Fettdieten skadar folkhälsan, enligt professorerna

DN.se idag: De populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan.
Jag har full mottagning på jobbet idag, men har blivit uppringd av en massa tidningar och radio/TV under förmiddagen.

Professorerna som skrivit artikeln beskyller LCHF för att orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.
Det vore ju då idealiskt om de frågade alla de unga människor som fått stroke eller hjärtinfarkt om vilken kost de ätit de senaste åren, för att få se om de flesta ätit LCHF.

Det gör de inte så vitt jag förstår, utan de TROR att sjukdomarna beror på LCHF. Det verkar ju osannolikt att en person får stroke för att någon annan har ätit LCHF!?

De påstår att fet kost ger höga kolesterolvärden. I jämförande studier har man inte sett detta, så det påståendet är helt taget ur luften.

Senare: Jag blev nyss uppringd av en journalist på Aftonbladet. Hon var mycket upprörd över hur jag kunde ensam propagera för en kost som alla professorer, och alla andra läkare, anser vara farlig.
Jag svarade att jag inte alls är ensam, utan att många professorer och läkare tycker samma som jag. Hon var mycket skeptisk till den uppgiften.

Kostdoktorn har skrivit om kalabaliken i media idag. Särskilt intressant är kurvorna i inlägget Mossig fettskräck… Statistiken på både hjärtinfarkt och stroke har gått ner, även de senaste åren när LCHF har vuxit bland svenska folket.

Fetsmart har tittat på siffrorna och kommit fram till att det handlar om i absoluta tal ca 7 st av lågutbildade kvinnor fler som har fått stroke, än tidigare år. Ett antal som lika gärna kan bero på slumpen.
Det kan också hända att yngre lågutbildade kvinnor äter mera skräpmat, röker mera etc, vilket kan öka risken för stroke.

 

Comments

 1. 1
  Ann Kristin säger

  Det är ingen nyhet att människor med låg utbildning lever och äter sämre, har mer övervikt och flitigt nyttjar snabbmatsställena. De har sämre kunskaper om matlagning och näringslära. De röker och snusar mer, också. Jag antar att det gäller den här gruppen 35-44-åringar. Andra rapporter jag har läst handlar om att de har gått med högt blodtryck, ovanpå sin farliga livsstil.

  I alla andra grupper går stroke och hjärtinfarkt ner. Hellenius läser rapporten som Fan läser Bibeln. Snabbaste vägen till sjukdom och död är just snabbmat. Vi som har sett Morgan Spurlocks film vet ju hur snabbt det går. Det är allt sammantaget av det dåliga, plus taskig djurhållning. Billigt fett, friterad potatis, importerat kött (Max är något bättre), läsk i stora byttor osv.

  Undrar om det är sista striden innan proppen går ur? Det är ju så ofantligt mycket myter om hur lchf:are äter. Jag äter ca 80 g smör, samt ca 30 g kokosfett om dagen. Det är vad min man brer på sina mackor. Det gör de flesta, äter sex smörgåsar per dag. Gör de inte det så äter de bullar och kakor. Jag äter INTE mer fett än en normal Svensson eller Mohammed. ”Tallriskmodellen” har ju faktiskt inte slagit igenom, folk äter inte så i verkligheten, för att de inte blir mätta. Ann Fernholm beskriver sin fettsnåla sallad till lunch, som fick henne att i hunger äta kakor och bullar klockan tre.

  Herregud, så dum man kan bli när prestigen kommer in i bilden. Nu pratar SR också om detta. Jaja, vi är ju en stor skara anekdoter som sammantaget måste kunna räknas i hundratusental. Hade jag några miljoner över skulle jag donera dem till seriösa studier.

 2. 2
  kristina säger

  Ja, så har vi ett nytt skrämskott med vad det verkar med lösa patroner.
  OBEROENDE? forskare,vilka är de, TROR att LCHF kan bidra till den ökande graden av unga som insjuknat i hjärt-kärlsjukdomar.
  Fortfarande envisas många auktoriteter med vilseledande osanna fakta. De tycks ständigt sökande efter möjligheter att skjuta från höften mot det mättade fettet och dess förespråkare.
  Skrämmande att som det logiska i det hela ser vi ju dagligen hur den sen decennier rekommenderade svenska kosten leder till fetma och ohälsa.
  Naturligtvis kan all överkonsumtion av ett eller flera livsmedel leda till obalanser i kroppen. Det gäller ju allt vad det månne vara och LCHF pläderar ju inte en överkonsumtion av mättat fett vad jag förstår.
  Men skrämseltaktik har ju alltid varit framgångrikt när man vill få en stark påverkan och riktning på oss människor.
  Vem i världen ska man lita på när pengar är mammon?

 3. 3
  Professor Göran säger

  Det råder nu knappast någon tvekan om att det svenska etablissemanget känner sig allvarligt hotat efter att idag mer och mer bli till åtlöje bland sjuka människor, inte minst bland sockersjuka, som upplevt stora hälsoförbättringar med hjälp av LCHF-kosten och att man nu mer eller mindre bestämt sig för att gå till motattack i ”samlad tropp”.

  Kommer det blåsa upp till ”storm” nu?

  För mig känns det i så fall skönt med det faktum att vi LCHFare har all fysiologisk naturvetenskap värd namnet på vår sida och att vi också kan ta vilken seriös debatt som helst om vi skulle bli inbjudna till en sådan. Men inkvisitionen vi har mot oss idag är knappast mer intresserad av en sådan vetenskaplig debatt än den som förhörde Gallileo på 1600-talet och inför inkvisitatoriska skamgrepp är det förstås alltid svårt att försvara sig.

  Vi får väl se vart det hela bär hän. Möjligen skjuter etablissemanget nu sig självt i foten – det finns en uppenbar risk för det med tanke på hur stora framgångar LCHF uppnått.

  En spännande tid vi lever i! Med den galloperande fetmaepidemin med åtföljande sjukdomar idag är det nu faktiskt läge för ett paradigmskifte.

  Annika – stå på dig! – Du har många vetenskapligt sinnade forskare bakom dig!

 4. 4
  Ann Kristin säger

  Kostdoktorn bemöter detta i P3 efter 13.00…

 5. 5

  Biomarkers of Dairy Fatty Acids and Risk of Cardiovascular Disease in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis
  ”Plasma phospholipid 15:0, a biomarker of dairy fat, was inversely associated with incident CVD and CHD, while no association was found with phospholipid 14:0 and trans-16:1n-7″

 6. 6

  Från mitten av 2000-talet har strokefrekvensen ökat inom angiven åldersgrupp, skrivs det i DN.
  LCHF fanns inte då, ändå kan de redovisa detta och beroende på ”fettdieten”.

  Undersökande människor kanske skulle följa upp vilka kopplingar dessa skribenter har till medicinindustrin! Flera sitter där, det vet vi sedan tidigare, men listan borde göras mer komplett.

 7. 7

  Nu blåser det intensivt om LCHF så det enda tänkbara resultatet är att Annika får Nobelpriset i medicin inom några år!

 8. 8

  ”Plasma fosfolipid 15:00, en biomarkör av mjölkfett, var omvänt förknippad med händelsen CVD och CHD, medan inte funnit något samband med fosfolipid 14:00 och trans-16: 1n-7 ”

  Ursäkta, jag har nog hjärnsläpp men, vadå ”omvänt förknippad” ?
  Och vad är fosfolipid 14:00 och trans-16: 1n7.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Bejje:
  En biomarkör av mjölkfett var alltså omvänt proportionellt till hjärt- kärlhändelser. Ju mer mjölkfett desto mindre hjärtsjukdom

 10. 10

  Inga av rapporterna och originaldata som statistikpresentationerna baseras på kan väl vara hemliga? Varför inte bara se till att dessa rapporter når allmänheten istället för att bråka om tredjehandstolkningar av data som ingen annan än de som bråkar (och ofta inte ens dem) själva har fått ta del av?

 11. 11

  Tack Annika. Blev lite lurad av att det stod ”…medan inte funnit något samband med fosfolipid..osv”.
  Detta ”medan” verkade lite motsägelsefullt. (Rodnar lite generat).

 12. 12

  kommer att tänka på att prof. Hellenius har sin motsvarighet i prof. Eric Westman på Duke University,

  Eric Westman är också chef för ett livsstilsinstitut, men har inga kopplingar till industrin, har varit skeptisk till ketogn kost tills för ca 15 år sedan då han fick ett par krigsveteraner på halsen som vägrade äta kolhydrater,

  självklart ville han till varje pris övertala patienterna att börja äta mera kolhydrater, men veteranerna stod på sig och sa till Eric, du som är doktor kan väl ta och undersöka och se hur det går för oss, ta blodprover och följ upp våra värden och se vad som händer,

  som sagt, dr. Westman trodde det skulle gå riktigt illa för veteranerna, men han var karl nog att anta utmaningen och började undersöka det hela, blodprover, regelbundna uppföljningar av alla riskparametrarna och hela baletten, till hans enorma förvåning så blev veteranerna bara friskare o friskare och alla riskparametrar blev bara bättre o bättre ju länge studien pågick,

  veteranerna blev startskottet för dr. Westmans djupare forskning och studier, sedan började han behandla patienter med ketogen kost, först en liten grupp på 25 patienter, sedan 50, 100, 250, och idag har han några tusen patienter och det hela fungerar finfint,

  han säger att t o m kardiologerna på Duke University sjukhuset idag skickar hjärtpacienter till hans klinik för att lära sig ketogen kost, sedan kan han med stor förtjusning se på när man sätter ut medicin efter medicin hos samma patienter

  många säger att det är svårt att veta vem man ska tro på,

  egentligen är det inte så svårt, det gäller bara att söka och läsa och tro på det man själv kan förstå, dunkla, luddiga, svårbegripliga och ologiska formuleringar är signifikanta för oseriösa experter och falska profeter,

  sedan är det bara att börja bygga en egen logikkjedja, ta ett steg i taget och kasta dig in i dimman så klarnar det efter ett tag, viktigt att uppnå en kritisk kunskapsmassa innan det hela börjar bli tydligt och då blir det riktigt svårt att börja äta kolhydrater igen,

 13. 13

  @ David:

  Jag har grävt lite grann i statistiken… citerar från egen blogg:

  ”Det finns enligt Statistiska Centralbyrån 59.597 kvinnor mellan 35-44 är som har enbart förgymnasial utbildning – eller där uppgift saknas om utbildning…

  Såvitt kan utläsas av grafik i Socialstyrelsens rapport har förekomsten av hjärtinfarkt i denna grupp ökat från 26 till 38 per hundra tusen(!) alltså i antal från gissningsvis 16 till 23 fall… Totala antalet fall av hjärtinfarkter var 26.500(!)

  Den grupp Hellemius et al. bekymrat betraktar består av 0,5 procent av landets befolkning och gruppen drabbas av mindre än 0,1 procent av hjärtinfarkterna.”

  https://www.fetsmart.se/blog/2013/08/01/vetenskaplig-grund/

 14. 14

  Pingo Skrev:

  Nu blåser det intensivt om LCHF så det enda tänkbara resultatet är att Annika får Nobelpriset i medicin inom några år!

  Eller att hon blir nästa mandatperiods Närings-minister!

 15. 15
  Professor Göran säger

  @ nisse:

  Den här fina historien kände jag inte till.

  Var läste du den?

 16. 16
  Mauri Junes säger

  Otroligt hur lättsinnigt man kan beskylla LCHF om allt möjligt! Ännu värre är det att medierna inte ifrågasätter eller granskar dessa ”forskare”. Är man professor så tas deras uttalanden som slutgiltiga sanningar!

 17. 17
  Helena Hesselmark säger
 18. 18

  Aftonbladet på G också med 313 kommentarer just nu.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article17224608.ab

 19. 19

  Självklart skjuter dom sig i foten, Professor Göran!
  Märkligt ändå hur dom kan negligera ALLA studier som nu säger motsatsen och inte ens SLV kunde visa fram de studier som säger att mättat fett är farligt i DM häromåret och ändå påstår dom i DN-artikeln nu att mättat fett är farligt!
  Etablissemanget tror (enligt Eenfeldt) eller så är dom köpta och vill inte lämna sidan som nu försvarar ”de mossiga” kostråden/anvisningarna……. Detsamma med vår sjukvård som ännu inte tagit till sig bättre kostråd för diabetessjuka!
  Dina krönikor är bra – ”Professor Göran” ! ..och den där om religion(skolmedicinen) passar även jättebra för kostgänget på SLV med professorer och andra som håller med. Precis så är det!

 20. 20

  @ Professor Göran:

  hej Göran,

  först såg jag en intervju som Andreas E. gjorde med dr Westman, sedan råkade jag hitta en video där Westman håller ett miniföredrag på en kryssning (finns flera bra på youTube),

  tror att han i Andreas video berättar om 5 patienter med ”non alcoholic fat liver” som de gjorde en leverbiopsy på och konstaterade fettlever, satte patienterna på en kost utan kolhydrater, och efter 6 månader var fettlevern återställd,

  har för mig att jag läst att det idag går 20% av alla svenskar omkring med en fettlever, troligen pga all kolhydratkonsumtion,

  i kryssningsvideon går han in på hjärnans metabolism och hur mycket kolhydrater den egentligen behöver och hur mycket levern klarar att producera per dygn

  en riktig läkare med ett rejält underlag av patienter som inte mobbar överviktiga patienter med fraser om glupskhet och lathet utan går in med liv o lust för att verkligen hjälpa behövande,

  i klass med vår Annika o Björn o Andreas !

  skulle vi ha yrkesmän som Annika, Westman, Björn o Andreas till att organisera upp den blödande sjukvården skulle kostnadena minska avsevärt och vi skulle kunna ersätta dagens sjukvårdscirkus med riktig sjukvård och en mycket friskare befolkning, jag kan ha fel men det känns i alla fall så

 21. 21
  Johan Bjerkedahl säger

  ”Slutligen är ökningen i denna lilla grupp (när det gäller hjärtsjukdom) inget nytt. Den har pågått åtminstone sedan mitten av 90-talet.”

  Ökningen tar ju fart för 2007-2008, när fettdieterna började bli populära.

 22. 22
  Helena Hesselmark säger

  #15
  https://livinlavidalocarb.blogspot.se/2006/10/westman-science-will-prove-low-carb-as.html

  Prof. Westman är nog så långt från Hellenius som en läkare kan komma i fråga om insikter och åsikter.

 23. 23
  Professor Göran säger

  Jag minns fortfarande den chock som drabbade mig när jag på allvar började studera detta med vetenskapen bakom kosten och vår hälsa 2009. Tidigare hade jag bara ytligt ägnat mig åt frågan efter min infarkt 1999 men ändå tillräckligt för att grunda en genuin misstro mot det medicinska och kostetablissemanget.

  Framför allt var det Gary Taubes som öppnade ögonen och som gjorde att jag helt plötsligt såg den avgrund som skilde den syn som kostetablissemanget representerade från allt vad jag själv (och Gary Taubes) skulle vilja kalla naturvetenskap i denna fråga.

  Allt jag sedan dess studerat, och studier som faktiskt hämtat sin drivkraft från denna chockartade upplevelse 1999, från rent konkreta, randomiserade undersökningar till den mest grundläggande filosofin har bara stärkt mig i den fasa jag känner inför det etablissemang som, nu representeras av dessa fyra ”debattörer”, dogmatiskt biter sig fast vid det mest anmärkningsvärda förnekande av vår verkliga verklighet.

  Verkligheten skriker verkligen i ansiktet på dessa officiella absurditeter och det är egentligen helt ofattbart att detta har kunnat få fortsätta så länge om man nu inte ser det hela antingen som ett uttryck för en rent otroligt utstuderad cynism eller som ren idioti.

 24. 24
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 1 Ann Kristin

  Betr ”Det är ingen nyhet att människor med låg utbildning lever och äter sämre, har mer övervikt och flitigt nyttjar snabbmatsställena. De har sämre kunskaper om matlagning och näringslära. De röker…”

  Dålig hälsa, pga felaktigt leverne är ofta ett socialt problem. I områden där många lågutbildade bor blir till att ta bussen om man vill handla på storvaruhus – och altenativ finns egentligen inte längre. Många har inte råd med bil (lågutbildade är som vi vet också i regel lågavlönade ..och oftare sjuka osv) och de stora varuhusen finns naturligtvis inte på gångavstånd. Allt detta tar både tid och energi – som folk inte heller har. Ännu värre är situationen för dem som är arbetslösa och/eller lever med kronisk sjukdom. Undra på att det blir som det blir!

  Det som finns på gångavstånd däremot är en ’7 eleven-butik’, en ’videobutik’, en ’take away’-butik och en spelhall. Det blir förstås att man handlar sin mat på ’7-eleven’ eller take away -butiken (vilketsom blir dyrt i längden), hyr ett par videos (eller hyr på nätet) och köper ett par lotter etc på hemvägen.

  Många använder bara mikrovågsugn – eftersom folk inte längre lagar mat utan köper färdiga rätter.
  Resultatet kan inte bli annat än katastrofalt – speciellt som man hela tiden bombarderas med information och annonser om att mat och dryck bör vara fettfri, salt o’ socker -fri!!

 25. 25

  Professor Göran Skrev:

  Verkligheten skriker verkligen i ansiktet på dessa officiella absurditeter och det är egentligen helt ofattbart att detta har kunnat få fortsätta så länge om man nu inte ser det hela antingen som ett uttryck för en rent otroligt utstuderad cynism eller som ren idioti.

  Jo… – Göran – den evidensbaserade vetenskapen och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

 26. 26
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Ett tillägg till min kommentar (24): DET ÄR FETT-SKRÄMSEL-ARTIKLAR och inte LCHF-kosten SOM ÄR ETT HOT MOT FOLKHÄLSAN!!

 27. 27
  Städerska säger

  Man ondgör sig så mycket över att lågutbildade skulle stå för ohälsan här i samhället, men faktum är att jag själv känner fler högutbildade som är sjuka i både den ena och den andra sjukdomen. Till detta kommer en hel mängd läkemedel. De högutbildade är stora konsumenter av både sjukvård och läkemedel. Därtill är högutbildade mer klimatförstörare, med bilar och flygresor, än lågutbildade.

 28. 28

  @ Brelle:
  Mitten av 2000-talet skriver du!!!!
  Vi har inte kommit dit än, jag antar att mitten av 2000-talet bör ligga vid år 2450-2550 eller?

 29. 29
  Professor Göran säger

  När hustru och jag nu läser professor Jack Weatherfords bok ”Djingis Kahn och modernitetens uppkomst” med största intresse så slår det oss att ingeting är ”nytt under solen” när olika livsåskådningar står mot varandra. Man vägrar helt enkelt att lyssna på argumenten från motståndarna – man VET ju att de dogmer man tror på är SANNA!

  Mongolerna var kända för sin stora tolerans inför olika religioner och på toppen av sin maktställningen anordnade storkahnen Mangu i mitten av 1200-talet en offentlig debattävling (mongolerna älskade tävlingar av alla slag) i huvudstaden Karakorum mellan representanter för kristna, muslimer och buddhister och där alla fick debattera på lika villkor vilket de inte vara vana vid på sina hemmaplaner, vid denna tidpunkt i historien, där istället sanslös förföljelse av oliktänkande var legio.

  Det hela urartade därför ganska snabbt i Karakorum, möjligen också för att en hel del alkohol konsumerades i debattpauserna och, kanske som väntat, kom man inte överens om någonting och hela debatten slutade med att de kristna började sjunga, medan muslimerna som inte sjöng svarade med att ljudligt recitera ur Koranen för att försöka överrösta de kristna och allt medan buddhisterna försjönk i tyst meditation.

  Det kanske också är så att när de mest grundläggande trossatserna idag ifrågasätts hos kostetablissemangets auktoriteter, och som i och med denna roll också står för själva tolkningsföreträdet i dagens samhälle (och i förlängningen också för den inkvisitoriska makten), som t.ex. de mest fundamentala trossatserna att ”fett är farligt” och att ”en kalori är en kalori”, så kan det knappast uppstå en konstruktiv debatt. Ståndpunkterna är helt enkelt alltför låsta och i det långa loppet blir det därför bara frågan om att vinna eller försvinna.

  På det sättet kan förstås den nuvarande debatten ses som konstruktiv om vi nu tror att vetenskapen är starkare än tron.

 30. 30

  Bara ett litet roligt citat från en kommentarande på eatingacademy.com. Något i stil med: -” Rådet till överviktiga att äta mindre och motionera mer är ungefär lika användbart som att säga till fattiga att de för att komma ur sin situation bara behöver tjäna mer och spendera mindre!”

 31. 31
  40-talist säger

  Än en gång läser jag debattartikeln av Mai-Lis Hellénius m fl:

  Citat:…”Det är okontroversiellt att vi ska äta mindre socker och snabba kolhydrater i form av godis, kakor, läsk och andra söta drycker. Den höga sockerkonsumtionen är ett hot mot folkhälsan. Vi klarar inte längre att äta mycket kolhydrater i form av till exempel vitt bröd och potatis.”…Slut citat

  Hur många gånger har inte detta sagts av just dr Annika Dahlqvist? Nu sägs det även av Mai-Lis Hellénius! Det närmar sig LCHF, men, vad säger nu Livsmedelsverket om ett sådant uttalande från en professor som Mai-Lis Hellénius?

 32. 32

  Att vi ska äta mindre snabba kolhydrater och mindre socker har varit en sanning för alla kostmedvetna länge, så det har väl inte Livsmedelsverket något att säga emot.

  Däremot verkar ni ju förneka att människor får högre kolesterolvärden av en fettrik kost. Vi såg ett vittnesbörd i Aftonbladet och på en diskussionssida för LCHF:are såg jag flera gånger att folk fått kraftigt förhöjda kolesterolvärden och en del började vackla i tron på LCHF. Sen är vi väl olika och olika känsliga för att påverkas. Och det är ju inte bekvämt att engagera sig i såna här ”fall” som misskrediterar den gudomliga LCHF-kosten 😉

  Personligen tror jag det kan vara så att fettkonsumtionen har ökat på grund av att diskussionerna har gjort oss förvirrade så många kopplar av och tillåter sig mer fett utan att gå på någon speciell diet alls så det kanske blir både mycket fett och många kolhydrater. Men jag har ju inte gjort någon undersökning så det är bara mina tankar…

 33. 33
  Ann Kristin säger

  @ Viola:
  Man får oftast ett förhöjt totalkolesterol, men då handlar det om att det ”goda” HDL ökar, medan det onda sjunker. Apokvoten är det mer rimliga sättet att mäta, eftersom det visar på risk för ev hjärt-kärlproblem. Du kan hitta information om kolesterol både här, hos kostdoktorn och ett flertal andra bloggar. Om man äter mer fett OCH kolhydrater är det inte lchf.

 34. 34
  Lennart N. säger

  Viola Skrev:

  …..Däremot verkar ni ju förneka att människor får högre kolesterolvärden av en fettrik kost. Vi såg ett vittnesbörd i Aftonbladet och på en diskussionssida för LCHF:are såg jag flera gånger att folk fått kraftigt förhöjda kolesterolvärden och en del började vackla i tron på LCHF. Sen är vi väl olika och olika känsliga för att påverkas. Och det är ju inte bekvämt att engagera sig i såna här ”fall” som misskrediterar den gudomliga LCHF-kosten

  Här utgår man från att höjda kolesterolvärden alltid är av ondo men det kan ju faktiskt vara precis tvärtom? ”Kraftigt höjda kolesterolvärden” är en värderingsfråga. Är t.ex. en höjning av S-kolesterol från 5,5 till 6,6 en kraftig höjning? Vissa läkare (och förstås statintillverkarna) hävdar detta. I mitt
  fall gick jag från 5,5 till 8,4 när jag slutade med statiner. Tidigare försök att med kostens hjälp påverka dessa värden hade i stort sett ingen effekt. Nu har jag slutat att bekymra mig eftersom
  högt totalkolesterol knappast har någon betydelse och är till största delen ärftligt. Skall man ha någon nytta av kolesterolmätning skall man mäta APO-kvoten och det vill inte min husläkare
  ställa upp på.

 35. 35
  Ann Kristin säger

  @ Städerska:
  Ingen ondgör sig över att lågutbildade är sjukare och äter sämre. Det är ett faktum, och ingen kritik, i alla fall inte här. Som grupp betraktat mår de sämre, också av skäl som T ex Mayne beskriver här. Ofta innebär låg utbildning låg lön, vilket gör att man inte har råd/orkar göra det som är bra för hälsan. På individnivå finns det alla sorters sjukdomar i alla socialgrupper, men nu pratar vi om tendensen på gruppnivå. Och den är tyvärr att yngre med låg utbildning mår sämre.

 36. 36
  Kattmoster säger

  @ 28 Nizze:

  Mja, borde inte mitten av 2000-talet vara runt år 1500? De första 1000 åren i vår tideräkningsbörjan måste ju vara tusentalet, sedan kom tvåtusentalet och nu lever vi på tretusentalet. Eller är jag helt felunderrättad?

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 Viola:
  Det finns inga vetenskapliga studier som visar att lågkolhydrat- eller högfettkost ”försämrar” kolesterolvärdena. Men självklart kan det finnas individuella skillnader. Men det är ingenting som säger att den med högre kolesterol har större risk att få hjärtinfarkt. Hjärtinfarktpatienterna har inte högre kolesterolvärden är friska.

 38. 38

  @ 36
  Amerikansk tankevurpa.

 39. 39

  @ 36 Jag förstår din tankegång men kan inte hitta något stöd för den. Amerikansk tankevurpa skrv jag för att jag någonstans har för mig att de har ett annat tankesätt när det gäller århundranden.
  Det finns en tidskrift som heter 2000-talets vetenskap.Jag tror att nuvarande årtusendet åsyftas.
  Hittade lite i wikipedia .
  https://sv.wikipedia.org/wiki/2000-talet_(skrivs%C3%A4tt).
  Frågan i sig är intressant

 40. 40

  Ann Kristin Skrev:

  @ Viola:
  Man får oftast ett förhöjt totalkolesterol, men då handlar det om att det ”goda” HDL ökar, medan det onda sjunker. Apokvoten är det mer rimliga sättet att mäta, eftersom det visar på risk för ev hjärt-kärlproblem. Du kan hitta information om kolesterol både här, hos kostdoktorn och ett flertal andra bloggar. Om man äter mer fett OCH kolhydrater är det inte lchf.

  Har inte påstått att det är LCHF att äta både fett och kolhydrater men jag gissade att den här debatten kan ha gjort folk förvirrade så man slappnar av när det gäller fettkonsumtionen.

  Och vilken info man ska förlita sig på – det är en annan femma :-).

 41. 41
  Städerska säger

  Ann Kristin Skrev:

  @ Städerska:
  Ingen ondgör sig över att lågutbildade är sjukare och äter sämre. Det är ett faktum, och ingen kritik, i alla fall inte här. Som grupp betraktat mår de sämre, också av skäl som T ex Mayne beskriver här. Ofta innebär låg utbildning låg lön, vilket gör att man inte har råd/orkar göra det som är bra för hälsan. På individnivå finns det alla sorters sjukdomar i alla socialgrupper, men nu pratar vi om tendensen på gruppnivå. Och den är tyvärr att yngre med låg utbildning mår sämre.

  Jag håller inte med dig. Jag är inte så akademisk som du, pratar inte om individnivå, gruppnivå och socialgrupper. Låg utbildning är inte alltid detsamma som låg lön. Inte tror jag folk som arbetar i t ex våra livsmedelsbutiker har särskilt låg lön även om deras utbildning är låg. Inte heller tror jag att folk som arbetar i tjänstesektorn, typ transportsektorn-buss-taxi-tåg, eller folk som jobbar inom sjukvård, vård-och omsorgssektorn tjänar särskilt dåligt men har relativt låg utbildning.

 42. 42

  Det finns tre damer som tillsammans med Claude Marcus/Stefan Rössner ger mig ruggigt obehagliga vibrationer – nämligen Annika Rosengren, Annika Linde och Majlis Hellenius. Ingen som dessa ”väna” leende ”damer” kan den ”ädla” konsten att trovärdigt blicka in i tevetittarnas ögon och blåljuga 😉

 43. 43

  gt Skrev:

  Det finns tre damer som tillsammans med Claude Marcus/Stefan Rössner ger mig ruggigt obehagliga vibrationer – nämligen Annika Rosengren, Annika Linde och Majlis Hellenius. Ingen som dessa ”väna” leende ”damer” kan den ”ädla” konsten att trovärdigt blicka in i tevetittarnas ögon och blåljuga

  Jag instämmer med dig. Så högt etablerade här i samhället ger också mig ruggigt obehagliga vibrationer. Det avlönas i mångt och mycket med skattemedel dessutom.

 44. 44

  Annika Linde slipper vi kanske ha obehag av i fortsättningen, hon efterträds av Anders Tegnell. Här kommer lite intressant information om dessa båda personer.

  https://runelanestrand.wordpress.com/2012/02/25/annika-linde-tog-aldrig-sprutan/
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article16006923.ab
  https://www.youtube.com/watch?v=TyoZT4bk5N0
  Läs lyssna och begrunda vad det är för personer som styr våra liv. Skrämmande insikt.

 45. 45
  Kattmoster säger

  @ 41 Städerska:

  Vad gäller livsmedelsbutiker kan jag upplysa om att en butikschef som, för drygt fem år sedan, sökte anställning på mitt jobb hade en lön om knappt 21 000 kr per månad. Han blev väldigt glad över att få en tusenlapp mer i månaden hos oss.

 46. 46
  Städerska säger

  Kattmoster Skrev:

  @ 41 Städerska:
  Vad gäller livsmedelsbutiker kan jag upplysa om att en butikschef som, för drygt fem år sedan, sökte anställning på mitt jobb hade en lön om knappt 21 000 kr per månad. Han blev väldigt glad över att få en tusenlapp mer i månaden hos oss.

  Ja, vad då, 21 000 kr för fem år sen är väl ingen dålig lön.

 47. 47
  Pensionär säger

  @ july:
  Han efterträder tydligen Annika Linde, som går i pension från sin post, men hon kommer att jobba kvar enligt detta pressmeddelande.
  https://www.smittskyddsinstitutet.se/presstjanst/pressmeddelanden-och-pressinbjudningar/2013/anders-tegnell-ny-statsepidemiolog-/

  Huruvida hon ”tog sprutan eller inte” kan vi ju inte veta, men hon har på direkt förfrågan svarat att hon gjorde det, dvs sprutan mot svininfluensa, däremot inte den årliga influensavaccineringen.

 48. 48

  @ 47 Pensionär. Kan inte hitta någonstans att hon skulle sagt att hon tog sprutan mot svininfluensan , däremot skall hon vid en intervju med Ulf Elwing tillstått att hon inte tog någon spruta mot svininfluensan.——- en intervju för Ulf Elving i svt den 16 oktober 2011 berättar Snittskyddsinstitutet Annika Linde att hon ínte själv tog någon spruta mot svininfluensan —–

 49. 49
  Pensionär säger

  Diskussionen finns här:
  https://annikadahlqvist.com/2012/02/16/massvaccineringen-raddade-fa-liv/#comments

  Vi får tro på hennes ord.

 50. 50
  foie gras säger

  Det är verkligen ett bra påpekande att lågutbildade i Sverige – kanske inte enbart i Sverige –
  kan ha jobb där de tjänar ganska bra dvs har utrymme för medveten livsstil.
  Livsstilen är en komplicerad fråga. Bara en sån sak att enligt
  statistiken är folk som bor i glesbygd mer överviktiga jämfört med städerna. Man kanske äter alldeles för mycket när man äter?
  Annika har väl en ganska klar bild av hur kostvanorna skiljer sig (för att inte tala om rökvanorna).
  Men ingår också mängderna där?

  Överklassen har alltid haft smala kvinnor och ändå alltid unnat sig en mathållning med
  smör grädde feta smakrika köttbitar (kolla recepten i den oemotståndliga kokboken från 1935 av den aldrig överviktiga och långlivade grevinnan Eva Mannerheim Sparre). Till detta kom en kultur där kvinnorna alltid tog små portioner. Att äta litet krävde ingen järndisciplin.
  Rätter på smör och grädde mättar i små mängder till skillnad från fettsnål kolhydratkost.
  LCHF påminner inte så litet om den forna överklassens sunda mathållning. Däremot påminns inte alls om det precis lika viktiga nämligen att äta litet. Den gamla överklasskonsten är närmast tabu fast den är evigt angelägen också fast man inte räknar kalorier med LCHF.
  .

 51. 51
  Annika Dahlqvist säger

  @ 51 foie gras:
  Jag försöker alltid betona måttlighet i matmängderna. Vi ska inte äta ett gram mer av fett och protein än vi behöver. Inget frosseri, det kan vara skadligt.

 52. 52
  Kattmoster säger

  @ 46 Städerska:

  Jo, det är det. Med tanke på att vi knappt haft någon inflation lär beloppet inte vara mycket större i dag. Dessutom talar vi om en butikschef med personalansvar m.m.

 53. 53

  en intervju för Ulf Elving i svt den 16 oktober 2011 berättar Snittskyddsinstitutet Annika Linde att hon ínte själv tog någon spruta mot svininfluensan

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa