VLCD lika bra som viktop mot diabetes

Det har påståtts att viktoperation mirakulöst botar diabetes. Forskning pågår på hur detta sker.
I kommentar kom en länk till en studie som visar att VLCD (Very Low Calorie Diet) minskar blodsockret lika bra som viktoperation. Det kan alltså vara matrestriktionen efter viktop som tar ner blodsockret. Knappast något mirakel.
Denna VLCD har sannolikt samma makronutrientsammansättning som normalkosten, alltså mer än hälften består av kolhydrater. Eftersom det är kolhydraterna som blir blodsocker borde det vara ännu effektivare med ketogen lågkolhydratkost = LCHF. En intressant forskning skulle vara jämförelse mellan Viktop – LCHF med normalkalori – LCHF med lågkalori, även på de andra parametrarna insulinkänslighet och Betacellsfunktion.

 

Comments

 1. 1

  Jag skulle vilja uttrycka mig lite försiktigt och säga att en jämförande studie mellan gastric-bypass och lågkolhydratkost vore inte helt idiotiskt…

  https://www.fetsmart.se/blog/2013/08/02/idiotiskt-eller-hur/

 2. 2

  Om vi bortser från de enorma risker det innebär att skära sönder en kropp med gastric-bypass så vill jag påstå att de vinster som uppnås beror på minskat intag av mat.
  Således får man i sig mindre mängd av skitmat.

 3. 3
  Laila Berggren säger

  Har själv fått förhöjt kolesterolvärde efter jag började med LCHF, har fått tillfälle att göra en detaljerad analys av mina kolesterolvärden enligt något som kallas Quantimetrix LIPOPRINT tm SYSTEM synnerligen tjusiga värden trots högt totalkolesterol. Detta har jag gjort i Portugal, min husläkare ansåg att jag skulle bara glömma det här med statiner. (Resultatet kommer i tjusiga staplar i färg) Vet inte om man kan göra det i Sverige. Jag tvivlar starkt på att man blir dålig av högt kolesterol, som det står i AFTONBLADET idag.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.