Bengmark, Sjöström, Paulsson: Experter eniga mot mättat fett

Ny debattartikel av Bengmark o Paulsson, denna gång förstärkt av Michael Sjöström, KI, Enheten för preventiv näringslära: Nya nordiska kostråd visar att skatt på animaliskt fett behövs.

De påstår att alla kostexperter värda namnet är ense om att naturligt mättat fett är farligt.  De utpekar LCHF i allmänhet och Eenfeldt och Dahlqvist i synnerhet som folkhälsans fiende nummer ett.
De vill förbjuda läkare att rekommendera LCHF till patienterna.

De vet inte ens vilken specialitet Eenfeldt har, ändå tycker de att de kan honom så bra att de kan bedöma hans vetenskapliga insikter.

De nya nordiska kostråden kommer att betona riskerna med animaliskt mättat fett och nyttan av vegetabiliska fetter.

De berättar att Danmark har infört en skatt på mättat fett, och förespråkar att Sverige gör samma sak. De berättar inte att fettskatten i Danmark har dragits tillbaka igen.

Man orkar knappt sucka. Det skulle vara bra om någon orkade svara.

 

Comments

 1. 1

  Hur kan en enda artikel av högutbildat folk med fina titlar innehålla så många lögner och undanhållande av fakta? Eller kanske just därför!

 2. 2

  Det verkar som om LCHF-modellen börjar svida i livsmedelsindustrins och läkemedelsindustrins plånböcker. Ve och fasa om även myndigheterna (den allmänna sjukvården) börjar inse fördelarna med LCHF för då ryker dessa industriers största kassako.

 3. 3

  LenaK, det måste ha att göra med att de låter sig styras av WHO, som delvis lär finansieras av lågfettindustrin. Det sakliga materialet mot dessa anmärkningar är nu väldigt omfattande, går århundraden tillbaka inom vår kultur och underbyggs av erfarenheter hos flera exotiska folk. Var deras läronästare ligger erkänner de nästan själva.

 4. 4

  ”Överensstämmer med USA:s kostråd” oj oj oj hur mycket ska vi gå upp i vikt då?!

 5. 5

  Det är väl ingen tillfällighet att artikeln/insändaren blev införd i just Sundsvalls tidning!
  Finns det någon magtarmläkare som heter Eenfeldt?

 6. 6

  Men bakom WHO´s strategi ligger också hotet om proteinbrist i världen som helhet. Detta måste långsiktigt klaras upp. Holländarna ha kommit längst med sådan forskning, där räknar man med att vi inom ett årtionde skall erbjudas insektsmjöl i butikerna.

  Att försöka fixa detta genom att sprida degenerationssjukdomar är inte en vettig metod. Men med tanke på hur de formulerar sin ståndpunkt undrar jag om inte propagandan för LCHF borde starkare inriktas på just ålderssjukdomar snarare än övervikt.

 7. 7

  En avslöjande detalj i texten är misstänkliggörande av personer. Det är ett snuskgrepp som inte behöver utnyttjas av den som har sakargument att anföra. Men det har ju inte dessa tre.

 8. 8
  Pre-diabetiker säger

  @ Piltson:

  Personligen tycker jag att diabetes typ 2 skulle betonas mycket mer, vilket i och för sig ingår i ålderssjukdomar. Här har journalister ett stort ansvar att framhäva diabetes typ 2 i stället för att vanligtvis framhäva fetma.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ Pre-diabetiker:
  Ja detta med betoningen på viktnedgång tycker jag kan hänföras till allmän-media. Vi LCHF-förespråkare försöker nog betona hälsoaspekterna.

 10. 10

  Har slutat tro på ”experter” men noterar deras strutsbeteende. Tråkigt och trist med deras brist på insikter och brist på vilja att undersöka den verklighet som finns runt dem, dvs alla som blivit friska tack vare animalisk mat.

 11. 11

  Ja de blir ju inte direkt påhejade i kommentarerna… 🙂

 12. 12

  Man undrar vad dessa specialister anser om snabba kolhydrater. Har de någon åsikt, ty de är väl
  det största hotet mot den unga generationens hälsa.

 13. 13

  Cia Skrev:

  Har slutat tro på ”experter” men noterar deras strutsbeteende. Tråkigt och trist med deras brist på insikter och brist på vilja att undersöka den verklighet som finns runt dem, dvs alla som blivit friska tack vare animalisk mat.

  I väldigt många fall tror jag inte att det är vanligt ”strutsbeteende” utan ett mycket medvetet agerande på grund av en bakomliggande agenda. Se Piltsons kommentarer ovan, t ex.

 14. 14

  Majoren Skrev:

  Ja de blir ju inte direkt påhejade i kommentarerna…

  Nej, jag tror att det kan bli så många sakligt underbyggda kommentarer att den här insändaren kan slå bakut för dem.

 15. 15

  Lägg skatt på SOCKER istället!

 16. 16
  Kattmoster säger

  Vilka tröttmössor!

  För det första ska man inte använda skatt som uppfostringsmedel. Upplysning är mer hederligt och inte von oben samt säkerligen betydligt mera effektivt.

  För det andra undrar man hur oärliga alternativt okunniga s.k. experter kan bli. De ger sig tydligen inte förrän de förstört människors hälsa totalt. Ville de människor väl skulle de propagera FÖR mättat animaliskt fett och MOT växtoljor.

 17. 17
  Ann Kristin säger

  Jag kollade upp Stig Bengmark, som visar sig vara en äldre man (född 1929) med en lysande karriär och tydligen aktiv fortfarande i London. Han är expert på lever och bukspottkörtel och då är det märkligt att det metabola syndromet har undgått honom. Dessutom tog han sin läkarexamen 1956 och bör ha varit införstådd med dåtidens behandling av sockersjuka.

  Varför tas inte Fredrik Nyströms forskning upp oftare, han har väl om någon studerat snabba kolhydrater, fett osv?

 18. 18

  Kattmoster Skrev:

  oärliga alternativt okunniga

  Det är en sak som vi undrade mycket över:

  Om en ”expert”är ohederlig på så sätt att han/hon mot bättre vetande sprider information i någon annans intresse, eller om han/hon allvarligt tror att han/hon har värdefulla saker att meddela.

  Vi kom fram till att de flesta dietister hör till den senare gruppen. Deras utbildning har förprogrammerat dem att sprida WHO:s lära – det är lustigt att denna yrkesgrupp dök upp i flera länder ungefär samtidigt som denna lära godtogs av myndigheter i USA

  Men att de som utbildar dem rimligen måste inse vad de gör: utbildar fotfolk för WHO, som dock inte skall få lära sig så mycket att de kan ifrågasätta vad som skall läras in.

  Till denna uppfattning kom jag efter flera års energisk uppmärksamhert på läroboken ”Fetma” (red. Rössner/Lindroos, Studentlitteratur 2007). Den fick sedan indirekt uppbackning när Ralf Sundberg visade hur mycken ohederlighet som göms i epidemiologernas statistiska jonglerande.

 19. 19

  Var höll dom där experterna hus häromåret vid Fettdebatten i DM, där SLV försvann ut till vänster???
  Tydligen inkallas nu vissa användbara reserver för fortsatt desinformation. 🙂
  Lite märkligt ändå, den där Mikael Sjöström på KI har ju redan förstått att kosten måste ändras i första hand istället för att motionera mera.

 20. 20

  Piltson Skrev:

  utbildar fotfolk för WHO

  Det är en hantering som är fullt ut jämförbar med den ideologiskt styrda utbildningen som bedrevs i Nazityskland och DDR. Vad som gör mig speciellt sorgsen är att medierna skall spela med i denna teater.

 21. 21

  Piltson Skrev:

  Piltson Skrev:

  utbildar fotfolk för WHO

  Det är en hantering som är fullt ut jämförbar med den ideologiskt styrda utbildningen som bedrevs i Nazityskland och DDR. Vad som gör mig speciellt sorgsen är att medierna skall spela med i denna teater.

  Men det gjorde de väl på nazitiden oxå?

  Jag tror inte skatt är rätt väg men en rejäl prisökning på kött som kommer bönderna till del skulle vara på sin plats – runt omkring mig ligger 1000-tals hektar betesmark i träda och skulle priset bli det rätta så skulle flera bönder skaffa gräsbetande djur – djur som skulle få ett bra liv och värdigt liv och ge kvalitetskött – det som säljs i affären till lågpris är inte bra!

  I övrigt kan jag själv bara skratta åt författarna till det senaste tokeriet – bra inlägg tycker jag för det kommer att öka nivån på debatten och sannolikt kommer flera riktiga läkare/forskare att strömma till som är positiva till LCHF,,,

  Och LCHF-bloggarna kommer åter att slå nya besöksrekord så klart vilket är positivt….

 22. 22

  Tombola Skrev:

  Men det gjorde de väl på nazitiden oxå?

  Naturligtvis, men skillnaden är att vi ha en tryckfrihetsförordning och antas ha en fri press.

 23. 23

  Piltson Skrev:

  Tombola Skrev:

  Men det gjorde de väl på nazitiden oxå?

  Naturligtvis, men skillnaden är att vi ha en tryckfrihetsförordning och antas ha en fri press.

  Tidningarna är beroende av stöd – om man skjuter folk på öppen gata eller omöjliggör utgivning saknar betydelse för läsningen,,,

  Men nu är det dags att sluta bry sig om gammelmedia – det är på bloggar som den här kunskapen finns numera – och ännu har ingen hindrat Annika att blogga!

  Hade Annika levat under häxprocessens tidevarv hade etablissemanget bränt henne på bål om hon spritt sitt LCHF-budskap på den tidens internet – kyrkdörren. Visserligen ett hypotetiskt resonemang men ändå något att vara glad för, utvecklingen har i alla fall gått framåt lite?

 24. 24

  Det här försökte jag lägga som kommentar där i Sundsvall, men det var för starkt för dem som ”modererar”:

  ”Skribenterna tycks föreställa sig att den som inte själv utfört forskning inte kan säga något insiktsfullt. För denna fråga är motsatsen fallet. Epidemiologisk forskning utförs ofta av folk som har mera erfarenhet av datorterminaler än av patienter. Omfattande klinisk erfarenhet har tyngre auktoritet. Rörande övervikt och degenerationssjukdomar dokumenterades sådan erfarenhet av till exempel:
  Brillat-Savarin i Frankrike på 1820-talet,
  Harvey/Banting i England på 1860-talet,
  Wilhelm Epstein i Tyskland på 1880-talet,
  Blake Donaldson i USA på 1920-talet,
  Derrick Dunlop i Skottland på 1930-talet,
  Alfred Pennington och Hilde Bruch i USA på 1940-talet
  Richard Mackaness och John Yudkin i England samt George Thorpe i USA på 1950-talet,
  Wolfgand Lutz i Österrike och Robert Kemp i England på 1960-talet och framåt

  Det är alltså ett tämligen enormt material som dessa tre bör försöka ta grepp på innan man kan ta dem på allvar.”

 25. 25

  Helt vansinnigt, idiotiskt!!! Jag blir bara arg när jag läser sånt.

 26. 26

  24 @ Piltson:

  Det är bara den som är utbildad forskare som har rätt att uttala sig i sådana här sammanhang – här kan man verkligen tala om sekterism. Att ”bara” vara en läkare på en vårdcentral står inte högt i dessa kretsar!

  Författarna ansluter sig oxå till Rössners flagranta skrivstil då han recenserar en bok

  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16074

  på ett välkänt maner – felstavningar och bristande fakta (som att inte ta reda på Kostdoktorns specialitet).

  Den som önskar skriva en bok om maktspråk saknar sannerligen inte exempel om de granskar etablissemangets fettskrämda flygel – mycket roande faktiskt, för ingen kan väl bli irriterad på riktigt av denna sörja?

 27. 27

  För det första tänk om dessa puckon till forskare kunde lägga sin enerverande hatpropagand budskap på att folk borde börja köpa ekologisk och närproducerad mat samt även att energikrävande förpackningar borde förbjudas, istället för att stå och säga att kött och grönsaker är farligt.

  Deras egna vinstintressen är hotade det är pengarna som styr!

  För det andra ingen, inte en enda människa som ätit renodlad LCHF längre tid än ett år har någonsin bevisligen fått en stroke eller hjärtattack pga LCHF. utan dessa ”forskares” studier har varit människor som brukat alkohol och tobak, dessutom har dessa undersökningar baserats på en större grupp människor som även ätit stora mängder kolhydrater blandat med animalisk föda. Bara för att dessa blivit sjuka så är det fettets fel inte socker, alkohol, tobak, dåliga margariner och kemikalier och e-ämnen som ställt till det?

  För det tredje är veganerna så säker på att vi LCHF:are ökar konsumering av animalisk föda,varför?
  Eller kan det vara som så att vi äter mycket mindre mat och förbrukar på det sättet även mindre kött som även innebär mindre transportsträckor, då vi föredrar närodlat och även detta resursslöseri av tom energi i form av godis / bröd /läsk inslagen i plast och förpackningar som skall tillverkas och slängas. Detta används ej då storkok och grönsaker är huvudsakliga föda och tillagningsätt inom LCHF.
  Dessutom för de tusentals som provat LCHF under en längre tid har ganska snabbt upptäckt skillnaden på att förvara rester som innehåller stärkelse såsom mjöl, socker(i sås och mat), pasta, ris märkt att denna sorts föda mycket snabbt torkar ihop i kylskåpet och måste kasseras.

  Vilket inte stärkelsefri mat gör dessutom kan middagsrester för LCHF användas som frukost.
  Det var länge sedan jag såg en findus lasagne engångsrättsförpackning, hårdbröd, godis, chipsförpackning, mjöl socker, mjölkpaket, filpaket, flingpaket, juice förpackning, plast förpackningar, majsburkar, vad mer är det som en tallriksmodell generar. Ja listan kan göras lång med skräp som kastas dricka glas, ölburkar. eämnen processad mat och kemikalier som ingår i livsmedelsverkets fina tallriksmodell som vi SVENSKAR använt under minst 30år och vi har väldigt höga siffror var gäller stroke och hjärtattacker i Sverige även innan lchf intåget drog igång dessutom visar siffror på att hjärthälsan förbättratas i Sverige de senaste åren. Märkligt (dock har jag ej statistiken på detta) Men vi blir lotsade att fortsätta äta light och sådant som gör oss ännu mer hungriga i tron om att det skulle vara nyttigt.

  Med det sagt säger jag inte att LCHF är optimalt eller viktväktarna eller GI eller tallriksmodellen bara det att människor själv får göra sitt eget val utan att vi behöver propaganda från livsmedelsimporterande läkare eller läkemedelsbolag som säger vad som är nyttigt för oss och vad du som svensk skall äta.

 28. 28

  Tombola Skrev:

  skriva en bok om maktspråk

  Lustigt, näst sista kapitlet i min bok som nu trycks har just rubriken ”Maktspråk”. Sista kapitlet är ”Folktro”.

 29. 29

  Piltson Skrev:

  Tombola Skrev:

  skriva en bok om maktspråk

  Lustigt, näst sista kapitlet i min bok som nu trycks har just rubriken ”Maktspråk”. Sista kapitlet är ”Folktro”.

  Trycks?????
  det är nya tider nu Piltson och en klok författare ger ut sina böcker som e-böcker med möjlighet att trycka dem on demand för de som inte ännu slängt ut bokhyllorna,,,,

 30. 30
  Kattmoster säger

  @ 29 tombola:

  ”Trycks?????
  det är nya tider nu Piltson och en klok författare ger ut sina böcker som e-böcker med möjlighet att trycka dem on demand för de som inte ännu slängt ut bokhyllorna,,,,”

  Inte då! Jag läser gärna e-böcker, eftersom det är mera ekonomiskt för mig som läser mycket men den läsupplevelsen kan absolut inte jämföras med att sitta med den tryckta boken i sin hand, känna bladen, bokens doft, kunna lyfta blicken och låta den vila i fjärran medan man begrundar det man läst. För att inte tala om böcker tryckta på t.ex. 1800-talet där namnen på dem som ägt boken vittnar om att boken, utöver sitt innehåll, har en alldeles egen historia. Nyligen hittade jag information på Google om just en sådan tidigare ägare. Sådana läsupplevelser får e-böckerna att framstå som så outsägligt tråkiga.

 31. 31
  ADHD mamman säger

  Fettskatt! Gud så dumt! Exemplet nedan är innehållsdeklarationen för fettfri majonäs. Man betalar för vatten och förtjockningsmedel och med fettskatt sanktionerar man detta matfusk ytterligare då dessa lightprodukter får en konkurrensfördel. Vill verkligen någon komma och påstå att en sådan utveckling är nyttig där vi mer och mer går ifrån äkta råvaror är bra för hälsan? Vem har gjort långtidsstudier på det?

  Vatten, modifierad stärkelse, senapsfrö, vinäger, socker, äggvitepulver, salt, ättika, stabiliseringsmedel (E415, E401, E500), färgämnen (E171, betakaroten), konserveringsmedel (E202, E211), cayennepeppar och vitpepparextrakt. Läs alltid på förpackningen, innehållsdeklarationen kan ha ändrats.

 32. 32

  Hurra!

  Denna artikel var det bästa beviset hittills på hur framskridet LCHF-konceptet är bland befolkningen. Ingen demoskopundersökning kunde visat detta bättre. Fettskatt – tanken är helt omöjlig och framtvingad av stundens allvar i korridorerna. Och det visar också hur stort LCHF är.

  Att kretsarna runt detta ”brandtal” för fettskatt också noterar att LCHF-rörelsen är i växande kan man utgå ifrån. De är förtvivlade. Och agendan de följer piskar på, det kan vi lita på. Den handlar om pengar och status (läs titlar) och har inget med vår hälsa att göra – och som man lätt kan notera inte heller om ärlig kunskap. Det är inte klokt, men sant!

  Må alla ni/vi alla som underhåller ”mun mot mun-metoden” bara gå vidare! 1,5 miljoner LCHF:are, som ändå bara är början, är för mycket för ”etablissemanget”.

  Ja, det är ingen trevlig sits för dessa ”professorer”! Ser man bakåt ett tiotal har det gått stadigt utför för dem. Deras utrymme har minskat.

  Glada augustihälsningar 2013
  Rolf Aronsson

 33. 33
  Bokfrälst säger

  @ Piltson, mfl:
  För en tid sedan så råkade jag på en boktitel av Ivar Lo Johansson – Ordets makt.
  Den ska jag fånga på biblioteket.

 34. 34

  Kattmoster Skrev:

  @ 29 tombola:

  ”Trycks?????
  det är nya tider nu Piltson och en klok författare ger ut sina böcker som e-böcker med möjlighet att trycka dem on demand för de som inte ännu slängt ut bokhyllorna,,,,”

  Inte då! Jag läser gärna e-böcker, eftersom det är mera ekonomiskt för mig som läser mycket men den läsupplevelsen kan absolut inte jämföras med att sitta med den tryckta boken i sin hand, känna bladen, bokens doft, kunna lyfta blicken och låta den vila i fjärran medan man begrundar det man läst. För att inte tala om böcker tryckta på t.ex. 1800-talet där namnen på dem som ägt boken vittnar om att boken, utöver sitt innehåll, har en alldeles egen historia. Nyligen hittade jag information på Google om just en sådan tidigare ägare. Sådana läsupplevelser får e-böckerna att framstå som så outsägligt tråkiga.

  själv föredrar jag talböcker om det är romaner och liknande – annars är det e-böcker som gäller och det inte minst på grund av platsbrist, jag känner inget som helst behov av mera damm samlade litteratur,,,,

  e-böcker ger ju oxå fantastiska möjligheter att publicera sig själv utan att blanda in golf spelande förlagsdirektör er – billigare för läsaren, mera förtjänst åt författaren och bra för miljön,,,,,

 35. 35
  Ann Kristin säger

  Artikeln har bemötts med rätt massiv kritik…

 36. 36

  Härskarteknik rätt i genom hela sörjan.Industrin verkar vara nervösa ,frågan är om de gjort i brallan?
  Med industrin menar jag piller,livsmedel,transport och förpackning.

 37. 37
  ADHD mamman säger

  Det pratas i debattartiklar om att förespråkare för LCHF ska ta fram bevis över risk/nytta. Jag äter inte själv enligt LCHF, men är intresserad av kost och hälsa i allmänhet och har förstått att många har fått sina liv förändrade sedan dom börjat med LCHF och följer denna blogg med stort intresse. Jag blir frusterad av denna låsning och prestige som finns i matlandet Sverige, som och hållet utgår ifrån att man ska vara ”för eller emot”. Om så många människor hävdar att dom får en bättre hälsa av LCHF, så är det samhällets förbaskade skyldighet att undersöka detta med en öppenhet och inte bara förkasta och ignorera så många människors erfarenheter.

 38. 38

  Skyldighet väger inte lika tungt som Makt och Pengar.

 39. 39

  Jag gillar Ann Fernholms kommentar om rött kött. Det är farligt i USA men hälsosamt i Kina,
  för i USA äts det med läsk och bröd, men i Kina äts det med grönsaker.

  Det visar farorna med observationsstudier, utan kontrollgrupp kan man inte fastslå orsakssammband bara tids samband (men IACRC har andra rigorösa metoder då man inte avsiktligt kan utsätta folk för något som kan orsaka cancer).

 40. 40

  Michael Sjöström ser ju SJÄLV ut som ett skolexempel på en som har gått på niten att äta som Livsmedelsverket förespråkar = ca 60 % kolhydrater/socker.

  Jag kan ju nu undra över om han kommer att bli sjuk och dö i förtid av den ”drömmen” – eller om han kommer att ”vakna upp” i tid ❓

 41. 41
  Ann Kristin säger

  @ Josef Boberg:
  Michael Sjöström säger en del klok saker trots allt, som att det är bättre att låta bli pommes frîtes än att försöka springa av sig dem, samt att studier visar att barn upp till 10 års ålder inte rör sig mindre idag än för 50 år sedan. Han hävdar att myter om kost och motion lätt sprider sig i media ;)!

 42. 42
  Pre-diabetiker säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ Pre-diabetiker:
  Ja detta med betoningen på viktnedgång tycker jag kan hänföras till allmän-media. Vi LCHF-förespråkare försöker nog betona hälsoaspekterna.

  Det är en svaghet när professorer och nutritionsforskare stirrar sig blinda på problemet övervikt, kött och animaliskt fett, i debatten. LCHF handlar även om kost och hälsa. Jonas Paulsson är troligen en vegan, som agerar i eget intresse med köttfria måndagar. Han förstår inte att det handlar om bättre kött, gräsbeteskött, än inget kött på måndagar. Bättre kött på måndagar vore mer relevant, framförallt till barn, sjuka, diabetessjuka och äldre.

 43. 43

  Nu arbetar ju Sjöström med preventiv näringslära. Smaka på det, preventiv näringslära, han arbetar alltså med att förebygga näringslära.

 44. 44
  Eva-Lena säger

  Herregud, ska vi ta över USA:s kostråd!!! Dem får nog åka över på studiebesök där över och kolla. Inte är det slanka linjen direkt.

 45. 45

  Eva-Lena Skrev:

  ska vi ta över USA:s kostråd!!!

  De svenska kostråden är redan i stort sett desamma som dem i USA och de har inte ändrats mycket de senaste 40 åren. Alla följer WHO. I Kanada gorde man ett litet avsteg, eftersom man där inte var beredd att se tvåriga barn som fullvuxna.

 46. 46
  Nyckelpigan säger

  När man på sin väg stöter på ”experter” som talar *M-A-K-T-S-P-R-Å-K*, dristar sig påstå att de vet bättre än t ex min lilla Mamma (salig i åminnelse) och har mage att påstå att t ex Fettfri majonäs (vatten, modifierad stärkelse, senapsfrö, vinäger, socker, äggvitepulver, salt, ättika, stabiliseringsmedel (E415, E401, E500), färgämnen (E171, betakaroten), konserveringsmedel (E202, E211), cayennepeppar och vitpepparextrakt) är att fördraga framför Ägg (ägg) och Smör (smör, salt) på matbordet, ur ”hälsosynpunkt” (sic!), finns endast ett rakryggat förhållningssätt : Stanna upp. Skratta åt eländet. Glöm bort det. Gå vidare. Läs ”Skrattet och Glömskans Bok”. Föräldrar ansvarar för sina barn! Om inte vi kan ta befälet och bestämma matordningen på bordet, kommer denna funktion snart att vara annekterad av en rödhårig plastclown som inte svarar på tilltal och vem ska då lära våra barn det som vi själva fick lära oss? Dags att vakna ur törnrosaslummern? Puss och Go’midda!

 47. 47
  Eva-Lena säger

  Piltson: inte mycket att göra då, mer än att vänta på fetmaepidemin här också.

 48. 48
  Anders Olson säger

  Det är med all sannolikhet Jonas Paulsson som skrivit ”debattartikeln”, som är it-konsult och kommunfullmäktige i Täby, Sthlm för Miljöpartiet och tror att klimatet kommer att gå mot en katastrof om vi fortsätter äta kött. Hans kunskaper om kost och hälsa är sannolikt minimala.
  Man kan ju också fråga sig om Bengmark&Sjöström verkligen har läst denna slarvigt hopsatta artikeln? JP är ju också en återkommande ”gäst” i dessa sammanhang och har skickat in liknande artiklar tidigare. Hans engagemang i klimat(kött)frågan är ju snarast av känslomässiga karaktär och kanske därför kan ursäkta hans brist på kunskap och insikt i verkligheten?
  https://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/driften-att-overleva-slog-till_5755947.svd

 49. 49

  Jag hade inte fattat säger han.Han har fortfarande inte fattat.Från moderat till miljöpartist.

 50. 50

  Anders Olson Skrev:

  Hans kunskaper om kost och hälsa är sannolikt minimala.

  Jo… – Anders – och om vad som till ca 99 % bestämmer klimatet också – som jag ser det.

 51. 51

  Dessa politiker och deras kunskapsbrist.Salige Alfred Nobel vrider sig i sin grav efter att Al Gore
  fått Nobels fredspris.Hur detta kunde ske är mig en gåta.

 52. 52

  Sitter här med ST:s rubrik framför mej på middagsbordet. Inser att det behövs skatt på ren idioti…

 53. 53

  Bengmarks, Paulssons och Sjöströms agenda är solklar i en tid när allt fler läkare/sjuksköterskor blir LCHF positiva:

  ”Rätten hos legitimerade läkare att föreskriva LCHF, som saknar vetenskapligt stöd, kan därmed verkligen ifrågasättas.”

  Etablissemanget inser faran och pekar ut Dahlqvist/Eenfeldt som värstingar. Få se hur länge det dröjer innan man försöker tysta dessa kunskapsspäckade bloggar?

  Ett folkuppror närmar sig 🙂

 54. 54

  Mida makter vilket urbota svammel!

  Man får verkligen hoppas att läkare/professorer/oberoende forskare tar sitt ansvar …

 55. 55

  @ sofia:

  ”Ett folkuppror närmar sig :)”

  Det närmar sig inte – det är i full gång!

  Tacksamt nog är motståndarsidan rätt så svag, någon förvillad miljömupp har lyckas locka med någon avsutten proffoss samt någon annan figur som p g a sina egna tillkortakommande lockats med. Lyckas man inte själv tycks målet vara att förhindra att andra får rätt – ett rent f-e skojeri!

  Och att de inte tycks ha koll på att Danskarna sloppat fettskatten talar sitt eget språk – för det kan väl inte vara så illa att de medvetet far med rena lögner?

 56. 56
  Kattmoster säger

  @ 52 Örjan:

  Vanligtvis är jag emot skatter i uppfostringssyfte men här kan jag ge dig rätt. Skatt på idioti! Yes!

 57. 57

  Jaha, då är det bara att ställa in älgjakten i år. Om man ska följa de förnyade kostråden med minskat mättat kött/fett. Frågan är om dom kommunicerat ut det till landets älgjägare? Dvs mindre älgkött ger mindre mättat fett ger lägre socialförsäkringskostnader. Klart som korvspad.

 58. 58

  Skatt på idioti kan låta lustigt men är urbota dumt.Mer pengar till politikerna att gödsla kapitalet med. 🙂

 59. 59
  Pre-diabetiker säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ Pre-diabetiker:
  Ja detta med betoningen på viktnedgång tycker jag kan hänföras till allmän-media. Vi LCHF-förespråkare försöker nog betona hälsoaspekterna.

  Här är allmän-media, Expressen, med artikel och recept på omelett och att tappa vikt:
  En god omelett med massor av ost, korv och grönsaker är bra LCHF-kost
  Jovisst, det är bra om korven är av god kvalité.

  https://www.expressen.se/halsa/sa-tappar-du-5-kilo-pa-en-manad-med-lchf/

 60. 60

  Tombola Skrev:

  @ sofia:
  ”Ett folkuppror närmar sig ”

  Det närmar sig inte – det är i full gång!

  Tack!

  Jag föreställde mig ett folkuppror med trummor, flaggor, banderoller, stridsrop med zumba och Monique Forslund i täten …

 61. 61

  Dalarna Skrev:

  Jaha, då är det bara att ställa in älgjakten i år. Om man ska följa de förnyade kostråden med minskat mättat kött/fett. Frågan är om dom kommunicerat ut det till landets älgjägare? Dvs mindre älgkött ger mindre mättat fett ger lägre socialförsäkringskostnader. Klart som korvspad.

  Vad du gör, gör INTE samma misstag som jag gjorde som fettskrämd!
  Nuemera sparar jag vaenda fettstrimla till älg. och renbuljongen/dito köttfärsen.
  Ljuvligt gott och hälsosamt 🙂

 62. 62

  Det är ju enormt tråkigt ifall den genomsnittlige svensken tror på det här. Det finns en mängd av läkare, både praktiserande och mer av den akademiska varianten, som har gott om välgjord forskning på lågkolhydratkost och på mättat fett. Annika och Andreas får ta mycket stryk för att de är mest framträdande och det skulle ju inte skada om de mest akademiskt bevandrade så som Martin Ingvar, Tore Scherstén och Ralf framträdde oftare i media så att man inte tror det bara är två läkare i hela Sverige som förordar dieten och mättat fett.

 63. 63
  kostintresserad säger

  BMA Skrev:

  Det är ju enormt tråkigt ifall den genomsnittlige svensken tror på det här. Det finns en mängd av läkare, både praktiserande och mer av den akademiska varianten, som har gott om välgjord forskning på lågkolhydratkost och på mättat fett. Annika och Andreas får ta mycket stryk för att de är mest framträdande och det skulle ju inte skada om de mest akademiskt bevandrade så som Martin Ingvar, Tore Scherstén och Ralf framträdde oftare i media så att man inte tror det bara är två läkare i hela Sverige som förordar dieten och mättat fett.

  Jag efterlyser detsamma!

 64. 64

  @1940: Perfekt, jag litar på det rådet..

 65. 65

  @ 62,63. Instämmer. De syns alldeles för sällan.

 66. 66
  Kattmoster säger

  @ 57 Dalarna:

  ”Frågan är om dom kommunicerat ut det till landets älgjägare?”

  Det vågar de inte. De har säkert läst Hälge och tänker på hur Uffe skulle reagera. 🙂

 67. 67
  Kattmoster säger

  @ 62 BMA:

  Martin Ingvar förordar inte LCHF, om han inte ändrat sig på senare tid. I hans och Gunilla Eldhs bok ”Hjärnkoll på maten” är det definitivt inte LCHF som förespråkas utan mera en GI-kost.

 68. 68

  @ 67 Kattmoster. Vet du hur han ställer sig till mättat fett?

 69. 69
  Kattmoster säger

  @ 68 july:

  Tyvärr minns jag inte. Och när jag läst en 1/4 – 1/3 av boken och såg vart det barkade blev jag så arg att jag kastade den. Därför kan jag inte kolla heller.

  Däremot kan jag rekommendera deras böcker ”Hjärnkoll på vikten” och ”Hjärnkoll på smärta”. De handlar i och för sig om andra saker men är mycket bra.

 70. 70

  Tack Kattmoster. Någon annan som vet hur Martin Ingvar ställer sig till mättat fett ?

 71. 71
  Annika Dahlqvist säger

  @ 70 july:
  Jag sökte på Google på Martin Ingvar och mättat fett, och fick en massa intressant länkar
  https://www.google.se/?gws_rd=cr#fp=8046ec7610019a9a&q=martin+Ingvar+m%C3%A4ttat+fett men blev inte så mycket klokare av det.
  Tex var det en ganska intressant artikel i Forskning och Framsteg:
  https://fof.se/tidning/2010/1/fajten-om-fettet
  Där sägs det att man blir sjukare om man har mera mättat fett i blodet. Men då tänker de inte på att det mättade fettet i blodet inte kommer från mättat fett som man har ätit, utan från fettomvandlade kolhydrater.

 72. 72
  chilisalsa säger

  PubMed är nog inte Paulsson:s starka sida kan tänkas…
  https://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/9

 73. 73

  @ 71 Annika.Tack för det.Jag sökte själv och blev inte speciellt klokare för det.
  Uppfattade honom som lagom av allt och rör dig mer. Så han är nog en joker, kan vara bra att ha ibland.

 74. 74

  Sockermötet hos SLV i mittten av maj nu protokollfört, tog bara 3 månader den här gången, men så blev det ett långt protokoll :-). Varför finns dom egentligen? Vad tillför detta? När stoppar någon eländet?

 75. 75

  Kattmoster Skrev:

  @ 62 BMA:

  Martin Ingvar förordar inte LCHF, om han inte ändrat sig på senare tid. I hans och Gunilla Eldhs bok ”Hjärnkoll på maten” är det definitivt inte LCHF som förespråkas utan mera en GI-kost.

  Det är inte vad hans utspel i DN vittnar om, jag tänker inte länka för jag antar du vet hur man söker.

  GI-kost är tallriksmodellen i princip och jag kan inte härleda ett enda uttalande från honom till att han stödjer tallriksmodellen, däremot en massa negativa uttalanden om just den och kostråden från SLV som innehåller för mycket kolhydrater.
  Det avråds inte heller från ex feta mjölkprodukter och jag har sett ett recept där det ordineras 1 dl mellangrädde per portion vilket är på tok för mycket mättat fett för att kunna ingå i någon diet där man uppmanas minska på mättat fett.

 76. 76

  https://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127730-palmolja-ett-hot-mot-regnskogen-och-orangutangen

  Skulle detta vara så mycket bättre! I sitt senaste nummer skriver Naturskyddsföreningen om Norge och en kampanj mot palmoljan. Texten avslutas ” palmoljan ödelägger inte bara regnskog utan också norska hjärtan med sin höga halt av omättade fettsyror”!

 77. 77

  Har läst på lite vad Bengmark och Sjöström skrivit tidigare var för sig och måste nog säga att mycket av det jag läst är intressant och står inte alls i någon konflikt i vad jag anser vara LCHF.

  Tror det är mycket okunskap om LCHF som diet som orsakar problemen,,,,,

  Stilen på artiklarna (dessa är satta i system) lämnar dock mycket att önska i övrigt – för att inte tala om rena lögner eller en helt ofattbar inkompetens,,,

  Jag betraktar artiklarna som ren politisk propaganda av mycket tveksam karaktär medan jag faktisk rekommenderar alla att läsa Bengmark och Sjöström. Som jag ser det delar jag mycket av det de står för och hur de kunnat gå till frontalangrepp mot LCHF är mig fullständigt obegripligt!

  Och den översitteri attityd som artiklarna har är typisk för disputerade – här kan man verkligen prata sekterism och religion men man ska ju ha klart för sig att den akademiska världens organisation fortfarande bär stora spår efter den medeltida katolska kyrkan, hur någon kan gå ut med sådan rappakalja år 2013 är mig helt obegripligt och slår ofelbart tillbaka på de 3 herrarna,,,,

  Min slutsats?? – de har ökat på intresset för LCHF rejält med sina inlägg – folk är inte så korkade att de går på deras gemensamma svammel men läs gärna mera av Bengmark och Sjöström och ta åt er det som är vettigt vilket faktiskt är en hel del, det pratas nämligen om både paleo och en hel del annat där som inte alls är så främmande för många av oss LCHF:are, önskar bara att herrar Bengmark & Sjöström insett det själva istället för att låna ut sina namn till tveksam politisk propaganda ledd av en vilsen miljömupp,,,,

 78. 78

  Redan i kap.1 i ”Hjärnkoll på vikten” skriver Martin Ingvar:

  ”Glöm tallriksmodellen! /…/ Ända sedan övervikten blev ett samhällsproblem har folkhälsomyndigheterna sprutat ur sig information om vikten av att hålla vikten. Den tråkiga ”tallriksmodellen” förföljer oss från dagis till ålderdomshemmet. /…/ Myndigheterna är dåliga rådgivare. /…/ Skyll inte på fettet /…/ Barnhjärnan är sannolikt känsligare för allt som är beroendeframkallande, eftersom det är under den här tiden som människan lägger grunden för alla vanor /…/ Förutsättningen att man skall lyckas med bestående viktminskning är att man får äta sig mätt /…/”

 79. 79

  Hjärt-kärl, infarkter och stroke ökar väl inte i Sverige, dessa har väl tvärtom gått ner enligt rapporter. Man skulle ju tom kunna anta att det har att göra med att fler intar en mer fettrik, kolhydratsnål och hälsosammare kost !?

  Skulle vara kul med några internationella jämförelser. Sverige tillhör väl de länder där en mera fettrik och kolhydratsnål kost har slagit igenom mest? Usa är väl ett skräckexempel med sin fettmaepidemi, där metoden(LCHF) inte har fått någon större spridning.

 80. 80
  Kolla kommentarerna säger
 81. 81

  Visste ni att Konsumentverket delade ut 12 miljoner skattepengar till organisationer inom konsumentområdet?
  https://www.konsumentverket.se/Nyheter/Pressmeddelanden/Pressmeddelande-2013/12-miljoner-kronor-till-organisationer/

  Visste ni att Svensk Mat och Miljöorganisation finansieras med skattepengar?

  Visste ni att Jonas Paulsson är med i styrelsen för Svensk Mat och Miljöorganisation (smmi)?
  https://smmi.nu/om-oss/om-smmi/styrelsen-etc/

  Visste ni att Svensk Mat och Miljöorganisation fick och får stödpengar för sin verksamhet?
  År 2009: 250 000 kr i projektstöd, 133 000 kr i nystart-jobb-bidrag
  År 2010: 69 000 kr i projektstöd
  År 2011: 185 000 kr i verksamhetsstöd
  År 2012: 0 kr, ansökan kom in försent
  År 2013: 100 000 kr i verksamhetsstöd

  Allt detta för att bedriva diverse kampanjer för vegetariskt mot kött! Typ Köttfria måndagar!

  Källa: Konsumentverket

 82. 82

  Till Britt: Väldigt mycket politik i det där med Miljöorganisation och Svensk Mat. I förhållande till sin storlek är det förbluffande vilken påverkan framförallt Mp tycks ha. Inte så mycket vetenskap och beprövad kunskap utan mer politiska överväganden som det tas hänsyn till. Men så är det inom många områden.

  Ett mycket märkligt förhållande är att enskilda statliga organisationer som Konsumentverket kan stödja dylikt? Undrar vilka vetenskapliga kriterier man lutar sig emot? Det verkar som sagt mer vara politiska överväganden!

  Det finns forskare inom statsvetenskap som kritiserat förhållandet att statliga verk är så politiserade och driver kampanjer utifrån ideologi !!

 83. 83

  @ natan:

  Jo, det är nog politik i det hela. I den årliga redovisningen, 2008/2009, till Konsumentverket så finns en post ”Gåvor” på 86 856 kr. Kanske är det gåvor från något politiskt parti? Medlemsavgifterna var bara 700 kr. Om det är gåvor från politiskt parti, så kanske man även kan betrakta dessa som skattepengar. Av partistödet.

 84. 84

  Britt Skrev:

  @ natan:

  Jo, det är nog politik i det hela. I den årliga redovisningen, 2008/2009, till Konsumentverket så finns en post ”Gåvor” på 86 856 kr. Kanske är det gåvor från något politiskt parti? Medlemsavgifterna var bara 700 kr. Om det är gåvor från politiskt parti, så kanske man även kan betrakta dessa som skattepengar. Av partistödet.

  Snarare ”gåvor” från industrin – men det borde väl gå att ta reda på då Konsumentverket är skyldiga att arbeta under offentlighetsprincipen?

  Det är ett ganska utbrett problem att enskilda tjänstemän torgför och agerar efter sin egen politiska övertygelse i sitt ämbete – de sätter demokratin ur spel på detta sätt.

  Men värre exempel finns – ”obekväma” företagare har trakasserats av skattemyndigheterna vars tjänstemän grusar ned företagarens verksamhet in i absurdum, ibland med konkurs som följd – man kanske inte skall förvånas över att var 4:e krona som omsätts i samhället härrör från svart verksamhet,,,

  Men när inte företrädarna för folket vet bättre så kan man ju inte begära mer av folket – här ett reportage från enklaven Botkyrka:

  https://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2013/08/moderaterna-betalade-svarta-pengar-till-revisor

 85. 85
 86. 86
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Det var en fin artikel.

  Jag har precis kommenterat den.

 87. 87

  Den här ”liknelsen” av Anders A gjorde min dag igår. Jag har läst den minst fem gånger och den är lika rolig var gång, fast det tycker troligen inte etablissemanget. Om jag hade varit tveksam till att börja med LCHF-kost tror jag att ”liknelsen” hade fått mig att testa.
  https://forum.kostdoktorn.se/topic/2854-v%C3%A4gen-som-inte-finns-p%C3%A5-kartan/

 88. 88
  Ann Kristin säger

  Det har blivit diskussion t o m i min bekantskapskrets. De som är skeptiska till lchf har inte läst en enda bok eller en enda blogg. De säger saker som att ” alla vet att socker och mjöl är dåligt för kroppen, men du borde inte göra reklam för fett, Ann Kristin” men skriver på facebook ” ikväll blir det potatissallad, rostbiff och en bakelse till efterrätt”.

  När jag då frågar om det är industrimat, hur många olämpliga E-medel maten innehåller, eller om det är ekologiska råvaror och hur mycket fett det är i den måltiden, ja då får jag till svar att ”lite måste man unna sig”.

  Detta sagt av ett par som båda är typ 2 diabetiker, som tror blint på läkare och mediciner, men samtidigt ororar sig för sin överlevnad. Jag brukar numera jämföra min fettmängd med fettkritikernas, och det märkliga är ju att INGEN lever efter tallri(s)ksmodellen, mer än några dagar i veckan, sedan ”måste man unna sig”. Oftast kommer vi upp i samma fettprocent, men jag slipper all skitmat, håller blodsockret lågt och har bra värden.

  Jag undrar hur många lchf:are som egentligen äter mängder av fett (mer än de som äter ”vanlig” mat), för min uppfattning är att det inte är i gram, utan i proportion? I alla fall äter jag runt 150 g, vilket de flesta av mina vänner och bekanta gör. Jag brukar använda kostbevakningen på nätet, lägga in matvaror för en dag, min och deras, och sedan visa i mängd och fettprocent. Enkel grundskolematte!

  Tyvärr handlar kosthållning inte om fakta och matematik, det verkar vara så religiöst och politiskt ”rör inte min rostmacka”- laddat att det knappt går att prata om det. Men nu börjar min viktnedgång att synas, samt att jag varken äter mediciner och att jag har återhämtat mig bra efter en ganska svår akut händelse. Då blir det svårare att bortse från vad jag säger. Jag propagerar inte, men sprider info. Jag ogillar själv att bli skriven på näsan, men gillar fakta, så längt de kan kontrolleras.

  Min kropp är mitt bevis (apokvot 0,57)!!

 89. 89

  Professor Göran Skrev:

  @ Tombola:

  Det var en fin artikel.

  Jag har precis kommenterat den.

  Alltid lika intressant att läsa vad Tore skriver, förutom ett stort kunnande har han en synnerligen god förmåga att uttrycka sig på ett slagfärdig sätt – det märks väl att temperaturen i kostdebatten börjar att öka och att allt flera kunniga LCHF:are med gedigen bakgrund tar ställning offentligt!

  När det gäller etablissemangets insatser blir de allt sämre allteftersom deras argumentation pulvriseras – frågan är väl om botten inte är nådd i och med Bengmark, Sjöström och Paulssons inlägg – kan det bli så mycket lägre än så?

  Paulsson borde oxå vara en belastning för miljöpartiet då han uppvisar en människosyn som borde ha begravts då statarsystemet upphörde ,,,,

 90. 90

  När man diskuterar fett, så går jag emellanåt tillbaka till Udo Erasmus författaren till ”Fat that heal and fat that kill”.Han är försäljare av omega-3 oljor. Men jag uppfattar honom som seriös.

  Han för intressanta resonemang om omega -3 och omega-6. som är tänkvärda i debatten om omega -3 och -6.:

  ””One of the main factors that interferes with omega-3 conversion is too much omega-6 in the diet, which is the case in the diets commonly eaten by people living in developed nations. Omega-6 slows down the conversion of omega-3.”

  Low conversion results from too little ALA intake, a whopping high (interfering) omega-6 intake, lack of the vitamins (B3, B6, C) and minerals (zinc, magnesium) necessary for conversion, other nutritional factors, and toxic influences. There is evidence that high carbohydrate diets slow down conversion, and diets higher in proteins enhance conversion. The ratio of twice more omega-3 than omega-6 found in Udo’s Choice Oil blend ensures effective omega-3 conversion. Too high a ratio of omega-3 to omega-6, such as 3.5 or 4 to 1 found in flax and flax oil, can lead to omega-6 deficiency, with symptoms of deterioration that can harm all cells, tissues, glands, and organs.
  Too low a ratio, such as 1 to 10 (the average found in Western diets) can lead to symptoms of omega-3 deficiency. Omega-3 deficiency increases the risk of increasing cardiovascular, immune, autoimmune, diabetic, and inflammatory disease, and leads to sub-optimal intelligence, concentration, mood, and performance. In the two conversion studies published in the BNJ, the diet contained only 1/7th as much omega-3 as omega-6. A better ratio would consist of more omega-3 and less omega-6. Udo’s Choice Oil Blend contains an optimum ratio of 2 times more omega-3 than omega-6. Why is this important?
  The higher the omega-6 intake, the slower is omega-3 conversion3. The more omega-3 and the less omega-6, the faster the conversion of ALA to long chain omega-3 (EPA + DHA) will be. But conversion takes place only as long as the body needs more EPA + DHA, and until optimum content has been achieved.”
  från: https://www.udoerasmus.com/articles/udo/fish_oil.htm
  och
  ”My view is that if we optimize our intake of omega-3s, we do not need to fear saturated fats. They are natural and have been in our diet for thousands of years.”
  Från: https://www.udoerasmus.com/interviews/08_Karin-Delaray.htm

 91. 91

  Jag tror att miljöpartiet har dragits med större belastning än Paulsson.

 92. 92

  Nog har dom fått svar alltid, i dagens ST vart dom sågade vid fotknölarna av Dr Tore Persson, överläkare. Kändes skönt!

 93. 93

  Mp framställer sig ofta som moralens och alla miljöaspekters goda riddare, men det är ofta de står för rena hyckleriet. Nu ska man väl inte bli alltför politisk inriktad på en LCHF blogg men i mångt och mycket handlar det om politik. Hur som helst borde Mp synas i sömmarna lite mer !

  Tyvärr så är partiet väldigt populärt bland journalister och bland etablissemanget. Det verkar mer som partiet i de kretsarna anses som ofelbara och gynnas jämt och ständigt. Partiet och dess företrädare som anser sig så medvetna kanske borde ta en titt på vad LCHF står för. Mig veterligt jobbar de inte poltiskt för att få till några större ändringar kring de här frågorna.

  Såg en omröstning i en kommun ifall skolan skulle använda smör i stället för margarin där de borgeliga plus Sd röstade för en använding av smör i skolbespisningen medan de rödgröna tänkte mer på pengarna och föredrog margarin. Uselt att förstöra våra barns kroppar med så undermålig föda!

 94. 94

  @ fundersam:
  Jag kunde i o för sig nämna namnet på kommunen. Men det kunde förstås har varit en kommun där det varit tvärtom, där de rödgröna röstat för smör. Men jag reagerar ofta på just Mp för de framställs ofta att vara så hederliga och kunniga ! De har utan tvekan stöd i från framförallt mediaeteblissemanget som är ganska dåliga på att vara neutrala och ofta dissar LCHF. Det är den uppfattning jag har fått. Men okey, man kanske inte ska politisera de här frågorna alltför mycket !??

 95. 95

  Nu finns Kostdoktorns replik i Värmlands Folkblad:
  https://www.vf.se/asikter/debatt/skramselpropaganda-om-fett-–-omodernt

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa