En klok kostexpert

Artikel i NSD.se. Det är Petter Pettersson som är personlig tränare och kostexpert i Luleå som har mycket vettiga synpunkter på kost och hälsa.

Härligt att det börjar röra på sig!

 

Comments

 1. 1

  Intressant och glädjande!
  ”Ta hellre en kväll i veckan till att äta precis vad man vill. Det kan till och med vara bra ur viktnedgångssynpunkt, man håller igång förbränningen”; citeras Petter Pettersson.

  Är det någon som kan förklara detta?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Margareta Lundström:
  Nä det var väl det som inte var bra i intervjun med honom. Äter man mycket kolhydrater en gång i veckan stänger man av fettförbränningen i kanske flera dagar.

 3. 3

  @ Annika Dahlqvist:
  Liksom Skaldeman har jag experimenterat lite med rödvin, 2 – 3 glas vin ska vara nyttigt påstås det och påstås eventuellt hålla ned blodsockret (inte mätt).

  Om man som Skaldeman testar med att vara ”dyngrak” så kan nog fettförbränningen stanna av i 5 – 6 dagar. Tror det är många som sköter sig bra under veckorna men dricker en del på helgerna och de går inte ned alls -nu var det ju ”skräpmat” det handlade om i artikeln men sannolikt sitter sådan liksom större mängd alkohol kvar under en betydande tid,,,,

 4. 4

  Tack för det klargörandet Annika.Så mycket var den kostexperten värd.

 5. 5

  Tombola, intressant det du skriver om Skaldeman och dyngrak,var har du fått den informationen.

 6. 6

  @ july:
  I den enda tidningen som jag finner så läsvärd att jag prenumererar på den – LCHF-Magasinet!

  Ska se om jag hittar den – det måste vara nummer 1 eller 2 i år.

 7. 7

  Tack. Visste att han gärna drack ett glas vin eller två ibland. Undrar om det inte skramlar något i mitt bakhuve om ett test han gjort.

 8. 8

  Gissar nr 4 år 2012 – troligen sidan 17 ”Bryter alkoholen ketosen” – den finns någonstans men hittar den inte direkt – skulle vara intressant att läsa om den,,,

 9. 9

  Nu kom den fram – ”det går utmärkt att dricka sig dyngrak och ändå vara i djup ketos” skriver Skaldeman som i sammanhanget påstår att man måste offra sig för vetenskapen,,,,

  Således har jag och Skaldeman olika inställning till detta hur alkohol påverkar kroppen – kan vara så att jag rent av druckit för lite?

  Det blir till att göra nya insatser för forskningen även om det tar emot lite då det finns roligare saker än att vakna bakfull – konsten med denna typ av forskning kan ju kanske annars vara att börja riktigt tidigt på morgonen så att man hinner både bli ”dyngrak” och bakis innan man går och lägger sig – vissa alkolister använder sig ju av ett sådant dryckesfönster 16:8 – d v s påverkad av alkohol 16 timmar/dygnet och nykter 8 timmar nattetid!

  Kanske var det därför som Ernst Hemmingway under sin famösa tid i Key West drack sig full så fort han vaknade under mottot ”näst sömnen är fyllan det bästa tillståndet” – han lär ha gått upp vid 3-tiden på eftermiddagen – lagom till att barerna började sina ”happy hour”.

  Ja – det kostar på att vara författare & kulturarbetare!

 10. 10

  Mycket givande info Tombola. Den gode Skaldeman, druckit för lite,,,,

 11. 11

  @ july:
  Nja – det var jag som misstänkte att jag druckit för lite men jag tål inte så mycket, maximalt 1 liter starksprit eller 3 liter vin – där går den absoluta gränsen för min del.

  Dock gäller att jag tål alkohol betydligt bättre på LCHF än innan och brukar normalt inte få några större besvär dagen efter – men det blir oftast inte några ”dyngraka” tillställningar – det finns andra sätt att ”droga” sig på som är helt naturliga,,,

  Men det händer att min granne ”Greven” (hans gård är lite större än min) och jag dricker lite vin sittande i såghuset vilket har en perfekt lukt för sådana tillställningar – här kan man ibland tala om ”groggvirke” om man lyckats kränga lite virke utan kvitto,,,,

 12. 12

  @ Tombola:

  För Hemingways del slutade det överdrivna alkoholintaget tragiskt. Han måste ha råkat ut för något som kan liknas vid ”Alkodemens” ! Till historien hör att han började höra röster och var helt förvirrad. Har för mig han flyttade långt upp till Montana för att nyktra till.

  Till slut orkade han inte längre utan satte bössan i munnen och fyrade av!

  Små eller lagom doser är att nog att föredra. Att man skulle klara alkhol bättre på LCHF verkar konstigt. Men kroppar reagerar förstås olika. Inte minst på alkohol. Det kanske ligger en del skämtlynne i dina inlägg om alkoholen ? 🙂

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Tombola:
  Jag tycker att vi ska skärpa upp alkoholsnacket. Så lite som möjligt av alkohol tycker jag ska gälla. Man kan faktiskt ha mycket roligare utan alkohol.

 14. 14

  Tål varken socker eller alkohol i mängd och föredrar att avstå.

 15. 15

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Så lite som möjligt av alkohol tycker jag ska gälla. Man kan faktiskt ha mycket roligare utan alkohol.

  Instämmer.

 16. 16
  Professor Göran säger

  Just nu sitter jag vandrarhemmet i Vemdalen på väg upp till norrland efter åtta timmars bilkörning. I kvällningen sitter jag på balkongen och ser solen rulla ned bakom bergen medan jag samtidigt smuttar på en anCnoc (en mild maltwhisky). Min kärlkramp mår bra av max 6 cl allt annat är överdriven medicinering. (Å andra sidan avstår jag från 5 andra hjärtmediciner!)

  Allting med måtta som grekerna påpekade för mer än två tusen år sedan.

 17. 17

  natan Skrev:

  @ Tombola:

  För Hemingways del slutade det överdrivna alkoholintaget tragiskt. Han måste ha råkat ut för något som kan liknas vid ”Alkodemens” ! Till historien hör att han började höra röster och var helt förvirrad. Har för mig han flyttade långt upp till Montana för att nyktra till.

  Till slut orkade han inte längre utan satte bössan i munnen och fyrade av!

  Små eller lagom doser är att nog att föredra. Att man skulle klara alkhol bättre på LCHF verkar konstigt. Men kroppar reagerar förstås olika. Inte minst på alkohol. Det kanske ligger en del skämtlynne i dina inlägg om alkoholen ?

  Ja – det var nog mest på skoj, det torde väl vara få om ens någon som utan vidare dricker 3 liter vin så det kunde nog inte missuppfattas,,,

  Jag har en tudelad inställning till alkohol – det kan vara trevligt men ser man på följderna för de som inte klarar av hanteringen av alkohol blir man fundersam och 400 000 barn är utsatta för alkoholens biverkningar då deras vårdnadshavare dricker för mycket,,,

  Samma sak med att dricka 2 glas vin om dagen, många läkare tycker det är ok och till och med nyttigt men alltför många faller igenom – vore jag själv läkare skulle jag inte rekommendera detta då biverkningarna totalt säkert är betydligt större än eventuella vinster,,,

  Typiska storkonsunsumenter av alkohol och droger är ju ofta kreativa personer som då och då dricker för att som konstproffesor Peter Dalh ”formatera” om hjärnan så att den inte brinner upp.

  Hemmingways liv var ju i stora stycken en tragedi men geni & galenskap ligger ofta rätt så nära, det går att leta upp många liknande fall och vissa hävdar ju faktiskt att alkolister har högre IQ än snittet – de skulle således dricka för att de inte står ut med omvärlden – jag känner till ett par sådana fall så det kan nog ha sin riktighet?

  Men det förvånar mig att Skaldeman behöll sin ketos trots ett lstörre intag – min uppfattning är den motsatta men jag har å andra sidan aldrig mätt ketonhalten som funktion av alkoholintag och kommer knappast att göra det heller då min konsumtion tenderar att bli allt mindre med tiden. Jag brukar jämföra ett biobesök, konsert eller teater som ekvivalent med 1 flaska vin – det viktigaste om man som jag har ett kreativt och stundtals intensivt arbete är att man gör något helt annat – inte bedövar sig med alkohol,,,

  Alkohol är ett gift och för mig känns det naturligt att man tål alkohol bättre med LCHF då ju mängden andra gifter i form av kolhydrater försvinner.

  Verkan av huvudvärkstabletter är numera effektivare i den mån jag använder sådana – det händer inte ofta numera vilket inte var fallet före LCHF.

  I motsats till alkohol känner jag av lösningsmedel, svetsrök o s v mera nu än förr – jag tror att kroppen på kolhydratstiden helt enkel var för bedövad för att jag skulle märka något – en annan förklaring kan ju oxå vara att man blir mindre tolerant med åren, jag känner direkt av om folk nyligen har städat eller om de gjort sig av med sitt husdjur så något är det,,,

 18. 18

  Jag tror att sinnena skärps när de slipper brottas med kolhydrater. Citat :
  ——Hemmingways liv var ju i stora stycken en tragedi men geni & galenskap ligger ofta rätt så nära, det går att leta upp många liknande fall och vissa hävdar ju faktiskt att alkolister har högre IQ än snittet – de skulle således dricka för att de inte står ut med omvärlden – jag känner till ett par sådana fall så det kan nog ha sin riktighet?——– Jag såg en gång en amatörfilm om UTANFÖRSKAP—- Den handlade om MENSA folket och ROMER. Hur båda upplevde att de inte passade in i den mall som samhället hade på ”normalfolket”.Bla vittnade många Mensaner om hur dåliga betyg de hade och ofta ansågs vara värstingar.Saknad av stimulans och välkomnande kan ta sig många uttryck.

 19. 19

  @ july:
  De som ligger före sin samtid får ofta vänta in de andra på rätt så obekväma platser!

  På en helt vanlig arbetsplats kan du betraktas som totalt onormal om du äter ett ägg istället för tårta – det behövs inte mer än så,,,

  Och skolan sätter nog mer betyg på ordningen än på ett kreativt arbetssätt – väldigt få lärare inser detta utan fortsätter sätta betyg efter sådant som är lätt att mäta – i stort sett alla ”värstingar” under min skoltid är idag framgångsrika företagare – av lärarna spåddes de att bli kriminal- och socialfall,,,

 20. 20
  Bo Blomberg säger

  Tja, i en gammal Blandare står det: ”Springer man fortare än ljuset så svartnar det för ögonen”
  – det är inte bra att ligga för mycket i täten om farten är hög! 😉

 21. 21

  @ Tombola: ” … lärare inser detta utan fortsätter sätta betyg efter sådant som är lätt att mäta …”

  Lärarna följer skolöverstyrelsens riktlinger. Major Björklunds skola liknar mer än någonsin en sorteringsmaskin, som skall börja i så tidig ålder som möjligt. Skolministern verkar vara inställd på att man i skolbranschen får räkna med lite ”svinn”. Ruggig människosyn 😉

 22. 22

  @ sofia:

  Om man läser på lite om skolans historia så upptäcker man att det just var sortering & kontroll av pöbeln som var orsakerna till dess uppkomst.

  Tittar vi tillbaka till lite mera modern tid så var det relativa betygssytemet avsedd för att rekrytera folk till industrin – de som hade 1 och 2 skulle hamna i okvalificerade jobb, 3:orna på kontoret då de eventuellt kunde hela alfabetet o s v.

  En intressant ”bieffekt” av det relativa systemet var att en cockerspaniel kunde gå ut grundskolan med 1,4 i snitt – ettor i samtliga ämnen utom i gymnastik där den hade fått en betyget 5.

  Björklund liksom de flesta andra politiker idag är en katastrof för landet även om Björklund är särskilt katastrofal – han lever minst 50 år efter sin tid – han är inte populär i lärarkretsar.

  Lön & status för lärarjobbet är idag sådan att bara tokstollar & idealister söker sig til detta yrke – idealisterna är i klar minoritet – alla som söker kommer in idag och mycket i utbildningen är ren smörja där avdankade och misslyckade fd lärare som sista utpost har hamnat på en plats där de skall utbilda de nya lärarna -jag läste själv pedagogik för ett antal år sedan och har aldrig upplevt sämre undervisning i hela mitt liv – jag slutade nästan omedelbart för att slippa en hjärtinfarkt,,,,

  Dock har alla skolministrar varit svaga – verkar vara meningen att vi alla skall lobotomeras pedagogiskt för att vara korkade nog att rösta på våra undermånliga politiker? I en del fall, några av våra kostproffosser verkar de ha lyckats ovanligt väl!

  Nu är det nog förutsättningarna i politiken som det är fel på – det finns lite vettigt folk inom politiken men de är smarta nog att hålla sig ifrån de ledande posterna!

  Men liksom med hälsan får vi ta saken i egna händer – det går utmärkt att läsa på distans på vilket universitet som helst – men bara de som kommer från studiemotiverade hem (där lågutbildade invandrare dock ofta placerar sig!).

 23. 23

  ,,,kommer att utnyttja detta vilket ytterliggare kommer att segrera samhället mot en sjuk och arbetslös underklass vars främsta uppgift är att hålla lönerna nere samt att vara konumenter – och då även av en hel del onödigapiller som statiner – vi är på god väg, 800 000 svenskar äter idag en ”medicin” vars enda uppgifter verkar vara kassaflöde samt att generera symtom så att andra piller kan säljas – då är vi snart uppe i ”normaldosen” som verkar vara 10 piller/dygn för alla över 50,,,,

  Och som lök på laxen kan man ju alltid fettmaoperera ganska många – sannolikt en metod där den nya underklassen är starkt representerad!

 24. 24
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Det är ruskigt klarsynt det du säger men jag tror att du har helt rätt!

 25. 25

  @ Professor Göran:
  Tyvärr har jag oftast rätt! 🙂

  Alltför många egna år på skolbänken och synnerligen god insyn i dagens skola gör mig lite bekymrad – och politikerna står kvar på perrongen och diskuterar småsaker i all oändlighet medan omvärlden kör förbi oss på område efter område,,,

  Det var ju som bekant Schweiz och Sverige som vann WW2 och en jämförelse mellan de båda länderna idag är ingen rolig historia – vändpunkten kom runt 1970 då man i den tidens skola i Sverige knappt fick exekvera ett toabesök utan att bistås av en högskoleutbildad hjälpreda – vi ser resterna av detta förmynderi i bl a Stig Bengmarks nattståndna insändare – pöbeln i form av läkare och andra lägre stående medborgare skall inte uttala sig – till det bör man så klart vara disputerad och då oxå helst vara miljömupp,,,,

 26. 26

  @ Tombola:
  ”Björklund liksom de flesta andra politiker idag är en katastrof för landet även om Björklund är särskilt katastrofal – han lever minst 50 år efter sin tid – han är inte populär i lärarkretsar.”

  Inte underligt att Major Björklund är impopulär. På frågan ”tror du på fullt allvar att barn och ungdomar kan skilja på att vara underkänd som människa och att ha underkänt i ett eller fler läroämne(n) pekade han i direktsändning i SVT med hela handen och svarade ”att en tolvåring klarar absolut detta!” 😉

 27. 27

  @ sofia:

  Detta är ett mycket stort problem idag – det är massor med gluttar idag som slås ut helt i onödan – men visst, de kommer att fortsätta att byta beteckningar på betygen i all oändlighet – de verkliga problemen klarar de inte av,,,,

  Tyvärr så är väl alternativen till Björklund lika dåliga!

 28. 28

  Tombola Skrev:

  @ sofia:
  Detta är ett mycket stort problem idag – det är massor med gluttar idag som slås ut helt i onödan – men visst, de kommer att fortsätta att byta beteckningar på betygen i all oändlighet – de verkliga problemen klarar de inte av,,,,
  Tyvärr så är väl alternativen till Björklund lika dåliga!

  Många barn/ungdomar (precis som många vuxna) kan inte skilja på sitt egenvärde och sina prestatioer, speciellt om ”underkänd” i fler ämnen upprepar sig år efter år genom grundskolan.

  Dock, liksom det finns kloka kostexperer finns det klok skolpersonal, så vi får hoppas att bättre tider kommer att gro …

 29. 29

  @ sofia:

  Det sker mycket bra arbete i dagens skola på de lägre nivåerna – förskola och lågstadium. Så många som 25% av alla kommuner använder surfplattor idag vilket kan vara ett utmärkt sätt att göra undervisningen mera intressant samt att minska inkompetenta lärares inverkan, såvitt jag vet fungerar detta bra om plattan laddas med bra innehåll men oj vad skräp det har gjorts av sk ”pedagoger”- rörigt är bara förnamnet!

  Men lycksökarna sorteras bort av sig själva – de har en utmätt tid ett tag framöver innan de riktiga proffsen kommer igång i stor skala!

  Det förekommer t o m distansundervisning i Norrland – bra eller dåligt kvarstår att se men i Australien har man ju haft radio i sin outback sedan urminnes tider!

  Eftersom denna bloggs ägare är läkare kan det ju vara intressant att ”the flying doctors” felsöker sina patienter med en planch på distans som på min tid down under satt i locket på en gigantisk medicinlåda – idag sköts väl detta via nätet skulle jag tro,,,

  I slutet av 1980-talet trodde man stenhårt på expertprogram men det dog ut – de var ju adapiva och själv hade jag ett program för datoriserad psykologi – mycket roande att konversera med en dator som hela tiden tog notis om vad jag matade in som svar – en gång slutade det med att mina ”problem” var rödhåriga kvinnor (skit in = skit ut!).

  Kanske dags för ett liknande program avsett som ersättning för våra dietister – själva databasen torde ju inte vålla några större problem att skapa och något högnivåspråk behövs nog inte heller,,,,

 30. 30

  Härligt med expertråd i min tidning NSD uppmärksammas på riksnivå i din och kostdoktorns blogg. Tummen upp för det!
  kikkisandstrom.se

 31. 31
  Ann Kristin säger

  Intressant om både kost och skola i denna tråd. Som förskollärare hade jag aldrig behov av att sortera bland barnen, inte heller benämna några som ”icke godkända”. Alla var fullt kompetenta människor med empati och en brinnande nyfikenhet på allt i hela universum. Vi våndades över det som skulle komma längre fram i livet…

  Sedan klättrade jag i skolvärlden, blev gymnasielärare i språk, men föredrog folkhögskolan, eftersom den har samma inställning till människor som förskolan – alla kan och vill, i rätt miljö och stöttning.

  Där mötte jag de förskolebarn som jag hade våndats för, de som inte kunde sitta stilla, de som var egenartade och kreativa, de som tänkte ”för” mycket och/eller opponerade sig. Från mellanstadiet och framåt hade det gått snett, och deras sår var djupa. Inte var de lätta när de kom till oss, arga, misstänksamma och med allehanda diagnoser, men det gick, och det funkar fortfarande. Folkhögkolan lyckas till 99 % att få folk att få tillbaka tilliten. Resten gör de själva. Inte minst är folkhögskolan en bra plats för invandrare med kort skolgång. SFI är tyvärr inte så lyckad som skolform.

 32. 32
  kostintresserad säger

  Visst – Petter Petterson har kommit till insikt, hans rekommendationer kommer att sprida sig inom idrotten!

  I ”faktarutan” i anslutning till artikeln (bland 5:2 dieten, Viktväktarna, Glykemiskt index, Atkins, Paleo, Galna dieter som Banandieten, Tuggdieten, Parasitdieten, Törnrosadieten genomåren) är LCHF först ut och beskrivs sålunda:

  ”Flera svenska dietister, forskare och läkare varnar för dietens effekter på hälsan och beskriver ´den som den farligaste modedieten vi haft´ och ett ”hot mot folkhälsan”.

  Det skulle jag vilja se Tore Persson, Andreas Eeneldt och Annika Dahlqvist bemöta.

 33. 33

  Skulle inte tro att hans sk insikt kommer att spridas nämnvärt någon stans.

 34. 34

  Margareta Lundström Skrev:

  ”Ta hellre en kväll i veckan till att äta precis vad man vill. Det kan till och med vara bra ur viktnedgångssynpunkt, man håller igång förbränningen”; citeras Petter Pettersson.
  Är det någon som kan förklara detta?

  Detta är ett utslag av belöningssyndromet: Nu har Du varit duktig och späkt dig hela veckan, så fredag kväll kan Du slå Dig lös! Ett utmärkt sätt att torpedera en livsstilsförändring. De här belöningstillfällena har en tendens att komma allt tätare.

  Har man designat sin nya livsstil så illa att man inte kan tycka om den, som en egen stil, fattas det nog en del vad gäller motivtion eller fantasi eller nyfikenhet också för den delen. Den nya stilen, t ex LCHF, måste kännas naturlig, den ska ju fortsätta lång tid, ja hela livet.

 35. 35

  Dom kommer och dom går, speciellt kloka verkar dom inte vara. Vad som är bra är att dom gör inga större avtryck

 36. 36
  kostintresserad säger

  july Skrev:

  Skulle inte tro att hans sk insikt kommer att spridas nämnvärt någon stans.

  Tja, den som lever får se. Jämförelsevis (jfr Hellenius m.fl.) har PP kommit en bra bit på väg och enligt honom själv har ju intresset för kost och träning (motion) ökat rejält sedan han började. De idrottsmän som ligger på hans bord har väl familjer och bekanta 🙄

 37. 37

  @ Dacke:
  Tack Dacke!
  Så kände jag det också men behövde bekräftelse.

 38. 38
  Professor Göran säger

  När vi passerade den stora skidsportanläggningen Åsarna nu på förmiddagen på vår resa norröver läste vi ”Frukostbuffé” och tänkte att det var något att satsa på.

  Så vi tittade över buffén och hittade först av allt en jättebytta med margarin (inget Bregott) en massa bröd och frukostflingor och vaniljyoghurt (sockerhalt?). Inget bacon och äggröra som finns på en normal hotellbuffé!

  Så vi gick till den unga damen som stod kassan och klagade och talade om att vi var LCHFare. Hon talade då om att hon också var LCHFare och förstod vår klagan men det var förstås inte hon som bestämde på anläggningen .

  Jag lyckades i alla fall få ihop en hyfsad smörgås av smörgåspålägget; ett antal korvskivor varvat med ostskivor, några skinkskivor, ostskivor igen, några skivor leverpastej och toppat med ett skivat ägg och en gurkskiva för dekorationens skull.

  På vandrarhemmet i Vilhelmina tog vi fram vår stek från Norrbete (som vi också hälsade på idag när vi passerade Östersund – fina kor!) ur kylväskan så vi fick i oss vårt dagliga omega tre.

 39. 39

  Jag är rädd att 5/2 och PF är modernare varianter av jojo-bantning. Är man inte i fettförbränningstillstånd och stryper näringstillförseln, var tar glukoneogenesen sitt substrat ifrån? Vid bantning är det kroppens mjukdelar, musklerna, som stryker med och det hjälper inte alls att öka på proteinintaget. Kroppsbyggare, som leker med insulintoppar och proteinpulver, för att utnyttja insulinets anabola egenskaper, bedrar sig själva – det blir fett av proteinet.

  Är man duktig på LCHF, kan 5/2 och PF fungera, men varför mixtra?

 40. 40

  @ Professor Göran:
  Vägkrogar i Sverige är bedrövliga!!! Vi brukar kalla Sverige Potatislandet. vill man ha grönsaker i st f potatis i dur och moll, får man botanisera bland tomater och majskorn i salladsbuffen. Du blandar väl ut proteinerna med tillräckligt med fett, förstår jag?

 41. 41
  Ann Kristin säger

  Att vara på resa är inte lätt! Jag brukar ladda med en rejäl frukost hemma, och sedan ha kokta ägg och majonnäs i väskan. Ibland köper jag en räkmacka på tåget och skippar brödet, om jag inte har förberett mig. På alla kioskkedjor kan man numera få en massa mat, men inget vettigt. Det bästa är nog ICAs buffé, där man själv kan sätta ihop en bytta mat, och sedan köpa till en ekologisk majonnäs. ICA finns ju på de flesta ställen. Det finns säkert andra ställen också…en delidisk kan innebära fina alternativ med grillspett av olika slag, ostar och skinkor och feta såser. Inte så ofta gräsbetat och ekologiskt, förstås.

 42. 42

  Jag hävdar fortfarande att pf och 5:2 är bara nys och P P med eller utan släkt ger jag inte mycket för.
  Jag säger som Josef, ät artegen föda och sluta tramsa till det.

 43. 43
  Professor Göran säger

  @ Ann Kristin:

  Precis!

  Nu har vi skurit ett rejält antal skivor av vår garanterat gräsbetade stora stek från Norrbete (som är vår färdkost under tre dagar) och nu satt i oss med god aptit (aptiten kommer medan man äter som fransmännen brukar säga) innan vi nu lämnar Vilhelmina och tar de sista 50 milen till Gällivare.

  När vi vaknade på morgonen vid 6-tiden åt vi förstås vår getostsmörgås (en skiva getost toppad med ett antal smörskivor) som vanligt till morgonkaffet och då brukar vi när vi är hemma egentligen inte äta förrän efter lunch men nu laddade vi som du noterat för att slippa alla vägkrogar.

 44. 44

  Dacke Skrev:

  Jag är rädd att 5/2 och PF är modernare varianter av jojo-bantning. Är man inte i fettförbränningstillstånd och stryper näringstillförseln, var tar glukoneogenesen sitt substrat ifrån? Vid bantning är det kroppens mjukdelar, musklerna, som stryker med och det hjälper inte alls att öka på proteinintaget. Kroppsbyggare, som leker med insulintoppar och proteinpulver, för att utnyttja insulinets anabola egenskaper, bedrar sig själva – det blir fett av proteinet.

  Är man duktig på LCHF, kan 5/2 och PF fungera, men varför mixtra?

  Det är nog inte fel att låta magen vila ibland!

  Men jag använder både PF och PF mer eller mindre omedvetet och har gjort det länge även om jag faktiskt har satt det mera i system numera.

  Det är inte svårare än att jag äter när jag är hungrig – i morse blev det bara fettkaffe då jag skall ut och luncha med en kund.

  Igår var det rejäl frukost tidigt och sen middag – fungerar utmärkt att variera sig efter hur dagen ser ut,,,,

  Själv är jag helt övertygad om att det sänker långtidssockret och därmed insulinet vilket är bra MEN alla former av halvfasta eller fasta fungerar bäst om man äter LCHF vilket ju ger ett lågt och jämt blodsocker!

  Så det så!

 45. 45

  @ Margareta Lundström:
  Hej Margareta tackar som frågar=). Jag upptäckte att jag fick fick mycket bättre resultat med mina viktminsknings kunder när de började lägga in en fuskdag i veckan (oftast lördag). Det finns flera förklaringar till varför det funkar så bra. Men en aspekt är helt klart att det kan vara skönt att man på lördag kan äta lite vad jag vill=). Personligen mår jag inte bra av pasta och vanligt bröd. Men kan gärna på lördagarna göra en god potatisgratäng och kanske en efterrätt till kvällen. Jag brukar kalla det 80-20 regeln eller att (fuska med klass=). Brukar även då lyxa till det med en riktig brottarfrukost med frukt, bär, norrlandsfil, glutenfritt hembakat bröd mm. (Självklart funkar detta inte på diabetskunder).

  Dessutom ökar du sköldkörtelproduktion av T3 och T4 vilket kan vara bra för ämnesomsättningen. Du kan även på så sätt höja din 24-timmars basala metabolim med upp till 10% genom strategisk överättning (max 1 gång var 7-10 dag). Men framförallt så ökar du dina serum leptin nivåer som snabbt kan droppa om man minskar på kalorierna. När leptinnivåerna droppar så minskar ofta även förbränningen.

  Obs det är absolut inte alla kunder som behöver ätardagar, men jag har haft en hel del som når platåer och då funkar det kanon. Jag tycker personligen det är underbart (jag vill ju bara hålla min jämnvikt). Äta nyttigt för mig är lätt, men lördagar äter jag valfritt och lite mer, det gör det oxå lättare att hålla mig i form både mentalt och fysiskt.

 46. 46

  @ Petter:
  Hej Petter!
  Tack skall du ha för den utförliga redovisningen. Jag skall begrunda det som du skriver.
  Det är bara det att jag har så kopplat bort kolhydrater att jag inte riktigt vet vad jag skall frossa i.
  Hmm….Jag skall fundera.

 47. 47
  Annika Dahlqvist säger

  @ 45 Petter:
  Ja var och en får prova ut vad som gäller för den. Jag fungerar bäst på alla sätt om jag inte utsätter mig för ”ätardagar”.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa