Kostdoktorn på TV4 Nyhetsmorgon

Kostdoktorn var med på TV4 Nyhetsmorgon idag.  Bästa länk
Han fick möta Annika Rosengren som var med på telefon. Det blev lite struligt med diskussionen pga telefonkontakten. Jag minns knappt något av vad hon sa, så det kan inte ha varit något av intresse. En sak jag minns att hon sa var att en av orsakerna till hjärtsjukdom kan vara högt intag av kolhydrater.

Andreas sa att det var fel att påstå att det hade skett ett trendbrott i kurvan över hjärtsjukdom och stroke. Kurvan pekar alltfort neråt.

 

Comments

 1. 1

  Apropå vad hon sa:

  Hon sa bl a så här – stillasittande och kolhydrater gör oss sjuka!

  Jag säger, att det kanske till och med är så, att man blir stillasittande av just kolhydrater! I den ordningen.

 2. 2
 3. 3
  Majoren säger

  #1 Håller helt med! Det är en av mina tydligaste erfarenheter kring LCHF: Spiralen som leder mot ohälsa startar med blodsockerhöjande kost som gör oss trötta: Tröttheten leder sedan mot inaktivitet – tröstätande osv. Syns tydligt hos tex motionärer som går och skadar sig och fortsätter med kolhydratrika kostvanor.

  Synd att inslaget blev så väldigt kort men Andreas förvaltade sin tid på bästa sätt!

 4. 4
  Lennart N. säger

  Andreas var toppen! Höll sig till statistik och fakta men som vanligt lyckades motståndaren med att flytta fokus till ett ämne som programledaren inte hade kunskap att ifrågasätta. Nämligen att kolesterolet hade ökat hos befolkningen i norra Sverige! Vad det nu hade med saken att göra? Statistiken talade ju ändå sitt tydliga språk men med hjälp av programledarens oförmåga att fokusera på detta är jag inte säker på att statistiken upplevdes av den oinvigde som något annat än ytterligare en åsikt?

  Det är en ren katastrof hur bedrövligt oproffsigt våra svenska programledare och journalister beter sig! En viss allmänbildning borde väl höra till yrket? Deras starkaste sida verkar vara att krypa, kräla och kyssa fötterna på folk med hög utbildning och fina titlar (politiker undantagna)! Det finns naturligtvis en och annan kunnig, nyfiken, grävande journalist och allmänbildad programledare men dessa är en absolut minoritet.

 5. 5

  Lennart N. Skrev:

  Andreas var toppen! Höll sig till statistik och fakta men som vanligt lyckades motståndaren med att flytta fokus till ett ämne som programledaren inte hade kunskap att ifrågasätta. Nämligen att kolesterolet hade ökat hos befolkningen i norra Sverige! Vad det nu hade med saken att göra? Statistiken talade ju ändå sitt tydliga språk men med hjälp av programledarens oförmåga att fokuera på detta är jag inte säker på att statistiken upplevdes av den oinvigde som något annat än ytterligare en åsikt?

  Det är en ren katastrof hur bedrövligt oproffsigt våra svenska programledare och journalister beter sig! En viss allmänbildning borde väl höra till yrket? Deras starkaste sida verkar vara att krypa, kräla och kyssa fötterna på folk med hög utbildning och fina titlar (politiker undantagna)! Det finns naturligtvis en och annan kunnig, nyfiken, grävande journalist och allmänbildad programledare men dessa är en absolut minoritet.

  Jag håller verkligen med om att programledare i nyhetsprogram och som vanligtvis faktiskt är journalister, borde vara lite mer pålästa och proffsiga i de ämnen som de tar upp.

 6. 6

  Horribelt hur man ljuger och trixar. Hjärtsvikt kan ju bero på enorm stress eller inaktivitet. Stressen på de unga med många järn i elden, man skall vara käck och klara av allt och sittandet på jobbet bakom en dator hela dagarna, Detta kan knappast relateras till LCHF.

  ”Tala inte om vad du äter, men dina blodvärden har blivit mycket bättre”, sade min läkare när jag gick över till LCHF.
  Efter en stor operation hade jag de bästa blodvärden på hela avdelningen och alla där hade gjort samma sorts operation. Jag åt fläsklägg och stekt fläsk före operationen.

 7. 7

  Program ledare av urusel kvalitet , trots detta så gjorde Andreas ett bra jobb.

 8. 8

  Heja Andreas!
  Mkt bra det han visade fram i Tv4. Det är intressen bakom som ”lyfter” fram dessa experter för att svartmåla koststilen, det är förlorarna på den som agerar. Just detta tar jag upp i mina böcker hur man använder sig av just ”experter” när det gäller egna intressen och syften. https://www.kunskapskällan.se (med ”ä” i webbadressen)

 9. 9

  @ Lennart N.:
  Ja, Annika Rosengren verkade ha läst mer på kostdoktorns sida än programledaren. Kan man inte begära att journalisten som ska intervjua kostdoktorn ska ha läst åtminstone något på hans blogg?

 10. 10

  Majoren Skrev:

  Synd att inslaget blev så väldigt kort men Andreas förvaltade sin tid på bästa sätt!

  Jo… – Majoren – och t ex Andreas Enfeldt´s diagram var ju ”hårdvaluta” i sammanhanget.

  Professor Annika Rosengren sa bl a: ”…stillasittande och kolhydrater gör oss sjuka !”

  Likväl förespråkar/försvarar hon Livsmedelsverkets = ”Livsfarliga Verkets” rekommendationer om ca 60 % kolhydrater/socker i kosten.

  Hur fan hon får ihop det tankelogiskt övergår allt förstånd som jag besitter. Men å andra sidan så har jag ätit artegen LCHF-kost i nu åt hållet ca fyra år – så jag har måhända blivit ”dum i huvet” = min tankelogik fungerar ej alls, kanske… 💡

 11. 11

  För övrigt är det på tiden att det görs ett helt program om lågkolhydratkost så att allmänheten får en bredare bild av vad det innebär. Som det är nu får LCHF-företrädare bara komma till tals när kosten blivit kritiserad, och så blir det polemiskt, och tittarna får inte en ärlig chans att avgöra vem som har rätt (i just det här inslaget var det dock tydligt att kostdoktorn hade rätt tack vare det tydliga diagrammet han uppvisade).

  Man har inte kommit så mycket längre i fråga om journalistisk bevakning av LCHF än vad som gällde för samhällsprogram på 80-talet. Mikael Olsson berättar:

  ”– Jag fick erbjudandet att projektleda det tunga samhällsprogrammet ”20.00” men jag tackade nej för att jag ville snarare skapa ett nytt program. Då tog jag steget från vad som då var samhällsjournalistik för tv och radio under 80- talet, en så kallad konfliktdramaturgi. Det vill säga att man visar en person som tycker si och en person som tycker så och om vi har gjort ett bra program så är de väldigt osams. Det var i stort sätt vad samhällsjournalistk gick ut på under 80-talet. Mycket åsiktsredovisande journalistik. Det som jag tyckte var viktigt var att försöka återvända till journalistikens egentliga syfte, alltså faktafinnande och ta reda på hur saker egentligen är.”
  https://www.resume.se/sections/nyheter/helgintervjuer/2013/07/26/public-service-kampe-blir-arvine-i-irak/

 12. 12
 13. 13
  Kattmoster säger

  @ 1 65+:

  ”Jag säger, att det kanske till och med är så, att man blir stillasittande av just kolhydrater! I den ordningen.”

  Det är sannolikt så. Min reumatiska värk blir betydligt svårare om jag inte är väldigt strikt med kolhydraterna.

 14. 14
  Rose-Marie säger

  Jag är mer undrande till varför forskare inte granskar problemet med sockerkonsumtion och kolhydratrik diet och dess skadeverkningar parallellt med lchf-kosten….det är alldeles för lätt att skylla hemska sjukdomar på lchf när det egentligen ligger många faktorer till grund för en stroke, bl a ärftlighet, ålder och kön som är faktorer vi inte kan styra över. Sen tillkommer livsstil, psykiskt mående, socioekonomi, utbildning, alkoholkonsumtion och inte minst RÖKNING! Jag undrar därför över samtliga av dessa faktorer hos de människor som ligger till grund för den påstådda ökade risken för stroke. Det är dags att titta på andra änden också tycker jag och se vad sockerkonsumtionen gör med våra celler och blodkärl. Sockret blir ju inte mindre klibbigt bara för att det hamnar i kroppen..bla blir hjärncellerna glykerade, mikroinflammationer uppstår i hela kroppen och produktionen av tillväxthormonet IGF-1 ökar vilket leder till ökad risk för bla cancer. Varför tar inte forskare upp sånt här och sticker under näsan på folk? Hur många får inte diabetes pga av att de konsumerar stora mängder socker! Varför tar media inte upp det?? Så länge plastforskare inte har nått vettigt att kontra med så faller ju deras trovärdighet och de underminerar för de verkligt viktiga varningarna..och då kommer inte folk att lyssna på dem! Vargen kommer!;)

 15. 15

  Ja Andreas gjorde det bra i rutan men efter att han hoppat på och hållit med Mats Reimer om att kronisk borrelia inte finns så tål jag honom inte.
  Ska man uttala sig så säkert så ska man sätta sig in i allt först, annars skadar man människor som redan lider svårt

  https://borreliablogg.wordpress.com/2013/08/03/beviset-for-kronisk-bor

  Det kanske är så att likt fett, LCHF så motarbetas kronisk borrelia pga anledningar som är ekonomiska?

  Borrelia bakterien kan bilda biofilm och därmed gör sig svår att komma åt med antibiotika. Men Andreas lyssnade på VoFaren Mats Reimer och tog hans parti fort som bara den.
  Fet fel!!!!

  (vi borreliasjuka behöver en sockerfri kost)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa