Fluor har större effekt än du anar

Margareta Lundström, Gbg, har översatt förordet till en bok: The Fluoride Deception,
Har du läst det finstilta på barnens tandkräm?

Fluoridskandalen är i nivå med kostskandalen.
Själv borstar jag tänderna med kranvatten, sedan jag upptäckte att det inte fanns tandkräm utan Fluor eller stärkelse att få tag i, inte ens på Hälsokosten.

 

Comments

 1. 101
  Anders S säger

  @ Anders S forts.

  Lite länkar:

  Sida 91-102 Chapter 5 Fluoridation E Mullins Murder by Injection:

  https://www.conspirazzi.com/wp-content/uploads/2011/01/murder-injection-mullins.pdf

  https://www.vaken.se/?s=fluor

 2. 102

  26-01-2015 på nyheter var det ett inslag om en 2-årig flicka som hade förlorat 8 tänder. Hon hade använt under minst 1 år fluorfri tandkräm. Hennes tänder föll bokstavligen i flisor och tandläkaren blev tvungen att dra ut tänderna. Tandläkaren kopplar det till fluorfria tandkrämen. Så illa kan det gå, enligt dem. Mamman är naturligtvis ledsen och ångrar att hon tog det beslutet. hon vill varna andra föräldrar så att de inte gör hennes misstag. Hon ville väl men blev helt fel.

  Jag har inte använt tandkräm med fluor, ingen tandkräm alls, ingen borstning alls tills jag gick mellanstadiet och då insåg jag själv att jag borde borsta mina tänder. Då bodde jag inte i Sverige och på min tid (40 år sedan) var det ingen statlig information om varken om tandborstning eller fluortandkräm (Jag vill bara tillägga att jag kommer från en ordentlig familj som är väldigt noga med hygien, mat etc. Det är bara det att borstning var inte ngt som föräldrar gjorde med sina barn som man gör i Sverige) Naturligtvis var jag inte ensam. Nästan alla jag kände borstade inte sina tänder. ALLTSÅ VI INTE FICK I OSS FLUOR HELLER men våra tänder föll inte i flisor. I värsta fall fick hål i tänderna särskilt i mjölk tänder men det ansågs naturligt då. (En annan sak ang min barndom: det var inte så gott om mat. Vi åt för det mesta gemensamma måltider med familjen. Mammorna tog hand om ”matdistributionen” så att maten räckte till måltiderna. Vi åt knappast ngn godis alls. Sällan glass. Bara vid två årliga högtider var det gott om tillgång till godis. Det som jag vill säga är att: vi hade trots allt sunda matvanor.)

  Varför föll inte våra tänder i flisor trots att vi inte fick ngn fluor? Har även andra barn som inte fått använda fluor tandkräm samma problem? Det känns som att tandläkaren har dragit för hastiga slutsatser. Eftersom vi, särskilt tandläkarna är så hjärntvättade med fluor finns då en förklaring som är lättillgänglig och bekväm också för den delen. Borde man inte titta på helhetsbilden när det gäller flickan? Hon kanske har brist på kalcium i kosten eller kroppen inte kan tillgodogöra sig kalcium.

 3. 103

  @ Firuze:

  According to the insights of Dr. Edward Mellanby, Dr. Weston Price and Dr. Ramiel Nagel there are 4 main things that contribute to tooth decay:

  Lack of minerals in the diet (calcium, magnesium and phosphorus)
  Lack of fat soluble vitamins (A, D, E and K) (especially D)
  Too much consumption of Phytic Acid rich foods
  Too much consumption of processed sugar

 4. 104

  @ Firuze:
  Tack för din mycket övertygande berättelse. Jag tror att vi fått se den multinationella hydrans försök att rädda tandvården från den medvetenhet om fluor som nu framvuxit. Alltför många har slutat med fluor och hälsokostaffärerna tjänar massor av på pengar.

  Min privata upplevelse är precis tvärt om, mot expertisen . När jag använt fluortandkräm tillräckligt många decennier så sprack tänderna för minsta feltugg och småflisor av tänderna ramlade ständigt ur munnen.

  Nu ett decennium senare inbillar jag mig att mina tänder har en viss elasticitet. jag kan även gå åratal med en trasig tand. Skadorna upphörde med fluorstoppet. Jag upprepar min övertygelse med en åsnas envishet. Fluor är världens farligaste gift! Stoppa det inte i munnen! Det skadar körtlarna!

 5. 105
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 102 Firuze:

  Som vanligt (..när det gäller ’journalistik’!) stod det förstås ingenting i artikeln om att 2-åringen var sjuklig!! Problemet med tänderna beror nog snarare på felaktig kost (vit/min etc brister) och medicinering av olika slag ..såg mer specifik info om detta i en fb-grupp.

  Personligen har jag inte använt flour-tandkräm på väldigt många år. Jag borstar med vatten, ’sprutar’ rent i mellanrum och skrymslen med hjälp av vattenjet, gör oljepulling med kokosolja eller swischar runt med KS – inga hål inga flisor…

 6. 106

  Det finns fluorfri tandkräm. Googla på det, det finns på olika hälsokostsidor. Annars finns Weleda i Life-butikerna och en annan sort på t.es. ICA. 🙂
  Ett tips är också att göra din egen tandkräm av 3 msk rå, kallpressad, organisk kokosolja & 2 msk bikarbonat. Du kan smaksätta med xylitol om du vill ha mintsmak. 🙂
  Det funkar jättebra! Jag föredrar det framför köpt tandkräm. Hela min munhälsa har förbättrats, och det brukade trilla flisor när jag bet i något förut. 🙂
  Kokosolja är ju antibakteriellt också, så att ta en msk och ”gurgla” runt i munnen och mellan tänderna c: a 20 minuter varje dag gör verkligen underverk!
  Obs! Det ska inte vara kokosfett som finns vid smöret, utan kokosolja som står bland oljorna. 🙂

 7. 107
  Annika Dahlqvist säger

  @ 106 T.:
  Varför ska jag dona med att köpa tandkräm och tillverka tandkräm när det går alldeles utmärkt att borsta tänderna med kranvatten på borsten?

 8. 108
  Firuze Gulderen säger

  @ Annika Dahlqvist:
  När jag bestämde mig för att sluta med fluortandkräm gjorde jag som du gör och föreslår (borsta med bara vatten). Men efter bara en vecka blev mina tänder gula och hälften av tänderna såg genomskinliga ut och övre halvan var vita. Dessutom dök det upp bruna fläckar överallt. Mina tänder såg förskräckliga ut. Jag ångrade minst sagt att jag hade slutat med fluortandkräm; så förskräckt jag blev. Jag återhämtade mig från min chock och tänkte ge fluorfri tandkrämen en chans. OCH det var värt det. Mina tänder ser ut som dem gjorde tidigare, vita och fina.

  Jag har provat Weledas Plant Gel Toothpaste som ger en fräch känsla i munnen. Kan rekommendera.

 9. 109
  mikael säger

  Ni kanske borde läsa SBU-rapporten om tandvård det enda det finns hög evidens för är fluor i tandkräm.

 10. 110
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  ’Evidens’ ..eh. Hur ska man kunna lita på evidens-studier när så många visat sig vara inget annat än fiffel-o’-båg kreationer?! De mastodontsummor dessa företag regelbundet ’drabbas av’ är också talande!

  En släkting till mig dog i hög ålder (på 70-talet) med alla sina tänder i behåll – hade aldrig haft ett enda hål i hela sitt liv. Han borstade tänderna med SALT ..det ni!

 11. 111

  mikael Skrev:

  Ni kanske borde läsa SBU-rapporten om tandvård det enda det finns hög evidens för är fluor i tandkräm.

  Mikael – den fluor som finns i tandkräm är natriumfluorid = en biprodukt vid tillverkning av aluminium. Det låter ej så ekologiskt = biologiskt i mina öron.

  Kalciumfluor är däremot en ekologiskt = biologiskt produkt. Så tandkräm med kalciumfluor vore nog helt OK – men jag föredrar som Annika vanligt vatten + lite bikarbonat i munnen att borsta tänderna med.

  Apropå natriumfluorid: ”Vad din läkare inte berättar för dig – Del 1”.

  För den som vill fördjupa sig i ämnet – så går det bra att Googla på natriumfluorid.

 12. 112
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Bra länkar Josef.

  Jag har haft svårt för vanlig tandkräm i åratal pga problem med otrevlig slembildning efteråt, så det fick bli bara vatten. Bikarbonat, numera, går däremot bra.

  Ett ytterligare tips är att skölja ur munnen med vatten när man ätit något – blir rent o’ fint.

 13. 113
  rebecca säger
 14. 114
  Annika Dahlqvist säger

  @ 113 rebecca:
  Den tandkrämen har en ganska omfångsrik innehållsförteckning. Är de ingående ämnena garanterat ofarliga?

 15. 115
  Roger Olsson säger

  Jag har inte använt fluor på över 15 år och under den tiden inte fått ett enda hål. När jag använde fluor fick jag massor av hål. Jag har under dessa 15 år provat att borsta tänderna med många saker.
  Har helt slutat köpa tandkräm. Nästan vilken somhelst av nedanstående tycker jag fungerar mycket mycket bättre.

  Några droppar Citricidal i vatten (antiseptiskt)
  Eterisk olja av t.ex peppermynta, spearmint, mm. (antiseptiskt)
  Salt i vatten (antiseptiskt och abbrasivt)
  Bikarbonat
  Björksocker
  Golden Seal pulver (antiseptiskt)
  Vitlöksvatten av rå vitlök körd i blender! (antiseptiskt)

  Absolut mest effektivt känns faktiskt vitlök. Även bra för känsliga tandhalsar.
  Men luktar apa ju fruktansvärt. Misstänker det är helt omöjligt att få hål i tänderna dock.

  Lite kalkpulver (polerande) kan man kanske kombinera med om man behöver få bort början till tandsten eller beläggning. Fast jag använder Oetkers finkorniga bikarbonat istället, kanske en gång i veckan.

  Det går säker göra en lista med hundra saker man kan borsta tänderna effektivt med istället för tandkräm.

 16. 116
  Docent Göran säger

  Roger Olsson Skrev:

  Fast jag använder Oetkers finkorniga bikarbonat istället, kanske en gång i veckan.

  Intressant!

  Själv har jag kommit fram till att en blandning av bikarbonat och salt fungerar alldeles utmärkt vid tandborstning. Detta lär även fungera mot tandsten!

 17. 117

  Roger Olsson Skrev:

  Det går säker göra en lista med hundra saker man kan borsta tänderna effektivt med istället för tandkräm.

  Jo… – Roger – och jag använder morgon och kväll aluminiumfri bikarbonat med matkvalitet + att jag före sänggåendet tar en halv tesked på tungan av den här kalciumfluoren = naturlig fluor – till skillnad från natriumfluorid = en biprodukt vid aluminiumtillverkning = det som finns i alla tandkrämer med fluor, fluorskölj osv.

 18. 118
  Ital Living säger

  Jag kör med det naturligaste av det naturligaste i naturväg och det är att borsta tänderna med en träpinne. Jo det är sant – en så kallad siwaak på arabiska. Finns o köpa i orientaffären där jag bor och det fungerar ypperligt för att få fräschare mun och tandhälsa. Det har även bevisats i studier att ämnena som siwaak avger i munnen dödar mer bakterier än vad vanligt munskölj gör https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3357041/ Dock kör jag med vanlig tandborste och Urtekrams naturtandkräm före läggdags men som komplement under dagen är siwaak starkt att rekommendera.

 19. 119
  Annika Dahlqvist säger

  @ 118 Ital Living:
  Det finns ingen anledning att döda bakterier i munnen. De är naturliga och ska få vara där. Det viktiga är att man inte äter socker och för mycket stärkelse, för då blir det syra av dem i munnen som förstör tandhälsan.
  ”Vanligt munskölj” är rena döden. Det är desinfektionsmedel som är giftigt och inte bör vara i munnen överhuvudtaget. Ofattbart att tillverkarna får göra reklam för det i medierna.

 20. 120

  Annika Dahlqvist Skrev:

  ”Vanligt munskölj” är rena döden. Det är desinfektionsmedel som är giftigt och inte bör vara i munnen överhuvudtaget. Ofattbart att tillverkarna får göra reklam för det i medierna.

  Jo… – Annika – min tandreparatör rekommenderade i somras att jag skulle börja använda Dental munskölj med 0,2 % natriumfluorid. Tog den rekommenderade dosen bara en gång per dygn innan jag gick till sängs.

  Efter ca 10 dygn så blev jag påtagligt yr. Det är ju ej så praktiskt när jag är ute på mina dagliga promenader på en trafikerad väg – att vingla omkring där. Därför slutade jag med Dental – och efter ca tre dygn så var min yrsel ”puts väck”.


  Fluor är ett neurotoxin (nervgift) som är giftigare än bly

  …Fluor är ett neurotoxin (nervgift) som är giftigare än bly och i det närmsta lika skadligt som arsenik i koncentrationer runt 1 ppm. Under 1900-talets första hälft var natriumfluorid (som är den korrekta benämningen av det fluor som används idag) ett avfall som blev över vid de stora aluminiumgjuterierna i framförallt USA. Avfallet var ett stort problem och man lyckades inte hitta något användningsområde utan det förblev en restprodukt. Kostnaden för att eliminera kemikalien var hög och det blev inte bättre av att många industrier tvingades betala skadestånd till boskapsägare och jordbrukare på grund av den skada som toxinen orsakade.

  Det ena ledde till det andra och för att göra en lång historia extremt kort så blev det möjligt, med hjälp av en hel del marknadsföring och tvivelaktiga studier, att utan motstånd tillsätta avfallet i dricksvattnet. Huvudargumentet känner vi väl till även idag och det var att natriumfluoriden skulle motverka karies. De flesta av oss vet dock att karies framförallt kommer från raffinerade kolhydrater och det är knappast något som fluor kommer att råda bot på.

  En hel del studier publicerades under kommande år som protest, men resultatet ledde allt som oftast till att forskare fick sparken och indragna forskningsbidrag som följd. Med stora industriintressen i ryggen var det förhållandevis enkelt och dumförklara dessa typer av påståenden. Tandvården som vid denna tid blivit ett helt fristående skrå tog emot den fantastiska kemikalien med öppna armar och ända fram tills idag finns det inte en enda studie som pekar på att natriumfluorid skulle vara bra för tandhälsan eller någon annan form av hälsa för den delen.

  Fluor har aldrig testats för säkerhet innan godkännande i varken tandkräm, munsköljmedel eller andra livsmedel.

  – slut citat härifrån.

 21. 121

  Jag har förstått att fluor är väldigt farligt och vill sluta använda det. Har kört utan fluor i ca 4 mån. Har borstat med kokosolja, msm och kolliodalt silver. Men nu har jag hittat massa svart/brunt på tuggorna på tänderna samt lite emellan tänderna. Det spänner också emellanåt i tänderna/käkarna.
  Jag vet inte om jag vågar fortsätta utan fluor? Jag var hos tandhygienist precis innan jag började utan fluor. Då jade jag massa tandsten som hon tog bort.
  Ska jag gå till tandläkaren för att kolla om jag fått massa hål nu så jag vet om jag vågar fortsätta utan fluor? Eller har ni andra tips?
  Jag fikar ibland. Måste man sluta med det om man inte borstar med fluor?

 22. 122
  Annika Dahlqvist säger

  @121 Rut:
  Det är kolhydrater som orsakar karies. Stärkelse blir till socker redan i munnen under inverkan av salivamylas, och intaget socker, blir tillsammans med bakterier i munnen den syra som fräter tänderna och ger karies. Även inmundigad syra, som vinäger eller citroner eller apelsiner, fräter till karies.
  Om man inte intar kolhydrater eller syra så behöver man inte fluor.
  Kolloidalt silver kan ge mörka beläggningar på tänderna, och är väl inte så lämpligt då som tandbehandling. MSM eller kokosolja vet jag inte om de har positiva effekter vid tandbehandling. Finns vetenskapliga undersökningar på det?
  Bikarbonat har en teoretisk möjlighet att vara bra eftersom det är basiskt, och det är syra som fräter på tänderna. Finns undersökningar på bikarbonat?
  Själv borstar jag tänderna med kranvatten, och det fungerar utmärkt. Inga hål på alla år med LCHF, och tandköttet är friskt.

 23. 123
  Anna-karin karlsson säger

  Angående fluor-diskussion här så varför är det ingen som tänker på att ofiltrerat kranvatten faktiskt innehåller fluor ??!! Så inte undra på att allt fler går över till att filtrera sitt vatten. Så det att det finns de som har friska tänder och tandkött beror ej på vattnet utan på (aluminiumfri) bikarbonat som gör vattnet basiskt och betyder alltså att det får bort fluoret m.m.

 24. 124

  Anledningen till att vi har karies är enligt American Dental Association:

  ”Karies uppstår ofta när mat, som innehåller kolhydrater (socker och stärkelse) som mjölk, läsk, russin, kakor eller godis, lämnas kvar på tänderna. Då frodas bakterierna i munnen och producerar syror som följd. Efter en tid förstör syrorna tandemaljen vilket leder till karies”.

  Det finns dock några problem med denna teori, bland annat:

  • Grupper av ursprungsbefolkningar som hade jäsbara kolhydrater på tänderna hela tiden och varken borstade eller använde tandtråd, var oftast fria eller helt fria från karies.

  • Bakterier konsumerar inte förädlat socker eller mjöl eftersom de brister i näringsinnehåll.

  • Den mat som bakterier gillar att äta, till exempel mjölk, grönsaker, kött, fisk och frukt, är i allmänhet inte orsaken till karies.

  Om den moderna förklaringen till karies inte är korrekt, vad orsakar då egentligen hål i tänderna?

  Weston Price och andra dentala pionjärer undersökte karies och fann tre faktorer:

  • Kosten har inte tillräckligt med mineraler.

  • Kosten har inte tillräckligt med fettlösliga vitaminer (A, D, E och K).

  • Näringsinnehållet är inte biologiskt lättillgängligt och tarmsystemet absorberar inte kosten ordentligt. Närvaron av fytinsyra påverkar denna faktor mycket.

  Över tiden kan en diet som saknar vitaminer och mineraler eller innehåller höga halter av fytater (från frön, nötter och baljväxter), få blodets kemi och förhållandet mellan kalcium och fosfor att komma ur balans, vilket leder till att mineraler tas från benstommen, vilket i sin tur orsakar tand- och benförlust.

  Vanligt kaffe kan också tömma kroppen på mineraler så om du måste dricka kaffe välj då hälsosammare alternativ som inte är lika skadliga för din inre ekologi.

  Det är till stor nytta att blötlägga dessa fytater från frön, nötter och baljväxter, det hjälper till att ta bort skadlig syra. Då blir dessa livsmedel inte alls är lika skadliga för ditt tarmsystem och tänderna.

  Den här långvariga tron att socker orsakar karies är sann, men det är en följd av att näringsämnen bryts ner i kroppen, inte att bakterier äter socker och producerar syra som förstör tänderna.

  Från Epoch Times

 25. 125

  Fluorexperimentet på barn var 2014. Var finns resultten? Varför får vi inte veta HUR fluor skulle göra tänderna starkare? Är det därför de spricker? Skeptiker utan belägg påstår att de med belägg inte har belägg. Men jag citerar de belägg som alla måste få lov att känna till, så det går göra beslut utifrån kunskap istället för övertalning från tandläkare och myndigheter:

  Det finns en hel del studier som stödjer teorier om att fluor kan göra oss slöare, att det kan ge oss långsammare hjärna, bidra till demens och att fluor är ett starkt enzymgift. Senare tids studier visar även på koppling mellan fluor och barns utveckling i hjärnan. Fluor bidrar även till hämmad sköldkörtelproduktion då det, liksom klor, tar över platsen från jod i våra sköldkörtelhormon. Det finns även studier som visar att fluor är oerhört oxidativt, alltså nedbrytande, att det hämmar bildning av antikroppar och att det på så vis skapar autoimmuna reaktioner.
  https://kurera.se/fluor-giftigt-eller-bra

 26. 126

  Istället för två nervgifter som använts i krig (fluorgas och klorgas) i vårt dricksvatten så kan användas gasen CLO2 (MMS/CDS) som är fullkomligt ofarligt och bättre än båda tillsammans, men det försöker FDA och hjärn-/kunskapsdödarna med skeptiskt språkbruk stoppa.

  Jag funderar på att göra eget tandpulver/kräm och har noterat följande:
  Kalciumfosfat Ca3(PO4)2 täpper effektivt öppna dentinrör som väteperoxid/bikarbonat/salt slipat/öppnat, Släckt kalk (kalciumhydroxid), hydroxiapatit (undvik nanopartikelvarianten), fosfor/fosfater, bikarbonat (NaHCO3), amelogenin, KS, Jod, TeaTree, MSM, MMS, Aktiverat kol, Diatomaceous Earth (slipar kanske för mycket), magnesium, zink, kisel, kollagen (ben/bindväv), kokosolja

 27. 127

  Måste tillägga att mitt syfte med nämnda ingredienser för tandpulvret/krämen var tänkt för att bryta ner plack/karies och remineralisera/läka tänder med hål. Men har ni inga hål så funkar salt och vatten alldeles utmärkt, till den dagen ni kanske får ett hål och behöver forska närmare så som jag. Kalciumfosfat lagar tänder … https://www.tandlakartidningen.se/arkivet/nyhet/sa-minskar-biverkningar-vid-tandblekning

 28. 128

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa