Raderat inlägg

Jag skrev ett inlägg om Den nya evolutionen, om att smarta, eller kloka, äter LCHF, och klarar sig bättre beträffande hälsa och liv än de som äter lågfett-högkolhydrat.
Det blev så mycket protester i kommentarerna att jag raderade hela inlägget med alla kommentarer.

 

Comments

 1. 1

  Måste säga Annika att du är lite över det vanliga, hoppas du mår bra.

 2. 2

  Tråkigt – för professor Göran hade en 8-punktlista där i en kommentar om varför kolhydrater/socker är rena giftet – och den kan jag ju nu ej få tag i – ifall jag ej t ex kan få den per email josef@boberg.nl istället – eller att Göran lägger in den i en ny kommentar på Din blogg.

 3. 3

  Det var absolut inget fel på inlägget men kanske en smula provocerande skrivet?

  Om vi tittar på omvärldens och vår ekonomi så kommer vinnarna att vara de som på egen hand hållit sig friska – redan idag får väl sjukvården till viss del ha ansetts kollapsat och värre kommer det att bli,,,

  Sen finns det andra dieter förutom LCHF som kan hålla folk friska – det är inte alltid vad vi äter som har mest betydelse utan lika mycket det vi INTE äter,,,,

 4. 4

  Bra att det kom bort! Men kanske du ska försöka hitta några bra begrepp för dem som anammat och förstår LCHF och de som inte tagit det till sig och kanske inte förstått.

  ”Smart” och ”osmart” var inte bra. Fanns en del bra förslag bland kommentarerna.

  ”Medveten” och ” mindre medveten”, kan kanske vara nått. Mer resp. mindre informerad/påläst/sakkunnig är ett par andra förslag jag fann bland kommentarerna. Och det finns säkert fler. Det tycks ju finnas två lektörer bland dem som skriver kommentarer. Piltson o en till. De borde väl vara kunniga om sånt.

  Du bör hitta nått begrepp som du alltid kan använda i alla såna här fall och inte skifta från ett till ett annat. Det blir bara förvirrande. Bra att ha ett sätt att beskriva ”fenomenet”, så har du det att hålla dig till även när du hamnar i affekt, fär då kan man säga saker som inte är ger så bar intryck.

  Det var nån som hade missat Professor Görans lista om kolhydrater. Här är den.

  Det finns faktiskt mycket som pekar på att det är “begåvat” att undvika kolhydraterna så långt det nu är möjligt – dvs. betrakta dem som ett gift för kroppen – och här är några goda skäl även om det nu en gång för alla inte är lätt att avstå från denna drog.

  1. Kolhydrater är det enda näringsämne vi inte behöver.

  2. Kroppen tillverkar själv den ringa mängd blodsocker den behöver från fett och protein i levern och njurarna.

  3. Om vi inte kunde framställa insulin skulle vi omedelbart dö i akut blodsockerförgiftning efter en normal kolhydratstinn måltid.

  4. Insulinet räddar oss från akut död i kolhydratförgiftnings men har mängder av obehagliga metabola biverkningar och man kanske skulle kunna kalla insulinet för en giftig kompanjon till kolhydraterna.

  5. Utan kolhydrater hamnar vi i det förnäma ketogena tillståndet och är man mindre begåvad kan då trösta sig med att hjärnan nu fungerar ungefär 25% bättre än om den går på ren glykos. Man kanske därför skulle kunna säga att den svenska befolkningens genomsnittliga intelligenskvot skulle kunna öka ungefär så mycket om alla övergav kolhydraterna och vi ligger idag här ganska långt framme i en global jämförelse.

  6. Vad som ytterligare talar för det lämpliga att betrakta kolhydrater som ett gift är att man kan bli så skadad av dem att man till slut hamnar i det metabola syndromet ungefär som en person som dricker stora mängder sprit under lång tid kan hamna i det alkoholsyndrom som kallas alkoholism. (En intressant jämförelse är att kolhydraten fruktos metaboliseras på ett nästan identiskt sätt i levern som alkohol och ger samma leverskador.)

  7. Som många gifter är kolhydrater också beroendeframkallande och vi som hamnat i det metabola syndromet kan intyga att de fungerar som en drog och som hos de flesta av oss ger upphov till
  akuta sjukdomssympton på samma sätt som alkohol hos de som blivit alkoholister.

  8. Hos sockersjuka har förgiftningen också gått så långt att hela metabolismen totalt havererat och sedan endast kan hållas igång med konstgjord andning (extra insulin) om man fortsätter med sin drog.

  ….

  Den här listan kan göras längre men den kan kanske duga som en introduktion till frågeställningen.

 5. 5
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Tycker att det gjorde du rätt i. 🙂

 6. 6
  Ann Kristin säger

  Efter alla år i den här koströran förstår jag inte att du orkar, dels alla påhopp, men också alla som kommer med lite besserwisserråd om hur du, Annika, ska bete dig och yttra dig. Jag beundrar dig för allt du har stått ut med, och all kunskap du har förmedlat till oss. Gör precis som du vill, skriv, ändra dig whatever. Det är DIN blogg.

 7. 7

  Begreppen ”smart” och ”begåvat” lämnar rätt stort tolkningsutrymme då båda begreppen bl.a. kan betyda ”klokt” men även en hel del annat; därför kan det vara idé att söka på synonymer – inte minst när man som du har en situation där man alltmer p.g.a. LCHF konceptets spridning inte endast utgör ett hot mot etablissemanget men (indirekt) en inkomstkälla för mer eller mindre oseriösa skribenter, som gärna vill ”fixa” debatt …

  Personligen tycker jag att ditt tillbakadragande av inlägget är smart/kompetent/sakkunnigt/ begåvat/klokt/ förnuftigt/överlagt/o.s.v.

  Tack för allt fantastiskt arbete som du gjort och gör. Din LCHF-blogg är livsviktig 🙂

 8. 8

  @ Javo:

  I vilket skede i livet blir socker ett gift som vi ska inta så lite som möjligt?

  Jag tänker att modersmjölken innehåller ju 30-40 E% socker. Socker är en artegen ingrediens i vår modersmjölk. När ska vi släppa taget om sockret/giftet? Vid 1 år? 15 år? 30år?

  Kan det vara smart att filtrera bröstmjölken från socker och sen blanda i lite Bregott?

  Jag tänker, hjärnan fungerar ju hela 25% bättre utan socker. Vilka smarta ungar det kommer bli.

  Något som jag tycker är konstigt är att i dagligt alla människor njuter av sötma. Har det blivit nåt fel där tros i vår utveckling? Det mesta som är sött innehåller ju socker/gift. Vi gillar inte smaken av blod. Men socker…

  Att kolhydrater är beroendeframkallande håller jag med om. Äpple, vattenmelon, rotknölar, hallon och blåbär är ju så gott.

  Klokt att du raderade dina åsikter Annika! Denna gången. Mycket har du rätt i annars. Enligt mig.

 9. 9
  Stig Svensson säger

  Hur många gånger har clownerna Marcus-Rössner påstått det motsatta?
  Jag tycker att dessa båda utgör ett gott underlag som stöder hypotesen, som nu raderades.

 10. 10

  Synd att du känner att du måste ge efter.

  Du har alltid tidigare visat styrkan i din övertygelse och vunnit tilliten från många, speciellt äldre kvinnor. Jag förstår att det inte är lätt att bära allas bördan.

 11. 11

  @ Johan:
  Det kanske är så att vi ska ha socker med bröstmjölken men inte senare?

  Vart skulle allt socker ha kommit från om vi levt för flera tusen år sedan – på den tiden var det ju omöjligt att få i sig samma socker mängd som idag? Hade naturen ansett att vi skulle äta 1 kg rent socker i veckan hade det ju funnits gott om sockerprodukter i naturen – det gjorde det inte förr.

  Och alltfler betraktar idag socker som en drog – första gången jag hörde den betraktelsen så var det Alexander Bard som redan för 15 år sedan ansåg att socker var farligare än vissa typer av lättare narkotika – hans jämförelse var kanske inte så väl vald men kan ju ändå fungera som en tankeställare,,,

  Och visst tycker många om att droga sig men är det verkligen nyttigt med vare sig sprit eller narkotika?

  Och hästar förknippas med havre – det är ingen naturlig föda för en häst – får de fri tillgång till havre är det döda inom loppet av några timmar,,,,

  Likadant får – de tål havre betydligt bättre men drar på sig sjukdomar – något som oftast inte märks då de inte blir så gamla.

  https://www.kostdoktorn.se/socker-ar-beroendeskapande-var-tids-farligaste-drog

  ”Socker – vår tids farligaste drog” – jag både håller med och inte men tittar man på antalet för tidigt döda (förlorade manår) och antalet sjukdomsår som socker i alla dess former orsakar är det sant men jag tycker nog att jämförelsen med alkohol och andra droger haltar lite,,,

 12. 12

  Vissa är tydligen löjligt lättkränkta, småsinta och gnälliga. Dåligt. På DIN blogg skriver DU vad DU vill. Allt behöver inte vara inlindat och förskönat även om sanningen är obekväm ibland. Gnällspikarna kan starta egna bloggar med inlindade floskler om de vill – men det orkar de väl inte – klaga är lättare. Du är all heder värd.

 13. 13

  @ Tombola:
  ” … jag tycker nog att jämförelsen med alkohol och andra droger haltar lite,,,”

  Hur tänker du då?

  Själv har jag hittills tänkt att alkohol är den farligaste drogen då den är så accepterad så att den t.o.m. säljs av ett statligt drogbolag på snart sagt alla orter i vårt avlånga land. Och på de orter där det saknad butik finns ett utlämningsställe. Alkoholens följdverkningar belastar vården i stor omfattning.

  Vad är skillnaden mellan socker- och alkoholberoende? Många ggr handlar det om både och … förstärker inte de två drogerna varandra?

 14. 14

  13 @ sofia:
  Själva mekanismerna i beroendet har nog stora likheter oavsett om drogen är socker eller alkohol.

  Däremot tror jag inte att det inträffar så många fall av misshandel & mord på grund av att någon ätit 5 hg lösgodis – konsumerar man däremot samma mängd alkohol är nog risken större för allvarliga komplikationer?

  Det är så jag resonerar,,,,

 15. 15

  Socker kan vara inkörsporten till andra droger så jag vill nog säga att det är den farligaste drogen.
  https://ehdin.com/?id=1043
  https://vittbegar.blogspot.se/2011/11/recensioner-vitt-begar.html

 16. 16

  Tack för svar Tombola/juli!

  Om det är rätt och riktigt att ”den kraftiga ökningen av lösgodisförsäljningen gick före den stora efterfrågan på antidepressiva medel” är det kusligt 😉

  Återigen – denna dr Annikas LCHF- blogg och mötesplats känns viktigare och viktigare för varje dag. Man lär sig ständigt nya saker …

 17. 17

  @ sofia:
  Jag har lite svårt att tro att lösgodis har orsakat den stora förskrivningen av t ex SSRI-preparat vilket i 95% är helt onödigt om det ens har något berättigande – det torde vara kontraproduktivt i många avseenden och har fullt i knepiga biverknigar.

  Tror istället att det är en slapphet från läkarnas sida som skriver ut det till alla som ”knystar” om lite deppighet – skulle vara intressant att se statistik över vilka som använder mest lyckopiller – var orten ligger är välkänt om den inte har ändrat sig (förr sas det vara västra Värmland men jag är inte förvånad om det dragit sig en bra bit norrut).

  Även själmordsfrekvensen är intressant att studera – den låg ju på topp på en ö långt norrut förr men man kan ju hoppas att inavelsfrekvensen där har minskat då både cyklar & bilar numera är varje mans egendom och kan användas för att åka till fastlandet över den relativt nybyggda bron för att roa sig – att studera telefonkatalogen för vissa byar i Norrland kan vara en ganska intressant läsning,,,

  Men det är nog inte alls otroligt att socker är inkörsporten till andra droger – vänjer man sig vid ständiga kickar vill man ha mera hela tiden.

  Förr ”drogade” jag mig med höga hastigheter på mc förr i tiden men efter några rejäla incidenter har det avtagit, kan oxå bero på LCHF-kosten eller är det möjligen åldern? Det var först på en kurs i mindfulness för flera år sedan som jag blev medveten om ”mekaniken” bakom ett sådant beteende och det var en överraskning – numera får man ”droga” sig på nyttigare sätt,,,

 18. 18

  Vad du än skriver eller säger Annika, så har du räddat mitt liv. Utan ditt arbete hade jag aldrig förstått hur viktigt sambandet är mellan mat och hälsa. Jag har själv blivit lite av en ”provocerare” efter jag lärde mig att jag blivit rekommenderad sjukdomsalstrande kost hela mitt liv, så jag har full förståelse när känslorna tar överhanden. Som någon skrev innan. Det är DIN blogg och jag kommer hit för att läsa just DINA inlägg. Inget annat.

 19. 19

  Daniel Högberg Skrev:

  Vad du än skriver eller säger Annika, så har du räddat mitt liv.

  Mitt också.

 20. 20
  Ann Kristin säger

  @ Tombola:
  Johan älskar att prata bröstmjölk. Nu är 40E% det samma som runt 7 g kh/100 g, eftersom det mesta är vatten. Det är mindre än vad lök och morötter innehåller, så det är knappast någon hög sockerhalt.

  När man får ett för tidigt och /eller underviktigt barn ställer bröstmjölken om sig och blir fetare. Det har jag själv upplevt, med min första och min tredje. Den informationen fick jag av en barnläkare, men har inte kollat några studier. Ungarna växte med raketfart i alla fall.

  Vanlig komjölk har runt 5 g kh/100 g, inte heller direkt sött. Komjölk kan man ju undvika av andra skäl. Jag har för övrigt gjort ett dumt experiment och ätit en småkaka hos en gammal bekant. Magen havererade redan på kvällen, och nu har jag svåra smärtor, långt ner i buken (tarmarna) och det är väl gluten jag blir så sjuk av. Så korkad var jag, men nu vet jag. Jag känner igen dessa smärtor, som jag har haft i 40 år. Hur stod jag ut?

  Inte konstigt att man försöker varna folk, jag känner många ”halvsjuka” som släpar sig fram. De som då kommer in och försvarar kolhydrater stör mig.

 21. 21
  Tvillingsyster säger

  Det var synd att du raderade bort det. Jag höll till 100% med dig :'(

 22. 22

  @ Ann Kristin:
  Jag bekymmrar mig inte så mycket om bröstmjölken – får naturen arbeta ifred så löser den vad som behövs!

  Men det var ju bara för något år sedan som någon pseudovetenskaplig proffoss varnade för amning då det enligt henne grundlade övervik – men hon verkar ha tystnat?

 23. 23

  I det här fallet ville de flesta kritiker henne väl, hoppas hon förstår det när ilskan lagt sig. Hon kommer säkert fortsätta rädda liv.

 24. 24

  Min kommentar till det där med ”begåvade” och ”obegåvade”, var iallafall i all välmening för att hon inte skulle stöta sig med folk, som är känsliga för hur man tilltalar dem.

  Det är lätt att kläcka ur sig saker, som inte är så genomtänkta. då man blir påhoppad när man är under ständig ”bevakning” av sina fiender, som Annika är.
  Men vi är ju många som stöder henne och vill hjälpa henne och jag såg även att flera andra förslag till hur man ska uttrycka det på ett mera neutralt sätt, utan att för den skull missa skärpan i vad man menar.

  Sen ang. det där jag läst blanmd inläggen här om bröstmjölken det är då märkligt. Min syster och jag ammades länge och jag var smal som spenslig och syrran en liten nätt söt tös. Min frus o mina barn ammades också länge och de har båda slanka och välbyggda kroppar.

  Lagar just nu en typisk LCHF-rätt. Stekt kotlett, smörfrästa champinjoner och en aioli som jag spätt me vispgrädde så att den blir lite mer såsaktig och så har jag lättkokta gröna ärtor i aiolin. Och så ett gott glas italienskt vin till det. Min fru är nämligen och besöker vår dotter och barnbarnen i Moskva, där hennes man/deras pappa jobbar på svenska ambassaden. Och de bor där också. Tackolov, för Moskva är ingen rolig stad.

  Lämnar härmed alltså mitt fulla stöd till Annika i den fortsatta kampen mot det blinda och döva etablissemanget.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Johan 2:
  Jag var inte ilsken nu. Var fick du det ifrån? Det var 2006 som jag var arg på kostetablissemanget. Nu är jag mera avtrubbad och jämnmodig.

 26. 26

  @ Tombola:
  Jag menar inte att man ska äta socker på det sätt vi gör idag. Men att se på kolhydrater/socker som ett gift är enligt mig helt fel. Man kan bli sjuk och till och med dö om man dricker mycket vatten. det innebär ju inte att vatten är dåligt.

  Vi startar våra liv med socker från vår moder. Alla gillar sötma. Visst vore det konstigt om det skulle vara ett gift för människan?!

  Vi är designade för att äta stärkelse/socker.

  https://tranastyrka.se/kolhydrater-under-manniskans-evolution/

 27. 27

  26 @ Johan:

  Jag har inget emot vare sig socker eller stärkelse i ”vettiga” mängder – vad som är vettigt kan säkert diskuteras i det oändliga!

  Jag kommer ihåg att Annika en gång ansåg att man som frisk och oförstörd troligen kan äta 30E% kolhydrater livet ut som då givetvis skall vara av god kvalite – i brist på andra uppgifter så tror jag som vanligt att hon har rätt tills något annat bevisas.

  Av allt jag läst mig till hittills så tror jag det händer något negativt med oss om vi äter mera kolhydrater än 30 – 40 E%.

  Sedan finns det ju folkslag som lever på enbart kolhydrater och sådana som nästan enbart lever på fett – vi ligger väl någonstan mitt i skulle jag tro?

  Intressant är kinesernas diabeteskatastrof som väl liknar indiens, de verkar vara mera känsliga än oss för den västerländska kosten?

  För mig är socker helt ok – det ska behandlas på samma sätt som alkohol, någon gång då och då och gärna måttligt – att använda artificiella sötningsmedel skulle aldrig falla mig in,,,

 28. 28

  Tog för givet att du var arg på oss som kritiserade dig, dumt av mig, kör hårt, men inte för hårt 😉

 29. 29

  28 @ Johan 2:

  Lite rebeller, lite arga – det är vi väl många som är på den här bloggen?

  Framför allt så ifrågasätter vi mycket och det är hälsosamt för oss!

  Men vi är ju som regel inte några nobelpristagare i medicin – vi måste välja ut personer vi tror på, dit hör inte socialstyrelsen, livsmedelsverket eller de sömniga dödansarna som huserar på en ordinär vårdcentral, pseudovetenskapliga kostproffosser med egna, dolda agendor eller fjantiga livsstilsmottagningar vars ledarskap uppenbarligen lyckats med konsstycket att vända en del diagram upp och ned – undrar om de har snittslat hens väg till jobbet eller åks det kanske taxi?

  Och så har vi lärt oss en hel del under resans gång – milde tid vilken nivå det är på inläggen idag jämfört med starten i början av 2005,,,,

  20% av befolkningen äter LCHF numera, bagerierna permitterar och Livsmedelsverket har dragit in de 72 studier de har hänvisat till i flera år men vare sig har läst eller förstått vad som stod i dem – det är beklämmande och pinsamt att ett statligt verk skall skötas så dåligt!

 30. 30

  Alla gillar inte sötma. Modersmjölk är söt, ja. Men inga vuxna däggdjur diar. Människan hör ju till den gruppen ”djur”.

 31. 31
  Ann Kristin säger

  Modersmjölk är INTE söt! Hallå! Jag har haft anledning att verkligen studera amning och bröstmölk, med två för tidigt födda barn (och två normalviktiga). Som vanligt kastade jag mig över vad som fanns av kunskap att tillgå, när en fråga dök upp i mitt liv.

  Bröstmjölk är mindre söt än rödbetan, som de flesta inte skulle vilja karakterisera som söt.

  Inga barn blir någonsin feta av bröstmjölk, tvärtom, de kan bli riktigt ”vadderade” under första året, men i takt med att man inför vanlig kost blir de naturligt slanka, förutsatt att man inte ger dem lågfettskost.

  Däremot anpassar mammans kropp mjölkens fetthalt till barnets behov, dvs underviktiga/prematura barn får fetare mjölk. Mina två barn som vägde 2300 g, resp 1927 g, uppnådde samma vikt som de två som vägde över 3800 g, inom sex månader. Så finurligt är det ordnat. Jag ammade i ungefär tio månader, sedan var ungarna inte intresserade.

 32. 32

  ”Modersmjölk är INTE söt!”

  Det beror nog på vem du frågar.

  Anser en att kolhydrater är ett gift, som man ska inta så lite så möjligt av, så är nog 30-40 E% tokmycket.

  Äter du själv 30-40 E% Socker?

  Intressant att barn går upp i vikt av fetare mjölk.

 33. 33

  @ Johan:”Intressant att barn går upp i vikt av fetare mjölk.”

  Det beror nog på vem du frågar 🙄

  https://www.kostdoktorn.se/smabarn-som-ater-fettsnal-mat-blir-tjockare2

 34. 34

  Tror att folk som väljer lågfettprodukter väljer det för att de är feta eller har lätt för att gå upp i vikt. Det är inte lättmjölken som ger viktuppgången. Tror jag.

 35. 35

  juli Skrev:

  Måste säga Annika att du är lite över det vanliga, hoppas du mår bra.

  TACK ANNIKA FÖR ATT DU ORKAR!!! Jag kan gå på toaletten utan att skämmas och som bonus går jag ner ett kg i veckan!
  Några frågor:Hur mycke c-vitaminer behöver man per dag?
  Hur onyttigt är öl? Alkohol är inget att försvara men ser man till kolhydrater så innehåller öl 3,4-4,1%
  mjölk 5,0% gullök 6,0% morot 6,4

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 35 Fredrik:
  Mängden nödvändigt C-vitamin vet jag inte, men vi som äter en ”måttlig” mängd av grönsaker håller oss utmärkt friska. Det tyder på att vi får i oss tillräckligt av C-vitamin.
  Sockermängden i mjölk resp öl beror av mängden. 1 dl mjölk per dag blir 5 g socker. 1 liter öl blir 34 g socker + alkohol, som också är en (skadlig i större mängder) energiform.
  Lök och morot bör man inte äta stora mängder av pga sockerinnehållet.

 37. 37

  Fredrik Skrev:

  Alkohol är inget att försvara men ser man till kolhydrater så innehåller öl 3,4-4,1%

  Det finns numera en low carb öl som heter Solsidan.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa