Striden om maten missar evolutionen

Debattartikel i SvD, av Göran Burenhult och Staffan Lindeberg.

De tycker att den mat vi ätit under evolutionen, dvs inte spannmål och mjölkprodukter, ska styra våra nuvarande kostrekommendationer.
Jag tycker att evolutionskosten är en ledning till kostrekommendationer, men i fråga om mejeriprodukter måste det bevisas att de inte är bra för hälsan för att vi ska avråda från dem. Det har ännu ej bevisats i riktiga studier att de är skadliga, och det finns därför inte anledning till att avråda från dem.
Det är helt okej att enskilda personer avstår från mejeriprodukter, men ska man avråda andra krävs det vetenskapligt underlag.
Särskilt smöret anser jag vara ovärderligt i vår kost, och det skulle vara stor skada skedd om vi skulle avråda från det.

Göran och Staffan anser att vi inte blir sjuka av kolhydrater, utan mycket väl kan äta hög andel av kosten  i form av dessa. Jag kan inte heller säga att högt kolhydratintag säkert är grundorsaken till insulinresistensen, men jag kan säkert säga att vi som av någon anledning har blivit insulinresistenta inte tål högt kolhydratintag.

Om Göran och Staffan hävdar att diabetiker t2 tål högkolhydratkost lika bra som lågkolhydrat, måste de visa det i jämförande studier. Är det gjort?
Varje diabetiker kan dessutom själv testa hur deras blodsocker reagerar efter högt kolhydratintag.

 

Comments

 1. 1
  Ingvar Bejvel säger

  Att bunta ihop mjölk och bröd är en ordentlig tankevurpa. Brödet är ur evolutionssynpunkt en nymodighet med en rad nackdelar (dessvärre ganska gott!) medan mjölken måste anses vara en animalisk vävnad, som ingår i vår evolution. Modern mjölk uppvisar dock en hel del avigsidor p g a kornas spannmålsuppfödning samt pastörisering och homogenisering. Gör som Barry Groves, drick vispgrädde! Det gör jag!

  I övrigt tycker jag debattartikeln är balanserad och viktig!

 2. 2

  När är tidigaste tecknen på att man drack mjölk i världen ?

 3. 3

  @ 2 Gustav. Ca 6000 år sedan men det motsägs av denna länk.
  https://fof.se/poddsandning/den-svenska-mjolkpropagandan.
  Jag tror att vi utan vidare kan avstå från mjölk som dryck.Obs jag tror.

 4. 4

  Debattartikeln knyter bra ihop det vi egentligen vet. Vår förmåga att anpassa vår kropp efter näringsintaget (=evoluera) stampar mer eller mindre på stället medan vår förmåga att evoluera (i betydelsen manipulera) själva näringen har gått framåt med stormsteg. Den tidigaste mjölken är väl modersmjölken.

 5. 5

  @ Lennart:
  Haha ja jäklar Lennart tänkte inte på det ! 🙂 Dricker inte mjölk men grädde mm ! 🙂

 6. 6

  @ july:
  Ja ok vad jag fått fram oxå ca 6000 år .. men som Annika säger smöret är ovärderligt ! Mjölk la jag av med för ett tag sen , men aldrig varit stordrickare av !

 7. 7

  Mejeriprodukter kan inte gärna vara fel. Det är ju den första näringen vi får i oss med modersmjölken.

 8. 8

  Atonal Skrev:

  Mejeriprodukter kan inte gärna vara fel. Det är ju den första näringen vi får i oss med modersmjölken.

  Man bör skilja på bränsle till diesel & bensinbilar samt mjölk avsedd för kalvar och människobarn,,,,,

  Och vilka djur förutom människor dricker någon annans modersmjölk hela livet,,,,,

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  tombola Skrev:

  Och vilka djur förutom människor dricker någon annans modersmjölk hela livet,,,,,

  Har det argumentet någon relevans i frågan om smöret är nyttigt för människor eller ej?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  tombola Skrev:

  Och vilka djur förutom människor dricker någon annans modersmjölk hela livet,,,,,

  Har det argumentet någon relevans i frågan om huruvida mjölken, osten och smöret är nyttiga för människor eller ej?
  Irrelevant tycker jag.

 11. 11

  Atonal Skrev:

  Mejeriprodukter kan inte gärna vara fel. Det är ju den första näringen vi får i oss med modersmjölken.

  Ja, men här handlar det ju inte om modermjölk!

  Det handlar framför allt om mjölk från kor. Om den är skadlig eller ej är inte belagt. Men det är tydligen belagt att pastöriserad mjölk är ansträngande att smälta, och det är väl all mjölk som köps i Sverige.
  Jag TROR att det även gäller ost som gjorts på pastöriserad mjölk.

  Jag rekommenderar Ronald F. Schmid: Traditional Foods Are Your Best Medicine, (Healing Arts Press 1997).

 12. 12
  Anders S säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det är helt okej att enskilda personer avstår från mejeriprodukter, men ska man avråda andra krävs det vetenskapligt underlag.

  – – –

  tombola Skrev:

  Och vilka djur förutom människor dricker någon annans modersmjölk hela livet,,,,,

  Har det argumentet någon relevans i frågan om huruvida mjölken, osten och smöret är nyttiga för människor eller ej?
  Irrelevant tycker jag.

  Blir man utesluten ur LRF om man inte propagerar för mjölk?

 13. 13

  Anledningen till att pastöriserad mjölk är ansträngande för metabolismen är att pastöriseringen tagit död på alla enzymer som fanns i mjölken och bidrar med matsmältningen. Människan sägs ha ett begränsat enzymförråd, som inte förnyas. Efterhand som vi blir äldre blir det därför allt viktigare att hushålla med dem som finns kvar och gärna använda mat som bidrar med enzymer.

  Eftersom värme tar död på alla enzymer har detta använts som argument att äta enbart rå mat. Men då får matsmältningen helt andra belastningar.

 14. 14

  Det är inte mycket i dagens matutbud, som liknar de matvaror stenåldersfolken hade tillgång till. Alla odlade produkter har ”förädlats” så att man får störra skördar, vackrare och mer lättsålda varor, som bättre tilltalar ögon och smaklökar. Det fanns absolut inte tamhöns, stora kroppar, som inte kan flyga, men som producerar stora obefruktade ägg under hela sin livstid. Tillgången på ägg var beroende av fåglars häckningsperioder. Det fanns naturligtvis inte tamkossor, som avlats att producera 30 liter mjölk par dag eller så, en produktion, som en kalv har stora svårigheter att få i sig. Om vi ska hylla s k artegen föda, och definierar den, som stenålderskost kommer vi i ständiga konflikter med samvetet. Då återstår bara kött från vilda djur och nötter. Hur Annika skulle kunnat tillfredsställa sitt beroende av smör, har jag ingen aning om. Utan tamboskap är det svårt att komma åt tillräckliga mängder mjölk. Diskussionen om smörets nyttighet hör hemma annorstädes än den om stenålderskosten.

  Håller vi oss dessutom till tesen om evolution, blir jämförelsen mellan vår situation och våra förfäders än bisarrare. Naturen struntar helt i om vi lever tills vi är 80+. För evolutionen är det viktigast att släktet kan fortplanta sig och ge tillräckligt stöd åt den nya generationen. Vi lever alltså på helt annorlunda premisser och med en mycket annorlunda agenda.

 15. 15

  @ Annika Dahlqvist:
  Naturläkare som jag är så anser jag att mjölkfetter är bra för hälsan och för att variera kosten. Avstår gärna pastöriserad mjölk. Håller helt med dig Annika!

 16. 16

  Annika, jag uppskattar så mycket dina inlägg på din sida här. Jag läser i olika medier artiklar som argumenterar mot LCHF och funderar vad ska jag säga, tänka och tro kring det? Sen går jag in på din sida och får en vinkling och hjälp att sätta ord på det jag själv är ganska övertygad om; att detta är en kost man/jag mår bra av – hela livet. Tack!

 17. 17

  7Atonal Skrev:

  Mejeriprodukter kan inte gärna vara fel. Det är ju den första näringen vi får i oss med modersmjölken.

  Och den näring vi avvänjs ifrån senast i 4-årsåldern, eller hur? Modersmjölk och komjölk har vissa likheter till färg och konsistens, men näringsinnehållet skiljer sig åt.

 18. 18

  Dagens kolhydratkällor, med snabba insulindrivande kolhydrater, är inte särskilt nyttiga för oss, som gärna vill leva ett långt liv. Vi behöver en del protein, men inte sällan överdoserar vi det. Det bästa och skonsammaste bränslet är fett. Bland fettsyrorna finns de, som vi behöver, men ofta får för mycket av (omega6), de, som vi inte behöver (industiellt framställda surrogat för smör t ex). Det sk naturliga mättade fettet är svårfunnet, de flesta naturliga fettkällor ger en blandning av mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror, köttprodukter innehåller tom transfetter naturligt, fast de känner kroppen igen och kan hantera. LCHF med väl valda ingredienser tror jag är ett vinnande koncept för oss, som vill leva länge. Jag tror det är bra för att undvika metabolt syndrom och bra för de som redan blivit sjuka.

 19. 19

  Hej Dacke: Vet du om det finns några vetenskapliga belägg för att mjölk är skadligt och att det är den man blir sjuk utav? Jag har alltid undrat så varför naturmedicinare eller alternativare är så emot mjölk. I Afrika finns det flera länder som är storkonsumenter av mjölk men det går i alla fall inte att relatera några sjukdomar till just mjölken.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Kjell Holmsten:
  Jag håller med Kjell. Jag blir förtvivlad på all denna mjölkproduktsaversion. Jag anser att mjölkprodukterna är bland de näringsmässigt mest värdefulla delarna av vår matkultur.
  Och det finns inget som helst vetenskapligt underlag för mjölkaversionen, utan det är bara en vandringssägen.
  Men de svenska mjölkbönderna håller på att utrotas i snabb takt, och mjölkhatet hjälper till med det.
  Vad har vi för glädje av att den svenska mejeriproduktionen upphör?

 21. 21

  Jag brukar avfärda det där med ”vilka andra djur dricker mjölk?” med att väldigt många djur dricker mjölk om man ger dem tillgång till den.

 22. 22

  @ Kjell Holmsten:
  Nej, jag tror att mjölk och mjölkprodukter kan vara bra, om man inte utvecklat intolerans e d. Mitt inlägg handlade om relevansen för stenålderskost. Jag anser att smör innehåller en hyfsad blandning av fettsyror, men vänder mig emot att det skulle vara mättat fett rakt igenom. Om Annika blir förtvivlad för att jag hävdar att mjölk och smör inte fanns i stenålderskosten, ber jag om ursäkt. Kanske jag tom har fel???

 23. 23

  @ Jonas:
  Jo tom kor kan få för sig att dricka sina medsystrars mjölk till bondens förtryt.

 24. 24

  Jonas Skrev:

  Jag brukar avfärda det där med ”vilka andra djur dricker mjölk?” med att väldigt många djur dricker mjölk om man ger dem tillgång till den.

  Och människor dricker gärna CocaCola, äter chips & lösgodis vilket alla ger sjukdom om än långsamt,,,,

  En häst som får fri tillgång till havre är ofta död några timmar efteråt!

  Att det äts och dricks med behag av både människor och djur behöver inte betyda att det är nyttigt!

  De svenska mjölkbönder jag känner har ställt om sin produktion till gräsbetande köttkor – mindre jobb, bättre lönsamhet och sannolikt betydligt hälsosammare!

 25. 25

  ,,,och ibland tror jag att t o m att SLV kan ha rätt:

  https://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Drycker/Ar-det-farligt-att-dricka-mjolk/

  Finns en del som tyder på bl a ökad risk för prostatacancer och varför chansa?

  Och har man sett hanteringen av mjölken på nära håll är det mycket lätt att avstå detta livsmedel,,,

  Men visst finns det mycket sämre saker att dricka än mjölk,,,,

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Dacke:
  Gör du dig dum? Jag blir inte förtvivlad för att ni säger att mjölk inte fanns i stenålderskosten, utan för att många säger att mjölkprodukter inte bör ätas av människor.

 27. 27
  Ann Kristin säger

  Jag förstår att man kan hamna allt djupare i födans och kroppens mysterier. Möjligen kommer jag att göra det själv så småningom. Just nu försöker jag fördjupa mig i metabolism och hormoner.

  Uppenbarligen har många människor kopplat bort sin instinktiva kunskap, som vi måste ha haft tidigt, för att överleva diverse kostexperiment. Jag har t ex alltid haft närkontakt med min kropp, och vad den säger mig. Därför har jag avstått till stor del från rent socker och sockerprodukter. Blodsockerfall säger ju ganska kraftigt att kroppen inte vill. Industrimat och lunchmat smakade konstigt för mina smaklökar, och jag avstod helst. Till stor del är det min uppfostran på en liten gård, bland andra småbönder och skogen som källa, liksom älven. Men också en känslighet för det som påverkade kroppen.

  Som norrlänning är jag känslig för laktos. Tyvärr blev jag inte ammad så länge, utan fick mjölk direkt från kossan, utspädd med vatten, vilket gav mig ett långvarigt maglidande. Jag var ett gnälligt barn, har jag fått veta, förmodligen p g a magsmärtor. Jag har alltid undvikit mjölk som dryck, medan smör och ost känns bra i kroppen. Yoghurt undviker jag också, medan grädde och crème fraiche går bra.

  Bröd såg jag som ett bra livsmedel, och insåg inte hur det gjorde mig sjuk, men det har jag också ransonerat. 6-8 skivor bröd tyckte jag var galenskap. Öl har jag också undvikit.

  Jag kan ju inte vara den enda som känner efter i kroppen? På samma sätt har jag valt när det gäller motion – jag mår mycket bättre av lågintensiv motion under lång tid, än snabba ruscher. Jag har tränat mycket under ungdomen, och jogging var aldrig min grej. Jazzdans, karate, styrketräning med moderat vikt, cykling, arbeta med kroppen med ved och trädgård osv. Då menar jag inte att jag ger upp för att hård ansträngning under kort tid med hög hjärtfrekvens skulle vara jobbigt, utan för att den längre tiden tillåter mig att hamna i ett meditativt tillstånd som fyller både kropp och själ.

  Vi är alltså olika. Så jag utgår från hur jag mår och vad t ex blodsockermätaren säger. För närvarande vet vi att högt blodsocker är skadligt, det är fastslaget. Alltså kollar jag vad jag tål enligt mätaren, samt hur kroppen reagerar. Snart kommer vi säkert att få bra och billiga mätare för allt från blodsocker till insulin och t ex kortisol. Jag hoppas på det i alla fall.

 28. 28

  Bland annat vårt immunförsvar dödar dagligen celler som är skadade på ett eller annat sätt! Det har massor med orsaker varför dessa celler är skadade. Se dig omkring så förstår du att allt är kontaminerat med toxiner och födoämnen som också är kontaminerade med toxiner. En dag så orkar helt enkelt inte immunförsvaret att stå emot pga att också immunförsvaret kontminerats med stress, emotionella orsaker eller toxiner. När sedan miljön i din kropp är antingen försurad, försämrad cirkulation med mera finner dessa skadade celler en boplats i din organism och börjar växa och dana om miljön i sin närhet för att kunna anpassa sig och på detta sätt samla alla celler i lokala ”öar”. Vad sedan är den utlösande faktorn är enligt mig omöjligt att säga! En rökare behöver inte få dessa cellöar att växa bara för att han röker exempelvis. Att sedan misstänka mjölk för att orsaka dessa cellöar är otroligt ointelligent, ingen kan veta detta utom din organism.

 29. 29

  Jag känner många människor som dagligen har högt blodsocker men de har eller får ingen diabetes. Vad beror det på Ann Kristin?

 30. 30
  Ann Kristin säger

  @ Kjell Holmsten:
  Jag har själv haft högt blodsocker under minst 15 års tid (troligen hela livet), utan att få diabetes. Däremot hade jag högt påslag av insulin, så att mitt blodsocker störtdök flera gånger om dagen. En ”nyttig” fullkornsmacka med ost och skinka kunde få mig att börja skaka i hela kroppen. Jag hade så kraftiga reaktioner att jag fick lägga mig ner. Läkarna hade ingen förklaring, så jag lärde mig att stå ut. Jag minskade ner allt som gav påslag, men inte förrän jag hittade lchf fick jag ordning på detta.

  Om man får diabetes eller inte beror ju helt på om insulinet orkar hänga med, det är ganska enkelt att förstå och finns förklarat här och inte minst hos Ann Fernholm. Men till slut kommer bukspottkörteln att ge upp, och då får man diabetes typ 2. Det skulle jag säkert ha utvecklat. Dessutom är högt blodsocker och mycket insulin i kroppen mycket ogynnsmat. Det driver på cancertillväxt, t ex. Så lågt blodsocker är optimalt. Har du ö h t läst något om dessa funktioner i kroppen?

 31. 31

  @ Annika Dahlqvist:
  Det är inte så gott att veta om man ska ta åt sig eller inte, när ett flertal personer deltar med inlägg i en fråga. Begreppet artegen föda förekommer ibland på den här bloggen. Jag vet inte om Du tycker det är en bra pseudonym för LCHF. Det vore intressant att höra Dina synpunkter på artegen föda i relation till mejeriprodukter.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Dacke:
  Jag brukar ibland kalla LCHF för artegen föda, och för mig betyder det egentligen att vi ska äta sådant vi får en bra hälsa utav. Där ingår feta mejeriprodukter för mig.

 33. 33

  Till syvende och sist tjänar inte diskussionen om vilken föda som är mera stenålders än en annan mycket till. Mats-Eric Nilsson har ju ett och annat säga om vad som är äkta vara just nu. Skall vi lita på vår egen kropps reaktioner eller följa en förebild t.ex. adventisten Herbert Blomstedt. Om vi litar den senare äter vi gröt varje morgon och förväntar oss att leva till 85 års ålder och dirigera berömda symfoniorkestrar med bibehållet skarpt intellekt med full behärskning av våra slanka kroppar. I hans fall kan man ju tala om dieten som trosfråga. Men att spekulera om livslängd är förstås inte det primära utan om att må bra medan man lever. Om vi bara experimenterar för att komma fram till en någorlunda tillförlitlig diet hinner vi under experimentens gång sätta i oss en massa ”onyttigt”. Är det fråga om ett års/månads/veckas grötdiet kontra ett följande års/månads/veckas smör- och äggdiet? Kanske det bästa är gröt, smör och ägg? Utan tro på experter kommer vi ingen vart. Om man har diabetes eller ligger i riskzonen att få diabetes ligger det nära till hands att lita på en expert som Annika Dahlqvist och dessutom på en annan expert som Uffe Ravnskov, om man dessutom är rädd för hjärtinfarkt p.g.a. högt kolesterol. Synd att vi inte kan leva 100 år till för att kunna uppleva en enig expertis, men vid det laget finns det säkert nya matprodukter/mediciner att käbbla om.

 34. 34
  Humlan säger

  Det är många folkslag världen över som använt mjölk som föda.
  I del 1 av ”De sista jägarfolken” på Kunskapskanalen får man se hur ett jägarfolk i Mongoliet mjölkar sina jakar. Mjölken används i te men även som en sorts yoghurt och framförallt så tillverkas mängder med ost. Inför vintern torkas osten i solen och kan förvaras och ätas som stapelvara hela vintern.
  Dessutom fångar dom in och tämjer både vildhästar och kungsörnsungar som dom sedan använder till jakt.
  https://www.svt.se/de-sista-jagarfolken/se-program/del-4-434?autostart=true

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa