Mättat fett och hjärtsjukdom

Sofia uppmärksammade i kommentar Livsmedelsverkets (SLV) sida om mättat fett och hjärtsjukdom.
Hela texten består av staplade lögner och osanningar. Sanningen är precis tvärtom:

Många skulle må bättre av att äta mera fett.
Mättat fett höjer inte mängden kolesterol i blodet.
Mättat fett ökar inte risken för hjärtsjukdom.
Stora studier har inte hittat samband mellan intag av mättat fett och hjärtsjukdom.
Flera studier har visat negativ effekt av fleromättat fett, mest av typen omega-6, på hjärtsjukdom, allergier, astma och cancer.
Flera jämförande studier mellan smör och margarin har visat negativ effekt av margarin.

För vetenskapliga belägg för detta se gärna i mina förteckningar under Vetenskapen bakom LCHF.

 

Comments

 1. 1

  Annika – kanonbra inlägg ❗

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Trots att jag redan ’visste’.. tappade jag ändå hakan när jag läste SLVs ’sida om mättat fett och hjärtsjukdom’. Det är ofattbart att inte texten uppdateras med korrekt information. Man kan helt enkelt inte längre påstå att mättat fett inte är nyttigt!!

  Naturligtvis kunde jag inte låta bli att klicka på ’Vetenskapen bakom LCHF’ också – och där fastnade jag förstås! Nu har jag spendederat ännu en kväll med att läsa, lära och vidga mina vyer på den här trevliga bloggen – otroligt många intressanta länkar och även kommentarer! Suveränt! Tack för allt detta. Ska spara länkarna och läsa mer och säkert dela med mig av kunskaperna också. Tack igen! 🙂

 3. 3
  Eva Ivarsson säger

  Livsfarliga Verket fortsätter enträget att trampa runt i gårdagens dimslöjor – så sorligt när kunskapen sedan länge finns om hur vi ska må bra = LCHF!!

 4. 4

  Omega 6 kanske är det sämsta fett som finns…
  Anekdot 1 : Jag och flera andra märkte att en syster för ca tre år fick skakningar i både händer och huvud. sk ”essential tremor”. Något som vi ej kommenterade eftersom både mor och mormor hade det och det gradvis blev mycket värre och betraktas som ärftligt och ingen visste vad man kunde göra åt det. (https://www.medtronic.se/sjukdom/essentiell-tremor/index.htm).

  När vi då träffades hade jag börjat se annorlunda på fetter och margariner vilket vi talade en del om och åtminstone kom vi överens om att industrifetter var onaturliga och smör bättre.
  Två år senare träffades vi igen och jag förvånade mig över att hon inte skakade på vare sig händer eller huvud längre. Men nu träffades vi igen för ett par veckor sedan och eftersom det nu gått bort ”permanent” vågade jag nämna det eftersom det nu var något positivt. ” Vad hade hänt, vad har du ändratl”? frågade jag. Ingenting sa hon, men lade till att dom slutade naturligtvis med alla slags margariner efter att vi träffades för 3 år sedan. Det visade sig att hon hade varken märkt skakningarna eller att dom gick bort, men vi var tre vuxna som sett och kommenterat när de var där.
  Hävdar man i ett sådant här fall att sjukdomen temporärt gick tillbaks, trots att den vanligtvis blir värre år från år ? Kan omega 6 vara essential orsak till essential tremor?

  Anekdot 2: En läkare blev diagnosticerad med MS och provade många slags tillskott och senare olika kosthåll för att finna skillnader. Efter ett tag provade hon jägar-samlarkost som uteslöt både smör och alla margariner och raffinerade kolhydrater men ökade animaliskt fett kraftigt.
  Dett uppges att hon efter 3 månader slapp först rullstol och sedan även käpp.
  https://helenpapas.wordpress.com/2012/02/22/can-you-eat-to-reverse-multiple-sclerosis/

  Statistik: https://www.jneurovirol.com/pdf/6(s2)/s134-s140.pdf
  Efter att ha legat stadigt på 1 på 400,000 ökade MS med 600% 1920-1930.
  Ökningen sammanfaller med margarinets introduktion på 1920 talet.
  Det bevisar ingenting men bör definitivet ge anledning till efterforskning!

  ”Myelin” är en nervtrådsisolering som kroppen får ihop med hjälp av fetter. Utan eller med dålig isolering ”läcker” nerverna så att signaler ej kommer fram alls eller i tid, eller nerver kan till och med kortslutas i nervknippen med dålig isolering.
  Observation: när mättade fetter andvändes för att tillverka myelin bör detta klara sig betydligt längre innan det bryts ner elller oxideras än omega 6 fetter används, eftersom det senare oxideras många gånger snabbare. Om någon läst om fettkomposition på MS patienter där myelinet skadats, skicka gärna en länk! Att kroppens immunsystem ”angriper” eller tar bort oxiderat myelin borde vara naturligt. Men vet vi om attack sker på all myelinvävnad, vare sig oxiderad (skadad) eller ej.
  Alltså vet vi säkert att MS beror på fel på immunförsvaret som generellt hävdas?

 5. 5

  Ja, den gamla igendammade dimslöjan vilar fortfarande tungt och mörkt över SLV. De behöver ett uppvaknande någonstans ifrån istället för att hela tiden laga den desperat. De gamla auktoriteterna har förståss fortfarande stort grepp.

 6. 6

  ”Hela texten består av staplade lögner och osanningar”.

  Precis! Det är faktiskt ofattbart att SLV kan fortsätta – år ut och år in – med vilseledande propaganda (rent svammel) på sin hemsida utan att bli ifrågasatt.

  Under årens lopp har många skrivit till SLV:s funktionärer och fått goddagyxskaftsvar … den osakliga propagandan fortsätter. Kan detta vara något för ”Uppdrag granskning”?

 7. 7

  ”Några svenska läkare liksom andra utan medicinsk bakgrund uppmuntrar till ett ökat eller obegränsat intag av smör, grädde, ost, crème fraiche, bacon med mera. Deras populärvetenskapliga böcker har fått stor spridning, marknadsförda via bloggar, intervjuer och föreläsningar. Officiell svensk statistik visar att försäljningen av smör och feta mejeriprodukter liksom rött kött fortsätter att öka, samtidigt som vi fortsätter att äta mycket socker och salt. En oroväckande utveckling.”

  https://www.dn.se/debatt/de-populara-fettdieterna-ar-ett-hot-mot-folkhalsan/

  Dagens först skratt kom tidigt idag – undrar vilka ”läkare liksom andra utan medicinsk bakgrund” de avser,,,,

  Ja – det måste kännas hårt att rena amatörer lyckas bättre än profosserna själva,,,,

 8. 8

  @ Tombola:

  Ja, den text du hänvisar till är en direkt illustration av vad vi försökte säga igår här – både ostyrkta och oförklarade procentsiffror och godtyckligt valda orsaksresonemang.

  Man fastställer att dödsstatistiken förbättrats men klagar samtidigt över att matvanorna blivit sämre. En uppmärksam läsare måtte väl se att textens inre logik står i direkt strid mot det egna argumentet.

 9. 9

  @ Tombola:

  Du hann före mig! Skulle just länka till artikeln.

  Möjligen kan ditt citat framkalla ett leende men för övrigt tycker jag texten är mindre rolig. ”Goddag yxskaft”, var det som for genom huvudet på mig när jag läste debattartikeln. Det värsta är att det tydligen är en av dagens stora nyheter i nyhetssändningarna, i vart fall på TV4.

 10. 10

  Nu var hon på tv igen och spred sina lögner…..imorse på ”gomorron”

  glömt va hon heter helenius eller nåt liknande.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa