Om Lars Weinehall i VK

Dieter gör att dina kolesterolnivåer ökar, om Lars Weinehall, professor i Umeå.

Han tror att det är de som har anammat HF-budskapet, men inte LC, som får förhöjda kolesterolnivåer.

Men frågan är om det är de som ätit HF, med naturliga fetter, som har fått ökade kolesterolnivåer, och om de som har fått högre kolesterolnivåer har ökad risk för hjärtkärlsjukdom? Och om de som ätit HF har högre risk för hjärt- o hjärnsjukdom?
I så fall måste han undersöka den frågan.

 

Comments

 1. 1

  Lars Weinehall is ignoring the science.
  In practice older people with higher cholesterol levels than currently considered optimal live longest.
  Is the use of cholesterol in mortality risk algorithms in clinical guidelines valid?

 2. 2

  ”Han tror att det är de som har anammat HF-budskapet, men inte LC, som får förhöjda kolesterolnivåer.”

  Då blir det ju extra intressant varför man angriper LCHF och inte uppmanar folk att följa ”dieten” bättre.

 3. 3

  McDonalds-dieten, Frasses-dieten och Max-dieten, eventuellt skulle dom ta och kolla dessa dieter för viktökning före lchf.

 4. 4

  Jag hade för flera år sedan högt kolesterolvärde och ordinerades Simvastatin, som jag skippade för ett antal år sedan. Rena giftet för kroppen. Var uppe och nosade på 100 kg och började för ca 3 år sedan en modifierad LCHF-kost eftersom jag älskar min frus goda hembakade bröd. Italiensk mat, så det blir pasta då och då samt min ekologiske odlarens supergoda potatis. Ris avstår jag gärna ifrån, men glass är en passion och även att göra egen.

  Jag har nu normala kolesterolvärden och håller en vikt kring ca 95 kg, som kanske ska pressas ner lite till eftersom jag har en del snygga byxor som kräver ett lite mindre midjemått.

  Jag rullar gärna in en klick smör i en ostrulle eller två och ändå har jag fått ett normalt kolesterolvärde pga. ovan nämnda kostomläggning. Rent sockrade saker är jag mycket sparsam med, men vill gärna ha socker på jordgubbar och blåbär. Men ovan nämda ”diet” sänkte alltså mitt kolesterol och min vikt. Bör säga att jag pga. en skada i ena benet inte heller kan motionera som förr.

 5. 5
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  I artikeln står det bl a:
  “..Lars Weinehall menar..”
  ”..Lars Weinehall anser..”

  Dessutom blir han störd av: ”..att många LCHF-förespråkare är så tvärsäkra och förkastar vetenskaps- samhällets samlade kunskap och påstår att vi är köpta. Det tycker jag är osakligt, säger Lars Weinehall..”

  Hur saklig är han själv när han ’menar’ och ’anser’..?!!!

 6. 6

  Men är inte poängen med LCHF att undvika höga blodsocker- och insulinnivåer?! Så visst är det väl ett bekymmer att människor anammar bara ena halvan av LCHF-budskapet, dvs HF? Jag tycker nog att Weinehall egentligen ger ett erkännande till LCHF då han säger att han inte är bekymrad över dem som följer *hela* LCHF-konceptet, utan hans oro gäller dem som börjat äta mer fett och samtidigt fortsätter med högt kolhydratintag. Och den oron är väl befogad?

 7. 7
  Ingvar Bejvel säger

  Javo, ursäkta, men du balanserar på en farlig nivå! Du måste dra ner på kolhydraterna ordentligt! Fem kilos nedgång är ju marginell, och ska du undvika framtida skador måste du tänka om!

 8. 8

  Jag tycker det är tråkigt att LCHF urholkas och liberaliseras så till den grad att det mest liknar någon form av GI, så jag förstår precis vad Lars Weinehall syftar på.

  En anledning till att det blivit så tror jag är alla LCHF-böcker, där författarna i sin strävan efter att nå så hög försäljning som möjligt, inkluderar alla möjliga märkliga recept som aldrig skulle kallats LCHF-mat för bara några år sedan.

  De som inte är tillräckligt motiverade att följa de ursprungliga idéerna kring LCHF tar nog lätt till sig fettandelsökningen i form av feta mejeriprodukter (av vilka de flesta innehåller mängder av socker!) men fortsätter glatt med bröd och potatis och motiverar det med ”det heter low carb – inte no carb!”.

 9. 9
  Ann Kristin säger

  @ Javo:
  För att du ska vara på den säkra sidan bör du testa ditt blodsocker, både fastesocker och efter mat. Det är nämligen dina blodsockernivåer (och därmed insulinnivårena) som avgör om du håller dig frisk eller inte.

 10. 10
  Ann Kristin säger

  @ Lars M:
  Jag har bara en kokbok, nämligen Skaldemans, men jag gillar lchf gourmet, en sida på nätet, där man kan göra både pizza och pasta. Just nu och ett år framåt kör jag strikt under 2 %, men så länge maten är ren och håller sig inom 5 g kolhydrater är det väl inget problem? Pasta, gjord på massor av ägg och fet mjukost, med lite fiberhusk, det är väl inget fel i det?

  Feta mejeriprodukter innehåller heller inte över 5 g kolhydrater per 100 g, t ex gräddfil, turkisk yoghurt och fet mjölk. däremot kan man vara känslig för mjölkprotein och går inte ner p g a det.

  LCHF avråder ju från mjöl och rent socker, samt frukt, p g a risken av högt blodsocker samt överätning. Men annars är väl rena födoämnen inom 5 g/100 g ok?

 11. 11

  Den berömde kirurgen Dr Lundell (USA) skrev hedervärt om sin ändrade syn då det gäller orsak och verkan angående kolesterol. Här länken till originaltexten på engelska:https://preventdisease.com/news/12/030112_World-Renown-Heart-Surgeon-Speaks-Out-On-What-Really-Causes-Heart-Disease.shtml.
  Det blir ett långt inlägg men kanske moderatorn kan fixa till det.

  Medicine Doktor Dwight Lundell
  Vi läkare med all vår utbildning, kunskaper och auktoritet skaffar oss ofta ett ganska
  stort ego som tenderar att göra det svårt att erkänna att vi har fel.
  Så, här är det. Jag medger gärna att jag haft fel. Som hjärtkirurg med 25 års erfarenhet, och efter att ha utfört över 5.000 öppna hjärtoperationer, är det nu dags att rätta till vad som är fel med medicinska och vetenskapliga fakta.
  Jag utbildade mig i många år tillsammans med andra framstående läkare som betraktades som auktoriteter. Jag bombarderades med vetenskaplig litteratur, deltog oavbrutet i utbildningsseminarier och som experter påstod vi bestämt att hjärtsjukdom helt enkelt berodde på ett förhöjt kolesterol i blodet.
  Den enda accepterade behandlingen var läkemedel för att sänka kolesterolet och en kost som kraftigt begränsade fettintaget. Den senare skulle sänka kolesterol och förhindra hjärtsjukdomar framhärdade vi naturligtvis. Avvikelser från dessa rekommendationer ansågs vara irrlära och innebära felbehandling.
  Det fungerar inte!
  Dessa rekommendationer är inte längre vetenskapligt eller moraliskt försvarbara. Upptäckten för några år sedan att inflammation i kärlväggen är den verkliga orsaken till hjärtsjukdom leder långsamt till ett paradigmskifte om hur hjärtsjukdom och andra kroniska sjukdomar kommer att behandlas.
  De sedan länge etablerade kostråden har skapat epidemier av fetma och diabetes, vars följder i ett historiskt perspektiv överskuggar alla andra farsoter som drabbat mänskligheten i termer av dödlighet, mänskligt lidande och ödesdigra ekonomiska konsekvenser.
  Trots att 25 % av befolkningen tar dyra statiner och trots att vi har minskat fetthalten i vår kost, kommer fler amerikaner att dö i år av hjärtsjukdomar än någonsin tidigare. Statistik från American Heart Association visar att 75 miljoner amerikaner för närvarande lider av hjärtsjukdom, 20 miljoner har diabetes och 57 miljoner har pre-diabetes. Dessa sjukdomar påverkar yngre och yngre människor i större antal varje år.
  Enkelt uttryckt, utan inflammation närvarande i kroppen, finns det inget sätt för kolesterol att ansamlas i blodkärlsväggen och orsaka hjärtsjukdomar och stroke. Utan inflammation, skulle kolesterol röra sig fritt i hela kroppen som naturen avsett. Det är inflammation som orsakar kolesterol att fastna.
  Inflammation är inte komplicerat – det är helt enkelt kroppens naturliga försvar för en främmande inkräktare såsom bakterier, toxiner eller virus. Inflammationscykeln är perfekt i sitt sätt att skydda din kropp från bakterie- och virusinkräktarna. Men om vi kroniskt utsätter kroppen för skada i form av gifter eller livsmedel som den mänskliga kroppen aldrig varit avsedd att hantera, uppstår ett tillstånd som kallas kronisk inflammation. Kronisk inflammation är lika skadlig som akut inflammation är fördelaktigt.
  Vilken tänkande människa skulle medvetet upprepade gånger utsätta sig för livsmedel eller andra ämnen som är kända för att orsaka skada på kroppen? Jo, rökare kanske, men de har åtminstone gjort det valet medvetet.
  Resten av oss har helt enkelt följt den myndighetsrekommenderade kost som har låg fetthalt och hög halt av fleromättat fett och kolhydrater, utan att veta att vi orsakar upprepade skador i våra blodkärl. Detta upprepande av skador skapar kronisk inflammation som leder till hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och fetma.
  Låt mig upprepa detta. Skadorna och inflammationen i våra blodkärl orsakas av fettsnål kost som har rekommenderats i åratal av den konventionella läkarvården.
  Vilka är de främsta orsakerna till kronisk inflammation? Det är helt enkelt ett övermått av enkla, högförädlade kolhydrater (socker, mjöl och alla de produkter som tillverkas av dem) och en hög konsumtion av omega-6 vegetabiliska oljor som soja-, majs- och solrosolja som finns i många förädlade livsmedel.
  Föreställ dig att du upprepande gånger gnuggar en styv borste över mjukt skin tills det blir rött och nästan börja blöda. Gör detta flera gånger om dagen varje dag i fem år. Om du står ut med denna behandling skulle du få en blödning, ett svullet infekterat område som blev värre med varje upprepad skada. Detta är ett bra sätt att ge en bild av den inflammatoriska processen som kan pågå i din kropp just nu.
  Oavsett var den inflammatoriska processen uppträder, externt eller internt, sker samma sak. Jag har kikat in tusentals och åter tusentals artärer. En sjuk artär ser ut som om någon tagit en borste och skurat flera gånger mot dess vägg. Flera gånger om dagen, varje dag, skapar de livsmedel vi äter små skador som leder till fler skador som kroppen kontinuerligt och naturligt reagerar på med inflammation.
  Medan vi njuter av den ljuvliga smaken av en söt vetebulle, reagerar våra kroppar med att larma som om en främmande inkräktare anlände och förklarade krig. Livsmedel laddade med socker och enkla kolhydrater, eller innehållande omega-6-oljor för lång hållbarhet, som har varit stöttepelaren i den amerikanska kosten i sex decennier. Dessa livsmedel har sakta förgiftat alla.
  Hur kan intaget av en enkel bulle skapa en kaskad av inflammation som gör dig sjuk?
  Föreställ dig att du spiller sirap på tangentbordet och då har du en bild av vad som sker inuti cellen. När vi konsumerar enkla kolhydrater som socker, stiger blodsockret snabbt. Bukspottkörteln svarar genom att utsöndra insulin vars primära uppgift är att transportera socker till varje cell där den lagras för energi. Om cellen är full och inte behöver glukos, så skickas det bort för att undvika att extra socker ställer till problem i systemet.
  När din mätta cell avvisar extra glukos, stiger blodsockret, mer insulin produceras och glukosen lagras in som kroppsfett.
  Vad har detta med inflammation att göra?
  Blodsockret kontrolleras i ett mycket snävt intervall. Extra sockermolekyler fäster på en mängd olika proteiner som i sin tur skadar kärlväggen. Dessa upprepade skador på kärlväggen utlöser inflammation. När du har toppar i ditt blodsocker flera gånger om dagen, varje dag, är det precis som att dra ett sandpapper på insidan av dina ömtåliga blodkärl.
  Även om du kanske inte kan se det, så försäkrar jag dig att så är det. Jag såg det hos över 5,000 patienter under 25 år. Alla hade ett gemensamt, inflammation i sina artärer.
  Låt oss gå tillbaka till den ljuvliga bullen. Något så oskyldigt som ett bakverk innehåller inte bara socker, det är bakat med en av de många omega-6 oljorna till exempel sojaolja. Chips och pommes frites är dränkta i sojaolja och industritillverkade livsmedel tillverkas med omega-6 oljor för längre hållbarhet. Även omega-6 fettsyran är viktig och ingår i varje cellmembran och kontrollerar vad som passerar in och ut ur cellen så måste det vara i rätt balans med omega-3.
  Om balansen rubbas genom att man konsumerar alltför mycket omega-6, producerar cellmembranet kemikalier som kallas cytokiner och som direkt orsakar inflammation.
  Dagens konventionella amerikanska kost har åstadkommit en extrem obalans av dessa två fetter. Förhållandet mellan obalansen varierar från 15:01 till så högt som 30:1 till förmån för omega-6. Det är en enorm mängd cytokiner som orsakar inflammation. I dagens kostmiljö skulle förhållandet 3:1 vara optimal och hälsosam.
  För att göra saken värre, den övervikt du bär av att äta dessa livsmedel skapar överbelastade fettceller, som utsöndrar stora mängder av pro-inflammatoriska kemikalier, som ytterligare späder på skadan som orsakas av för högt blodsocker.
  Den process som inleddes med en söt bulle blir en ond cirkel över tiden som skapar hjärtsjukdom, högt blodtryck, diabetes och slutligen, Alzheimers sjukdom om den inflammatoriska processen fortsätter med oförminskad styrka.
  Det går inte att komma ifrån det faktum att ju mer vi konsumerar industriellt tillverkade livsmedel, ökar vi inflammationen lite i taget för varje dag. Den mänskliga kroppen kan inte hantera och är inte heller utformad för att konsumera mat packad med socker och indränkt i omega-6 oljor.
  Det finns bara ett svar på att lugna ner inflammationen, och det är att återvända till livsmedel närmare sitt naturliga tillstånd. För att bygga muskler, ät mer protein.
  Välj kolhydrater som är mycket komplexa, såsom färgglada frukter och grönsaker. Skär ner på eller eliminera inflammation som orsakas omega-6 fetter som majs- och sojaolja och bearbetade livsmedel som innehåller dem. En matsked majsolja innehåller 7, 280 mg av omega-6, sojabönor innehåller 6, 940 mg. Använd i stället olivolja eller smör från gräsätande nötkött.
  Animaliska fetter innehåller mindre än 20 % omega-6 och är mycket mindre sannolika att orsaka inflammation än de förment hälsosamma oljor märkta fleromättade. Glöm ”vetenskap” som har trummats in i huvudet under decennier. Vetenskapen att mättat fett ensam orsakar hjärtsjukdom är obefintlig. Vetenskapen att mättat fett höjer kolesterolhalten i blodet är också mycket svag. Eftersom vi nu vet att kolesterol inte är orsaken till hjärtsjukdomar, är oron för det mättade fettet än mer absurd idag.
  Kolesterolteorin ledde till ”inget- fett”, ”låg-fetthalt” rekommendationer som i sin tur skapade just den maten som orsakat en epidemi av inflammationer.
  Den etablerade medicinen har gjort ett fruktansvärt misstag när den rekommenderar människor att undvika mättat fett till förmån för mat med högt omega-6 fetter. Vi har nu en epidemi av arteriell inflammation som leder till hjärtsjukdom och andra tysta mördare.
  Vad du kan göra är att välja naturliga livsmedel som din mormor serverade och inte de som din mamma började använda när livsmedelsbutikernas gångar fylldes av färdiglagad mat. Genom att eliminera inflammationsdrivande mat och lägga till viktiga näringsämnen från färska obearbetade livsmedel, kommer du att vända på år av skador i dina artärer och i hela kroppen som du fått av att ha konsumerat den typiska amerikanska dieten.

 12. 12

  Tack Ann Kristin och Ingvar för er omtanke om min hälsa. Jag borde kanske nämnt min exakta toppvikt, som var 102,6 kg och jag ligger idag och pendlar kring 95 kg. Dvs. 7,6 kg lättare efter det att jag började min modifierade LCHF.kost.

  Jag är 72 år, 185 cm lång och har inte motionerat med någon reda på två år pga. en skada som delvis förlamar mitt vänstra ben. Är annars ivrig golfspelare och i yngre år var det orientering upp i50-årsåldern, handboll (näst intill elitnivå) och tennis bland de 10 bästa i Skåne.

  Alla mina värden vad gäller blodsocker, kolesterol lever- o njurfunktion, hjärta, etc… är OK enligt senaste hälsoundersökningen för 1 månad sedan. Inte något som är över gränsvärdena. Det är bara min kondition som ska förbättras och då kommer jag säkert att lätta några kilon till. Ska nu börja motionera igen efter att röntgen visat att en befarad artros i höfterna kan avskrivas eftersom brosket är intakt. Men jag har haft ont som tusan.

  Dock tycks en nerv i nacken (gammal whiplashskada från ungdomsårens idrottsutövning) och en i ländryggen, vara en del av boven för eländet i mitt vänstra ben.

  Men jag ligger lågt med snabba kolhydrater och jag åt för första gången ris på ett halvår till en asiatisk räkrätt, som är en av mina favoriträtter. Potatis från vår ekologiske odlare äter jag högst 2-4 st per vecka: ibland inga alls en vecka. Eftersom jag älskar italiensk mat så blir det pasta också nån gång då och då. Men oftas nån grönskasrätt som tillbehör. Samt några glas rött vin med antioxidanter i.

  I vårt hushåll används endast vanligt smör, Bregott, olivolja och rapsolja. Mycket fisk står på menyn. Den dan jag får diabetes, så blir det LCHF på direkten. Strikt LCHF passar inte in i alla människors hälso- och matpreferansprofil.

 13. 13

  @ Bustas:

  Stort tack Bustas!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa