Mai-Lis Hellenius kommer till Sundsvall

Jag fick just inbjudan till Familjéläkareftermiddag i Sundsvall den 19/9. Föreläsare är professor Mai-Lis Hellenius som ska prata om kost för hälsan.

Jag kommer då att fråga henne om vilka riktiga vetenskapliga studier som bevisar att naturligt mättat fett är farligt för hälsan.

Kom till min föreläsning i Märsta den 26/10 så ska jag där berätta om vad hon svarade.

 

Comments

 1. 1
  Lennart N. säger

  Snälla! Berätta även här på bloggen!! 🙂

 2. 2
  Jon Jonsson säger

  Annika
  Vore fint om Mai-Lis känner till din fråga långt innan hon kommer till Sundsvall. Då kan hon inte gömma sig bakom ett svar med att hon inte har studierna tillgängliga.
  Så har hon inte redan fått frågan redan så skulle nog ett mail till henne inte vara fel.

 3. 3

  Stephan Rössner kommer hit till min lilla stad och föreläser på biblioteket, Skulle klart gå och lyssna på vad han säger, men jag orkar bara inte. Det är utsålt sedan biljetterna släpptes! Annika snälla kom hit till Älmhult! /Gunnel

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Jon Jonsson:
  Kanske någon god vän till henne, som läser denna blogg, kommer att tipsa henne om att jag kommer att komma dit och fråga. Då kan hon förbereda vad hon ska svara.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Penny:
  Jag kan tyvärr inte komma till Älmhult, och biljetterna skulle väl vara slut för mig också om jag kom.
  Någon annan kan fråga honom om underlaget för demoniseringen av det mättade fettet, och berätta här på bloggen sen om vad han svarade på det.

 6. 6

  @ Penny:
  @ Annika Dahlqvist:

  Hmm, stad och stad…… 😉 Jag och min dotter har biljetter. Rössners föreläsning ska handla om detsamma som hans bok, nämligen myter om mat. Om han nu vågar ha en frågestund, så kommer jag givetsvis att sakna myten om det mättade fettets farlighet och följdfrågan blir självklart en efterlysning av studier på detta. 😀 Jag hade egentligen inte tänkt berätta förrän efteråt men eftersom det nu kom på tal ……

 7. 7

  Apropå professor Mai-Lis Hellenius”Mossig fettskräck på DN Debatt” – blogginlägg av Andreas Eenfeldt.

 8. 8

  Mai-Lis Hellenius 2009 – Kolesterol – riskzonen – nya riktvärden (video ca 2 min). Kommentarerna är läsvärda.

 9. 9

  Annika – vi är så många som beundrar ditt engangemang och att du orkar,,,

  Jag kommer aldrig att glömma ett av dina första framträdanden i TV då du konfrontarades med Annika Sohlström som var avdelningschef på Nutritionsavdelning på Livsmedelsverket,

  När ni hade pratat en stund började jag fundera på om jag var riktigt klok eller bara okunnig, sedan ifrågasatte jag dig och din kunskap men varken du eller jag hade fel – det var Livsmedelsverkets chef som inte ens hade basala kunskaper motsvarande gymnasiets biologikurs som avslöjade sig – jag höll på att trilla ur TV-soffan av häpnad över Sohlströms okunskap,,,,

  Det mesta jag kan om kost & hälsa har sitt ursprung från din blogg, den är inte bara intressant ur hälsosynpunkt utan står för så otroligt mycket mera, ett genuint intresse för sitt jobb, orädd, kunnig, ärlig, mm mm,,,,

  Ett klart föredömme i en tid då de flesta bara ser om sitt eget hus,,,

  Och nu ska du träffa Hellenius, milde tid – själv skulle jag få hjärtinfarkt på stående fot om jag skulle åka på en slik föreställning och höra hennes rappakalja,,,

  Däremot så kommer jag att åka upp till Stockholm runt den 26/10 för att få se och höra dig föreläsa live i Märsta – det kommer jag att se fram emot!

 10. 10

  Här bjuder Mai-Lis Hellénius in till Fettskolan – i Stockholm!
  https://www.janusinfo.se/Fortbildning/Fortbildning/Fettskolan/

 11. 11

  Tänk om hon blev tvungen att svara på åtminstone en del av dom här frågorna!

  Hellenius var nyligen med på SLV’s möte där normerna för antalet kolhydrater bestämdes, eller lämnades i stort sett oförändrade.
  1/ Föregicks detta beslutet av debatt eller diskussion?

  2/ Följde man endast EU rekommendationer eller hur kom man fram till beslutet?
  3/Kommer alla nya kostrekommendationerna nu från EU?

  Efter vad jag försår finns det inget som helst vetenskapligt stöd för det totalintaget.
  4/ Redovisades beslutsunderlagen alltså vetenskapligt underlag vid beslutet?

  5/ Vet Maj-Lis att EU direktiven numera utarbetas av alltså ILSI, en amerikanskt lobbyorgansiation sponsrad huvudsakligeb av den amerikanska snabbmatsindustrin ?

  SLV bör alltså inte rekommendera vare sig låg eller högfettkost eftersom man inte vet. Däremot bör man ansöka om statliga medel för att snarast utvärdera åtminstone dessa två koster.

  Beträffande kärlsjukdomar och livstilar finns det nu mängder med forskning som pekar på att socker och framförallt högt blodsocker driver kärlväggsinflammation och därigenom plackbildning.
  Senast studier i Lund om NFAT.

  6/ Eftersom den moderna apokvoten som redovisar antalet LDL/HDL partiklar har visat en klar och
  linjär riskökning för hjärtattacker borde inte dennat medtas i t.ex de nya livstilsmottagningarna som Hellenius nu sätter upp i KI ?
  7/ Kan industri-intressen ligga bakom att vetenskapligt beprövade metoder som denna åsidosätts till förmån för äldre tveksamma metoder då korrektion med statiner därigenom skulle minska?

  Statinförskrivning styrs ju nästan enbart av totalkolesterolet trots att det inte finns entydiga siffror som visar att högt eller lågt kolesterol är bättre eller sämre för alla grupper. Att debet(LDL) och kredit(HDL) läggs ihop för att få totalkolesterolsiffran vittnar heller inte om någon skärpa.
  Följdriktigt vet man inte ens om höga värden är dåliga eller bra, vilket förstärks av omätt partikelstorlek på LDL partiklarna som göra att debet försvinner ibland!

  Interheartstudien som baserades på 15000 hjärtattacker över hela världen och redovisades i Lancet 2004 visar däremot en fördubblad hjärtattackfrekvens, alltså risk, när apokvoten fördubblas.
  Inte alls populärt bland statinförsäljare eftersom stora grupper då inte ”behöver” statiner.
  Att apokvoten bäst dras ned med hjälp av minskat kolhydratsintag kan få vänta till en annan dag.
  Hjärtsjuk typ 0.

 12. 12

  Det ska bli intressant att få veta om Mai-Lis verkligen dyker upp och inte får förhinder i sista minuten.

 13. 13

  LenaK Skrev:

  myter om mat. Om han nu vågar ha en frågestund

  Detta kunde bli intressant. Se Piltsons förslag, som lades fram när han kungjorde sina myter på Seniorbloggen! Jag vet att du läst dem, eftersom du där frågade efter saltmyten, men om du behöver friska upp minnet så finns dom här:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/citat-till-senior/

  Du kunde kanske också fråga varför han aldrig svarar på de frågor som hans predikning på seniorbloggen gav anledning till. Hälsa gärna att Piltson väntar fortfarande.

 14. 14

  @ LenaK:

  Jag har gjort en sammanfattning, som kan förenkla uppgiften. Detta är Piltsons motmyter:

  Allmänna Fettmyten – att kroppsfett bildas av matfett
  Mättade Fettmyten – att t.ex. smör kan vålla hjärtfel
  Kolesterolmyten – att högt blodfett kan vålla hjärtfel
  Saltmyten – att salt mat kan vålla hjärtfel
  Fibermyten – att fibrer i maten förbättrar matsmältningen
  Hungermyten – att man ej kan tappa vikt utan att bli hungrig
  Mättmyten – att ”mättnadskänsla” kan ersätta riktig mättnad
  Lättmyten – att kalorifattig mat ger lägre kroppsvikt
  Energi-/kalorimyten – att oförbrukad energi ger övervikt
  Bantningsmyten – att mängden mat avgör kroppsvikten
  Motionsmyten – att kroppsövningar minskar kroppsvikten
  Paleomyten – att stenåldersmaten var fettfattig
  Blodsockermyten – att högt blodsocker åtgärdas med socker
  Fullkornsmyten – att fullkornsmjöl är hälsosamt
  Röda Köttmyten – att rött kött är ohälsosamt
  och Kunskapsmyten – att folk med examen i näringslära är mer lämpade än andra
  att ge anvisningar om hälsosam mat

  Som du kanske minns togs den sista av dessa upp i en rad avsnitt.

 15. 15

  Jag är speciellt intresserad av Energi/kalorimyten. Rössner har sagt att det finns en mycket omfattande litteratur som visar att kroppsvikten avgörs av energibalansen, snarare än fördelningen av näringsämnen.

  Han har ännu aldrig hänvisat till NÅGON primärkälla som kunde visa detta. Däremot finns det som bekant en mycket omfattande klinisk erfarenhet som visar motsatsen. Låt honom inte komma undan med allmänna fraser så som han alltid tillåts göra i TV och radio.

 16. 16

  @ LenaK:

  Den som har tillgång till en digital dikteringsapparat, t.ex. Olympus 2800, kan spela in hela mötet och sända mig som bilaga till email. Vore kul.

 17. 17
  Ann Kristin säger

  Ja, käre värld. Läser att brödförsäljningen har sjunkit, nu börjar lchf ge avtryck på allvar. Jag tvivlar på att folk har börjat baka enormt mycket hemma 😉

  Hur länge ska Rössner, som har haft turen att ha en lång, ranglig kropp och bra förbränning, orka fortsätta, nu när han enligt egen utsago äter ett antal mediciner, har trasiga höfter och rygg, samt har lagt på sig ett antal kilon?

  Hellénius har ju en mindre hälsosam livsstil, med lightläsk och fettsnål sallad, vi får väl se hur länge hon håller sig frisk. Någon skrev om ”Fråga doktorn”, där programledaren är en bastant dam, som tydligen har gått ner i vikt. Jag orkar verkligen INTE se det programmet, men det vore kul att veta om hon har späkt-sprungit sig ner, eller om hon har njutit sig ner i vikt.

  Jag läste för övrigt Piltsons kommentarer hos Rössner för ett tag sedan, och det är oerhört intressant läsning. Vad jag förstår är Piltsons rent biologiskt ingen yngling, men en tankeskärpa som är beundransvärd. Rössner är tyvärr lite trött och gaggig, numera. ännu ett bevis på kostens betydelse.

 18. 18

  @ Piltson:
  Rössner har helt rätt – om jag livnär mig på enbart 12 ägg om dagen och önskar gå ned i vikt så är det sannolikt att jag lyckas om jag minskar till 11 ägg om dagen,,,,

  Men om jag istället väljer 10 ägg om dagen samt en kanelbulle som innehåller lika många kalorier som ett ägg kommer jag sannolikt att öka i vikt p g a att kanelbullen påverkar både blodsocker och insulin på ett sätt som är fettlagrande – i detta fall har han helt fel – det är ingen bra ide att banta med vare sig hallonbåtar eller kanelbullar,,,,,

  Om vi oxå blandar in leptinet så är det nog så att det styr vår mättnattskänsla så länge som vi äter riktig mat – och dit hör inte vare sig hallonbåtar eller kanelbullar,,,

  Jag har läst i stort sett allt som Rössner skrivit på nätet, han har bevisligen inte fattat att mat har en hormonell påverkan på kroppen och jag tror knappast att han klarar av att ändra sig på gamla dar,,,,,

 19. 19

  Ann Kristin Skrev:

  trött och gaggig, numera. ännu ett bevis på kostens betydelse.

  Rössner omtalade att han har en nervsjukdom som innebär att han inte känner igen folk. Hade vi inte hört talas om tidigare, faktiskt ett gestaltpsykologiskt problem. Om den är släkt med Alzheimer eller MS, så kan den kanske lindras med kokosfett? Det föreslog vi för honom. Vore lite säreget, eftersom han förklarat att detta ”är det sämsta fett man kan köpa”.

  Piltson är f.ö. nio år äldre än Rössner, äter inga mediciner men hade våldsam astma för en del år sedan. Den försvann helt när vi slutade med mjölmat och började med kokosfett.

 20. 20
  Ann Kristin säger

  @ Piltson:
  Ja, jag misstänkte väl det. Gratulerar till det uppfriskande intellektet. Jag blir bara mer och mer löjligt förtjust i kokosfett, mest på insidan, men också på utsidan. Vi har byggt ett spa av skräp vi hade, en pannmur, ett gammalt badkar och delar av en gammal veranda, som vi tänker ligga i hela vintern. Varmt saltvatten och frost i näsan, och sedan smörja sig med kokosfett. Jag har fått fyra av sex familjemedlemmar att ta till sig kokosfettet.

  I vinter ska jag äta ännu mer D-vitamin också. Jag har släppt trombyl och gått över på omega3, efter att ha varit lite ”proppskrämd”. Nu har jag inga mediciner och mår utmärkt. Jag kan inte nog prisa den här bloggen och dess deltagare.

 21. 21

  @ tombola:
  Tack för den! Mycket bra pedagogiskt exempel med den lilla syndfulla kanelbullen!

 22. 22

  Den blir särskilt syndfull om den intas till morgonkaffet, då är sockerförbränningen väl etablerad inför dagen.

 23. 23

  Oj, vad mycket det blev om Rössner! Ska bli intressant och se vad tidningarna kommer att skriva.

  Annika, jag menade inte att du skulle komma och lyssna på Rössner. Jag önskar/hoppas att du kan komma hit en gång och föreläsa./Gunnel

 24. 24

  Härligt och så blir det uppföljning i ST …

  Professorn binder mer och mer ris åt sin egen rygg 🙂

 25. 25

  Dacke Skrev:

  @ tombola:
  Tack för den! Mycket bra pedagogiskt exempel med den lilla syndfulla kanelbullen!

  Det är egentligen en artikel av Rössner som givit upphov till detta lilla pedagogiska mästerverk.

  Han ojade sig över kakan till kaffet – att den med si och så antal kalorier skulle ge upphov till ett antal kg övervikt på ett antal år.

  Nu är det nog inte kakans energiinnehåll som är den strörsta boven utan den hormoniella störning som kakan ger upphov till genom höjt blodsocker – höjt insulin o s v.

  Men detta ingår så klart inte i hans ”ångmaskinsteori”,,,,

  ——————————-
  Det finns otroligt mycket läsvärt på denna blogg – inte minst från Dacke som jag länge trodde vara läkare själv – få ord – många poäng är vad som levereras från Dacke!

  Jag har länge funderat på hur vi skulle kunna dokumentera den samlade klokskap som genereras på den här bloggen och nu har jag så smått börjat dra upp riktlinjerna för en lite infoskrift som riktar sig mot nydebuterade diabetiker – stor påverkan förutom Dacke har Mats Lindberg, Karl E Arfors, Björn Hammarskjöld, Professor Göran, Jörgen Vesti Nielsen, Uffe Ravnskov och naturligtvis Annika själv och många, många andra haft.

  Det kommer att bli en vinglig färd – jag kommer att arbeta fram ett utkast som jag hoppas kan vara till nytta omedelbart och har för avsikt att överlämna detta till Annika vid hennes föreläsning i Märsta den 26/10.

  Jag hade inte tänkt belasta Annika med något arbete förutom att hon i egenskap av läkare kontrollerar att innehållet är i enlighet med beprövad erfarenhet och vetenskap.

  Sedan är det min förhoppning att materialet läggs upp på denna blogg för fri spridning samt att alla som vill kommer med förslag till förbättringar, texter, texter och länkar så att alla som vill kommer att kunna bidra med material så att vi hela tiden kan utveckla skriften.

  Såvitt jag vet känner jag inte till något liknande projekt någon annanstans – ska bli riktigt kul att se om vi kommer ända fram!

  Den som redan nu har något att bidra med kan klicka på mitt namn så kommer min mailadress fram om man letar lite,,,,

 26. 26

  Det ska bli väldigt intressant att få veta svaret från henne! Antar att du delar med dig av detta 🙂

 27. 27
  kostintresserad säger

  @ tombola : ”Men om jag istället väljer 10 ägg om dagen samt en kanelbulle som innehåller lika många kalorier som ett ägg kommer jag sannolikt att öka i vikt p g a att kanelbullen påverkar både blodsocker och insulin på ett sätt som är fettlagrande …”

  Den sinnrika konstruktion som kroppen är reagerar så klart med hunger när vi fyller den med skräp, klart att den vill ha ngt mer användbart än skräp; att den samtidigt passar på att lagra fett (reservenergi) med hjälp av insulin har säkert sin förklaring …

 28. 28

  @ kostintresserad:
  Alla reglerfunktioner & maskiner kräver att de körs på det bränsle som de konstruerats för.

  Visst kan jag köra min bil på lustgas och ta ut en mycket större effekt under en tid men då håller inte motorn särskilt länge.

  När det gäller kroppen fungerar dess regleranordning som den har utvecklats för – det är inte kanelbullar eller hallonbåtar vilket inte en del ”bantargurus” trots 40 år i branchen inte har förstått.

  Skaldeman och jag hade en diskussion om detta för många år sedan – båda var vi överens om att kanelbulle kan vara gott men att våra mättnadssignaler inte fungerade – vi kan nog båda äta 10 bullar utan att bli mätta – ytterliggare bullar har fyllt magen mekaniskt och vi blir illamående.

  Lustgas i bilen kan nog jämföras med cocacola – snabb energi men ”motorn” håller inte så länge,,,

 29. 29
  Kattmoster säger

  Oh vad trött man blir. Anlita Hellenius att föreläsa om kost OCH hälsa är som att sätta bocken till trädgårdsmästare. Ibland blir man så glad över att det verkar lossna vad gäller kosten, ibland blir man så ledsen över att det verkar gå så trögt. Detta är ett av de senare tillfällena.

 30. 30
  Kattmoster säger

  @ 20 Ann Kristin:

  Vad det låter härligt med ert spa. Men kommer ni inte att frysa ihjäl? Ibland har jag funderat på att skaffa en badtunna men jag tror inte att vi orkar sköta den. ´Både maken och jag har kroniska och ganska ordentligt handikappande sjukdomar.

 31. 31

  Hellenius kan verkligen konsten att med förtroendeingivande kroppsspråk/blick/mjuk röst titta in rakt in i programledarens och åhörarnas ögon – och blåljuga! Naturligtvis vet hon att hon att de studier som hon refererar till inte håller måttet.

  Det bästa kan vara att ställa frågor så att hon avslöjar sig 🙄

 32. 32
  Ann Kristin säger

  @ Kattmoster:
  Vi får se hur länge vi håller värmen i minusgrader…maken är hyfsat frisk och eldar på i pannmuren. Det viktiga är att hitta på något som piggar upp. Det kan bli blues, jazz och vedspis 😉

 33. 33

  @ Tombola:
  29
  Det är denna omställning, som gör att bantare hamnar i viktplatåer, något som Rössner hade svårt att förklara. Kroppen ställer om sin basalmetabolism till sparlåga, skjuter energikrävande underhållsarbete på framtiden och sänker värmeutströmningen genom att att minska genomblödningen till huden. Naturen är inte dum, Ar det brist på mat gäller det i första hand att överleva med hjälp av inskränkningar. Chicken-race är för unga odågor, inte för överlevare.

  Tillbaka till Dina snälla ord om mina inlägg och andras. En bra samling av dom kan nog skapa underlag till en publikation. Hästjobbet är att systematisera och göra materialet läsbart. Jag tror Du har både överblick och energi.

  Själv delar jag med mig av det hjärtat är fullt av just i stunden. Jag hittar sällan eller aldrig tillbaka till något jag skrivit. Därför upprepar jag mig ofta. Närmar mig 73 och är lite glömsk dessutom.

 34. 34

  Nu har frugan och hundarna meddelat att det är dags för aperitifen: ett glas vin och nötter och oliver, tills skräpskålen är full. Sen en lätt måltid med ostar och vin som avslutning. Man sover som ett barn efteråt. Ha det så skönt allihop!

 35. 35

  36 @ Dacke:

  I mitt dagliga jobb som översättare, konstruktör, författare, bondsmed och idag förläggare (ett gäng handböcker skall i väg till en yrkesinriktad skola) är jag van att skyffla bokstäver, streck och tonvis med plåtskrot fram och tillbaka så det är nog inga större problem att knåpa ihop en bra ”grund” för ett otroligt spännande projekt,,,,

  Eftersom våra med skattemedel avlönade profosser, Livsmedelsverk, korkade dietister och industrin gör sitt bästa för att hålla sig lagomt sjuka måste vi anlägga moteld – det är väl oxå ett sätt att ge tillbaka lite av allt som våra pionjärer inom LCHF gjort för oss adepter – i mitt fall från levande död till mitt livs bästa form på knappt 9 år och allt talar för att förbättringen fortsätter – tror det är en exponentiell funktion – synnerhet sedan jag upptäckte D-vitaminet,,,

  Åldern är inget bra mått på tankspriddhet – redan som liten knallhatt var jag rätt så tankspridd,,,,

  Jag får nog hålla med Jan Myrdal – när man fyllt 18 är det mesta uttänkt – resten av livet går åt att förverkliga detta,,,

 36. 36

  Tycker btw att hela Rössner såg ut som ett mättat fett i Agenda. (Finns det trötta mättade fetter?)

 37. 37

  40 @ Örjan:
  Rössner verkar sjuk i det senaste programmet från Agenda:

  https://www.kostdoktorn.se/rossner-om-52-i-svt-kalorifundamentalismen

  Skulle man vara elak skulle man kunna hävda att han följt sina egna kostråd (som att noga klippa bort fettet från bacon, lägga det på ett papper efter stekningen för att kvarvarande fett skall rinna bort).

  Men – nu kan man faktiskt bli sjuk även om man äter riktig mat där det animaliska mättade fettet ingår.

  Vad jag däremot vänder mig mot är att han fortfarande presenteras som professor från Karolinska – det är han inte! Borde inte en programledare och även han själv ha koll på detta?

  Kerstin Brismar har en mera öppn attityd och ändrar sig nog efter ”nya” fakta kommer fram – dock är jag mycket förvånad över att man faktiskt kunnat arbeta ett helt yrkesliv med diabetes utan att ha känt till hur diabetiker förr lyckats överleva med varierande framgäng (typ 1 dog medan typ 2 överlevde).

  Tror det var först på 1940-talet som man började skilja på T1 och T2 enligt den litteratur som jag trillat över – finns på helt vanliga bibliotek,,,,

  Det är ganska gammal kunskap, säkerligen tusentals år men det är kunskap som tydligen kommit och gått – men det märkliga är ju att dessa uppgifter faktiskt finns att läsa på helt vanliga bibliotek – dock ej hos de som forskar om diabetes och egentligen borde veta bäst,,,

 38. 38

  @ Tombola:

  ”Tror det var först på 1940-talet som man började skilja på T1 och T2 enligt den litteratur som jag trillat över – finns på helt vanliga bibliotek,,,,

  Det är ganska gammal kunskap, säkerligen tusentals år men det är kunskap som tydligen kommit och gått – men det märkliga är ju att dessa uppgifter faktiskt finns att läsa på helt vanliga bibliotek –dock ej hos de som forskar om diabetes och egentligen borde veta bäst,,,”.

  Vilken kosthållning som rekommenderades och fungerade för en sockersjuk släkting minns många av dagens pensionärer vars sockersjuka anhöriga höll en LCHF liknande kosthållning. Att begreppet´”sockersjuka” försvann medan ”diabetes” lancerades var troligen en detalj i en långsiktig agenda? Att en person blir sjuk av socker- och kolhydratstinn kosthållning säger ju allt.

  Att ”de som egentligen borde veta bäst” inte heller i högre utsträckning intresserar sig för det faktum att många med diagnosen t2 tagit sin sak i egna händer och blivit insulinfria efter kostomläggning till LCHF är ofattbart 😉

  En e-bok är en alldeles utmärkt idé i sökandet efter framkomliga vägar, som i sin tur kommer att generera fler goda idéer. Tala om att långsiktigt arbeta för en friskare värld.

 39. 39

  42 @ sofia:

  Utan att vara någon expert så tror jag att LCHF-rörelsen har många likheter med vad arbetarrörelsen arbetade med under de första decenierna på 1900-talet,,,,

  De började utbilda sig själva, startade bibliotek, organiserade sig – det som gjorde att S kom att sitta 50 år vid makten var troligen skotten i Ådalen 1931 som man historiskt kan ha lite olika åsikter om – liv släcktes men öppnade också nya möjligheter och vår grundlag skrevs dessutom om!

  Statarna försvann – arbetstiden reglerades, hälsa och säkerhet infördes o s v,,,

  Nu är vi där igen fast inom kost & hälsa – vi avlönar en hel del människor som tack för att de fortsätter att ge kostråd som tar livet av många i förtid – de gör helt enkelt inte sitt jobb med sin f-e brödforskning!

  Så det är bara att sätta igång – börja på ruta 1 och vidareutveckla allt eftersom – mycket har gjorts men ännu inte en enkel handledning för nydebuterade T2 – men det kommer – var så säker!

 40. 40

  @ stenbj:

  Det direktiv du nämner torde vara 96/8/EC från 1996. Kan läsas här:

  https://eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexplus!prod!DocNumber&lg=en&type_doc=Directive&an_doc=1996&nu_doc=8

  Det är uttänkt av kaloriräknare och sätter nationella organ i en tvångströja. Fördelningen av näringsämnen beskrivs i Bilagan ”Annex”. Där möter man t.ex. den förkättrade gränsen ”max 30% fett.”

  Men EU skall inte göras till syndabock här. Man har följt de idéer som behärskat WHO i fyrtio år. Numera tycks man ha börjat vackla inom WHO och vi kan vänta oss nya idéer därifrån. Så då kommer väl ett nytt direktiv om något årtionde.

  Men märk att direktivet handlar om ”mat i energibegränsade koster för viktminskning” ( Art. 1:2). Där står inget om i vad mån sådana koster måste köras fram som enda utvägen. Kanske det är därför som livsmedelsverket inte åberopar direktivet i sina anvisningar, såvitt jag kunnat se.

  Snacket om ”kostråd” borde för ovrigt inställas. Problemet är att anvisningarna är bindande för sjukhus, skolor, regementen och andra statliga storkök.

 41. 41

  @ Tombola: ”… vi avlönar en hel del människor som tack för det fortsätter att ge kostråd som tar livet av många i förtid – de gör helt enkelt inte sitt jobb med sin f-e brödforskning!”

  I frånvaro av kunskap och kritiskt tänkande lyder de ”uppifrån kommande” order vilket historiskt sett har visat sig få ödesdigara konsekvenser för folk i många länder. Den personliga vilkan till makt och ansvar för sitt eget liv är livsviktig …vad blir vi annars … lakejer? Därför är LCHF rörelsen mycket mer än än bara en fråga om kosthållning.

  Att man i sökandet efter framkomliga vägar mot målet ”misslyckas” hör till. Då får man resonera som Edison, vars många försök att uppfinna glödlampan själv såg som hundra<tals upptäkter av just icke framkomliga vägar. De idrottsmän som slutligen står högtst upp på prispallen lär ha förmågan att se sina "misslyckanden" som viktiga erfarenheter.

  Mycket "sitter i huvudet", allt agerande börjar med en tanke … en "enkel handledning för nydebiterade t2 diabetiker" är en lysande idé 🙂

 42. 42

  @ Piltson:”Det är uttänkt av kaloriräknare och sätter nationella organ i en tvångströja”

  De natiomnella organens välbetalda företrädare/lakejer drar själva ”frivilligt” på sig tvångströjan?

 43. 43

  Hur skulle det vara om vi som vet börjar nämna Diabetes med sitt rätta namn? Är övertygad att många som tittar in här inte vet vad t1 respektive t2. Så mitt förslag är att varje gång ni skriver om diabetes så nämner ni sockersjuka. Lämpligen så här, Diabetes = sockersjuka.
  Tycker ni att det är för besvärligt???

 44. 44

  july Skrev:

  Hur skulle det vara om vi som vet börjar nämna Diabetes med sitt rätta namn? Är övertygad att många som tittar in här inte vet vad t1 respektive t2. Så mitt förslag är att varje gång ni skriver om diabetes så nämner ni sockersjuka. Lämpligen så här, Diabetes = sockersjuka.
  Tycker ni att det är för besvärligt???

  Bra förslag tycker jag!

 45. 45

  @ Piltson:
  ”..Snacket om ”kostråd” borde för ovrigt inställas. Problemet är att anvisningarna är bindande för sjukhus, skolor, regementen och andra statliga storkök.”

  Absolut. Så länge vi kan klara oss själva slipper vi undan både SLV’s skräpmat och därmed demensboendets bedövande och passiverande mediciner.
  Tänker då på Weston Price’s beskrivningar av hur naturfolk som bytt till moderna koster mer eller mindre frivilligt.
  T.ex Googla ”ISOLATED AND MODERNIZED POLYNESIANS”. Passagen nedan är från detta kapitel och beskriver hur polynesierna degenererades sedan fisk och kokosnötter byttes mot billiga kolhydrater som ”..white-flour products, sugar, polished rice, jams, canned goods, and vegetable fats..” Framförallt menar Price att mineralinnehållen i snitt blev ca 3 x mindre, förutom reduktion av de fettlösliga vitaminerna A,D, E och K som endast fanns i naturmaten.

  Extract: ”…In the past some of the natives have had splendid physiques, fine countenances, and some of the women have had beautiful features. They are now a sick and dying primitive group. A trader ship was in port exchanging white flour and sugar for their copra. They have largely ceased to depend on the sea for food. Tooth decay was rampant…”

  Inte stor skillnad på dåtidens handel och nutidens snabbmatsförsäljning, idag reglerad av SLV som villigt nyckelhålsmärker mat som är fri från natuligt fett och därmed naturliga A,D,E och K-vitaminer.
  Alltså den degeneration som Price beskrev i början av 1900-talet har sedan forstsatt ohejdat, t.o.m. idag stött av SLV!

  Price skrev då att dödsfall i hjärtsjukdom i USA gått från 123 (per 100,000) 1900 till 240 1937.
  Hur ligger den siffran i Sverige idag ?
  När de som utbildas till dietester en dag måste läsa Prices storverk ”Nutrition & Physical degeneration” har vi nått någonstans.

 46. 46
  Anders S säger

  july Skrev:

  Hur skulle det vara om vi som vet börjar nämna Diabetes med sitt rätta namn? Är övertygad att många som tittar in här inte vet vad t1 respektive t2. Så mitt förslag är att varje gång ni skriver om diabetes så nämner ni sockersjuka. Lämpligen så här, Diabetes = sockersjuka.
  Tycker ni att det är för besvärligt???

  Beteckningen diabetes är inget nytt påfund.

  ”Namnet Diabetes (grekiska: διαβήτης) myntades av Aretaeus från Kappadokien. Det kommer från det grekiska ordet διαβαίνειν, diabaínein som betyder ”genompasserande” och som refererar till den stora mängden urin som passerar genom systemet. Thomas Willis lade år 1675 till ordet mellitus från det latinska ordet för ”honung”, en referens till den söta smaken på urinen. År 1776 bekräftade Matthew Dobson att den söta smaken berodde på att det fanns ett överskott på socker i urinen och blodet på diabetessjuka.”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Diabetes

 47. 47

  @ july:
  Då skulle jag föreslå Sockersjuka för t1 och Insulinresistens för t2, med Sockersjuka, som komplikation när pancreas har slutat att fungera.

 48. 48
  Anders S säger

  Anders S skrev:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Diabetes

  Wikipedia behöver uppdateras. Den nuvarande texten är LCHF-negativ och behöver bemötas snarast.

 49. 49

  @ july:
  Därför att det är två helt olika sjukdomar med helt olika förlopp och helt olika behandling. Sätter man samma namn på dom förvirrar man, tycker jag.

 50. 50

  Sockersjuka-1 lider av ren insulinbrist.
  Sockersjuka-2 lider av att insulinet inte räcker till för en (hög) kolhydratskonsumtion, pga
  insulinresistens och begränsad produktion. Genom individanpassat kolhydratsintag kan man enklast få bort alla symptomen utan medicinering. Men det metabola syndromet verkar kvarstå för många i form av sockerkänslighet, inga siffror finnes. Dock försvinner följdeffekterna, dvs det s.k. normalförloppet med förtidig död pga av att blodsocker och insulin då kan hålls normala, vilket bör vara tillräckligt för socialstyrelsen att rekommendera en återgång till denna behandling.

  En Engelsk professor har nu funnit ett sätt att reducera visceralt fett naturligt: Genom en kort (11 dar) men intensiv (600 kcal/dag) fasta har han lyckats få sockersjuka-2 att återfå tidigare blodsockerkontroll. Visceralt fett runt pankreas (CT-scan) minskade med 25% efter fastan. Pankreas reglerar/utsöndrar både insulin och glukagon. Alltså återsälld glukagonreglering borde mena att ”högt morgonsocker utan anledning” kan undslippas. Inte bara för diabetiker.
  Hans upptäckt borde vara mycket intressant för alla eftersom det anses att det metabola syndromet/visceralt fett ligger bakom även kärlsjukdomar.

 51. 51

  För att återföra detta till Hellenius som det skulle handla om, läs i Bibeln:

  ”Falska profeter, falska apostlar, ohederliga arbetare, de som är lejda och rovlystna vargar skall träda fram och förvränga sanningen för att dra lärjungarna över på sin sida.” (Matt. 24:11; Apg. 20:29-30, Joh. 10:12; 2 Kor. 11:13).

 52. 52

  Piltson Skrev:

  ”Falska profeter, falska apostlar, ohederliga arbetare, de som är lejda och rovlystna vargar skall träda fram och förvränga sanningen för att dra lärjungarna över på sin sida.” (Matt. 24:11; Apg. 20:29-30, Joh. 10:12; 2 Kor. 11:13).

  Jo… – Piltson – det finns guldkorn i bibelboken också.

 53. 53
  Anders S säger

  Piltson Skrev:

  För att återföra detta till Hellenius som det skulle handla om, läs i Bibeln:
  ”Falska profeter, falska apostlar, ohederliga arbetare, de som är lejda och rovlystna vargar skall träda fram och förvränga sanningen för att dra lärjungarna över på sin sida.” (Matt. 24:11; Apg. 20:29-30, Joh. 10:12; 2 Kor. 11:13).

  Eller så kan man citera Olof Palme:”man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn”, ”hatets och illviljans kolportörer” och ”satans mördare”, aktuellt med anledning av gårdagens pseudohändelse.

 54. 54

  @54 Anders.Borde man inte då nämna vem som avses med tanke på dessa hårda ord? Eller tycker du att vi skall gissa VEM du menar?

 55. 55
  Anders S säger

  july skrev:

  @54 Anders.Borde man inte då nämna vem som avses med tanke på dessa hårda ord? Eller tycker du att vi skall gissa VEM du menar?

  Olof Palmes tal finns på YouTube. De är otäckt aktuella.

 56. 56

  @ 56
  Anders,frågan var vem DU menade när du nämnde pseudohändelse samt hänvisade till Olof

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa