Tro ersätter vetande i hetsig LCHF-debatt

Professorer och läkare skriver debattinlägg i GP: Tro ersätter vetande i hetsig LCHF-debatt.

Professorer och läkare: Tore Scherstén, Karl Arfors, Uffe Ravnskov, Ralf Sundberg tillbakavisar kritiken mot LCHF.
Kritiken mot LCHF är baserad på tro, inte vetenskap. De människor som förbättrat sin hälsa med LCHF behöver inte låta sig skrämmas.
Man kan fråga sig hur relativt välutbildade professorer kan låta sig behärskas av en tro att mättat fett är farligt, helt utan vetenskapligt underlag.

Även i Dagens Medicin om artikeln.

En krönikör på GP kommenterar artiklarna och undrar vem man ska lita på.

Mitt förslag är att prova olika metoder, och lita på din kropps reaktioner. Avstå inte från LCHF därför att istadiga professorer hotar med ohälsa och död om du äter mättat fett.

 

Comments

 1. 1

  ”…relativt välutbildade professorer…”

  Ett uttryck att ta fasta på!

  Kring 1966 hade DN en bit av Olof Lagercrantz med rubriken ”En okunnig professor”.
  Jag tror det handlade om en hjärtkärlprofessor som hette Björk.

  Det var lite uppseendeväckande, eftersom en professor per definitionem då ansågs vara förfärligt kunnig och ha förmågan att sprida visdom om nästan vadsomhelst oavsett vad som var hans specialgebit.

  Sedan det nu fastslagits att vissa professorer kan vara ”relativt välutbildade” (och andra kanske inte?). kanske vi kan se fram emot att denna etikett kan förlora lite av den glans den fortfarande har i folkmedvetandet?

 2. 2

  Professorer är fullt upptagna av sina egna forskningar och läser/tar tillsig annan information än den som passar deras agenda.
  Så tror jag.

 3. 3

  Heder åt Tore Scherstén, Karl Arfors, Uffe Ravnskov, Ralf Sundberg som avslöjar Hellenius. Hoppas att fler följer initiativet – i folkhälsans namn 😉

  Här mer av Ralf Sundberg

  https://blogg.ralfsundberg.se/#post15.

 4. 4
 5. 5

  Jag har aldrig träffat så många osäkra människor som under den tid då jag arbetade på ett universitet – gällde alla personalkategorier inklusive professorerna,,,,,

  Det har gått inflation i titlar sedan länge och systemet med disputerade gör att det blir människor som bara kan ett litet smalt område – många gånger utan att kunna sätta in kunskaperna i sitt rätta sammanhang.

  Vad som är mest förvånande när det gäller kosten är att knappt någon verkar ha läst på om historia,både vad gäller evolutionen och behandlingen av metabolt störda – kunskaperna om det metabola syndromet är ju ingen nyhet utan fanns ju redan för länge sedan – såvitt jag vet nämndes det metabola syndromet redan på 1920-talet,,,,

  När det gäller många av LCHF-kritikerna verkar de inte ha några grundläggande kunskaper om kroppens funktioner alls – det mest kända är väl hallonbåts – professorn. Endera är de korkade på riktigt eller så har de en dold agenda vilket man kanske har om man avser att sälja spenatpiller eller annat hopkok?

  Men det är bra att så tunga namn som i artikeln opponerar sig ”mot tokerierna”!

 6. 6

  ,,,,,mot tokerierna skall det vara!

  Nu måste jag försöka stänga av ordprediktionen på surfplattan innan värre felskrivningar uppstår,,,, -:)

 7. 7

  Tunnelseende är ett underskattat problem.

 8. 8

  Tyvärr går det inte att dela artikeln.

 9. 9

  Angående människors beteende och tunnelseende.

  https://oppnadittsinne.webs.com/9tunnelseende.htm

  Mycket läsvärd och intressant.

 10. 10

  tombola Skrev:

  så många osäkra människor

  Osäkerhet kan vara ett uttryck för hederlighet och skepticism. Ser jag heller än tvärsäkert folk som inte är tillgängliga för sakupplysning – S. Rössner var ett illustrativt exempel och nu har han avlösts av denna Hellenius. .

 11. 11

  Tack Annika D. och alla andra som fått upp mina ögon. Förstår inte hur jag tänkt tidigare??? förmodligen inte så mycket. Man måste lära sej av vad som skrivs och diskuteras i media ,men man måste ändå sålla och fundera om saker är rimliga eller inte. Har nu fattat att LCHF är något jag vill leva med. Inte så kul att gå till sin läkare och säga att man inte litar på deras medicinering i fråga om blodfetter, men jag är ganska tuff så mina argument kommer att väga!!!!! Än en gång TACK Annika D o alla andra som öppnat mina ögon. Just läst ”Matrevolutionen” och ”Ett sötare blod” Vilka insikter man fått, om vad man tidigare stoppat i sej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 12. 12
  Eva Ivarsson säger

  Brelle- vi kan dela Annikas inlägg här så fler kan läsa och fundera över Helenius o Co.:s underliga åsikter , eller hur?

 13. 13

  Piltson Skrev:

  tombola Skrev:

  så många osäkra människor

  Osäkerhet kan vara ett uttryck för hederlighet och skepticism. Ser jag heller än tvärsäkert folk som inte är tillgängliga för sakupplysning – S. Rössner var ett illustrativt exempel och nu har han avlösts av denna Hellenius. .

  Tycker nog att både Rössner och Hellenius ger ett mycket osäkert intryck – det är bara en fasad vi ser,,,,

  Min åsikt är ju att någon som är kapabel till ett verbalt och löjeväckande fyrverkeri som det här:

  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16074

  knappast utstrålar någon större säkerhet – men jag kan ju ha fel?

  Och hellenius med kumpaner ger inte heller något särskilt förtroendegivande intryck – ren smörja om jag får använda ett enkelt språk,,,,

 14. 14

  Tombola Skrev:

  knappast utstrålar någon större säkerhet

  Nej, det stämmer. Jag tror inte att dom kommer att ge Rössner flera böcker att anmäla Det är faktiskt förfärligt dåligt.

 15. 15

  Piltson Skrev:

  Tombola Skrev:

  knappast utstrålar någon större säkerhet

  Nej, det stämmer. Jag tror inte att dom kommer att ge Rössner flera böcker att anmäla Det är faktiskt förfärligt dåligt.

  I hans senaste och förhoppningsvis sista egna bok ägnar ha flera sidor i förordet, som jag uppfattar det, att ursäkta sitt yrkesliv.

  Det handlar mycket om mera spring och inte oväntat om att undvika mättat fett, däremot inget om hallonbåtar såvitt jag kommer ihåg – vilket förvånar mig lite,,,,

 16. 16

  Jag förstår inte hur en människa kan vara så elak- vilja beröva oss äldre på det godaste i livet-nämligen fikabröd och frukostbullar.

 17. 17

  Apropå: ”Professorer tillbakavisar LCHF-kritik” – så tycker jag att dom gör rätt i det. Normalkosten, med ca 60 % kolhydrater/socker, är ju rena giftet för en människokropp. Mindre än 20 % är att rekommendera – för att hålla sig frisk som en nötkärna – som jag ser det.

 18. 18

  Agnes Skrev:

  Jag förstår inte hur en människa kan vara så elak- vilja beröva oss äldre på det godaste i livet-nämligen fikabröd och frukostbullar.

  Agnes… – jag är drygt 72 år LivsErfaren och jag känner mig ej alls berövad utan fikabröd och frukostbullar. Jag berikar varje dag mitt liv bl a med artegen LCHF-frukost. Ifall jag vill ha något till fikat – så kan det t ex bli två ostskivor med en mellanliggande osthyvlad smörskiva.

  Tala om smarrigt gurmé-fika = mångfalt både godare och hälsosammare än kakor och bullar – som jag ser det.

  Men var och en har ju frihet att välja vad som.

 19. 19

  Förr i tiden sökte forskarna sanningen – Nu söker de anslag…

 20. 20
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Vilken bra artikel! 🙂
  Letar efter ’gillaknapp’ för flera kommentarer – bl a nr 19. Det var rappt! 🙂

  Tidigare idag pratade jag med en svensk väninna i telefon och hon hade minsann läst i tidningen nyligen att många unga hade fått stroke etc etc p g a LCHF! Folk litar ju på sådana artiklar. Jag blev så frustrerad att det var svårt att fortsätta konversationen. Det är inte klokt att man får skrämma upp allmänheten på det sättet!!

 21. 21

  Josef Boberg Skrev:

  två ostskivor med en mellanliggande osthyvlad smörskiva.

  Det där är vad Ursula Morin kallade en piltsonmacka. S. Rössner hade skrivit:

  ”Man behöver inte stryka matfett på smörgåsen. Lägg osten direkt på brödet”, vilket Morin ändrade till

  ”Man behöver inte använda bröd till smörgåsen. Stryk bara smör på osten.”

 22. 22

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  ”Tidigare idag pratade jag med en svensk väninna i telefon och hon hade minsann läst i tidningen nyligen att många unga hade fått stroke etc etc p g a LCHF! Folk litar ju på sådana artiklar.”

  Så funkar det eftersom de flesta människor är hederliga och vill tro att andra är det. Till råga på allt som skrivs – ingen kan som Marcus/Hellenius på ett förtroendeingivande sätt i SVT blåljuga i ”folkhälsans namn” – oftast oemotsagda 😉

 23. 23

  @ Piltson:
  ”Man behöver inte använda bröd till smörgåsen. Stryk bara smör på osten.”

  Så ska det låta!

  Själv beställer jag ofta en ”räkmacka utan bröd” och kan passa på att informera ”LCHF macka”. Jag har funnit att jag i stället för brödet oftast får extra mycket räkor, majonäs m.m. på salladsbladet och det är ju bara att tacka och ta emot 🙂

 24. 24
  Professor Göran säger

  Apropå fikabröd.

  När man som jag och min fru nu varit på en veckolång internatkurs så har mycket cirklat kring mat – ett ständigt ätande och som vi LCHFare inte är riktigt vana vid.

  De övriga deltagarna accepterade efter ett tag våra ”konstiga” matvanor även om de tyckte det var lite underligt både att vi klickar med Bregott på maten och bredde det på ostskivor som vi gjorde några rullar med till kaffet istället för fikabrödet. Jag tror att många allvarligt började fundera på detta med LCHF. Det kändes i alla fall mycket mer positivt i slutet av veckan än under de första dagarna. Men ärligt talat var det svårt att avstå från tårtan på slutet som såg väldigt smaskig ut. Jag klarade av kraftprovet och min tårtbit överlevde inte många sekunder.

  Erfarenheten säger nu att man ska ”stå på sig” om man blir ”påhoppad”.

  Den aktuella artikeln i GP gör ju att det hela blir lite lättare.

 25. 25
  Ann Kristin säger

  @ Agnes:
  Det är valfritt vad man stoppar i magen, men vetemjöl och socker är verkligen det värsta vi kan äta. Det tar ungefär tre veckor för en människa utan sockerberoende att städa ur sitt system. Min man har provat i sommar, och han är en sockergris av stora mått. Hans smaklökar har ändrat sig på ett sätt som förvånade honom – det söta blir bittersött och det han ansåg var surt, som vinbär, är sött.

  Jag har förr funderat över om vår förkärlek för mjöl och socker ligger djupt cementerat sedan den tid när bara de allra rikaste hade råd. Det verkar vara en ”rättighet” som många försvarar med större frenesi än någonsin demokrati och rösträtt…avundsjuka på de bättre bemedlade är nog en stark drivkraft, och sedan gör kolhydratberoendet sitt.

  Jag skulle vilja bjuda dig på en lchfdag, Agnes. Du skulle garanterat inte vilja gå tillbaka. Jag kan göra ett ”rostbröd” med riktigt smör och helfet ost, som håller dig mätt länge.

  För er som tvivlar på att det är lchf, så innehåller den mackan 15 % protein, 80 % fett, 2 % kolhydrater och 2 % fibrer.

  Om man sedan vill ha en bit mjuk pepparkaka till kaffet så innehåller den ännu bättre fett och proteinvärde. Jag tycker att lchfbröd och bakverk förtalas lite för ofta. Om man överäter ska man låta bli, men det gör ju inte alla. Jag har svårt för detta, att vissa hävdar att det bara finns ett sätt. Jag odlar egen stevia, för att slippa det industriella, men allt som har rätt proportioner i kolhydrater, fett och protein, är ju lchf. Och jag tror att vi kan vinna över en sådan som Agnes. Sedan kanske man väljer bort fikandet ändå. Det gör jag numera.

 26. 26

  Bra brev till krönikören på GP Sarah Britz, från Mats Lindgren / Fet hälsa

  https://fethalsa.wordpress.com/2013/08/13/till-sara-britz-journalist-pa-gp/

 27. 27
 28. 28
  Kattmoster säger

  @ 31 Piltson:

  Egentligen är ju bröd bara en dålig ursäkt för att få äta pålägget. Tänk så gott det är med ost, skinka och smör som man gör en liten rulle av.

 29. 29

  Kanske professorerna skall testa ”rem-hålsmetoden”.

  Vi LCHF-are tycker alltid det är trevligt när man får
  göra ett nytt hål i livremmen för att inte byxorna skall ramla ner.

  Det är kanske det dom är rädda för.

 30. 30
  Lennart N. säger

  @ Conny:
  Byxorna har ramlat ner för länge se’n! Dom har bara inte märkt det ännu! 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa