Dagens diabetesregim hjälper inte diabetiker

Ann Fernholm skriver klarspråk i sin blogg.
Studien Look AHEAD visar att dagens diabetesregim inte hjälper diabetiker. De får inte mindre hjärtinfarkt av att äta fettsnålt och fiberrikt och att motionera mera, och att gå ner i vikt.

Dagens diabetesregim är katastrofalt misslyckad. Den allra mest framträdande punkten i den regimen är avrådandet från mättat fett.

Så fort någon talar om att diabetiker ska undvika fett, särskilt mättat fett, tala om att studien Look AHEAD har bevisat att den regimen är misslyckad.
LCHF har i stället alla chanser att hjälpa diabetiker, genom att den sänker deras blodsocker och insulinbehov.
Minskar inflammationen i deras kroppar, vilket minskar risken för plackbildning och hjärtinfarkt.

 

Comments

 1. 1
 2. 2
 3. 3

  @ tombola:
  Jodå, A,D,E och K -vitaminer är fettlösliga, plus betakaroten och en del mineraler som jag inte har koll på.
  Gissar att t.o.m. osteoporosis hänger ihop med lågfetts mat, och/eller felfett=omega-6 och vegetabiliskt omega-3 fett.
  Alltså med lättmjölk lär hela(?) D-vitamintillsatsen åka rakt igenom samtidigt som lite hunger av den fettlösa ”vita läsken”skapar. Skummjölk var/är mycket effektivt för att se till att grisar äter nästan jämt så att de blir snabbt feta, före slakt!

 4. 4

  @ stenbj:
  Att grisar fick skummjölk visste jag men inte varför,,,,,,

  Om man äter fettsnålt – kan detta innebära att man inte kan tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer?

  Det råder knappast någon tvivel om att D-vitamin verkligen påverkar blodsocker, insulinkänslighet och i förlängningen BMI – Mats Humble skriver en del om detta och många andra och själv har jag fått dramatiska förbättringar av D-vitamintillskott, lyftet tog ungefär en vecka efter drygt 5 månaders tillskott 15000 IE om dagen, ledvärk och ömhet i muskler försvann i stort sett helt och mitt långtids socker har gått ned ytterliggare och det kommer nog att minska ännu mera,,,,,,

  Jag har ingen annan förklaring till varför jag skulle få sådana förbättringar – det är knappast placebo,,,,

 5. 5

  @ stenbj:
  Mycket intressant med de fettlösliga vitaminerna. Som jag har förstått det så krävs vitamin D, K2 och kanske E samt magnesium och lagom med kalcium för att bygga ett starkt skelett med mineraler.

  Om nu alla dessa vitaminer är fettlösliga och man äter fettsnålt så kan det liksom inte fungera särskilt bra och man får istället kalkutfällningar på fel ställen i kroppen. Tandsten är väl den minst skadliga av dessa kalkutfällningar men absolut enklast att kolla upp. (Känn efter mha tandtråd mellan framtänderna i underkäken)

  För min del har nybildandet av tandsten upphört efter att jag börjat med magnesium 500 mg och vitamin D3 2000 IE. Planerade i våras att gå till tandhygienisten under denna höst men nu verkar det som att jag kan skjuta det på framtiden.

  Det finns påståenden om att tar man både D3 och magnesium så kommer kalkutfällningarna att minska men det märker jag väl om ett halvår eller så på om jag har kvar någon tandsten?

 6. 6

  @ Pingo:
  Kokosolja i någon form verkar göra underverk för tänderna – prova i kaffet eller på annat sätt,,,

  Letar man dagsdoser för D verkar många vara inne på 4000 – 5000 IE/dagligen – är inte 2000 IE för lite?

 7. 7

  @ Tombola:
  Jo nog är 2000 IE lite men vi har ju ännu sol och sommar så jag räknar med att jag får lite av solen också. Om en månad eller så går jag upp till 4000 IE tills vårsolen börjar komma.

  Jag är 59 år så då ska kroppens förmåga att bilda D vitamin från solen bara vara en tredjedel eller så jämfört med en ung människa.

 8. 8

  Så varför får vi inte läsa om detta på Aftonnbladets löpsedel.Kan det vara för att det ju inte alls är någon nyhet?

  Situationen leder till ett dilemma för personer som vill vara hederliga och människovänliga men artiga. Hur skall man agera när man hamnar i ett informationsmöte som sprider den gängse läran för en grupp patienter?

 9. 9

  stenbj Skrev:

  Skummjölk var/är mycket effektivt för att se till att grisar äter näsatn jämt så att de blir snabbt feta, före slakt!

  Det där hade vi faktiskt en text om. Den kan läsas när man nu klickar ”Piltson” ovan. (Där kan det ligga lite olika texter beroende på just aktuellt intresse.)

 10. 10

  @ Piltson:
  I texten står det om skrovliga armbågar som jag känner igen. På vänster armbåge var den rejält skrovlig och är nu hur fin som helst.

 11. 11

  @tombola: Glädjande att en professor på KI intresserat sig för sambandet med D-vitaminstatus och diabetes!

 12. 12

  @ Gunnar:
  Humble är en skicklig pedagog & författare, det går rätt så bra att ta del av hans alster utan läkarexamen. Men som ren amatör måste man välja ut personer man litar på och Humble är definitivt en sådan person – det är ju omöjligt att själv besitta expert kunskaper inom kost området.

  Efter att ha börjat med tillskott av D-vitamin, mycket tack vare Humbles lysande artiklar har jag fått en hälsoförbättring av minst samma kaliber. som då jag började med LCHF,,,,,

  Jag får nog skicka honom ett mail som tack – vi är ju ganska duktiga på att ta fram släggan när någon dignitet klantat sig – tror nu att det kanske vore på sin plats att istället börja ägna den energin åt att ge positiva genmälen till de som gör ett utmärkt jobb!

  Ja just det – förutom att blivit kvitt inflammationer har jag fått en bättre syn – det beror sannolikt på tillskottet av D-vitamin – jag behöver inte längre svaga glas för att se textremsan på TV,,,,

  Och jag tycker det blir lite bättre för varje dag som går, jag tror stenhårt på att D vitaminer sänker blodsockret!!!

 13. 13

  förvånar mig inte ett dugg, jag har läst många rapporter om detta mirakel vitamin,,,,

  https://www.kostdoktorn.se/tillskott-av-d-vitamin-ar-bra-vid-graviditet

 14. 14
  Ann Kristin säger

  @ tombola:
  Jag börjar se resultat av mina tre D3kapslar per dag, i form av förbättrad syn (hade en begynnande gula fläckenproblematik) och faktiskt, den senaste veckan mindre värk, pepparpeppar…tack till dig och andra här för stöd och råd. Det ser bra ut nu…

 15. 15

  @ Ann Kristin:
  För mig hände dramatiska förbättringar i knäna under en vecka, de hade varit rejält inflammerade och dessutom varit med om en del kollisioner på mc – jag hade köpt nyponpulver vid den tiden dessa burkar är ännu inte öppnade,,,,

  Och helt plötsligt upptäckte jag mig gå på en vass grusgång barfota utan några som helst problem – det hade jag inte gjort på minst 30 år,,,

  Misstänker att alla som lider av fibromyalgi (skum diagnos som jag personligen tror är en läckande tarm!!) tror jag skulle ha glädje av D-vitamin,,,

  Och en del andra förbättringar som inte direkt men indirekt berör kvinnor – men det har vi ju avhandlat redan 🙂

 16. 16

  @ Pingo:

  Oj, vad roligt med besked från en som bekräftar att Piltsons predikande stämmer med verkligheten!

 17. 17

  Beträffande ämnet – Dagens diabetikervård har misslyckats, enligt ”look ahead studien”.
  I sammanhanget bör nämnas att man även provat ”aggressiv diabetesbehandling” i den sk ACCORD studien. Efter ett par år visade det sig att dödsfallen ökade i gruppen som fick den aggressiva behandlingen så att studien avbröts.
  Alltså alla behandlingar som inte minskar kolhydratsintaget har nu klart dokumenterats ej fungera. En naturlig fråga i sammanhanget blir ”hur var det innan” dom nuvarande insulindränkta behandligsråden tillkom någon gång på 1960-talet? (läs Ralf Sundbergs beskrivning av hur dessa framfuskades ! (hittar ej länk)) Och hur var det innan insulinbehandling kunde sättas in på 1930(?) talet ?
  Gissar alltså att det nuvarande sk normalförloppet är en följdeffekt av insättning av generell insulinbehandling till Diabetiker typ 2 . Alltså hur vanligt var det med amputationer och 10-15 års kortare livstid för de som fick diabetes typ 2 före 1960 och före insulinet, och alltså behandlade med lågkolhydratkost ?
  Insulinet var ju klart en mirakelmedicin för diabetes-ettorna som ofta kunde svälta ihjäl utan det. Det borde tydligen ha stannat där.

 18. 18

  @ stenbj:
  Åter till ämnet, jag är ganska duktig att hamna OT men jag har fått mitt nick p g a detta för länge sedan, mina kollegor på en svensk biltillverkare tyckte jag var som ett lotterihjul när kreativiteten var som bäst – det är 30 år sedan jag slutade där men de håller fortfarande på att verkställa min idéer enligt rapporter därifrån – för en del tar det lång tid att fatta det självklara, gäller oxå andra områden än kost,,,,

  ____________________

  Förr var det ju frågan om riktig åldersdiabetes – det kom i mogen ålder och de nyfödda på den tiden var inte redan insulin resistenta som nyfödda,,,,

  Kanske hann naturalförloppet aldrig att utvecklas?

  Har läst en bok om diabetes genom tiderna – kanske dags att åter låna denna (finns inte längre i tryck).

  Har en äldre släkting som är sjuksyster av den riktigt gamla sorten och vars kroppsspråk påminner om en östtysk gränsvakt (ingen har sett henne le), hon hävdar att det var kost behandling fram till 1970 och sedan ”vanlig” mat, jag har hittat lite gamla broschyrer från 70-talet och det är mycket bröd och potatis i den men det ska ju vara fullkorn så klart,,,,

  Jag tror man på 70-talet var ganska duktig på att snabbt skriva ut insulin, ett lågintensivt mordförsök som verkar ha ökat i popularitet igen. En ny T2 har ju ofta en bra insulin produktion som räcker till om man inte vräker i sig kolhydrater som en gödgris,,,,

  Men titta på bolagens reklam och då speciellt den läkare som fått ett rundligt gage för att undanhåll hälften av sanningen – detta nämner de aldrig,,,,,

 19. 19

  @ stenbj:
  Att ge en t2 insulin är tveksamt, så länge den egna insulinproduktionen fortfarande uppgår till minst hälften av vad en frisk person kan åstadkomma. Eftersom t2-an är insulinresistent ger det extra insulinet lite förbättring av blodsockret, men på köpet får man accelererande skador av höga insulinnivåer i hela kroppen. Det är alltså en behandling av symptom, inte av sjukdommen, som är insulinresistens. Lågkolhydratkost med fett som kompensation för energibortfallet, dvs LCHF ger idel fördelar, vilket det vittnas om ofta här på bloggen.

  Lite OT, men ändå kul, när vi talar om socker. Har just fått ett par getter, som mjölkar för dåligt för att få leva vidare hos en ostproducent. Getterna ger tillsammans ca 1/2 liter per dag. Men viklen mjölk!!! Mjuk och gräddig i smaken och nästan helt laktosfri. Tar man den i sitt kaffe, smakar det mera kaffe än vanligt. Getost äter jag dagligen, men mjölken är en helt ny upplevelse!

 20. 20

  Läs på http://www.kostdemokrati.se vad hjärtkirurgen Dwight Lundell med 25 års erfarenhet säger.

 21. 21

  ”LCHF har i stället alla chanser att hjälpa diabetiker, genom att den sänker deras blodsocker och insulinbehov.
  Minskar inflammationen i deras kroppar, vilket minskar risken för plackbildning och hjärtinfarkt.”

  Japp…

 22. 22

  @ Josef Boberg:
  och så lite D-vitaminer på det,,,,

 23. 23

  @ Dacke:
  Håller helt med. Har du några bra referenser till ”…accelererande skador av höga insulinnivåer i hela kroppen..”, dela gärna med dig !
  Beträffande getter: Enastående, måste prova med nyttohusdjur själv !
  Har du provat att göra filbunke på getmjölken? När vi var små på sommaren på landet fick vi det på mornarna, gjord på mjölk direkt från lokala kor. Finaste frukosten någonsin som vi aldrig glömmer !

  Väl kontrollerade getter kan dessutom vara utmärkt för att hålla snårig skogs och ängsmark ren.
  Man behöver bara inhägna dom på området man vill ha rensat och snabbt äter dom upp i stort sett allt smått som växer! Utmärkt skogsbrandskydd som drabbade länder ignorerar till sin läst.
  Getternas spillning bör även förbättra jorden så att träden växer till något bättre och även håller fukt längre när humusskiktet ökas.
  Men om getter släpps fria kan dom äta av allt som växer så det gäller att hålla ordning!

 24. 24

  @ stenbj:
  verkan av för högt insulin är väl allmängods i for bl@om av viktökning, igensatta ledningar och annat smått och gott,,,

 25. 25

  @ tombola: Visst ser även jag det så. T.ex finns det flera studier som visar att högt fasteinsulin jämfört med dom vanliga riskfaktorerna visar sig allra farligast i form av risk för hjärtattack eller stroke, med klara marginaler!
  Skadeverkningar av högt blodsocker är väldokumenterade inklusive mekanismer. Men hur ser motsvarande ut för höga insulinhalter ? Har läst att det höga insulinet hjälper till att lagra in dåligheter i kärlväggar men jag har inte sett några konkreta studier på det. Hur sker skadorna alltså? ACCORD-studien visae klart att mer insulin och bättre blodsocker förvärrade överlevnaden för de stackars försökskaninerna, ursäkta diabetikerna som man testade sina ideer in England på.

  Har en utmärkt sammanställning med referenser om skadeverkningarna om högt blodsocker som jag tänkte gå igenom och översätta. Tycker bara att vi bör organisera våra fakta lite bättre.

 26. 26

  Tombola Skrev:

  och så lite D-vitaminer på det,,,,

  Japp…

 27. 27

  @ stenbj:
  Att till varje pris sänka blodtryck & blodsocker med mycket piller är nog tveksamt, blodtrycket i all synnerhet eftersom det till stor del är siffror påhittade av industrin,,,

  Nu är jag inte i ”branchen” men tycka får man ju ännu ett tag till trots att överhetens dödgrävare protesterar – minst 80% äter blodtrycksmedicin utan orsak, det handlar om ”white coat tension” och sanslösa målvärden utan vetenskaplig grund. Värt att notera är att man på de flesta vårdcentraler INTE följer de regler som finns hur blodtrycket skall mätas – upp med receptblocket bara, helt utan eftertanke,,,,

  Värst är det för de äldre som är halvt berusade av sina eländiga piller, rätt som det är stuper de av yrsel, bryter ben och så tar det livet slut kanske 5 år för tidigt – varför i h-e skall en människa som är 79 äta piller för en marginell förhöjning av trycket??

  Den nya trenden att starta direkt med insulin för nya T2 betraktar jag som ett inkompetent och långsamt mordförsök, se istället till att vederbörande äter LCHF och går ned i vikt (behövs nog i minst 80% av fallen) – viktminskning blir ju omöjlig om man till en redan tidigare hög insulinnivå pytsar i ännu mera insulin,,,,

  Begriper inte hur läkare och annan sjuk personal kunnat bli så korkade – själv känner jag till en diabetessyster som trugar på sina objekt potatis & bröd – är hon rädd för att bli arbetslös, är hon mutad av industrin eller är hon bara korkad och hjärntvättad?

  Vi betalar ju skatt för att få en inrättning som skall fungera som hjälp men de gör sitt bästa för att ta livet av oss!

  Tror vi måste börja med att se till att varje ny T2 som inte upplyses om LCHF vid kontakten med sjuka vården gör en anmälan. Själv är jag värmlänning och råkar bo mitt mellan de båda hysteriska dietister som anmälde Annika till Socialstyrelsen – man skäms som värmlänning över sånt elände men det kanske är dags att patrasket i de vita rockarna får samma behandling när de undanhåller folk kunskaper som skulle göra dem friska helt utan piller! det hjälper inte i det enskilda fallet men skapar uppmärksamhet nog för att folk skall få upp ögonen på vad som sker!

  För läser man denna smörja förstår man att det är långt kvar innan deras sunkiga åsikter försvinner,,,

  https://nwt.se/article54018.ece

 28. 28

  Tydligen så blir man blockerad om man försöker besöka NWT på normalt sätt enligt länken ovan, redaktionen vill börja ha betalt för gårdagens nyheter numera – det finns ”onormala” sätt oxå att läsa tidningen utan kostnad men detta skall inte avhandlas här,,,,

  Men ännu bättre är nog Kostdoktorns sammanfattning där han dessutom blir beskylld för att ha sovit sig igenom sin utbildning:

  https://www.kostdoktorn.se/marlene-olivares-dahlby-mytspridande-dietist

 29. 29

  @ Tombola: ” Själv är jag värmlänning och råkar bo mitt mellan de båda hysteriska dietister som anmälde Annika till Socialstyrelsen – man skäms som värmlänning över sånt elände men det kanske är dags att patrasket i de vita rockarna får samma behandling när de undanhåller folk kunskaper som skulle göra dem friska helt utan piller! det hjälper inte i det enskilda fallet men skapar uppmärksamhet nog för att folk skall få upp ögonen på vad som sker!”

  Bravo!!! I arla morgonstund hittar man numera alltid friska vindar och intressanta synpunkter på denna Annikas livsviktiga mötesplats. Tack!

  Både dr Annika/ dr Andreas har under lång tid varit och är fortfarande utsatta för diverse fula påhopp och härskartekniker. Nu är det hög tid att vanliga konsumenter/vårdtagare blir upplysta om vad som försiggår så att man vågar börjar ställa krav på saklig information i kostfrågor tillika relevant vård.

  Om sockrets skadeverkningar upplyste John Yudkin (men han blev nerklubbad av Ancel Keys finansiärer) redan för ett halvt sekel sedan: ”Att det är nyttigt att äta det som är gott var sant så länge människan inte hade börjat tillverka livsmedel”.

  Man skulle kanske kunna tillägga … så länge man inte hade börjat tillverka livsmedel och mediciner 😉

  För ett halvt sekel sedan kunde professor John Yudkin uttrycka sin tacksamhet mot alla de livsmedels- och läkemedelsfirmor som under tjugofem års tid gett honom helhjärtat stöd under uppbyggnaden av avdelningen för näringsfysiologi vid Queen Elisabeth Collage TROTS att hans forskningsresultat många gånger inte stod i enlighet med deras intressen.

  Nu är andra tider. Enda chansen till förändring är att dagens livsmedels-, läkemedels- och sjukvårdindustri ifrågasätts å det kraftigaste.

  För att använda ditt eget upprop. ”På dom bara” =)

 30. 30
  Ann Kristin säger

  Jag fortsätter lite OT, eftersom jag också har en massa tankar som far åt olika håll…geten är ett underbart och klokt djur! Både farmor och mormor var getfarmare i Ångermanland, och det var det första jag skaffade till äldste sonen (detta var innan gluten/laktos/mjölkproteinproblemen, man fick tänka själv) eftersom ”gammal” kunskap sa att de som inte tålde komjölk kunde tåla getmjölk.

  Han blev frisk och är nu en präktig man i sina bästa år. De andra barnen fick också getmjölk, förstås. Efter sex års ålder provade vi om grabben tålde komjölk, och skaffade sedan ko.

  När jag blir friskare och maken inte jobbar så mycket vill jag ha afrikanska dvärggetter, ett bedårande djur, och lagom stor produktion. Osten är ju sannerligen fantastisk, jag är uppfödd på den, samt getmessmör. Jag kan också tänka mig en Dexterko (liten ras) eller Higland cattle (tålig köttdjursras) samt en lama som vaktar mot varg 😉 Som ni ser finns det gott om idéer, och maken suckar.

 31. 31
  Professor Göran säger

  @ Ann Kristin:

  Vi är faktiskt lite sugna på att flytta upp i landet och skaffa något ställe där vi kan ha några djur. Det där med lamadjur verkar vara ett ”säkert kort”.

 32. 32

  @ sofia:
  Det var Vilhem Moberg som myntade uttrycket ”På dom bara!”,,,

  Det finns mycket kul att läsa om denne lysande författare – vad många inte vet om är att han oxå var en mycket skicklig journalist!

  Många historier finns om honom – han ansågs nog vara en bråkmakare av etablissemanget men han var juste och rättvis men skrädde inte orden då det behövdes!

  Ett besök på hans museum i Växsjö rekommenderas, först svart vanlig text, sedan versaler innan han bytte till både rött färgband och versaler, man kan nästan se hur han ”hamrade” fram sitt budskap,,,

  För övrigt tycker jag att Annika & Vilhem har många egenskaper som liknar varandra!

 33. 33

  @ Professor Göran:
  Det finns ställen inte alltför långt norrut där ni i stort sett får hus & mark nästan gratis, där finns inga jobb, affärer eller dagis men vem behöver det?

  Jag gjorde nyss en resa T/R Luleå och det fanns massor med till salu-skyltar i inlandet – tyvärr oxå en hel del mygg,,,

 34. 34

  @ Tombola:

  Jag vet att det var Vilhelm och tycker att det är bra att du har fattat stafettpinnen 🙂

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 27 Tombola:
  Look AHEAD- studien visade att viktnedgång i sig inte förbättrade hälsoprognosen för diabetikerna. Sannolikt ger den kost som är bra för diabetikerna, dvs lågkolhydrat, som bieffekt även viktnedgång.

 36. 36

  @ Annika Dahlqvist:
  Nu menar inte jag något hekto mer eller mindre vilket är sånt som de sysslar med på vissa delar av Karolinska utan rejäla nedgångar,,,

  Går någon ned från 130 till 120 gör det knappast någon större skillnad.

  Inte heller om någon går ned från 80 till 77 kg.

  Men om någon går ned från 130 till 80 så gör det stor skillnad för en diabetiker – det ska ju vara nedgångar värda namnet,,,,

  Men ponera att 2 exakt lika diabetespersoner förutom vikten som är 80 repektive 100 kg jämförs

  Om personen som väger 80 äter lågfett medan 100 kg personen äter LCHF tror jag nog att den tyngre personen lever betydligt nyttiggare – dessutom vet vi vad som händer i praktiken, den på 80 tenderar att gå upp medan 100 kg sannolikt går ned,,,,

  Möjligen behöver den tyngre lite starthjälp i form av Metformin så att han kommer ur sin ”viktfälla”?

  Så fungerade det i alla fall i mitt fall och jag har laborerat lite med mängden Metforminet vid olika vikter, när jag ätit för lite Metformin har jag ökat i vikt – det är helt logiskt.

  Och naturligtvis har behovet av Metformin minskat med varje kg som försvunnit – det behövs allt lägre doser vilket oxå är helt logiskt då en insulinresistent lever blir bättre med minskad övervikt, en fettlever är reversibel till cika 80 – 90% – ska bli intressant att se vid vilken vikt som jag under högtidliga former kan gräva ned pillerburken för gott, nu är det faktiskt över 1 vecka sedan jag öppnade den sist. Ägnade jag mig åt 30 minuters hård motion dagligen skulle jag nog redan idag ta fram spaden men just nu är det jobb mellan 4 på morgonen till 22 som gäller förutom de gånger jag kör 1 till 2 dygn nonstop – sånt hade jag inte orkat utan LCHF,,,,

  Jag är nog helt övertygad om att det är tillskottet av D-vitamin + periodisk fasta som nu oxå visar sig i ett allt lägre långtidssocker – mera D-vitaminer till alla således och PF är ju egentligen något helt naturligt,,,,

 37. 37
  Lennart N. säger

  @ Professor Göran:
  Har en liten besättning Gutefår sedan 1997. En härdig lättskött ras som ger ett mycket välsmakande kött och fina skinn.

  Jag kommer att var ”djurfri” under minst en vinter f.o.m. i höst och kanske fortsätter detta tillstånd fram till pensionen om några år? Har inte riktigt bestämt mig ännu.

  Därefter fattas beslut (om orken finns) att ev. skaffa nya djur och som nr.1 på listan står i så fall nöt av rasen Rödkulla. En eller ett par kor med kalvar av denna ras skulle passa bra på våra marker och förmodligen ge ett ypperligt kött eftersom kraftfoder och annat tillskott blir mer eller mindre bannlyst. Möjligheten att få en slurk opastöriserad och ohomogeniserad mjölk då och då är också väldigt lockande!

  Se (vilande) hemsida: http://www.askforit.nu

 38. 38

  Björn Hammarskjölds artikel

  https://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/08/25/bestam-sjalv-och-skilj-pa-ketos-och-ketoacidos/

  är en av de mest pedagogiska utskåpningarna av SLVs kostråd som jag läst.

 39. 39

  @ Helge:

  Björn är bra och pensionerad så han kan säga vad han tycker!

  Här finns mera – jag läste igenom allt för en tid sedan – dags att ta en repris?

  https://kostkunskap.blogg.se/

 40. 40

  Apropå råd till diabetiker:

  Min mor fick i mitten av 80-talet som nybliven pensionär diagnosen glukosintolerant och fick råd hur hon skulle äta.

  Vad som sas om socker vet jag inte, men hon hade helt klart för sig redan tidigare, att diabetiker inte ska äta socker, så det åt hon aldrig mer. Potatis skulle bara ätas ibland, och inte vitt bröd, utan fullkorn.

  Hon följde råden till punkt och pricka, gick ner i vikt (några kilo), och fick aldrig diabetes.

 41. 41

  @Tombola Tack!

  Jag visste inte ens att Björn Hammarskjöld hade en hemsida. Men nu skall jag plöja igenom den!
  Han hamnar i närheten av https://blogg.ralfsundberg.se/#category1 bland mina bokmärken.

 42. 42

  @ stenbj:
  23
  Jag öser ur en källa vid namn Ron Rosedale bl a. Men det finns ett rätt stort motstånd mot att ifrågasätta insulinet på samma sätt som det finns stort motstånd mot att ifrågasätta kolhydraterna. Den etablerade sanningen är ju att fett är livsfarligt, kolhydrater är nödvändiga och Insulin också, vilket dessutom är sant, men bara till viss grad!

 43. 43

  Tänk om man kunde bita huvudet av Skam och studera kolhydratrestriktiv fettberikad kost i en arm av en undersökning, som denna. Då skulle man säkert finna intressanta skillnader. Men det aktar man sig noga för. Stackars deltagare, som tvingats svälta lång tid utan att bil påtagligt friskare. Att man uppnått vissa små förbättringar beror säkert på att svältkost innebär mindre absolutintag av kolhydrater.

 44. 44

  @ Ann Kristin:
  Ja, men se upp för mesosten! Den är för söt för en insulinresistent person.

 45. 45

  Helge Skrev:

  @Tombola Tack!

  Jag visste inte ens att Björn Hammarskjöld hade en hemsida. Men nu skall jag plöja igenom den!
  Han hamnar i närheten av https://blogg.ralfsundberg.se/#category1 bland mina bokmärken.

  Du kommer att kunna se fram emot några timmars trevlig läsning. Björn är både kunnig och listig och vänder på saker – oxfile är billigast och gurka dyrast,,,,

  Dessutom gillar jag skribenter som vässar sina pennor ofta,,,,

 46. 46
  Ann Kristin säger

  @ Dacke:
  Naturligtvis. Den åt jag som liten. I dagens läge skulle jag ge vasslen till en gris.

 47. 47

  @ Ann Kristin:
  Precis som vår getleverantör. Hon har 4 grisar i en hage i en liten sluttning utför i förhållande till sitt mejeri. Dit rinner vasslen med hjälp av gravitationen genom ett plaströr.

 48. 48

  @ Tombola:
  ”Jag gjorde nyss en resa T/R Luleå och det fanns massor med till salu-skyltar i inlandet – tyvärr oxå en hel del mygg,,,”

  Ja, just det,hehe. Men då finns ju Djungelolja och då slipper man myggen. (Myggmedlet Mygga är så gott som värdelöst i myggrika trakter), Annars så är Norrland fantastiskt!

 49. 49

  @ Tombola: ”Jag gjorde nyss en resa T/R Luleå och det fanns massor med till salu-skyltar i inlandet – tyvärr oxå en hel del mygg,,,”

  LCHF anhängare har definitivt något att lära sig av ”norrländska myggor” … de fortsätter att bitas hur mycket man (etablissemanget) på olika sätt säger åt dem att ge upp och sluta bitas …

 50. 50

  Bodil Jönsson tycker att Uffe Ravnskov har framtiden för sig!

  https://www.woxnerud.se/filarkiv/PDF%20-%20Artiklar/kolesterolmyten%20B%20J%C3%B6nsson.pdf

 51. 51

  sofia Skrev:

  Bodil Jönsson tycker att Uffe Ravnskov har framtiden för sig!

  https://www.woxnerud.se/filarkiv/PDF%20-%20Artiklar/kolesterolmyten%20B%20J%C3%B6nsson.pdf

  Läsvärd artikel!
  Härligt att det finns professorer som är ”openminded”! Fast det krävs kanske att de inte har någon medicinsk utbildning för att kunna tänka självständigt. Ja, undantag finns förstås……..

  OT Bodil har dessutom en så skön radioröst och är väldigt underhållande.

 52. 52

  @ LenaK:
  Det är alltid enklare att uttala sig om sådant som inte ligger i ens eget område, jag som tekniker kan ju säga saker om medicin/kost på ett sätt som t ex Annika inte kan, ingen förväntar sig att jag ska ha rätt kunskaper vilket man ju gör då det gäller en läkare,,,

  Bodil är dessutom kvinna vilket som regel men inte alltid betyder mindre prestige,,,

  Jag tror att vi måste börja tänka på att det är många duktiga människor som arbetar inom medicin och annat – de gör det i det tysta men fler och fler ”kommer ut” och gör sig hörda då deras arbetssituation är en katastrof!

  Jag skulle själv inte ha så mycket emot att ha en läkares lön men inte deras jobb, det räcker med att man någon gång tvingas besöka en vårdcentral för att övertyga sig om det – jag tror det är många läkare som är frustrerade, det dräller in simulanter och kolhydratförgiftade människor samt någon enstaka som är sjuk på riktigt hela dagarna – var det verkligen denna sörja som så många års studier skulle leda till?

  Några läkare tänker till och upptäcker att man kan bli frisk utan piller om man äter mat istället för det som industrin producerar, diabetes 2 och till viss del 1, IBS, fibromyalgi, viss depression, många cancerformer, högt blodtryck, hjulbenthet och trasiga tänder är egentligen inga riktiga sjukdomar utan symptom på felaktig kost.

  Skulle vi ta ett nationellt krafttag genom att införa riktig mat tror jag att vi skulle kunna sänka kostnaderna för sjukvården till hälften på 10 år.

  I analogi skulle detta innebära att läkemedelsindustrin skulle tvingas att halvera sin omsättning på samma tid – vi kunde ju börja med att avgifta de 800 000 svenskar som i onödan äter statiner – bara det är en rejäl besparing!

  Men vi håller ju på så gott det går – igår var jag till min granne med en burk D-vitamin som födelsedagspresent, tidigare pratade vi blodtryck och hon slutade medicinera efter att ha läst mina länkar – en amatör som jag ska inte dela ut medicinska råd men att visa adressen till våra bloggar är ju tillåtet. Till saken hör dock att människan har ett blodtryck om 120/80 vid 63 års ålder – varför skulle hon äta blodtrycksmedicin med dess biverkningar vilket hon gjorde i drygt 10 års tid?

  Även statinerna hamnade i soporna efter någon timmes läsning av Uffe Ravnskog´s artiklar – hon är fullt frisk (rethostan släppte då hon slutade med Enapril,,,,) och har utmärkta värden – varför statiner??

  Om några veckor ska jag in och testa mitt långtidssocker – om jag återigen blir uppmanad att börja äta bröd och potatis efter snart 9 års uppehåll kommer jag att lämna in en anmälan till Socialstyrelsen för deras totala inkompetens – tror fler borde fundera på liknande åtgärder!

  Det ligger en hund gravad här, det är något fel någonstans då vi som borde vara enbart vårdtagare ofta har bättre kunskaper än sjukvårdspersonalen själva – de korkade profosserna inkluderade!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa