Den första konstgjorda hamburgaren

Världens första konstgjorda hamburgare… Den innehåller inget fett.

Kan man föda köttodlingen med gräs och vatten och få fram en köttbit?

 

Comments

 1. 1

  Stamcellsburgare vore en bra benämning på den konstgjorda hamburgaren.

 2. 2

  Det odlade köttet innehåller i dagsläget inget fett, vilket gör att det odlade köttet upplevs som lite torrt.” Hahaha…

 3. 3

  Detta var väl superbra! Köttindustrin är inte kul, och kan vi hitta andra sätt att producera är det fantastiskt. ++++++

  Jag skulle definitivt tänka mig att köpa om de lyckas tillsätta fett till köttet.

 4. 4

  neoLITE Skrev:

  ”Det odlade köttet innehåller i dagsläget inget fett, vilket gör att det odlade köttet upplevs som lite torrt.” Hahaha…

  Det skulle färgas med rödbetsjuice och saffran. Det låter ju ok. Men ströbröd och äggpulver var väl inte LCHF precis. ”Dr Jekyll och Mr Hyde” skulle låta sina barn äta den – men man kan ju fråga sig om barnen går med på det?

 5. 5
  Vox Humanae säger

  Vi kan förmodligen se fram emot en ”köttprodukt” med minst 35% tillsatt majsstärkelse e.d. när tekniken väl kommer i händerna på dem som ser profiten som det viktigaste i allt. Traditionella bönder levde (eller lever, det finns fortfarande en del kvar) nära sina djur, kände sina djur och brydde sig om dem. Detta borde vi hellre satsa på än att hitta på nya sätt att fuska med vår mat.

 6. 6

  Detta är en experimentell sak, som nog offentliggjordes lite för tidigt. Fett kommer att tillsättas näringslösningen efterhand, vi kan bara hoppas på att holländarna står så fria från WHO att det blir huvudsakligen mättat fett – det behöver som bekant inte vara animaliskt.

  Vi har här en äckelfaktor som västerlandet måste komma tillrätta med innan världen drabbas av akut proteinbrist. På samma universitet, Maastricht, finns en annan professor som arbetar med att få fram recept som kunde få europeerna att godta malda insekter som proteinkälla. Han tror det skall lyckas före 2020. Jag berättar bl.a. om det i en bok som skall komma i höst.

 7. 7
  Ann Kristin säger

  Detta kan säkert bli en del i matindustrin, men jag tror tvärtom att alltfler kommer att gå tillbaka till att föda upp och odla egen mat. Redan nu ser jag fler rådjur i Hägersten än i min lilla dalska by, urban odling växer, så inte ens i städerna är det omöjligt. Trenden går mot egen odling, ekologiskt och miljövänligt, samt närproducerat. De som brukar räknas som tongivande, nämligen övre medelklassen (överklassen är för liten i antal för att vara intressant), gör just detta. Var tror ni att det är mest frekvent med ekologiska köttlådor? Just det, Stockholms södra delar. Där bor journalister och diverse kulturarbetare. Där finns också urban odling, både på tak, gårdar och i parker. I New York har det blivit väldigt stort.

  På landet har vi ju alla möjligheter, bara att stängsla mot rovdjur och köpa djur. Jag odlar redan, men är för handikappad för att orka sköta djur, men snart så…inget var mer tillfredsställande än att göra eget smör. Inget är heller mer mysigt än att sköta om en ko. Jag funderar på skotska köldtåliga kor, samt en liten Dexterko för mjölkens skull. Höns är det första jag skulle skaffa.

 8. 8

  Näringssammansättningen i vanligt kött beror ju mycket på vad djuret har ätit, det odlade köttet saknar blodbanor utan näringsförsörjs på annat sätt, med vad kan man fråga sig.
  Hur blir det med innehåll av D-vitamin, omega6/omega3, alla esentiella aminosyror m.m.
  Har aldrig hört något om näringsinnehållet i rapporteringen.

 9. 9

  Humlan Skrev:

  aldrig hört något om näringsinnehållet i rapporteringen.

  Man skall inte underkänna ett projekt på grund av bristfällig rapportering. Holländarna vet vad de gör, menar att det är en ödesfråga men gick ut med det utan att ha en färdig produkt. Det var ett misstag.

 10. 10
  Andreas Holgersson säger

  Nu är jag riktigt förbaskad! Ursäkta mig för det. Men jag kommer inte under några omständigheter äta labbkött i framtiden! Det vänder sig i magen av att se! Alla i studion verkade partiska under smaktestet. Ingen ifrågasatte vansinnet! Vem vet vad som händer den dagen du får en katt/hund/rått-färs i kyldisken i framtiden?? Totalt okontrollerbart!

  Jag kommer att köpa upp en gård och föda upp egna djur så är min framtid säkrad! Köttklistersagan fortsätter och forskare/livsmedelsproducenter kommer att gnugga händerna för här finns det profit!
  Skit i om maten är gjord av bajs, bara den går att sälja och liknar och smakar äkta mat. Stackars efterkommande barn säger jag bara! De kommer inte få veta vad som är naturligt längre. Saknar ord!
  Världen har blivit så j*vla sjuk!

 11. 11
  Ann Kristin säger

  Så här säger Simon hos Kostdoktorn:”Jag jobbar med medicinsk forskning och odlar ofta celler på lab. Även om jag inte vet hur muskelceller odlas så skulle jag vara mycket tveksam till att bara majs och soja kan användas som näringslösning. Det är väldigt få celler som växer utan fetalt kalvserum eller liknande och då skulle vi ändå behöva kor för att odla dessa celler. Dessutom använder man alltid antibiotika för att bakterier inte ska växa till. Med min erfarenhet av att odla celler så skulle jag aldrig få för mig att äta odlat kött.”

  Vi ska naturligtvis inte dissa detta osett, men förhålla oss sunt skeptiska. Jag har, utifrån det förstånd och den kunskap jag har f n, valt att tro på riktig boskap. Redan som ung valde jag lågkonsumism, jag köper hellre god kvalitet som lever länge och lagar det, köper recyklat och skulle aldrig slänga mat. Jag har retat mig mycket på telefoner, datorer och annat elektroniskt med kort livstid. Det är skandal. Vi kan lika gärna ha folk som reparerar saker som att folk sitter och gör nytt. Jag är ingen fanatiker, men anser ju förstås att om alla levde som jag skulle världen vara bättre 😉

  Gunnar Adler-Karlssons böcker formade mycket av mina idéer under ungdomen, och han håller än. Jag lämnade socialismen redan 1980, och ser politiken som ett nödvändigt ont i väntan på att mänskligheten ska växa upp och skaffa sig en hållbar moral fast ingen ser. Världen är galen, så är det. Men jag tror inte all mänskligheten kommer att kasta sig utför stupet – det finns alldeles för många kloka människor.

  GAK är nationalekonom och redan 1968, när han hade en kritisk passus i sin avhandling om Sveriges förhållande till NATO och USA, blev han utsparkad från universitet och valde exil i Italien. På Capri har han skapat en filosofisk park, ett ställe jag avser att besöka någon gång. Religion intresserar mig inte, men likt många andra här finner jag filosofi intressant.

 12. 12

  Vid korvkiosken:

  En stamcellsburgare, tack!

  Ok, varsegod.

  Mums..

 13. 13
  Konsument i Sverige säger

  Andreas Holgersson Skrev:

  Nu är jag riktigt förbaskad! Ursäkta mig för det. Men jag kommer inte under några omständigheter äta labbkött i framtiden! Det vänder sig i magen av att se! Alla i studion verkade partiska under smaktestet. Ingen ifrågasatte vansinnet! Vem vet vad som händer den dagen du får en katt/hund/rått-färs i kyldisken i framtiden?? Totalt okontrollerbart!
  Jag kommer att köpa upp en gård och föda upp egna djur så är min framtid säkrad! Köttklistersagan fortsätter och forskare/livsmedelsproducenter kommer att gnugga händerna för här finns det profit!
  Skit i om maten är gjord av bajs, bara den går att sälja och liknar och smakar äkta mat. Stackars efterkommande barn säger jag bara! De kommer inte få veta vad som är naturligt längre. Saknar ord!
  Världen har blivit så j*vla sjuk!

  Risken är ju stor att sådant labbkött hamnar i processade varor, där man inte kan vara säker på äkta innehåll. Hel- och halvfabrikat alltså. På alla ställen där man serverar färdiga portioner mat, som t ex sjukhus, skolor, äldreboenden, storkök/personalmatsalar o likn, kan just labbkött ingå utan att man får information om innehållet.

  En bra regel är ju att man till och med frågar på restaurangen varifrån råvarorna kommer innan man beställer! Man ska bli precis lika noga som när man är kund i en affär.

 14. 14

  Den som skulle försöka sälja denna produkt som hamburgare ska givetvis åtalas för bedrägeri precis som den som försöker sälja den odlade produkten som kött.

  Margarin får ju inte säljas som smör eller Mildas produkter som grädde och här är det samma sak.

 15. 15
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Ann Kristin:
  Vad du skriver mycket ..som jag tycker lika! Bl a filosofi finns med på min långa lista av intressen och när det gäller religion är jag nog närmast ’politisk vilde’. Som med det mesta i livet plockar jag lite här o’ lite där – och gör till mitt eget. GAK var före sin tid – nu tycker jag som han gjorde -68 (på den tiden var jag ung o’ grön). Nu är jag grön på ett mera moget sätt (ja, jag var ju bara 20 då, -68!) – så väldigt gärna höns, kossa osv – och, inte att förglömma, ett par bikupor! Capri låter härligt och för att avrunda skulle man kunna säga att jag är ’fanatic about not becoming fanatic’.. 😉

  När det gäller mat är det bara ’the real thing’ som gäller för mig. Aldrig i livet att jag skulle äta syntetisk mat! Fy 17, eller Ööörrk ..som man sa’ på min tid (i skåne)!!

 16. 16

  ”Stamcellstekniken är mycket bra när det gäller att odla kött. Det behövs så lite för att framställa muskler. De få cellerna vi tar från kon kan bli tio ton kött, säger Mark Post.”

  Det är ju lysande. Några få celler blir till tio ton. Låt oss äta riktig mat och i stället torka dessa ton så att kan kan vi köra denna billiga energi i våra värmeverk.

  Riktig mat är naturligtvis kött framställt av gräs i köttfabtiken med namnet ”Rosa” (en ko).

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa