Vägen som inte finns på kartan

Ur Kostdoktorns blogg:

Postad 19 August 2013

Det har pågått en intensiv debatt på Kostdoktorns blogg angående bevisad vetenskap kontra verkligheten. Grunden var en person som kritiserade Ann Fernholm som har uttalat sig att ”mättat fett är neutralt för hjärtat”. Detta ansåg personen vara helt fel, eftersom det fanns inget vetenskapligt bevis för att detta stämde. Sen har debatten böljat fram och tillbaka om vad som är vetenskap och vad som är bevis och en hel del annat smått och gott.
 
Tyvärr blev det lite tråkig stämning på slutet, men frågan om vad som är exakt vetenskapligt godkända bevis är ändå ganska intressant. En av de bästa kommentarerna tyckte jag var denna: ”Dessutom kan man ju påminna om det gamla militärskämtet ’om kartan och verkligheten inte stämmer, gäller kartan’.” Detta fick mig att spinna vidare lite i de tankegångarna.
 

Läs mer

 
 
Vi har idag en ”officiell” karta i Sverige angånde kosten. Den är ritat av våra myndigheter. På den finns ett antal vägar utmärkta. Den största allmänna vägen kallas Lågfettsvägen. Den är ganska krokig och har också en hel del uppförsbackar. Det händer en hel del olyckor på Lågfettsvägen, men myndigheterna tycker ändå vi skall köra denna väg. Det finns ju alltid räddningstjänst att ringa till om något skulle hända. Visserligen har olyckorna blivit fler och fler, och uppförsbackarna har blivit brantare med tiden, men det är ändå den väg som rekommenderas.
 
Sen finns det några mindre allmänna vägar, Ät-mindre-och-träna-mer-vägen är en. Den är extremt krokig och väldigt slingrig. Ibland kommer man tillbaka till startpunkten igen när man försöker sig på att följa denna väg. Inte många orkar följa den hur länge som helst.
 
En annan allmän väg heter Gastric-bypass-vägen. Den är bara till för extremt tung trafik. Den är också svår att få tillstånd att köra på. Den börjar visserligen med en rejäl lång nedförsbacke, men där den tar slut kommer en skarp kurva där många kraschar och skadar sig för livet eller tom avlider. De som klarar sig får sen oftast en uppförsbacke igen och även längs den händer det en del olyckor. Den är också väldigt smal.
 
Sen finns det en mängd privata vägar med namn som Itrimvägen, Nutrilettstigen, Viktväktargatan, Viktklubbsvägen, med flera. Gemensamt för dessa är att alla har biltullar och kan vara ganska dyra att köra på, de har visserligen en del nedförsbackar, men minst lika många uppförsbackar, ibland fler. De är ofta väldigt krokiga, smala och på det hela taget svåra att följa en längre tid. Olyckor är inte heller ovanliga där.
 
 
Men sen finns det en väg till. Den är inte utmärkt på de kartor som myndigheterna tillhandahåller. Den är extremt bred med många filer. Jämn, fin asfalt. Inte många olyckor har rapporterats på denna väg. För de flesta har den en lång fin nedförsbacke, inte alltid så brant, men lång och fin som så småningom planar ut till en jämn väg. Den heter LCHF-vägen. Allt fler upptäcker denna väg och blir förbluffade över att den finns och att den är så bra. Varför kör inte fler på denna undrar man? Frågar man myndigheterna nekar de först till att den existerar. ”Den finns ju inte på kartan”. Men när man pressar lite säger de bara att de inte vet om den är säker. Den har ju inte funnits så länge.
 
När man då påpekar att man pratat med folk som använd denna väg utan några som helst problem i 10 år eller mer och som aldrig råkat ut för något, så säger de bara ”Jo men man vet ju inte var som händer längre fram. Det kan ju plötsligt stå en stenmur där mitt i vägen. Den måste undersökas mycket noggrannare innan man eventuellt kanske skulle kunna märka ut den. Och det har vi inget intresse av just nu. Dessutom är det inte vi som utför väg-undersökningar eller forskning nu för tiden, det är de företagen som bedriver bärgning och som säljer reservdelar till de som färdas på våra allmänna, officiella vägar.”
 
När man då påpekar att det ju faktiskt händer en hel del olyckor på de befintliga allmänna vägarna så håller de med om det, men säger bara att de måste rekommendera dessa. det är ju de som är med på kartan. Det är de som gäller och som är vetenskapligt bevisade vara just vägar. Om än krokiga och backiga och inte helt säkra.
 
Under tiden så ökar trafiken på den breda, fina vägen. Allt fler upptäcker den och blir förbluffade över hur bra den är att köra på. Det rullar lätt och fint, oftast i nedförsbacke vilket innebär mindre bränsle, motorn går jämt och fint, det blir mindre avgaser och krävs mycket mindre reparationer och reservdelar. Fler och fler tar ”risken” att köra på denna väg när de märker hur otroligt bra det går.
 
Den finns visserligen inte på kartan, men den finns i verkligheten!
 
Vilken väg väljer du?  🙂
 
 

Comments

 1. 1

  En så vis krönika!
  Ja förbluffad faktiskt hur enkelt det är med LCHF. Man blir pigg, cool och stark! Har den känslan med LCHF livsstilen. Det är väl egentligen såna medborgare myndigheterna vill ha 🙂 Vad är det då för krafter i myndigheterna som motarbetar det?

 2. 2

  Jag kör min artegna LCHF-väg så att ”det ryker om det”.

 3. 3

  @ ruben:
  Har man inte tvingats hit pga sjukdom eller ”kört av kartan” av någon annan anledning ”finns vi ju inte”. Det här är kan nog vara lika svårt som det var för många att mentalt flytta ut jorden från universums centrum.

 4. 4

  @ stenbj:
  Håller med dej. Att jorden inte var centrum på den tiden, var tungt förstå då. Men tiden och rummet är relativt har vi ju förstått nu 😉
  Uttryckte det ironiskt med vad myndigheterna vill ha, men motarbetar. De vet nog inte hur de skall ha det? Har svårt förstå att myndigheter i princip motarbetar verkligheten.

 5. 5

  @ ruben:
  Menar, svårt förstå att de inte sköter sina kort. Jag tycker att de svikit.

 6. 6

  Det måste ju bli en förändring inom hälsovården så vi slipper en överhet som Socialstyrelsen. Att kyrkan skilde sig från staten är det väl ingen som ifrågasätter idag och inom vården behövs också en skilsmässa. Följande gäller i Tyskland. Där går du snart omkull som privatpraktiserande läkare om du inte har skylten ’’med naturmedicinska metoder’’. I Sverige däremot begår du alltså lagbrott om du är läkare och använder örtmedicin eller zonterapi. Tyskland har en erkänd alternativmedicinsk yrkeskår. Både allmänna och privata sjukförsäkringar ersätter alternativa behandlingar. Läkare lär sig dessa behandlingar, och ordinerar i princip alltid naturläkemedel innan andra läkemedel kommer ifråga. De ni, men vad tycker Tyskarna om Svenskarna då, jo: ”Die dumme Schweden”.

 7. 7
  lchfvän säger

  LCHF-körkortet leder till rätt vägar.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Dennis:
  Men i Tyskland härskar väl lågfettsparadigmet likaväl som i Sverige? Så i den frågan verkar inte tyskarna vara klokare än vi.

 9. 9

  Vilka möjligheter har vi svenskar att genom medlemsskap i EU utnyttja den tyska sjukvården? egentligen borde det inte vara några hinder enligt ”Gemenskapsprincipen” men ändå får man inte hjälp via FK att bli botad från Borrelia, alltså inte det heller.

 10. 10

  Dennis Skrev:

  Det måste ju bli en förändring inom hälsovården så vi slipper en överhet som Socialstyrelsen. Att kyrkan skilde sig från staten är det väl ingen som ifrågasätter idag och inom vården behövs också en skilsmässa. Följande gäller i Tyskland. Där går du snart omkull som privatpraktiserande läkare om du inte har skylten ’’med naturmedicinska metoder’’. I Sverige däremot begår du alltså lagbrott om du är läkare och använder örtmedicin eller zonterapi. Tyskland har en erkänd alternativmedicinsk yrkeskår. Både allmänna och privata sjukförsäkringar ersätter alternativa behandlingar. Läkare lär sig dessa behandlingar, och ordinerar i princip alltid naturläkemedel innan andra läkemedel kommer ifråga. De ni, men vad tycker Tyskarna om Svenskarna då, jo: ”Die dumme Schweden”.

  En bekant fd östysk läkare har berätt detta för mig och att det tydligen går att bli ordinerad johannesört istället för ssri preparat. Han är oxå förvånad ö er de svenska läkarnas flathet och rädsla att diskutera alternativa behandlingar….

 11. 11

  En snygg smal frisk sund arbetande ungdom. Kille i sina bästa år, sa till mej när jag inte ville äta statiner. Läs ”Ett sötare blod”. Gjorde det, nu vet jag vad saken gäller. Tack!!! till killen (mannen). Har även läst ”Matrevolutionen”. Hur kan vi bli så lurade???. MAT ÄR VIKTIGT: RIKTIG MAT!!!!!!!!!!!!!!

 12. 12
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Vilken bra story Annika – både roande och tankeväckande! Den borde publiceras i alla svenska dagstidningar. För övrigt har jag också tröttnat på att läsa negativa kommentarer – ofta samma kommentatorer som upprepar sig (..heard it all before!) men jag läser artiklar med intresse.

  Jag tycker det är trist att det uppstått dåliga vibbar mellan LCHF-are och vegetarianer/veganer. Jag levde själv vegetariskt i många år men kände aldrig att jag ville att andra skulle sluta äta kött. Sedan ca 10 år är jag ’all-ätare’ igen och trivs med det men accepterar naturligtvis att vegetarianer/veganer inte vill äta kött eller använda animaliska produkter. Det är helt ok att ’var och en blir salig på sin fason’.

  Jag tror, som nämnts ovan, att vi skulle kunna åstadkomma mycket om vi ’slog våra kloka huvuden ihop’ i de fall där vi kämpar för samma saker. Sedan får man ibland komma överrens om att man inte är överrens. Jag ’tycker om olika’ – det vore ju dötrist om alla tyckte lika om allt! 😉

  Det som är viktigt för mig är att djur mår bra medan de lever och att de sedan slaktas på orten! Att de får gå ute – och inte stå uppstallade året runt. Att kor får beta eko(!)gräs och inte bli serverade portioner av man-made ’föda’ (usch!). Samma gäller naturligtvis andra djur och vem vill inte njuta av ägg från glada friska hönor som gått ute?

  Detsamma gäller odlade grödor. Jag tror vi behöver mer småskaligt eko(!)-jordbruk ..i hela landet. Vilket också skulle påverka fisket positivt. För övrigt är det barockt att transportera produkter till andra änden av landet (för att inte tala om andra sidan jordklotet!) till en central, för att sedan skickas tillbaka osv… Hur kunde det bli så tokigt?!!

  Jag vill ha bort gifterna i kosten. Jag tror vi har ingenting att förlora längre men mycket att vinna (..’klockan är mycket!’) på ett mer naturligt leverne – för både människa och djur. Själv lade jag om till eko-kost för ca ett år sedan. Det är en rent otrolig skillnad! Den näringsrika maten smakar bara så GOTT och jag blir mätt på mindre portioner. Att jag nu också äter rätta sortens fett och mindre kolhydrater (LCHF) betyder förstås väldigt mycket i sammanhanget! Varje måltid är en njutning och jag mår otroligt mycket bättre i ’alla mina kroppar’.

  Den breda fina vägen, som är så lätt att vandra, kommer med all säkerhet snart att finnas med på ’Sveas’ karta! 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa