Hjälp oss!

Artikel i Kostdemokrati.se. En antologi om den svenska vårdens förfall.
Frågan är vad man ska göra åt det. Vi har begränsad resurs i form av skattepengar, och det är ingen som önskar öka den resursen.

Det jag önskar är att vi inom vården får arbeta utifrån vårt eget förstånd, till patientens bästa. Som det nu är är vi uppbundna av en massa målsättningar från tjänstemän(?), via politiker, där vi får ekonomiska incitament till vissa åtgärder – som att fråga alla patienter om deras alkohol-, rök, och motionsvanor, vid varje kontakt (Levnadsvaneanteckningar). Sen ska vi vidta åtgärder, då får vi mera pengar, och positivt resultatet genererar ännu mera pengar.
Dvs det finns inga nya pengar utan vi får mindre pengar om vi inte gör detta. Systemet inbjuder till fusk.

Administrationen runt detta lär ta ganska mycket resurser i anspråk, och det är knappast kostnadseffektivt.
Vi har också ekonomiska incitament till att skriva ut så mycket statiner som möjligt till t2-diabetiker.

 

Comments

 1. 1
  Tombola säger

  Detta får du gärna utveckla vidare!

  ”Vi har också ekonomiska incitament till att skriva ut så mycket statiner som möjligt till t2-diabetiker!

 2. 2
  Birgitta Lundqvist säger

  Undrar just hur mycket avdrag min läkare fick på sin lön när jag blev fri från min diabetes Typ 2 och slutade med både Metformin och insulin? Dessutom vägrar jag att äta statinerna…..
  Tack för alla fina inlägg. Birgitta

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Tombola:
  Vårdcentralen får mera pengar i proportion till hur många diabetiker vi skriver ut statiner till.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Birgitta Lundqvist:
  Det gäller alltså inte den individuella läkarens lön utan ekonomisk ersättning till vårdcentralen.

 5. 5
  Tombola säger

  Varifrån kommer slantarna?

  Betyder ju att löneunderlaget för den läkare som botar folk med riktig mat i förlängningen kan drabbas av sämre lön,,,,

  Mera piller – mera pengar – mera lön,,,

 6. 6
  Pingo säger

  Det finns inte bara ett incitament att skriva ut statiner utan även blodtryckssänkande mediciner för äldre så att de kommer ned till stipulerade 130 i övertryck. I februari drabbades jag av en blodpropp i hjärnan och gick på akuten en måndagsmorgon med svåra balansstörningar. Inget problem där för de satte igång med alla sorts prover och gjorde skiktröntgen utan att kunna se några skador. Däremot såg man att hjärnan inte hade några åldersförändringar, den såg ut som på en 20-åring. Nå jag träffade medicinläkaren och pratade med honom och frågade ett som annat och han hade verkligen svar på allt utgående från mina blodprover, i mitt tycke en verklig klippare. Han förklarade en massa och gav sig inte förrän jag förstod. Han skrev ut en bättre medicin än Trombyl som jag tagit i förebyggande syfte under tio års tid; Clopidogrel som skulle vara betydligt bättre och höjde dosen Simvastatin från 10 mg till 20 mg. Inget konstigt här med tanke på vad som hänt. Nåja jag fick gå hem efter ett dygn med klart förbättrad balans och kunde börja jobba inom 6 dagar efter händelsen.

  Allt frid och fröjd men nu skulle lekarna på vårdcentralen börja att förebygga. Under resans gång har man därefter höjt styrkan på Simvastatin till 40 mg utan att veta att jag knappt tålde Simvastatin. Lekaren skrev också ut Amlodipin för att få få ner mitt blodtryck till det stipulerade 130 i övertryck. Dum som jag var så tog jag medicinerna och efter ett tag kände jag muskler i vader och lår bli hårdare och mer stumma. Lekaren ringde och förhörde sig om hur det gick och jag klagade på att musklerna var stumma som vedträn. Hon var mest intresserad om magen och tyckte att det var bara bra. Efter några dagar så fick jag direkt träningsvärk utan att ha gjort ett dugg. Nu började jag bli bekymrad men kulmen kom då jag fick träningsvärk i högra triceps utan att ha gjort ett enda dugg.

  Nu kom Google till min hjälp och jag såg att alla mina symptom stämde med överdosering av statiner. Hur kunde det komma sig för jag troddes mig ha bara 20 mg Simvastatin. Kollade på medicinförpackningen och där stod 40 mg. Någon hade i smyg höjt dosen utan att meddela mig. Dessutom fann jag via Internet att Amlodipin förstärker Simvastatin genom, att hindra dess nedbrytning i levern. I grova slängar dubblas dosen av Simvastatin vilket innebar att nu knaprade jag 80 mg Simvastatin varje dag.

  Via Google fanns varningar från amerikanska FDA och dess motsvarighet i England om att högsta tillåtna docering av Simvastatin är 20 mg i kombination med Amlodipin. Jag skickade ett email till vårdcentralen om detta och ringde sedan men då hänvisades jag till medicinkliniken som i sin tur hänvisade mig till vårdcentralen. Ingen ville ta i det hela så då tog jag givetvis kontakt med en privat läkare som jag träffar om en vecka.

  Nåja då jag begrep hur det hängde ihop så jag slutade jag med Simvastatin och Amlodipion under svår ångest men efter 3 dagar försvann minnesstörningarna och efter några till dagar försvann muskelvärken. Sedan hade jag kvar en muskelsvaghet i mitt högra lår som jag nu försöker träna upp. Träningen har gått väl så sakta men bra. Är nästan helt återställd efter 4 veckor men nog hade det varit bättre med en sjukgymnast istället för att man stoppat huvudet i sanden på vårdcentralen och låtsats som inget hänt.

  Självklart kan jag i detta fall göra en anmälan till HSAN och få lekaren prickad men det ger mig ingenting utan jag har bestämt att om jag kan med träning och kost få ordning på musklerna så får det vara. Jag förstår att lekaren stirrat sig blind på riktlinjerna att hon glömt helheten och framförallt kombinationseffekten mellan Simvastatin och Amlodipin.

 7. 7
  Per J säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Måste statinerna tas ut eller räcker det med att receptet skrivits?
  Jag klargjorde för min läkare att jag tillsvidare inte var intresserad av att ta statiner, men fick i alla fall det utskrivet.

 8. 8
  Tombola säger

  Per J Skrev:

  @ Annika Dahlqvist:
  Måste statinerna tas ut eller räcker det med att receptet skrivits?
  Jag klargjorde för min läkare att jag tillsvidare inte var intresserad av att ta statiner, men fick i alla fall det utskrivet.

  Ska vi gissa att även ett recept ger klirr i kassan,,,,

  Detta är inget för HSAN eller liknande kvasidemokratiska ansamlingar utan politik – än så länge har vi dock inte tvångsmedicinering även om det var nära vid senaste vaccinskandalen,,,,

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Per J:
  Jag tror tyvärr att det är de uttagna medicinerna som räknas, så att det inte ska gå att fuska.

 10. 10
  Dennis säger

  9. Nee, de flesta förstår numera att det fuskas om man får chansen 🙂

 11. 11
  kost-törstig säger

  Jag blir alldeles chockad! Annika, får din vårdcentral andra bidrag också som är oberoende av den medicin som ordineras?

  Annars är det alldeles korrupt. Ska man inte våga gå till en vårdcentral utan att vårdcentralen försöker tjäna pengar på dig och din hälsa!

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 kost-törstig:
  Det handlar om de pengar som kommer från skattebetalarna och bl a går till löner åt personalen.

 13. 13

  Den av etablissemanget rekommenderade normalkostens ca 60 % kolhydrater/socker är huvudorsaken till skyhöga hälsovårdskostnader – som jag ser det.

  För mååånga år sedan så funderade jag över varför det kallas för sjukvård. Är det för att Wi skall vårda sjukdomarna så att Wi ej blir friska ❓

  Det sedan 1800-talet rådande pyramidiska ekonomiska tänkandet och agerandet – ÄR huvudorsaken till att det saknas pengar till bl a hälsovården i Sverige – som jag ser det.


  När nu fler och fler övergår till artegen mat = LCHF-kosten – så sjunker ju helt automatiskt häsovårdskostnaderna över lite tid sett – rimligen. Dom som har växlat kost växlar ju också tänkandet – i meningen att dom har kommit på att starkt ifrågasätta etablissemangets kostråd. Eller rättare sagt förpassat dem dit där de hör hemma = soptippen.

  Det hoppas jag på kommer att leda till att dom även starkt kommer att ifrågasätta det sedan 1800-talet rådande pyramidiska ekonomiska tänkandet och agerandet – till förmån för en successiv övergång till artegen global- och nationalekonomi.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ❓

 14. 14
  kost-törstig säger

  Det jag tycker är fel är att recept skall skrivas ut för att vårdcentralen skall få pengar.

  Det måste finnas något annat system så att inte all sjukvård handlar om receptförskrivning för att vårdcentralen skall överleva.

 15. 15
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Josef Boberg:
  Både det ena och det andra har du naturligtvis rätt i.
  Jag skulle vilja tillägga att lägre hälsovårdskostnader framöver inte bara skulle komma att bero på att ”..fler och fler övergår till artegen mat..” utan att folk i allmänhet väljer en bättre kost – t ex eko-odlat.
  Redan nu är vi många som, förutom hälsosam föda, använder oss av andra läkemetoder också (akupunktur, homeopati, osteopati, örtmedicin osv) – efter att ha blivit besvikna på (eller blivit svikna av..) den sjuka ’vården’.
  Min uppfattning är att s k Modern Medicin är ’dömd till undergång’ – och för allas skull hoppas jag att slutet är nära!

 16. 16
  Margareta säger

  @ Pingo:
  Om man är 80 år och drabbas av svår yrsel våldsamma kräkningar och balansrubbningar kan man ju misstänka att det rör sig om en stroke. Men det behöver det inte vara utan kan bero på kristaller i båggångarna i innerörat. Det ger yrsel och balansrubbningar.
  Detta drabbade en anhörig till mig. Läkaren på akuten flyttade kristallerna med hjälp av speciella manipulationer. Med hjälp av dessa och vätska intravenöst kunde min anhörige gå hem utan problem och med färg på kinderna.
  Jag vill betona är att det inte alltid behöver vara en stroke bara för att man är gammal.
  Det gjordes också en hjärnröntgen för att utesluta stroke.

 17. 17
  Anders S säger

  Jag pratade med en ung kirurg med specialistkompetens igår. Även han var föranledd att rekommendera statiner, men han var tydligen mer påläst än de flesta allmänläkare för han poängterade statiners inflammationshämmande effekt snarare än den kolesterolsänkande. Han insåg dock snabbt att det var lönlöst att försöka övertyga mig om nyttan av statiner.

 18. 18

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Min uppfattning är att s k Modern Medicin är ‘dömd till undergång’ – och för allas skull hoppas jag att slutet är nära!

  Medicinens historia borde också ha lärt oss att välanpassade kliniker i alla tider haft en övertro på sin egen samtids åsikter om sjukdomarnas natur och orsaker. Detta, som har gällt föregående generationer, gäller naturligtvis också för oss. Vi kan inte veta vilka av våra åsikter som nästa generation kommer att tala om med ett medlidsamt småleende.

  – slut citat av docenten Per Dalén.

  Jo… Mayne – jag går på hans och Din väg – och hoppas på att normalkostens språkrör snart tystnar. 💡

 19. 19
  Helge säger

  Det är hemskt om det finns risk att vårdcentralens ekonomi kan påverka medicineringen av en patient! Naturligtvis skall det endast vara patientens tillstånd. Ändring måste till!

  Går man till en bank får man tala med en rådgivare, som egentligen är försäljare av bankens produkter. Går man till en vårdcentral, så får man tala med en läkare som egentligen är medicin försäljare!?

 20. 20
  Helge säger
 21. 21

  Angående ”Vi har också ekonomiska incitament till att skriva ut så mycket statiner som möjligt till t2-diabetiker”

  Ur ”Vårdval Västernorrland, Ersättning 2013, bilaga 3”:

  ”Respektive vårdcentral ansvarar för sina listade patienters kostnader för allmänläkemedel”

  ”Budget för allmänläkemedel fördelas per vårdcentral utifrån antalet listade patienter och konsumtion fördelad efter ålder och kön”

  ”Vårdcentralen ansvarar för 50 % av sina ekonomiska över‐ och underskott för allmänläkemedel”

  Utöver denna schablon ”…kompenseras vårdcentralerna med ett fast belopp om 2 935 kronor per listad person som står på diabetesmedicin”

  Är det det fasta beloppet för diabetesmedicin du syftar på, eller finns det andra kompletterande regler som inte är tillgängliga för allmänheten som reglerar ersättning till vårdcentraler för statiner till diabetiker?

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 neoLITE:
  Jag måste erkännsa att jag inte vet hur transfereringarna sker utifrån vår statinförskrivning till dt2.

 23. 23
  Systerdotter säger

  Apropå transfereringar – en 90-årig kvinnlig släkting blev tillfrågad av läkaren på vårdcentralen om ett midjemått. Den kvinnliga släktingen var där för att få sina recept förnyade. Ingenting annat. Till saken hör att patienten var helt ordinärt byggd, varken tjock eller särskilt smal, snarare smal än tjock.

  Visst kan man väl undra varför ett sådant midjemått skulle tas? Får vårdcentralen betalt för att samla statistik?

  När det gäller mig själv så fick jag vid ett tillfälle veta av husläkaren att motion var bra. Kanske fick husläkaren betalt för den ordinationen? Jag hade ju gått ner i vikt tack vare LCHF, inte av någon motion, den var minimal. Min vikt var inte särskilt märkbar varken före eller efter, men jag sa att jag hade gått ner i vikt. ”Det är bra med motion sa doktorn”, jag sa ”jag har inte motionerat”, ”det är bra med motion sa doktorn igen”.

  När det gäller tandläkarna så ber dom numer att få räkna antalet tänder för att skicka till Landstingets databasregistrering. Det kostar inget extra! Dessutom vill tandläkaren ta röntgenbilder på tänder och käkar för ev. identifiering om man skulle förolyckas i en brand eller på annat sätt otäckt sätt avlida. Ett sådant besök hos tandläkaren kostar 700 kr. Det tas inte samtidigt som ev. annan röntgen. Det kunde man väl gjort när man ändå håller på. Då hade ju kunden/patienten sparat 700 kr, eller åtminstone 500 kr.

 24. 24
  Kattmoster säger

  @ 11 kost-törstig:

  Det är nog dessvärre så att de som satt upp dessa regler faktiskt tror att de är hälsobefrämjande. Jag tvivlar på att landstingpolitiker och byråkrater med berått mod vill människor illa. De är säkert bara osedvanligt auktoritetstroende. Men visst är det ett kvalificerat vansinne att läkare inte kan arbeta så som Annika skriver att hon skulle vilja göra.

 25. 25
  tombola säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 21 neoLITE:
  Jag måste erkännsa att jag inte vet hur transfereringarna sker utifrån vår statinförskrivning till dt2.
  Skulle gärna vilja att Björn Hammarsköld kunde hjälpa oss att få svar – om jag inte har helt fel är han ju politiker?
  Det börjar bli något för en riktig journalist detta,,,,

 26. 26
  Ann Kristin säger

  @ tombola:
  Björn är landstingspolitiker och biolog.

 27. 27
  Ann Kristin säger

  @ Margareta:
  Jag har haft både stroke, kristallsjuka och ”karusellsjuka”, och den senare är väldigt jobbig, extrem yrsel, kräkningar i ett halvt dygn, men helt ofarligt. Naturligtvis kollades jag noga, så att hjärnstamsstroke kunde uteslutas (puh, några jobbiga månader) men jag har nästan helt tillfrisknat. Kristallsjuka är också yrselframkallande, men inte lika jobbigt. Där kan en läkare eller sjukgymnast med några ryck och knyck rätta till eländet, för yrsel är svårt hanikappande.

 28. 28
  Guzzen säger

  Ärr det befogat att skriva ut statiner om
  kolesterolvädete är 6,6
  HDL 1,8
  LDL 4,3
  LDL/HDL-kvot 2,5
  TG 1,1
  blodtryck med medicin 135/80
  röker inte
  äter ganska mycket efter LCHF
  Aldrig socker, vitt mjöl, pasta eller ris
  Inga halvfabrikat av mat.

  Undrande

 29. 29
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 27 Ann Kristin
  Förstår att du haft en jobbig tillvaro. Yrsel är fruktansvärt obehagligt ..ovanpå allt annat! Många SLEpatienter lider också av yrsel ’på köpet’- kanske är det den s k kristallsjukan som spökar. En del har APS (Antiphosfolipid eller Hughes Syndrome) också ..vilket medför risk för strokes, så behöver uteslutas. Det är lätt att skylla alla symptom på den diagnos man har – men det kan ju vara något annat ibland. Skönt att du är så mycket bättre. Ja, mat och dryck är viktigt för hälsan och att Vi-Är-Vad-Vi-Äter är då verkligen sant! 🙂

 30. 30
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 28 Guzzen
  På den här länken finns en del som handlar om statiner; ett ’läke’medel med mycket dåligt rykte som jag personligen aldrig kommer att ta. Dina värden skulle inte oroa mig det minsta. Du får säkert svar från andra också här ..hoppas jag. Under tiden se: https://annikadahlqvist.com/category/hjartkarlsjukdom/

 31. 31
  Ann Kristin säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  I dessa fall är det guld värt att det finns läkare och magnetkameror, som kan utesluta livsfarliga sjukdomar och tillstånd. Men även en ofarlig åkomma kan vara fruktansvärd, jag vet en ung sjukssköerska som blev sängliggande på grund av ”karusellsjuka”, tvungen att flytta hem till föräldrarna, oförmögen att leva och arbeta. Jag hade tur som blev frisk (behandligen består i att utsätta sig för yrseln så mycket man orkar, spy och vingla vidare). Jag har träffat många svårt sjuka, och kraften finns där när vi behöver den.

  Vi ondgör oss ju ofta över vården, men jag har också träffat fantastiska läkare, sjukgymnaster, syrror m fl, som verkligen ger allt i jobbet. Tyvärr är det så mycket vi inte förstår, men en sak vet jag säkert: kolhydrater ska man akta sig för 😉 Och magnetkamera kändes tryggt – hela huvudet är genomgånget.

 32. 32
  Ann Kristin säger

  @ Guzzen:
  Jag skulle personligen inte ta statiner oavsett kolesterolvärde, men alla måste fatta egna beslut.

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Guzzen:
  Enligt min åsikt är det inte anledning att äta statiner med dina värden. De är helt normala.

 34. 34

  En väldigt stor del av belastningen på dagens sjukvård är förvärvade sjukdomar. Vi har ihjäl oss med hjälp av mat, sprit och tobak. Vi stressar och kör ihjäl oss och andra i trafiken.

  Sjukvården är hårt inriktad på att lindra symptom. Eventuella försök till prevention när det gäller kost sprit och röka har det riktigt motigt.

  Läkarnas dilemma står ganska klar efter att ha läst några kommentarer i den här tråden: Lyckas vi implementera LCHF även bland dom ännu icke sjuka blir läkarna utan jobb! Inga tryck, inga t2 väldigt få hjärt-kärlsjuka. Varken njurstenar eller gallstenar. Klart att man håller fast vid statiner, som ger så mycket biverkningar att ta hand om!

 35. 35
  Bokmal säger

  ”Patienten har tappat sin makt”
  debattartikel http://www.lakemedelsvarlden.se, 2010-02-02

  Så här skriver den kloke distriktsläkaren Bengt Järhult (Jönköpings Län) i en debattartikel.
  Googla rubriken, eller gå in på Läkemedelsvärldens hemsida, för att läsa resten.

  ”….Det är en katastrof för svensk sjukvård att läkarprofessionen i allt högre grad styrs av algoritmtänkande istället för av läkekonst; att det viktigaste är att uppfylla klinikens mål om maximal läkemedelsförskrivning vid en specifik diagnos, detta för att inte få dålig position i öppna jämförelser, i poängtävlingen för olika kvalitetsregister eller att tappa pengar när landstingsbyråkrater i maktberusning tror sig styra vården rätt med ekonomiska incitament kopplade till vad de tror är resultat – som ofta inbegriper hög läkemedelsförskrivning. Att dessa måltal, till exempel HBA1C för diabetes, ska pressas belönas ekonomiskt fastän låga HBA1C vid maximal läkemedelsförskrivning till äldre, är kopplat till hjärnskador och ökad dödlighet. Patienten saknar all makt och blir ett offer i ett spel, där läkaren lämnar ansvaret för patienten och inordnar sig i andra spelares krav, självklart i illusionen om att detta är det bästa för patienten.

  Vi är till betydande grad på väg mot en sjukvård och läkemedelsförskrivning som inte har med patientens medverkan att göra, inte uppfyller patientens önskan, inte grundas på insikt om vinsterna för den enskilde, inte på ett samförstånd och delat ansvar mellan läkare och patient. Patientens ansvar i denna Orwellska utveckling innebär ett ansvar att göra vad läkarprofessionen har bestämt vara statistiskt signifikant på gruppnivå, inte sällan motiverat och påhejat av den politiska överbyggnaden i allt tal om samhällsekonomiska vinster eller besparingar…” Slut citat

  Jag delar hans åsikter…..

 36. 36
  tombola säger

  Dacke Skrev:

  En väldigt stor del av belastningen på dagens sjukvård är förvärvade sjukdomar. Vi har ihjäl oss med hjälp av mat, sprit och tobak. Vi stressar och kör ihjäl oss och andra i trafiken.

  Sjukvården är hårt inriktad på att lindra symptom. Eventuella försök till prevention när det gäller kost sprit och röka har det riktigt motigt.

  Läkarnas dilemma står ganska klar efter att ha läst några kommentarer i den här tråden: Lyckas vi implementera LCHF även bland dom ännu icke sjuka blir läkarna utan jobb! Inga tryck, inga t2 väldigt få hjärt-kärlsjuka. Varken njurstenar eller gallstenar. Klart att man håller fast vid statiner, som ger så mycket biverkningar att ta hand om!

  Är det verkligen sjukdom – jag väljer att kalla det för förgiftning,,,,,

  Tror inte läkarna riskerar att bli arbetslösa – de kan istället ägna sig åt de som är sjuka på riktigt och få chansen att göra ett bra jobb istället för att stressa sig genom arbetsdagarna.

 37. 37

  @ Bokmal:

  Jag instämmer: Vilken klok läkare!
  Jag har läst hela artikeln och jag kommer att tänka på när min man kom hem från sjukhuset med tre nya mediciner, varav en var Simvastatin och en var Amlodipin, två mediciner man inte bör kombinera. Medicinerna skrevs ut snabbt utan diskussion eller förklaring.

  Kan man lista sig över länsgränserna? Jag kan nämligen konstatera att denne kloke läkare jobbar bara ett par mil från där jag bor, fast ”fel” sida länsgränsen. Tyvärr har han bara ett år kvar till pensionering. 🙁

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  @ 37 LenaK:
  Du har rätt att lista dig på vilken vård-/hälsocentral du vill. Däremot är det inte säkert att din önskade läkare har mera plats kvar på sin lista.

 39. 39

  @ tombola:
  I vilken utsträckning läkarna skulle få ha kvar sina tjänster, ifall matförgiftningspatienterna skulle utebli, beror på hur politikerna värderar vårdbehovet. De hittar säkert på något sätt att spara in lite extra, för mer än 20 min per patient går inte att motivera, eller??? Jag har ingen övertro på ansvarsfulla politiker.

 40. 40

  Om dessa politiker, som VI väljer in för att styra och ställa för VÅR räkning, skulle tillämpa ett långsiktigt perspektiv och dessutom sätta sig in i frågor om hälsa och ohälsa, utan att luta sig på de välmemande, men felunderrättade experterna i WHO och andra pampiga organisationer, kanske vi kunde få en debatt om förvärvade sjukdomar/förgiftningar och naturliga motmedel, som kostterapi etz, som alternativ till pillertrillarnas droger. Detta är naturligtvis en utopi, men i den bästa av världar kanske ändå. Det är enorma besparingar att göra – rena skattkistan!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa