LCHF vs 5:2

Den nya modedieten tycks vara 5:2. Den innebär att man kan äta ”som vanligt” i 5 dagar , och minimalt (Ca 500-700 kcal) i 2 dagar per vecka. Gärna kan dessa dagar vara separerade från varandra. Om man gör så utlovas bättre hälsa och viktkontroll.

Jag tror att detta kan gälla för friska och slanka människor, med bevarad insulinkänslighet. Men de ska självklart inte äta mer än minimalt av socker, vetemjöl (spannmål öht?) och industrimat, och inte vara rädda för naturligt mättat fett.

Men för de som är insulinresistenta, inklusive diabetiker2, tror jag att det är farligt om de tror att de med bevarad hälsa kan äta obegränsat med kolhydrater under ätdagarna. De kan däremot med fördel kombinera LCHF med periodisk fasta.

 

Comments

 1. 1

  Periodisk fasta oavsett upplägg går enklast om man äter mat som inte höjer blodsockret – tror att de påpekade detta i boken om 5:2. Om jag inte minns fel så jämnställer de 5:2 med daglig PF som har ett ätfönster på 8 timmar,,,

  Tydligen har jag själv använt mig av PF utan att veta om det – åker jag till Stockholm eller Göteborg över dagen räcker det med att äta en riktig frukost – bekvämt och det går utmärkt på strikt LCHF,,,

 2. 2
  Kattmoster säger

  Bruce Fife har skrivit om detta i ”Stoppa Alzheimers nu”. Enligt den forskning han tagit del av kan 5:2 vara bra för s.k. normalkostare medan den som äter LCHF uppnår samma effekt, eller bättre, bara genom att äta LCHF.

  Själv är jag mycket skeptisk till 5:2. Att man med LCHF naturligt hamnar i 16/8-fasta eller liknande tror jag är helt oproblematiskt. Det betyder antagligen bara att man äter när man är hungrig och låter bli dessemellan. Att man börjar räkna kalorier och titta på klockan för hur mycket och när man ska äta ser jag som ett stort bakslag om man förknippar detta med LCHF.

 3. 3

  En recension av kostdoktorn – jag håller med, boken var mycket tunn för oss som varit med ett tag men för den absoluta nybörjaren kan den vara läsvärd,,,

  https://www.kostdoktorn.se/recension-av-52-dieten-periodisk-fasta-moter-fettsnal-kalorifixering

 4. 4

  Detta har ju tragglats helt nyligen. Jag håller med Kattmoster att äter man LCHF så hamnar lätt naturligt i 16:8 utan att tänka på det och behöver inte räkna kalorier.

 5. 5

  Kom ihåg programmet på tv. Han som förespråkade 5:2 dieten ( ”the fast diet) körde
  en ferrari. Som gammal bilmek tror jag att han körde den 5 dagar sedan service och var
  så nervös för räkningen att han inte åt, därav namnet. (skämt)

 6. 6

  Kan nog stämma. Med en ferrari så blir det nog inte mycket över till mat. Speciellt om man äter dyr skitmat.

 7. 7
  Kattmoster säger

  @ 5 Conny:

  Kul!

  När jag blir stor ska jag köpa en Jaguar Mark 2:a, eller hur det skrivs. En sådan som inspektor Moorse har. Vilken diet blir det? 😉

 8. 8

  Tippar att det blir tufft,vatten och bröd.

 9. 9
  Kattmoster säger

  @ 8 july:

  Inte bröd. Då går det åt alldeles för mycket mat. Man blir hungrig av kolhydrater. 🙂

 10. 10

  Barkbröd ska ju stilla hunger,eller har jag fel? 🙂

 11. 11

  Kattmoster Skrev:

  @ 5 Conny:

  Kul!

  När jag blir stor ska jag köpa en Jaguar Mark 2:a, eller hur det skrivs. En sådan som inspektor Moorse har. Vilken diet blir det?

  Jag har 2 st jaguarer. Den från 1971 kör man en helg, sen får man meka en vecka. När den kom ut sa man att köp 2st för en kommer alltid att stå på verkstaden. När man startar är som att starta en formel 1 bil, men man vet inte om man kommer i mål.Mitt råd Köp vin istället och åk taxi. Kram

 12. 12

  Barkbröd var bättre än vad jag visste. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/barkbrod-minskar-fetma-och-diabetes.
  Köp du din Jagga och lev loppan.

 13. 13

  Kattmoster: En jaguarägares bästa diet måste heta DCHF. Drive Carefully Have Fun

 14. 14
  LCHF-Bengt säger

  För 5 år sen var min hälsa så dålig att jag måste sluta med mina fysiska hobbyer och söka mig till lugnare fritidsintressen. Jag har alltid velat köra runt i en 50-tals amerikanare, men hade lagt stålarna på annat när hälsan var bättre, men nu var stunden inne att köpa en hobbybil till slut, har alltid velat ratta runt med ett kromfyllt v8-mullrande åkdon.
  Valet hamnade till slut på en Dodge Royal D500 2DR HT 1958, Jag har åkt ganska många mil utan större problem, endast en övernattning i den pga. plötsligt stopp mitt i natten

  Efter att jag började med lchf för 3,5 år sen, har hälsan blivit bättre hela tiden, krämporna försvinner en efter en.
  Hjärtflimret som var riktigt jobbigt under vedhuggningen i februari i år, har jag nu nästan lyckats få att upphöra helt, senaste cykelturerna som varat 2 timmar och 400 höjdmeter att klättra i fjällterräng, under rejäl puls, har nog gjort underverk med min pump, även Mg, C och D-vit. har hjälpt till.
  Min kondis, styrka och hälsa är nu bättre än någonsin, 49 år gammal. Ganska häftigt egentligen, för 3,5 år sedan funderade jag hur jag skulle orka leva 5 år till bara, men nu finns inte dessa tankar kvar alls, nu smids planer för framtiden oavbrutet, den ena värre än den andra.

  Denna fina sommar har inte raggarbilen använts så mycket, för allt eftersom hälsan/kondisen förbättrats så vill man röra sig mer, kan inte sitta stilla alltför länge, det har blivit som ett behov att röra sig ju bättre skick kroppen blir, man ser fram emot en tung cykeltur, så det är detta alla sportdårar eftersträvar? Denna känsla har jag aldrig upplevt förr.

 15. 15

  Som LCHF:are är det naturligtvis aldrig tal om att äta som ”vanligt” och därmed mena att återgå till tallriksmodellen.
  Självklart äter man LCHF-kost både under fastedagar och ätardagar.
  Den där kaloriräkningen som alla förfasar sig över är ju inget stort problem, det är bara att räkna ut några enkla tallrikar med 300 kcal 2 ggr/dag eller en 600 kcal 1 ggr/dag och sedan köra med det under fastedagarna. Jag har min favoritfrukost som består av 120 gram smörstekt malet kött med en halv tomat = 300 kcal, och den använder jag för det mesta under fastedagarna.
  Nu efter 14 veckor med 5:2-dieten har jag gått ner från 90,5 till 85 och räknar kallt med att fortsätta så länge jag tycker att det roligt.
  https://bertillind.wordpress.com/2013/06/03/periodisk-fasta-vecka-1/

 16. 16

  @ LCHF-Bengt:
  Din berättelse är fantastisk. Hade en royal ombyggd till ambulans när jag bodde i Sydney på 70 talet. Den hade sidventilmotor Det fanns en 20 liters dunk med olja i bilen. Den behövdes sa den gamle ägaren. Han hade rätt.
  Vi har ju alla en berättelse hur vi kom in på LCHF. När Annika skulle föreläsa här för drygt fem år sedan, så var det min fru som som ville lyssna på hur man går ner i vikt. Jag behövde inte det men ok jag hängde med ändå. När Annika berättade om hälsovinster och nämnde att tandhälsan blev förbättrad, redan nästa dag började vi båda. Året innan fick jag sanera och ta bort många kronbelagda tuggtänder, infektionerna läkte aldrig, total tandlossning var ett faktum.
  Vid en kontroll ca 3 månader efter LCHF starten var infektionerna borta. Övriga tänder sitter fortfarande fast.
  Inom EU får en läkare inte ge råd om kosttillskott som kan ersättas med läkemedel.( Har jag hört)
  I en artikel i LCHF magasinet för ca 3 år sedan fanns en artikel om L-arginin. Arginin är en aminosyra som finns i kroppen och Nobelpriset för dess upptäckt har även getts till 3 st forskare.
  Argininet påverkar elasticiteten på kroppens ådror , men produktionen avtar med åldern så kan var en orsak till att man blir stel på gammeldar.
  Kraftsportare använder detta preparat innan tävling för att ådrorna skall synas, men även under träning. Eftersom doseringen är personlig finns det inga riktmärken på hur mycket man skall ta.
  Man skall nog inte ta för mycket. Det är raka motsatsen till statiner. Av statiner blir man stel och impotent. Äter 1 gram per dag och mår kanon. Är 66 och har aldrig slagit en golfboll så långt förut.
  Kanske var det L-arginin so Tiger W åt för mycket av.
  Skall vandra i Dolomiterna nästa vecka. Lycka till Bengt.

 17. 17

  @ Kattmoster: ”Att man med LCHF naturligt hamnar i 16/8-fasta eller liknande tror jag är helt oproblematiskt. Det betyder antagligen bara att man äter när man är hungrig och låter bli dessemellan.”

  Jag upplever detsamma. Ibland kommer jag på mig själv att jag ”glömt äta” 🙂

 18. 18
  LCHF-Bengt säger

  @ Conny:
  Det är verkligen något speciellt med gamla bilar, Det dyker plötsligt upp nya märkliga ljud, det luktar bensin och olja ibland, men man bara gillar det ändå.

  Vandring i Dolomiterna låter intressant, lycka till.

  Själv har jag funderat på att bestiga Teide på Teneriffa i vinter, 3700 möh, lär nog få mitt hjärta att testas ordentligt.

 19. 19

  @ LCHF-Bengt
  Efter att för en månad sedan gått nedför Åreskutan i lågskor har jag införskaffat ett par bra vandringskängor – det är kanske något som herrarna oxå bör göra i god tid före bestigningarna?

  Det finns bra vandringar överallt – själv tänkte jag vandra och cykla på kungsleden
  och då som dagsturer från min ”tattartermos” – en mercedesbuss från 69.

  Skorna håller nu på att gås in med orientering på ett friluftsområde – en kul aktivitet för kropp & knopp!

 20. 20
  Lchf-Bengt säger

  @ Tombola:
  Ja ett par halvhöga kängor med bra stöd för fotleden, det är stenigt skulle jag tro, det värsta med teide är att det kan vara snö däruppe, men huvudsaken att försöka, höjden kan nog försvåra det hela också.
  Ja du har också ett åkdorn som har en själ, kul.
  Nej nu måste raggarbilen ut på tur i solskenet här.

 21. 21

  @ july:
  Ett intressant citat från din länk:
  ”…att betulinet sänkte fettnivåerna i blodet, lever och i vävnaderna hos mössen. Betulinet gjorde även att mössens insulinkänslighet ökade vilket minskar risken för diabetes. Hos vissa möss minskade även risken för förkalkning av blodkärlen…”

  Betulinet ger alltså ökad insulinkänslighet vilket direkt ger lägre blodsocker. Runt 5 blir det inga förkalkningar, och en bit under kan regression startas. Se nedan länk till en skrift av William Davies, han som skrev Wheatbelly.
  https://www.trackyourplaque.com/library/fl_04-022postprandialcarbs.asp

  Men det finns ju många andra sätt att uppnå lägre blodsocker. Men kul att dom nämner just minskad åderförkalkning som resultat eftersom det är mycket nära ”pudelns kärna” när det gäller LCHF, som jag ser det.

  Hela Davies website handlar nämligen om hur man reducerar plack och mäter denna reduktion med hjälp av ”Calcium Score Scan”, en tillförlitlig metod som finns i Sverige. Från början (2005-…(?) ) tittade han på blodfetter och partikelstorlekar omega-3 och statiner och fick resultat: Ingen plack ökning på ett år och en del minskningar..
  Sedan introducerade han Vitamin D och kalken började tydligen sluta lägga sig i blodådror och hjärtmuskulatur utan kanske i benstommen istället dit det var menat. Dessa framsteg följdes av än större framsteg via periodisk fasta (!) och ”blodsockeranpassad kost” !
  För oss som läser här lite långsökt väg, men vetenskapligt sett en stöttepelare eftersom han stöder detta på oberoende forskning som klart visat att högt blodsocker styr huruvida plack ökar eller minskar i blodådror ( och muskler..). I artikeln för han fram iden att mäta blodsockret 1 timme efter varje måltid och använda resultaten till att reducera de visat farliga blodsockerhöjningarna efter måltider genom att gradvis sortera ut det som orsakar höjningarna individuellt,eftersom det kan variera. Resultatet blir ”TYP-provad kostanpassning” t.ex. För oss räcker det med LCHF, men plötsligt blir det vetenskap hela vägen som alltså bekräftar LCHF så länge det håller blodsockret nere, vilket är dess kärna. Otroligt intressant alltså!
  Hans skrift är fylld med forskningsreferenser och jag ska försöka översätta en del när jag har tid om någon är intresserad.

 22. 22

  Ikväll var den pensionerade dr Rössner återigen inbjuden till Sveriges Televisions, nu angående 5:2-dieten. Han hade inget nytt att komma med – som vanligt ät mindre spring mer. Tänk att Sveriges Television aldrig förstår vad han menar utan gång på gång bjuder in honom för att höra samma sak? Den här gången var det mer pinsamt än det brukar.

  Ett direktsänt fördjupande samhällsprogram med den duktiga journalisten Camilla Kvarfort gjorde mig besviken. Det var väl inte så samhällsfördjupande synpunkter från dr Rössner!

 23. 23

  nu har viktväktarna börjat med dieten 7:0

 24. 24

  tombola Skrev:

  nu har viktväktarna börjat med dieten 7:0

  5:2 dieten kallas nu för ungkarlsdieten. Fem dagar i veckan äter man på jobbet och två dagar sparsamt hemma.

 25. 25

  @ Morsan:
  Finns inget farligare än att vara lågutbildad ungkarl – kvinnor som bor ensamma lever längre än de i parförhållanden.

  För män är det tvärtom,,,

 26. 26

  Jag tror detsamma Annika! Själv är jag insulinresistent frisk diabetiker efter viktnedgång och bibehållen lchf-kost. Håller mig till detta och ser mina värden förbättras.

 27. 27
  Lennart N. säger

  @ Morsan:
  Här kallas han dessutom för bantningsguru!?

  https://www.expressen.se/nyheter/bantningsgurun-viftar-bort-52-metoden/

  Kan det bero på 30 år av fantastiska resultat i ”bantningsbranschen”? 🙂

 28. 28

  Brismar mot Rössner ang 5:2
  https://www.svt.se/agenda/klarar-vi-av-5-2-dieten
  Intressant studie Brismar skall starta upp i höst!

 29. 29
  Lennart N. säger

  @ LenaK:

  Det som, enligt Rössner, utmärker de metoder som fungerar under lång tid är fyra saker: att man för dagbok, äter frukost, äter fiberrikt och fettsnålt och rör sig regelbundet.

  – De allra flesta som testar modedieter återfaller inom ett år. Man måste bli ett med dieten. ”Nu är jag en person som äter så här”. Kampen är livslång, säger Stephan Rössner.

  Ovanstående är ytterligare exempel på dåliga på gränsen till osmakliga uttalanden från allas vår ”bantningsguru”!

  Mina kommentarer:
  Rössners råd om metoder fungerar under lång tid för läkemedelsindustrin och div. företag som lever på att lansera bantningsmetoder men knappast för den enskilde.

  Att äta LCHF-kost är varken modediet eller kamp – det är en njutning, men det har Rössner aldrig fattat.

 30. 30

  stenbj Skrev:

  att betulinet sänkte fettnivåerna i blodet, lever och i vävnaderna hos mössen. Betulinet gjorde även att mössens insulinkänslighet ökade vilket minskar risken för diabetes. Hos vissa möss minskade även risken för förkalkning av blodkärlen…”

  Här, som alltid med droger, som ökar insulinkänsligheten, saknas svaret på den mycket relevanta frågan: Vart tog sockret vägen? Om svaret är att man pressar in mera socker i celler, som inte vill ha mera socker, blir det fettceller lite varstans i kroppen, t ex i hjärtmuskeln, benstommen och samtliga muskelgrupper i övrigt. Hur bra är det?

 31. 31

  @ Lennart N.:

  Ur den efterföljande chatten:

  ”Gerten: Skulle vilja veta vad Rössner använder för diet då jag upplevde att han har en begynnande ”ölmage” i programmet fel eller rätt?

  Stephan Rössner: Med trasiga höfter och rygg svårt att överhuvudtaget motionera. Svårt att använda motion att hålla vikten., men jobbar på det! Med det vanliga: Käka mindre, så enkelt är det!”

  Rössner får tydligen känna på sin egen ”medicin”. Någon borde hjälpa honom och tipsa om LCHF.

 32. 32

  Det var ju inte länge sedan profoss Nössrer uttalade sig positvt om 5:2 metoden i Aftonbladet,,,

  Värre virrpanna än den karln tror jag är svårt att hitta – kan han vara riktigt frisk – jag tvivlar!

 33. 33

  @ Dacke:
  Fanns ju en viss diabetesmedicin i USA som effektivt tog livet av folk om jag inte uppfattat det fel,,,

  Logik på hög nivå var det visst – vem som helst hade ju kunnat räkna ut resultatet!

 34. 34
  Lennart N. säger

  Tombola Skrev:

  Det var ju inte länge sedan profoss Nössrer uttalade sig positvt om 5:2 metoden i Aftonbladet,,,
  Värre virrpanna än den karln tror jag är svårt att hitta – kan han vara riktigt frisk – jag tvivlar!

  Nej det är nog inte bara höfter och rygg som är trasigt där? En viss form av senilitet verkar också ha smugit sig på – tror jag?

 35. 35

  Håller man sig inte till sanningen så gäller det att plugga in ett mantra.Problemet blir när gör avsteg då man lätt får en virrig framtoning. Inget logiskt beteende,däremot logiskt resultat.
  Tycker vi skall sluta hacka på Rössner,han har nog med sig själv. Stackarn.

 36. 36
  Ann Kristin säger

  Jag undvek Rössner, men bekymrar mig över att min väninnas dotter ska ev kolesterolmätas och sättas på statiner, vid åtta års ålder. Dessutom läste jag en kommentar från en pappa som ansåg att statiner hade varit positivt för hans 13-åring. Det bekymrar mig oerhört. Vad är det för läkare som förskriver statiner till barn???

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa