Utbrett matfusk på landets krogar

Ny bok av Mats-Eric Nilsson: Saltad nota. Recension i Svt.
Det är vanligt med helfabrikat, halvfabrikat, industrikemikalier och tillsatser på landets krogar.
Fråga om du undrar vad det är i maten.

TV4 Nyhetsmorgon – Så fuskar krogarna med din mat

 

Comments

 1. 1

  Inte så konstigt då att jag tycker att maten vi lagar hemma är tusen gånger godare än den som serveras
  ”ute”!!! .

 2. 2

  Det var bra tips:

  Tips när du äter ute
  * Undvik restauranger med långa menyer. Risken för att maten tillagas av halvfabrikat ökar med antalet rätter.

  * Tryckta menyer som sällan ändras är vanligtvis ett dåligt tecken.

  * Utgå från det som just nu är i säsong. Ett kök som inte avspeglar rådande årstid bryr sig förmodligen inte särskilt mycket om råvarornas kvalitet.

  * Beställ inte rätter med exklusiva ingredienser som säljs till påfallande lågt pris. Oxfilén på pizzan eller tryffelmajonnäsen till hamburgaren är ytterst sällan äkta vara.

  * Fråga personalen om ursprung. Varifrån kommer pajen? Är brödet bakat här? Har ni gjort såsen själva?

 3. 3
  ragnhild säger

  Hva skal man si til dette? Har faren for salmonella alltid vært der? Om ikke, hvori ligger forandringen – undrer jeg? Jeg for min del har gått over til hardkokte egg – ikke p.g.a. dette, jeg ble bare lei av frokost-omeletter etter 3 år – plutselig smakte det ikke lenger. Hardkokte egg, godt med tilbehør inkl. ekte smør – deilig!

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-2396237/MPs-banned-eating-dangerous-scrambled-eggs.html

  p.s.: Jeg glemmer aldri den omeletten jeg en gang spiste på restaurant; en firkantet geleliknende ”greie” som smakte – tja – det beste jeg kan si; ingenting – forferdelsen var stor. Må ha vært laget av – Unilever!

 4. 4

  Även finkrogar fuskar med maten: pulvermaffian!
  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/aven-finkrogar-fuskar-med-maten_8433500.svd

  Citat:…”– Jag var på en mässa i Paris där industrin samlats. Jag blev tipsad av en källa som sade att hela ”pulvermaffian” var där. Där blir det mycket klartext. Man berättar om hur mycket pengar du kan tjäna, hur du kan använda en produkt för att dryga ut köttbullar. Tillsatser har använts länge, men den stora tillväxten sker inom kafé- och restaurangbranschen.” Slut citat.

 5. 5

  Matfusket tar över på restaurangerna: såsbas och pulver
  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/matfusket-tar-over-pa-restaurangerna_8432470.svd

  Citat:…”Så här kan de okända recepten se ut, enligt boken:

  • Husets tiramisù på Vapiano: 21 ingredienser, varav 6 e-nummer.

  • Cheddarosten på surdegstoasten på Coffee by George: 48 procent cheddar, resten vatten och emulgeringsmedel, aromer, färgämnen och konserveringsämnen.

  • Kräftröran på Sandys baguetter: 14 olika tillsatser.

  • Korv med bröd på Ikea: 9 e-nummer.

  Mats-Eric Nilsson berättar hur dunk efter dunk med såsbaser och pulver står redo på grossisternas lager. Han menar att kedjornas effektivitet har smittat hela branschen.” Slut citat.

 6. 6

  Fem fusk i restaurangköket:
  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/fem-fusk-i-restaurangkoket_8432478.svd

  Äggröra
  Säljs på plastdunk med 5 E-nummer, exempelvis förtjockningsmedlet xantangummi för konsistensens skull.

  Såsbas
  Grundingrediens för många kockar som inte vill göra egen sås från grunden. Kan köpas på stora dunkar hos de stora restauranggrossisterna där de förvaras i rumstemperatur.

  Citronpaj
  Kommer färdig från fabrik med ett stort antal tillsatser och industriella ingredienser. Behöver bara dekoreras med några blad citronmeliss för att se hemlagad ut.

  Tiramisù
  Kan köpas i djupfryst form och behöver bara tinas före servering. Kan innehålla upp till 14 E-nummer plus härdat palmfett och modifierad majsstärkelse.

  Bearnaise
  Levereras i stora hinkar med upp till 11 E-nummer. Har aromämne för att fejka smörsmak och färgämne för att få rätt kulör.

  Källa: Saltad Nota av Mats-Eric Nilsson

 7. 7
  Konsument i Sverige säger

  Man kan titta runt omkring stadens sopstationer…där ställer mindre nogräknade restaurangägare stora tomma plastdunkar med såsbas på etiketten! Även om produkten inte skulle vara hälsofarlig, vilket den sannolikt är, så visar det att mindre nogräknade restaurangägare inte har lust att betala för egen sophämtning, det får skattebetalarna/konsumenterna göra!

 8. 8
  ADHD mamman säger

  @ Gäst:
  Jag har ett bra exempel. En restaurang stolterade med sin äkta hemlagade bearnaise. Jag fick in rätten och kände direkt att den inte var äkta och ifrågasatte. Kyparen hävdade att dom visst gjorde den själv. Men i så fall har ni gjort den kallrörd på olja och inte på smör sa jag och i så fall är det ingen bearnaisesås utan en bearnaiseaioli. Det stämmer sa han, vi gör det med hänsyn till laktosintoleranta mm. Mycket dåligt argument eftersom man i bearnaisesås silar bort bottensatsen där både laktosen och mjölkproteinet finns. Sanningen är att en riktig bearnaise med smör är besvärlig för den kan inte stå för länge utan att skära sig och kräver omrörning i vattenbad. Nästan ingen bearnaise på krogen är gjord på riktigt smör längre, i bästa fall ”hemlagad” med riktiga äggulor + olja. Tyvärr vet inte merparten av konsumenterna hur en riktig bearnaise ska smaka och då är det svårt att ställa krav.

 9. 9
  Vintergrönan säger

  Restaurangbranschen har blivit en lukrativ inkomstkälla: regeringen har sänkt momsen. Detta räcker tydligtvis inte (blev det fler anställda??!!) utan man fortsätter i gamla hjulspår med att fejka kvaliteten på den mat man serverar. Mycket ska ha mer. Trötta mig!!!

 10. 10

  Vintergrönan Skrev:

  Restaurangbranschen har blivit en lukrativ inkomstkälla: regeringen har sänkt momsen. Detta räcker tydligtvis inte (blev det fler anställda??!!) utan man fortsätter i gamla hjulspår med att fejka kvaliteten på den mat man serverar. Mycket ska ha mer. Trötta mig!!!

  Inte heller har dom riktiga kassaapparater/kassakvitton, om ens kvitton. Själv handlar jag ingenstans där jag inte får riktiga kvitton med kassakod. På torget till exempel, där finns aldrig kvitton. Hur redovisar dom skatt och moms? Och arbetsgivaravgifter? Är det inte lag på att det ska finnas en skylt med företagsnamn vid torghandel? Sånt har jag aldrig sett på mitt torg, trots både blommor, frukt/grön och kläder. Finns det någon myndighet som kollar sånt?

  Den som äter smör och grädde jagar myndigheterna med blåslampa!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa