Hög diabetesrisk för svenska barn

Artikel i Netdoctor.se. Det är tre gånger vanligare att svenska överviktiga barn har förstadium till diabetes typ 2 (förhöjda fasteblodsocker) än barn i Tyskland.

Är det för att Sverige är ”världsbäst” på lösgodiskonsumtion, eller dricker svenska barn mera läsk än tyska?
Eller är det flaskvällingen?

Länk till studien.

 

Comments

 1. 1
  Stig Svensson säger

  Ja det är svårt att veta exakt orsak, men i Tyskland kanske dom inte har så inkompetenta myndigheter ”kostrådgivare” etcetera. Dom kanske t.o.m. har lite mer omdöme om vilka som får framträda i public-service utbuden och kallas för experter då dom bara är ”experter”

 2. 2
  Majoren säger

  Jag tror det kan stämma. Tror också att vällingen är starkt bidragande som redan tidigt i livet ställer höga krav på bukspottkörteln?

 3. 3
  Karl E. Arfors säger

  Vällingen absolut + välling med de moderna proteiner som växtförädlingen skapat – gliadinerna.

  Inför den franska barnmaten med ångkokta grönsaker som körs till pure med en enkel mixer, som jag flera ggr beskrivit. Franska småbarn är inte lönnfeta.
  hälsar karl

 4. 4

  @ Karl E. Arfors:
  Jag själv är helt oduglig på barnmat och kan tyvärr inte tillföra något vettigt. Däremot har jag själv torskat helt på ångkokta grönsaker. Varma grönsaker med en klick smör som får smälta. Helt himmelskt gott.

 5. 5
  Dennis säger

  Salt diskuteras nu på morgonen i svt och det skulle jag behöva veta egentligen om hur stor mängd behöver man få i sig?

 6. 6
  Majoren säger

  Jag kan inte fördjupa mig i saltet, men är övertygad att det inte är ngt att oroa sig för så länge vi äter artegen föda. Människan har i miljontals år funnits vid de salta världshavens kuster och hämtat föda därifrån. Är det ngt kroppen har lärt sig att hantera ett överskott på så måste det vara salt. Salta efter tycke och smak!

 7. 7
  Hälsa är livet säger

  @ Dennis:
  Björn Hammarskjöld har skrivit mycket om salt och riskerna med att äta för lite. Så länge man saltar så det är gott så gör man helt rätt då kroppens förbrukning av natrium varierar beroende på om det är varmt, om man tränat, om man fått vattendrivande mediciner…etc

 8. 8
  Dennis säger

  Visst blir man väldigt törstig när man ätit t.e.x. saltsill och då kan man undra om det är en signal att man har fått i sig för mycket salt.

 9. 9
  LenaK63 säger

  Jag tror att lösgodiset är den stora boven i dramat. När man jämför godisavdelningen i t.ex. en ICA-affär i Sverige med en godisavdelning i en tysk affär är den tyska betydligt mindre och det är sällan man ser lösgodis. Men man ser tjocka barn väldigt ofta även här så nog äts det godis och dricks läsk i stora mängder. En annan faktor är tillgången på bröd. Det finns ett bageri i nästan varje by. Dit tar man sig varje morgon för att hämta färska Brötchen.

 10. 10
  Dennis säger

  Annika kanske kan ordna en ny tråd om salt.

 11. 11
  Vox Humanae säger

  När man pratar mat med tyskar i sverige så nämner de alltid det ”enormt söta brödet”. Kanske är det detta som gör skillnaden.

 12. 12

  @ Dennis:
  Dennis Skrev:

  Visst blir man väldigt törstig när man ätit t.e.x. saltsill och då kan man undra om det är en signal att man har fått i sig för mycket salt.

  Då dricker vi och då reglerar vi eletrolyterna och vattnet helt naturligt.

 13. 13
  Dennis säger

  Norskarna av alla har vett att inte sockra brödet.

 14. 14

  hej allihopa – jag är tysk och vi flyttade till sverige 1998. det som jag saknade när vi flyttade med våran barn (då 8 och 9 år gamla) till sverige var en god utbud av grönsaker och frukt. det är ganska dyrt här i sverige och här uppe i norrland är det ännu värre. är planboken smal så är man nästan tvungen att köra med frysta grönsaker och frukt. inte lika mycket vitaminer i det tycker jag för att man måste ju koka det lite längre än annat iaf. sen det söta brödet – det är rent av äcklig att ha så mycket sirap i brödet. jag blev många gånger lurat av det mörka brödet som var ännu sötare. nu har jag en deal med min ICA-affär här som beställer bara till mig surdegsbröd med fullkorn! äntligen – efter mååånga år har WASA fått tummen ur … och tillverkar ett sådan bröd som vi tyskar tycker om. (förutom franska så klar) sen dom lösgodis (lördagsgodis) nej tack, det fanns inte hos oss. jag känner t ex unga par som ge sina småbarn redan chips, jordnötsringar och färdig juicemix. mina barn fick mineralvatten eller egen producerat äppelsaft. välling?? varför kokar mammor inte själv vällingen av havregryn. det finns sorter som blir fort mjuka och går att håller i flaskorna. sen kommer det till att många livsmedel har redan tillsatt konstgjorda sötningsmedel. när mina barn var liten kunde jag inte köpa nån ”philadelphia”-ost med kryddning som INTE var en LIGHT-produkt! varför??? varför ge barn yogurt- eller mjölk med 0,3 % fett? barn behöver det för att kunna växer och ta upp kalcium! dom vuxna kan väl äter mindre av det isf. dietister: är ett släkte för sig och i mina ögon inkompetent. jag fick en gång en dietplan enl talriksmodellen – men jag jobbar ju heltid – morgon till sena kvällar – hur skulle jag kunna göra det som hon ville? hon fattade inte ett dugg! kanske otur att jag fick precis den tjejen!
  tack för ordet!

 15. 15

  @ Karl E. Arfors:
  3
  Kanske de barn, vars föräldrar undviker barnmat på burk. Läste igenom innehållsförteckningen på nästan hela utbudet i vår Super U och det var ingen uppbyggelig läsning, försäkrar jag. Huvudrätterna innehöll 10% socker i snitt och efterrätterna det dubbla.

 16. 16

  @ Pingo:
  Håller med med hela hjärtat!!!

 17. 17

  Nu visade BBC Four filmen ”Brandvägg” med Lassgård. Wallander har fått diabetes. Det nämns rätt ihärdigt i filmen, men varken doktorn eller diabetessköterskan säger något om kostvanor och behov av koständring.

  Så han fortsätter att dricka läskedrycker och sköljer också ned piller med läskedryck.

  Det slog mig att det vore värt en undersökning av hur populära underhållningsmedier bidrar till att sprida hälsoskadliga dumheter och fundera på om inte just sådana medier tvärtom kunde utnyttjas till att indirekt och förstulet sprida sund upplysning.

  Den första punkten tänker jag föreslå folklorister och mediaforskare i Umeå. Den andra kunde kanske var och en fundera lite på.

 18. 18

  @ Piltson:

  Vare sig underhållningsserier är populära eller inte så påverkar ju innehållet oss på det ena eller andra sättet, t ex i min barndom och ungdom så rökte alla skådespelare i filmerna. Både i matinéfilmerna, s k pilsnerfilmer, likväl som i vilda westernfilmerna med John Wayne. Där rökte alla tuffa killar.

  I likhet med Hagge Geigert, på reklampelare för cigarettmärket Kent, så blev John Wayne filmens rökande hårding. Nog har jag för mig att han fanns i reklamen för cigarettmärket Marlboro. Båda drabbades av KOL/lungemfysem/lungcancer, som så många andra i 70-årsåldern, då som nu.

  Hagge Geigert: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hagge_Geigert
  John Wayne: https://sv.wikipedia.org/wiki/John_Wayne

  Visst Piltson, en livsstil förmedlas genom t ex TV och film, så varför inte i en helt annan riktning än att dricka läsk och skölja ner piller med läsk. Det vore väl häftigt att se Wallander sitta och läsa en LCHF-folder på diabetessköterskans mottagning! Och en stor affisch på väggen med dr Annika Dahlqvist.

 19. 19

  65+ Skrev:

  varför inte i en helt annan riktning

  Man skulle få entusiasmera nån skribent som TV-byråkraterna kunde ta på allvar. Mankell och Guillou är de enda som faller mig in. Men mitt perspektiv är snävt efter trettio års frånvaro., Säkert finns andra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa