Konsensus eller vetenskap

Debattartikel i DN.se: Vår kunskap om mat och fetter har blivit solidare, av Mai-Lis Hellenius m fl.
Dessa professorer tror att konsensus som avspeglar sig i mångtusentals epidemiologiska observationsstudier ger  vetenskap. Men i verkligheten kan tusen flugor ha fel.

På Galileos tid trodde ”alla” vetenkapsmän att solen rörde sig runt jorden.

 

Comments

 1. 1

  ” I takt med att vi nu tillåter oss mer animaliskt fett från kött, smör och mjölk i kosten har kolesterolvärdena i befolkningen i norra Sverige åter ökat. ”
  Men i nästa mening … ” Det är mycket angeläget att motverka en återgång till värden liknande dem vi hade för 20 år sedan, då dödstalen i hjärtinfarkt och stroke var mycket höga. Den kraftigt sjunkande dödligheten i hjärtinfarkt är en stor landvinning som vi bör värna om ”

  Kolesterolet i norra Sverige har ökat men dödstalen ner… jaha ? Dom ser en koppling som inte finns !!
  ” vissa av de mättade fetterna, till exempel palmitinsyra som finns rikligt i smör och smörprodukter, påverkar levern så att den bildar mera av det onda LDL-kolesterolet som leder till skador på våra kärlväggar. ”
  Men om man tittar på produkter som innehåller palmitinsyra så finner man , just det , MARGARINER med palmolja högst i toppen ! Smör ungefär samma som margariner … Så hur dom får det till att smöret är boven ….

 2. 2

  Sorglig och katastrofal artikel från Hellenius med flera som tyvärr undergräver det så viktiga förtroendet för vetenskapen. Som en tröst ska vi dock komma ihåg att Sanningen alltid segrar till sist, även om det kan ta århundraden. Den geocentriska världsbilden rådde som ”vetenskap” i tusen år innan den ersattes av den heliocentriska världsbilden, under hot om dödsstraff. Folk skrattade åt Boklövs V-stil i backhoppning tills det blev alltmer uppenbart att V-stilen fungerade bättre. Snart slutade skratten och alla försökte ta efter i stället. Samma sak med LCHF. Sanningen och Resultaten är på vår sida. Tiden också.

 3. 3

  Bra kommentar! Citerar dig i mitt nästa inlägg ”Dessa professorer tror att konsensus som avspeglar sig i mångtusentals epidemiologiska observationsstudier ger en vetenskap. Men i verkligheten kan tusen flugor ha fel.” Så rätt så rätt…

 4. 4
  Professor Göran säger

  Uppenbarligen gillar etablissemanget inte LCHF.

  Man kan väl helt enkelt konstatera att de faktiskt avskyr LCHF och anser att LCHF är rent skadlig trots att samma etablissemang godkände kosten 2008 för att motverka just den sjukdom (metabola syndromet) som de anser uppstå på grund av kosten.

  Det är väl lite snurrigt för att uttrycka det milt.

 5. 5

  ”Men i verkligheten kan tusen flugor ha fel.”

  Ingenting blir ju mera rätt av att mååånga tänker och gör samma fel.

 6. 6

  Professor Göran Skrev:

  Det är väl lite snurrigt för att uttrycka det milt.

  Brist på verklighetsbaserad kunskap och dumhet är ju som ”ler och långhalm”.

 7. 7

  Hellenius et al. gör det igen; bort sig.
  Det sorgliga som Hellenius dessutom delar med Rössner är att båda i grunden är beteendevetare.
  Jag tycker de i många debatter och inlägg avslöjar sin okunskap men även sitt fullkomliga ointresse för biokemiska förklaringar kring både hjärtkärlsjukdom och överviktsproblematiken, och det är oerhört förvånande att de båda helt tycks missa att ”alla pilarna” gällande övervikt, diabetes, hjärkärlsjukdom och demens pekar mot högt blodsocker som grundstörning.
  Men vad vet jag, jag sysslar ju bara med logisk felsökning på trasiga helikoptrar i Försvarsmakten.

 8. 8

  Vi kan väl förvänta oss ett nytt larm, då professorerna upptäcker att fettet i bröstmjölken består till stor del av palmitinsyra. Det måste ju vara farligt för våra barn att ammas.

 9. 9

  @ MickeB
  Det skulle också kunna vara så att spädbarn och vuxna har olika näringsbehov – men vad vet jag, jag är inte ens helikoptertekniker…

 10. 10

  NeoLITE: 🙂

 11. 11

  MickeB Skrev:

  Vi kan väl förvänta oss ett nytt larm, då professorerna upptäcker att fettet i bröstmjölken består till stor del av palmitinsyra. Det måste ju vara farligt för våra barn att ammas.

  Men det larmet har de väl redan använt – tror det var 5-6 år sedan?

  Tror man måste vara lagomt korkad för att göra karriär inom kostområdet – men vad vet jag som bara är en akademisk bondsmed,,,,

 12. 12
  Vox Humanae säger

  ” Samtidigt innebär det att det blivit lättare att plocka ut en handfull studier som passar in i argumenteringen för avvikande kostråd.”

  Jag undrar varför det då är så oerhört svårt att plocka ut EN ENDA studie som stödjer gängse kostråd. Lchf-rörelsen har i flera år försökt få de stora drakarna att visa fram en studie som stödjer dem. Claude Marcus sa: ”det finns miljoner studier”. Ingen av drakarna har hittills lyckats visa EN ENDA studie stom stödjer nyttan med högkolhydratkost.

 13. 13

  Thomas Dayspring has a useful article that may help some who are confused by the reluctance of health professionals to keep up to date with current science.
  Coronary Artery Disease as Clogged Pipes A Misconceptual Model.It is a brilliant piece and needs to be read by all

  I think we need a few more Doctors like Dr Malcolm Kendrick to call out those who are still talking The most unutterable balls

 14. 14
  Birger Johansson säger

  Skickade en kommentar till DN:
  Sluta upp med att förolämpa läsarna med sådant här ”vetenskaplig” smörja – nej det är inte överord. Smör har ju ingått i kosten sedan ”hedenhös-tiden” och inte varit någon sjukdomsrisk. Tänk också på alla dessa folkgrupper som ätit mättat fett sedan urminnes tider – ingen cancer, hjärtsjukdomar eller övervikt! Jag blev lite misstänksam när det åberopas ” 300.000 nya publikationer inom området” – ett känt tricks att förvilla!

 15. 15

  Birger Johansson Skrev:

  Jag blev lite misstänksam när det åberopas ” 300.000 nya publikationer inom området” – ett känt tricks att förvilla!

  Jo… Birger – det är klockrent härskarteknik och evidensbaserad vetenskap.

 16. 16
  Helge Andersson säger

  ”tusen flugor ha fel”, är inte saken den att det inte finns ”1000 flugor” som hävdar det Helenius hävdar. Tvärtom säger vetenskapen det motsatta, dvs det finns inga bevis för att mättat fett är farligt.

 17. 17

  Jag är så glad att ni finns, du Annika och Andreas Kostdoktorn!! Hoppas vid Gud att ni aldrig tröttnar, att ni lever i hundrade år så ni får uppleva pardigmskiftet, som verkar ta tid på sig.
  Varken vetenskap eller bevis verkar hjälpa troende professorer…det är så märkligt att läsa och höra Hellenius, ja jag går inte på det – men allt vad ni säger tror jag på stenhårt. Jag vet att det är så. Jag hör till de hjälpta!

 18. 18
  Bosse keton säger

  O.T
  Får man posta lite GMO kritik här? Länk till en tecknad film ni kan debattera, vad är fakta, vad är inte…. Om GMO får spridning kommer världen att förändras i grunden såsom aldrig förr i historien. LCHF handlar ju också om naturlig mat så därför postar jag detta.

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZDlmlXiuuDU

  mycket nöje 🙂

 19. 19

  Om ja säger att månen är en ost tusen gånger så kanske det blir sant. 🙂

 20. 20
  kostintresserad säger

  ”Många mättade fetter orsakar en inflammation bland annat i hjärnan.”

  Har aldrig hört talas om detta. Finns det någon som vet mer?

 21. 21

  Jag kan inte heller hålla tyst. De studier de generellt refererar till, vilka är det? Kräver att de pekar ut dem. De är trots allt en auktoritet. Låt sedan kostdoktorn tolka de studier de pekar ut t.ex. så vi får en seriösare upplysning. Känns mer som att läsa fantasifulla serietidningar numer när man läser myndigheters och etablissemangets kost-propaganda.

 22. 22

  @ kostintresserad:
  Nej tyvärr vet inget, men har läst om att en familj råkade ut för att deras lilla spädbarn fick svåra hjärnförändringar, som blev akut handikapp. Det slutade med ett konstaterade att de gett barnet för lite fett i maten. De var fettskrämda och gick för nitiskt på myndigheternas propaganda. De var oerhört kärleksfulla föräldrar men blev lurade. Önskar jag kunde gräva fram artikeln.

 23. 23
 24. 24

  Det farliga är inte att Hellenius svamlar men det faktum att de flesta bättre vetande professorer/läkare tiger!

 25. 25

  I den första artikeln skrev de om ”läkare liksom andra utan medicinsk bakgrund.”

  Och nu demonstrerar de svagheten i sitt eget sätt att bygga upp ett resonemang: ”Samtidigt innebär det att det blivit lättare att plocka ut en handfull studier som passar in i argumenteringen”

  Dessa egendomligheter illustrerar dessa skribenters intellektuella halt. De kan inte ens redigera sina egna texter så att de inte väcker löje.

 26. 26
  Anders S säger

  Hellenius, Rosengren, Wahlgren, Weinehall och Björck påminner mycket om strandade valar. Tycker det stämmer precis. Ett forskningsuppslag:

  ”Det är en gåta varför tillsynes friska valar strandar gång på gång längs kuster runt omkring i världen. Till på köpet sker det ofta flera gånger efter att räddningsmanskap lyckats dra de strandade valarna ut till havs igen. Forskare tror att det kan ha något med kustens utformning att göra. Valar orienterar sig med hjälp av ekolokalisering. En mjuk sandbotten skickar inte mycket eko tillbaka, vilket kan betyda att valarna förlorar orienteringen. En del av de mest utsatta kusterna ligger mycket riktigt vid områden med mjuk sandbotten. Det gäller till exempel den jylländska västkusten, där många valar strandat under årens lopp.
  Att valarna ofta vänder om och simmar in till stranden igen förklarar en del forskare med att de reagerar på nödrop från flockmedlemmar, som fortfarande ligger strandade. Andra anser att valar får ett nervöst sammanbrott, när deras orienteringsförmåga inte längre fungerar, medan andra anför kollektivt självmord som förklaring.”

  https://illvet.se/fraga-oss/varfor-strandar-valar

 27. 27

  När de skrev den första artikeln hade de förmodligen vänt diagrammen upp och ned – något de upptäckte innan de skrev det senaste inlägget,,,,

 28. 28
  Ann Kristin säger

  @ sofia:
  Där skrev du något viktigt! I alla sammanhang är det den tigande majoriteten som är farligast. Vi kan ju lätt desarmera desinformatörer, om en större andel människor vågade ta ställning. De som har byggt karriärer i medialjus, tjänar pengar och uttalar sig ofta och gillar att synas, de lär ju slåss med alla medel för att behålla positionen. I går e m såg jag en dokumentär om finansvärlden och vad som orsakade kollapsen 2008, med osannolika byggen av imaginära värden och pappersprodukter. Att människor med makt och pengar skulle ha förstånd är ju helt klart inget givet. Jag är uppfödd med en skepsis till maktens människor, och att inte gå i flock, vilket är besvärligt i bland, men oftast bäst i längden.

 29. 29

  @ kostintresserad:
  Hellenius m.fl. skriver ”Många mättade fetter orsakar en inflammation bland annat i hjärnan.” Har aldrig hört talas om detta. Finns det någon som vet mer?

  Kostdoktorn skriver:” … Medan Fernholm pekade på aktuella genomgångar av all forskning om mättat fett och hjärthälsa hos människor – ämnet för diskussionen – så handplockar Hellénius exempelvis en enda råttstudie om inflammation i hjärnan …”

  Det är väl ungefär vad man kan vänta sig av Hellenius 😉

 30. 30

  sofia Skrev:

  Det är väl ungefär vad man kan vänta sig av Hellenius

  Nej, av Hellenius kan man bara vänta sig att hon säger upp sin statsavlönade tjänst och tar anställning hos den pillerbransch som hon betjänar.

 31. 31

  @ Ann Kristin:
  ”I alla sammanhang är det den tigande majoriteten som är farligast”

  Ja! Det är därför så många som möjligt av de som provat på, utvärderat och funnit LCHF konceptet hälsofrämjande inte skall låta sig tystas utan fortsätta framåt, inte ens om vi beskylls tillhöra en ”sekt”(Jfr Eknäs); vilket är en utomordentlig ful och effektiv härskarteknik 😉

 32. 32

  Piltson Skrev:

  sofia Skrev:
  Det är väl ungefär vad man kan vänta sig av Hellenius
  Nej, av Hellenius kan man bara vänta sig att hon säger upp sin statsavlönade tjänst och tar anställning hos den pillerbransch som hon betjänar.

  Kanske både och samt mer än så Piltson 🙂

  Hursomhelst är det tur att det finns sakkunniga orädda läkare (Annika Dahlqvist, Anderas Eenfeldt, Ralf Sundberg) som avslöjar Annika Rosengren, Maj-Lis Hellenius m.fl. – allt har tydligen ännu inte nått offentlighetens ljus (enligt RS).

  Fortfarande gäller tesen att ”det går att lura alla en tid, några låter sig luras hela tiden, men det går aldrig tatt lura alla hela tiden”.

 33. 33

  Apropå Ralf Sundberg …

  https://blogg.ralfsundberg.se/#post15.

 34. 34

  @ 1940:
  Det där var en förfärligt upplysande länk som redaktörer hos press och TV bör uppmärksamma innan de tar för givet att vad en ”professor” säger ovillkorligen utgår från oväldig kunskap och angeläget samhällsintresse.

  I den belysning som där ges framstår det som förräderi mot folket av DN-redaktionen att ta in dessa båda artiklar med MajLis Hellenius överst på författarlistan. Korporativismen är uppenbarligen djupare och bredare än vi hade insett. De dumheter av Stephan Rössner som sysselsatte oss i fem år ser i jämförelse ganska beskedliga ut.

  Här nämns två landsting som medlöpare. Tidigare har vi länge hoppats på att Livsmedelsverkets korruption kunde göras till regeringsfråga. Nu verkar det lika viktigt att klargöra för landstingen att de samarbetar med korrupt folk. Och mediafolkets svek framstår i ännu grällare ljus.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa