LCHF-kurs för diabetiker i Stockholm

SSDF, StorStockholms DiabetesFörening, arrangerar en LCHF-kurs för diabetiker, dagtid  (typ 2),  7/10 och 21/10 , och kvällstid (typ 1)  4/11 och 18/11, med dietist Jessica Miregård.
Uppsnappat från Diabetes iFokus.
Bra initiativ!

 

Comments

 1. 1

  Visst skrivs och talas det om LCHF fast inte på samma sätt som förr,,,

  Ja – det finns absolut ett behov av en särskild upplysning för diabetiker av båda typerna och då i synnerhet för de som nyligen fått diagnosen, av diabetesteamen får de oftast dödsbringande råd som förkortar deras liv avsevärt samt ger ett snabbt naturalförloppet med tillhörande låga livskvalitet,,,

  Den här typen av info som ges i denna kurs finns på engelskspråkiga siter men har ännu inte kommit till Sverige även om all information finns på nätet – dock ännu inte samlat på ett och samma ställe,,,,

  Vem kunde tro detta för 8-9 år sedan,,,,,

 2. 2
  Professor Göran säger

  Med tanke på min krönika är det uppmuntrande att konstatera att bilden inte är helt dystopiskt nattsvart när det gäller diabetes. Man kan kanske misstänka att SSDF inte får några bidrag från läkemedelsbolagen.

  Vore jag direktör för ett läkemedelsbolag skulle jag av självbevarelsedrift knappast satsa några pengar på en sådan här ”subversiv” förening.

 3. 3

  @ Professor Göran:
  Föreningslivet som det gestaltade sig förr håller på att dö ut av samma orsaker som tidnings döden – varför betala för något som finns gratis på nätet?

  Tiden då folk var medlemmar i en förening i socialt syfte är oxå på väg att försvinna, detta vet så klart SSDF så ska de få några medlemmar kvar krävs att de levererar något som är till nytta för medlemmarna.

  Sedan tror jag faktiskt att SSDF dessutom har ett äkta intresse för sina medlemmars välbefinnande vilket inte nödvändigtvis andra föreningar har,,,,;

  Själv är jag numera bara medlem i en enda förening, dr Dahlqvist blogg, inget tjafs, ingen avgift, inga tråkiga årsmöten, inget mygel med kassan, öppet dygnet runt och en otrolig källa till kunskap,,,,

 4. 4
  Ann Kristin säger

  Jag vet inte om jag upprepar mig nu, men en bekant( som har diabetes typ 2 sedan ett par år, äter tre blodtrycksmediciner och statiner) ”varnade” mig för att ge diabetesråd om kost på facebook. Jag brukar lägga in lchfartiklar och inlägg som kan uppmuntra människor till att skippa mjöl och socker.

  När jag frågade på vilket sätt det kunde skada hänvisade hon till sin diabetesläkare, som är äldre och erfaren (men tydligen har missat hur diabetiker åt förr) och som har uttryckligen varnat för lchf. Hennes man är för övrigt diabetiker, bara 45 år, och går en dyster framtid till mötes. De ”unnar” sig kolhydrater av alla de slag, och äter sig till döds. Undertrycket går inte att få ner ens med tre mediciner.

  Jag kan inget göra, eftersom hon blir så upprörd, annat än att be henne strunta i mina statusar, för jag skriver vad jag vill, så länge jag inte kränker eller gör något olagligt. Men det är ju ingen dumskalle, så på den nivån är indoktrineringen.

 5. 5

  @ Ann Kristin:
  Känner igen detta – låt dem äta ihjäl sig, det går inte att ändra på dessa människors beteende!

  De älskar sitt bröd, sin pasta och öl mera än livet självt – om du argumenterar med dem får du bara nya ovänner,,,,

  En anmälan för. läkarens del vore motiverad – hen följer inte vetenskap & beprövad erfarenhet!

  Fortsätt sprida budskapet om LCHF – det räddar liv!!!

 6. 6

  Sen kan man också komma till min erfa- intressegrupp där vi försöker äta lchf, delar recept, tips, erfarenheter etc. Vi ha hållit på i flera år och ser gärna att det kommer flera.

  https://ssdf.nu/aktiviteter/ovriga-aktiviteter.php

 7. 7
  Professor Göran säger

  För att skapa lite mer utrymme i vår lilla bokhylla i vår lappländska stuga har vi rensat upp lite och jag var just på väg att släng en liten broschyr, ”Vår nya kost” från 1965, i brasan men hejdade mig i sista stund.

  För utgivningen svarade: Jästbolaget, Kejsarkvarnarna, Kooperativa förbundet, Kungsörnenkvarnarna, Sveriges Bageriidkarförening och Wasabröd.

  I inledningen noterar man att Statens Institut för Folkhälsan har kontrollerat att innehållet följer de näringsfysiologiska riktlinjerna.

  Ingenting skiljer egentligen dessa 50 år gamla råd som genomsyrar denna skrift från de som våra myndigheter fortfarande propagerar.

  Inte förvånande läser vi:

  – Ät betydligt mer av matbröd, spannmålsprodukter, magert kött och fisk, potatis, rotfrukter, grönsaker, frukt, bär samt skummjölk.

  – Minska fettillförseln till högst 35 % (och helst ännu mindre) av totalkalorierna och öka de fleromättade på de mättade fettets bekostnad. (Häxjakten på det naturliga fettet genomsyrar skriften!)

  – Att minska konsumtionen av socker och sötade varor.

  Så här femtio år senare ser vi förstås resultatet av denna långvariga kampanj.

 8. 8

  @ Professor Göran:
  I stort samma text borde kunna hittas i böcker som lär ut konsten att snabbt få feta grisar till slakt,,,

  Spara den!

  Själv upptäckte jag i bokhyllan i köket att där stod en enkel skrift skriven 1973, den vände sig till kvinnor och hade en titel typ ”Gå snabbt ned i vikt” – där stod att läsa motsatsen som i din broschyr, d v s undvik bröd och annat med stärkelse – den var inte direkt LCHF då den bara kom halvvägs – ta bort kolhydraterna – upptäctes cirka 6 månader efter att jag börjat med LCHF,,,

  Om man åker förbi Östersund och har lite intresse för gammalt & originellt kan ett besök här ge någon timmes underhållning;

  https://www.musolles.com/

 9. 9

  Har länge tänkt jag skulle klicka på Kategorier och nu gjorde jag det och valde Evenemang och jag blir imponerad av hur många LCHF-evenemang det finns och har funnits.
  https://annikadahlqvist.com/category/evenemang/

 10. 10

  @ Professor Göran:

  Du skrev ”…Så här femtio år senare ser vi förstås resultatet av denna långvariga kampanj.”

  Kanske riktigare om kampanj byts ut mot EXPERIMENT.
  Med antalet diabetiker och antalet hjärtinfarkter per 100,000 per år 1965 och nu kan en god uppskattning på hur många fler svenskar blev dömda till 10 års kortare liv p.g.a kostbetingad diabetes och/eller tidig död eller invaliditet pga kärlsjukdomar.
  Lägg till detta forskningen som visar att även cancer ökas genom högt blodsocker, t.om. efter varje måltid med hög blodsockertopp. (en del IGF-1 blir fritt (utan kontroll) när dess bindningsprotein snabbt reduceras vid ökat blodsocker. See Ann Fernholm artikel om just detta)

  ”Hälsofördelarna” med råden var helt gripna ur luften. Inga långtidstudier gjordes.
  Full fart , Hela befolkningen!

 11. 11
  Professor Göran säger

  stenbj:

  För att någonting ”ska hända” så krävs säkert ett paradigmskifte på samhällelig nivå. Här är det förstås långt kvar men SSDF är ett steg i rätt riktning!

  Just nu är det bara en och annan av oss (som t. ex. min hustru) som av självbevarelsedrift genomgått ett personligt paradigmskifte och gjort upp med orsaken till sockersjukan. Som Tombola ständigt noterar så är dock de flesta av oss, som t. ex. drabbas av diabetes, nöjda med de existerande officiella kostråd och som gör att vi kan fortsätta med vårt frossande i kolhydrater så länge vi nu ”balanserar” denna kost med insulininjektioner och alla piller läkarna ordinerar.

 12. 12

  11 @ Professor Göran:

  Runt om mig har jag massor med människor som inte kan tänka sig ett liv utan potatis, bröd och pasta – de tar hellre livet av sig i sakta mak än att lägga om sina matvanor, de är inflammerade, haltar, impotenta, ständigt förkylda och förbrukar massor med toa-papper för att inte tala om dess övervikt,,,,

  För mig blev LCHF tvärtom – helt plötsligt kunde jag äta den kost jag alltid gillat men undvikigt då den den var ”livsfarlig”, stekta ägg, bacon, smör, grädde samt massor med grönsaker äter jag numera – idag, 58 år gammal är jag betydligt friskare än som 25-åring och hittills har det bara blivit bättre för varje år som gått sedan knappt 9 år tillbaka,,,,

  Ibland fuskar jag – äter bröd,,,,

  För mig är det lika gott som tårta och glass – 2 limpor om året slinker nog ned, likaså 3 – 4 portioner potatis i form av pommes under vissa resor och visst blir det 2 – 4 starköl om året – jag erkänner,,,,

  Men jag behandlar numera dessa kolhydrater på samma sätt som alkohol – det är ok i begränsad omfattning för min del någon gång då och då – andra får ha en annan uppfattning,,,,

 13. 13

  Bland mina bekanta finns personer med övervikt/diabetes typ 2. DE känner till vilka förbättringar många överviktiga/diabetiker har gjort genom att minska mängden kolhydrater, genom kostomläggning till LCHF etc. men vågar inte ta steget över tröskeln. Lika solklart som tragiskt är det fettskräcken och tallriksmodellen som styr. En överviktig kvinna kämpar med sina kilon under tiden som hon käkar frukt från tidig morgon till sen kväll.
  För den sockersjuke gäller diabetessköterskans råd, mellanmålen (bananer) anpassas till rekommenderad insulindos. För säkerhets skull tar hen en banan innan sänggåendet eftersom hen inte vill riskera för lågt blodsocker under natten … Suck 😉

 14. 14

  David Ingvar om alkohol (Tidspilen – celebrala essäer 1991, sprit och esprit):”Men man måste vara försiktig … måste vara förnuftig och akta sin hjärna. Det är där förnuftet sitter.
  Fast det spelar ingen roll om man tar ett glas någon gång. Tumregeln bör dock vara att det skall vara ETT glas och – bara någon gång”

 15. 15

  @ sofia:
  Jag skulle kunna räkna upp minst 20 personer i min omgivning som känner till LCHF och skulle bli friska från diabetes, övervikt, ledvärk och inte minst ett trasigt psyke.
  Värst är det när barnen bara får skitmat för att sedan medicineras men sånt är vanligt.
  Kylskåpet är fullt av lightprodukter, de läser Hänt i veckan och ser varenda skitprogram på TV och då ofta med en cola till barnen så att deras knallhattar får samma övervikt som de själva – det är otroligt sorgligt att se detta elände och inget kunna göra åt det,,,,

 16. 16

  Professor Göran Skrev:

  Vår nya kost” från 1965

  Jag hade faktiskt inte trott att sådana förslag kom så tidigt som 1965. Det är åtta år före det amerikanska kongressutlåtande som blev vägledande för WHO. Vet någon något om vad folkhälsoinstitutet hade att säga på den tiden? Står något om sockersjuka?

 17. 17

  @ sofia:
  Men nu kan dom tipsas om dom här kurserna !
  Att en dietist lärt sig vad man kan äta på LCHF är utmärkt.

  Vad många är rädda för är troligen vad deras läkare och diabetessköterska skulle säga, eller så har dessa redan ”varnat för LCHF”!
  Om man visste att kursen även kunde informera om lokal läkare med erfarenhet av diabetes och LCHF skulle det nog kännas tryggare för många.

 18. 18
  Professor Göran säger

  @ Piltson:

  På sista sidan ( # 31) är rubriken:

  ”Om vi inte äter rätt…..”

  I den oavslutade meningen läser jag ett underförstått hot om man inte äter tillräckligt med bröd.

  ”Åderförkalkning” som är en underrubrik på sidan (en tredjedel av varningstexten) och här manar man till minskad mängd fett i maten (skall vara mellan 25 och 35 kaloriprocent) och framför allt av mättat fett med en ökning av fleromättade från de flesta växtoljor och fisk.

  Under underrubiken ”Fetman” framhålls den statistiska associationen mellan fetma och ökad sjuklighet och gallsten och sockersjuka (observera att man inte talar om diabetes) nämns speciellt.

  ”När man behöver banta gäller det att minska tillförseln av kalorier från fettrika födoämnen och att öka förbränningen genom motion.”

  Jag tror att läkarna på 1800-talet sa samma sak till sina överviktiga patienter.

 19. 19

  @ Professor Göran:
  Du har väl antagligen redan läst den här pamfletten,,,

  https://www.lowcarb.ca/corpulence/

 20. 20

  Professor Göran Skrev:

  ”Vår nya kost” från 1965

  Detta leder till en idé som är så uppenbar att man inte fattar varför man inte kommit att tänka på den tidigare.

  I KB:s källare finns i princip allt svenskt tryck. En företagsam journalist (någon finns väl ändå kvar?) skulle kunna använda ett par dagar till att bläddra igenom trycksaker om bra kost sedan förslagsvis 1920 – statsfinansierat material, reklamtryck och texter spridda av branschorganisationer. Det skulle ge ett historiskt perspektiv på fett/kolhydrater som vi ännu inte sett.

  Kanske även folkhälsoinstitutet och livsmedelverket har arkiv som man kunde bläddra i. Det kännetecknande för den nuvarande näringsläran är dess totala historielöshet – läroboken ”Fetma” (Rössner/Lindroos, Studentlitteratur 2007) har EN källhänvisning äldre än 1970. De allra flesta är yngre än 2000.

  Dessa auktoriteter kan inte kosta på sig en historisk utblick, eftersom den skulle bli förödande. Här finns också möjlighet till ett seminariearbete i folkloristik.

 21. 21

  Professor Göran Skrev:

  Jag tror att läkarna på 1800-talet sa samma sak till sina överviktiga patienter.

  Nej, det stämmer inte. Här är en bit som jag ofta haft anledning att citera, Wilhelm Epstein översatt 1886:
  :
  ”Han tillråder en inskränkning af kolhydraten, sålunda inskränkes brödmängden för dagen till 80 högst 100 gram; potatis, socker och sötsaker af alla slag förbjudas helt och hållet… och långt ifrån att uppmana personen akta sig för fett, tillråder han feta köttsorter såsom fet svin- och fårstek, fet skinka o.s.v. samt, om intet annat fett finnes, tillråder han att sätta benmärg till soppan; feta såser samt grönsaker anrättade med smör rekommenderas äfven.”

  (Saxat från ”Hemläkaren, populär ordbok i sjukvård och helsolära enligt nutidens medicinska åsigter” Stockholm 1886, hela texten finns här: https://www.gastrolab.net/gh035.htm )

 22. 22
  Lchf-Bengt säger

  Det är mycket märkligt att det ska vara så svårt att övertyga folk i sin närhet om kostens fördelar. Trots de har sett min hälsoresa från att nästan vara klar för förtidspension i 46-års åldern, till friskare och piggare än jag någonsin varit, är de skeptiska till att prova lchf.
  När jag försöker tala om att grovt bröd är lika illa för tarmen så får jag svaret att ”du är väl ingen doktor heller!!!” slut diskussion. Jaaa,
  Man bara suckar, det måste gå så långt att kosten blir den sista utvägen, och då kan det vara för sent, tyvärr.

 23. 23

  Man får ju ha i åtanke att dessa kostråds ursprung vilar på politiska värderingar – hade inte alla råd att äta oxfile skulle samtliga äta pasta!

  Särskilt tydligt blev det i en gammal videosnutt från 70-talet där det var någon ur KF:s provkök som interjuvades om bl a risken att bli fet om man följde de nya råden och åt massor med potatis,,,

  Jag har inte lyckats hitta tillbaka till denna interjuv – någon som vet var den finns? Tror att det var Skaldeman som en gång gav länken till denna korkade interjuv.

  Men moderna varianter finns – nu är det ett tag sedan jag såg filmerna i länken nedan men jag kommer ihåg att jag var helt häpen över vad vårs surt förvärvade skatter används till,,,,

  https://www.karolinska.se/OM/WebbTV/

 24. 24

  @ Lchf-Bengt:
  Känner igen detta resonemang – själv startar jag aldrig ett samtal innehållande LCHF utan det får komma från den behövande.

  ”du är väl ingen doktor heller” – känns oxå igen så klart, en diabetessköterska jag träffade var styv i korken men kunde inget om det hon sysslar med så jag gav henne en 20 minuter lång föreläsning som hon säkert aldrig glömmer – numera hälsar vi bara på varandra men inga uppmaningar om att äta bröd förekommer längre,,,,

  Hon tar blodtrycket på ett skrattretande amatörmässigt sätt och det är så klart skyhögt när ser henne,,,

  Det allra märkligaste är ju att vi som rena amatörer faktiskt kan betydligt mera än vad profosser, läkare och annan sjuk personal gör (gäller ju så klart inte alla men alltför många).

  Jag skulle inte tacka nej till att hålla en LCHF-föreläsning på vilken vårdcentral som helst bara jag slapp frågorna efteråt – baskunskaperna som en läkare har saknar jag ju,,,

  Men nästa gång jag hör någon på en vårdcentral proppsa på kolhydrater eller pratar ned LCHF blir det en vänligt hållen anmälan till Socialstyrelsen om deras inkompetens – det är ju ett förtäckt mord som det i slutändan mynnar ut i!

 25. 25
  Ann Kristin säger

  Jag tror att jag har lagt ut den här förut, men den är både informativ och underhållande.
  https://www.filmarkivet.se/sv/film/?movieid=586

 26. 26

  Tombola Skrev:

  @ sofia:
  Jag skulle kunna räkna upp minst 20 personer i min omgivning som känner till LCHF och skulle bli friska från diabetes, övervikt, ledvärk och inte minst ett trasigt psyke.
  Värst är det när barnen bara får skitmat för att sedan medicineras men sånt är vanligt.
  Kylskåpet är fullt av lightprodukter …

  Det mest paradoxala är väl att en person med akademiska betyg i biologi, som undervisar i detta ämne på gymnasienivå och som garanterat VET hur kroppen är konstruerad fyller kylskåpet med lightprodukter p.g.a. rädsla för mättat fett. Stark rädsla verkar blockera sunt förnuft och logiskt tänkande 😉

 27. 27

  stenbj Skrev:

  @ sofia:
  Men nu kan dom tipsas om dom här kurserna !
  Att en dietist lärt sig vad man kan äta på LCHF är utmärkt.
  Vad många är rädda för är troligen vad deras läkare och diabetessköterska skulle säga, eller så har dessa redan ”varnat för LCHF”

  Precis så är det!

  Hur många människor kommer att ”gå under” innan detta slår igenom?

 28. 28

  sofia Skrev:

  som garanterat VET hur kroppen är konstruerad fyller kylskåpet med lightprodukter p.g.a. rädsla för mättat fett.

  Det handlar om auktoritetstro. Intill för ett par veckor sedan hade jag i sex veckor matat två överfeta katter med energireducerat ”dietfoder” som jag fått av veterinären, trots att jag i sex år predikat mot precis detta för människor. Nu har jag på inrådan av Niolai Worm och ”Kattmoster” växlat till 80% protein och fett.

  En av katterna vill inte ha det. Vad skall jag göra med den?

 29. 29

  @ sofia:
  En biologilärare är lika grundlurad som läkare och dietister,,,,

 30. 30

  @ Piltson:

  ”Nu har jag på inrådan av Niolai Worm och ”Kattmoster” växlat till 80% protein och fett. En av katterna vill inte ha det. Vad skall jag göra med den?”

  Spontant – sluta mjäka med katten, förmodligen surar hon (som barn som inte får som dom vill) låt hen ”fasta” till dess att fettförbränningen kommer igång, sedan är det strikt ”KLCHF” som gäller (K=katt); ev kan du prova med att köpa döda råttor, binda en i ett snöre och dra den hoppande framför kattens nos (som man gör med ormar som matvägrar) tills dess att övergångsbesvären lindrats 🙂

  Lycka till!

  Ser fram mot ditt boksläpp!

 31. 31

  Tombola Skrev:

  :
  En biologilärare är lika grundlurad som läkare och dietister,,,,

  Givetvis har du rätt!

  MEN

  Hur kommer det sig att kompetenta, seriösa och ambitiösa människor blir så grundlurade? Är det som Josef Boberg säger att ”hjärnan tror på det budskap som upprepas flest antal ggr”? Och Becelreklamen fortsätter med oförminskad styrka … Nog måste stark rädsla/panik finnas med i bilden? Det logiska/kritiska tänkandet slås ut?

 32. 32

  sofia Skrev:

  prova med att köpa döda råttor, binda en i ett snöre

  Jösses vad roligt. Men döda råttor erbjuds inte i min butik. Och matvägrande ormar ingår inte i min tidigare erfarenhet.

  Men jag har faktiskt varit med om att mata ormar med mjölk (i Etiopien).

 33. 33

  @ Piltson #32

  Då blir det till att göra ett besök på en djuraffär och införskaffa ”småråttor” av båda könen (det finns sorter som förökar sig snabbt som tusan, varför du bör bereda plats i frysen) Om du låter dessa leva i fred och frihet inom/utomhus kommer allt garanterat att ordna sig så småningom.

 34. 34
  Professor Göran säger

  Piltson Skrev:

  En av katterna vill inte ha det. Vad skall jag göra med den?

  Jag säger som den kvinnliga finska brandchefen som vägrade rycka ut och hämta ned katter ur träd med motiveringen att: ”Hon minsann aldrig hört talas om några kattskelett i träd!”

  Av egen erfarenhet vet jag att det kan ta upp till tre veckar att bryta katters kinkighet med mat men så småningom lossnar det. Man får får vara lite ”hård” när de fortfarande efter två veckor krafsar över den nyttiga färska mat man serverar varje dag. På detta sätt lyckades jag vänja av en bortskämd katt som bara åt torskrom till att äta vanlig kattmat. (I detta fall var det frågan om ren ekonomi.) Min förra fru som ägde katten förstod aldrig hur jag hade burit mig åt och jag berättade aldrig om hur jag hade vunnit terrorkampen över katten.

 35. 35

  Annars är ju det vanliga rådet att blanda den gamla maten och den nya, först med bara lite ny, och när det går den, lite mer.

  Men visst får man vara hård. Jag har en gammal gnällig katt, som tröttnar fort, och vill ha omväxling. Och det finns inte många sorter bra kattmat.

 36. 36

  31@ sofia:

  Efter några år på yrkesinriktad och teoretiskt gymnasium samt universitet som lärare kan jag bara konstatera att osäkrare människor än bland läreriet är riktigt svårt att hitta någon annanstans – på universitetet hittar man ju dessutom många voffare som ju som bekant knappt kan avlägga ett toabesök utan att först läst ett antal forskningsrapporter om den konstens exekverande.

  Att Becel finns kvar beror ju på att läkare och annan personal rekommenderar smörjan – flertalet i min omgivning äter statiner, blodtryckspiller och Becel – av vilken anledning finns det nog inte någon som kan svara på så de äter på av bara farten, att de får biverkningar verkar inte bekymmra dem, allt från impotens till riktigt illavarslande led- & muskelvärk. Och då deras blodsocker ökar av ”medicinen” så ökas dosen insulin lite till för varje år som går,,,

  Sedan är kapitalet den svåraste fienden – kan ett land som kallar sig för världens största demokrati mörda en folkvald president för att sänka priset på bananer så går det nog att sälja några byttor Becel om läkarna mutats tillräckligt?

 37. 37

  sofia Skrev:

  :
  En biologilärare är lika grundlurad som läkare och dietister,,,,

  Givetvis har du rätt!

  MEN

  Hur kommer det sig att kompetenta, seriösa och ambitiösa människor blir så grundlurade? Är det som Josef Boberg säger att ”hjärnan tror på det budskap som upprepas flest antal ggr”? Och Becelreklamen fortsätter med oförminskad styrka … Nog måste stark rädsla/panik finnas med i bilden? Det logiska/kritiska tänkandet slås ut?

  Jo… – Tombola – rädsla finns med – men i övrigt så tror jag ändå fortfarande mest på det följande:

  Yvonnel skrev:

  Undras varför denna diskussionen kommer upp, igen och igen.

  Yvonnel… – den tudelade hjärnbarken hos människan är som en räknemaskin. Det som hjärnbarken har fått input flest gånger om – det ser den som ”mest sant” (den lär vara så sofistikerad som räknemaskin – att när den har läst/hört en sak 999 gånger – och det diametralt motsatta 1000 gånger – så inbillar den oss att tro på att det Wi har läst/hört 1000 gånger är sanning. Ej att undra över då att etablissemangets massmedias ”trummande” får genomslag hos befolkningen – eller ?). Detta känner som princip ALLA reklammakare, massmedia och makthavare väl till – men ej så många av oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna, tyvärr tyvärr… 😥

  Så ifall Wi av vanligt folk har något betydelsefullt att säga – så gäller det ju att om och om igen säga/skriva det – för att det skall ”ta skruv”.

  Bl a dr Annika Dahlqvist har något MYCKET FUNDAMENTALT (video ca 3,5 min) och betydelsefullt att säga om kost och hälsa – och det tål att repeteras i ”all oändlighet” – som jag ser det.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ❓

  – slut citat härifrån.

 38. 38
  LCHF-Bengt säger

  24 b>@ Tombola:
  Jag har provat någon gång att inte nämna lchf, men det har inte hjälpt heller, de brukar istället tycka lite synd om mig när jag inte kan unna mig öl, pizzor osv. Det gjorde man ju i början av lchf-tiden, och resultatet blev alltid trasslig mage, dålig sömn och högre puls/blodtryck, och blev på så vis, tvingad att äta strikt jämt, men det är väl inte så svårt, när hälsan alltid är på topp numer, och riktig mat är då betydligt godare att äta.

  Högintensiv träning har jag också mycket goda erfarenheter av, cykeln har fått gå så hårt jag orkat när den används, full fart både nerför och uppför, 1,5- 2 timmars pass har gjort underverk, började i Maj och har åkt 1124 km tills nu.
  Mitt problem med förmaksflimmer har nu upphört helt sen 3 veckor, och då har jag provocerat hjärtat till lägen där de oftast uppstod, detta har varit ett irriterande problem för mig sen 3,5 år tillbaka.

  Att hälsan fortsätter att förbättras år efter år, är bevis för att kosten inte är skadlig på något sätt. Vi börjar bli ganska många som har liknande erfarenheter nu.

 39. 39

  Prova med tillskott av D-vitamin, mitt långtidssocker verkar ha minskat med knappt 10% och det är troligen tillskottets förtjänst.

  Att leder har förbättras gör inte saken sämre samt att lite ömhet i musklerna försvunnit är ju oxå en bonus, det tar cirka 6 månader att fylla på D-vitaminet – för mig hände det mycket under en veckas tid drygt 5 månader efter starten,,,

  Det har varit lite försummat med motionen sedan årskiftet – en hel del jobb, flytt och annat har tagit mer tid än brukligt men nu har både skivstång och kettlebells dammats av – 3 pass i veckan fungerar fint – alltid på mornarna vid 9 – 10 tiden när man är utvilad. Det är kul att starta om då rersultatet kommer nästan direkt,,,

  Läste nyss ut den här e-boken;

  https://www.styrkelabbet.se/brann-fett-bygg-muskler/

  Bättre handledning finns inte – styrketräning med hög intensitet är ju rena turbon för oss med lite högt blodsocker (fast mitt är snart helt ok – numera äter jag Metformin högst sporadiskt – nu när jag börjat lyfta skrot igen kan jag slänga burken för gott – i alla fall innan året är slut,,,)

 40. 40

  @ Josef Boberg:

  Repetitio est mater studiorum – ”Upprepning är inlärningens moder” är förmodligen en pusselbit. Kanske därför politiker upprepar sina mantran … Upprepning med variation är så klart roligare.

  Under samtal med fettskrämda personer framkommer med all önskvärd tydlighet att fettskräcken är grundmurad, så grundmurad så att de inte ens bryr sig om rekommendationer att fortbilda sig på Annikas/Andreas hälsobloggar! Vid det här laget är jag övertygad om att rädslan (att dö) blockerar dessa i vanliga fall förnuftiga personers tänkande; många som kämpar med sin vikt gör på samma sätt som de alltid gjort – givetvis med samma resultat 😉

  Sorgligt är att de flesta läkare inte vågar/orkar trotsa överheten. Så har det alltid varit – att flyta med strömmen är enklast trots att alla vet att det endast är döda fiskar som flyter med strömmen.

 41. 41

  @ tombola:

  Tack för länken till Styrkelabbet. Den e-boken känns bra, och man behöver inte köpa rubbet … ”Receptet” går ju att modifiera och individanpassa. Förutom att lämplig/allsidig träning stärker rörelse- och cirkulationsapparaten – ja hela organismen ”vaknar” – är det ju så förbaskat KUL 🙂 Tre ggr /vecka är perfekt (det betyder inte att man skall vara helt still övriga dagar) – då hinner man annat också.

 42. 42

  Den psykologiska biten av LCHF och kost överhuvudtaget är intressant – för mig var det enkelt då jag kunde börja äta allt det som jag alltid velat – under det senaste halvåret så är det krav/ekologiskt som gäller – blir inte särskild dyrare,,,,,

  Hittade ett inlägg om insulinets verkan – att det är fettinlagrande känner vi alla till (utom Jacob Gudiol) men hur många vet att en person med förhöjda insulinnivåer faktiskt kan lägga på sig muskler snabbare vid träning än en person utan metabol störning,,,,

  Det var länge sedan jag listade ut detta och har stött på resonemanget på några olika forum men här på en svensk site som är företags sponsrad – det var riktigt oväntat, försökte få igång en diskussion om detta på Kostdoktorns forum men den dog snabb ut då några minivoffare dissade tråden,,,,

  https://www.insulin.se/Startsida_insulin/Fraga-experten/Diabetes-och-insulin/

 43. 43

  Finns lite intressant om träning i länken nedan, graden av insulinresistens som funktion av träning.
  Det är ju en vanlig uppfattning att motion inte ger någon större viktminskning och detta gäller sannolikt för en överviktig som inte är insulinresistent.

  Om personen däremot är kraftigt insulinresistent och genom träning och ökar sin insulinkänslighet kommer kommer dock motionen att resultera i viktminskning – inte primärt genom energi förbrukningen utan genom en minskning av långtidssockret som effekt av den ökade insulinkänsligheten – man hittar nog lätt uppgifter på att motion kan sänka långtidssockret med 5 och säkert 10%,,,,,,

  https://diabetolognytt.se/nummer1_2_98/sid14_fyskisk_aktivitet.html

 44. 44

  Och för den som inte har tid/råd/lust att åka till Stockholm kan gå en utmärkt kurs hemma, här talar Ann Fernholm om hur det egentligen ligger till – som vanligt lysande vad gäller både innehåll och pedagogiska talanger!

  https://ettsotareblod.se/ett-sotare-blod-pa-ur/

  eller direkt

  https://urplay.se/Produkter/177942-UR-Samtiden-Sockerchocken-Sockerchocken

 45. 45

  @ Tombola:

  Personligen erfar jag att LCHF + individanpassad träning = Dundermedicin

 46. 46

  @ sofia:

  Har du många ormar i huset?

 47. 47

  45 @ sofia:

  Det är ju en ganska vanlig uppfattning att motion saknar betydelse för vikten – detta är enligt mina erfarenheter sant för en ”frisk” person.

  För de metabolt störda gäller annorlunda – men det är knappast de förbrukade kalorierna som ger upphov till viktminskningen utan den lägre insulinnivån som motionen ger upphov till,,,,

  På lite sikt kommer vikten att minska och därmed sannolikt oxå leverns insulinresistens, som jag fattat det är det en skenande glykoneogenes som är det största problemet för en T2 diabetiker. Den kan bromsas upp med måttliga mängder alkohol – ett par glas vin om dagen men detta kanske är en suboptimal lösning då det kan ge upphov till andra och kanske värre skador på sikt?

  https://www.insulin.se/Startsida_insulin/Insulinbehandling/Alkhol-och-insulinbehandling/

  (tycker http://www.insulin.se ger ett mycket gott intryck – inte mycket ”fel” vad jag kunnat upptäcka,,,,)

  Det är ju oxå en myt att en kraftigt överviktig inte skulle kunna träna – givetvis bör man inte starta med Vättern runt eller Stockholms Maraton med ett BMI på 40 men det går ju alldeles utmärkt att intervallträna utefter sina egna förutsättningar,,,,

  Efter de senaste månadernas surfande på nätet samt egna experiment & erfarenheter tror jag följande gäller för sänkningen av långtidssockret – naturligtvis med stora variationer för olika individer:

  PF = upp till 5% sänkning

  D3 tillskott = 5 – 10% sänkning

  Riktig motion = minst 5% sänkning

  Nu ska jagäntligen beställa en blodsockermätare – det börjar bli dags att mäta sig fram till bevis,,,

 48. 48
  Ann Kristin säger

  @ Tombola:
  Intressant tanke att metabolt störda kan bygga muskler snabbare. Jag har funderat på ifall många som håller vikten eller t o m är magra kanske har för lite insulin och går med högt blodsocker, men ännu inte så mycket att de faller över diabetesstupet? Uppenbarligen är ju inte mager=frisk. Men lite insulin orsakar ju viktnedgång.

  Förvånande nog, när jag gick på höftskola (artroskunskap/träning) var de allra flesta normalviktiga eller magra. Sedan läste jag Ann Fernholm och funderade över vår glaserade insida. Det rimliga verkar vara att mäta sina blodsockernivåer, oavsett ålder, vikt och övriga parametrar, eftersom blodsockernivån verkar vara det avgörande. Om vi bara kunde mäta annat, som insulin och kortisol! Där kunde ju industrin göra en insats. Jag vill inte äta piller, jag vill mäta och finjustera mina nivåer med kosten/ev tillskott.

 49. 49

  @ Piltson:

  Ingen … Huvaligen!

  En yngre släkting visade mig hur hon matade sin slöa orm med djupfrysta upptinade råttor och så kom jag att tänka på att man kunde lura matvägrande katter på samma sätt … Har du provat 🙂

 50. 50

  @ Tombola:

  Spännande resonemang om träning / viktminskning (verkar logiskt)!
  För min egen del behövs inga bevis – välbefinnandet efter ett motionspass (min filosofi är att jag skall träna så att jag längtar till nästa gång redan när jag avslutar passet) räcker! För den som behöver bevis finns det säkert studier som visar på att styrka/kondition/kapillärnät etc. ökar oavsett ålder. Önskan att öka intensiteten/köra i intervaller kommer så småningom av sig själv …

 51. 51

  @ sofia:
  Min erfarenhet är att motion ger viktminskning medan forskningen visar på annat.
  Ingen har fel idetta fall utan man grundar sin erfarenhet från olika utgångspunkter,,,,

  I princip kan man nog motionera bort behovet av medicin för T2 – en tumregel är ju att 1 tablett Metformin kan ersättas med en halv timmes promenad!

  Dr Mercolas pappa är över 80 år och diabetiker – han motionerar 2 timmar dagligen istället för piller. Givetvis äter han LCHF.

 52. 52

  @ sofia:
  Det du skriver känner jag igen! En god vän, 70+,medicinerar mot högt blodtryck, tar statiner, insulinbehandlad diabetiker, överviktig, frossar i wienerbröd, kakor, bullar och godis. Även han äter bananer på kvällarna på inrådan av sin diabetessköterska, som f ö har varnat honom kraftfullt för LCHF: Han kan dö av det!!! Så han fortsätter med sin kolhydratdiet…

 53. 53

  Just hemkommen från en vandringsvecka i norra Italien.Min fru och jag blev tvungna att helt frångå LCHF. Vi åt precis likadan mat som lokalbefolkningen. Min fru gick upp 4kg och jag 3 kg på 6 dagar.
  Det intressanta är att det fanns inga överviktiga personer bland lokalbefolkningen. Såg man en ”tjockis”, så var det en turist.
  Slutsats:Alltså måste det ha kommit in något i våra kroppar och inte i deras, som gör att vi går upp i vikt. Nån som vet?

 54. 54

  48@ Ann Kristin:

  Att ha metabola störningar kan ju totalt sett knappast innebära några fördelar men det är intressant att höga insulinhalter faktiskt kan ge snabbare muskeltillväxt för de som verkligen börjar träna.

  Dock – det vimlar ju knappast med diabetiker 55+ som styrketränar intensivt,,,,

  En annan trevlig sak gjorde mig Skaldeman uppmärksam på för flera år sedan -man kan få muskler utan träning!

  För några år sedan överåt jag omedvetet protein – ett matprogram hjälpte mig att öka på fetthalten och på cirka 4 veckor hade midjemåttet minskat med cirka 10 cm utan ett grams minskning – hur detta fungerar har jag ännu ingen aning om – det återstår att ta reda på!

 55. 55

  Conny

  En gissning är att ni lider av det metabola syndromet, men inte de italienare ni såg. Då blir det skilnad.

 56. 56

  Conny Skrev:

  Just hemkommen från en vandringsvecka i norra Italien.Min fru och jag blev tvungna att helt frångå LCHF. Vi åt precis likadan mat som lokalbefolkningen. Min fru gick upp 4kg och jag 3 kg på 6 dagar.
  Det intressanta är att det fanns inga överviktiga personer bland lokalbefolkningen. Såg man en ”tjockis”, så var det en turist.
  Slutsats:Alltså måste det ha kommit in något i våra kroppar och inte i deras, som gör att vi går upp i vikt. Nån som vet?

  Inget konstigt alls och har egentligen inget med metabola syndromet att göra, om ni äter relativt strickt LCHF tappar ni omgående 2 – 3 kg av det glykogen som fanns i musklerna – det laddade ni tillbaka under de 6 dagarna,,,

  Dessutom åt ni sannolikt mera kryddor som bundit upp vatten – det tar nog längre att bli av med den temeporära viktökningen varav möjligen bara något hekto är en verklig ökning – det andra försvinner på en dryg vecka,,,

  Återkom gärna med en rapport om några dagar!

 57. 57

  Tombola Skrev:

  I princip kan man nog motionera bort behovet av medicin för T2 – en tumregel är ju att 1 tablett Metformin kan ersättas med en halv timmes promenad!
  Dr Mercolas pappa är över 80 år och diabetiker – han motionerar 2 timmar dagligen istället för piller. Givetvis äter han LCHF.

  Om detta stämmer finns det all anledning att rekommendera regelbunden motion för folk i allmänhet i alla åldrar, inte minst med tanke på larmet om att många barn/ungdomar/vuxna/äldre ligger i riskzonenen för att utveckla sockersjuka. Kombinationen av moderat LCHF och regelbunden motion borde vara en bra början – dock är det inte lika enkelt att hinna både och för folk som är ”mitt i livet” med arbete, barnpassning etc. och då är ju LCHF konceptet utmärkt.

  Varför skulle en kost som så snabbt förbättrar hälsotillståndet för sockersjuka diabetiker vara hälsovådligt för personer i riskzonen/ännu friska?

  Regelbunden motion bör alltid rekommenderas även om varken studier eller efarenheter visar på viktminskning! Men det skall först och främst handla om rörelseglädje 🙂 Någon har nyss skrivit om dans … fortsätt att dansa/röra dig till musik överhuvudtaget för allt i världen … för övrigt kan man ”dansa” när man tränar.

 58. 58

  Det är en ganska vanlig uppfattning att en tablett Metformin kan ersättas av 20 – 30 minuters promenad – om man istället tränar lite tyngre så borde effekten bli bättre,,,,,

  Nu vet vi ju att det vimlar av faktioder inom kosten men kopplingen metformin – motion verkar åtminstone logisk,,,,

  Har gjort mig en rundtur nyligen och läst på lite om att folk som reser sig upp regelbundet vid sittande jobb har betydligt bättre förutsättningar att hålla sig friska bara genom att resa sig då och då – det kan tydligen göra stor skillnad – även där verkar det logiskt. Sånt här är inget nytt för mig som fick denna kunskap redan vid mina studier i ergonomi redan i början av 1970-talet, jag har länge haft skrivare, scanner och annat placerat så att man tvingas resa sig då och då,,,,

  På den tiden som jag var ”levande död”, det vill säga innan LCHF kunde jag gång på gång konstatera att jag frisknade till av vissa aktiviteter som grävning med spade – orsaken var en inflammerad tarm som oxå läckte med fibromyalgi liknande symptom som följd, ledvärk, huvudvärk, trög i skallen och ”mikrofeber” – dessa symptom försvann nästan helt vid fysiskt jobb – sannolikt på grund av en förbättrad perilstatik på grund av rörelsen.

  Än idag innebär detta att jag undviker att sitta när jag inte jobbar framför datorn, läsning sker liggande och jag står hellre än sitter,,,,

  Nu ska det faktiskt bli ett höj/sänkbart bord men det får man fixa själv – de som finns på marknaden är alltför vingliga och det tar ju inte många timmar att svetsa ihop ett nytt underede som naturligtvis manövreras manuellt, för motionens, plånboken och tillförlitlighetens skull – det som inte finns krånglar som bekant inte,,,,

 59. 59

  Den som har ett rörligt jobb vet att bland det plågsammaste som finns är att tvingas sitta still under teoretiska ”utbildnngsdagar” 😉

 60. 60

  1940 Skrev:

  Den som har ett rörligt jobb vet att bland det plågsammaste som finns är att tvingas sitta still under teoretiska ”utbildnngsdagar”

  Som gammal resemontör saknar jag livet ute på industrierna. Efter några år på storföretagens kosnstruktionsavdelningar tröttnade jag att sitta stilla på värdelösa möten där i stort sett ingen hade haft ett ”riktigt” jobb,,,

  Under min senaste session på ett mycket stort multinationellt företag anskaffades ”hjärtstartare” som hängdes upp på lite olika platser – mitt förslag om att liknande anordningar skulle anskaffas även för hjärnan mottogs inte med stående ovationer,,,,

  Men allt som jag gör åt mig själv och en del andra småföretagare och som tar högst en timme tog där minst 1 vecka – något fel var det och varje normalt funtad pesron riskerar ju att dra på sig både hjärtsvikt och stroke under sådana förhållanden – att jag överlevde den perioden fattar jag fortfarande inte och Strindbergs ”Röda rummet” är ju bara en blek kopia av det verkliga livet,,,

  Att sedan de flesta drogade sig med rejäla mängder kolhydrater och som följd av det blev ytterst nervösa då deras nervbanor åtminstone viruellt verkade ligga på kroppens utsida – vissa personers största problem under dagen var att justera in rätt temperatur på det dragiga och rätt mögliga kontoret,,,

  Och LCHF vid lunchbordet sågs ju som om man hade landat direkt från yttre rymden – livsfarligt,,,

  Själv åt jag mina ägg i källaren på kontoret så att de inte fick sina vetebrödsstunder förstörda.

 61. 61
  Ann Kristin säger

  @ 1940:
  Jag kan bara hålla med om smärtan under dessa stillasittande utbildningsdagar jag har genomlevt som lärare ;)! Jag hade regelbundna ”talk and walk”-lektioner, samt aldrig mer än 15 minuters genomgång i början på varje lektion.

  Tack och lov behöver man verkligen inte sitta stilla hela tiden, det finns utrymme för god pedagogik i rörelse. Jag tog till mig Freinets lära (han blev gasskadad under WWI och tålde inte inomhusluften) där han undervisade ute. Som förskollärare har man nästan all viktig inlärning utomhus, och barn sitter inte stilla frivilligt. Skolan är för dålig på att utnyttja detta – vi skulle slippa mycket ADHD och inlärningssvårigheter om vi använde kroppen. Kolhydratrestriktion och rörelsepedagogik!

 62. 62
  ADHD mamman säger

  Jag har en fråga om potatis och undrar om någon kan svara. Jag tillhör den kategorin som vill äta mindre kolhydrater, men strikt LCHF har inte passat just mig. Potatis, pasta, bröd äter jag inte till vardags, däremot svart ris, bovete, quinoa mm. Potatis saknar jag. Satt just och läste om hur man utvinner potatismjöl, genom att riva potatisen och lägga den i vatten så att stärkelsen utvinns och lägger sig på botten. Ponera att man skulle göra likadant för att får bort en del av stärkelsen och använda den rårivna potatisen som är kvar. Är det någon som vet eller vågar sig på en gissning om hur mycket stärkelse man kan får bort? Nu får jag säkert en massa kommentarer om att man inte ska äta potatis alls, men det är inte det jag är ute efter 🙂

  Kanske fel forum, men många av er som är här verkar kuniniga och allmänbildade kring kost i allmänhet, så jag provar.

 63. 63

  @ ADHD mamman:
  Det enda råd jag vet om är att äta potatisen så hel som möjligt – jämför med hur det fungerar med en ”gammalmodig” hård sockerbit kontra strösocker – potatismos har betydligt högre GI än hela potäter då den löses upp betydligt fortare,,,

  Ett trick till tror jag kan vara att råsteka potatisen – borde rent tekniskt sett medföra lägre GI.

  Samt att äta potatisen kall!

  Sura saker som äppelcidervinäger gör att maten pytsas ut långsammare i tarmarna – GI-värdet sänks. Ha det på sallader om du gillar det. (såvitt jag känner till har äppelscidervinäger ingen funktion för de som äter strikt LCHF).

  Johanna Söderlunds blogg handlade om potatis – om du orkar leta reda på det inslag som handlade om potatis för du reda på mera,,,

  https://johannaskost.blogspot.se/

 64. 64

  61 @ Ann Kristin:

  Som lärare har man högst en kvart på sig innan auditoriet somnar eller börjar skicka sms till varandra,,,,,

  Jag hade ofta övningstimmar med upp till hundra studenter vilket krävde en ”halvjoggande” förflyttning och säkert 3 km motion per 4-timmarspass för att kunna hinna med,,,,

 65. 65
  ADHD mamman säger

  @ Tombola:
  Tack för svar och för länken. Jag kom på att jag svarat på fel tråd och gick in och ställde frågan på tråden ”kost och hälsa istället”, ifall du undrar varför jag tog bort mitt inlägg. ursäkta förvirrningen 😉

 66. 66
  Motionär säger

  @ tombola: ”Det är en ganska vanlig uppfattning att en tablett Metformin kan ersättas av 20 – 30 minuters promenad – om man istället tränar lite tyngre så borde effekten bli bättre,,,,,”

  För att inte tala om de stresshormoner (adrenalin/kortisol?) som dagens stressade stillasittande individer får möjlighet att neutralisera? Jag tänker de hormoner som ursprungligen var avsedda för fysisk kamp eller flykt …Rätta mig om jag är ute ute och ”cyklar” 🙂

 67. 67

  Anna Hallen ligger lite före många andra och har skrivit om bland annat stress,,,,

 68. 68

  Piltson skrev:

  Men döda råttor erbjuds inte i min butik.

  Coop i Täby har levande!

  https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17451693.ab

 69. 69
  Lchf-Bengt säger

  Ett annat tips till Piltson är att skaffa höns, då kommer mössen automatiskt, och du själv får goda ägg.

 70. 70

  @ Anders S:
  De finns ju överalt där det finns livsmedel – på ett bageri som jag var reparatör på under min studietid hölls råttorna borta med vattenslangar under tiden som hälsoinspektören passerade mjöllagret – mig veterligen bakades det dock aldrig in några råttor i limporna men en del annat råkade ibland hamna där,,,

  Ingen tvekan om att COOP är på fallrepet – ICA gick med nästan 1 miljard i vinst medan COOP förlorade ungefär lika mycket – de får liksom inte till det och nu verkar de ju ha dragit in på städningen oxå,,,

 71. 71

  Har saknat dietisternas – har de helt lagt av – eller törs de inte visa sig efter Coltings lite lätt bombastiska inlägg?

  https://coltingblogg.com/2013/02/15/dietisternas-arrogans-ar-skrammande-och-deras-fornekelse-ar-bedrovlig/

  Tittar man Rothenbers & Company´s hemsida har inte mycket uppgraderats på flera år – senast årets dietist utsågs var 2011,,,

  https://drf.nu/

 72. 72

  @ Lchf-Bengt:

  Jestanes, var skall jag hålla hönsen, har nyligen släppt det fritidsområde med fiskdammar som jag skött i 14 år. Där hade det varit möjligt. Men en av katterna bär in möss ibland, har hittills kastat bort dem, men nästa gång kan man kanske använda en…

 73. 73

  Tombola Skrev:

  …….. själv startar jag aldrig ett samtal innehållande LCHF utan det får komma från den behövande.

  Jag måste få berätta om det telefonsamtal jag hade sent igår kväll, ett samtal som gjorde min dag. Det var det absolut bästa samtal jag någonsin haft med en telefonförsäljare, vilket i och för sig inte behöver säga så mycket.

  Tjejen (medelålders, tror jag) började med att säga att hon ringde från Expressen. Mitt svar borde fått den mest garvade försäljare att ge upp med en gång men hon förklarade att det var Expressens bilaga Allt om LCHF hon ville sälja till mig, varpå jag gjorde klart för henne att jag inte var intresserad för jag tycker att det inte är 100 % LCHF-recept i tidningen utan för mycket bakning och kolhydrater och att de recept jag vill ha finns på nätet eller i mitt huvud. Jag sa också att jag faktiskt äter ganska strikt LCHF. Detta gjorde henne otroligt intresserad. Hon hade lite halvt om halvt själv testat LCHF en kortare period och hade visserligen känt att det var positivt men hon var nog lite sockerberoende, fick jag en känsla av. Hon hade ett par sjukdomar (symptom, skulle jag vilja kalla det) som jag mer eller mindre lovade att hon skulle kunna komma tillrätta med, med hjälp av LCHF. Jag tipsade bl a om Matrevolutionen och Ett sötare blod samt givetvis denna blogg. Det har nog aldrig sprutat så mycket info ur mig på så kort tid, 10 – 15 minuter tror jag vi pratade. Det slutade med att hon uttryckte sin stora tacksamhet och skickade en kram till mig och jag är bergsäker på att det var genuin tacksamhet från hennes sida. Att hon skulle försöka sälja en tidning till mig, tycktes hon helt ha glömt. Det kändes som att jag hade fått en ny vän. Det enda jag ångrar är att jag inte sa att hon gärna får ringa mig igen (som privatperson).

  Jag kände det som att jag hade gjort dagens goda gärning! Jag önskar bara att mina väninnor vore lika intresserade av det jag skulle kunna dela med mig av om LCHF. Jag är helt övertygad om att de skulle kunna må mycket bättre än vad de gör idag.

 74. 74

  @ LenaK:
  Snart dröjer det väl inte förrän vi börjar knacka dörr tillsammans med Jehovas Vittnen,,,

  Nej – jag börjar numera aldrig ett samtal om LCHF – man ska inte köpa sig ovänner heter det ju och få saker verkar vara så känsliga som vad folk stoppar i sig,,,

  Böckerna du nämnde i all ära men min favorit för nybörjaren är fortfarande den här:

  https://www.adlibris.com/se/bok/doktor-dahlqvists-guide-till-battre-halsa-och-viktkontroll-9789172411494

  Enklare än så kan det knappast bli – förr köpte jag 10 åt gången och gav bort till vänner och till och med en del kunder – alltid lika uppskattat även om några av de mest behövande knappast orkat sig igenom boken – men vill de ta livet av sig genom matförgiftning så går det knappast att hindra,,,

  Nu hoppas jag att boken snart kommer ut som e-bok så att den får evigt liv,,,

 75. 75

  @ Tombola:
  ”Nu hoppas jag att boken snart kommer ut som e-bok så att den får evigt liv,,,”

  Då är vi minst två som hoppas 🙂

  Idag köpte jag D-vitamin på hälsokosten. Butikschefen frågade om hon fick lov att bifoga senaste numret av ”KURERA” med 7 LCHF tips från Kostdoktorn. Så klart fick hon det.

  Eftersom jag var enda kund just då utspann sig ett långt och givande samtal om lightprodukter, ”Livsfarliga verkets” fettsnåla kostråd m.m. Och ja! det kändes äkta.

 76. 76

  @ sofia:
  Det tar bara några timmar att göra en e-bok av den, den kan förses med aktiva länkar och uppdateras kontinuerligt – priset kan sättas lågt då ingen fysisk distribution behövs,,,,

  Allt är egentligen en fråga om rättigheter,,,,

  Kul att Kostdoktorns råd fanns i hälsokost en – mycket av deras produkter kan inte motiveras och behövs inte heller om hans eller Annikas kostråd följs,,,,,,

 77. 77

  @Tombola:”Kul att Kostdoktorns råd fanns i hälsokosten – mycket av deras produkter kan inte motiveras och behövs inte heller om hans eller Annikas kostråd följs,,,,,,”

  Visst är det så!

  Dock, Rom byggdes ju inte på en dag. Man får vara glad ”åt det lilla” i det här fallet en butiksinnehavare som puffade för Kostdoktorns tips och då hälsokostbranchen är stor så sprids ju LCHF budskapet, det som initialt verkar vara betydelselöst kanske blir större än man tror. I samma tidning fanns recept på LCHF-cupcakes, som väl ändå får ses som ett myrsteg i rätt riktning?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa