Världens fetaste land

Artikel i DI.  Mexiko har tagit över tätplatsen från USA som världens fetaste land.
Knappt 33% är gravt överviktiga. Även en tredjedel av tonåringarna är överviktiga.
Är det någon som vet hur mexikanarna äter?

 

Comments

 1. 1

  Ingen aning hur dom äter, men vad dom dricker kan man läsa om här: https://www.smigroup.it/smi/repository_new/doc/ARCA_UK.pdf
  Mexico is the number one consumer of Coca-Cola in the world, with an average of 225 litres per person

 2. 2

  Jag var i Mexico för ett par år sen och då blev det serverat tacos (på mjukt vitt bröd) hela tiden (av mina lokala vänner). Sen dricks det sötade drycker på löpande band, så det är iaf inte förvånande för mig.

 3. 3

  stapelföda: majs o bönor

 4. 4
  Daniel säger

  Vad åt dom innan dom blev feta / vilken är deras traditionella kost ?

 5. 5

  Daniel Skrev:

  Vad åt dom innan dom blev feta / vilken är deras traditionella kost ?

  ”Mexican cuisine is primarily a fusion of indigenous Mesoamerican cooking with European, especially Spanish, elements added after the Spanish conquest of the Aztec Empire in the 16th century. The basic staples remain native foods such as corn, beans and chili peppers, but the Europeans introduced a large number of other foods, the most important of which were meat from domesticated animals (beef, pork, chicken, goat and sheep), dairy products (especially cheese)”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mexican_cuisine

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 neoLITE:
  Jag tror att det ”civilisationen” främst har bidragit till som orsakat viktuppgången i Mexiko, är socker.

 7. 7

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 5 neoLITE:
  Jag tror att det ”civilisationen” främst har bidragit till som orsakat viktuppgången i Mexiko, är socker.

  Tror jag också – CocaCola! (se #1)

 8. 8
  Christian säger
 9. 9

  Jag har en ”egen” (inte särskilt egen såklart) teori om fetmans viktigaste orsak, och det är ju det de flesta redan har nämnt här: dryckerna!

  Ska jag dra det till sin spets så är därför frågan felställd. Fråga inte vad folk äter, fråga vad de DRICKER!

  Efter lite egna studier av folks beteenden på resor bland annat, och vänners berättelser om läget i Afrika just nu är jag mer och mer övertygad. Det är de söta dryckerna som orsakar dagens galna fetma. Visst kan man bli plufsig av stärkelse och mjöl, och definitivt sjuklig (IBS, inflammationer etc). Men den abnorma fetman tror jag inte man kan uppnå om man inte dricker de här galna mängderna söta drycker (inklusive öl).

  I Mexico äter man traditionellt sett majsmjöl och annan stärkelserik och kolhydratrik mat (kanske inte ursprungligt, dock sedan flera hundra år, och långt innnan fetmaepidemin). Men coca-cola-konsumtionen! Det är dryckerna som är den stora förändringen. I Afrika har det gått och blivit status att dricka cola så ofta det går. Så Afrikas befolkning står inför en gigantisk fetmaepidemi som redan har börjat!

  På våra resor till ett ställe i Grekland kan man i restaurangen studera många människors matbeteende. Eftersom nästan alla vuxna är feta nu så studerar vi barnens beteende. Det är inte så stor skillnad på vad barnen äter, däremot vad de dricker. De feta barnen tar om och om igen ur läskapparaten. Jättetragiskt. De smala barnen äter samma sak, men dricker vatten eller får inte ta påtår hela tiden.

  Och vår senaste resa till Paris: på lunchrestaurangen frågar de inte ens vad vi vill dricka; de ställer bara fram en karaff med vatten! Den franska paradoxen (att de trots högt intag av mättat fett inte har mer hjärtsjukdom än andra), gäller i viss mening även resten av deras matintag. Trots att de äter mycket mjölmat och patisserier, så är de inte särskilt feta. Jag vill hävda att det är för att de dricker vatten till maten (ialla fall inte läsk eller öl!). Sen kan de alldeles säkert lida av andra symptom som högkolhydratkost ger, som inflammationer etc, men nu pratar jag bara om själva fetman.

 10. 10

  Maten i stort är det inget fel på, tycker jag. Kött, paprika, chili, grönsaker, bönor, röror av allt detta, känns som standard, det var det intrycket jag fick när jag reste i trakterna. En hel del majs – kolvar, korn och chips, men som sagt ovan – i Mexico dricks det kopiösa mängder läsk!!

 11. 11
  helena karlsson säger

  Majs (fetmans bästa vän)

 12. 12
  Kattmoster säger

  evan Skrev:

  Det är de söta dryckerna som orsakar dagens galna fetma. Visst kan man bli plufsig av stärkelse och mjöl, och definitivt sjuklig (IBS, inflammationer etc). Men den abnorma fetman tror jag inte man kan uppnå om man inte dricker de här galna mängderna söta drycker (inklusive öl).

  Man kan definitivt bli rejält fet utan att dricka läsk eller öl. Det blev jag. Däremot gör det så klart ont värre om man kombinerar dålig kost med dålig dryck. Så visst har dryckerna betydelse.

 13. 13
  Majoren säger

  Jag bodde där ett kvartal under 1986 som inneboende hos en Mexikansk familj. Visst var det mycket majsprodukter, men Coca-Cola var något mycket populärt/statusfyllt och jag minns fortfarande de tungt beväpnade vakterna vid CocaColafabriken som var granne till Sandvik-fabriken där jag arbetade.
  De verkade vakta Coca Cola som sin nya nationalskatt?

 14. 14
  Daniel säger

  Även jag har bott i Mexiko en tid.

  Förutom läsken som redan nämnts är det mycket majs och en hel del vitt bröd. Det är givetvis även mycket chilifrukter av olika slag, men som jag ser det ger chilin varken till eller från för hälsan. Samtidigt finns det även positiva inslag i den mexikanska matkulturen som absurda mängder nyttigheter som avokado och färsk koriander.

  Till det bör man även beakta att livsmedelslagar dikterade på livsmedelsindustrins villkor tillsammans med en mycket hög korruption med hög sannolikhet leder till en hel del tveksam användning av antibiotika och bekämpningsmedel.

  Trots detta skulle jag sätta en slant på att läsk och öl är de stora bovarna. Hur jästa agavedrycker som pulque (vilken vad jag vet är ganska unikt för Mexiko) påverkar vikten har jag ingen aning om , men jag kan tänka mig att det är i negativ riktning.

 15. 15

  Repris på TV:

  19.30 Korrespondenterna
  Kommer att publiceras i SVT Play

  Utrikesmagasin. Del 4 av 10: Världens sötsug. Vårt sockerberoende börjar alltmer likna ett missbruk. Korrespondenterna har träffat barnen på bantningsinternatet i Kalifornien, en av miljontals diabetesdrabbade familjer i Indien och indianerna i Brasilien som drabbas av vårt sug efter socker som bränsle. Programledare: Bengt Norborg.

  Från 2/4 i SVT2. Även i SVT24 17/7, SVT2 18/7 och SVT2 20/7

  https://www.svt.se/korrespondenterna/#./varldens-sotsug?&_suid=137398607200005314771234295745

 16. 16

  …”Bengt Norborg och Linda Hörnqvist reser till Kalifornien för att träffa barnläkaren och professorn Robert Lustig som forskar på barnfetma. Han hävdar att socker är en beroendeframkallande drog som kan jämföras med alkohol. Bengt och Linda besöker också The Wellspring Academy – en internatskola för barn som kämpar med sin övervikt. Även där är det uppenbart att sötsuget är ett problem.”…

  https://www.svt.se/korrespondenterna/#./varldens-sotsug?&_suid=137398607200005314771234295745

 17. 17

  …”Indien är det land som konsumerar mest socker i världen – och även det land där antalet diabetiker ökar mest. Malin Mendel Westberg besöker familjen Fernandez som varje dag kämpar med sockret och sötsuget. Mamma Mathilda drabbades av diabetes i 30-årsåldern och 14-åriga dottern Ivanka är i riskzonen, hon väger redan 20 kilo för mycket och kan inte låta bli läsk och kakor.”…

  https://www.svt.se/korrespondenterna/#./varldens-sotsug?&_suid=137398607200005314771234295745

 18. 18

  …”Mister sina liv i kampen om marken
  Men vårt behov av socker får också andra konsekvenser för mänskligheten. I Brasilien har odlingen av sockerrör tvingat bort ursprungsbefolkningen från sin mark. Lena Scherman och Tomas Hallstan besöker Guaraní-indianerna som kämpat i decennier för att få tillbaka sin mark från storbönderna som odlar sockerrör. De senaste tio åren har omkring 300 indianer mist livet i kampen om jorden.”…

  https://www.svt.se/korrespondenterna/#./varldens-sotsug?&_suid=137398607200005314771234295745

 19. 19
  Johanna Nilsson säger

  Jag är gift med en mexican. Han är för övrigt normalviktig. När jag träffade honom och han hade precis kommit till Europa hade han dock dålig hy, finnar i pannan och på ryggen. När vi reste tillammans till Mexico blev jag chockad över hur många överviktiga människor jag såg. Enligt min man äts det mycket vete och majs-tortillas. Tacos är billig gatumat ungeför som vår kebab. De äter också innälvsmat i sina tacos och friterar det. Till alla maträtter vi fick på restauranger och i kebabköket så serverades det först friterade nachos och guacamole. Kött är dyrt så de äter egentilgen en hel del grönsaker, bönor och ris till vardags. Men som sagt, många rätter friteras och steks och det är ost i mycket mat (sött + friteras=churros, pannkakor med nutella). Det dricks läsk dagligen. Om de vill dricka bara rent vatten så sätter de först socker i det. Det sockras och saltas frikostligt i matlagningen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa