Regeringens största börshaj

Artikel i SvD. Landsbygdminister Eskil Erlandsson är den störste aktieägaren i regeringen. Bl a äger han aktier i margarinföretaget Aarhus Karlshamn.

Detta kan göra att han behandlar Sveriges inhemska fettillverkning, smöret, styvmoderligt.

 

Comments

 1. 1
  Birgitta Didrikson säger

  Förvånar mig inte!

 2. 2
  Kattmoster säger

  Det är lite synd. Jag har annars uppfattat honom som en förhållandevis klok minister, som när han t.ex. sagt tvärt nej till köttskatt samt, även i andra sammanhang, värnat om den inhemska livsmedelsförsörjningen.

  Å andra sidan är det ofrånkomligt att även en minister måste ha rätt att äga aktier. Det kan inte vara rimligt att man måste sälja aktieposter för att kunna ta plats i regeringen. Men visst kan man fundera över de jävssituationer som kan uppkomma. Vi får väl hoppas att han, och alla övriga ministrar, kan hantera detta.

 3. 3

  Ingen minister som gjort något större intryck på mig

 4. 4

  @ Kattmoster,
  Jag tycker också att ministrar ska få vara aktieägare. Jävssituanioner måste naturligtvis undvikas till ”nästan vilket pris som helst”… Men det är fantastiskt ”intressant” att han som ansvarig minister för bl.a. jordbruk och livsmedel (inkl SLV…) väljer att köpa/behålla aktier i AarhusKarlshamns AB

  https://www.fetsmart.se/blog/2013/08/03/eskil-erlandsson-margarinminister/

 5. 5
  Vox Humanae säger

  Eskil Erlandsson är ju i grunden självägande kobonde så hans djupaste engagemang ligger nog fortfarande hos bönderna, att värna om deras produktion och givetvis då att de får sälja sina produkter=att svenskar får köpa svenskt smör och grädde. Hoppas jag.

 6. 6

  Skulle inte tro att hans engagemang ligger djupare än att mammon styr honom så väl som många andra

 7. 7
  Kattmoster säger

  @ 4 neoLITE:

  Margarinaktierna kanske har förlorat i värde och han har kvar dem i väntan på en uppgång som förhoppningsvis inte kommer. 🙂

 8. 8

  @ Kattmoster, Ja vi önskar margarinindustrin allt ont!

  (Jag vill betona att detta är skrivet med glimten i ögat – så att ingen anställd i branschen känner sig utsatt för näthat) 😮

 9. 9

  Diskussionen finns här:
  https://annikadahlqvist.com/2012/02/16/massvaccineringen-raddade-fa-liv/#comments

  Vi får tro på hennes ord.

 10. 10
  Spanstind säger

  Tror att Eskil är en förhållandevis vettig och pragmatisk politiker, oavsett eventuella
  aktieinnehav. Hans position i sammanhanget är dessvärre inte så stark – han är ju
  tvungen att samsas med asfalts/centraliseringskramarna M & FP.

 11. 11
  Konsument i Sverige säger

  Undrar hur landsbygdsministern tänker vad gäller Sveriges livsmedelsförsörjning i händelse av kris? Eller är det Livsmedelsverkets ansvar kanske?

  …”Tyvärr finns ingen statlig myndighet med utpekat samlat ansvar för vår livsmedelsförsörjning vid en försörjningskris. Den enskilde måste alltså klara sig själv om landet isoleras, skriver Sven Lindgren, Civilförsvarsförbundet.”…

  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ingen-har-samlat-ansvar-for-livsmedelsforsorjningen-vid-kriser_8394808.svd

  Faktarutan:
  På 80-talet hade Sverige en självförsörjningsgrad på 80–100 procent. I dag är den under 55 procent och sjunkande, Europas lägsta, särskilt beträffande mjölk, gris- och nötkött. Norrland är beroende av dagliga transporter från södra Sverige eller utlandet. 2002 upphävdes 1993 års beredskapsförordning. Beredskapslagren är avvecklade. Livsmedelsverket har ett begränsat uppdrag att göra risk- och sårbarhetsanalyser om distributionen av livsmedel.

 12. 12
  Konsument i Sverige säger

  Jag tänker också på alla varor som snabbt skulle bli förstörda i livsmedelsbutiken om det inte finns el till alla frysar! Så mycket djupfrysta förpackningar av både kött och grönsaker samt färdigrätter, skulle ju snabbt bli oätbart inom något eller några dygn – till skillnad från om det inte skulle ha varit fryst alls.

  Utan el finns bara äpplen och päron och en massa spannmålsprodukter kvar! Sånt som håller i evighet!

 13. 13
  yvonnel säger

  Har faktiskt lite svårt att ta in detta att Landsbygdministern främjar margarinindustrin. (jordbruksministern, det har jag missat, ändrad titel).

  Vi kanske måste lära oss att konservera vår mat såsom våra föräldrar kunde/gjorde.

  Men faktiskt så tror jag också att vi är väldigt sårbara fast det gäller nog alla andra lander i lika hög grad.

 14. 14
  Konsument i Sverige säger

  Eskil Erlandsson tänk om – ”Kopeng” ska enbart ges till KRAV-bönder!
  https://www.smp.se/nyheter/lobbyn/insandare/krav-kopeng-endast-till-ekologiska-mjolkbonder(3875370).gm

 15. 15
  Konsument i Sverige säger

  Mer ur Smålandsposten: Låt bönderna själva producera maten.
  https://www.smp.se/nyheter/lobbyn/insandare/lat-bonderna-sjalva-producera-maten(3882223).gm

  …”Helena Jonsson, LRF:s förbundsordförande, vill lösa det svenska jordbrukets problem med mer byråkrati och mer planekonomi. Hon, och Socialdemokraterna, ”vill bilda en ny organisation för svensk mat där staten, näringslivet och intresseorganisationer tillsammans samarbetar” och skapa ” en sammanhållen livsmedelsstrategi för att i bred politisk samverkan säkra framtidens svenska matproduktion.” …

  …”Varför inser inte LRF, Socialdemokraterna och Centerpartiet att det är dags att göra precis tvärtom? Att göra som dataspelsbranschen, lägga ner Jordbruksverket och LRF och låta bönderna själva producera maten, utan inblandning av byråkrater och komplexa stödsystem. Låta människor med ­passion för att odla och föda upp mat göra precis det. För då kommer människor med passion för att äta mat köpa det de odlar och föder upp. I Sverige och utomlands. Och tusentals jobb skapas på landet.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa