Mat & Hälsa

Tidningen Mat & Hälsa kommer med ett nytt spännande nummer:
Katrin Zytomierska om LCHF
Den norske läkaren Sofie Hexeberg om mat som medicin
Anna Hallén om sin nya viktminskningsbok
Fitness-stjärnan Cassey Ho om senaste träningsflugan från Kalifornien Pop-pilates.

Tidningen erbjuder nu också en gratis app Shortcut Reader.

 

Comments

 1. 1

  Tidningen ”Mat & Hälsa” är en trevlig och inspirerande tidning. Här har jag hittat min nya favoriträtt nämligen mandelplättar.Fettet kan med fördel smältas och röras ner i smeten varefter man kan steka plättarna på medelvärme utan fett i en liten stekpanna av teflontyp. Då blir plättan i storleksordning som en ”våffla”. Tillbehör / pålägg efter smak – yoghurt/grädde + bär, godaste mjukosten eller rätt och slätt smör som pålägg. Mandelmjölet innehåller 5g kolhydrater/100g mjöl. Mitt recept – 6 ägg som kan minskas till 4-5 om man vill ha mer plätta än omelettkänsla, 2½dl mandelmjöl (100g), c:a ½ dl grädde, 50g smält smör, ½tsk salt ger 10 ”våfflor”. Rätten ger mättnad utan sötsug 🙂

 2. 2

  1940 Skrev:

  Mitt recept – 6 ägg som kan minskas till 4-5 om man vill ha mer plätta än omelettkänsla, 2½dl mandelmjöl (100g), c:a ½ dl grädde, 50g smält smör, ½tsk salt ger 10 ”våfflor”. Rätten ger mättnad utan sötsug 🙂

  Låter mycket smarrigt ❗ 🙄

  Mitt drogliknande sötsug så håller jag det på en låg nivå med pyttesmå mängder honung.

 3. 3

  @ Josef Boberg:

  Finessen/konsten är att steka plättarna på lagom värme, värma pannan till medeltemp och sedan steka plättarna gyllenbruna utan fett (behövs inte eftersom smeten är fet av ägg, mandelmjöl, grädde, smält smör). Om smeten känns för tjock är det bara att späda med lite vatten/grädde/mjölk. Man får prova sig fram.Smeten kan med fördel få stå och svälla 10 -15 min.

  En liten teflonpanna funkar utmärkt om man ger sjutton i att hetta upp den (för att sedan slå ner värmen) utan ställer in den på medelvärme från början och låter uppvärmningen ta lite längre tid.
  Mandelplättarna smälter i munnen, funkar utmärkt som ”kaffebröd”, kaffegästerna är hänförda 🙂

 4. 4

  Var i affären och tittade efter det nya numret av Mat&Hälsa men kommer ut i butik först onsd den 14 augusti. Roligt om det finns med recension av Anna Halléns nya bok. Någon som hunnit läsa den??

 5. 5

  @ 1940:
  För att få bra värmereglering kan jag starkt rekommendera induktionshäll, eller för allt i världen en gaslåga, i st f traditionella elplattor. Induktionshällen är det näst bästa, som tillkommit i vårt kök efter den superba multifunktionsugnen. Till min stora glädje fann jag att de gamla gjutjärnsstekpannorna funkade utmärkt på induktionen. Grillpannan däremot får stå på gashällen bredvid, om den inte är upptagen av wookpannan. I morgon, söndag, är det dags för äggröra i gjutjärnspannan och strimlat bacon i teflonpannan ackompagnerat med en tomat skuren i tjocka skivor och sakta värmd i teflonpannan efter baconstrimlorna.

 6. 6

  Bryn lite fläsktärningar och grädda tillsammans med mandelplättsmeten. Jättegott!

 7. 7

  Googlade på Pop-pilates och fann fina instruktionsfilmer med roliga styrkeövningar (nybörjade – avancerade) på YouTube. Givetvis måste man individanpassa.

  Kellina Stewarts ”Pilates träna hemma” (ICA Bokförlag) med steg-för-steginstruktioner kan verklien rekommenderas. Pilates har fått sitt namn efter dess grundare Joseph Pilates, som tillbringade hela sitt liv med att studera människans fysiologi och hur denna kan stärkas och förbättras. År 1926 flyttade tyskfödda Pilates till New York där hans metod blev mycket populär bland idrottsmän och artister, specoellt boxare, gymnaster, dansare och skådespelare. Många kända dansare brukade träna på The Pilates studio på 8:e Avenyn när de hade en svaghet eller en skada. Vissa av dem blev så imponerade av metoden att de fortsatte att ta lektioner långt efter det att deras skada hade läkt.

  Liksom LCHF hjälper/stärker kroppen att läka steg för steg kan individanpassad pilatesträning säkert göra detsamma. Som vanligt handlar det om att ha klokheten att börja försiktigt, känna in och njuta av varje rörelse, ha tålamod och uthållighet 🙂

 8. 8

  Håller med Dacke och Jonas – det där är mumsmums …

 9. 9
  ADHD mamman säger

  @ 1940:
  Oj vad gott det låter! Ska testa! 🙂

  Josef Boberg Skrev:

  1940 Skrev:

  Mitt recept – 6 ägg som kan minskas till 4-5 om man vill ha mer plätta än omelettkänsla, 2½dl mandelmjöl (100g), c:a ½ dl grädde, 50g smält smör, ½tsk salt ger 10 ”våfflor”. Rätten ger mättnad utan sötsug

  Låter mycket smarrigt

  Mitt drogliknande sötsug så håller jag det på en låg nivå med pyttesmå mängder honung.

  Har du provat små mängder agave sirap istället för honung, som smakar mycket bättre än stevia och som påverkar blodsockret mindre än honung?

 10. 10

  ADHD mamman Skrev:

  Har du provat små mängder agave sirap istället för honung, som smakar mycket bättre än stevia och som påverkar blodsockret mindre än honung?

  Tack för tipset – ADHD mamman – men: ”Vad är agavesirap? Det är socker från den mexikanska agaveväxten. Det är extra rikt på fruktos, just det söta ämnet som skiljer socker från stärkelse. Just det ämne som i större mängd belastar levern och ger sockret dess speciella negativa hälsoeffekter.

  Om något är alltså Agavesirap extra farligt socker.” – slut citat av kostdoktorn Andreas Eenfeldt

  Så jag håller mig nog fortsatt till den icke processade naturprodukten honung.

 11. 11

  Hej Alla LCHF:are (Jag också) Fr SVD läser jag följande art ang evolutionsmaten. Glad att få era kommentarer.

  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/striden-om-maten-missar-evolutionen_8412072.svd

 12. 12
  ADHD mamman säger

  @ Josef Boberg:
  Ok, men förutom att det har lägre GI så är det mer potent i sötman, så det går åt väldigt lite så man får inte i sig varken så värst mycket fruktos eller glukos om man räknar på den faktiska mängden som går åt. Men var och en gör som dom vill 🙂

 13. 13

  @ 11 SEB. Bra att du sprider den länken , hoppas en och annan dietist läser den och får lite insikt.

 14. 14

  OT
  Jag köpte idag e-boken 5:2 kokboken av Angela Dowden, brittisk nutritionist.
  Den kostade bara 59 spänn, men jag tycker ändå det är bortkastade pengar.
  Hon tycker att 5.2 dieten innebär att man ska äta bara 500-600 kcal per varje fastedag.
  Hon tillhör den gamla fettskrämda skolan och räknar calorier som den värsta Rössner.
  Eftersom detta är en kokbok finns det många recept, många t ex baserade på fettfri grekisk yoghurt, eller mager naturell yoghurt.
  Fastedagarna ska man leva på grönsaker, kompletterat med kolhydrater och kanske proteiner. Om fett talar hon inte alls, utom att använda olivolja för stekning och sedan låta produkten rinna av på hushållspapper. Man ska äta det lilla man tillåts fem gånger under dagen!

  Jag har själv testat 5:2 fasta något halvdussin gånger med frukost bestående av kaffe med grädde och en matsked kokosfett och en tesked salt. Det fungerar hela dagen, ibland har jag druckit ett glas vatten, innan jag börjar laga mat för mig och hustrun. Inte har det varit så plågsamt!

 15. 15
  ADHD mamman säger

  @ Lasse:
  Intressant, har inte satt mig in så mycket om 5:2 men hört så mycket positivt. Är det tänkt att man ska fasta 2 dagar på raken och äta 5 dagarna eller är det bäst att sprida ut fastedagarna? Antar att det är mycket lättare att göra detta och att fastedagarna inte blir så plågsamma om äter lågkolhydratkost (och inte har så mycket glykogen att tömma och därmed mindre omställningsbesvär)?

 16. 16
  Professor Göran säger

  @ SEB:

  Tack för intressant länk!

  Här är det ju fråga om två seriösa forskare, Göran Burenhult och Staffan Lindeberg, som har min stora respekt.

  Vad som dock slår mig är att de inte ens nämner det metabola syndromet och som faktiskt de flesta av oss som satsar på LCHF och befinner oss här på dessa bloggar mer eller mindre har drabbats av.

 17. 17

  SEB Skrev:

  Fr SVD läser jag följande art ang evolutionsmaten. Glad att få era kommentarer.

  SvD-artikeln gick ej att kommentera – så jag la ut den på Facebook istället. Där kommenterade jag artikeln med detta.

 18. 18

  @ july:
  Tror du på det själv ? 😉 Ja kanske någon yngre dietist kan ta till sig lite … men dom äldre dietisterna är nog för alltid svåra att nå för dom VET ju att deras råd med mycket kolhydrater är rätt ! Har stångats med några, och dom svarar inte ens på frågor om vetenskapen bakom deras råd utan hänvisar till SLV, som i sin tur hänvisar till … osv !

 19. 19

  @ 18 Gustav. Jag tror inte jag hoppas. Får de äldre höra det från fler håll så kanske deras kaxighet avtar och de intar en mindre dominant roll, kanske

 20. 20
  Kattmoster säger

  @ 19 july:

  Det börjar dyka upp vettiga dietister. Maken träffade en för ett – två år sedan. Hon var positiv till LCHF. Det verkar också som om fler och fler läkare och sköterskor blir positiva. Det rör på sig! 🙂

 21. 21
  Konsument i Sverige säger

  Inläggets rubrik Mat & Hälsa passar dock in på denna artikel om bananer (PLUS) i DN, utan att hänvisa till just tidningen Mat & Hälsa.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/bananer-innehaller-gift-aven-i-fruktkottet/
  ”Upp till sju olika typer av bekämpningsmedel på en och samma banan hittade Testfakta i analys av den populära frukten. Men flera gifter finns även i fruktköttet på bananerna.”

  Det är ekologiska som gäller om man ska äta bananer.

 22. 22

  @ Konsument i Sverige:
  ”Det är ekologiska som gäller om man ska äta bananer.”

  En annan sak som SLV osynliggör är besprutningen av ”fruktochgrönt”.
  Varför 😉

 23. 23

  Toppen! Men jag måste säga att jag inte har nåt särskilt stort förtroende för Katrin Zytomierska om LCHF. Har hört henne i debattprogram och sett hennes produkter på nätet…

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 KikkiSandström:
  Vi är ju alla olika människor och alla kan inte älska alla.
  Att man har produkter kan ju inte vara fel, förutsatt att de inte är fel förstås.

 25. 25

  KikkiSandström Skrev:

  Toppen! Men jag måste säga att jag inte har nåt särskilt stort förtroende för Katrin Zytomierska om LCHF. Har hört henne i debattprogram och sett hennes produkter på nätet…

  Jag har varit i hennes affär i Stockholm. Det fanns många bra LCHF-produkter och trevlig personal. En fin liten affär tycker jag att det var, men precis som i alla affärer, så fanns det väl enstaka produkter som jag inte skulle inhandla.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa