Kirurgerna vill slippa BMI-gräns för viktop

Kirurgerna vill utöka sitt viktopererande och slippa BMI-gräns.

Ingen tänker tanken att det skulle kunna vara bra för typ 2-diabetiker att hålla nere på kolhydratintaget. Det finns inga pengar i den tanken.

 

Comments

 1. 1

  Kirurgen talar om att att ”bota en sjukdom med 25 års duration med 20 timmars hårt arbete.”, och nämner ingenting om potentiella sidoeffeketr som borde vara välkända inom hans proffession.

  Att ökad insulinproduktion som ernås när operationerna lyckas bör resultera i bättre blodsockerkontroll är klart, men följdeffekterna är också ganskal tydliga: Med ACCORD-studien antar jag att man hoppades skapa klartecken för insulinpumpar till dom flesta diabetiker, genom just ökad blodsockerkontroll. Resultatet blev högre dödlighet trots bättre blodsockerkontroll, och försöket avbröts av etiska skäl. Alltså högre dödlighet med mer välreglerad och tillräcklig insulindosering. Det föreslagna ingreppet är bättre än en insulinpump, men ger ju samma resultat! Om det skulle bli klartecken för detta ingrepp och pateinterna samtidigt informeras om den ökade risken för hjärtattacker och kärlsjukdomar och tidig död pga mer insulin så tycker jag att det är fritt fram. Men man borde ju inte kunna ge klartecken till någonting så här potentiellt livshotande utan ordentliga långtidsstudier?

 2. 2

  Jag förstår inte att någon törs! (dock ska det väl stå kräver, inte kväver)

  Citat:…”Han påpekade att det är ett krävande ingrepp som kväver många timmars opererande och som likt annan kirurgi medför risker.

  – Det är ett ickeförlåtande ingrepp, man har bara en chans att göra rätt.”…Slut citat

 3. 3

  @ Lekman:
  Antar att du inte menar modiga kirurger, som psykiatriker kommenterade:

  ”Det är som man sade förr i världen: Det finns inga heroiska kirurger, det finns bara heroiska patienter som ställer upp på vad kirurgen (utan eget ansvar) rekommenderar.

 4. 4

  Det bästa vore nog om detta ingrepp gjordes direkt på BB och när man ändå håller på med kniven kunde man ju passa på att montera in ett uppgraderbart id-chips av samma typ som vi idag har på våra hundar.

  När invecklingen har gått lite längre kan man ju komplettera med GPS-enhet och ett biokompatibelt styrsystem som står i elektromekansik duplexkontakt (minst 555 MHz) med hjärnan så att folk kan fjärrstyras effektivt jämfört med dagens politiska indoktrineringspolitik. Rösta skulle vi göra genom kontinuerlg tankeläsning kopplat till både Facebook och Google.
  Bestraffning för ringa brott som snatteri, cykelstölder, felaktiga tankar och annat skulle kunna verkställas omgående i form av en virtuell hjärnboja som effektivt skulle ersätta den redan idag omoderna fotbojan,

  Ser oxå fram emot ännu mera intressanta nollningar hos inrättningar som exempelvis Lundsberg – varför hålla på med så primitiva pojkstreck som strykjärn när man skulle kunna hacka sig in i någon nybörjares hjärna och ställa om samtliga personlighetsparametrar?

  Å andra sidan skulle vi vi kunna spara in skolorna om internet kunde implementeras hos varje individ – allt man behöver veta finns ju redan där så varför inte stänga alla skolor?

 5. 5

  @ stenbj:
  Nej, jag menar modiga patienter!

 6. 6

  Apropå stänga skolor så har man ju börjat med prinsskolan.

 7. 7

  @ july:
  De som bor runt skolan blir nog glada, de är nog rätt trötta vid det här laget på att behöva snubbla på blodiga underkläder, kondomer, sönderslagna flaskor och annan bröte när de plockar svamp,,,

 8. 8

  Det är väl så att internaten har en förmåga att yngla av sig all möjlig skit.

 9. 9

  Misstag sker lite varstans – en av mina groggkamrater är kommunrevisor och när vi umgås i min verkstad på fredagskvällarna får man höra lite av varje efter ett par stadiga järn – mycket göms undan lite varstans,,,

 10. 10
  Fundersam säger

  Jo men visst finns det pengar i den tanken, allas våra skattepengar. Det är märkligt att så få politiker blir intresserade av lågkolhydratkost. Rimligen bör det finnas besparingar att göra med riktiga kostråd!

  Vore roligt att både betala mindre skatt o/e att pengarna går till vård som verkligen behöver vara vård. Antar att jag inte är ensam om att se Arga Doktorn på SVT igår. Hur en aktiv och ambitiös ung kvinna nekas rehabilitering efter sin stroke!

 11. 11
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Jag gillar dina kommentarer!

  Det är något begåvat frisläppt här!

 12. 12

  Ja det finns mycket slantar att spara men det är nog roligare att vara en politiker som åker runt och klipper band vid invigningar – och så måste man ju tänka på sysselsättningen. Hur många manår behövs för att bygga det nya templet vid Karolinska?

 13. 13

  Magnus Sundbom, kirurg vid Akademiska sjukhuset: ”Vi kommer i framtiden att behöva fundera på kirurgi i stället för läkemedel vid dåligt kontrollerad diabetes”.

  Kirurgi eller läkemedel? Punkt slut!

  Mycket sorgligt att okunskapen om kostens betydelse är så stor bland kirurger. De verkar leva i sin sin snäva ”bunker” utan influenser utifrån? Kommer att tänka på ´galna kosjukan´ och hur den uppkom i en sluten expertgrupp där ingen ifrågasatte det vansinniga med att mata djur med kadaver 😉

 14. 14

  @ sofia:
  Det är inget fel att djur äter kadaver om de är köttätare – såvitt jag känner till sedan tidig ålder är inte kor det men sånt är ju lätt att missa,,,

 15. 15

  @ Professor Göran #11

  Friska vindar är uppfriskande 🙂

 16. 16

  Kor och människor är lika så tillvida att får de fel mat mår båda skit.

 17. 17

  @ Tombola:

  Tack!

  Hur gick det egentligen till när man kom på iden att utfodra GRÄSÄTANDE djur, som sedemera blir människoföda, med kadaver?

  Bodil Jönsson i ”Tio tankar om tid”:”För att hålla sitt sunda kollektiva förnuft överfört genom hela kulturhistorien vid liv behövs blandade grupper av gammal och ung, man och kvinna, forskare och allmänhet.”

  Kirurgerna verkar ha noll vetskap om de hälsovinster som diabetiker typ 0 erfarit efter kostomläggning till LCHF!

 18. 18

  @ sofia:
  Lyckades man inte göra tester på kaniner genom att mata dem med kött för att sedan konstatera att det var onyttigt för människor?

  Historien är full av liknande tankevurpor – någonstans planterade man in djur som inte hörde hemma där och de förökade sig ohämmat, det skulle man justera med att ta in ytterliggare en art som skulle hålla de andra främlingarna i schack.

  Man missade dock att de första var aktiva på dagen medan de som skulle balansera upp det hela var nattdjur – helt plötsligt hade man två främmande arter som saknade naturliga fiender och därmed förökade sig hejdlöst,,,,

  Brukar tänka på detta lilla misstag då man hör etablisserna orera om sin fettskräck – trots sina många år på skolbänken saknar de i stort sett all förmåga till logiskt tänkande.

  Något som vi alltmera har sett på senare tid är att de oxå verkar sakna vanlig hyfs – det är oförskämdheter i form av personangrepp, undanhållande av fakta och rena lögner som tas till – vi har alla sett det de sista veckorna. Men det är bra att de visar flagg så att folk får se vad de betalar för genom sina skatter och det är lika ruttet överallt, kapten klänning – en hög polischef som reste runt och pratade jämlikhet på dagarna och piskade kvinnor på nätterna, gänget som dömde Thomas Quick för 8 mord och så kolhydratmaffian så klart som ständigt åkallar 100 000 studier men aldrig lyckas att visa upp en enda – samma inkompetenta patrask överallt – visst är det häftigt att betala skatt med den vetskapen att slantarna används på rätt sätt,,,,

 19. 19

  @ Tombola:
  Bra tombola. På dem bara 😉 !

 20. 20

  @ natan:
  Jag är förvånad över all samlad inkompetens i landets styre,,,,

  Tänk bara på hur många olyckor som den nya ”zebra-lagen” orsakat – den att fotgängaren skall ha företräde – tanken är god men alla som liksom jag kört i våra största städer med både bil, lastbil och mc vet att det garanterat skulle bli flera olyckor – vem klarar av att alltid ha full koll på bil & släp, 3 mötande filer, cyklister överallt samtidigt som folk springer rakt ut vid ett övergångsställe – inte jag i alla fall,,,

  Nu har kommunerna börjat ta bort övergångsställen för att minska olyckorna – blev det inte lite fel här – hur svårt är det egentligen att tänka någorlunda rätt från början, oavsett om det gäller kolhydrater till en sockersjuk eller regler för ett övergångsställe,,,

  I den gamla skolan kunde folk läsa, skriva, räkna, uppföra sig och tänka självständigt efter max 6 år – nu går folk i 9 + 3 +5 +4 (ungefär 21 år för en disputerad figur) och verkar inte klara av något fullt ut,,,

  Detta är inte utveckling utan inveckling,,,,

 21. 21

  Inget kommer att förändras – möjligen en underifrån folklig revolution – när det finns så stora intressen som tjänar på de förhållanden som råder. Den lilla revolution som info på nätet skapar kommer dock att göra folk medvetna och mera öppna för förändringar.

  Ta till exemepel invandringscirkusen (som man officiellt inte får nämna för då är man rasist) där massor av folk lever gott på systemet. Allt från advokater, socialtanter i massor, diverse skumraskfigurer som hyr ut till migrationsverket, följ pengarna :)) osv osv. i all oändlighet. Politiker som får visa upp sig och dunka varann i ryggen att vi är världens ”godaste” folk osv

 22. 22

  @ Tombola:
  Vad gäller hälsoaspekten – som hänger ihop med politik .- så kommer förändringar att bli tvingande dvs vi måste ägna oss åt förebyggande arbete och då kommer alternativen in ex LCHF bli alltmer intressanta för samhället. Sjukvården kommer annars att braka samman inom några få år!!

  Vi har stora utmaningar inte minst med det dåliga hälsoläge som finns bland våra invandrare. Det är ett gigantiskt problem och består av både information och stora vårdinsatser. Inte minst på grund av det stora inflödet av MENA invandring. Den gruppen har ett mycket dåligt hälsoläge och kommer kräva enorma resurser. Så det vill nog till att de flesta av oss försöker att i görligaste mån hålla oss friska.

  Vi har tagit emot bortåt millionen människor under dryga tiotalet är men sjukvårdens resurser och antalet sängar har inte ökats i nämvärd grad. Det säger sig själv att med sådana premisser kommer systemet att braka samman.

 23. 23
  Ann Kristin säger

  Jag tillåter rmig att betvivla forna tiders självständigt tänkande, Tombola. Jag har sett både arbetare och akademiker, fattig och rik, och andelen dumskallar är ungefär lika stor. Däremot har ju de senare grupperna mer makt i samhället. Inte heller kan jag för mitt liv tycka och tro att vänstern har några lösningar på våra kroppsliga eller globala problem, lika lite som högern.

  Däremot tycker jag att det finns en uppfriskande vind i lchf-rörelsen, där man har attraherat en andel vrånga människor, som ifrågasätter. Det är mera frågor än påståenden, vilket jag uppskattar

 24. 24

  @ Tombola #18 :”Lyckades man inte göra tester på kaniner genom att mata dem med kött för att sedan konstatera att det var onyttigt för människor?”

  Redan John Yudkin insåg det ologiska att mata växtätande kaniner (som i frihet äter en praktiskt taget kolesterolfri föda) med fett och kolesterol; det är väl inte så förvånande ens för en lekman att det blir förändringar i den kanin som utsätts för fettrik kosthållning. Resultatet kan knappast användas som bevis på att samma eller liknande reaktion fås på kött- eller allätare som har ätit denna denna kost i flera hundra tusen år?

  Redan 1957 hade Yudkin fått fram siffror som tydde på att man lika gärna kunde intressera sig för sockerkonsumtionen som för fettförbrukningen. Som exempel visar han bl.a. på S:t Helena, där befolkningen hade en ganska hög siffra för hjärtinfarkt. Vid den tidpunkten åt befolkningen mindre fett än amerikaner och britter, de motionerade tillräcklikt på sin bergiga ö, cigarettkonsumtionen var betydligt lägre än i de flesta västerländska länder medan sockerkonsumtionen låg på 50kg per person och år.

  Vid samma tidpunkten visste man att masaier/sumburufolket som livnärde sig på mjölk och kött hade en låg förekomst av hjärtinfarkt och i diskussionen bortsåg man ofta från dessa folkgrupper praktiskt taget åt inget socker!

 25. 25

  @ stenbj:
  Man ”botar” inte en insulinresistens genom att ens dubblera en pankreas, man bara snabbar på naturalförloppet en smula.

 26. 26

  @ sofia:
  Jo, man koncentrerade sig på proteinförsörjningen, och kopplade på tunnelsynen. Vilket protein var billigast och mest lättillgängligt – jo självdöda kor – jättebra! det tar vi!!!

 27. 27

  @ Ann Kristin:
  Ja – du har så klart rätt – vad jag egentligen menade var att lång utbildning inte på något sätt verkar ha något samband med logiskt tänkande,,,

  När det gäller utbildningens kvalite så verkar våra företrädare vara helt övertygade om att mera av samma sak betyder ökad kvalite när problemet i sig till stor det beror på att eleverna är enormt uttråkade,,,,

 28. 28

  @ Dacke:
  Avslöja dina källor Dacke – är det ur böcker som du hämtar underlag till dina initierade kommentarer vill jag gärna läsa dem,,,,

 29. 29

  Dacke Skrev:

  @ sofia:
  Jo, man koncentrerade sig på proteinförsörjningen, och kopplade på tunnelsynen. Vilket protein var billigast och mest lättillgängligt – jo självdöda kor – jättebra! det tar vi!!!

  Får mig att tänka på någon form av ”reinkarnation light” för kor – var dessa människor buddister?

 30. 30

  LCHF skulle byta namn till LCNF (N skulle stå för normalt, nyttigt, naturligt) Då skulle folk inte reta upp sej på H (high, högt). Jag äter Låg-Kolhydrat-Naturligt-Fett..

  Jag äter inte mer fett nu än tidigare. I och med att mackorna inte finns längre så är smörgåsfettet borta. Det fettet finns nu i såser och att steka i. Omfördelning bara. 🙂

 31. 31

  @ Dacke:
  Utmärkt vinkel, vilken stämmer med ACCORDstudien och därför verkar trolig.
  Om du får fram ytterligare referens till dosproportionerliga skadeverkningar av insulin, som tombola frågar efter, posta gärna även till artikeln ifråga i Dagens Medicin !
  Blev det kommentarsstopp där efter min kommentar?
  Någon som försökt ?

 32. 32

  @ Guzzen:
  Det är väl inte så mycket fett i mackor? Beror väl på vad man har på dem i och för sig. Men själva brödet är väl mest kolhydrater, socker ? Är det vitt bröd så är det ju riktigt dåligt. Har själv slutat med vitt och grovt bröd. Nu blir det lite Finn Crisp(gjort på råg) för att ha något att tugga på 🙂

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Guzzen:
  Det går inte att byta namn på LCHF, men var och en använder förstås det namn den vill.
  Orsaken till valet av bokstäver var insikten att kolhydrater är skadliga, men naturligt mättat fett är nyttigt, i lagom dos. Man får tala om för folk som undrar att det handlar förstås inte om att äta överskott, utan bara precis den mängd fett vi behöver för att ersätta de kolhydrater vi inte äter.

 34. 34

  Utbildning lång eller kort spelar ingen roll, logiskt tänkande föds du med. Sen om utbildningen består av ”korvstoppning” så tar du död på kreativiteten. Kanske med hjälp av Läraren som inte vill ha något ifrågandesättande.
  Tänka själv är inte tillåtet.

 35. 35

  @ Annika Dahlqvist:
  Själv brukar jag använda Lowcarb när jag pratar med nya människor.
  De brukar då ofta nämna ditt namn vilket händer i 9 fall av 10.
  Med bara LC är det enklast för då slipper man fokuseringen på fett – det avhandlas senare efter att alla fördelarna räknats upp – det är effektivast så,,,,

 36. 36

  Annika! Du är bäst!!!!!!! Naturligtvis förstår jag att det inte går att byta namn på LCHF. Tänkte bara att alla fetträdda skulle fatta något. Läser allt du skriver. Så bra information.
  Tack ! 🙂

 37. 37

  Nathan, naturligtvis menade jag fettet som ligger på brödet! 2 tsk smör och en skiva ost på 6-8 brödskivar om dagen blir en del fett ju. Det blir cirka 150 kalorier x 7 = drygt 1000 kalorier (fett). Jag menade att det försvinner om jag inte äter smörgåsar. Det fettet hamnar i matlagningen i stället. Mjöl socker, ris och grönsaker under jord ÄTER vi inte längre. Någon potatis vid festliga tillfällen om jag blir bjuden. Menade att jag inte höjt min fettkonsumtion. Däremot tagit bort nästan alla kolhydrater. 🙂 Ha det gott med LCHF.

 38. 38

  @ Tombola:
  Denhär kommentaren om galnako-sjukan fick jag via en radiointervju med en av forskarna runt proteinfoder till kor. Det var länge sedan och jag har väldigt svårt att komma ihåg namn. Han blev dragen ut i rampljuset, när galnako-sjukan var som hetast. Att försöka bota insulinresistens genom att sätta dit en ny pankreas är lika stupidt som att sätta på ny hud på ett malignt melanom – det är att behandla symptom isf att ta hand om grundorsaken.

 39. 39

  Erfarenhetsmässigt så behandlas aldrig grundorsaken, utan symptomen spacklas över av allehanda kemiska preparat ( läkemedel )

 40. 40

  38 @ Dacke:
  Ja – det är helt självklart det du säger om pankreas – men inte för alla!

  Jag får nog ta mig en titt på dr Rosendale – det verkar vara där du hämtar mycket av din kunskap – dina inlägg har fått många 25-öringar att trilla ned,,,!

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  @ 38 Dacke och Tombola:
  Jag har inte hört om att man transplanterar pancreas på T2-or. Det gäller bara T1-or.

 42. 42

  @ Annika Dahlqvist:
  Så är det nog – faktum är att de kanske kommer i ett bättre läge framöver än T2?

  MEN – många T1 är ju oxå T2 med den stilen på ätandet som gäller idag,,,,

 43. 43

  @ Tombola:

  Här har Du en bra länk:

  https://drrosedale.com

  Lycka till!

 44. 44

  @ Annika Dahlqvist:
  Det är svårt att tolka, vad de menar, när de pratar svävande om kirurgi vid bristande blodsockerkontroll. I de absolut flesta fallen gäller detta förhållande insulinresistenta t2.

 45. 45

  @ Dacke:
  Till DB-1orna används redan insulinpump, vilket betyder att det nya konstycket att ”..kapa en 25 årig sjukdom med en 20 timmars operation” vore irrelevant om det gällde ettor. Sådan installation ej ovanlig och ej särskilt riskfylld. Alltså sikt-ar/-ade de på DB-2orna, om där finns något vett överhuvudtaget. Varför detta är helt vettlöst, se min kommentar #1 ovan.

 46. 46

  Enligt artikeln siktade man på 1:orna med transplantationer och på 2:orna med gbp-operationer.

  Både transplantation av pankreas och av cellöar har växt fram som ett alternativ för patienter med typ 1-diabetes.
  Användning av överviktskirurgi vid typ 2-diabetes har använts och diskuterats allt mer på senare år.

  Redan i januari var gbp-operatörerna ute och fiskade efter fler operationstillfällen genom att ta högt insulin som indikation för operation.

  https://bertillind.wordpress.com/2013/01/21/hogt-insulin-indikation-for-gastric-bypass/

 47. 47

  Jag hoppas att människor väljer lchf i stället för viktoperation. Min man har gått ner 50 kg på drygt 2 år med njutmetoden. Dessutom slipper han äta små, små portioner för att fortsätta att hålla sig smal. Flera i vår närhet har gjort operationen och är nu nästan lika tjocka som innan. Det går nämligen!!!

 48. 48

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa