I SvD om fettdebatten

I SvD: LCHF-förespråkare: Läkarna har fel.
Martin Ingvar och Andreas Eenfeldt uttalar sig att LCHF är bättre än den fettsnåla högkolhydratkosten för de överviktiga och metabolt sjuka.

Ingvar:  – Om man äter så mycket kolhydrater som Livsmedelsverket rekommenderar blir man hungrig. Man blir hungrigare av kolhydrater och mättare av fett. Vill man reglera sin vikt ska man minska på kolhydraterna och öka på fettet, säger han.

 

Comments

 1. 1
  Ann Kristin säger

  För att fira mina fem år med lchf tar jag ett glas italienskt rödvin och en bit fet ost på min veranda. Jag struntar numera i all fetträdsla.

 2. 2

  Alla dessa förståndiga kvinnor, trevligt att se er komma fram.

 3. 3

  Enligt Martin Ingvar äter vi i dag så mycket kolhydrater att vi blir metabolt störda vilket leder till högt blodsocker och diabetes: ”Om man äter så mycket kolhydrater som Livsmedelsverket rekommenderar blir man hungrig. Man blir hungrigare av kolhydrater och mättare av fett. Vill man reglera sin vikt ska man minska på kolhydraterna och öka på fettet, säger han.”

  Viktigt och skönt att prof .Marin Ingvar är tydlig!

 4. 4

  Jag håller med dig, Ann Kristin, jag struntar också i fetträdslan och allt som står i tidningar osv. En professor säger si och en annan så. Jag tror på Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt och Listfeldt och Martin Ingvar och många andra. Sen tror jag på min egen kropp eftersom jag mår så mycket bättre nuförtiden. Har ätit LCHF i snart 6 år.

 5. 5

  gammalt ordspråk,

  det finns ett fint gammalt ordspråk som kan hjälpa en att genomskåda falska profeter och felgängade nutritionsexperter,

  ”Dunkelt tänkt, dunkelt sagt”

  dvs har man luddiga och ogenomtänkta tankar i huvudet är det svårt att uttrycka sig klart och tydligt,

  när vi hör en expert a la Hellenius och hennes medförfattare i DN-artikeln uttrycka sig i diffusa ordalag och skylla på att det är för komplicerat för gemene man att förstå alla de komplicerade sambanden så betyder det helt enkelt att de pratar i nattmössan och påstår saker och ting de saknar belägg för,

  för en duktig yrkesmann är det en smal sak att ta ett komplicerat förlopp och förenkla det hela så att vem som helst förstår vad det hela går ut på och varför, fast då gäller det verkligen att man vet vad man pratar om in i minsta detalj,

  en dumskalle klarar med lätthet att komplicera till de enklaste sakerna här i världen, att göra tvärt om kräver gediget kunnande, erfarenhet och sunt förnuft,

  titta bara hur sjukvården organiseras om och omorganiseras i en ständigt pågående process och hela tiden får vi en dyrare o sämre sjukvård,

 6. 6

  nisse Skrev:

  fint gammalt ordspråk

  Ja, det var Esaias Tegnér: ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, med tanken ordet föds på mannens läppar”. Men nutida språkvetare/filosofer håller inte med om detta.

 7. 7
  Lilian Röhlander säger

  Sa han inte också: ”Upp flyga orden. Tanken stilla står”?

 8. 8
  Rolf Larsson säger

  @ Lilian Röhlander:
  Det citatet, som passar så bra i dagens debatt, hör hemma i Grönköpings Veckoblad. Tror att det var Nils Hasselskog som skaldade så.

 9. 9

  @ Lilian Röhlander:

  Passar bättre! Det känns som om Hellenius &Co. är tämligen bortgjorda nu. Men så kändes det också i fallet med de 72 rapporterna för ett par år sedan, och det visade sig vara fel. Ingen ändring skedde.

  I ett fritt samhälle har dessa personer rätt att prata som om verkligheten såg ut på ett annat sätt än den faktiskt gör, om det nu kan gagna deras intressen. Men om medierna skötte sin samhällsuppgift, så skulle det inte gagna deras intressen.

  Till denna uppgift hör att dels klargöra hur verkligheten ser ut, dels också blottlägga dessa intressen. Det har jag ännu inte märkt en antydan till i alla dessa sexminuterssnuttar på TV.

 10. 10
  Ann Kristin säger

  Jag tror att detta gynnar lchf i längden. Professorerna gjorde bort sig, Andreas skötte sig utmärkt, och jag blev full i skratt över Annikas uttalande om trams och lögner. Vi behöver inte hymla. Vi anekdoter blir allt fler. Min godisfrossande man har bivit torrlagd på socker i sommar. Min information om sockermolekylerna har fått fäste…

 11. 11

  Livsfarlig produkt = Quorn , framställs på kemisk väg på mögelsvampprotein.

  Produkt för köttersättning med lågt fettinnehåll och svampprotein.

 12. 12
  marlene säger

  @ Anders:
  Kan du utveckla det är du snäll, quorn är nåt jag funderat mycket på sista tiden men inte lyckats hitta nån bra information om

 13. 13

  Marlene —-https://sv.wikipedia.org/wiki/Quorn—-hur någon förståndig människa ens kan komma på tanken att äta denna industrisörja

 14. 14
  Bo Blomberg säger

  @ Rolf Larsson:
  Citatet är från Hamlet. Shakespeare alltså.

 15. 15

  @ Marlene:

  Egentligen skapades det för proteintillskott i djurfoder ( till kor o grisar )
  Det användes även som nödproviant under andra världskriget i bl a Tyskland.
  Och säljs idag i affärer för dubbla priset mot vanligt naturligt köttfärs.
  Så det är klart det är en bra affärside att sälja djurfoder/ nödproviant för dubbla
  kostnaden i stället för det köttfärs kostar.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 july:
  Hon tog ingen spruta mot säsongsinfluensan (enligt rekommendationen för prepensionerade), men hon hade tagit svininfluensavaccinet. Ingen sak att diskutera vidare.

 17. 17

  Trevligt att du kommer med en kommentar och inte bara plockar bort så fort jag skriver något,och hur vet du att hon tog en spruta

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ july:
  Hon skrev det i mail. Än sen då?

 19. 19

  Då kan du visa det mailet så hade det aldrig blivit någon diskussion.

 20. 20
  Kattmoster säger

  @ 19 july:

  Det är otroligt dålig stil att lägga ut någon annans mail på Internet, utan att ha fått tillstånd av denne. Det är bara bra att Annika inte gjort det. Du får ta och lite på hennes ord. För du tror väl ändå inte att Annika ljuger.

  För övrigt kan man mycket väl vara för vaccinering utan att själv ta någon spruta. Så kan vara fallet om man tar medicin som omöjliggör vaccination.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 july:
  Jag har inte sparat det. Jag ser inte problematiken. Det var en missuppfattning att hon inte skulle ha tagit sprutan.

 22. 22
  marlene säger

  @ Anders:
  Tack för svar! Med andra ord: ingen naturlig människoföda!

 23. 23
  kostintresserad säger

  @ Kattmoster:
  ”För övrigt kan man mycket väl vara för vaccinering utan att själv ta någon spruta. Så kan vara fallet om man tar medicin som omöjliggör vaccination.”

  Visst – och man kan ju ta chansen att påminna om att det finns omständigheter som gör att alla inte kan ta vaccinet. Nu är vi ot, men själv funderar på är det visa i att just riskgrupper skall vaccinera sig med tanke på vaccinets biverklningar? Vad är det som säger att den som tillhör ”riskgrupp” inte i större utsträckning/hårdare drabbas av biverkningar?

 24. 24
  Sofia E säger

  Bekanta till mig som är djupt i kolhydratsträsket hade blivit bjudna på LCHF-mat ett par gånger hos kvinnans föräldrar. ”Det är liksom så mastig mat!” var deras kommentar. Inget för dem alltså. Det blev väl troligtvis mastigt pga att de åt lika stora portioner som vanligt…
  Min sambo är tyvärr heeeelt på ”vetenskapens” linje. Han klunkar glatt i sig apelsinjuice till sin tallrik med sötad fil och flingor. Och rynkar på näsan när jag tar ett tjockt lager smör och pålägg på grova mackan. Som tur är så är han kroppsarbetare så han riskerar inte övervikt, inte i dagsläget i alla fall.
  Hans mormor är på samma linje, ”vanlig mat har ingen blivit tjock av!”. Nä, men vad är vanlig mat? Hon är inte överviktig men ”lider av” högt kolesterol som behandlas med kolesterolsänkande medicin sedan några år tillbaka. Kan inte låta bli att fundera över om hennes trötthet, håglöshet och allmänt ont i kroppen kan ha något samband med vad doktorn stoppar i henne? Hon bara älskar att köpa kakor och sötsaker som är på extrapris som vi får med oss hem. Chokladfingrar (huvva så syntetisk smak!), delicato chokladbiskvier (smakar margarin och har knappast någon mandelmassa i) och när hon vill festa till det till fikat får vi Findus äppelkaka (direkt från frysdisken, degen smakar kartong, hur lätt är det inte att göra egen smulpaj??)

 25. 25
  Lennart N. säger

  @ Sofia E:

  Vardag:

  Frukost: Fet yoghurt blandad med vispgrädde, ½ kiwi ½ banan lite nötter och ännu fetare yoghurt, ett ägg plus ett dubbelt flatbröd med smör,ost eller salami med fetkaffe, Omega3 kapslar och D-vitamin.

  Lunch: Ofta jätteportion med kött eller kyckling (smörstekt) i fet sås med stekta grönsaker. (mina kollegor brukar undra vad den portionen skall ta vägen med mig?).

  Middag: Ny portion med fisk, kyckling eller kött i någon form med grönsaker eller omelett med t.ex skinka (fett förstås) eller sallad med bacon, cambozola m.m.

  Det kan bli en kokosboll till fredagsfikat!

  Helg:

  Frukost: Ägg, bacon (rejäl portion), 2 flatbröd med smör, ost eller salami och fetkaffe, Omega3 kapslar och D-vitamin.

  Lunch: Ingen

  Middag: Se ovan.

  På denna meny har jag gått ner 8 kilo (var inte direkt överviktig tidigare)! Jag blir aldrig ”mastigt” mätt som jag blev tidigare när lunchen innehöll ris, pasta, potatis eller när jag åt bröd. Drabbas aldrig av blodsockerfall, paltkoma, dimhjärna eller onaturlig trötthet. Klarar att jobba fysiskt hårt (så mycket en snart 60-årig halvdålig rygg tål) under helgerna mellan frukost och middag vilket innebär ca 8 timmar på enbart vatten. Äger en jordbruksfastighet med djur och skog samt värmer huset med egen ved (ca 35 m3 per år). Vardagarna tillbringas sittande eller stående på kontor. Trots ett större totalt matintag under vardagarna än tidigare så ligger vikten konstant på 78,5 – 79,5 till mina 193 cm. Har också slutat med statiner sedan 3 år tillbaks. Uppriktigt sagt så skiter jag i mina lipidvärden! På den s.k. ”vanliga maten” ökade jag sakta men säkert i vikt och drabbades av allt det elände som jag nyss beskrev plus magbesvär. Detta slipper jag nu sedan ett drygt år tillbaks.

  Tyvärr händer det att jag under stort lidande tvingar ner någon kaka motsvarande de du beskriver när jag blir bjuden. Magen ger sig då till känna med buller och brak några timmar senare. Fy så äckligt!!

  En stor nackdel dock! Det har återigen blivit svårt att hitta byxor i min storlek! Skall man vara lång så skall man också vara tjock. Sådan ser den normala storlekstabellen ut!

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Lennart N.:
  Skulle jag äta de matmängder du beskriver skulle jag gå upp i vikt med raketfart.
  Men var och en måste prova ut vilka matmängder som passar för den, det kan vara väldigt olika.
  Du har ju en omfattande grad av fysisk aktivitet.

 27. 27
  Lennart N. säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Ja, det blir nog lite för mycket protein men så länge vikten är så konstant och att jag inte mår dåligt på något sätt så må det vara hänt. Att lunchportionerna blir så stora beror på att jag tar med mig mat som blivit över och jag är för ”väluppfostrad” för att slänga. 🙂

  Glömde berätta att det slinker ner en och annan öl, lite vin, whisky och jägermeister då och då! 😉

  Kan förresten ”överätning” av protein förorsaka några andra problem än viktuppgång. Läser då och då att man skall vara försiktig med protein men aldrig sett någon förklaring till varför?

 28. 28
  Kattmoster säger

  @ 24 Sofia E:

  ”Kan inte låta bli att fundera över om hennes trötthet, håglöshet och allmänt ont i kroppen kan ha något samband med vad doktorn stoppar i henne?”

  Det kan också bero på allt inflammationsdrivande socker hon stoppar i sig. Tyvärr verkar hon, av din beskrivning att döma, fullkomligt sockerberoende och då är det inte så lätt att ändra sig. Din sambo, däremot, kommer säkert att så sakteliga gå över till LCHF när han ser hur bra du mår.

 29. 29

  Lennart N. Skrev:

  @ Annika Dahlqvist:
  Ja, det blir nog lite för mycket protein men så länge vikten är så konstant och att jag inte mår dåligt på något sätt så må det vara hänt. Att lunchportionerna blir så stora beror på att jag tar med mig mat som blivit över och jag är för ”väluppfostrad” för att slänga.
  Glömde berätta att det slinker ner en och annan öl, lite vin, whisky och jägermeister då och då!
  Kan förresten ”överätning” av protein förorsaka några andra problem än viktuppgång. Läser då och då att man skall vara försiktig med protein men aldrig sett någon förklaring till varför?

  Kan protein omvandlas till glukos?
  https://www.lchf-forum.se/showthread.php?t=26568

  Wikipedia om protein:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4ringsl%C3%A4ra

  Kolhydrater iFokus:
  https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d715d45b9cb46223906e28a-omvandling-av-protein-till-glukos

  Mer info – sök på: protein omvandlas till glukos

 30. 30
  Lennart N. säger

  @ Lekman:

  Tack för informationen!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa