Itrims fettsnåla bantning ökar risken för gallsten

En utvärdering av Itrims resultat visar en flerfaldigt ökad risk för gallstensbildning. Artikel i UNT.

Gallan är till för att spjälka fett i tunntarmen, och äter man minimalt med fett så utsöndras ingen galla från gallblåsan. Då bildas det kolesterolstenar i den stillastående gallvätskan.
Med mera fett i kosten omsätts galla hela tiden, och då minskar risken för stenbildning.

I slutet av artikeln står:
”Både ett extremt litet och ett extremt högt fettintag har kopplats till ökad risk för att det ska bildas gallstenar i gallblåsan.”
Vilken studie har visat att det bildas mer gallsten även vid högt fettintag? Det är helt ofysiologiskt att så skulle ske.

 

Comments

 1. 1

  ”Vilken studie har visat att det bildas mer gallsten även vid högt fettintag? Det är helt ofysiologiskt att så skulle ske.”

  Jo… – Annika – det kan hen fråga sig. Det vanliga köret med pajkastning på den artegna födan av normalkostens språkrör

  PERIODISK FASTA + LCHF = SANT – för dom som trots den artegna maten tycker att dom är lite mer viktiga än vad som är komfortabelt.

 2. 2
  august säger

  Att äta minimalt med Mättat fett kan knappast vara en seriös rekommendation.

 3. 3

  Det var väl programledaren Cissi Wahlin som påstod att hon fick ett gallstensanfall av att äta LCHF?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Mona:
  Jag tror Cissi skyllde på LCHF att hon hade fått en bukspottkörtelinflammation. Men dels kan man inte dra slutsatser ang en kost ifrån ett enstaka sjukdomsfall, utan man måste göra större jämförande behandlingsstudier för att kunna dra slutsatser om en kosts hälsoeffekt, dels hade hon inte ätit LCHF på flera månader när hon insjuknade. Hon borde snarare ha refererat till den lågfett-högkolhydratkost hon ätit de senaste månaderna.

 5. 5
  Frida säger

  ”Både ett extremt litet och ett extremt högt fettintag har kopplats till ökad risk för att det ska bildas gallstenar i gallblåsan.”

  Det här är nog, något klantigt, kopplat till att redan befintliga gallstenar, uppkomna under intag av lågfettkost, börjar göra väsen av sig när personen börjar med ”ett extremt högt fettintag”, tror ni inte det?

 6. 6
  Örjan säger

  Har haft problem med gallan innan LCHF. När jag började LCHF så fick jag mer problem, läkare ville operera bort blåsan, jag avvaktade. Nu ett år senare har jag inga problem alls, fett rensar rören…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa