Aftonbladet om kolesterol

Aftonbladet idag om kolesterol.
Enes fick högre kolesterolvärden sedan han ätit LCHF i ett par månader. Men det står inget om hur han blev sjuk, bara att kolesterolet steg. Högt kolesterol är ingen sjukdom, bara ett laboratorievärde. Det finns inget samband mellan högt kolesterolvärde och sjukdom. Läs Hur kolesterolmyten hålls vid liv, av Uffe Ravnskov.

Maj-Lis Hellenius påstår att fetterna i smör och bacon inte är bra för hjärtat. Men hon har inga vetenskapliga belägg för att påstå det. Det är en myt som härstammar från Ancel Keys på 50-talet. Han byggde påståendet på forskningsfusk. Läs boken Forskningsfusket, av Ralf Sundberg, om hur detta gick till.
Ingen har därefter lyckats bevisa smörets farlighet. Många studier har visat motsatsen, men myten ligger fast förankrad, framförallt hos etablissemangets professorer.

Läs artikeln Är kolesterol en riskfaktor, om en studie som visar att hjärtinfarktpatienter har lägre kolesterol, LDL, än friska människor, och att ju lägre kolesterol desto mera sjukdom och död.

 

Comments

 1. 1

  Mina värden skrämde mej, enligt min läkare alldeles för höga.

  Kolesterol 6,6
  HDL 1,8
  LDL 4,3
  LDL/HDL-kvot 2,5

  Triglycerider 1,1
  Glukos 4,8

  Efter att ha ätit statiner i några månader, slutade jag. Mådde inte bra. Ont i tumleder, vrister, käkled. Började glömma namn som aldrig förr och kände mej deppig. Borde jag vara vettskrämd med min värden eller ??. Äter enligt LCHF men inte helt strikt alltid. Undrar!
  Gunnel.

 2. 2

  Har själv blivit skrämd av att min läkare sagt att jag måste äta statiner, mot mitt höga blodfett.

  S-kolesterol 6,6
  S-HDL 1,8
  S-LDL 4,3
  S-LDL/HDL-kvot 2,5
  Triglycerider 1,1
  S/P-Glukos 4,8

  När jag ätit Statiner i några månader slutade jag.

 3. 3

  @ Guzzen:

  Du får säkert bra svar här av Annika, men under tiden kan du väl stilla din undran genom att ta del av Kostdoktorns information om kolesterol och kolesterolvärden:
  https://www.kostdoktorn.se/kolesterol

 4. 4
  Lennart N. säger

  @ Guzzen:

  Det gjorde du rätt i!

  Själv slutade jag för 3 år sedan och mina värden är högre än dina
  förutom triglycerider och jag är inte det minsta orolig.

  Undvik kolhydratrik skräpmat, var inte rädd för mättat fett och koppla bort
  oron för kolesterolet! Inte så lätt med all ”antikolesterolpropaganda” som vi
  ständigt blir utsatta för. Vi som har läst på vet ju att de med lågt kolesterol
  drabbas lika ofta av hjärt- och kärlproblem som de med högt. Vilken nivå
  det ligger på är oftast genetiskt betingat och påverkas inte av kosten i någon
  större omfattning. Med LCHF kan du höja HDL och sänka triglycerider inom
  vissa gränser. LDL påverkas i regel inte men här är teorin att de små täta
  LDL-partiklarna (som kan ansamlas i kärlväggen) minskar till förmån för de
  stora fluffiga som behövs för transport av kolesterol till våra celler.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Guzzen:
  Dina kolesterolvärden är alldeles utmärkta!
  Ät LCHF och njut av liv och hälsa.

 6. 6
  ADHD mamman säger

  Jag har läst artikeln. Jag tror att det är väldigt individuellt, vissa kanske mår bättre av en mer fettsnål kost än andra. Det är dock trist att det av artikeln inte framgick några exempel på där LCHF faktiskt har hjälpt folk till ett sundare liv. Tänker på många diabetiker, sockerberoende och även andra personer som rent ut sagt blir sjuka om en för stor del av energin kommer från kolhydrater och som fått bättre livskvalitet med LCHF. Det kan ju även vara så att personen i artikeln slarvat med sitt kolhydratintag. Intar man snabba kolhydrater i kombination med hög andel fett, så omsätts inte fettet utan blir till överskotts energi och då är det klart att det inte är nyttigt.

 7. 7

  Bra Annika att du vågar prata om att det naturliga fettet inte är farligt. Men när ska vi börja prata om att det naturliga fettet är nyttigt och viktigt för oss människor. Kolesterolet finns i snart sagt alla delar i kroppen och också i våra celler. Varför i all världen skulle fett skapa förträngningar och ”förfettning” av blodkärlen. Förfettning är ett galet ord förresten och gynnar bara statinfabrikanter. I alla andra sammanhang har fett en smörjande inverkan. Jag är övertygad om att så är fallet även i människokroppen.
  Jag själv har ätit en strikt LCHF-kost i snart fem år och blivit helt botad från min diabetes 2, hjärtproblem, prostatainflammation, kronisk bronkit, m.m. Få har nog ätit lika mycket mättat fett som jag under denna tid. Mina värden är faktiskt bättre idag som 60-åring än vad de var som 20-åring när jag spelade elitfotboll. Är jag unik? Är min kroppskonstruktion annorlunda än alla andras? Nej så är inte fallet förstås. Jag är en helt normal människa som tål kolhydrater och sött blod väldigt dåligt. I det fallet är jag verkligen inte unik utan delar det med många andra.
  När ska vi börja diskutera de verkliga problemen även inom LCHF-rörelsen?
  Idag kan vi mäta flera olika slags inflammationsmarkörer med hjälp av sänka osv. Men vi har inga riktiga möjligheter att mäta balansen bland våra bakterier i kroppen. Vi ska komma ihåg att vi har 10 gånger fler bakterier än celler i kroppen och någon forskning på bakteriernas roll finns det knappast inte. 100 miljarder bakterier per mm människokropp har någon påstått att vi har.
  Vad händer om en viss sorts bakterier tar över och skapar en obalans eftersom deras favoritbränsle är obegränsat. Jag talar om det söta blodet som finns i överflöd varje dag hos många människor.
  Jag menar att det är här vi bör söka orsakerna till våra metabola sjukdomar och inte försöka se kolesterolet/fettet som en bov när det förhåller sig precis tvärtom.
  Mitt eget immunförsvar som nära nog var utslaget under en följd av år är numera ramstarkt och jag har inte ens varit förkyld under mina LCHF-år. Hur ska man förklara detta eftersom jag var sjuk mer eller mindre konstant tidigare.
  Mai-Lis Hellenius och andra kan ju påstå att LCHF är farligt men för mig är deras trovärdighet under all kritik. Varför kan man inte ta till sig alla framgångssagor från personer som blivit friska från ”obotliga” sjukdomar? Tidigare hade vi en parameter som heter beprövad erfarenhet och skulle tillämpas tillsammans med vetenskapen. Vad har hänt med det?
  Hälsningar från Mats Lindgren på Fet Hälsa

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Mats Lindgren Skrev:

  När ska vi börja diskutera de verkliga problemen även inom LCHF-rörelsen?

  Jag förstår inte riktigt vad du menar. Vad är det vi ska diskutera, och var ska vi göra det?

 9. 9
  Olle Holmqvist säger

  Fint Mats att du tar upp tarmbakterier, nog finns det en forskning. Vad få har observerat
  är att favoriföda för samtliga undersökta är kortkedjiga kolhydrater arabinos, cellubios, fruktos, galaktos etc. Glukos kan som bekant tillverrkas i levern men transport till blodet. Finns någon transportväg från blodet till tarmsystemet ? (hos friska), Jag tror inte det (däremot tvärtom).

  Vidare har vi i vårt tarmsystem ett pärlband av enzymer bryta ned kolhydrater, Det börjar redan i käften med amylaser, sedan kommer för laktos osv. Jag kan bara tycka att vi är biologiskt anpassade för – lite grann kolhydrat. Hur lite ? Förslagsvis under 20 g.

  Vid gränsen yngre stenålder/kom sedan den magnifika överdoseringen. för kolhydrat och med den klass. och slavsamhället. Krigare och överklass åt kött. Den tjänande underklassen kunde fortleva och reproducera sig på spannmål.

  Fö en kritisk fråga:
  Finns det någon undersökning som visar att t ex stroke-patienter i yngre medelålder har
  överrepresentation bland lågkolhydratare ?

  allt för nu
  olleh

 10. 10

  Jag menar att vi pratar för lite om vilka konsekvenser det söta blodet får på vårt immunförsvar. Här tror jag att bakterier har en avgörande roll i våra ”kroniska” inflammationer . Men vi pratar sällan om bakteriernas roll men desto mer om gott och ont kolesterol. En avgörande faktor kan vara vårt PH-värde om det är för surt. Är ett alltför surt PH-värde detsamma som en obalans bland kroppens bakterier? Vi vet ju vad konsekvenserna blir om vi äter mycket socker/kolhydrater men vi vet egentligen inte vad som händer i kroppen. Vem/vad orsakar skadorna när inte fettet gör det? Jag utgår förstås i mina tankar från mina egna hälsovinster. I det sammanhanget är det naturliga fettet bara en positiv faktor och t.o.m. en läkande sådan. I varje fall på min kropp.
  Jag menar att vi inte borde acceptera ord som förfettning eftersom fettets förträngande inverkan bara är en myt. Jag är medveten om att här behövs forskning om bakteriernas roll i människokroppen. Men eftersom det naturliga fettet inte medverkar till förträngningar i blodsystemet så måste det vara något annat. Detta annat(bakterier tror jag) hoppas jag att vi kan diskutera mera.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Mats Lindgren:
  Men vi vet ju inte vilken roll tarmbakterierna spelar för vår hälsa. Det blir bara spekulationer.
  Det vi kan ta reda på är vilka effekter det får för vår hälsa om vi äter den ena eller andra kosten.
  Det är också det viktigaste. Leden däremellan är mera av akademiskt intresse.
  Förfettning är förstås helt fel ord. Jag hoppas att igen LCHF-are använder det ordet.
  Kärlförträngning är ett tänkbart alternativt beskrivande ord, som förstås inte säger något om mekanismen.

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Mats Lindgren:

  Intressanta tankegångar!

  Att metabolismen i våra kroppar är sanslöst komplex inser man när man börjar gräva i detta.

  Som du nämner så stärks våra immunförsvar när vi slutar med kolhydraterna. På samma sätt som du var jag ständigt drabbad av vidriga influensor, minst en varje år, men sedan jag gick över till strikt LCHF för fyra år sedan har jag har jag på sin höjd drabbats av snuva och nysningar under någon dag och känt att något var ”på gång” men något som aldrig bröt ut.

  Att bakterier och hjärtproblem hänger ihop har på senare år alltmer börjat accepteras och inte minst Uffe Ravnskov har diskuterat detta samband. Kärlsjukdom är definitivt kärl som är infekterade av bakterier och Uffe Ravnskov anser, som jag (och du?), att bakterierna är den primära faktorn medan etablissemanget hävdar att bakterierna och infektionen är sekundär natur när kolesterolet redan har ”skadat” blodkärlen vilket jag själv anser vara en av etablissemangets absurda förklaringsmodeller.

  Nu är vårt immunförsvar kanske det mest komplexa i vår metabolism vilket visar sig i utbrott av autoimmuna sjukdomar som egentligen inte förstår riktigt hur de uppkommer. Diabetes anses också tillhöra denna kategori.

  Som enskilda individer och ”anekdoter”, även om vi skulle räknas i miljontals, så tror jag att vi knappast kan påverka forskningen annat än indirekt genom att som gräsrotsrörelse massivt visa på det absurda i de nuvarande officiella dogmerna. Men vi måste inse att de sitter väldigt djupt.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Professor Göran:
  Det som inte stämmer så bra med bakteriehypotesen är att vi alltid har varit bemängda med bakterier och levat i symbios med dem. Det som gör oss sjuka nu måste vara något som har tillkommit åtminstone sedan jägar- och samlartiden.

 14. 14
  Kristina säger

  Hejsan.
  Jag fick reda på att jag var i förstadiet till diabetes 2 och försökte yrka på en LCHF kost.
  Då berättade de för mig att man oftast slapp insulin, tabletter mm men att blodfetterna höjts på diabetiker vid LCHF kost, något som tydligen skadade de redan sockerskadade kärlen mer.
  De sade också att det var enligt senaste studier men att man inte förbjöd kosten då den faktiskt förbättrade sockervärderna.
  LC utan animaliska fetterna som typ fet ost, grädde och smör måste väl funka lika bra?
  Eller?
  Mvh
  Kristina

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Kristina:
  Det är inte sant att studier har visat att LCHF försämrar kärlen hos diabetiker, eller att blodfetterna har höjts. Motsatsen har däremot visats.
  Men om du ändå inte vågar äta naturligt animaliskt mättat fett så kan du förstås satsa på fisk, raps- och olivolja.
  Du kan höra med dina kostrådgivare om vilka riktiga vetenskapliga studier de har att hänvisa till angående detta med blodfetterna och kärlen. Meddela hit vad de svarar.

 16. 16
  Karl E. Arfors säger

  Vill bara meddela att monocyter som tränger ut genom kärltapeten i blodkärlen, kommer när dom kommer fram till glatta musklerna i arteriolerna och inte kan komma vidare börjar en frustrerad fago-cytos och går loss med hela sitt armamentarium av faktorer som monocyten kan producera.
  Där finns faktorer som stimulerar glatta muskelceller att växa till, och denna glattmuskeltillväxt gör att kärllumen minskar och man får en reduktion av blodflödet, där tromber lättare kan fastna och stoppa blodflödet. Denna process kallas för SMP, Smooth Muscle Proliferation och är början på atheroscleros. Det är alltså en förträngning av kärlet mer än en plackbildning. Referenser på begäran.
  hälsar karl

 17. 17

  Journalisten Emma Kirkhoff har inte skrivit någon bra artikel. Den saknas många upplysningar för att läsaren ska förstå vad som hänt denne man. Att han fick högre kolesterol är ju som sagt ingen sjukdom. Han ser ju rätt överviktig ut samt har varit nikotinrökare, vilket sammantaget inte är särskilt hälsosamt. Hans fru trodde felaktigt att han blev sjuk utifrån kolesterolvärdena.

  Att en journalist skriver en så dåligt underbyggd artikel är ett stor minus för Aftonbladet. Journalisten Emma Kirkhoff är dessutom väldigt dåligt påläst vad beträffar LCHF-förespråkare, det finns ju många läkare och vetenskapsjournalister och andra professioner som förordar LCHF, inte minst för de metabolt sjuka.

  Skam över journalisten och Aftonbladet!
  https://www.aftonbladet.se/halsa/article17227125.ab

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 65+:
  Ja hon var väldigt indignerad när hon ringde. Varningsklockorna borde ha ringt för mig.
  Å andra sidan – spela roll.

 19. 19

  @ Annika Dahlqvist:

  Sådana journalister gör ju bort sig, som okvalificerade i branschen. Varningsklockor får ju ringa för Emma Kirkhoff framöver. Det gäller tydligen att få ihop en A4-sida per dag. Undrar vad man lär sig på journalisthögskolan eller är hon kanske bara en sommarvikarie som studerar.

 20. 20
  Professor Göran säger

  @ Karl E. Arfors:

  Som jag har förstått det hela så är immunförsvaret otroligt komplext. Men när det gäller uppkomsten av våra infekterade kärl så tycker jag den hypotes som Uffe Ravnskov och McCully föreslår är logiskt rimlig och där lipoproteinerna bevisligen fungerar som ”brandsoldater” genom att omedelbart binda till just mikrober och även deras toxiska substanser.
  ———

  Available online at http://www.annclinlabsci.org

  Annals of Clinical & Laboratory Science, vol. 39, no. 1, 2009

  Review and Hypothesis:

  Vulnerable Plaque Formation from Obstruction of Vasa Vasorum by Homocysteinylated and Oxidized Lipoprotein Aggregates Complexed with Microbial Remnants and LDL Autoantibodies

  Uffe Ravnskov1 and Kilmer S. McCully2,3

  ————–

  Jag har svårt att se igenom innehållet i din kommentar och om den är kompatibel med den här hypotesen.

  Referenser är alltid trevliga.

 21. 21
  Karl E. Arfors säger

  Uffes och Kilmer McCully’s idé handlar om vasa vasorum som är de blodkärl som försörjer själva kärlväggen och jag talar om inflammationsceller som monocyter som i en frustrerad fagocytos stimulerar glatta muskelceller att växa och minska själva kärllumen. Det är så det blir lägre flöde i
  exempelvis ett koronarkärl (blodkärl i hjärtmuskeln). Det är därför sådan kärl-atheroscleros kallas Smooth Muscle Proliferation (Glatt Muskel Tillväxt på svenska). Plackbildning är en modern teori som inte är lika förbunden med inflammation. Och det är den låggradiga inflammationen som ligger bakom våra olika kärllumen minskningar som leder till avstängning av ett koronarkärl när ett tromb av thrombocyter försöker ta sig igenom ett sådant avsmalnat kärl och stoppar blodflödet – en infarkt.

  Man har atheroskleros i artärer med glatta muskelceller, som finns för att reglera blodflödet.
  I vener finns inga glatta muskelceller och där kan inflammationscellerna lätt vandra vidare utan att stoppas av tätt lager av glatta muskelceller

  Jag skall lägga in ref. nästa vecka. I morgon skall jag åka till Opera på Skäret med tåg från Stock-holms C i ett tåg med förstaklassvagnar från 1935 och flera restaurangvagnar där man serverar lunch på uppvägen och en trerättersmiddag på hemvägen efter en operaförställning med sångare från olika delar av världen. Opera på Skäret är ett jättestort gammalt virkeslager med en alldeles särdeles akustik enligt operafantaster och med en egen station för tåget som för oss dit.
  Bör besökas – man kan även köra bil dit. Och i morgon blir det roligare än glatta muskler.
  hälsar karl

 22. 22
  Kattmoster säger

  @ 21 Karl E. Arfors:

  Tack, Karl, för dina kunniga inlägg! Hoppas du får det riktigt trevligt på Opera på Skäret. Det låter helmysigt både med tågresan och föreställningen!

 23. 23

  @ Annika Dahlqvist:
  Det var väl så jag misstänkte. Nu åker oron väck för dessa kolesterolvarningar!! TACK!

 24. 24

  Hej.
  Vi har ätit lågkolhydratkost nu i ca 2,5 år. Min sambo var nyligen till läkare o kollade bla kolesterolet och han blev orolig. LDL på 7,7 o HDL på 1,5….Totala 9,5..
  Hur är det möjligt? Han äter inget socker eller vitt mjöl, Tränar kampsport 2-3 ggr i veckan men snusar.. Kan snuset va boven? Läste att rökning ökar LDL. Samt svärmor menar att högt kolesterol finns i släktet.
  Själv hade jag mycket av det goda HDL och vi äter i princip samma mat, förutom att jag älskar avokado men inte han 🙂
  Tacksam för svar
  Mvh Anki

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 24 Anki M:
  Något vi vet är att det är farligt att ha för lågt kolesterol. Utan kolesterol dör vi.
  Flera undersökningar, bl a den av Sachdeva visar att de som får hjärtinfarkt har lägre kolesterol än friska, och att de med lägst kolesterol dör mest.
  Det finns ingen anledning att tro att det är farligt med högt kolesterol. Den mycket lilla infarktminskande effekten av statiner äts upp av att de som får lägre kolesterol dör mera i infektioner och cancer. Men det är statinfabrikanterna som håller i forskningen och styr den mot sin förtjänst.
  Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol, och Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket.

 26. 26
  Pofessor Göran säger

  Eftersom den här tråden aktiverades igen kan jag inte avhålla mig från att citera Dr. Malcolm Kendrick som på samma sätt som Uffe Ravnskov forskat på kolesterol under lång tid och skrivit boken ”The Great Cholesterol Con”

  I den här kommentaren hånar han öppet det ovetenskapliga nonsens som bedrivs på våra vårdcentraler när det gäller turerna kring kolesterolvärdena och hur dessa beräknas och där läkarna spelar med om än omedvetet.

  ”What is your cholesterol level. Well, here is how it really works

  Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo Put ‘em together and what have you got bibbidi-bobbidi-boo

  Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo It’ll do magic believe it or not bibbidi-bobbidi-boo

  Salagadoola means mechicka boolaroo But the thingmabob that does the job is bibbidi-bobbidi-boo

  Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo Put ‘em together and what have you got bibbidi-bobbidi bibbidi-bobbidi bibbidi-bobbidi-bo

  I think you can now understand how the cholesterol level is calculated.”

  I Australien har nu ett fantastisk första program kring detta nonsens nyligen visats och det andra kommer i morgon på bästa sändningstid (på förmiddagen vår tid i morgon) och som kommer att handla om statinerna och som har fått Australiens motsvarighet till Maj-Lis Hellénius att gå i taket och öppet gå ut för försöka stoppa programmet från att visas och detta utan att ens ha sett det. De största tittarsiffrorna någonsin för ett vetenskapsprogram där. Både Uffe Ravnskov och Malcom Kendrick har grundligt konsulterats inför programmet.

  https://drmalcolmkendrick.org/2013/10/24/the-heart-of-the-matter-abc-australia-catalyst-series/

 27. 27
  Eva Lena Sörman säger

  Läkemedelsbolagen vill tjäna pengar på att inbilla människor att det är farligt med högt kolesterol! Det är en skröna så läkemedelsbolagen ska tjäna pengar! Det känner min ksre också till

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa