LCHF finns inte på kartan

Jag läste en gammal artikel om urvalskriterier för fetmaoperation som länkades i kommentar.

De kom på att insulinhalten i blodet är en bättre markör för vilka som kommer att lyckas efter viktop, än BMI. Sen att insulinhalten beror av kolhydratintaget nämns inte alls i artikeln, och mekanismen finns sannolikt inte heller i professorernas hjärnor. De tror att insulinhalten bara beror på våra gener.

Det bästa sättet att få ner insulinhalten i blodet är genom kolhydratreduktion. Sen behöver man kanske inte alls viktoperera den överviktige – men det är en tabubelagd tanke för viktopkirurgerna och nutritionisterna.

 

Comments

 1. 1

  LCHF finns inte på större delen av kostetablissemangets karta, men vad bättre och viktigare är så finns LCHF i verkligheten och bland vanligt folk:)

 2. 2

  Kul att länken kom till nytta – jag fann den för någon dag sedan och gladde mig åt att de tankar jag har haft om fetmaoperationer inte verkar helt felaktiga – personligen är jag helt övertygad om att de personer som lyckas efter en operation har en ganska långt framskriden diabetes (jag delar inte sjukvårdens nuvarande definition på diabetes utan vill ha en definition grundad på insulin halten!).

  Och, det viktiga – dessa personer skulle sannolikt få samma vikt reduktion med LCHF plus eventuell medicinering – operationen i sig är HELT ONÖDIG!!!

  Sannolikt borde de liksom de flesta andra bli kvitt sin diabetes när deras vikt minskar, hur vikten minskas, LCHF, piller eller operation tror jag helt saknar betydelse, det snabba tillfrisknandet efter en operation beror nog mera på den kostregim som följer än operationen själv,,,,

 3. 3

  Med glädje ser jag alla negativa debattartiklar mot LCHF; rörelsen. Jo faktiskt, för varje gång de mossbelagda professorerna gör sina utspel i form av debattartiklar i landsortstidningarna, så ökar intensiviteten av besökare och nyfikna bland LCHF bloggarna. Det verkar som de grönaktiga professorerna och principbundna dietisterna biter sig i svansen varje gång det poppar upp de av industrin nödgade uttalandena som de tror skall förgöra den rörelse som menar att man skall äta artriktig föda och därmed skapa ett gott och hälsosamt liv. Det är fantastiskt vilka intelligenta och välformulerade kommentarer som skrivs till de debattartiklar som de senaste dagarna farit runt bland landsortstidningarna. För några år sedan var jag aktiv i dessa kommenarer, men nu för tiden finns det så mycket duktigt folk i ”rörelsen” så jag kan bara luta mig tillbaka och njuta. Jag njuter och har förtröstan och är övertygad om att ju mer de ”mossiga” rapar ur sig sina dumheter, ju mer vinner LCHF: framtiden på det. Etablissemanget måste ha ett rent helvete just nu. Det kvittar hur de gör, allt blir ändå fel hur de än vrider och vänder på sakfrågan. Inga negativa uttalanden kan stå emot välmående och välmående vinner alltid i längden. En persons välmående är en anekdot som avspeglas i dess omgivning och säg den som inte vill föra vidare en god anekdot.

 4. 4

  Roligt att den här undersökningen återuppstått, jag skrev om den redan i januari eftersom jag tyckte att man missade kostens inverkan på förloppet: https://bertillind.wordpress.com/2013/01/21/hogt-insulin-indikation-for-gastric-bypass/

 5. 5

  De som stannar kvar i den akademiska världen och gör karriär där kan, vill eller får inga ”riktiga” jobb – de kommer oftast att hamna i den majoritet som den akademiska undervegetation en utgör. Man ska ha klart för sig att vanligt bondförnuft eller normal hyfs inte ingår i antagningskraven vilket ju klart visas gång på gång oavsett om det gäller bokrecensioner, spenatgummor som kastar på luren eller vimsiga och nattståndna inlägg med mera politik än fakta,,,,

  Flertalet av de tokiga proffoserna är ju oxå tillsatta mer eller mindre politiskt så det finns enligt min mening goda förklaringar till varför de beter sig som de gör,,,,,

  Jag ska väl i ärlighetens namn erkänna att det finns lysande professorer oxå men de utgör en mycket liten del av dem,,,,

 6. 6

  @ Bertil Lind:
  Samma tankar,,,,,
  Man kommer långt med lite logiskt tänkande – många gånger har jag önskat att vi hade någon form av e-bok liggande på nätet vilken skulle uppdateras kontinuerligt allteftersom vi hittar nya fakta.

  Bloggarna fyller en viktig funktion men det är svårt att få överblick och nya läsare orkar knappast läsa allt från början till slut. Våra forum är bra men samma sak där, de utländska jag följer är dock betydligt mera strukturerade än våra svenska motsvarigheter,,,,,

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 tombola:
  När jag var på Karibienkryssningen i våras så tog de upp frågan om vad som var den bästa introduktionen till LowCarb.
  Då var det en som svarade Diet Doctor. Så i Amerika har en svensk sida ett gott anseende.

 8. 8

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 6 tombola:
  När jag var på Karibienkryssningen i våras så tog de upp frågan om vad som var den bästa introduktionen till LowCarb.
  Då var det en som svarade Diet Doctor. Så i Amerika har en svensk sida ett gott anseende.

  Inget fel på någon sida, jag tar det som passar mig oavsett varifrån informationen kommer – det som är felaktigt enligt min mening hoppar jag lätt över – numera utan irritation – jag skrattar mest åt tokstollarna oavsett om de kränger spenatpiller eller gör bokrecensioner där deras frustration över sin egen inkompetens blir vägledande,,,,,

  Men det hindrar inte att det skulle gå förbättra introduktionen för nytillkomna, hur det ska göras vet jag inte men en kontinuerligt uppdaterad e-bok kan vara ytterliggare ett medel att sopa mattan med det allt mera sunkiga etablissemanget,,,,

  Det handlar om att bilda ett vetenskapligt råd samt en knappchimpans som uppdaterar innehållet med jämna mellanrum – tror faktiskt att det skulle gå att genomföra – entusiaster som vi ju faktiskt är,,,,,

 9. 9
  kost-törstig säger

  Jag börjar undra!

  Kan det vara så att sjukhusen får bidrag efter antal förminskningar av magsäckar de gör?

  Vårdcentralerna får ju bidrag efter antal recept med statiner de skriver ut!

 10. 10

  @ tombola:
  Det ligger mycket i det du skriver. Väldigt många har svårt att ta till sig av tänkandet i samband med LCHF. Man har BL.A svårt med det evolutionära perspektivet som bildar grundbulten i läran! Om vi överhuvudtaget ska förstå oss själva, vilka vi ÄR så måste vi ta hänsyn till evolutionen! Att t ex på allvar sätta sig in i vad millioner år av utveckling betyder med gener, processer i kroppen osv. Det är ju det perspektivet som Sjöberg kommer in på när han talar om den fantastiska människokroppen och alla dess finurligheter. Framväxten av alla funktioner och processer som tagit milliontals år i anspråk.

  Folk i gemen tycker att evolutionen är något ogripbart ! Själv har jag läst mycket av den fantasiske Richard Dawkins. Börja med hans bok om den ”Blinde urmakaren” som är en riktig ögonöppnare. Tyvärr tycker nog de flesta att en sådan bok är omöjlig att ta sig igenom. Själv blir jag oändligt fascinerad!

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 tombola:
  Du kan ju dra upp grundstrukturen för introduktionssidan, så kan vi andra hjälpa till att fylla ut med material.

 12. 12

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 8 tombola:
  Du kan ju dra upp grundstrukturen för introduktionssidan, så kan vi andra hjälpa till att fylla ut med material.

  Det är en intressant idé – jag tror att man ska börja med en skrift som innehåller cirka 20 A4-sidor, den ska vara läsvärd redan från början och folk skall efterhand få förbättra den och rätta den allt eftersom ny kunskap tillkommer.

  Jag ser den som ett mellanting mellan blogg och forum och som tar det bästa av båda, bloggen är bra men informationen drunknar snabbt i allt flöde – det bästa från bloggen skall dokumenteras – jag kan bli riktigt frustrerad när jag ser inlägg som är fantastiska och vet att de snart drunknar,,,,

  Forumet är oxå bra men liksom bloggen tidsödande att sätta sig in i och bara kanske 10% är läsvärt medan det övriga är transportsträckor,,,,

  Lämpligtvis startar vi redan idag,

  1) Allt material skall vara copyfree med angivande av källan

  2) Läggs upp som PDF-fil på din blogg

  2) Vilken titel skall vi ha – den ska lämpligt vis innehålla ett versionsnummer då detta är en bok som hela tiden förändras

  3) Förslag på innehåll

  4) Förslag på länklista

  Onekligen ett spännande och troligtvis ett rätt så unikt projekt men jag tror det är fullt genomförbart – det är väl bara du startar en ny tråd om detta så får vi se om den överlever,,,,

 13. 13
  Professor Göran säger

  @ tombola:

  Det låter som en förbaskat bra idé!

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 tombola:
  Då kan vi sätta igång. Jag tror att det bästa är att du lägger upp en egen sida, så länkar jag till den i min blogg, och lägger in en marginalslänk till den.
  Om du vill kan jag vara delägare till sidan.

 15. 15

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 12 tombola:
  Då kan vi sätta igång. Jag tror att det bästa är att du lägger upp en egen sida, så länkar jag till den i min blogg, och lägger in en marginalslänk till den.
  Om du vill kan jag vara delägare till sidan.

  Jag hade inte tänkt mig detta som en egen sida utan som en kontinuerligt uppdaterad e-bok – i detta fall lagrad som PDF,,,,

  Ungefär som dina nedladdningsbara kostråd men där innehållet hela tiden förändras/förbättras/utökas!

  Men, jag har hittat utmärkta sidor om råd till diabetiker (på engelska) och visst skulle man kunna tänka sig en sådan hemsida (nu har jag slarvat bort adressen men den går ju att hitta igen, det var flera år sedan jag hittade den,,,).

  Eftersom jag troligen har läst det mesta om diabetes som finns på svenska (och en del på engelska) så tror jag att behovet av en site/bok är stor,,,

  Ett bra webbhotell med lätthanterad on-line redigering kostar inklusive domän runt 1500 kr/år – en överkommlig summa och som LÄTT skulle kunna bli det bästa som går att uppnå sett ur diabetikerns synvinkel,,,,

  Och inget hindrar ju att en webbsite/blogg ges ut i bokform oxå – sånt har inträffat förr,,,,

  Så det är 2 vägar att gå;

  1) e-book upplagd på din blogg

  2) en helt ny site med inriktning mot diabetes/metabola syndromet

  Kanske tror jag mest på alternativ 2 om vi önskar maximal spridning – alla läser i mobiler/surfplattor idag,,,,

  Ja, det finns en del liknande initativ igång men de har för magert på sina sidor för att det ska bli någon fart där,,,,

 16. 16
  Bo Blomberg säger

  Låt som om en wiki är vad som behövs…

 17. 17

  Bo Blomberg Skrev:

  Låt som om en wiki är vad som behövs…

  Självklart har jag funderat på en wiki men det är mera en form av uppslagsverk som inte passar i detta sammanhang då ju läsaren ofta inte vet vad hen ska söka efter,,,,

  En wiki kan dock göras efterhand men varför inte använda den som redan finns?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Tombola:
  Eftersom det är du som har funderat på hur intro-sidan ska läggas upp tycker jag att det bästa är att du håller i den.
  Jag kan hjälpa till med allt vad du önskar.

 19. 19

  Till Tombola och ni andra: Pedagogik och att ha pedagogiska upplägg är bland det svåraste som finns! Att på ett lättsamt och enkelt sätt förklara komplicerade förlopp för den ”vanlige” läsaren och lyssnaren. Genomgående tycker jag att både Dahlqvist och Kostdoktorn är väldigt duktiga och pedagogiska. Jag tycker även att Göran Sjöberg har förklarat alldeles utmärkt här på denna blogg, men hans texter kanske kräver lite mer akademiskt och vetenskapligt tänkande.

  Har själv märkt att det finns ett motstånd hos folk med att ta till sig om LCHF. Man har svårt att förstå grundläggande fakta. Men börjar man med tex sockret så borde det ju inte vara svårt att beskriva vådan med detta och sedan bygga på med mera info. Att socker kan orsaka ”sockersjuka” borde inte vara alltför svårt att få flertalet att förstå. Även om du har goda gener så kan välfärdssjukdomar uppträda ändå. Väldigt många människor tror att de är ”vaccinerade” mot sjukdom genom att man är frisk och motionerar. Så funkar ju inte verkligheten. I själva verket så hjälper det inte speciellt mycket om man motionerar om ens kosthållning är dålig.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 natan:
  Man kan ha en Frågelåda kopplad till intro-sidan där man kan komplettera det som inte har förståtts.

 21. 21

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 15 Tombola:
  Eftersom det är du som har funderat på hur intro-sidan ska läggas upp tycker jag att det bästa är att du håller i den.
  Jag kan hjälpa till med allt vad du önskar.

  Utmärkt!
  Nu ”råkar” jag ha ungefär 100-120 sidor A4 liggande på min dator om just detta, visserligen inte direkt publicerbart men att få ihop en start i form av version 1.0 borde inte vara alltför svårt,,,

  Jag har under flera års tid funderat på en sådan bok men uppriktigt sagt tycker jag inte att jag har legitimitet eller tillräcklig kunskap att skriva om detta område – i alla fall inte utan att någon läkare kontrollerat det hela.

  Men jag fick lite tid över förra hösten och började på det hela, som ett led i att lära mig själv men oxå med tanke på att eventuellt sprida materialet – kanske det ändå inte blir helt bortkastat utan kan bespara andra många timmars sökande och framförallt – det gäller deras liv i slutet,,,

  Mycket är enkelt (men uppenbarligen inte för ”etablissemanget”!) och allmängods för oss inom LCHF-sfären medan en del kräver en riktig läkares kompetens för att bli rätt och det är ju där som du kommer in,,,

  Tycker vi startar som e-bok som läggs upp som länk på din sida – om projektet fungerar så kanske det blir en egen sida framöver,,,,

 22. 22

  @ natan:
  Pedagogiken bekymmrar mig inte ett dugg – alla som läst Annikas böcker vet att detta inte blir något som helst problem och det gäller oxå de skrifter som jag själv knåpat ihop under åren som gått (dock inom teknikområdet),,,

  Hur var det nu Nike´s slogan var; ”Just do it”,,,,,

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Tombola:
  Ja jag vet ju inget om e-böcker, men fixa det där du så gör jag som du säger.

 24. 24

  @ tombola: ” … tror faktiskt att det skulle gå att genomföra – entusiaster som vi ju faktiskt är,,,,,”

  Det måste man ju helhjärtat hålla med om 🙂 Så mycket positiv energi och handlingskraft som under denna tråd får man nog leta efter med ljus och lykta. Varmt lycka till!

 25. 25

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 21 Tombola:
  Ja jag vet ju inget om e-böcker, men fixa det där du så gör jag som du säger.

  Jag får väl börja med att slöjda ihop en innehållsförteckning, har man en bra titel + 80% av innehållsförteckningen är ungefär halva jobbet gjort – resten är bara hårt arbete och det är ju ingen revolutionerande grundforskning vi ska ägna oss åt utan sådant som historiskt har varit känt sedan flera tusen år och fram till idag – men som ännu inte nått fram till de som borde veta bäst,,,

  Att publicera en e-bok är en bagatell idag, jag kommer att göra jobbet i Adobe InDesign vilket är samma sidbrytningsprogram som Aftonbladet och de flesta andra tidnings- och bokproducenter använder idag – bara vår egen arbetskapacitet & kunnande är begränsningen med detta program,,,,

  Och så får vi väl hoppas att många ansluter sig och deltar med både synpunkter och material, finns mycket kunniga människor på den här bloggen, allt från självlärda amatörer till riktiga, spränglärda akademiker med ett helt arbetsliv inom området,,,,

 26. 26

  Apropå E-bok – så finns det en om tunnelseende

 27. 27

  @ 26 Josef.Jag tycker den är väldigt bra och säger mycket.

 28. 28

  Josef Boberg Skrev:

  Apropå E-bok – så finns det en om tunnel-seende…

  Ska läsa den omgående,det är nyttigt att få lite nya intryck,,,,

  Själv står jag för mina åsikter men bara för dagens – man måste vara beredd på att ständigt omvärdera saker och ting allt eftersom nya fakta kommer fram,,,,

 29. 29

  När det gäller att skildra så komplexa förlopp som evolutionen är det inte fel att använda enkla grepp, det enkla är oftast det geniala. Som Eenfeldt använder med att kasta ut en fråga ” om någon tror att det fanns pizzerior och MacDonalds millioner år tillbaka” ? Och samtidigt föklara att vi var samlare och jägare och att våra gener ser exakt likadana ut då som nu för 100.000 år sedan. Bilder kan också vara behjälpliga. En bild säger mer än tusen ord sägs ju. Eenfeldt är skicklig med detta på sin blogg, så det går ju att få inspiration på nära håll.

  Såpass enkla grepp kan få den mest motsträviga att öppna upp. Humor är aldrig fel och att skildra saker med igenkännandets tecken. Att sälja in budskapet på ett lättsamt och enkelt sätt utan korvstoppning och alltför mycket av ”religiositet” över sig. Försöker man sälja budskapet med överdriven övertygelse har det inte så sällan motsatt effekt.

  Jag är själv intresserad av bra pedagogiska upplägg då jag tänker starta studiecirklar framöver. Inte under hösten men kanske till våren. Just do it som Tombola påpekade.

 30. 30

  @ natan:
  Vi behöver nog inte ens byta blogg för att få inspiration – det finns massor med bra inlägg här på Annikas blogg. Men Kostdoktorn är duktig på att få sin blogg attraktiv och han gör ett utmärkt jobb.

  Man får sina favoriter, om du tänker starta cirklar skulle jag rekommendera Annika’s 2:a bok som är perfekt för nybörjaren. Komplettera gärna med Litsfeldt’s böcker som har många bra liknelser med sumobrottare, björnar, gödgrisar, Warzavagettot och en del annat – en klar favorit med inbyggd humor som måste läsas.

  Dessutom bör denna rapport från Billingens västra delar studeras med eftertanke;

  https://www.adlibris.com/se/bok/valfardens-ohalsa-naturlig-mat-ger-naturlig-halsa-2a-upplagan-9789172411388

 31. 31

  sofia Skrev:

  @ tombola: ” … tror faktiskt att det skulle gå att genomföra – entusiaster som vi ju faktiskt är,,,,,”

  Det måste man ju helhjärtat hålla med om Så mycket positiv energi och handlingskraft som under denna tråd får man nog leta efter med ljus och lykta. Varmt lycka till!

  ”Anden är villig men köttet är svagt” sägs det ju, prata yvigt går ju an men det är svårare att få det gjort i verkligheten. Så det är nog dags att inte lovorda handlingskraften för mycket innan vi visat upp något vettigt resultat,,,,,

  Och pratas gör det, en gång i tiden jobbade jag på ett forskningsinstitut vars verkmästare på den tillhörande verkstaden ganska snart upplyste mig om ”gillar du att prata så kommer du att trivas här men vill du få något gjort får du ett helvete”.

  Och han hade rätt, i stort sett samtliga anställda där var livrädda för allt nytt, så har vi inte gjort förut, vi vill inte, vi kan inte och massor med andra ursäkter var legio trots att detta var ett forskningsinstitut,,,,

  Undrar om detta är en akademisk egenskap, jag stötte nämligen på exakt samma attityd under min tid på universitetet, mycket prat men lite verkstad,,,,,

  Så det är inte undra på att fettskräcken sitter i, massor med folk som suttit halvsovande större delen av både utbildning och yrkesliv upptäcker nu att hela deras tillvaro rasar ihop som ett korthus – och ännu värre, de kanske rent av måste börja arbeta,,,,

  Att folk ute i landet blir sjuka av att de marknadsför fettskräcken bryr sig knappast de här människorna om, tyvärr saknar de all empati och oxå normal hyfs vilket vi ser upprepas gång på gång som t ex i detta nattståndna inlägg som förutom personliga påhopp, grava faktafel oxå uppvisar en attityd som borde ha begravts samtidigt som statarsystemet avskaffades – är det verkligen såna här figurer vi ska avlöna med våra skattemedel, de inte bara kostar utan förkortar oxå människors liv med sina kostråd vilka helt saknar vetenskaplig grund,,,,

  https://st.nu/opinion/debatt/1.6190879-nya-nordiska-kostrad-visar-att-skatt-pa-animaliskt-fett-behovs

  Så om vi kommer att lyckas dröjer det väl inte om det sunkiga etablissemanget anmäler oss till Socialstyrelsen eller i vart fall föreslår en särskild skatt på ordbehandlare så att de slipper för dem obehagliga yttringar från en uppretad allmoge som stör deras törnrosasömn på livssstilsenheter , spenar piller labb eller kvasiintellektuella överviktsenheter med 40 års dokumenterad misslyckande,,,,

  Den som lever får se, fettkriget är ännu inte över, det har bara börjat även om vissa redan börjat hissa vit flagg – men kan någon ta detta försök till eld upphör på allvar?

  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16074

  Fortsättning följer – var så säker!

 32. 32

  Ja du Tombola ,mycket snack och lite verkstad.Jag tror inte det är en akademisk egenskap då jag ,uppvuxen i arbetarvärlden , stött på samma attityd och ovilja till förändring.
  Ser med spänd förväntan fram emot vad det nu månde bliva av er ambitiösa satsning.

  Försök till eldupphör tror vi inte på,Rössner har förbrukat sitt kapital av trovärdighet för längesedan.

  Beträffande brist på empati så är det så här att många stora företagsledare och folk med makt uppfyller nästan samtliga kriterier för att få diagnosen psykopat. Kan vara bra att ha i bakhuvet för att lättare förstå deras krumbukter.
  Lycka till.

 33. 33

  @ tombola: ” …prata yvigt går ju an men det är svårare att få det gjort i verkligheten …”

  Allt – litet eller stort – som sker börjar med en tanke! Om jag har fattat saken rätt arbetar du hellre seriöst FÖR något (i det har fallet en e-bok) än lägger energi på oseriösa debattörer typ Rössner, som långsamt men säkert hjälper till att ta död på sig själv. Det fiffiga är ju att när många hjälps åt på olika sätt med att dra sitt strå till LCHF stacken så finns det utrymme både för motstånd (behövs!) och framåtsyftande projekt.

  Det är spännande att följa processen och debatten.

 34. 34

  @ july:
  Oviljan till förändringar verkar vara en medfödd egenskap – det skulle vara intressant att få en förklaring av någon kunnig person,,,

  Men med ett ben i vardera lägret så är min erfarenhet att det akademiska skrået har betydande svårigheter att ändra sig – mycket beror nog på att det oftast inte är särskilt kreativa människor som stannar kvar inom universitet och forskning – de står helt enkelt inte ut med den miljö som finns där. Undantag finns men då får de ofta räkna med att förföljas av avundsjuka motarbetare som då visar sitt fula tryne – bara de som är disputerade äger rätt att uttala sig,,,,,

  När det gäller Rössner är det väl bara han själv som tar sig på allvar? Jag tycker han är intressant som fenomen men det är ju flera andra ur etablissemanget oxå – vi kan bara konstatera att det nu inte längre är B-laget som dyker upp med sina unkna trossatser – det är C-laget som nu dansar sina sista staplande steg och det får vi vara glada för även om de gör det riktigt illa,,,,

 35. 35

  En lista med 99 restauranger i landet som serverar LCHF:

  https://www.expressen.se/halsa/low-carb-krogar-anda-fran-norr-ner-till-soder/

  Det hade aldrig hänt för några år sen men droppen urholkar stenen!

 36. 36

  @ Tombola jag har förvisso alltid funderat över varför högt utbildade människor väljer att stanna kvar på universiteten och inte söka sig till mer kreativa arbeten.Så nu fick jag svar på den funderingen.
  Oviljan till förändringar liknar massans tröghet.

 37. 37

  july Skrev:

  Beträffande brist på empati så är det så här att många stora företagsledare och folk med makt uppfyller nästan samtliga kriterier för att få diagnosen psykopat. Kan vara bra att ha i bakhuvet för att lättare förstå deras krumbukter.

  Vardagspsykopater finns! Andra kriterier utöver bristande empati och egoism är att de är manipulativa och kraftigt revirhävdande, vilket kan vara anledningen till att hen är ovillig att ta till sig andras idéer. Hur som helst är de ofta charmerande och ”sociala” varför de hinner lura många på vägen. Det kan gå lång tid innan den som utsätts förstår vad hen har varit med om. Sent omsider faller pusselbitarna på plats.

 38. 38

  july Skrev:

  @ Tombola jag har förvisso alltid funderat över varför högt utbildade människor väljer att stanna kvar på universiteten och inte söka sig till mer kreativa arbeten.Så nu fick jag svar på den funderingen.
  Oviljan till förändringar liknar massans tröghet.

  Olika sorters folk behövs på olika platser och olika tidpunkter – de entreprenörer som är kreativa och startar nya företag är ofta inte de som ska leda företaget då det kommer till masstillverkning – då har man mera nytta av skickliga administratörer (vilket är en bristvara!).

  Och på grund av att det ska bedrivas forskning i varenda landsortshåla numera blir det med automatik låg kvalité – det finns inte tillräckligt med kvalificerat folk att sätta in – vi ser det inom kostområdet oxå – en professor idag är inte nödvändigtvis så lärd som vi borde kunna förvänta oss – istället far de ofta med direkta lögner när argumenten tagit slut i den mån de haft några överhuvudtaget – vi har sett det många gånger nu – den ena efter den andra får ”kejsarens nya kläder” att framstå som helt obetydlig i förhållande till verkligheten,,,

  Och ett livsmedelsverk som ständigt påkallar 72 forskningsrapporter som stöd för sina propåer och i stort sett inte ett enda håller för en granskning – skandal,,,

  Efter att ha jobbat och haft god insyn i 100-talet företag har det dock gång på gång slagit mig att de som sysslar med utbildning & forskning ofta är mycket obenägna att ta vara på nya intryck – speciellt gäller detta utbildning som ju egentligen borde ligga i framkant!

  Det gör den oxå – på förskola och låg- och mellanstadie finns det ganska gott om nyfikna och skickliga pedagoger medan det på gymnasienivå är synnerligen glest mellan de riktiga pedagogerna – kanske beroende på arbetsförhållande och lön?

  Det är ju ett väl känt faktum att lärare i naturvetenskapliga ämnen oftast lämnar sina lärarjobb efter relativt kort tid – de går till bättre betalda jobb ute i industrin,,,,

  Men jag börjar mer och mer tro att det tillhör den politiska agendan – vi ska hållas lagomt korkade & sjuka för att fylla vår funktion i det samhälle som vuxit fram under de senaste årtiondena,,,,

 39. 39
  Ann Kristin säger

  ”Men jag börjar mer och mer tro att det tillhör den politiska agendan – vi ska hållas lagomt korkade & sjuka för att fylla vår funktion i det samhälle som vuxit fram under de senaste årtiondena,,,,”

  Jag håller med dig. Ett exempel är invandringen, som naturligtvis inte handlar om altruism, utan om att ta in arbetskraft för att göra det arbete som vi inte längre vill, eller inte har tillräckligt med ung arbetskraft för attpå sikt vårda våra barn och gamla. Att gruppen invandrare utan utbildning, som har det svårt att ta till sig utbildning och heller inte får jobb, det ses som ”collateral damage” och en nödvändig kostnad. Deras barn kommer att kunna utbildas och gå in i vård och omsorg. Nu vill jag inte att någon läser in någon rasism i detta, jag är inte emot migration ö h t. Jag vill bara peka på vad som verkligen ligger bakom den invandring som allt mer börjar ifrågasättas, och där ingen säger som det är.

  För övrigt borde våra invandrade vänner fårn Mellanöstern och Afrika informeras om bra kost, de äter undermåligt, med massor av kolhydrater. Vi har en sned bild av vad man äter i sydliga länder, även s k medelhavskost verkar alltmer ha övergått i skräp, bland de yngre i alla fall.

  Medelhavskosten från förr, som jag minns den, som bl a Hellenius och Rössner gör reklam för, innehåller massor av mättat fett, i form av ostar och bra charkuterier, bra kött med fett och ingen rädsla för smör där inte. Har de missat det? Medelhavskost med lax och sallad och lite olja, det har ingen sett söder om Alperna.

 40. 40

  @ Ann Kristin:
  Folkvandring har alltid skett – våra utvandrare stod nog inte alltid så högt i kurs när de bordade USA och de var många,,,,

  Efter att ha vistats en hel del i storstockholms utkanter kan man utan doktorsexamen lätt inse att våra invandrare håller på att äta ihjäl sig – kan oxå vara lite kulturellt att ha en stor fru som statussymbol hos vissa men ofta ser man små barn som suger på en klubba istället för en napp och stora är de redan som små knallhattar – bådar inte gott,,,,

  Den medelhavskost som jag gärna äter på resor söderut kan nog klassas som liberal LCHF och den har mycket litet att göra med den medelhavskost som R & H avser.

  Å andra sidan så äts det ju en hel del pizza runt medelhavet så den benämningen kan ju gälla vad som helst,,,

 41. 41

  Om man nu får haka på debatten om invandrare och skräpmat så är ett av de största problemen D vitaminbrist. Dels så täcker kvinnorna sig, dels är de inte anpassade till vår solfattiga del av vår värld. Bäddat för katastrof om de inte kan upplysas av vikten med tillskott och att få i sig D vitaminkost !

  Det sägs att Somalier föder ett mycket stort antal barn med autism. Tyvärr så är det ju inte politiskt korrekt att lyfta de här frågorna, men de måste fram om vi inte ska stå inför en gigantisk hälsokatastrof! Inte minst är det ett stor och viktigt upplysningsarbete som väntar, men snart sagt alla mörkar. Ingen vågar ta tag i problematiken av rädsla att bli stämplad som rasist ! Sjukvården tiger, media tider, politiker tiger ALLA tiger i tron att de gör en god gärning och tror att problemet ska blåsa bort.

  En skandal utan dess like och inte minst ett svek mot de som invandrar och även ett svek mot oss skattebetalare som ska stå för kostnaderna. Här finns en tickande hälsobomb som måste lösas, men alla verkar stå handfallna och förlamade inte minst på grund av poltisk korrekthet.

 42. 42
  Ann Kristin säger

  @ natan:
  Jag har arbetat tidigare med både somalier och grupper från mellanöstern, och det var då jag upptäckte problemet med kosten. Tolv sockerbitar i tekoppen, otroligt billig mat med nästan inget animalt protein, av naturliga skäl – de ville spara pengar och kommer ju från svältdrabbade områden. De tycker att de lever i lyx i Sverige. Det som är bra är att de inte äter industriprocessad mat, eftersom de är rädda att få i sig något som är haram, dvs otillåtet.

  D-vitaminet börjar sjukvården att uppmärksamma, för det är verkligen ett gigantiskt problem som du lyfter. Men politisk korrekthet har lämnat både oss och invandrarna i sticket förr- tänk bara på hedersproblematiken.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa