Rössner om viktnedgång

Rössner skriver debattartikel i Aftonbladet. Fysisk aktivitet är ingen lätt väg att gå för viktnedgång.
Med 10 timmars daglig promenad kan man gå ner 1 kg per vecka. Det är inte särskilt realistiskt.

Det är genom kostförändringar man kan påverka vikten neråt. Sen räknar han upp alla lågkalori- och lågfett-teknikerna, men lågkolhydratkost nämner han inte.

Han tycker att primärvården är för ointresserad av viktnedgång. Hur kan han tro att primärvården skulle vara mer framgångsrika med lågkalori- och lågfett-råd än han själv? Han har tidigare betecknat sin egen livsgärning som ”25 års massivt professionellt misslyckande”. Det var 2005, numera har det blivit  33 års massivt professionellt misslyckande.
Med LCHF blir resultatet mycket bättre, både gällande vikt och hälsa.

 

Comments

 1. 1
  kost-törstig säger

  Han är lika fettskrämd som alla som tillhör etablissemanget. Skulle han nämna en diet rik på fett

  som alternativ att gå ner i vikt kunde han förlora sitt jobb. I alla fall få en skarp reprimand!

  Så ser fetträdslan ut i Sverige och större delen av världen.

  -Nej, kolhydrater ska det va´!

 2. 2
  Tombola säger

  Han har höjt nivån på sina kunskaper rejält – förr pratade han ju om att vi skulle skippa fjärrkontrollen och förbannade att vi numera har elektriska fönsterhissar i bilarna.

  Om han hittar någon bra lärobok i biologi från grundskolan kanske han kan läsa på om insulinets funktion oxå så att han kan sluta att rekommendera hallonbåtar som kost vid bantning – men det är nog för mycket begärt,,,,

 3. 3
  Kattmoster säger

  Men milde tid. Kan karlen inte gå i pension på allvar någon gång. Trettiotre års misslyckande vill han tydligen göra ännu längre. Vad är det egentligen som gör att han inte fattar?!

 4. 4

  Kaptenen på hallonbåten har sina idéer. Vi får kanske tänka på att han är 71 år gammal. Har han dessutom levt som han lär så är han nog rejält åderförkalkad både här och där.

 5. 5

  kost-törstig Skrev:

  Han är lika fettskrämd som alla som tillhör etablissemanget. Skulle han nämna en diet rik på fett
  som alternativ att gå ner i vikt kunde han förlora sitt jobb. I alla fall få en skarp reprimand!
  Så ser fetträdslan ut i Sverige och större delen av världen.
  -Nej, kolhydrater ska det va´!

  Han är Professor emeritus, 71 år, – har m a o inget jobb att förlora!

 6. 6

  Kattmoster, han har fattat för länge sedan, han vill bara fortsätta så länge det genererar pengar. Driver bolag tillsammans med sin fru och extern firmatecknare av dignitet. Rössner skåpar in Fett med pengar.

 7. 7
  Kattmoster säger

  juni Skrev:

  Fett med pengar

  Jo, då passar det med fett. 😉

 8. 8

  Av kommentarerna under artikeln i AB att döma finns det oerhörda kunskapsluckor. Att hänvisa till en hemkunskapsbok anno da-zu-mal och hävda den som sanningssägare, vad gäller mättat fetts farlighet, är bara oerhört aningslöst.

  Likaså tesen kalori ut och in, utan att ta in hormonell status i ekvationen, åtminstone detta förhållande borde Rössner kunna ta in och kommentera. Motion i sängen kanske känns spännande och är mytomspunnet, så där kom han i alla fall med en liten utredning.

  Men vad gör man med svenska folkets totala förvirring vad gäller kost, hälsa och viktkontroll???

 9. 9

  @ Dacke:
  Hemkunskapsboken anno da-zu-mal är nog inte lika gammal som den jag hade 1967 i min hemkunskap. Nu kommer jag inte håg så mycket annat än att det var faktiskt en rätt stor andel fett man skulle äta. Man var då inte fettskrämda och rädda för mättat fett.

 10. 10

  Rössner kan inte räkna, han underskattar kalorier ut med faktor 2,8!
  Man skulle – allt annat lika – gå ner 2,8 kg fett(!) på en vecka med 10 timmars daglig promenad. Och detta oberoende om man äter fläsksvålar eller hallonbåtar. Fläsksvålar är dock nyttigare.

 11. 11

  Om nu Rössner har 40 års erfarenhet och en expert på området näring och övervikt så slås jag av tanken:

  Varför har inte Rössner uppfunnit en egen diet som verkligen fungerar. Rössnerdieten skulle ju idag vara helt allenarådande. Det har inte skett och istället gnäller han bara. Tala om ett fullständigt misslyckande.

 12. 12
  Morsan säger

  Citat: FAKTARUTAN

  DEBATTÖREN: Stephan Rössner, 71, Bromma. Professor emeritus, Karolinska institutet.

  DEBATTEN: Motion i all ära – fysisk aktivitet räcker inte för att stoppa fetmaepidemin. Den som vill gå ner i vikt måste också lägga om sin kost. Det måste vården bli bättre på att förmedla, menar professor Stephan Rössner, som har 40 års erfarenhet av övervikts- och näringsfrågor. SLUT CITAT

  Just det – lägga om kosten! Inte längre rekommendationen ”Ät mindre, spring mer”, alltså.

 13. 13

  @ Morsan:
  Lägga om kosten.

  Kanske Rössner börjar vackla till slut.

 14. 14

  Nåja , inte för att jag sympatiserar med hans hitintills varande kostråd, så tycker jag man måste ge honom en viss cred för att han erkänner att 25 år av hans verksamhet varit ett misslyckande.
  Kanske han borde testa LCHF på sina patienter???

 15. 15
  Anita Sjöberg säger

  Man vet inte om man skall skratta eller gråta. Hur orkar ”karl´n” hålla på?

 16. 16

  Helge Skrev:

  Han är Professor emeritus, 71 år

  Han är ju Professor emeritus, 71 år, och har väl inga patienter.
  Som pensionär föreläser han, skriver debattartiklar och böcker.

 17. 17
  ragnhild säger

  Ha, ha, ha – dette var morsomt – skrattar godt!

  Har tatt av 4-fire kg på 3 veckor – 5 igjen, 1 kg i veckan +/- = der jag var ett par år sedan.
  Det kostad skippa kontrollen, primært i mai/juni Inte var det något värd heller/skitmat – pøh.

  p.s. inte at lchf kräver så mycket kontroll, mera ”bevissthet” på matinntak, ock passa på at variera lite mer/jobba lite för att leta upp goda rå-varor. Det blev lite tråkigt, det blev som måltiden inte var något att ge uppmärksamhet: En fälla?

  Absolut inget sug, jag är så nøjd 🙂 Ingen hunger. Mycke erfarenhet – och det bästa: 1 vecka, 2 veckor, 3 nå kommer den 4rde – av sig själv …. ja, Tiden, den arbetar för en, utan hunger – på LCHF.

 18. 18

  Där läste jag följande:

  ”Lågkalorialternativ, undvikande av högfettprodukter, matlagning med begränsad fettillförsel (grilla, halstra, mikra, koka i stället för att panera och steka i fett) är välkända tekniker, som faktiskt gör det lätt att undvika 600 kalorier om dagen.”

  Han har ännu inte insett att ALLA uppgifter rörande antal kalorier i en kostsammansättning är vilseledande så länge de inte kombineras med uppgifter rörande kostens fördelning i fett, protein och kolhydrater.

  Det beror på att kroppen behandlar dessa tre på olika sätt och med olika stor verkningsgrad. Ju mer fett, desto större energiförluster vid omvandlingen, vilket är en fördel. Ju mer kolhydrater desto större verkningsgrad, d.v.s. desto färre förluster, vilket är en nackdel.

  Detta är den teoretiska förklaringen till varför kost med stor andel fett är mer effektiv för viktreducering än kost ned låg fettandel. Teorins betydelse för näringsläran utreddes i en uppsats av Richard Feinman 2004:

  https://www.nutritionj.com/content/3/1/9

  Det är då helt tragiskt att mannen skall ha lett en avmagningsklinik i många år utan att ha uppfattat detta. Hans metod var felaktig från början till slut. Och när han 1997 skrev:

  ”Alla som läst den allra minsta kemi och näringslära vet att energin är oförstörbar”,

  så kan vi tillägga att alla som läst det minsta lilla fysik vet att detta inte kan gälla ett öppet system som tar emot bränsle, utför arbete och gör förluster vid energiomvandlingarna. Hundrafemtio kommentarer till hans dumheter när man klickar ”Piltson” ovan.

 19. 19

  Och för övrigt har man rätt att vänta sig att detta borde vara så klart för Aftonbladets redaktion att de avböjt en text som denna. Nu finns en annan samling kommentarer till hans verklighetssyn när man klickar ”Piltson” ovan.

 20. 20

  Dacke Skrev:

  tesen kalori ut och in, utan att ta in hormonell status i ekvationen

  Det stämmer, men såvitt jag kan förstå är hormonutsöndringen den mekanism som kroppen använder för att uppnå de skillnader i metabolismen som jag försökte beskriva ovan. En tredje samling kommentarer till Rössner visas nu när man klickar ”Piltson” ovan.

 21. 21
  Tombola säger

  @ Piltson:
  Hur går det med blodtrycket nu när favoriten Rössner åter har kommit ut? 🙂

 22. 22

  Vänster 143/65, höger 138/65

  Då och då hör man talas om hur neurologer studerar hjärnverksamheten i realtid och relaterar den till personens tankar. Men jag har aldrig hört om i vad mån man kan göra det med löpande registrering av blodtrycket, kunde det inte vara intressant?

 23. 23

  ”Han har tidigare betecknat sin egen livsgärning som ”25 års massivt professionellt misslyckande”. Det var 2005, numera har det blivit 33 års massivt professionellt misslyckande.”

  Jo… Annika – det tar lååång tid för somliga att komma ur gamla förlegade tänke- och handlingssätt, tyvärr tyvärr… 😥

 24. 24
  kost-törstig säger

  Gäst sa:
  Han är Professor emeritus, 71 år, – har m a o inget jobb att förlora!

  Nej men han tjänar ”fett” på sina föreläsningar. Hela etablissemanget skulle ge sig på honom om

  han började prata om det goda för hälsan med mättat fett!

  Då skulle livets glada dagar för honom vara sluuuut! Så illa är det!

 25. 25
  Tombola säger

  Piltson Skrev:

  Vänster 143/65, höger 138/65

  Då och då hör man talas om hur neurologer studerar hjärnverksamheten i realtid och relaterar den till personens tankar. Men jag har aldrig hört om i vad mån man kan göra det med löpande registrering av blodtrycket, kunde det inte vara intressant?

  Kontinuerliga blodtrycksmätare finns men jag vet inte vilken samplingsfrekvens de har.

  Eftersom Piltson blodtryck avviker lite väl mycket på de olika flankerna tror jag det skulle vara lämpligt med en skvätt masserande vin ikväll!

 26. 26

  Tombola Skrev:

  samplingsfrekvens

  Dom gjorde det på mig, varje halvtimme under ett dygn. Jag kunde avläsa mätningarna när dom togs, det skiftade mellan 95 och ungefär dubbelt så mycket systoliskt. Genomsnittet sades vara fullt godtagbart, men dom lät mig aldrig se ett protokoll. Man skulle löpande göra anteckningar om vad man gjorde, men kan dessa skiften relateras till hjärnverksamhet?

 27. 27
  Tombola säger

  Piltson Skrev:

  Tombola Skrev:

  samplingsfrekvens

  Dom gjorde det på mig, varje halvtimme under ett dygn. Jag kunde avläsa mätningarna när dom togs, det skiftade mellan 95 och ungefär dubbelt så mycket systoliskt. Genomsnittet sades vara fullt godtagbart, men dom lät mig aldrig se ett protokoll. Man skulle löpande göra anteckningar om vad man gjorde, men kan dessa skiften relateras till hjärnverksamhet?

  Något förenklat kan ju hjärnan jämföras med ett batteri gjort av en potatis nedsänkt i saltvatten och där den elekriska aktiviteten kontrollerades med vanliga synålar – något liknande arrangemang torde gå att utföra på hjärnan!

 28. 28
  Tombola säger

  Han återkommer ständigt till magstympning – någon som vet något om hans aktieinnehav i denna typ av verksamhet!

 29. 29

  kost-törstig Skrev:

  Gäst sa:
  Han är Professor emeritus, 71 år, – har m a o inget jobb att förlora!
  ………………..
  Nej men han tjänar ”fett” på sina föreläsningar. Hela etablissemanget skulle ge sig på honom om
  han började prata om det goda för hälsan med mättat fett!
  Då skulle livets glada dagar för honom vara sluuuut! Så illa är det!

  Troligen är det etablissemanget/livsmedelsindustrin, som anlitar honom som föreläsare. Ingen risk att han skulle prata om att mättat fett är nyttigt, oavsett vad han innerst inne tycker själv.

 30. 30
  Tombola säger

  Gäst Skrev:

  kost-törstig Skrev:

  Gäst sa:
  Han är Professor emeritus, 71 år, – har m a o inget jobb att förlora!
  ………………..
  Nej men han tjänar ”fett” på sina föreläsningar. Hela etablissemanget skulle ge sig på honom om
  han började prata om det goda för hälsan med mättat fett!
  Då skulle livets glada dagar för honom vara sluuuut! Så illa är det!

  Troligen är det etablissemanget/livsmedelsindustrin, som anlitar honom som föreläsare. Ingen risk att han skulle prata om att mättat fett är nyttigt, oavsett vad han innerst inne tycker själv.

  Det tror jag faktiskt inte alls – tror att han gillar publiciteten som han får då och då,,,,

  Men – hans iver över fettmaoperationer gör mig misstänksam över hans eventuella aktieinnehav i slika verksamheter.

  Annars är han väl rätt oförarglig förutom att han inte verkar kunna något om de mekanismer som ligger till grund för viktminskning – han kanske rent av skulle läsa boken han ”recenserade” för några år sedan – ett verbalt fyrverkeri som torde vara mycket ovanliga i facktidskrifter avsedda för läkare och andra relaivt högutbildade eller kanske det ska vara inbillade?

  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16074

  Var hans tankeverksamhet lika dimmig under hans yrkesverksamma tid som i ovanstående högst märkliga inlägg är det nog ingen som förundras över minst 30-års misslyckande,,,,

 31. 31

  https://authoritynutrition.com/why-sugar-can-kill-you/

  Professor Lustig är mycket roligare än Rössner, som inte är lustig.

 32. 32
  ragnhild säger
 33. 33
  Olle Holmqvist säger

  Gamle Professor Rössner har aldrig prioriterat logik och fakta. Utifrån sitt kunnande om hur media fungerar menade han för några år sedan att det var sommarens ”nyhetstorka” som medförde att en debattartikel med för honom felaktiga åsikter framfördes. De flesta av oss andra menar att nyheter inte publiceras på debattsidor utan på nyhetssidor.

  Viktigare här och nu: Gamle professorn hävdar i ena mungipan att ”man blir mätt av protein” och i den andra att ”en kalori är en kalori”. Logisk slutsats av det första är att proteinkalorin kommer med varningsflagga, ta några av oss, men inte över en viss gräns. Motboksprincipen, den oss givna av evolutionen, eftersom vi under evolutionsmässigt betydelsefull tid ätit protein. Så icke socker och kolhydrat i stor mängd. Socker-kalorin saknar varningsflagga.

  Punsch och sockerkaka – vi är värnlösa som spädbarn.

  Det vet gamle professorn någonstans i sitt vetande. Likförbannat tjatar han: En kalori är en kalori.

 34. 34
  Olle Holmqvist säger

  Pingo Skrev:

  Kaptenen på hallonbåten har sina idéer. Vi får kanske tänka på att han är 71 år gammal. Har han dessutom levt som han lär så är han nog rejält åderförkalkad både här och där.

  Kaptenen på Hallonbåten kommer aldrig att lägga om kosten
  Mindre krävande gå på slör
  tills man dör
  för att man inte gillar smör

 35. 35

  Rössner och Aftonbladet har ekonomiska motiv till att ljuga. Jag tror att dom vet att dom har fel, det handlar bara om att lura av folk pengar. Viktklubb är motivet som dom kan göra pengar på.

  ”All forskning visar att den som bara fått motionsråd för att gå ner i vikt dessvärre inte kan uppnå mer än några enstaka kilon och att denna viktnedgång dessvärre inte är bestående – vilket ju tyvärr också gäller flera andra former av försök att förändra kroppsvikten”

  Enda förklaringen till att dom inte går ner i vikt är att setpointen inte direkt förändras av motionen, när fettmassan minskar så kommer leptient att minska och aptiten ökar för att kompensera viktförlusten, Rössner vet det, han ljuger bara för att bli rik.

  Rössner har sagt att fettet är fritt tillgängligt och kan användas, varför äter då dom som motionerar mer? Det finns ingen anledning, för det finns energi runt magen att ta av. Indirekt så erkänner han att leptiet reglerar vikten fullständigt.

  Jag tror inte att han är så inkompetent att han inte vet hur leptin reglerar vikten, han har varit på flera fetmakonferenser där forskare har förklarat leptinets viktreglerande egenskap. Jag tror att han ljuger medvetet för att göra pengar på viktklubb.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Leptin
  https://en.wikipedia.org/wiki/Leptin

  Hur leptiet reglerar vikten är klarlagt men etablissemanget ljuger rakt av och hittar på att leptinresistensen inte påverkar vikten.

  En del av etablissemanget är bara inkompetenta men en del ljuger medvetet, för att slippa erkänna att allt dom har sagt om fetma är fel.

  Leptin reglerar fullständigt vikten och därför är allt dom har sagt fel, att dom ändå fortsätter sprida felaktigheter är rent kvacksalveri.

  Att många tidningar inte vill skriva om leptin beror på ren girighet, dom får stora intäkter på allt som skrivs om bantning dieter och bantningsprodukter.

  Det är precis som i gamla CCP där staten sa vad som skulle skrivas, här är det giriga företag som bestämmer vad tidningarna ska skriva, det är värre här än vad det var i CCP.
  Pressfrihet existerar inte i Sverige företagen bestämmer vad som ska skrivas med deras annonspengar.

 36. 36
  Tombola säger

  Jag äter inte smör
  för av det man nog dör
  Jag är kapten av stora mått jag
  trots minst 30 års nederlag
  För min hallonbåt jag seglar
  när andra på bacon dreglar,,,

 37. 37

  En person som går upp ett kilo per år vid ad-lib (fritt ätande) har bara tagit en tugga för mycket per dag, för att sluta gå upp i vikt så räcker det med en tugga mindre per dag. Vill personen gå ner i vikt så räcker det med 2 tuggor mindre per dag. Enkel kaloriräkning.

  Varför fungerar inte fiberik mat, det ger snabbare mättnad pga utspänd magsäck.
  Det kan bara bero på att vi äter tills leptinet stänger av aptiten.

  Om vikten var oreglerad så skulle det vara lätt, men ingen lyckas med att hålla igen på matintaget för leptient reglerar fullständigt aptiten.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Leptin
  https://en.wikipedia.org/wiki/Leptin

  Det finns en förklaring till varför fettsugning inte fungerar, tar man bort fett så minskar leptinutsöndringen från fettet och aptiten ökar.

  Magoperationer har inte fungerat mot fetma, det är fakta, att Gastric bypass kan fungera för vissa beror på att något händer i magen med hormonerna eller något annat. Det är rent kvacksalveri att göra magoperationer på feta. det strider mot känd kunskap om leptin.

  Allt som sägs om fetma är en stor lögn.
  Rössner och läkare som gör magoperationer ljuger rakt av för att få era eller statens pengar, det dom sysslar med är rent kvacksalveri och dom skulle sitta i fängelse för det dom gör.

 38. 38
  Olle Holmqvist säger

  @ Tombola:
  Ät margarin
  och du blir smal och fin
  ät smör
  och du blir ful och dör*

  upp till Hallonbåtens brygga
  ibland når röster stygga
  från okunniga hopen
  i självgrävda gropen

  Tänk om de ville lyssna
  till Professorers Ord
  vi skulle dem välkomna
  till odödlighetens bord

  * sant (SLV)

 39. 39

  @ Olle Holmqvist: ”Gamle Professor Rössner har aldrig prioriterat logik och fakta.”

  Exakt! Under lång tid har han svamlat fram och tillbaka i kostdebatten, han fortsätter att surra i samma stil, vilket gör att man inte kan ta honom på allvar. Det känns inte seriöst.Vilka är hans ambitioner?

  Den bristande logiken är anmärkningsvärd! Märkligt att media inte granskar honom 😉

 40. 40
  Tombola säger

  sofia Skrev:

  @ Olle Holmqvist: ”Gamle Professor Rössner har aldrig prioriterat logik och fakta.”

  Exakt! Under lång tid har han svamlat fram och tillbaka i kostdebatten, han fortsätter att surra i samma stil, vilket gör att man inte kan ta honom på allvar. Det känns inte seriöst.Vilka är hans ambitioner?

  Den bristande logiken är anmärkningsvärd! Märkligt att media inte granskar honom

  Gammelmedia är ännu snurrigare än proffoserna och klarar inte av sitt uppdrag – idag finns kunskapen ute på bloggar som den här!

  AB måste ju dessutom ta hänsyn till sin egen viktklubb där ju SR ingår,,,

 41. 41
  Majsan säger

  Hej
  vad har ni för erfarenheter av viktnedgång vid periodisk fasta? Funderar på att börja med 16/8.

 42. 42

  Här kan du läsa om mångas erfarenheter av periodisk fasta:
  https://forum.kostdoktorn.se/topic/811-vi-som-prövar-periodisk-fasta/?hl=periodisk fasta

 43. 43
  Olle Holmqvist säger

  Viktigt meddelande:
  Hallonbåtskaptenen lyckades styra rakt upp på skäret Sakskälet och fastna där. Kom inte vidare. Hallonbåten är f n i torrdocka för reparation och översyn. Hallonbåtskapten själv är därmed
  strandsatt och fördriver, enligt uppgift, tiden med att fantisera om det ögonblick när han ur
  Hans Majestät Konungens hand skall mottaga TaskspelarAkademiens stora Guldmedalj i
  imiterad mässing för att under 40 års tid konsekvent, systematiskt och målmedvetet idkat
  oredlighet i gärning och tanke.

 44. 44
  40-talist säger

  Olle Holmqvist Skrev:

  Viktigt meddelande:
  Hallonbåtskaptenen lyckades styra rakt upp på skäret Sakskälet och fastna där. Kom inte vidare. Hallonbåten är f n i torrdocka för reparation och översyn. Hallonbåtskapten själv är därmed strandsatt och fördriver, enligt uppgift, tiden med att fantisera om det ögonblick när han ur Hans Majestät Konungens hand skall mottaga TaskspelarAkademiens stora Guldmedalj i imiterad mässing för att under 40 års tid konsekvent, systematiskt och målmedvetet idkat oredlighet i gärning och tanke.

  Tummen upp!

 45. 45

  ”25 års massivt professionellt misslyckande”. Det var 2005, numera har det blivit 33 års massivt professionellt misslyckande.

  Där slog du huvudet på spiken! 😉

 46. 46

  @ Olle Holmqvist:
  Verkligen fyndigt. Det är sådana här texter som gör att blodtrycket sjunker till hälsosamma nivåer.

 47. 47

  @ Tombola: ”AB måste ju dessutom ta hänsyn till sin egen viktklubb där ju SR ingår,,, ”

  Där sa du nå´t
  som jag glömt bort …

 48. 48
  Anna-Lena säger

  Primärvården ointresserad? Jag vet inte, jag tycker de är lite för intresserade, eller rättare sagt fixerade. Eller fixerade vid felaktiga traditionella viktminskningsmetoder, som inte har någon som helst effekt – likt Rössner själv. Nu har jag sån tur, att jag inte behövt uppsöka vården så mycket. Men när jag för ett par år sedan, innan LCHF, hade problem med en rupturerad sena i foten, så var det nästan så man drog sig, för att söka vård.

  Jag var hos sju olika doktorer, tre sjukgymnaster, de flesta, utom den ortoped jag slutligen kom till nämnde min vikt, och kom med tallriksmodell- spring mera råd och skrev ut värktabletter. Till slut fick jag konkreta råd och röntgen, som gjorde att foten blev bra

  Jag förstod mycket väl, att ca 30-35 kg’s övervikt inte var gynnsam för en fotskada. Men jag var mycket medveten om den, men jag behövde just då hjälp med FOTEN. Det var inte heller så, att jag var helt omedveten: ”Vadå???? Väger jag för mycket? Det hade jag ingen aning om”

  På den tiden var jag spring mera- kaloriräknar och fettskrämdtroende, idag vet jag bättre.

  Tänk om det kunde dyka upp en Dahlqvist eller Eenfeldtsliknande husläkare, på orten där man bor. Nu drar man sig, om det inte är absolut nödvändigt, att uppsöka en statinutskrivarhungrig husläkare.

 49. 49
  tombola säger

  @ Anna-Lena:
  En riktig läkare borde ju fråga sig varför du var överviktig – då hade man ju kunnat komma till en långsiktig lösning istället för en snabb metod att döva symptomen.

  Nu kan ju de flesta läkarna inte så mycket om kostens betydelse och det verkar inte heller vara meningen men lysande undantag finns ju,,,,

  Själv tycker jag det är bedydligt mera givande att diskutera kost med en veterinär än med en läkare – det är något fel någonstans,,,,

  Sedan finns det ju massor med folk som hellre väljer att fortsätta som de alltid har gjort även om de får rätt information – väldigt många är sådana, men de läser knappast bloggar som denna utan föredrar att sortera piller istället medan de lugnt inväntar en för tidig död till följd av naturalförloppet,,,,

  Mest häpen blir man ju över en tragedi som Rössner som – karln verkar inte ha begripit ett dugg av ett helt livs misslyckanden – hur korkad kan man vara egentligen då han ju totalt verkar sakna både logik och självkritik och inte bara är rejält inkompetent själv utan ger sig oxå på andra som bevisligen lyckats bättre än han själv?

 50. 50
  Kattmoster säger

  tombola Skrev:

  Själv tycker jag det är bedydligt mera givande att diskutera kost med en veterinär än med en läkare – det är något fel någonstans,,,,

  Det gör jag också. Kanske beror veterinärers generellt sett större kunskap om kost på att det inte finns några större ekonomiska intressen i veterinära läkemedel. Patientens husse eller matte betalar själv varenda krona, med visst stöd av ofta ganska otillräckliga försäkringar. Då blir alla orsaker till ohälsa intressanta. Utan högkostnadsskydd för läkemedel hade situationen för människor kanske varit densamma. (Och nu menar jag inte att jag vill ha bort högkostnadsskyddet ifall någon tror det. Det behövs men skulle kanske vara utformat på annat sätt.)

 51. 51

  @ Kattmoster:
  Nä men nu fick jag en idé. Nästa gång jag behöver läkare så ringer jag veterinären och säger att min St Bernhards hund har de här och de där symptomen. Kanske man kan få några goda råd men risken finns ju att han tycker att hunden är slut och det är bäst för honom att få somna in för gott.

 52. 52
  Annika Dahlqvist säger

  @ 35 Nils:
  Jag föreslår att du startar en egen blogg där du kan förklara hur kunskapen om Leptinets verkan kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt, och bli friskare.

 53. 53
  kost-törstig säger

  Jag lät mäta min muskelmassa för cirka 10 år sedan. Det var gratis!

  Det resultat jag fick var att min kropp hade för mycket muskler. Vilket inte var bra. Jag har aldrig förstått varför det inte var bra.

  Är det någon som vet?

  Men svaret kanske är avsaknaden av leptiner som regelerar så mycket.

 54. 54
  Berittis säger

  @ Pingo:
  Bra idé! Men säger veterinären att hunden måste somna in så får man lägga på illa kvickt. 😀

  Jag fick ringorm för många år sedan och gick till doktorn som inte trodde på mig utan gav mig salva mot eksem. Den hjälpte naturligtvis inte. Dessutom visste jag att det var ringorm eftersom våra kor och kalvar hade det. Men veterinären visste på råd. Han skrev ut Gentianaviolett åt mig och det hjälpte. Vid ett annat tillfälle skrev veterinären ut medicin mot diarré åt min man.Samma medicin som korna fick när de hade diarré, fast en betydligt lägre dos förstås.

 55. 55

  53
  ”Men svaret kanske är avsaknaden av leptiner som regelerar så mycket.”
  Saknar du leptin eller är leptinresistent så tror kroppen att det råder svält och minskar en aning på muskelmassan för muskler förbrukar energi.
  LCHF då minskar letinresistensen och då minskar inte muskelmassan.
  Man får inte muskler av leptin, dom flesta är normalviktiga och dom är inte onormalt muskulösa.

  Någon mer effekt av leptin känner jag inte till.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Leptin
  https://en.wikipedia.org/wiki/Leptin
  Det enda som inte står där är att överviktiga har fått sin övervikt av leptinresistensen, det har etablissemanget förbjudit forskarna att säga, för det skulle avslöja att alt etablissemanget har sagt om fetma är totalt felaktigt.

 56. 56

  Om en läkare skar bort en tiondel av sköldkörteln på en frisk person så blir personen inte sjuk av själva operationen men sköldkörtelhormonet kan minska och då får personen en lättare Hypotyreos.
  Det skulle innebära att läkaren blev av med legitimationen.

  Nu kommer det egendomliga fettväven är ett endokrint organ och fettsuger man patienten så minskar man på fettcellerna och då minskar även leptinproduktionen från fettcellerna, vilket innebär en mindre brist på leptin och viktuppgång. (leptinproduktionen är proportionellt till fettmassans storlek)

  Fettsugning är skadligt man skadar patientens hormonbalans, skadan orsakar viktuppgång, vilket innebär att fettsugning på lång sikt är meningslöst.
  Fettsugning är kvacksalveri, det är farligt för man skadar patiensens hormonproduktion och på lång sikt så förändrar fettsugningen inte patiens vikt.

 57. 57

  Om vi antar att kolhydrater och insulin gör det lättare att lagra in fett så kan det ändå inte förklara en stor övervikt för när en person är kraftigt överviktig så har personen förhöjda nivåer av leptin och leptinet skulle minska på personens aptit, dom feta måste även vara leptinresistenta.

  Övervikten är proportionell till leptinresistensen.

 58. 58

  52
  Det är inte så lätt att bota leptinresistens.
  Det verkar vara LCHF som är den effektivaste behandlingen.

 59. 59
  Annika Dahlqvist säger

  @ 58 Nils:
  Om det ändå är LCHF som botar leptinresistens så tycker jag att vi på denna blogg kan ägna oss åt LCHF och inte fokusera på leptinresistensen.

 60. 60
  Tombola säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 58 Nils:
  Om det ändå är LCHF som botar leptinresistens så tycker jag att vi på denna blogg kan ägna oss åt LCHF och inte fokusera på leptinresistensen.

  Är det inte av intresse att veta varför LCHF fungerar?

 61. 61

  @ Tombola:
  Och också varför det i bland inte fungerar så bra???

  Jag är lite allergisk mot ”huvudet i sanden” beteende.

 62. 62

  Om vi vill veta mer om hur LCHF kan fungera, måste vi borra i hur hormonerna styr vår näringsbalans, annars blir det alldeles för luddigt. Jämför hallonbåtsprofessorn.

 63. 63
  tombola säger

  Dacke Skrev:

  Om vi vill veta mer om hur LCHF kan fungera, måste vi borra i hur hormonerna styr vår näringsbalans, annars blir det alldeles för luddigt. Jämför hallonbåtsprofessorn.

  Det handlar om att skaffa sig modeller av verkligheten, hallonproffosen har av någon anledning blivit kvar på ruta 1,,,,

  Jag tror det är bra att veta mera om leptinet men det är knappast något att göra åt mer än att äta så bra som möjligt,,,

 64. 64

  @ tombola:
  Jag tror att det inte skadar att analysera samtliga hormoners funktion, inte minst insulinets. Hormonerna är kroppens cellers kommunikationssystem. Men som vid all kommunikation gäller att såväl sändare som mottagare reagerar adekvat. Vid insulinresisrens reagerar t ex levern lomhört och producerar glykos, trots att höga insulinnivåer indikerar höga sockervärden. Muskelcellerna har dragit tillbaka sina receptorer för insulin, för att skydda sig mot att drunkna i socker och bli fettceller. Att i en sådan situation tillgripa ännu mera insulin är ingen bra strategi. Det kanske är nödvändigt på kort sikt, men vare sig muskelceller eller levern ändrar sitt reaktionssätt.
  Leptinet har ett ännu krångligare verkningssätt, där lomhördheten sitter i hypotalamus, när vi blir leptinresistenta. Jag tror inte att enbart leptinet är den gordiska knuten till obesitet. Det finns sällan några enkla lösningar och man har försökt sätta till mera leptin utan något bra resultat. Återstår att förstå hypotalamus och vad, som styr den sk setpoint-en – den funktion, som skulle bestämma vår vikt och vår kropps kompensation för viktförlust, alla bantningsdieters akilleshäl.

 65. 65

  64 @ Dacke:

  Hur blodsocker & insulin hänger ihop går att någorlunda enkelt att förstå sig på – med de enkla modeller som vi just nu använder!

  Ät mindre kolhydrater och få mindre insulinnivå,,,,

  Men för insulinresistenesen görs inte lika mycket – hur få en fettlever att bli frisk? (förutom LCHF!!!)

  Två nya verktyg har dock dykt upp:

  1) Periodisk fasta i alla dess former

  2) Högintensitetsträning

  Både förr och nu rekommenderades ju styrketräning för diabetiker och nu har denna oftast något manliga sysselsättning vidareutvecklats till HIRT, High Recistance som beskrivs bl a här (finns massor med bloggar om detta)

  https://www.projectswole.com/conditioning/what-is-hirt-high-intensity-resistance-training-and-how-should-you-use-it/

  Alltid lika kul att läsa dina inlägg Dacke – lite synd bara att inläggen ”sjunker” ned i flödet som är på en blogg!

  Själv har jag börjat samla in lite siffror,

  – motion jämfört med piller

  – insulinkänslighet som funktion av viktminskning

  – insulinkänslighet som funktion av motion

  – Blodtrycket som funktion av viktminskning

  – Långtidssockret som funktion av viktminskning

  och så vidare,,,,

  Uppgifterna flyter omkring på nätet men är mycket spridda och det har tagit många timmars surfning att hitta dem och de skall tas för vad de är – en del forskning & erfarenheter blandat med sunt förnuft och enkla modeller av kropp & knopp,,,

  Vill du vara med och fylla på denna lista – jag tror den skull vara riktigt värdefull för den som är nydebuterad T2 och som i värsta fall ges insulin från dag 1 – ett långsamt mord enligt min mening,,,,

  Du hittar mig från min webb som du kommer till genom att klicka på mitt ”namn”.

 66. 66

  @ Tombola:
  Tack för länken, jag har varit inne på Din hemsida och kommer att ta direktkontakt, när jag känner mig mogen.

  När det gäller periodisk fasta, förstår jag mekanismen som att hålla kvar kroppen i ketos. Högintensitetsträning kanske fungerar genom att bränna upp kroppens glykogenreserver snabbt och ge förutsättningar för ketos. I båda fallen gäller naturligtvis att man inte fyller på med den uppiggande sportdrycken, utan klämmer mycket majonäs på en ugnsbakad laxfille. Se dock upp för överätning av proteiner!

 67. 67

  @ Tombola:
  Jag kommenterar lite sporadiskt på denhär bloggen, när jag tycker jag kan bidra till förståelse. Jag har en bra källa att ösa ur, när mitt eget vetande inte räcker till. Jag kanske tjatar om samma verser av och till, men det kommer förhoppningsvis nya läsare och de gamla mår säkert inte illa av lite repetition. När allt kommer omkring är vi alla ganska kära i våra egna ståndpunkter, men även en lomhörd gammal räv kan snappa upp en eller annan fras och utöka sitt vetande. Det gäller att kunna både ge och ta.

  Slut på alla gamla slitna uttryck, jag läser med stor behållning Dina inlägg också.

 68. 68
  Vox Humanae säger

  ”Nils”
  Jag tycker om att du bytt ämne från bakterier till leptin, det finns mycket mera färdig och pågående forskning om just leptin, så där kan vi nå resultat mycket tidigare. Jag tycker också att det är bra att du använder personnamn som signatur numera, när du kallade dig ”dårskap” och liknande så räckte ju bara namnet för att göra folk avigt inställda. Det hjälper också till att du är mycket mera samlad och saklig än tidigare, fortsätt så, så kommer du inte att bli bannad alls lika lätt som du blivit tidigare.

  Jag har tidigare försökt förklara en del av ”leptinresistensen” men intresset fanns nog inte då. För många permanent överviktiga/feta så finns det, eller åtminstone fanns det ingen verklig leptinresistens. Det beror främst på den allt vanligare fruktosen. Fruktos dämpar funktionen hos leptinreceptorerna i hjärnan. Detta är en viktig och naturlig funktion hos människor och många andra djur. Ända fram till ca 60 år sedan så hade vi svårt för att lagra mat under längre tid. Vi har därför under årmiljonerna utvecklat ett intrikat system för att spara energin i våra egna kroppar för att kunna använda den när energibrist råder. Eftersom de växter vi kan tillgodogöra oss bara växer under max 1/3 av året så var det mycket viktigt att kunna lagra undan dessa som kroppseget fett.
  När den historiska, fritt strövande människan hittade ett träd med 100 kg mogna plommon hände följande:
  Redan i munnen registreras den söta smaken, den signalerar till hjärnan ”å vad gott, ät mycket av detta”. Människan äter så tills magen är proppfull, insulin skickas ut i blodbanorna i stora mängder, glykogendepåerna fylls och sedan börjar fettdepåerna fyllas. Normalt sett så skulle människan ha varit mätt under en lång tid efter att ha ätit 1-2 kg mat, men det är nu som fruktosen börjar jobba. Fruktosen lagras inte undan från blodet lika lätt som glukos utan fortsätter att snurra runt under en längre tid, ju längre tid desto mera påverkas leptinreceptorerna, deras funktion dämpas och trots att magen är ganska full så tror hjärnan att man fortfarande är hungrig, trots att magen inte är tom. Så, människan fortsätter att äta tills alla plommon är slut. På 7-10 dagar har man ätit 100 kg plommon som nu är förvandlade till 5 kg kroppseget fett. Under tiden med brist på föda så går processen i omvänd riktining, då, utan fruktos i blodet, så talar leptinet om att kroppen har gott om lagrad energi och ska använda den.

  Problemet för oss alla idag är att vi alltid, hela tiden dygnet runt, har till gång till ”100 kg plommon”. Fruktosen, som idag används som sötningsmedel i snart sagt alla livsmedel, ger oss en ”permanent” leptinresistens. Det är anledningen till att så många blir så feta idag under vår västerländska matkultur.

  Anledningen till att lchf fungerar så bra är att vi ställer in kroppen i ”vinterläge”. När vi undviker både glukos och fruktos så minimerar vi insulinets inlagringsfunktion och leptinresistensens hungrighetsfunktion och genom att äta fett så stimulerar vi produktionen av glukagon, som startar funktionen för att använda lagrad energi. De som inte lyckas så bra med viktnedgång under lchf har förmodligen befunnit sig i ”sommarläge” så länge så att de blivit felprogrammerade eller av någon anledning drabbats av en verklig permanent leptinresistens.

 69. 69
  Professor Göran säger

  @ Vox Humanae: @ 68

  Tack för detta inlägg!

  Jag har själv inte varit så intresserad av leptinets roll eftersom jag sett det som en sista barrikad för att rädda etablissemangets kalori-kalorihypotes kring fetman och en hypotes som jag anser vara något av det mest stupida ”kostvetenskapen” någonsin hittat på och hypotesen blir ju knappast bättre för att påhittet har mer än hundra år på nacken.

  För ett tag sedan såg jag Robert Lustigs föreläsning om fruktos och leptin och insåg att det var frågan om en mycket komplex metabol process (som alla metabola processer tenderar att vara när man börjar borra i dem) så jag tycker din sammanfattning av ”läget” är något som jag därför kan ta till mig tvärs av utan att själv behöva ”anstränga” mig.

  Min allmänna uppfattning om leptinet är trots allt att diskussion blir en pseudodebatt som missar själva målet även om den kan vara intressant.

  .

 70. 70

  Har bara en enda kommentar till Rössner:
  han är ovanligt trögtänkt!!!

 71. 71

  Etablissemanget ljuger om leptin, skulle alla förstå hur leptin fungerar så skulle alla skratta åt Rösner och kompani.
  Dom ljuger för att berika sig själva och för att slippa erkänna att dom hade fullständigt fel.
  Leptin visar att livsmedelsverket har fel om fetman, leptin kan krossa etablissemangets ät mindre motionera mer, det går inte för vikten är hormonellt reglerad.

  Någon som vet om en enklare förklaring om hur leptin reglerar vikten helst på svenska.
  https://www.youtube.com/watch?v=6_2rZG80GQ0

  Det finns förklaringar på detalgnivå men det är för svårt att förstå för dom utan kunskap.
  https://www.youtube.com/watch?v=_yuf3sApLBc

  När jag ser en fet person så tänker jag inte att personen är lat och glupsk, jag ser en person som har fel i sin hormonella reglering, insulin och leptin har dom blivit resistenta mot.

 72. 72

  @ Cia:
  ”Har bara en enda kommentar till Rössner:
  han är ovanligt trögtänkt!!!”
  Han är nog inte trögtänkt han är nog en psykopat, han ljuger medvetet för att göra pengar på viktklubb.

  Det är en skandal att psykopater kan komma in på läkarutbildningen.

 73. 73

  68 @ Vox Humanae:
  Tack Vox!

  En mycket bra sammanfattning på ett välskrivet sätt!

  Det är nog inte så mycket vi kan göra mer än att äta ordentligt – men i alla fall jag vill veta varför LCHF fungerar så bra och när jag själv ”upptäckte” leptinet (inte alls länge sedan) föll den sista pusselbiten på plats, den har jag saknat ända sedan jag började med LCHF senvintern 2005,,,,

 74. 74
  Annika Dahlqvist säger

  @ 60 Tombola:
  Det kan man visst göra, i begränsad omfattning, men när stora kommentarsutymmen ägnas åt att inte komma fram till någonting av intresse, så tycker jag att det är dags att fortsätta den diskussionen på något annat forum. Eller kan du sammanfatta vad av intresse Nils har kommit med ang leptinresistens?
  Denna blogg är ämnad för att sprida information om den nyttiga LCHF-kosten, och inte att orera om ofruktbara teoretiska resonemang. Det var därför jag föklarade Jacob Gudiol ovälkommen i min blogg för många år sen. Den som vill driva en egen agenda kan göra det någon annanstans än på min blogg.

 75. 75

  Som vanligt mycket bra sagt Annika

 76. 76
  Annika Dahlqvist säger

  @ 64 Dacke:
  Insulinets funktioner är jag också mycket intresserad av.
  Leptinets funktioner är jämfört mycket mindre intressant i praktiken. Men påpeka var jag har fel i det.

 77. 77

  Metabola syndromet är inte korrekt beskrivet, leptinresistens måste vara med för dom är feta.
  Det går inte att bli sjukligt fet utan att vara leptinresistent.

  Platåer som en del beskriver är när leptinresistensen inte minskar, kroppen har den setpointen för tillfället.

  Periodisk fasta bullet coffi och andra saker kan tas till för att öka leptinkänsligheten.

  Leptinet reglerar totalt vikten vid ad lib (fritt ätande) det är beskrivet i den vetenskapliga litteraturen men kvacksalvare som Röstner ljuger och säger att leptinet inte spelar någon roll.
  Leptinet visar att alt han har sagt om fetma är felaktigt, nu ljuger han för att skydda sina inkomster och sin prestige.

  Alla borde kalla Röstner för kvacksalvare för enligt nuvarande kunskap så är alt han säger en ren lögn.

  Han kallar fetma för en beteendestörning men leptinbrist eller leptinresistens ger en sjuklig hunger, han har bara studerat effekten av leptinresistens.

  Hans agerande kan bara förklaras med att han är en ren psykopat.
  Psykopater bryr sig inte om andra människor, ser dom en person som håller på att drunkna så räddar dom inte personen om dom har en kostym på sig för kostymen blir förstörd.

 78. 78

  ”Leptinets funktioner är jämfört mycket mindre intressant i praktiken. Men påpeka var jag har fel i det.”
  Insulin är viktigt men även leptin är inblandat i fetman.
  insulinresistens leptinresistens är problem för feta.
  Att det bara handlar om insulin är inte sant.

 79. 79

  74 @ Annika Dahlqvist:
  Jag håller med dig – leptinet är av mera akademisk betydelse och kanske inte något som engagerar huvuddelen av den här bloggens läsare – och det behövs inte heller,,,

  Nils kanske är lite för energisk om leptinet men han har en hel del intressanta synpunkter om dess funktion!

 80. 80
  Annika Dahlqvist säger

  @ Nils:
  leptin-Nils = bakteriejesus

 81. 81
  Olle Holmqvist säger
 82. 82

  Hur leptin reglerar vikten är känt det kan vem som helst läsa
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Leptin
  engelska mer utförlig en.wikipedia.org/wiki/Leptin

  Det råder konsensus om leptin, det är bara om leptinresistens som det träts om, Flera hävdar att leptinresistensen är den största orsaken till fetman, Röstner och etablissemanget hittar på att leptinet inte är orsaken till fetman för att då skulle alt dom har sagt vara fullständigt felaktigt.

  Alla vet att insulinresistens påverkar vikten och blodsockret, det är uppenbart att resistens mot ett hormon får konsekvenser.
  Resistens mot leptin höjer setpointen då ökar vikten.

  Att påstå att leptinresistens saknar betydelse är som att påstå att insulinresistens saknar betydelse.

  Sprids det kunskap om leptin så måste etablissemanget erkänna att dom har fel eller så blir dom utskrattade.

  Smala är leptinkänsliga och dom kan inte äta för mycket.
  Why Are Thin People Not Fat 1/7
  https://www.youtube.com/watch?v=_6-A0iHSdcA

  Den som är leptinkänslig blir mätt den som har resistens blir aldrig mätt.
  Ni som är kraftigt överviktiga saknar den mättnaden, jag kan inte äta mer än vad jag behöver i kaloriväg försöker jag äta mer så blir jag nästan illamående (leptinkänslig)
  Why Are Thin People Not Fat 1/7 där pratar en del om att dom spydde när dom försökte tvinga i sig mat, jag har hört andra smala personer säga samma sak.

  LCHF ökar leptinkänsligheten då ökar kroppen ämnesomsättningen och tar av fettreserven utan att ni tappar muskelmassa.
  När ämnesomsättningen ökar så förbränner ni fler kalorier, precis vad en del har upplevt.

  Det råder konsensus om att leptinet delvis reglerar sköldkörteln.

  Om alla visste hur leptin fungerar så skulle Röstner sitta i fängelse för kvacksalveri, fortsätter ni att förringa leptiet så kan Röstner fortsätta sprida DYNGA.

 83. 83

  Nils det finns fler hormon än leptin. Insulin och leptin samvarierar.:

  https://www.thepaleomom.com/2012/10/the-hormones-of-fat-leptin-and-insulin.html

 84. 84

  Vad är hunger?
  Det råder ingen brist på energi, alla vet att kroppen kan producera glukos av lagrat fett och att kroppen kan använda ketoner som bränsle.
  Hunger är en hormonellt skapad känsla som ska få oss att äta mer, utan hunger så skulle vi strunta i att äta och då dör vi.
  För att vi inte ska äta oss för feta så skapade naturen hormonet leptin, när fettmassan är lagom så produceras det så mycket leptin att hypotalamus minskar på aptiten.
  Homeostas
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Homeostas

  Läs biologi många djur använder leptin som viktregulator eller så har dom andra sätt att reglera vikten.

  Aporna som vi härstammar från använder leptin som viktreglering varför skulle den regleringen slutat fungera på oss?
  Leptinet påverkar oss det är fakta dom som av genetiska orsaker saknar leptin får en sjuklig hunger och blir snabbt sjukligt feta, leptinsprutor får dom att bli normalviktiga utan bantning, det är konsensus.

 85. 85
  Annika Dahlqvist säger

  @ 84 Nils:
  Du är mycket tjatig. Det är ingen här som förnekar leptinets existens eller funktion. Men när den praktiska tillämpningen av kunskapen ändå leder till LCHF, så tycker jag att vi kan prata om det i stället.

 86. 86
 87. 87
  Professor Göran säger

  @ sofia:

  Tack för länken!

  Den var verkligen uppfriskande!

  För det var ett tag sedan jag läste Björn Hammarskjölds genomgång av kroppens homeostas kring den ”akuta förgiftning” som glukos skapar i våra kroppar när vi utsätter dem för de mängder av kolhydrater som SLV rekommenderar.

  Jag tycker faktiskt hans genomgång av detta förgiftningsförlopp och dess inverkan på fettlagringen är helt suverän. Denna vetenskapligt stringenta förklaring av vad som då händer homeostatiskt är därför också en förklaring som jag verkligen önskar att Ninnan skulle vilja ta del av med tanke på att hon uppenbarligen anser att kolhydrater är något nyttigt och som kroppen mår bra av och att hennes blodtryck dessutom stiger till oanade höjder när någon påstår att kolhydrater är ett gift för våra kroppar. Kanske är det också också en läsning för Jacob Gudiol och hans anhängare men kanske även för Nils. Denna läsning skulle säkert kunna ge dem den helhetsbild som de uppenbarligen saknar idag om de nu är öppna för att ta till sig denna vetenskapligt konsistenta förklaringsmodell.

  Och jag kunde inte se att Björn Hammarskjöld överhuvud taget nämner leptin vilket för mig antyder att detta hormon rimligen har en rent sekundär roll i vår homeostas och med Annika och Sofia tror jag därför att diskussionen kring dess roll också är av marginellt intresse på denna Blogg

 88. 88
  tombola säger

  @ sofia:
  Björns skrivande är alltid lika läsvärt,,,
  Jag har läst allt han skrivit på sin egen hemsida – att han är pensionerad gör att han kan skriva utan att behöva ta hänsyn till det politiskt korrekta!

  Internet är en otrolig kunskapskälla – nackdelen för nybörjaren är att det är svårt att hitt, eller i varje fall tar mycket tid,,,

 89. 89

  @ Professor Göran:
  Det jag saknar här och hos Rössner och ibland här på bloggen är diskussionen om hunger, mättnad och hjärnans roll i ätandet. Någonstans finns den norm i homeostasen, som gör att vi omedvetet håller vikten. Det måste vara en rubbning av denna norm, som gör att vi blir överviktiga. Denna norm gör att kroppen strävar att återvinna förlorad vikt vid bantningskampanjer. Kanske Björn inte är helt påläst om hypotalamus och hunger/mättnad, eller har jag inte fattat galoppen.

  Hur mycket reglerteknik kan vi här på bloggen? Det krävs ett hårt återkopplat system med en bra norm inbyggd, för att hålla en kemisk fabrik typ vår organism i viktbalans inom de små marginaler, som vi upplever. En frisk person kan leva hela sitt vuxna liv med praktiskt taget samma vikt, utan att behöva tänka på vad, eller hur mycket personen äter. Har denna mätnorm förändrats, antar vår kropp en motsvarande förändrad vikt. Försöker vi t ex att med lågkaloridiet minska vikten, känner reglersystemet förändringen och söker korrigera. Därför finns det viktplatåer och därför är det fruktlöst att banta sig till en stabil vikt på lägre nivå. Vi måste komma åt mätnormen.

  Skulle vara intressant att höra Professor Görans syn på detta fenomen.

 90. 90
  Professor Göran säger

  @ Dacke:

  Frågeställningen är definitivt intressant.

  Gary Taubes ägnar en hel uppmärksamhet åt den i sin GCBC åt denna ”viktregleringsmekanism”. Speciellt citerar han den geniale blinde franske forskaren Le Magnen (om jag nu inte minns namnet fel). Han gjorde experiment på labråttor där han bland annat spädde ut deras mat för att se hur mycket de åt och noterade att det fanns en återkopplingsmekanism som gjorde att djuren kände av själva matinnehållet snarare än volymen.

  Tyvärr hamnar man lätt i ett ofruktbart psykologiserande om setpoints och annat där man till slut så gärna vill tro att vi blir feta just för att vi saknar den nödvändiga karaktären och då är vi tillbaka till SLVs och etablissemanget ruta Gå.

  Om vi istället antar ett fysiologiskt synsätt (kolhydrater/insulin/fetlagring), som LCHF i praktiken innebär, så tar vi tag i själva grundorsakerna till vår fetma. Sockersug är t.ex. ett psykologiskt faktum men vi kommer knappast bort från detta sug genom någon psykoterapi utan först när man inser att man endast kan lösa problemet om man tar bort den fysiologiska orsaken, dvs. slutar äta socker helt och hållet så försvinner så småningom också suget. Det är alltså kemin och fysik i vår fysiologi som driver psyket men knappast tvärtom. Kosten påverkar fysiologin där förstås psyket är en del i slutänden.

 91. 91

  @ Professor Göran:
  Hamnar vi i ett psykologiserande, har vi hamnat fel, så mycket kan jag hålla med om. Det jag skriver om är inte alls styrt av vårt medvetande, trots att det försiggår i hjärnan, Då skulle det gå att ställa in sin vikt med KBT t ex. Bara för att vissa funktioner är placerade innanför pannbenet är de inte av psykisk art. Och en LCHFare, som trots strikt regim inte går ner i vikt, kan naturligtvis stigmatiseras, som karaktärslös också, om någon tycker så.

  LCHF innehåller inte någon så välutvexklad reglermekanism, som den jag skissade. Du får komma med bättre argument!

 92. 92
  Professor Göran säger

  @ Dacke:

  Om vi ska vara petiga så styrs kroppens totala metabolism av 25 000 växelverkande parametrar (våra gener som kodar potentiella proteiner som de facto är själva livet och metabolismen). Idag känner vi till UNGEFÄR hur en tiondel av dessa fungerar så man får passa sig för att vara alltför kaxig i sina hypoteser – varav en är LCHF.

 93. 93

  @ Professor Göran:
  Men håll med om att det vore intressant att borra lite i vad mättnad och hunger är. Vad avgör att man slutar att äta, LCHF eller annan slags mat. Insulinet försöker att distribuera energin till olika depåer, men vad avgöra att vi begränsar eller inte begränsar vårt näringsupptag?

 94. 94
  Vox Humanae säger

  Jag tror vi ska passa oss för att försöka hitta Anledningen till det ena eller andra. Som Prof. Göran skriver är kroppen oerhört komplicerad. Det finns lcförespråkare som håller på att bli ovänner för att de envist hävdar att just deras modell är anledningen till fetma och diabetes. Sanningen lär ju i stället vara att det är flera olika anledningar till detta och att de kan vara både enskilda och samverkande.

 95. 95

  Dacke Skrev:

  @ Professor Göran:
  Kanske Björn inte är helt påläst om hypotalamus och hunger/mättnad, eller har jag inte fattat galoppen.

  Som jag uppfattat Björns texter handlar de mest om friska personers metabolism – har aldrig läst något om leptin som han skrivit men det ser jag inget konstigt i alls,,,

  Om ett reglersytem är konstruerat för en viss energityp får man inte avvika för mycket från detta.

  CocaCola, pasta och bröd är helt enkelt inte drivmedel för människor och vår reglerfunktion sätts ur spel delvis eller helt och hållet.

  Jag anser inte LCHF vara en helt naturlig kost, tror inte att det fanns så mycket fett på stenåldern.

  Däremot så fungerar även ett skadat reglersystem med LCHF, desto mer fett desto bättre fungerar det,,,

  Många vet att man kan stoppa i sig 10 kanelbullar utan mättnad, när man stoppat i sig den 15:e är magen mekaniskt mätt och då slutar man,,,

  Men gör om samma sak med ägg och majonnäs – där sätter kroppen ganska snart stopp,,,,

 96. 96
  Professor Göran säger

  @ Dacke:

  Jag tenderar att alltid komma tillbaka till min ”käpphäst” apropå kalorihypotesen och som ju är själva fundamentet i den officiella förklaringsmodellen av vår fetmaepidemi. Denna officiella förklaringsmodell är i mina ögon nonsensartad från början till slut. Den är ett tautologiskt konstaterande av att vi knappast kan göra någonting annat än att acceptera termodynamikens första huvudsats som säger att energi inte kan förstöras (gör vi det kan vi i mina ögon överge all nuvarande naturvetenskap) och en hypotes som dessutom inte tar hänsyn att de två parametrarna (energi in och energi ut) i energiekvationen knappast kan vara något annat än beroende av varandra. Detta parameterberoende förvandlar (kalori in – kalori ut)-hypotesen till den fullständigt absurda hypotes som den de facto är och nu har varit under mer än hundra år för att förklara varför vi blir feta. Den har över huvud taget ingenting med vetenskap att göra! Att inte ens förstå det mest grundläggande inom termodynamiken är just det som i mina ögon har förvandlat den officiella kostvetenskapen till den religion den från början till slut är!

  Här är jag igen beredd att hålla med filosofen Bertrand Russell när han konstaterar: ” De flesta människor skulle hellre dö än tänka” Och de gör det!”

  Vad vi ska förklara är varför vi går upp med TRE GRAM per dag, under många år och blir feta och då är insulinhypotesen i mina ögon rimlig. Denna dagliga modesta viktuppgång kan knappast ha med något med överätningshypotesen eller med våra omedelbara mättnadskänslor att göra annat än på ett mycket subtilt och övergripande plan och här är det förstås fritt fram för mer eller mindre meningslösa spekulationer där leptin förstås kan ha sin givna plats.

  Ärligt talat försvinner den mesta energin i den mat vi stoppar i oss som värme till vår omgivning och där hastigheten på den inre metabolismen som genererar värmen i huvudsak regleras av sköldkörtelhormonet men självklart i ett intrikat samspel med alla andra hormoner vi har i våra kroppar. Helt enkelt otroligt komplext! Och vi talar här om en reglering som sker på en kanske 1 % nivå (kroppstemperaturen är förunderligt konstant) och att blanda in våra omedelbara mättnadskänslor efter en måltid i en så finstämd reglering känns därför knappast meningsfullt i min värld.

 97. 97

  Professor Göran Skrev:

  Att inte ens förstå det mest grundläggande inom termodynamiken är just det som i mina ögon har förvandlat den officiella kostvetenskapen till den religion den från början till slut är!

  På sid. 170 i Näringslära för högskolan (4:e uppl.) beskrivs termogenes i tydliga termer och det fastställs att olika näringsämnen har olika verkningsgrad. Det måste väl vara förluster enligt 2:a huvudsatsen?

  Men på sid. 180 är man lika tydlig om att 1:a huvudsatsen, energibalans och kalorier in/ut.är obönhörlig.

  Vi har haft svårt att förena dessa båda passager. Har jag missförstått något? Hur kan man åberopa 1:a huvudsatsen när man strax innan visat att man känner till att det förekommer förluster?

 98. 98
  Kattmoster säger

  77 Nils Skrev:

  Det går inte att bli sjukligt fet utan att vara leptinresistent.

  Det går alldeles utmärkt, så sluta tjata nu.

 99. 99

  Apropå kalorier in och ut …

  Professor emeritus P-O Åstrand, världsbekant arbetsfysiolog, har som en – visserligen mycket förenklad – tumregel att en människa som går snabbt eller springer förbränner ungefär 1 kilokalori per kilometer per kilo kroppsvikt.

  Kan det då stämma att om en man i sjuttiokilosklassen slutar att gåsnabbt/springa 1km/dag (men i övrigt lever som vanligt) kommer han att ha samlat på sig 70 x 356 = 25 550 kilokalorier på ett år. Då 1kg fettväv hos en människa brukar anses vara 7000 kilokalorier har mannen alltså under dessa premisser ökat på sin fettväv med 25 550/7000 = 3,7 kg på ett år. På 10 år blir det 37kg. Inte undra på att övervikten kommer smygande …

 100. 100
  Professor Göran säger

  @ Piltson:

  Termodynamiken handlar som namnet säger om hur man kan omvandla termisk energi till dynamisk dvs mekaniskt arbete. Termodynamiken utvecklades därför naturligt under 1800-talet i samband med ångmaskinen och för att förklara dess effektivitet. Drivkraften är här temperaturdifferensen mellan den högsta och den lägsta temperaturen i det aktuella systemet och ju större denna skillnad är ju större är effektivitet i omvandlingen till mekaniskt arbete.

  Termodynamikens andra huvudsats säger egentligen bara att värme endast kan gå från en högre till en lägre temperatur men inte tvärtom. I denna temperaturdifferens är möjligt att utvinna en viss teoretisk mängd mekaniskt arbete. Här kommer ett skumt begrepp, entropi, in som ingen egentligen kan förklara på ett tillfredsställande sätt utom möjligen att ”oordningen” i universum hela tiden ökar och att entropin då blir ett mått på denna oordning.

  Den termiska energi som genereras vid den kemiska process, som den slutliga oxideringen av vår mat (förbränningen) innebär, sker vid vår aktuella kroppstemperatur och väldigt lite av denna energi omvandlas till mekaniskt muskelarbete. Eftersom sockermolekylerna (kolhydraterna) redan innehåller en hel del syre så är dessa därför redan partiellt oxiderade och då genereras inte lika mycket energi som för fettsyrorna vilka inte innehåller något syre utom i själva karboxylgruppen som utgör syradelen.

  Som termodynamiska maskiner är vi därför väldigt ineffektiva och den värme förbränningen hela tiden skapar går i huvudsak ut på att hålla jämna steg med värmeförlusterna till omgivningen. Värmeförlusterna är förstås proportionella mot temperaturdifferensen till omgivningen och det är därför vi klär på oss när det är kallt. Ur termodynamisk synpunkt är all värme som inte omvandlas till mekaniskt arbete en ”förlust” medan det för oss människor är denna värmeförlust som håller oss varma och därmed utan tvekan utgör en ”vinst” om man nu inte vill frysa ihjäl

  Det bästa bantarknepet torde teoretiskt vara att ligga i saltvatten med issörja men tyvärr klarar då inte kroppen av att hålla jämna steg med avkylningen så livsprocesserna avstannar väldigt snabbt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa