läkare säga att de flesta åtgärder som utförs på en akutklinik egentligen inte har vetenskaplig grund. Man vet bara inte vad man ska göra istället.

 19. 19
  Professor Göran säger

  @ Mats Lindberg:

  Jag håller fullständigt med dig på den här punkten.

  Att över huvud taget tala om två olika sorters kolesterol är nog det största ovetenskapliga trams som nu har genomsyrat medicinen de senaste trettio åren. Vi som har sett igenom detta nonsens borde helt enkelt inte ställa upp på läkemedelsbolagens snedvridna agenda.

  Det är ett vetenskapligt obestridligt faktum att det bara finns en enda typ (EN kemisk molekyl) av kolesterol och det är ”gott” – helt enkelt ett av kroppens absolut viktigaste ämnen. Att tala om det ”onda kolesterolet” gynnar därför bara läkemedelsbolagens fortsatta gigantiska och skamliga vinster på statinförsäljningen – den största medicinskandalen genom tiderna!

 20. 20

  #19 ”Att tala om det ”onda kolesterolet” gynnar därför bara läkemedelsbolagens fortsatta gigantiska och skamliga vinster på statinförsäljningen – den största medicinskandalen genom tiderna!”

  Fiffigt reklamtrick! Benämningarna LDL/HDL kom tydligen väl till pass när ett nytt läkemedel skulle lanceras och vars effekt bäst kunde illustreras med det som nästan alla sagor handlar om nämligen kampen mellan ”det onda” och ”det goda” 😉

 21. 21

  Professor Göran skriver: ”Det är känt att de som har en övervikt har större chans att t.ex. överleva en hjärtattack och i det perspektivet kan ju knappast övervikt betraktas som något sjukligt utan snarare som något eftersträvansvärt.”

  Har jag fattat fel elller kan det vara en nackdel att vara normalviktig om man drabbas av en hjärtattack? Det låter inte logiskt, är inte övervikt en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar?

 22. 22
  Professor Göran säger

  @ anhörig:

  Det här är det luriga med medicin ”vetenskapen” som jag har kunnat bena ut. Man blandar ofta ihop korten!

  Alla är överens om att överviktiga drabbas mer av hjärtsjukdom än normalviktiga. Alltså finns det ett ”samband”, en association, mellan övervikt och hjärtsjukdom men, och det är ett oerhört viktigt men, detta betyder inte att det är övervikten som ORSAKAR hjärtsjukdomen. Men på den här punkten ”slirar” dock medicinen rejält och antyder oftast att det är övervikten som är själva orsaken fast det inte finns några vetenskapliga bevis för ett orsakssammanhang. (Samma sak gäller associationen mellan kolesterol och hjärtsjukdom men där är det ännu lurigare med tanke på de gigantiska vinsterna som läkemedelsbolagen gör genom att systematiskt blanda ihop korten!) Uppsöker man vårdcentralen med kraftig övervikt slirar det därför till ordentligt och då är det nästan ”säkert” att det är själva övervikten som är orsaken och man uppmanas därför lika säkert att ”banta” för att undvika ”döden”. Som jag brukar säga så är det inom medicinen och sjukvården mer frågan om en religiös tro än någon vetenskap.

  Det är också erkänt, som jag nämnde, att de som har övervikt och hamnar på sjukhus i akut hjärtinfarkt har större chanser att överleva vilket antyder att övervikten snarare är någonting som är ”bra” och ingår i kroppens försvarsmekanismer och att orsaken till övervikten och hjärtsjukdomen ligger i någonting annat och mer grundläggande som skadar den.

  Min egen tolkning och hypotes av detta grundläggande är just kolhydrater i övermått, och troligen via ständigt höga blodsockerhalterna som dessa genererar, som därför är själva orsaken till våra sjukdomar och där övervikten ingår som en del i kroppens alla finurliga försvarsmekanismer mot yttre störningar.

 23. 23

  Tack för svar! Det folk i allmänhet no säkert vet är att övervikt är en riskfaktor för hjärtsjukdom (detta har vi blivit itutade), dock utan att känna till att en överviktig vid akut hjärtinfarkt har större chans att överleva. Din hypotes stämmer väl överens med budskapet att ”diabetiker löper större risk att drabbas av hjärtsjukdom.

  Lika motsägelsefullt syns det mig att högt blodtryck medför ökad risk för hjärtinfarkt, men att chansen är större att en person med högt blodtryck som drabbas akut av hjärtinfarkt skall överleva än en som med lågt blodtryck?

  Ännu sjukare är det väl att en biverkning på vissa blodtrycksmediciner kan var stroke eller hjärtinfarkt?

  Vissa ”fakta” informeras det om medan andra osynliggörs …

 24. 24
  Professor Göran säger

  @ anhörig:

  Tidigare trodde jag att högt blodtryck ingick i kroppens försvarsmekanismer och så är det utan tvekan också i akutlägen men när man drabbats av kroniskt riktigt högt blodtryck så är det en indikator på att något är på tok i kroppen (pss. som extrem övervikt). Men här har jag på senare tid blivit väldigt övertygad om att dessa riktigt höga blodtryck är direkt skadliga och att man i sådana lägen har mycket större chans att överleva på sikt om man medicinerar för att få ned dem.

  Det absolut bästa är förstås att gå på själva orsaken till att vi får höga blodtryck och återigen talar allt för att det är kolhydraterna som är boven. Detta visar sig bland många LCHFare som rapporterar perfekta blodtryck när de tar bort själva orsaken.

  Själv har jag som allvarligt hjärtsjuk 60++ idag ett fullkomligt sanslöst bra blodtryck på 110/60 i viloläge men som dock inte imponerade på min beryktade kardiolog och som därför utan minsta tvekan skrev ut blodtryckssänkande medicin. Men eftersom jag har en kraftig överlevnadsinstinkt skulle jag aldrig drömma om hämta ut den medicinen från apoteket och än mindre drömma om att stoppa sådan kemikalier i min egen mun.

 25. 25

  Bortsett från den väl inlindade piken mot Jacob Gudiol tycker jag att Professor Göran här gör en lysande sammanfattning av begreppsproblematiken.

  Men kan vi verkligen göra anspråk på att sitta inne med hela sanningen?
  Vår egen hypotes är som bekant att vi hamnat i det metabola syndromet på grund av att vi följt myndigheternas föreskrifter om det lämpliga med att droga oss med en stor mängd kolhydrater i kosten.
  – Det här gäller säkert för alla som försökt efter bästa förmåga att följa myndigheternas varmaste rekommendationer, men självklart finns det många som råkat in i metabola syndromet helt på egen hand, människor som struntar fullständigt i myndigheternas påbud.
  Därmed inte sagt att även dessa olyckliga får samma nytta av att ändra till lågkolhydratkost, med eller utan träning.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 anhörig:
  Det finns ett samband mellan övervikt och hjärtsjukdom, men det beror på att de har en gemensam orsak: högkolhydratkost, med flera möjliga orsaker. Inte övervikten i sig. Man har inte heller kunnat visa att viktnedgång i sig minskar risken för hjärtinfarkt. Viktnedgången är mest en kosmetisk och smidighetsfråga. Och man får mindre besvär i knän och fotleder om man går ner i vikt.

 27. 27

  Hur lyckas man mäta 2 sorters kolesterol om det bara finns en typ?

  Vad säger oss apo-kvoten?

  Finns det överhuvudtaget någon anledning till att mäta kolesterol?

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 27 Tombola:
  Det är lipoproteinerna man mäter. De som innesluter kolesterolpartiklarna. Det är de som kan ha olika storlek och täthet.
  Jag tycker inte att det finns någon anledning att mäta kolesterolvärdet. Har man högre risk för hjärtsjukdom, tex ärftlighet, har man ännu större anledning att äta LCHF.

 29. 29

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag var hos min läkare idag som upphetsat ivrade för att jag skulle börja äta statiner – hen surnade till rejält när jag ifrågasatte varför,,,

  Det finns inga hjärtsjukdommar i min släkt och givetvis äter jag LCHF – i snitt 30 gram/dygn

  Total kolesterol = 6.0

  HDL-kolesterol = 1,4

  LDL-kolesterol = 3.8

  LDL/HDL = 3 (avrundat värde)

  Vad säger dessa värden – bör jag beställa en passande kista eller kan jag vänta med det ett tag till?

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Tombola:
  Puh, det är knappt man orkar yttra sig. Det är ju absurt att hävda statinbehov på dina värden.
  Förutom att man inte har högre risk för hjärtsjukdom med högre kolesterol heller.
  Tänk på Sachdeva-studien som visade att infarktpatienter har lägre LDL-kolesterol än friska.

 31. 31

  30 @ Annika Dahlqvist:

  Jag har ett förhöjt långtidssocker har legat mellan 45 – 49 under senaste halvåret men torde vara på väg ned – det är tydligen så att gränsen för max LDL har satts av socialstyrelsen till 2,5,,,,

  Ändrar det på din uppfattning?

 32. 32

  @ dr. Annika, prof. Göran, Tombola

  Tack för svar, det känns bra att ha bestämt sig för att satsa på LCHF!

 33. 33

  @ anhörig:
  Du har ju knappast något att förlora på att prova men allt att vinna, tycker du ska börja med att köpa en lättläst och bra kokbok om LCHF, du behöver egentligen ingen, mycket finns på nätet men du kommer igång snabbt!

  I vårt kök finns ett 10-tal LCHF-kokböcker – den som används mest är Annikas

  https://www.adlibris.com/se/bok/lchf-snabbt-och-enkelt-9789172412279

  med vilken du kan laga fantastiska rätter både snabb och enkelt,,,,

  I vårt hushåll köps det numera nästan enbart ekologiska och Kravmärkta varor, det verkar som om kroppen styrs av näringsinnehåll et och att man äter mindre om kvalitén är högre – sådana teorier har lanserats till och från genom åren och jag tror det fungerar så.

  Det blir således inte särskilt mycket dyrare, kanske till och med billigare med bra råvaror,,,

  Välkommen in i må bra klubben!!

 34. 34

  @ Piltson:
  Jodå – jag kommer fortfarande ihåg skräpmatstiden då man kunde gå ut ur matsalen hungrigare än när man kom in.

  Jag och Skaldeman hade en relativt långt samtal om detta för många år sedan och vi kallade detta för att vara ”mekaniskt” mätt,,,,

  Kommer oxå väl ihåg att jag i början åt ägg och majonäs alltför snabbt och var proppmätt i minst 10 timmar – rätt så snabbt lärde man sig den läxan och åt saktare så att kroppens mättnadssignaler hann med – det går att överäta LCHF men det är svårare än med snabba kolhydrater,,,

  Jag tror jag har läst Piltsons samtliga inlägg på nätet, samt någon Berglund – oxå han mycket läsvärd,,,,

 35. 35
  Lennart N. säger

  @ Tombola:
  Tombola Skrev:

  …..det är tydligen så att gränsen för max LDL har satts av socialstyrelsen till 2,5,,,,
  Ändrar det på din uppfattning?

  På labrapporten skall övre gränsvärden finnas med. På min står det 5,4 som övre gränsvärde för LDL och det är precis vad jag hade vid sista testet. Övre gränsvärde för totalkolesterol är faktiskt satt till 7,2.

  För övrigt ser det ut så här:

  Totalkolesterol 8,4
  HDL 2,1

  Kvot LDL/HDL = 2,6

  Varför HDL + LDL inte blir samma som totalkolesterol vet jag inte men har för mig att LDL är ett framräknat värde? Annika kanske vet?

  Min läkare ser också helst att jag börjar medicinera igen, speciellt som jag hade något förhöjt blodtryck vid en stressad provtagning direkt efter en onödigt våldsam fysisk prostataundersökning av hans kvinnliga kollega. Det värde som då uppmättes har jag aldrig kommit upp till vid egna tester.

  Jag har naturligtvis vägrat att börja med statiner igen!

 36. 36

  35 @ Lennart N.:

  Lite räkneövningar i den högre skolan 🙂 antyder att man avrundar lite hur som helst men varför skulle dessa kvartsfigurer med sina f-e pseudovetenskaper klara av matematik som på min tid i skolan klarades av i 4:e klass?

  Den diskussion som utspann sig var otrevlig, mästrande och synnerligen inkompetent – den här läkaren har tidigare försökt förgifta mig med både insulin, blodstrycksmediciner och nu således statiner som hen verkar ha noll koll på – hur många denna ”läkare” skickat till en alltför tidig död kan man bara spekulera i – i min omgivning vimlar det av diabetiker typ 2 och de flesta tar insulin från början, statiner, 3 olika blodtrycksmediner, blodförtunnande och annat, mellan 8 – 12 piller verkar vara legio och naturligtvis ståtar den obligatoriska byttan med Beccel på deras frukostbord – kanske har de någon form av rabatt om de lyckas kräma ett komplett kit med gifter?

  Tidigare har jag avsagt mig besöken hos en fettskrämd diabetessköterska som flera gånger försökt övertala mig att äta grovt bröd, potatis och frukt så klart – nu även denna synnerligen inkompetenta läkare som uppenbarligen inte ens verkar ha förstått hur glykoneogenesen fungerar – är det verkligen meningen att vi självlärda amatörer skall utbilda läkarna och diabetesteamen?

  Undrar en riktigt f-d Thomas!

 37. 37
  Lennart N. säger

  @ Tombola:
  Har en jämnårig kollega som är ”satt på” 8 olika piller utan att egentligen veta varför men det har med hjärtat att göra? När han konfronterade sin läkare konstaterades bara att doserna var ”väl inställda” och det var därför han inte var sjuk på riktigt. Han är bara lite stel och trött men tanken att det skulle vara medicinernas fel har aldrig slagit honom. Det örat vill han inte lyssna på. Han tycker däremot att jag experimenterar med min kropp när jag äter LCHF-kost vägrar att käka piller. 🙂

 38. 38
  Ann Kristin säger

  Jag är absolut helt säker på att mat av bra kvalitet är mer mättande än usel. Dessutom, om man vet att djuret/grönsaken har haft ett bra, giftfritt liv så infinner sig ytterligare tillfredsställelse.

  Det Tombola beskriver, att man tror att man behöver lika mycket i mängd på tallriken med lchf, som med kolhydratkost, är nog vanligt. Istf en räkmacka äter man dubbelt så mycket räkor, ägg och majonnäs, eftersom man tror att brödbiten mättar så mycket. I själva verket kan man bra skippa brödet och äta lite mer majo, och uppnå samma mättnadskänsla. Det lär man sig efter hand.

  Nu sjunker mitt behov av mat stadigt, men jag äter ju väldigt mycket ägg , makrill och lever, vilket är grymt näringsrikt, och jag antar att det gör mig mätt, ihop med mitt smör och det gröna. Mitt koksfett på morgonen gör sitt till.

 39. 39

  37@ Lennart N.

  Och all denna kemi pinkar de ut så att vi får dricka upp det gratis sedan – tänk vad pengar vi som vägrar att lyda läkarpackets ordinationer sparar genom att bara vänta några år tills koncentrationen av både statiner och p-piller i dricksvattnet blir tillräckligt högt,,,

  Läste för många år sedan att vi riktiga män kommer att bli obsoleta i framtiden och kvinnorna 2-könade – det är kanske det som pillerindustrin håller på att verkställa?

 40. 40

  @ Ann Kristin:
  Jag hade lagt mig till med mycket dåliga matvanor på skräpmatstiden – jobbade aldrig under 60 timmar i veckan och kastade i mig maten framför datorn eller i bilen – alltid på väg,,,

  Hade jag inte hittat till LCHF hade sannolikt varit död vid det laget eller ivart fall fått en infarkt eller två,,,

  Jag läste den här artikeln 4 gånger efter varandra och trodde Skaldeman var komplett galen – men så var det tydligen inte,,,

  https://www.aftonbladet.se/debatt/article10549822.ab

  Artikeln var införd 050223 och senare under denna vecka träffade jag Calle Carlsson i Västeräng som grundligt intygade att Skaldeman var en man med de rätta åsikterna! Kommer ihåg hemresan och första försöket att äta LCHF – Calle var ju både läkare och komiker i samma person så det var nog det roligaste läkarbesöket någonsin – ingen krogshow jag varit på har nått upp till hans nivå,,,

  Resten börjar bli historia nu – Skaldeman kom att under en period att bo i närheten av Calle och de samarbetade under några års tid innan han återigen slog ner sina bopålar i hans gamla hemtrakter,,,

  Saknar Skaldemans välvässade penna på nätet men får en del kompensation då han ju skriver en hel del i LCHF-magasinet – en mera träffsäker skribent är nog svår att hitta för att inte tala om den diskreta humor som han lyckas väva in i hans texter,,,,

  Självklart har jag läst det mesta som Skaldeman skrivit – det är slående hur träffsäkert han genom sina egna praktiska erfarenheter tidigt fastslog mycket av det som forskningen ännu inte hunnit ikapp,,,

 41. 41

  Alltid lika roligt att läsa Tombolas drastiska kommentarer om vad som försiggår..
  Man får sig ett gott skratt.
  Ja det börjar kanske bli otäckt skarpt läge nu. Man undrar verkligen hur det ska gå med människan och naturen framöver. Hormonstörande ämnen samt en massa andra giftiga komponenter sprider sig i jordar och dricksvatten och därmed livsmedel. Borde inte naturvårdsverket bekymra sig mer om rena jordar och vatten (och t ex de viktiga insekternas bevarande) i stället för att t ex lägga miljontals skattekronor på att flytta samma vargar om och om igen….

 42. 42
  Lennart N. säger

  Tombola Skrev:

  37@ Lennart N.
  Och all denna kemi pinkar de ut så att vi får dricka upp det gratis sedan…..blockquote>

  Tur att man har egen brunn!!

 43. 43

  @ Lennart N.:
  Hört talas om kretsloppet?

 44. 44

  tombola Skrev:

  att vara ”mekaniskt” mätt,,,,

  Någonstans, glömt var, läste jag att det finns två olika slags mättnadssignaler. En är hormonstyrd och en bygger på uttöjning av matsäcken, alltså en mekanisk sak. Rössner känner bara till den senare. Det är helt i linje med hans övriga lära, för ingenstans i hans böcker såg vi något om hormoner. ”någon Berglund” kan du läsa när du klickar ”Piltson” ovan.

 45. 45
  Professor Göran säger

  @ Tombola: #39

  Ja – att alla dessa oerhört potenta kemikalier, som läkemedlen utgör, har kommit ut i vår natur och ofta med långa nedbrytningstider lägger ytterligare en skrämmande dimension till det gigantiska experiment som vår kroppar nu har blivit utsatta för genom de officiella kostråden. Till detta kommer också alla tillsatser som nästan verkar oundvikliga i all mat som nu erbjuds i butikerna. För övrigt framställs varje år många nya kemiska ämnen där man vet väldigt lite om eventuella långsiktiga effekter i växelverkan med alla ämnen som redan finns i omlopp. Tittar vi i backspegeln hittar vi t.ex. DDT och PCB

  Just nu befinner vi oss i vår stuga vid Dundrets fjällkant och med Björnbäcken rinnande utanför stugknuten. Här hämtar vi nu vårt dricksvatten som är garanterat fritt från klor och där inga läkemedelskemikalier lär finnas.

 46. 46
  Lennart N. säger

  Tombola Skrev:

  @ Lennart N.:
  Hört talas om kretsloppet?

  Frågan är hur mycket läkemedelsrester det är kvar efter kondensering, infiltration och perkolation?

 47. 47

  44 @ Piltson:

  Det är väl den mekaniska mättnaden som löser ut insulin även om man äter sågspån?

  Detta står att läsa i Dr. Bernstein’s ”Diabetes Solution”

  Undrar om inte Rössner passat bra som smed – den här lösningen som jag faktiskt ända tills för några timmar sedan trodde var ett elakt skämt,,,

  https://ltarkiv.lakartidningen.se/2004/temp/pda29152.pdf

 48. 48

  @ Professor Göran:
  ” … Just nu befinner vi oss i vår stuga vid Dundrets fjällkant …”

  Om du ser Marcus Hellner rusa uppför Dundret, ta fast honom och be honom testa LCHF konceptet 🙂

 49. 49

  tombola Skrev:

  Jag tror jag har läst Piltsons samtliga inlägg på nätet, samt någon Berglund – oxå han mycket läsvärd,,,,

  Haha…… Snart ska jag läsa ”deras” bok. Den är på väg! Helgen räddad. 😀

 50. 50

  Tombola Skrev:

  Det är väl den mekaniska mättnaden som löser ut insulin även om man äter sågspån?

  Detta står att läsa i Dr. Bernstein’s ”Diabetes Solution”

  Om den mekaniska mättnaden utlöser insulin oavsett materialet, så måste vi tänka om på flera punkter. Det där vill jag veta mer om.

  Ha så skoj, LenaK! På sid 119 finns en bra historia om hur det kan gå för en oförvitlig ostdirektör.

 51. 51

  @ Piltson:
  Även Jörgen Vesti Nielsen har tagit upp detta – troligen har han lånat lite av Bernstein,,,

  Ska leta lite ikväll!

 52. 52

  Tombola Skrev:

  träffade jag Calle Carlsson i Västeräng

  Österäng…. Det grämer mig en aning att jag inte fick träffa denne omtalade man, när vi stannade till för ”lite” blodprover förra hösten. Han hade tyvärr blivit alltför lomhörd för att själv våga träffa patienterna.
  Istället fanns där en ung läkare som i vart fall var helt övertygad om D-vitaminets betydelse för bl a myelinet runt nervtrådarna.

 53. 53

  @ LenaK:
  Rätt – Österäng ska det vara,,,,

  D-vitamin är bra!

 54. 54

  50@ Piltson:

  Här finns lite läsvärt – lite lånat av Bernstein som ju är en klippa på T1.

  https://annikadahlqvist.com/2011/06/18/jorgen-vesti-nielsen-om-diabetesbehandling/

  Bernstein bör läsas av alla som är intresserade av metabola syndromet – går att lära sig mycket om T2 genom att läsa hans bok (som bara behandlar T2 lite översiktligt – mycket av mekanismerna kan användas för både T1 och T2).

  Finns en skrift gjord av JVN i pdf format – ligger på kostdemokrati?

  Den finns oxå länkad från Annikas blogg – leta och finn – cirka 20 sidor finfin sammanställning – jag har den nog liggande i ”molnet” som jag skall städa i när det lugnar ned sig här,,,

 55. 55

  Tombola Skrev:

  Finns en skrift gjord av JVN i pdf format – ligger på kostdemokrati?
  Den finns oxå länkad från Annikas blogg – leta och finn – cirka 20 sidor finfin sammanställning – jag har den nog liggande i ”molnet” som jag skall städa i när det lugnar ned sig här,,,

  Denna kanske, som låg öppnad i väntan på att jag skulle orka läsa den
  https://media.annikadahlqvist.com/2013/01/Diabetes-typ-1.pdf

 56. 56

  !55 @ LenaK:

  Vi hjälps åt – vi lär av varandra – vi mår bara bättre och bättre,,,,

  Det var denna jag hade i åtanke!

  Thomas

 57. 57

  @ LenaK:
  Vad är det för bok som är på väg? Har Piltson skrivit en bok, vad heter den och var kan man beställa den?, för den vill jag hemskt gärna ha i min boksamling.

 58. 58
 59. 59

  @ LenaK:
  Tack, den ska omedelbums beställas 🙂

 60. 60

  LenaK Skrev:

  tombola Skrev:
  Jag tror jag har läst Piltsons samtliga inlägg på nätet, samt någon Berglund – oxå han mycket läsvärd,,,,
  Haha…… Snart ska jag läsa ”deras” bok. Den är på väg! Helgen räddad.

  ”Kulinaria : mat, makt och myter” är på väg till mig också 🙂

  Tack för länken

  https://media.annikadahlqvist.com/2013/01/Diabetes-typ-1.pdf

  en riktig guldgruva för alla som vill veta mer om diabetes.

 61. 61

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 21 anhörig:
  Det finns ett samband mellan övervikt och hjärtsjukdom, men det beror på att de har en gemensam orsak: högkolhydratkost, med flera möjliga orsaker. Inte övervikten i sig. Man har inte heller kunnat visa att viktnedgång i sig minskar risken för hjärtinfarkt. Viktnedgången är mest en kosmetisk och smidighetsfråga. Och man får mindre besvär i knän och fotleder om man går ner i vikt.

  Det finns väl heller ingen jämförande studie som visar hur normalviktiga personer som äter LCHF klarar sig vid hjärtsjukdom/akut hjärtinfarkt i jämförelse med normalviktiga/överviktiga individer som äter kolhydratstinn kost? Det lär dröja innan en sådan studie kommer …

  Under tiden får man nöja sig med att man själv mår förträffligt av LCHF, vetskapen om att diabetiker och överviktiga gör stora hälsovinster efter kostomläggning till LCHF, att LCHF är godkänt av Socialstyrelsen och sedan dra sina egna slutsatser …

 62. 62

  sofia Skrev:

  hjärtsjukdom/akut hjärtinfarkt i jämförelse med normalviktiga/överviktiga

  Se sid 171 i ”Kulinaria”. Dessvärre kan jag inte just nu ange källan, eftersom Campos försvunnit i alla avlagringar här.

 63. 63

  Bra krönika!

 64. 64

  Lennart N. Skrev:

  Tombola Skrev:

  @ Lennart N.:
  Hört talas om kretsloppet?

  Frågan är hur mycket läkemedelsrester det är kvar efter kondensering, infiltration och perkolation?

  Ingen aning – det närmaste jag känner till om perkolation är en tidigare granne som byggt sig ett luftslott i masonit 10 meter från vår närbelägna sjö, naturligtvis helt utan bygglov – han levde ett enkelt liv och det enda köksutrustningen han ägde var en perkulator i vilken han kokade sitt kaffe samt förvarade sina löständer i. Av denna orsak drack jag aldrig kaffe hos honom,,,

  I övrigt levde han på råa morötter som han åt i stort sett hela sin vakna tid, han odlade merparten av morötterna själv och han brukade rensa ogräs med hjälp av en pannlampa då han utförde sådant arbete mellan 12 och 6 på natten – dock med avbrott för en halv ring falukorv vid lunchdagas som i hans fall var vid 7-tiden på kvällen – oxå den åts kall,,,

  Han var dock omåttligt förtjust i kräftor vilka vi brukade fiska på nätterna då det varken var säsong eller fanns någon fiskerätt i hans fall – hurvida han kokade dessa kräftor i perkulatorn har jag ingen aning om.

  Trots eller tack vare sin påvra kostregim var gubben kärnfrisk hela sitt liv, troligtvis hade han aldrig besökt en läkare under hela sin livstid – han dog i sömnen 96 år gammal för ungefär 40 år sedan och fortfarande kan man hitta rostiga spik i från hans pappstuga men numera är det inte många som vet om denne lite udda mans existens,,,

 65. 65

  @ tombola:
  Vilka livsöden det finns. Är väldigt förtjust i att läsa om sådana här udda existenser som blir allt ovanligare i vårt samhälle. Det finns helt enkelt ingen plats för dem. Sådana orginal är mycket intressantare än kändisar och interiörer från ex. Hollywood med botox och knivbehandlade tanter som vältrar sig i lyx. Den typen av människor blir väldigt strömlinjeformade (som den patetiska mediebevakningen underblåser, uppmuntrar) än ett orginal från skogen.

 66. 66
  Professor Göran säger

  @ tombola: #64

  Det var verkligen en höjdare!

  Hustrun satte kaffet i vrångstrupen av skratt när jag läste upp din berättelse.

  Det här kommer bli en fin dag när den börjar på det här sättet!

 67. 67

  65 @ natan:
  66 @ Professor Göran:

  Tackar – visst är det synd att det inte finns några original kvar längre – det är minst 20 år sedan jag träffade på något,,,

  Nu är det ju inte bra för hustruns hälsa att sätta kaffet i vrångstrupen men eftersom ni inte äter cornflakes eller småkakor till frukost gick det ju bra,,,

  Ehuru – Annika uppskattar inte mina ”rövarhistorier” ur verkliga livet så de får kanske inte bli för många,,,

  För mig är det dock ett sätt att avreagera mig, efter det senaste ”läkar”-besöket var mitt systoliska blodtryck nästan uppe i 200 mmHg och att skoja lite brukar hjälpa,,,

  I morse var trycket nere i 150, tänkte jag på de officiella kostråden och korkade läkare samtidigt hamnade det som mest på 184/123 – en klart nedåtgående trend således och jag räknar med att det normaliseras i slutet på nästa vecka,,,

  Men viss är det intressant att dieter som inte är renodlad LCHF oxå fungerar utmärkt – RMFSK vilket står för Råa Morötter Falukorv Svartfiskade Kräftor fungerar oxå i alla fall för vissa pesrsoner,,,

  Jag har oxå en annan bekant som lever på enbart potatis, han påstår att hans tarmsystem är 11 meter långt på grund av potäterna men han påstår oxå att amerikanerna aldrig var på månen så jag vet inte om man kan lita på honom överhuvudtaget – om hans levnadsöde finns det nog anledning att återkomma till – han är bland de friskade människorna i min bekantskapskrets!

  Nu dags att gå lös på skivstången!

 68. 68
  Annika Dahlqvist säger

  @ 67 Tombola:
  Nej jag har mailat till Tombola att jag inte vill att han ska tamponera mina kommentarsfält med sina ”rövarhistorier”. Jag tycker att den som vill framföra sin egen agenda bör starta en egen blogg.
  Nån måtta får det vara.

 69. 69

  Ja – men det är ju rätt så mycket om kost i det senaste inlägget – jag har nog missuppfattad den här bloggen om det inte är tillåtet att diskutera sådant och dess inverkan på hälsan – men jag ger upp för gott den här gången om takhöjden är för låg för mitt tangentbord – radera mina inlägg så att inte fler hinner sätta kaffet i vrångstrupen på grund av dem,,, :=)

 70. 70
  Annika Dahlqvist säger

  @ 69 Tombola:
  Det är en skillnad på enstaka/rimligt antal och massor.
  Folk kan bli förvirrade när de går in på kommentar och det är Tombola i var och varannan kommentar, med mer eller mindre ”vilda” historier och idéer.

 71. 71

  @ Annika Dahlqvist:
  Inte så lätt med värmlänningar! De är hopplösa när de kommer igång med sina skrönor 🙂

 72. 72

  Och vad är rimligt antal och vad är det för något fel på att sätta in kostregimer och blodtryck som funktion antalet timmar efter besök hos en livsfarlig läkare?
  Och förvirrade blir inte läsarna heller – man ska inte underskatta sina läsare,,,
  På den här bloggen blir den ene efter den andra uthängd om de råkar knysta något som inte faller i smaken men om jag råkar skoja lite så blir det protester.
  Nu är det ju din blogg så du bestämmer såklart men jag tror det inte bara är jag som på något sätt börjar se dig som det nya etablissemanget.
  Nog från mig – jag lovar att aldrig mera skriva några fler inlägg här – nu räcker det med moderlig och småaktigt hållen kritik för min del,,,

 73. 73

  Jag måste bara få säga, tack för att du finns Annika.

 74. 74

  @ Tombola:
  Kom igen var inte så snarstucken. Se det från hennes sida. Man måste vända på perspektiven ibland! Jag tycker att du är ett trevligt inslag, men förstår även hennes invändningar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa