LCHF är traditionell mat

Artikel av Tore Persson i ST idag:

LCHF är traditionell mat.

 

Comments

 1. 1
  ing-marie säger

  Bra skrivet. Kul att en läkare säger i från, finns en massa tossiga människor som skall få oss att äta kolhydrater.

 2. 2

  Ett lands största tillgång är dess fattiga människor, det var på den tiden som vi hade funktionen som arbetskraft.

  När Henry Ford startade sin bil tillverkning insåg han att arbetarna måste få råd att köpa bilarna de tillverkade – detta finns beskrivet i hans bok ”Framåt”. Vi började övergå från att vara enbart arbetskraft till att i huvudsak vara konsumenter,,,,

  Nu verkar marknaden för vanlig konsumtion vara mättat och den nya marknaden verkar vara inriktad på ett system med skräpmat och medicin för att dämpa den förgiftning som skräpmaten orsakar och som lök på laxen hittar man på ett antal obefintliga sjukdomar så att man kan sälja piller utan att de behövs, statinerna är ett bra exempel på detta!

  Sekulariseringen har medfört att de tidigare översteprästerna har bytts ut mot ett större antal skojare som kallar sig för forskare som i stället för helvetet hotar med stroke, hjärtinfarkt och annat om pöbeln inte äter deras piller, i likhet med gårdagens präster vill de så klart ha monopol på sina kunskaper så att deras bluff inte avslöjas och de tar givetvis för givet att de har tolkningsföreträde i varje situation. Så kom det sig att kyrkorna började stå tomma och ersattes av de moderna templen, sjukhusen, och bikten av vårdcentralernas anamnes, så att den nya sortens religions biverkningar kan kureras med ännu mera piller i en aldrig sinande rundgång, idag består 30℅ av besöken på akutmottagningarna av biverkningar från mediciner, och frågan är om inte läkemedelsindustrin och dess månglare, läkarna, redan nu diskret tar livet av fler än de räddar i denna fantastiska affärsidé som får Fords bilimperium att framstå som ett verk av amatörer,,,,

 3. 3

  ,,,,men i likhet med religionens likriktade månglare så finns det utbrytare bland läkarna som istället för att delta i bluffen avslöjar de mest oseriösa skojarna och han gör det med en ovanligt välvässad penna som på några få rader avslöjar att bakom de fina titlarna finns ingen kunskap alls utan är bara en fasad likt en filmstudios western stad, en vägg som hålls uppe av några gängliga stöttor och som genast faller ned om man sparkar på dem,,,,

  Tror att Tores inlägg och det sätt den var skriven på visar att alla är innerligt trötta på att hunsas av en inkompetent men ett politiskt korrekt etablissemang – mera klarspråk än i hans artikel får man leta efter och man får gå långt tillbaka i tiden för att hitta något liknande publicerat i en vanlig, etablerad landsortstidning – ett utomordentligt hälsosamt tecken, nu ska skojarna bort, vi har nu under flera års tid sett den ena skojaren efter den andra avslöjas och flera är på väg och de är tacksamma objekt då de tycks leva kvar i den tid där det räckte med en vit rock och många akademiska poäng för att få häva ur sig vilken smörja som helst utan att bli ifrågasatt, vilket alla utom dessa proffoser som förutom en intellektuell ohederlighet alla verkar ha försovit sig,,,,

  Jag tror mer och mer på att vi i LCHF ser en folkrörelse som i stora delar liknar den som arbetarrörelsen hade när förra seklet var ungt,,,,

 4. 4

  @ tombola:

  Mycket tjusigt formulerat!

  Hoppet i mörkret är att det finns klart lysande stjärnor som Annika Dahlqvist, Andreas Eenfeldt, Ann Fernholm, Uffe Ravnskov, Lars-Erik Litsfeldt, Ralf Sundberg, Per Wikholm, Tore Persson, StenSture Skaldeman m.fl. m.fl. som kan och vågar stå upp mot etablissemangets kostvanstyre.

 5. 5

  sofia Skrev:

  @ tombola:

  Mycket tjusigt formulerat!

  Hoppet i mörkret är att det finns klart lysande stjärnor som Annika Dahlqvist, Andreas Eenfeldt, Ann Fernholm, Uffe Ravnskov, Lars-Erik Litsfeldt, Ralf Sundberg, Per Wikholm, Tore Persson, StenSture Skaldeman m.fl. m.fl. som kan och vågar stå upp mot etablissemangets kostvanstyre.

  För min egen del var det länge sedan jag lärde mig såpass mycket att det räckte för att dra nytta av LCHF . det är ju enkelt, ladda ned Annikas kostråd,,,

  Sen kom nyfikenheten över varför det fungerade så bra – när jag fick reda på leptinets funktion räckte det för mig – jag har inga andra ambitioner än att få en någorlunda bra förklaring på hur det funkar men för praktiskt bruk räcker det med att äta människomat, något som inte tycks vara självklart för vissa proffosser som på sina livstilsföreläsningar gärna halsar en Cola light fullproppad med kemikalier i pausen – en sådan profoss är knappast seriös men visar att det enkla kan göras komplicerat om man har suttit tillräckligt länge på skolbänken,,,,,

  Det som jag nu tycker är mest intressant är fenomenet att ett antal riktiga läkare samt några ”hobbydoktorer” uppnått kultstatus,,,

  Och kanske ännu mera att skojarna kastas ut en efter en, Jesus sägs ju ha gjort likadant en gång i tiden och nu är det tydligen dags för en välbehövlig repris – månglarna är desamma, girigheten som till varje pris skall tjäna pengar oavsett om det krävs att man mördar folkvalda ledare för att få tillgång till billiga bananer eller förgifta folk med statiner och andra gifter helt i onödan,,,,,

  Efter att länge ha saknat en debatt värd namnet tror jag Tores artikel kan ses som ett genombrott – gammelmedia har insett att de måste sluta att censurera allt som skrivs – en tid med lite mera raka rör verkar vara på väg och det är på tiden,,,,,

 6. 6

  Sofia, i vintras konstaterade Stephan Rössner på tal om sin nya bok:

  ”Jag skrev en likadan bok för omkring 15 år sedan och frapperas av att det egentligen är så lite nytt som har tillkommit som är av bestående värde.”

  Oklart vad som avses med ”bestående värde”. Men det verkar som om ingen av dem du räknar upp kan kvalificera.

 7. 7

  @ Piltson:
  Rössner är ju unik i det avseendet att han parkerat sin intellektuella nivå på ruta 1 och med en förklaringsmodell som ligger i paritet med gluttarna på en förskola (mindre mängd hallonbåtar och mera spring) – men han kan ju bevisligen mer än vad som märks utåt och förklaringen måste ligga i en dold agenda för annars hade han väl inte förordat detta

  https://www.dagensmedicin.se/debatt/lakemedel-saknas-nar-fetman-accelererar/

  som alternativ till riktig mat – snacka om svammel & intellektuell ohederlighet,,,,

  Ja – nu är han ju pensionär – ett stort lyft för den svenska folkhälsan kan man anta – hans böcker passar bäst som återvinning och vi som är i branschen vet var de i slutändan gör mest nytta, som toapapper och där passar de nog oxå allra bäst,,,,

 8. 8
  Lillemor säger

  Riktigt intressant när jag läser livsstil och cancer. De 8 reglerna, av tyska forskare och ser att dessa vad gäller kosten helt överensstämmer med LCHF

 9. 9

  Tombola, under den text du länkar till står en lång rad insiktsfulla och väl formulerade kommentarer, som var och en rekommenderas att läsa. Till exempel den av Eva Gram, som i sitt jobb måste ta hand om

  ”komplikationerna av ingreppen efter gastric banding och bypass; bl a komplikationer som abscesser, smärtor, korttarmssyndrom, inkarcerering och dumpingsyndrom.”

  Samma ämne behandlade Rössner också på Seniorbloggen:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/inga-nya-satt-att-bemastra-fetmaepidemin/

  Där får vi bl.a. lära oss att det företas niotusen sådana operationer varje år (bara i Sverige?). I kriterierna för sådana operationer ingår att man tidigare skall ha försökt alla andra metoder att gå ned i vikt. Så några utförs kanske på personer som behandlats på Rössners klinik och där fått sitt hormonsystem förstört av kalorifixeringen, så att de sedan inte heller lyckats med koständring.

 10. 10

  @ Piltson:

  Oklart ja, det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Om inte Stefan Rössner hade uttalat sig i folkhälsofrågor skulle man kunna avfärda honom med att han är gravt vimsig och därför tycka lite synd om honom.

  Dock, tack vare ditt skarpsinne har man blivit nyfiken på vad som komma skall härnäst från den rössnerska tankesmedjan och fått sig mer än ett gott skratt 🙂 Ser fram mot din bok, när kommer den?

 11. 11

  @ Piltson:
  Jag har roat mig med att läsa allt som finns skrivet om Rössner på nätet, frågan är om jag inte rent av kunde kalla mig ”Rössner-expert” och lite motvilligt kan jag erkänna att jag faktiskt har räddat ett par av hans böcker från återvinningskvarnen – jag blädderläser dem ibland och kan bara häpna över hur noga han beskriver hur man skall ansa bacon från fett (påminner lite om det sätt vilket Aspenbergare uttrycker sig i skrift – övertydligt!)- han skriver utmärkt och gör man bara tvärtom hans råd så får man sannolikt utmärkta förutsättningar för ett långt & friskt liv,,,

  Kan kanske tillägga att drygt 99% av allt som man hittar om denne märkliga dignitet är negativt – i många fall skrivet i ordalag som utan vidare skulle falla under enskilt åtal under rubriken ärekränkning men som knappast hamnar i rätten då han skulle bli ännu mera ifrågasätt om alla hans korkade skriverier nådde en större massa!

  Kan tipsa Piltson om att jag med stort nöje även har läst allt som Lars O Berglund skrivit, rekommenderas – det är en klurig herre som i likhet med Rössner har utrustats med en mycket god stilistisk förmåga men som använder sina verbala talanger och analytiska förmåga för att skriva verkligt intressanta saker, om Piltson inte tagit del av Berglunds fascinerande skrivande bör han göra det omgående!

 12. 12

  Stefan Rössner: ”Just nu finns det alltså egentligen inget ljus i tunneln”.

  Då har det hakat upp sig ordentligt för professor emeritus.

 13. 13

  1940 Skrev:

  Stefan Rössner: ”Just nu finns det alltså egentligen inget ljus i tunneln”.

  Då har det hakat upp sig ordentligt för professor emeritus.

  Tror inte att det hakat upp sig alls – ett sådant påstående förutsätter ju att något faktiskt har varit i rörelse – som jag ser det, har detta aldrig varit fallet,,,,

 14. 14

  @ Tombola #13

  Om så är fallet tar jag bums tillbaka det jag skrev och hävdar motsatsen 🙂

 15. 15

  Originalton S. Rössner (”Hälsa till alla”, sid 17):

  ”Religiösa tabun påverkar naturligtvis också våra matvanor.”

  Kan det vara en förklaring till detta stillastående?

 16. 16

  @ Piltson:
  Nu består inte hjärnan av kugghjul och kullager som av fettbrist skär ihop likt en oljelös bilmotor.

  Men som alla vet men ingen talar öppet om då de under lång tid med fettfri kost och märkliga kemiska lightprodukter varit lätt efterblivna, är att man blir smartare av animaliskt fett.

  Tydligen är det så att hjärnans överföringssystem likt kugghjulen behöver smörjas upp ordentligt för att fungera som den ska!

  Så det kan ha varit hans fettfria tro som orsakat det snart 40-åriga stilleståndet i hans logikenhet – undrar om han hällde destillerat vatten i sin bilmotor i analogi med sina kostråd?

 17. 17
  Ann Kristin säger

  Jag träffade en ny läkare i går, iofs en trevlig prick, tog sig tid (en timme) och gick igenom hela min historia. Däremot ville han ge mig statiner igen (för mitt LDL låg enligt honom högt direkt efter min stroke för ett år sedan) trots att min apokvot är väldigt bra (taget i maj). Apokvot var enligt honom inte ett ännu accepterat värde.

  Jag förklarade att jag fick biverkningar av statiner, men INGEN läkare har accepterat det jag säger. De anser att muskelvärk och muskelsvaghet beror på något annat, men kan inte säga vad. Jag läser FASS och det är vad som anges.

  Mitt blodtryck var han nöjd med. För övrigt hade han inget annat än Saroten att erbjuda som värklindring till natten. Biverkningarna är inte roliga, enligt FASS. Någon som har provat? Nu hoppas jag att viktnedgång, lchf, magnesium och D-vitmin ska kicka in, men det är fortfarande ganska jobbigt. Jag lutar åt att härda ut, men är lite tveksam.

 18. 18

  Men titta på detta, från sid. 120 i ”Viktskolan”:

  ”Utan fettrik kost hade vi aldrig kunna gå på bakbenen, resa oss upp på savannen och utvecklas till de individer vi idag är. Fett i kosten har nämligen möjliggjort utvecklingen av vår hjärna … och vårt nervsystem och har givit oss så energirik föda att vi fått tid över för annat än att bara äta dygnet runt.”

  Här finns inget att invända, och Piltson har lovprisat denna iakttagelse i annat sammanhang. Men på sid. 94 i samma bok får vi lära oss:

  ”Vi har inga matsedlar kvar från stenåldern, så självfallet kan vi bara spekulera om hur våra förfäder åt… Utmärkande för kosten var att det var väldigt lite energiinnehåll per mängd mat.”

  Så vad skall den uppmärksamme läsaren tro på? Texterna verkar stupa på brister i sin egen inre logik. Borde inte förlaget ha slagit ned på sådant?

 19. 19

  @ Tombola:
  ”Tydligen är det så att hjärnans överföringssystem likt kugghjulen behöver smörjas upp ordentligt för att fungera som den ska!”

  Förmodligen har du rätt. Mattias Ribbing, som skrivit ”Vägen till mästarminne” smörjer hjärnans överföringssystem med LCHF. Han har satt sina rekord på strikt LCHF.

  https://www.kostdoktorn.se/?s=Mattias+Ribbing&submit.x=10&submit.y=9

 20. 20

  Och dessutom, Ann Kristin, så tycks ju de små fördelar som statiner i vissa lägen kan ge vissa människor, ALDRIG gälla kvinnor! Därmed är hälften av patientskaran från början avskuren från övervägande. Säg det till din doktor, dokumentation finns i Ravnskovs böcker.

 21. 21

  Här kommer en direktlänk (hoppas jag)

  https://www.kostdoktorn.se/sveriges-basta-minne-pa-lchf

 22. 22

  sofia Skrev:

  @ Tombola:”Tydligen är det så att hjärnans överföringssystem likt kugghjulen behöver smörjas upp ordentligt för att fungera som den ska!”

  Förmodligen har du rätt. Mattias Ribbing, som skrivit ”Vägen till mästarminne” smörjer hjärnans överföringssystem med LCHF. Han har satt sina rekord på strikt LCHF.

  https://www.kostdoktorn.se/?s=Mattias+Ribbing&submit.x=10&submit.y=9

  Jag hade bra betyg och hög kapacitet i både jobb och skola trots att jag åt skräpmat förr och inte hade en aning om skillnaden mellan fett, protein och kolhydrater,,,

  Men jag har uppskattningsvis minst 20% högre kapacitet idag på riktig mat – något som jag utnyttjar till att bl a jobba halvtid med full lön sedan många år tillbaka,,,

  Har inte läst Ribbings bok ännu men tror honom av egna erfarenheter!

 23. 23

  Skrivs många kloka ord här. Ett av de mera skarpsynta : ”Utan fettrik kost och hade vi aldrig kunnat gå på bakbenen och resa oss upp på savannen och utvecklas till de individer vi är idag. Fett i kosten har nämligen möjliggjort utvecklingen av vår hjärna och nervsystem och givit oss energirik föda så att vi har fått tid över till annat än att bara äta dygnet runt ”.

  Förstår man den här utvecklingen och de mekanismer som möjliggjort detta i ett evolutionistiskt perspektiv så har man grunderna till LCHF. Tyvärr är dessa tankegångar så svåra att göra begripliga för den stora massan, trots att de utgör ett av fundamenten i LCHF! Man har så rysligt svårt att förstå mekaniken i evolutionen och den är inte lättbegriplig, men nödvändig för att förstå resonemangen runt LCHF. 99% av vår tid på jorden har vi varit jägare – och samlarfolk, men det går förbi många och ignoreras inte minst av etablissemanget verkar det som.

  Hade vi inte varit passionerade köttätare så hade vi varit som bergsgorillorna (inget fel på dessa underbara djur) suttit och fisit och ätit blad och växter dygnet runt !!

  Nu inbillar sig bl.a den politiskt korrekta klassen och mediaetablissemanget – om vi drar ner köttkonsumtionen och inför fettskatt så gör vi en verkligt god gärning – när man i själva verket gravt skjuter sig själva i foten. Skulle vi worldwide införa samma tossigheter skulle vi inom en inte allför avlägsen framtid stå inför gigantiska hunger – och näringsproblem.

 24. 24

  sofia Skrev:

  Ser fram mot din bok, när kommer den?

  Vet ej, men förlaget meddelade för två veckor sedan att den sänts till tryckning.

 25. 25

  @ natan:
  ”Hade vi inte varit passionerade köttätare så hade vi varit som bergsgorillorna (inget fel på dessa underbara djur) suttit och fisit och ätit blad och växter dygnet runt !!”

  Och det hade varit ett paradis för alla!

 26. 26
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Det var ord och inga visor i Tore Perssons artikel! Bl a orden ”..LCHF är traditionell mat. Helt vanlig mat; naturliga råvaror, inga tillsatser, närproducerat och miljösmart..” gav svar på tal. Det behövs mera sådant sunt förnuft i kost-debatten.

  Och inte skadar det med lite humor på vägen heller – jag har fnissat mig igenom ett flertal kommentarer ovan 😉

 27. 27

  @ Piltson:

  Härligt 🙂

 28. 28

  @ sofia:
  Sofia, du skall kanske inte ha så högstämda förväntningar, den kan innehålla andra saker än du tror. Bland personer som uppmärksammas hittar vi Pytagoras, Jesus och Louis Armstrong. Även Fjodor Dostojevski gör ett kort framträdande.

 29. 29

  Piltson Skrev:

  @ sofia:
  Sofia, du skall kanske inte ha så högstämda förväntningar, den kan innehålla andra saker än du tror. Bland personer som uppmärksammas hittar vi Pytagoras, Jesus och Louis Armstrong. Även Fjodor Dostojevski gör ett kort framträdande.

  Det låter ju jättebra! Blotta tanken på Louis Armstrong gör mig glad 🙂 Att de övriga herrarna finns på plats låter spännande.

  Det är ju klart att jag är förväntansfull efter att ha följt Piltsons kommentarer med hänvisning till Seniorbloggen samt Lars.O. Berglunds aktiviteter på News Mill.

 30. 30

  @ Piltson:

  Hade inte hört något om din bok tidigare så jag blev givetvis nyfiken och tog till Google. Jag antar att det är du som är denne debutant: https://www.svb.se/bokfakta/debutant/piltson
  Jag kunde tyvärr inte läsa allt om Debutanten, såvida jag inte betalade minst 69 kr. Jag sparar de kronorna till inköp av din bok istället. Spännade!

 31. 31

  Nämen titta! Tanken var att visa slaktarn hur tjockt fettskikt det fanns på revbensspjällen när jag bar barn. Jag är inte säker på att han fattade, men han spelar ändå en viss roll i sista kapitlet.

 32. 32

  @ Piltson:
  Ser verkligen fram emot att få läsa din bok!

 33. 33

  LenaK Skrev:

  såvida jag inte betalade minst 69 kr.

  Fortsättningen är inte värd 69 kr. Här är ett koncentrat som du kan få läsa alldeles gratis:

  ”Tanken att fortsätta äta stärkelserik mat trots högt blodsocker verkade vansinnig, eftersom sådan mat ju bildar ytterligare socker i matsmältningen. Så hon grävde i äldre skrifter och fann att sådan terapi var en nyhet, knappt mer än fyrtio år gammal.

  Tidigare gav man sockersjuka personer dietlistor som uteslöt sådan mat. Numera ger man dem medicin istället. Kunde det vara orsaken till att så många dras med åldersdiabetes idag?

  Efterhand som de pratade om detta fann de att frågan måste breddas till ett allmänt perspektiv på sambandet mellan mat och hälsotillstånd.

  När sådant släpptes in i perspektivet blev det tydligt att förvillelse, människofientlighet och ren bluff inte var någon nyhet för just vår generations kostexperter. Det började redan i förkristen tid.”

 34. 34

  @ Piltson:
  Nu håller jag för en gångs skull inte med Piltson!

  ”Så hon grävde i äldre skrifter och fann att sådan terapi var en nyhet, knappt mer än fyrtio år gammal.”

  Jag har hittat uppgifter om att man redan på 1700-talet kände till att man inte skulle äta vissa livsmedel – men jag tror att den kunskapen sannolikt är ännu äldre,,,,

  På den tiden tror jag inte man kände till skillnaden mellan kolhydrater, protein och fett samt alkohol vilken väl egentligen skall räknas med som en eget livsmedel? (ja, i alla fall på mina kalas blir det ett herrans liv på grund av alkoholen) utan man gick på ”formen”.

  Kunskapen om diabetes har som mycket annat kommit och gått och det skulle inte förvåna mig om vi hittar intressanta fynd i litteraturen för ännu längre sedan,,,

  Ehuru – någon som vet när man började dela upp maten i kolhydrater, protein och fett – har letat lite men inte funnit något om detta!

 35. 35

  @ Tombola:

  Hur man behandlade sockersjuka innan insulinet upptäcktes 1921 är ju inte så intressant i detta sammanhang. Men när det hade upptäckts och kunde syntetiseras insåg man strax att det var fettdrivande och använde det också för att hjälpa magra personer att gå upp i vikt.

  Vad som är intressant här är alltså diabetesbehandling mellan 1920-talet och till dess man fick fram mediciner avsedda att hjälpa bukspottkörteln i dess arbete och lät dessa ta över ruljangsen. (Metformin kom på marknaden mot slutet av 1960-talet, godkändes t.ex. i Kanada 1972.)

  Det av intresse är alltså diabetesbehandlingen mellan 1920-talet och ett halvsekel därefter, och där hade den detta handlade om, min kollega Ursula Morin, samlat en hel packe tyska och svenska patientanvisningar rörande lämplig mat för sockersjuka. Några har getts bort, men några bör ligga kvar på vinden, skall jag ta ned dem och börja citera?

 36. 36

  @ Piltson:
  Håller inte med, kunskapen om vilka livsmedel som bör undvikas är gammal och har inget med insulinets upptäckt att göra (som för övrigt skedde på flera håll, bl a var en svensk läkare tidigt ute men kom inte ända fram på grund av ett tragiskt dödsfall för en ung pojke).

  Det syntetiska insulinet kom först 1970 om jag minns rätt från böckerna – borde vara ungefär samtidigt med att fettskräcken startade på allvar? Pratar man med äldre sjukvårdspersonal var det kolhydratrestriktion fram till 70 – sedan skulle de äta som alla andra.

  Metforminets upptäck är gammal och dess historia rätt så vinglig enligt litteraturen, i mitten på 40-talet började man tydligen att skilja på typ 1 och 2 och det var oxå då Metforminet återupplivades. Men påverkar Metformin verkligen bukspottskörteln, jag trodde det bromsade upp glykogeonesen samt ökade insulinkänsligheten hos musklerna?

  Rätta mig gärna om jag har fel,,,,

 37. 37

  Tombola Skrev:

  Pratar man med äldre sjukvårdspersonal var det kolhydratrestriktion fram till 70 – sedan skulle de äta som alla andra.

  Det är ju precis det det handlar om, så var ligger problemet?!

  Vad som hänt före 1921 har hittills aldrig intresserat oss. Kanske det var fel att skriva ”syntetiskt” men insulin framställt utanför människokroppen kom snabbt efter upptäckten. Den gjordes först av en J.B. Collip, (jag tror han isolerade insulin ur bukspottkörteln från en hund?) – den stora skandalen var ju att han inte fick vara med och dela på nobelpriset, fast han tydligen var den som först började använda det kliniskt.

 38. 38

  Collip liksom Best fick tydligen en fjärdedel av priset på frivillig väg, jag har läst boken om deras arbete som tydligen skedde under primitiva förhållanden. Men om jag inte minns helt fel upptäcktes insulinet på flera ställen samtidigt, det är ju ganska vanligt att det är på det viset – i alla fall inom teknik området – en rad yttre omständigheter ger rätt grogrund för en upptäckt eller uppfinning,,,,,

  Metforminet omskrevs i början av 20-talet, dess effekt på blodsocker upptäcktes 1929 och började säljas i England 1958.

  Tydligen så motverkar det cancer, har stött på detta på många ställen så det är nog riktigt,,,,

  Dess alternativa namn Glupcohage betyder tydligen glycos ätare,,,,

  Det dröjer nog inte länge till innan jag och Professor Göran söker in på läkarlinjen – det är ett intressant område och otroligt komplext,,,,

 39. 39

  tombola Skrev:

  Det dröjer nog inte länge till innan jag och Professor Göran söker in på läkarlinjen – det är ett intressant område och otroligt komplext,,,,

  Nej, gör inte det, för kommer ni in där är risken stor att ni blir belagda med munkavel……. 😉

 40. 40

  @ LenaK:
  det skulle bli en hel del långa diskussioner?

  kanske borde vi istället bli dietister?

 41. 41

  tombola Skrev:

  kanske borde vi istället bli dietister?

  Knappast lämpligt. Den som lyckas bli dietist får inte meddela sanningar. Det är inte ett gebit som en hederlig person bör ge sig in på.

  Den som vill veta varför, klicka ”Piltson” ovan

 42. 42
  Ann Kristin säger

  @ Piltson:
  Däremot kan man bli kostrådgivare. Jag håller på att läsa Jonas Bergqvists kostrådgivarbok och om/när jag lyckas besegra mina sjukdomar och min vikt så ska jag satsa på en utbildning. Boken är faktaspäckad och fördjupar vissa resonemang kring metabolism och horkomer.

 43. 43

  rent teoretiskt skulle man nog kunna beräkna energin i maten men det skulle krävas en hel del beräknande för att ta reda på dess inverkan men i den ekvationen krävs att personens egna värden måste med – i praktiken ogörligt,,,,

  idag är undervisningen på universitet ofta enklare än gymnasiet var förr – när jag jobbade med högskoleingenjörer fanns det studenter som trodde sig kunna förhandla bort tyngdlagen – möjligen hade de kanske tänkt sig en bosättning på månen?

  men dietisterna imponerar, någon mera hjärntvättad yrkesgrupp känner jag inte till – skulle möjligen vara öststaternas politruker,,,,,

  men gör man bara tvärtom så har det fungerat men nu börjar en del av dem lätta på fettskräcken och det går inte längre att lita på dem,,,,!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa