ADA:s årsmöte juni -13

Tidningen Diabetes (Svenska Diabetesförbundets tidning) innehåller denna gång en rapport från ADA (American Diabetes Association):s årsmöte i juni 13.

En rapport från en studie där man jämfört diabetiker som fått mycket coaching i viktnedgång (kaloribantning) och träning, med en grupp med vanlig behandling. Efter nära 10 år sågs ingen skillnad i hjärtkärlsjukdom mellan grupperna, och man avbröt då studien.  (Look AHEAD)

Forskarna förklarade detta med att de ”vanliga” patienterna troligen fick mera blodfettsänkare, och därigenom kompenserade för livsstilsförändringarna. Hur seriöst är det att fantisera ihop en förklaring på det sättet? Det ger ju budskapet till diabetikerna att det viktiga är att äta mycket statiner.

Den riktiga tolkningen måste vara att intensiv lågfett- och lågkalori-regim och mycket fysisk träning inte minskar risken för hjärtkärlsjukdom för diabetiker.
Vad som minskar risken för hjärtsjukdom för diabetiker återstår att visa. Lågkolhydratkost bör testas även av mainstreamforskarna, men den är tabu. De får inte ens tänka tanken.

En annan rapport gällde en studie på kolhydraträkning. En grupp som beräknade dosen av insulin på hur mycket kolhydrater de åt jämfördes med konventionell insulinbehandling.
Ingen signifikant skillnad i HbA1c kunde ses mellan grupperna.

Kristine Bell, en av forskarna, kommenterar: – Men som läkare måste vi betona att basen för hur vi äter fortfarande är ett hälsosamt val av mat, och att insulinet ska matcha maten, snarare än att vi väljer bort mat som innehåller kolhydrater för att ta mindre insulin.

De använder alltså en studie där de räknar kolhydrater som ett argument emot lågkolhydratkost.
Det är ju inget som säger att de äter mindre kolhydrater för att de räknar dem.

Ann Fernholm har skrivit om Look AHEAD.

 

 

Comments

 1. 1

  Dessa rapporter påminner om talesättet ”det finns tre sorters osanningar; lögn, förbannad dikt och statistik”. Man skulle nästan kunna säga att ”det finns tre sorters osanningar, lögn, förbannad dikt och forskningsresultat. Med hänvisning till ”vetenskapliga resultat” verkar man idag kunna föra fram vilken poäng som helst beroende av hur man lägger upp studien/tolkar resultatet.

  Ett klassiskt exempel är Sovjetunionens officiella nyhetsbyrå som efter en prestigefylld idrottstävling proklamerade att ”Sovjetunionen kom på en hedrande andra plats medan USA kom näst sist”. Till historien hör att det endast var två tävlande, varför alltså USA vann och Sovjet förlorade.

 2. 2
  Helge Andersson säger

  Det påstås att vi blir allt mindre intelligenta, 15 enheter mindre idag i snitt jmf med för 100 år sen. När man läser hur forskningen av idag analyserar resultaten inom kost inser man att det förmodligen är sant, vi har blivit dummare.

 3. 3

  Det är ju inget som säger att de äter mindre kolhydrater för att de räknar dem.
  En mycket bra poäng du har där. 😉
  Som vanligt är det diabetesetablissemangets toppar som har tolkningsföreträde och då är det finjustering / ballans mellan blodsockernivå och insulinnivå som måste styras. De diabetiker som är beroende av sina specialister är de som kommer i kläm.
  Hur kan det vara att diabetiker först ska ge sig en dos medicin innan de äter, för att sedan försöka styra sitt blodsocker med mat och sockerpiller?
  Det enda som i princip kan höja ditt blodsocker är det som du äter och dricker. Så om du äter /dricker lågkolhydrat kan du kolla blodsockret i efterhand, efter måltiden, och därefter tillföra insulinet, om det ens behövs.

 4. 4

  Buisness as usual – det gäller att hålla insulinförsäljningen uppe och samtidigt se till att få lite merförsäljning på grund av naturalförloppet!

  Samtidigt måste man ju fråga sig hur korkad man måste vara för att få jobb som forskningsledare inom detta område? Men det gäller väl att hushålla med kunskaperna så att de räcker utan ansträngning ett helt liv?

  Men den här sunkiga studien och efterföljande habilt hopkomna bortförklaring passar väl diabetesförbundet bra så att dess styrelse kan åtnjuta förmånen av många medlemsavgifter?

  En liten tillbakablick kan vara på sin plats och minsann hittar man inte sitt eget klotter bland kommentarerna, tänk vad förmögen jag varit om man fått 10 öre för varje nedslag på den här bloggen,,,

  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/vill_diabetesf%C3%B6rbundet_aktivt_d%C3%B6da_sin

  För den som är intresserad av att tillhöra en seriös diabetesförening bör nog överväga ett bättre alternativ – mera info här:

  https://www.kostdoktorn.se/diabetesforening-ser-ljuset

  eller varför inte direkt:

  https://www.ssdf.nu/

 5. 5
  Ann Kristin säger

  @ Bertil Lind:
  Klockrent. För svårt för de skarpaste av vår hjärnor, eller möjligen de som har klättrat på karriärstegen…

 6. 6

  @ Bertil Lind:
  Glykoneogenesen Bertil – kolla upp vad som händer med den om du är insulinresistent,,,,

 7. 7

  @ Tombola:
  Så klart, men inte tillnärmelsevis så kraftiga utslag på mätaren som potatismos och saftkräm.

 8. 8
  Vox Humanae säger

  @ Bertil Lind:
  På strikt lchf kommer jag inte ner under 10 i blodsocker. Efter 2 dagars fasta kom jag ner till 9,3 så jo, glukoneogenesen kan ge kraftiga höjningar, om än i undantagsfall.

 9. 9

  7 @ Bertil Lind:
  Kanske inte för dig men andra kan få det,,,,

 10. 10

  @ Vox Humanae:
  Vad händer om du skulle äta kolhydratrik mat?
  När du äter strikt lchf, tar du ändå måltidsinsulin i förebyggande syfte?

  Jag är typ-2 men har aldrig medicinerat så jag är nyfiken.

 11. 11
  Professor Göran säger

  Jag är i princip emot konspirationsteorier men när det gäller diabetes så är sambandet mellan kolhydrater, insulin och blodsockerhalterna så otroligt elementärt så att man nästan måste tro att detta etablissemang antingen styrs av mentalt efterblivna personer eller genom en cynisk konspiration i maskopi med läkemedelsindustrin och det senare är tyvärr ett mer troligt scenario.

  Detta scenario erbjuder en typisk win-win-situation för alla utom de sockersjuka genom en ständig tillströmning av ”kunder” till sjukvården där diabetesjuksköterskorna, läkarna och kirurgerna får en lukrativ födkrok, diabetesföreningar får också en ständig tillströmning av medlemmar men bara så länge ingen inom konspirationen jobbar på att kunderna ska bli ”friska”. Den största vinnaren av alla och därför rimligen hjärnan bakom det hela är läkemedelsindustrin. 300 miljoner kunder är inte fy skam!

  För en ”normalt funtad” person så är detta en sjuk tankegång men inte desto mindre mer än rimlig.

 12. 12

  11 @ Professor Göran:
  Ditt bästa inlägg någonsin – mera tydligt än så kan det inte utryckas!

  Och så undrar en del varför vi kan bli lite irriterade då och då,,,,

 13. 13

  På den tiden jag jobbade med handikappmedel köpte jag in ”forsknings” – rapporter om rullstolar och dess användning (jag har gjort det i 3 kortare omgångar).

  Det visade sig att professorernas nivå på Göteborgs Universitet var sådan att de utredde lufttryckets inverkan på komfort och erforderlig drivkraft.

  Någon gång blev de så avancerade att de skrev om sittkomforten och dess parametrar men de kom aldrig fram till något resultat.

  Det visade sig efter ett tag att jag faktiskt var arbetskamrat med en av författarna (han var ergonom på forskningsinstitutet där vi båda arbetade) och han gav mig fakta om hans föregående arbetsgivare – ingen hade egentligen varit intresserad av att producera något vettigt utan hade jobbet som inkomstkälla och tidsfördriv och mycket riktigt så innehåll i stort sett varje värdelös rapport förslag till fortsatt ”forskning” – om bland annat lufttrycket inverkan,,,,

  Visst hade man gjort försök med spakdrift – en examensarbetare från Chalmers hade med hjälp av ett par 3-växlade cykelhjul under någon månads arbete kunnat konstatera att det var ”tekniskt omöjligt” och projektet lades ned i sin linda,,,

  Men handikapporganisationenrna då – undrade jag varpå min arbetskamrat beskrev deras funktion som en ”eländig sörja” som var nöjda med att få åka på något studiebesök med tillhörande förtäring någon gång då och då – de hade ingen som helst önskan om att dess medlemmar skulle få det bättre utan hade sitt engagemang som tidsfördriv och gratisluncher med profosser,,,

  Min dåvarande arbetskamrat avslutade med orden ”fråga gärna mig men blanda inte in mig i den f-e sörja som den branchen är nu när jag äntligen kommit därifrån”,,,,

  Tycker jag känner igen detta när jag läser om inlägget ovan, alla ingredienser finns, korkade forskare, mygelföreningar av varierande dignitet, tidningar med huvudlösa skribenter och sist men inte minst: förlorarna, de sockersjuka som helt i onödan får en låg livskvalité och en alltför tidig död tack vare en bunt korrumperade dödansare som gör sitt bästa för att undanhålla det alla på den här bloggen känner till: undvik socker & stärkelse och du får livet tillbaka utan eller med mycket mindre piller,,,,

  Personligen anser jag att undanhållandet av kunskapen om att undvika socker & stärkelse är av samma dignitet som ett långsamt, överlagt mord och det gäller oxå de läkare som i sin totala inkompetens skriver ut statiner, blodsockerhöjande blodtrycksmedicin samt insulin till en nydebuterad T2 UTAN att nämna lösningen – LCHF,,,,

  Märkligt nog så är det många inom vården som använder och rekommenderar LCHF, min tandhygenist säger rakt ut att tänderna mår bättre med LCHF – själv gick hon ned 13 kg (gissa vem som fick henne att börja med LCHF), apotekens personal pratar kost, många sjuksyrror pratar LCHF men INTE de läkare & sockersyrror som arbetar med diabetiker – det ligger en hund gravad här!!

 14. 14
  Lennart N. säger

  Det går uppenbarligen att göra politisk karriär om man är vegan, miljömupp, djurrättsaktivist eller bara allmänt korkad!!

  Hur lång tid skall det behöva ta innan en och annan ”LCHF-aktivist” visar sig på den politiska arenan?

 15. 15

  @ Lennart N.:
  Efter att ha provat på lite politik kan jag bara konstatera att det är så mycket korkat folk där att vettiga människor håller sig därifrån,,,

  Tror man måste vara förskolepedag för att göra sig förstådd bland politikerna – själv har jag bara stött på samma efterblivna attityd under min tid på universitetet – båda miljöerna verkar vara gedigna lekstugor för folk vars mål i livet är själva diskussionen – att erhålla resultat finns inte på agendan,,,

 16. 16

  @ Tombola:” Tror man måste vara förskolepedag för att göra sig förstådd bland politikerna …”

  Härligt med lite frisk luft bland kommentarerna! Dock har jag hört att det lyssnas dåligt på ”det andra könet” (de flesta förskolepedagoger hör dit) i politiken, men jag kan ju ha fel och det kan ju ha blivit bättre?

 17. 17
  Ann Kristin säger

  Naturligtvis är det pengarna som styr. Det genomsyrar hela vårt samhälle, från de som inga har till de som har mycket. Fattiga är inte ett dugg bättre än rika, möjligen är det lättare att förstå att man säljer ut sin heder i det läget.

  Därför har just vad man gör och inte gör för pengar blivit min värdemätare på människor. Vad är du beredd att göra för en krona till? Alla kan köpas, förmodligen även jag. Jag har bara aldrig blivit erbjuden så mycket pengar än 😉

  Tro nu inte att jag tycker att det är fel att tjäna pengar. Jag startade en byggfirma när jag inte kunde arbeta kvar som lärare, utan behövde kunna verka hemifrån. Men det måste finnas en moralisk kompass, inte pengar till varje pris. Jag blir verkligen inte förvånad över det som skrivs här, om forskarvärlden, om livsmedel- och läkemedelsindustrin osv.

  Mitt lilla enkla bidrag till underminering av detta känns oerhört bra, både att skippa skitmat, promota bra mat och bra bönder, vägra mediciner, vara påläst hos doktorn, ständigt föra fram lchf i sociala media och även så enkelt som när jag bjuder på middag…jag känner mig som en motståndsmänniska.

 18. 18
  Lennart N. säger

  @ Tombola:
  Ja, det handlar väl bara att från början ha de politiskt korrekta åsikterna och där hittar vi ju knappast åsikter som att man skall kunna äta sig mätt och frisk på mat som inte har passerat en jäkla massa kostnads- och ”ohälsoskapande” mellanhänder. Inte ens Miljöpartiet kan driva frågan eftersom den går stick i stäv med andra (för Miljöpartiet) ”viktiga” miljöfrågor. Centern kan vi bara glömma för där finns en jordbruksminister som totalt saknar varje uns av förmågan att se kopplingen mellan mat och hälsa! Han ägnar sig istället åt att försöka få GMO etablerat i Sverige och tycker att amerikaner är välmående, vackra och fylliga liksom han själv.

  Övriga partier går också i storfinansens ledband så där hör den inte hemma. Möjligtvis återstår SD som skulle kunna använda frågan i ett försök att ytterligare utöka väljarskaran men troligtvis är risken för stor att man samtidigt tappar ”traditionella” väljare.

  Hur man än vänder sig så verkar frågan inte höra hemma någonstans!? Missnöjes- och enfrågeparti kanske är en möjlighet? Den kritiska massan finns troligen? Förslag på lämplig partiledare?? 🙂

 19. 19

  16 @ sofia:
  Ja, så är det nog där som på alla andra ställen men det håller på att ändra på sig,,,

  Tyvärr är det för få män inom skolan, både läromedel och pedagogik är anpassade till flickor.

  Tyvärr skrivs läromedlen oftast av knastertorra akademiker vilket kan ta död på vem som helst – själv med flera år som lärare inom yrkes, gymnasium och universitetsutbildning anser jag att dagens skola är en ”pedagogisk lobotomering” medan andra talar om världes största fängelse!

  Tror inte det var någon tillfällighet att slaveriet i Sverige (vi var ju stora på sånt men det är ju lite ”hemligt”) upphörde samtidigt som den allmänna skolplikten infördes,,,

 20. 20
  Professor Göran säger

  @ Lennart N.: #14

  Jag har för mig att Kostdoktorn deltog under Almedalsveckan men jag vet inte vad det blev för resultat.

  Någon som vet?

 21. 21

  18 @ Lennart N.:
  På sätt och vis är ju alla här på bloggen politiker, den här bloggen med Annika i spetsen gör en hel del påverkan lite varstans – tror vi gör bäst nytta som ambassadörer för LCHF som vi nu är,,,

  Enfrågepartier?

  Ta ”Sjukvårdspartiet” – vilken knäppgök bestämde det namnet jag vill ha ett FRISKPARTI vars mål är att hålla folk friska utan sjukhus,,,,

  Om Miljöpartiet hade haft samma tankesätt när de valde namn hade de väl hetat Smutspartiet?

  Men grundskolan höll på att döpas till ”Bottenskolan” vilket kanske hade passat bra?

 22. 22
  Vox Humanae säger

  @ Bertil Lind:
  Det jag beskriver är på strikt lchf och i övrigt obehandlad. På normalkost går mitt socker upp till 18+. Med metformin, 2x850mg kommer jag ner mellan 7 och 8. Jag kan ta långtidsinsulin men får då lätt insulinkänning så jag undviker det helst för att slippa ”akut-äta” kolhydrater.

 23. 23

  Intressanta iakttagelser om hur tarmfloran och bakterier har samband med både diabetes, fetma och hjärt-kärlssjukdomar. Nya studier från Chalmers i Göteborg. Kanske är nya heta forskningsämnet metagenomet ett sätt att få forskarna att se sambanden mellan kosten och metabola sjudomar som diabetes. Läs mer på http://www.fethalsa.wordpress.com idag

 24. 24
  Lennart N. säger

  @ Mats Lindgren:
  Är man lagd åt konspirationshållet skulle man kunna tänka så här:

  Aha, någon försöker jämna vägen för ett nytt fantastisk läkemedel som behöver intas regelbundet under lång tid eller en ny fantastisk långtidsbehandling. Den enkla förklaringen att vi äter för mycket kolhydrater går tyvärr inte att ta patent på och kan alltså inte skapa nya miljardvinster för industrin och är därför inte intressant att forska på!

  För att hålla ekonomin igång är det nog bäst att vi håller oss lite lagom sjuka (och okunniga) så att industrin kan förse oss med nödvändiga symtomdämpande preparat och behandlingar utan att vi protesterar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa