Jacob Gudiols kostrekommendationer

Jacob Gudiol brukar säga att vi inte ska äta skitmat, om vi vill bli friska och slanka.
Idag har han ritat upp vad han tycker att vi ska äta och inte. Kartan innehåller fisk, kyckling och ägg, men inte rött kött. Frukt och bär. Grönsaker, inklusive en rejäl bunt av rotsaker. Nötter. Massor av bönor och linser. Kokosfett och olivolja. Inga mejeriprodukter, inte ens smör.

Jag tycker att hans kostval, med ganska mycket kolhydrater, är OK för friska och slanka.  Vi som är insulinresstenta, och inte kan hantera mer än minimalt av kolhydrater, måste vara försiktiga med bönor, linser, rotsaker, frukt och bär.

Men varför utesluter han smör och rött kött?

Jag ser att han också har skrivit ett inlägg om måltidsfördelningen. Han tror att det är bäst för hälsan att äta sin huvudmåltid under första delen av dagen. Jag håller med om detta teoretiskt, men för många av oss kommer hunger och aptit under den senare delen av dagen, samt att det är till middag familjen oftast har sin sociala träffpunkt.
Jag tror också att det under förhistorien, på jägartiden, var till kvällen som dagens huvudmåltid åts, efter dagens arbete.

 

 

Comments

  1. 1

    Det tar sin tid att förstå hur rädslan för mättat fett och rött kött uppstått. Rädslan sitter djupt och kan vara lika besvärlig att bli av med som vilken annan fobi som helst.

    De är inget annat än fobier och många lider fortfarande av fett/kött fobierna. Vi skojar om fettskrämda men de har det lika svårt som en som lider av torgskräck.

    Eftersom dessa fobier faktiskt handikappar dem genom att göra dem feta och till Diabetiker så handlar det om riktigt allvarliga fobier.

  2. 2

    Nu tror jag inte Jacob är speciellt skrämd av sig. Han har helt klart ändrat sin attityd utan att för den skull nå fram till pudelns kärna, om han följer trenden som varit den senaste tiden så kommer han att kalla LCHF för en sekt.

  3. 3

    Har nettopp kjøpt en bok du har skrevet og må bare si – endelig en klok lege! Jeg selv har gått mellom leger som i grunn ikke forstår hva saken går ut på og vært syk siden år 2005 uten noen hjelp, mye smerter og mye pine. Måtte til at jeg selv begynte å ”forske” og fant ut av ting på egen hånd og er så inderlig enig i alt du har skrevet i bøkene dine. Vi må sammen se til at verden forandres og at flere blir friske. Særdeles helsevesenet trenger å bli utdannet på nytt og legge til siden mye av feilinformasjon og ”feil-kunnskap”.

  4. 4
    Ingvar Bejvel säger

    Jag har tidigare gått i svaromål i allehanda frågor med Gudiol, men jag tröttnade. Han är en typisk representant för vad vår nationalskald dristade sig att barda, ”Det dunkelt sagda. är det dunkelt tänkta!”. Eller var det Geijer?

  5. 5
    Professor Göran säger

    Jag blir bara så trött på hur den här mannen svänger sig.

    För mig har Gudiol inte flyttat sig en tum från det stupida fundament etablissemanget vilar på sedan mer än hundra år. Kostdoktorn verkar dock inte ha givit upp hoppet om att Gudiol är på väg att omfatta den ”rätta läran”.

    Att Gudiol inser att argumentet ”En kalori är en kalori!” är ett otroligt korkat argument för att förklara varför vi blir feta hindrar honom inte för ett ögonblick, att med samma stringens som alltid, omfatta själva argumentet, dvs. att vi blir feta för att vi glufsar i oss.

    Och då kommer jag tillbaka till min käpphäst som jag gärna skulle vilja se honom rida runt på en stund och den käpphästen är det faktum att de flesta av oss bara långsamt blir feta och då helst kring magtrakten. Typiskt är kanske 30 kg på 30 år dvs. ett kg per år. Detta betyder att vi då i genomsnitt går upp 3 GRAM per dag eller 1 GRAM per måltid. Då måste Gudiol i den vetenskapliga logikens namn också hävda att vi på grund av en okontrollerad aptit vräker i oss ett gram för mycket vid varje måltid vilket motsvarar att äter 0,3 % för mycket om vi nu äter 1 kg per dag. Kanske Gudiol har räknat ut en annan överätningsprocent?

    För mig är detta faktiskt en fullkomligt löjeväckande argumentation kring varför vi blir feta men argumentation är den fullständigt logiska konsekvensen som följer av hypotesen om ”överätning – för lite motion – soffpotatis – termodynamikens lagar etc.” men denna hypotes har inte någonting över huvud taget att göra med vetenskap!

    Sedan kommer vi till Gudiols diskussionen kring ”metabol fördel” och den går inte av för hackor och här har han hela etablissemanget bakom sig igen – så han är knappast ensam. Att vi ur termodynamisk synpunkt ALDRIG kan tala om någon ”metabol fördel” är faktiskt ett tautologisk faktum och på den här punkten är jag möjligen helt överens med Gudiol. Att däremot blanda ihop denna termodynamiska självklarhet med det faktum att de båda parametrarna i termodynamikens första huvudsats knappast kan vara oberoende när det gäller människokroppens metabolism, och speciellt inte på en 0.3% nivå, är ur vetenskaplig synpunkt oförlåtligt naivt.

    Själv tror jag, pss. som Gary Taubes och många andra, mycket mer på att det är hormonella faktorer som ligger bakom vår långsamma viktuppgång och en viktuppgång som inte har så mycket med vår aptit att göra som på hormonella faktorer, framför allt insulinet, och som gör att vi lagrar undan dessa tre gram varje dag i våra fettdepåer.

    Detta förhindrar ju inte att man som Sumobrottarna medvetet kan äta sig fet om man nu satsar på en kolhydratrik kost, runt 60 % eller mer . Dessutom stämmer sådana sportsliga framgångar med insulinhypotesen.

  6. 6
    Kattmoster säger

    @ 4 Ingvar Bejvel:

    Esaias Tegnér var det visst.
    https://sv.wikiquote.org/wiki/Esaias_Tegn%C3%A9r

  7. 7

    Gudiol skriver oändligt långa och obegripliga inlägg. Han svänger sig med ord, studier och bygger upp logiska resonemang men kommer aldrig till konkreta slutsatser. Personer som inte snabbt och enkelt kan förklara och uttrycka vad de menar har normalt låg kunskap – de gömmer sig i stället bakom en omfattande retorik. Tyvärr finns många människor som går på sådant dravel (de låtsas förstå för annars är de rädda att bli betraktade som dumma).

    JG rör upp en massa damm men till ingen nytta för någon. Bara en energitjuv som vi borde ignorera.

  8. 8
    kostintresserad säger

    Liksom Roberto griper Gudiol efter ett halmstrå här och ett annat där för att kunna raljera och förklara andras resonemang som korkat samtidigt som han själv tar sig rätten att prata i halvkvädna visor. Inte mycket att göra åt utom att lägga energi på att skärpa sitt eget resonemang. Om man säger att en kalori inte är en kalori och att kolhydrater ett gift så nappar han så klart.

  9. 9

    Förstår inte varför många lägger så mycket energi på Jacob G. han är en gaphals som gärna kallar folk idioter etc. Han recenserar gärna böcker själv utan att ens ha läst dem, det är vad jag kallar idiotiskt! Gör man en sökning på trender på antingen Träningslära eller Jacob Gudiol så är båda för små för google trender att hantera. Syssla istället med sådant som tillför någonting. Jacob kan inte tänka själv, han tänker bara på vad han tror är äkta fakta för forskning har visat det. Han tror nämligen inte på FORSKNINGSFUSK lol

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    @ 9 Bosse:
    Han har många besökare på sina bloggar https://www.halsoartiklar.se/bloggar/
    Men det känns bra att ha fått ventilera företeelsen. Han tycks vara en förvillare av VoF-typ.

  11. 11

    @ Annika Dahlqvist: då är det extra konstigt att inte google trender hittar honom ;o)

  12. 12
    Annika Dahlqvist säger
  13. 13

    @ Annika Dahlqvist:

    Inte så konstigt att JG ligger i topp, så mycket ”reklam” som han får både här och på Kostdoktorns blogg. Ju mer kontroversiell han är desto mer uppmärksamhet får han. Ändamålet helgar medlen, är det inte så man brukar säga? Han vet helt klart hur en slipsten ska dras.

  14. 14
    Professor Göran säger

    @ Bosse:

    Troligen kan detta intresse för Gudiol ha att göra med hans symbiotiska förhållande till Kostdoktorn och de ständigt uppflammande och ofta hätska debatter som uppstått när Gudiol, kaxig som ett troll, med sin hejarklack då och dykt upp på Kostdoktorns blogg. Bloggen är, möjligen på grund av sin populistiska karaktär, den nu dominerande i Sverige när det gäller kost och hälsa och det är naturligtvis därför Gudiol går in där och försöker fiska anhängare. Att diskussionen engagerar är inte att ta miste på eftersom de trådar Gudiol härjar på ofta blir nästan oändligt långa. Att debatten sällan blir seriös ligger i bloggvärldens natur.

    Samtidigt tycker jag det är alldeles utmärkt att dessa demokratiska medier har tagit så stort utrymme i dagens samhälle och det är därför jag själv befinner mig här – speciellt när officiella media sviker på olika sätt.

    Det är först när ett officiellt paradigmskifte sker kring synen på vår fetma, från den nuvarande kalorihypotesen till den mer realistiska insulin/kolhydratshypotesen, som kaxiga personer som Gudiol kommer tystna. Det nya paradigmet har då blivit ett med LCHF men det lär nog dröja ett tag och speciellt med tanke på den nya trenden, även bland de som i praktiken verkligen förespråkar LCHF, att fegt smyga bort från själva begreppet LCHF för att inte bli ”besmittade” av en ”sektstämpel” som etablissemanget så gärna vill sätta på oss som inte följer de officiella kostpåbuden.

    Men i det långa loppet spelar det ingen roll vad det är för namn på en företeelse så länge alla som deltar i debatten förstår vilken verklighet som namnet motsvarar. Ur denna synpunkt är LCHF ett alldeles formidabelt namn för att namnet i sig är en förkortning som inte kan missförstås – lite kolhydrater och mycket fett. Eftersom LCHF är i direkt motsättning till det nuvarande kostparadigmet så är det naturligt att vi därför betraktas som en sekt och även om vi nu är en väldigt stor ”sekt” och med all rimlig vetenskap på vår sida. Det är ju det som idag allvarligt oroar etablissemanget – och Gudiol.

  15. 15

    Ett väl beprövat koncept som har använts av både förläggare och kostrådgivare

  16. 16
    Annika Dahlqvist säger

    @ 13 LenaK:
    Han är ju ändå intressant för att han på något sätt representerar etablissemanget.

  17. 17

    Tror att diskussioner av den här typen inte gagnar LCHF – måste man hela tiden dela upp folk i ”rättrogna” och ”övriga”?

    JG utgår från friska människor som dessutom tränar – läser man hans texter med den kunskapen så blir det inga som helst problem – man tar åt sig det som passar, resten hoppar man över,,,

    Ingen är helt perfekt – t o m en gigant som dr Mercola skall ibland läsas med viss skeptis då han ibland tar ut svängarna lite väl mycket men 99% av det som finns på hans blogg är mycket läsvärt,,,

    Så en bra början kan vara att fråga sig själv – för vem är detta skrivet? Och går man in på en site som handlar om träning kan man knappast förvänta sig att innehållet i första hand handlar om hur man blir av med sin insulinresistens?

    Däremot går det utmärkt att med sidor som Gudiols starta med träning – styrketräning och då gärna HIRT som är turbo för alla,,,,

    https://www.projectswole.com/conditioning/what-is-hirt-high-intensity-resistance-training-and-how-should-you-use-it/

  18. 18
    Annika Dahlqvist säger

    @ 17 Tombola:
    Vilka träningsrekommendationer har du till en som jag som har ett gammalt skadat knä, en gammal skadad fot, gamla skadade axlar, och inte gillar klorhaltigt vatten? Situps? Det är tråkigt i längden.

  19. 19
    tombola säger

    Annika,
    Vi har nog ungefär samma krämpor du och jag,,,,

    – Sommartid simmar jag, ibland lite längre turer på upp till 2 timmar, gärna ryggsim som inte litar på nacke,,,,

    – Cykel i alla former, inget promenadcyklande numera utan ryckvis intervallträning – ger så snabba resultat att man blir mycket förvånad – se till att ha hög kadens (fart på tramporna) – om inte tar knäna stryk,,,

    – Gummisnöre, billigt och användbart. Går att använda i sängen om man önskar mjuka upp sig innan man går upp,,,

    – Pilatesboll för ryggen

    – Kettlebells – mycket effektiv träning som tränar stora delar av kroppen samtidigt, finns från 4 kg och uppåt och tar ingen plats

    Förr var jag alltid mer eller mindre öm i leder och muskler men efter en dunderkur med D-vitamin har allt detta i stort sett försvunnit – nu äter jag 5000 IE dagligen och solar alltid när tillfälle ges,,,

    Att ta tillskott av D-vitamin är nog det bästa jag gjort – det tar cirka 6 månader innan resultatet kommer – det verkar påverka allt i både knopp & kropp,,,

  20. 20
    Annika Dahlqvist säger

    @ 19 tombola:
    Ytterligare en sak som jag har fobi emot är träningslokaler. Och cykling är just det som mitt knä tål sämst. Jag fortsätter nog med mitt träningsfria behagfulla liv. Skogspromenader är det bästa jag vet, när mitt knä och min fot tillåter.
    Just denna tid på året är jag långa stunder snärjd i hallonsnåren.

  21. 21
    tombola säger

    20 @ Annika Dahlqvist:

    Själv är jag periodare när det gäller träning men jag har många gånger konstaterat att ledvärk, ryggont och annat beror på för lite rörelse men att man får se upp med överansträngning då musklerna är betydligt starkare än lederna,,,,

    Till och från går jag på ett gym där medelåldern är relativt hög, den äldsta närmar sig 90 år, medan musiken är behagligt låg – en del maskiner är trevliga och favoriten är en benpress, jag får nog skaffa en blodsockermätare för att testa före och efter – det är nog dags att starta lite ”hobbyforskning” för att få reda på hur mycket olika aktiviteter har för någon påverkan,,,

    Varför inte skaffa en bra elcykel där elmotorn gör ungefär halva jobbet? För en tekniker är det lätt att koppla om så att den gör hela jobbet om orken tar helt slut men det är ju inte helt lagligt,,,

  22. 22

    Jag har funderat på en sak… Det där med periodisk fasta och parallellen jojobantning. Vid jojobantning eller lågkalorikost förlorar man muskelmassa samtidigt med fettet. Hur går det vid PF? Går man på sockerförbränning borde det bli samma konsekvenser.

  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    @ 22 Dacke:
    Vi kan använda våra energiförråd (fettväven) för vårt behov av fett och socker, men inte för protein. Så det vi bör tänka på vid fasta är att få i oss vårt basala behov av protein. Tror jag.

  24. 24

    För den som av en eller annan anledning ogillar träningalokaler kan jag varmt rekommendera instruktionsboken ”PILATES träna hemma” av Kellina Stewart. Uthållighet och tålamod är en mästarvana 🙂

  25. 25
    Ann Kristin säger

    Jag har tränat med pilatesboll, gummiband och isometriska varianter, eftersom jag varken kan gå eller simma.

  26. 26

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Just denna tid på året är jag långa stunder snärjd i hallonsnåren.

    Det kan vara farligare än du anar. För många år sedan fick jag en massa jordgetingstick, som jag hade ”gott” av i många dagar.
    Så sent som idag orsakade min iver att övermanna hallonsnåren ett besök på jourläkarcentralen på grund av en liten gren i ögat. En repa i hornhinnan med dimsyn som resultat är tydligen inte att leka med, för jag fick recept på både antibiotika och något annat att droppa i ögat.

    Det blev en dyr liter hallon idag men jag får sätta kostnaden på nöjeskontot. 😉

  27. 27
    ADHD mamman säger

    Nåväl, det mesta låter väl rätt bra ändå, det finns värre kostrekommendationer och dieter att bekymra sig mer för. Kokosfett och nötter, avokado som fettkälla och fisk och kyckling som proteinkälla är ju inte dåligt, även om det hade varit ännu bättre att även inkludera smör och kött, så länge det är smör och kött från ekologiskt uppfödda gräsbetande djur.

    Blir trött på alla rekommendationer kring vilka animalieprodukter som är bäst som enbart baserar sig på djurslag. Tyvärr är mycket av nötkreaturen uppfödda på en hög mängd kraftfoder med soja (ibland gmo) från regnskogsskövlad mark som dessutom inte alls har samma nyttiga fettbalans som gräsbetade djur, och industri kött/smör kan jag hålla med om att man kan vara utan. Ekologiskt nötkött/smör är däremot både hälsosamt och heller inte så dåligt för miljön i måttliga mängder, det bidrar ju dessutom till biologisk mångfald med våra betesmarker. Om Gudiol vill att vi ska äta kyckling bör han vara medvetan om hur majoriteten av kycklingarna föds upp, dvs instängda året om utan dagsljus, 30st/kvm och även dem får sojabönsfoder och ekokycklingen är en sällsynt lyxråvara med endast en leverantör i hela Sverige..

    Slutsats, det är inte typ av animalieprodukt som är avgörande, utan hur djuren har haft det och vilket foder de fått, både med hänsyn till miljön, vår egen hälsa och djurens skull.

  28. 28

    @ Annika Dahlqvist:
    23
    Jag tror såhär:

    En person, som håller in på kolhydraterna, men fyller på med proteiner går fortfarande på sockerdrift. Det kan vara svårt att få kroppen över i ketos. Kör man pf kommer man göra slut på glykogendepån först och sedan bryta ner protein till socker, när den tar slut, varvid man ”äter upp” sina muskler. Extra proteiner ger bara extra näring till glykoneogenesen. Rätta mig om jag har fel!

  29. 29

    @ Dacke:
    Som vanligt tror jag du har rätt – alltid lika intressanta inlägg från Dacke!!

    Att undvika kolhydrater är nummer 1 men att överäta protein är minst lika skadligt för alla som är metabolt störda – vilket är uppskattningsvis 75% av den västerländska befolkningen,,,,

  30. 30

    27 @ ADHD mamman:
    Efter att ha ätit egna gräsbetande får samt köpt gräsbetande kor kan jag konstatera vissa likheter i smaken trots att det rör sig om 2 olika arter,,,

    Men, jag tror att ordningen är så här tills att någon övertygar mig om motsatsen:

    1) naturlig fisk är bäst

    2) vitt kött från fågel är nummer 2

    3) nötkött är bra

    4) gris kommer sist i mina val,,,,

  31. 31

    Oink. eller grymt sa grisen 😉

  32. 32
    kostintresserad säger

    @ ADHD mamman

    Den norskodlade laxen med fetthjärta kan väl inte vara så mycket att hurra för …eller?

  33. 33

    Längesedan jag slutade köpa norsk odlad lax samt vildfångad lax från östersjön.

    https://nyttigfisk.se/index.php?page=vildfangad-lax#.UfYdPtJM9vo

  34. 34
    ADHD mamman säger

    @ kostintresserad:
    Nej vanlig odlad lax är inte bra, KRAV odlad lax är bättre men det finns brister med den med. Vildfångad lax är många gånger utrotningshotad, så det ska man undvika om man med säkerhet inte vet att den kommer från goda bestånd. Salmalaxen är också ett bra alterantiv på odlad lax. Den inte ekologiskt certifierad, men bra för laxen får gott om utrymme och odlas i havsbanden och inte i fjordarna och den får bra foder och man har minimerat risk för laxlus och rymning till vilda bestånd som annars är ett stort problem emd odlad lax. Den är dock dyr. Lax överkonsumeras som det är i dag. Vill man skona miljön är det bra att variera mellan olika fisksorter, precis som det är bra att variera mellan olka köttslag. Det finns ju även andra feta fisksorter med nyttiga fetter såsom makrill och sill som finns i goda bestånd och de går att få msc märkta. Jag brukar gå efter WWF’s fiskguide.

  35. 35
    kostintresserad säger

    @ ADHD mamman:

    Alltmer inser man hur lyckligt lottad den är som har har tillgång till villtkött och vildfångad fisk.

  36. 36

    @ LenaK:
    26
    Solglasögon är bra både mot stundande gråstarr och vassa hallongrenar!

  37. 37
    kostguru säger

    Hej Annika!

    Jag tycker att du har bra åsikter och håller med om att Jacobs syn är väldigt fast satt, men jag har en fråga som jag tycker att du, och även de som kommenterar här och som är så väldigt anti mot Jacob, kan svara på.

    Om man kollar på de personer som läser och hyllar dina råd och de som läser och hyllar Jacobs så finns det en väldigt tydlig gränsdragning:

    Jacobs läsare är oftast styrketränande som är otroligt måna om sin fysik, de flesta kan titulera sig med vältränade, välmående och friska människor.

    Medans majoriteten av dina läsare är medelålders kvinnor/män som är lönnfeta och ogärna tränar.

    Hur kommer det här sig tror du/ni? Och vilka slutsatser tycker du/ni att man kan dra kring er skilda syn på hur man bör äta? Om man ska se till statistiken så borde Jacobs kostrekommendationer slå högre än dina, om man nu kan anta att de som läser/skriver lever enligt era rekommendation.
    kan det vara så att man ska äta olika beroende på vilken livsstil man har?

    Eller håller du inte med mig i min observation?

  38. 38
    kostintresserad säger

    july Skrev:

    Längesedan jag slutade köpa norsk odlad lax samt vildfångad lax från östersjön.
    https://nyttigfisk.se/index.php?page=vildfangad-lax#.UfYdPtJM9vo

    Tack för länken, den var nyttig 🙂

  39. 39
    Thomas B säger

    Några andra spännande fiske sajter- Fiskevatten i övriga Svärje

    http://www.nyttigfisk.se

    http://www.balticsea2020.org Klicka på Opinion & Film Den andra vågen.

  40. 40
    ADHD mamman säger

    @ kostguru:
    Kanske din fråga mest var riktad till Annika, men du skriver ”ni” så jag tar mig friheten att svara för min del. Tror att det är väldigt olika för olka individer. För min del tål jag kolhydrater rätt bra när jag tränar, de omsätts i kroppen, men jag måste i så fall vara noga att äta regelbundet så att jag inte får blodsockerfall. Jag är känslig för det, och får lätt sug efter skräpmat. Genom att minska på kolhydraterna behöver jag inte bekymra mig för att äta regelbundet och jag får inget trigg efter sötsaker och det finns nog fler som jag som skulle tjäna på att sänka sitt kolhydratintag och inte vara så rädda för naturliga fetter. I perioder när jag tränar mycket, måste jag dock öka på kolisarna för att orka träna mer högintensivt.

  41. 41

    kostguru Skrev:

    Om man kollar på de personer som läser och hyllar dina råd och de som läser och hyllar Jacobs så finns det en väldigt tydlig gränsdragning:

    Jacobs läsare är oftast styrketränande som är otroligt måna om sin fysik, de flesta kan titulera sig med vältränade, välmående och friska människor.
    Medans majoriteten av dina läsare är medelålders kvinnor/män som är lönnfeta och ogärna tränar.
    Hur kommer det här sig tror du/ni? Och vilka slutsatser tycker du/ni att man kan dra kring er skilda syn på hur man bör äta?

    Själv är jag en välmående, normalviktig, frisk och stark f.d. fettskrämd 70+ kvinna som tränar regelbundet sedan ett halvt sekel tillbaka och som av hela mitt hjärta önskar att jag kommit i kontakt med LCHF tanken för ett halvt sekel sedan; dock var det lätt att lägga om till LCHF då jag kom till insikt om att konceptet i mångt och mycket stämmer överens med min barndoms kosthållning. Den kunskap som finns att hämta på Annikas och Andreas bloggar gör valet lätt.

  42. 42
    Ann Kristin säger

    @ kostguru:
    För egen del var jag en fettskrämd, ständigt aktiv kvinna under åren 0-44. Först tränade jag, särskilt mellan 15-25, sedan fick jag barn och kunde gå snabba promenader på 3-4 timmar, varje dag. Jag jobbade med barn och ungdomar och fick till slut fyra egna. Ingen brist på motion, eftersom jag bodde på landet och hade egna djur, odlade, fixade ved osv. Jag var maniskt aktiv mellan fem på morgonen och åtta på kvällen. Efter några år i Italien i ungdomen hade jag tagit till mig medelhavskosten. Trots detta, och trots att jag undvek socker och fett, ökade jag från 56 till 103 kg, på åtta år. I snitt ökade jag sex kilo per år. Jag ökade inte mitt intag av kalorier, snarare minskade jag, när jag såg vikten öka.

    Det enda ”sjukliga” i min kropp var ett högt blodsocker efter att ha ätit. Jag fick lämna fastesocker ett antal gånger, som då var helt normala. Samtidigt fick jag enorma blodsockerfall. Jag mådde verkligen inte bra, trots mitt sunda leverne. Jag drack inte ens alkohol. Min enda last var en cigg på verandan på kvällen 😉

    Jag har inte läst så mycket av JG, men jag följde ju många av tränings- och kostråden som kom under 1970- och 1980-talen. När jag fick barn ville jag hellre vara aktiv med dem, än att springa i ensamhet. Mycket handlade om att röra sig i skog och mark, som är lågintensiv träning under lång tid. Jag kan verkligen, från djupet av min egen metabolism, säga att en kalori är då inte en kalori.

    JG skulle inte ha kunnat hjälpa mig, för jag gjorde redan allt rätt. Jag vet inte vad du menar med att lönnfeta kvinnor som ogärna tränar läser Annikas blogg, medan tränande, smala läser JG. Om jag ska tillåta mig en tolkning så är din kommentar nedlåtande. Jag är numera en 57-åring med svår artros, och fixar inte mer än 50 meter åt gången. Trots det har jag gått ner sex kilo, helt utan hunger och med klart förbättrad hälsa.

    Det finns en seglivad tanke att man kan gå ner med kalorirestriktion och träning. Det är fel. En del håller vikten trots att de äter ganska mycket, och träning skulle inte påverka detta i särskilt hög grad. Det man påverkar med träning är muskelmassa, hjärtfrekvens och positiva effekter på hormoner. Vikten påverkas bara marginellt. Vilket de flesta vet…

  43. 43

    Jacob skriver jo faktisk lenhre ned at han synes rrent rødt kjøtt er bra. Melk har han okke kategorisert men har tidligere sagt at han velger smør foran margarin. Han er ikke redd for mettet fett, hans anbefaling om kokosolje beviser det. Matvarene han anser som bra og dårlige er stort sett det samme som lchf, jeg skjønner ikke hvorfor enkelte angriper hans modell.

    Professor gøran: insulinhypotesen er i teorien bra men mange studier viser at den bare til en viss grad stemmer. Asp, ghrelin, leptin og flere som både jobber sammen med og uten insulin viser at det er kpmplisert. Jeg synes man må slutte å si at lavkarbo funker pga insulin – fettlagring og heller fokusere på at lchf metter bra, inneholder det vi trenger og er en sværy god livsstil ved spesielt diabetes 2 og metabolsk syndrom samt hos mange med overvekt.

  44. 44
    Pre-diabetiker säger

    kostguru Skrev:

    Medans majoriteten av dina läsare är medelålders kvinnor/män som är lönnfeta och ogärna tränar.

    Vad vet du om alla som kommenterar här?

  45. 45

    @ kostguru:

    Hej kostguru!

    Jag är friluftsgubbe med fiske och jakt som friluftsaktiviteter. Går inte på gym men företar regelbundna skogspromenader (bärplockning/jakt) och skidturer (inte sällan i djupsnö). Trots mina 73 år lär jag vara svår att hålla jämna steg med (detta enligt mina betydligt yngre jaktkamrater) när det gäller att bära ”hem” älgköttbördor efter styckningen på slaktplatsen.
    Äter LCHF sedan 5 år tillbaka. Tappade all min ”övervikt” (8 kg) efter 4 månader när jag övergick till LCHF och i övrigt levde som vanligt och där har jag stannat (178cm/72kg). Ägg och naturligt fett har jag vägrat sluta med trots alla varningar från kostexperterna (och hustrun som numera övergått till LCHF). Det som gav effekt var att sluta med potatis, pasta, bröd, vitt mjöl. Godis, läsk och frukt har jag alltid ratat. Mandelplättar med varierande pålägg är numera min absoluta favorit 🙂

  46. 46
    Annika Dahlqvist säger

    @ 29 Tombola och 28 Dacke:
    Jag pratar inte om att överäta proteiner, utan bara det vi behöver får vårt behov.
    I en periodisk fasta behöver vi ändå vårt proteinbehov eftersom vi inte kan lagra protein, utan bryter ner våra muskler i stället.
    Den som tror att periodisk fasta inte är bra har ju full frihet att låta bli den. Men jag tror inte att det finns vetenskapligt underlag för att säga att det är farligt.

  47. 47
    Annika Dahlqvist säger

    @ 37 kostguru:
    Jag håller med om att mina bloggbesökare troligen har en högre medelålder, och är sjukare, än Jacobs. Men att de är sjukare beror på att de har levat längre i den kolhydratstinna och fettsnåla kostkulturen än de som är yngre, inte på att mina kostråd är sämre.
    De som är sjukare bör ligga lägre i kolhydratintag än de som är yngre och tränande.

  48. 48

    @ kostguru: ” Medans majoriteten av dina läsare är medelålders kvinnor/män som är lönnfeta och ogärna tränar.”

    Vad som skrivs beror i MYCKET hög utsträckning på läsarens tolkning. De allra flesta som kommenterar på Annikas LCHFblogg är MYCKET seriösa, vetgiriga och kunskapssökande (oavsett ålder) kostintresserade konsumenter/personer.
    Enär vi befinner oss på en lågkolhydratblogg ligger det i sakens natur att man debatterar kost i första hand, vilket inte på något sätt utesluter att man vet att individanpassad träning är en SJÄLVKLARHET. Det självklara behöver inte ständigt poängteras. Varenda medveten människa inklusive folk som äter LCHF vet väl att vi är skapade för att ”röra på oss” – var och en efter sin egen förmåga.

  49. 49

    @ Annika Dahlqvist:
    45
    Förlåt mig Annika, men nu följer jag inte med. Fasta är väl ändå ett tillstånd när man inte äter? Hur kommer proteinerna in i kroppen vid fasta?

  50. 50
    Annika Dahlqvist säger

    @ 48 Dacke:
    Vid periodisk fasta så äter man några hundra kcal, och jag tycker att dessa ska innehålla en rimlig mängd av protein. Resten fett.

  51. 51

    ”kostguru” har fördommar om LCHFare.

    Jag äter enligt LCHF (Visst förekommer en del ”socialt” slarvande.) Men jag har alltid gillat träning, även om jag idag bara gör 150 kilo i marklyft (hundra mindre än när jag tränade mer) (idag är det bara 2 gr/per vecka).”Pensionärs gymnastik” kallar jag det.

    Men jag tycker inte det innebär att jag ”ogärna tränar”, Att jag inte här skrivit om träning beror på att bloggen handlar om kost. Jag tycker inte JG verkar speciellt insatt i styrketräning, om man skall dömma av hans blogg. Men om jag skall avsluta med något positivt om JG, så tycker jag det är bra att han länkar till detta WHO-dokument:

    https://www.who.int/dg/speeches/2013/health_promotion_20130610/en/index.html

    livsmedelsindustrin är intresserad av att maximera sin försäljning.
    Vi måste få dem att ändra sin försäljning genom att vissa på farligheten i deras kostråd, och genom att få politiker att prioritera folkhälsa före livsmedelsindustrins intresse, och få mäniskor att ändra sina matvanor(Den delen går förvånadsvärt bra). Då tvingas livsmedelsindustrin att ändra produktionen

  52. 52
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist skrev:

    Vilka träningsrekommendationer har du till en som jag som har ett gammalt skadat knä, en gammal skadad fot, gamla skadade axlar, och inte gillar klorhaltigt vatten?

    Ett bra gym som är öppet dygnet runt så du kan välja att gå dit när du hinner och när det inte är så mycket folk. Det jag går till finns i hela landet med över 100 anläggningar och jag kan träna var jag vill för en och samma avgift, 99 kr/månad. De har också separat tjejavdelning på sina gym. Välstädat, ljust och bra ventilation.

    En numera pensionerad ortoped som jag har fullt förtroende för hävdade att sjukgymnastik var vidskepelse och inte byggde på vetenskap. Han ansåg att viftandet med lätta vikter var meningslöst och att man skulle träna tungt men måttligt. Mina knä- och axelproblem fixades med marklyft!

  53. 53

    @ kostguru:
    37
    kostguru Skrev:

    Jacobs läsare är oftast styrketränande som är otroligt måna om sin fysik, de flesta kan titulera sig med vältränade, välmående och friska människor.

    Här ligger en avgörande skillnad, Bland styrketränarna finns många individer, som har kroppsfixering och som käkar proteinpulver och ryssfemmor od för att få musklerna att svälla. Denna rätt kraftiga svans har inte sin hälsa för ögonen utan pressar sin kropp och skaffar sig problem därefter. I min åldersgrupp kan jag räkna in höft- och knäproteser, en handfull, bland vältränade jämnåriga gymnaster och friidrottare. Styrketränare känner jag inte någon. Dock vet jag vilka preparat, som omsätts på gymmen. Att en och annan får problem med psyket och blir impotenta är ingen hemlighet.

    LCHF are försöker rädda sin hälsa och trimma sin vikt med hjälp av vanlig mat.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa