Mats Forsenberg hos JG

Jag tittade in hos JG och hittade en bra kommentar av Mats Forsenberg (beslutstagare till LCHF-begreppet):

Mats Forsenberg

Det här är ett klassiskt exempel på att om inte kartan stämmer med verkligheten så är det kartan som gäller.

Det är också ett exempel på att om de som utför studien och även de som läser den, gör en enda tankevurpa någonstans kan slutsatsen bli helt omvänt.

Verkligheten borde vara naturlig och logisk, vilket det är för vartenda djur på hela jorden och borde även gälla för djuret människan. Kartan borde ritas efter verkligheten och ingenting annat. Det här gäller vad jag vet för alla djur (inkl. människan):

Läs mer

-Om kroppen signalerar hunger eller törst så visar det att det är dags att äta/dricka. Då kroppen signalerar att man är mätt/otörstig så slutar man äta/dricka. Blir man ändå överviktig (ointressant om man rör sig mycket eller lite)  eller får andra sjukdomar (ja inte alla såklart, men jag tror ni vet vilka jag menar) så är det för att man inte äter artriktig kost.

-Rör man på sig mer gör man av med mer energi och blir då hungrigare så att man äter mer. Rör man sig mindre så äter man mindre. Det blir lite onaturligt att man skall slösa energi genom att motionera. Det har aldrig hänt förut i historien vad jag vet utom de senaste 50 åren. Men vi som har överskott på energi tänkte ju inte så, men det är inte många generationer sedan det kunde vara svält eller i alla fall svårt att få ihop till mat.

-Energin i kroppen skall inte vara direkt kopplat till intaget av energi. Ett exempel på människan: Även om vi inte fått i oss någon mat på flera dagar skall vi kunna ta både långa promenader (hela dagarna) och orka jaga.

-Man skall kunna gå hela sitt långa liv med sina tänder utan att behöva borsta dem. Och utan att det blir hål eller andra problem med dem. De djur som behöver fler tänder under sin livstid har fått det. Människan har inte fått flera uppsättningar tänder än 2 och skall då inte behöva det. Så ett säkert och enkelt sätt att veta att någonting inte är naturligt i kosten är om de ställer till det för tänderna även om man inte borstar dem under hela sitt liv!

Med dessa naturliga och logiska exemplen är det bättre att börja än att vara så teoretisk att man tappar all kontroll på verkligheten. Jag själv har inte så många teorier över varför det fungerar med LCHF, utan kan bara konstatera att det fungerar (på alla, med väldigt få undantag) men det är så mycket brus ute att det är svårt att veta hur man skall göra för att göra rätt, apropå att jag också sett att det är många som ”misslyckas” fast de egentligen bara gör fel, och det i sin tur är beroende på de enormt många felaktiga råd som florerar numera.

Om man talar om detta för ett gäng människor: 1-Ät så mycket du vill, men av fett och proteiner och för dig nog lite kolhydrater. 2-När du är hungrig nästa gång, men inte förrän då, gå till punkt 1..

Då händer (bland väldigt mycket annat) följande: -ca 90% av de överviktiga männen och ca 70% av de överviktiga kvinnorna börjar gå ned i vikt direkt. De som blir över går i de allra flesta fallen att ordna också med lite justeringar och väntan. -Minst 95% av alla med finnar och andra hudproblem får dem reducerade inom en månad med mellan 85-100%. -Alla med diabetes t2 får mycket sänkta sockervärden, de allra flesta blir friska och medicinfria. -Det mesta, om inte alla former av svamp-infektioner försvinner. -Man slutar fisa. Dessutom blir det helt eller nästan helt luktfritt på toaletten. -Man går på toaletten mycket mer sällan, kanske 2ggr i veckan. -Då man ätit lite kh tillräckligt länge slutar svetten att lukta illa efter ett tag. -Alla med epilepsi får förbättringar, de flesta stora förbättringar och en del blir till och med helt symptomfria. -Triglyceridvärdena blir mycket bättre, HDL går upp, blodtrycket ner. Förutsatt att de har varit dåliga förut naturligtvis. -Man blir mycket mer känslig för alkohol….

Det var bara ett fåtal exempel av vad som händer, hittills helt utan undantag på de många hundra jag har hjälpt och de tusentals jag läst om. Så det här kan jag visa hur många gånger som helst på riktiga människor i verkligheten.

Har du någon diet som kan visa samma sak?

Sedan är jag den första att hålla med om att det är möjligt och kanske troligt att det är en del kolhydrater som inte ställer till det alls, Men innan man vet säkert vilka det är så är det svårt att inte dra alla över en kam.

Om du kan föreslå för mig en diet där jag kan äta precis hur mycket jag vill, precis som jag gör nu. Det skall heller inte vara dåligt för mina tänder varken kortsiktigt eller långsiktigt varken med eller utan tandborstning), Det skall inte försämra på annat sätt heller naturligtvis. Om du har en sån diet med mycket kolhydrater och den klarar ovanstående krav samt självklart att jag inte går upp i vikt hur mycket eller lite jag än motionerar så provar jag vilken diet du än föreslår, bara det är någotsånär gott också :)

 

Comments

 1. 1

  Väldigt klokt och logiskt resonemang. Blir nyfiken; vad arbetar Mats Forsenberg med?

 2. 2

  Mycket bra”!!

  Inom den medicinska världen har bondförnuft nästan helt försvunnit!!
  Med statistiska manipulationer kan man visa vad som helst.

 3. 3
  Ann Kristin säger
 4. 4

  Bra innlegg!
  Jeg leste flere av kommentarene, og flere av svarene fra JF, og det er ganske frustrerende hvordan han angriper alle som har en kommentar. Dessuten får man inntrykk av at de som går ned i vekt med LCHF gjør det fordi det er en slags placebo-effekt av at de tror på LCHF, og fordi man har så mye støtte i nettforum etc……. Tror han virkelig at en person kan gå ned 50 kilo bare fordi man tror på et kosthold? 🙂

 5. 5

  Mats är en mycket logisk kille och jag fastnade för vad han sa om tandborstning och svett.
  Äter jag stekfläsk så får jag beläggningar på tänderna och mitt svett börja åter lukta illa samt fisarna luktar illa så även toabesöken. Bacon ger inte de bekymren.
  Han nämnde tankevurpa, något som jag tycker florerar mycket bland somliga.

 6. 6
  Ann Kristin säger

  @ Stine:
  I så fall är det en helsikes placeboeffekt!! Grabben försöker nog förstå, men mig veterligen har ingen lyckats fullt ut påvisa alla hormonella samband i kroppens mysterier. Han KAN inte acceptera att det fungerar, och har målat in sig i ett hörn. Det hedrar honom att han inte är en kappvändare och börjar kränga lchf- eller GI-mat!

 7. 7
  kostintresserad säger

  @ Ann Kristin:
  Han KAN inte acceptera att det fungerar, och har målat in sig i ett hörn.

  När hen har bestämt sig så är hen inte intresserad av sakargument!

 8. 8

  Som sagt tankevurpor är inte lätta att tas med.

 9. 9

  Ni tolkar helt fel vad JG skriver om , han skriver inte att LCHF inte fungerar för vissa utan skriver om hypoteser om varför LCHF fungerar eller inte fungerar. Mats skriver själv att han inte vet så mycket om det så han svarar överhuvudtaget inte på vad JG skriver om.

 10. 10

  JG skriver mycket men han är väldigt dålig på att ge en övergripande bild av vad han har för egen hypotes kring kost och viktnedgång.
  Skulle han hamna framför en professionell styrelse och försöka presentera sitt budskap hade han åkt ut med huvudet före för länge sedan med uppmaningen att komma tillbaka när han samlat sig och vet vad han vill ha sagt.

 11. 11
  Kattmoster säger

  Ett alldeles utmärkt inlägg av Mats Forsenberg. Egentligen är ju allt så självklart. Det otroliga är att det finns så många människor som inte inser detta; särskilt bland dem som påstår sig veta något om hälsa och kost.

 12. 12
  Kattmoster säger

  @ 4 Stine:

  En annan rolig invändning man kan få höra är att ”det är ju bara vatten”. Minns att detta sades om Skaldeman när han hade gått ner 70 kg. Vatten? Skulle inte tro det nej.

  JG verkar vara fast i sitt sätt att tänka samtidigt som han fått en hang-up på LCHF.

 13. 13
  Ann Kristin säger

  @ Majoren:
  Exakt min invändning mot JG. Jag tröttnar redan efter ett par meningar, för jag förstår aldrig vad han vill. Ok, kritisera lchf, självklart, konstruktiv kritik är bra och nödvändig. Insulinhypotesen är just nu det bästa jag har att luta mig mot. Det kommer att förändras innan jag dör. troligen. Som Göran skrev om skeptikern, som ifrågasätter allt. Känns som att diskutera med sina tonåringar som tyckte att man var dum och hade fel om allt.

  Jag bryr mig inte ett skvatt om vad som sägs, skrivs eller tycks, i media eller i min närhet. Jag har fått ”order” att inte skriva om diabetes och lchf på min egen facebooksida, av en bekant med diabetes ”för att det kan vara farligt att sänka sitt blodsocker”. Men då får hon väl sluta läsa 😉

 14. 14
  Anders S säger

  I Västra Götaland är de väldigt kulturellt intresserade och de har säkra bevis:

  https://youtu.be/Cql5mk2ZJiA

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa