Johanna Eknes eftertankar

Eftertankar  2/7 i Kostrådgivarna.

När jag läser hennes reflexioner kommer jag att tänka på internetrabaldret som blev när jag i min blogg och i pressen tog avstånd från massvaccinationen mot svininfluensan vintern 09-10.
Jag läste inte allt som fanns utan bara kommentarerna i min blogg och i Kostdoktorns. Det var värst hos Kostdoktorn. När jag gick in där och försökte försvara mig blev jag nerspydd med galla, så enda utvägen var att sluta läsa. Och jag lärde mig att det inte går att ”ändra” på internetfolket, utan man får bara gilla läget och försöka börja om på nytt på ett bättre sätt.

Men åter till JE:s inlägg. Detta att hon använder ordet sekt, som vi har fått höra så mycket från antagonister och i bloggkommentarer, i ett blogginlägg från en LCHF-are, är alltför magstarkt för att tro att det ska accepteras av LCHF-folket.
Hon kan inte förstå hur folk kan uppfatta att hennes inlägg är en kritik av mig. Den tankegången kommer sig väl av att många uppfattar mig som LCHF-begreppets grundare, och det är nära till hands att jag då skulle vara ledare för ”LCHF-sekten”.
Jag vet inte annars hur folk ser hennes inlägg som ett angrepp på mig.

 

Comments

 1. 1

  Jag läste inte kostdoktorns blogg på den tiden så jag vet inte vad som skrevs om dig annat än det jag fick reda på genom din blogg. Vet att jag bestämde mig för att inte ta något vaccin innan jag läste vad du påstods ha sagt. Stora delar av Svenska folket betedde sig väldigt ogenomtänkt. Köpte handsprit, hostade i armveck och tog inte i hand. Samma människor körde kundvagn, höll matkorg, öppnade dörrar och höll sig i ledstänger.
  JE:s inlägg. Du och SSS är så förknippade med LCHF att det var som att spotta på ER.

 2. 2

  Skulle tro att praktiskt taget alla som testat LCHF en tid, 6-7 mån eller mer inser att JE:s inlägg är ett led i motståndares krigföring för nu börjar det bli allvar, dvs en strid om prestige och pengar. Ju fler som upptäcker sambandet och samtidigt testar LCHF känner sig inte besegrade, snarast tvärtom. Många likt mig tänker nog, så länge det funkar för mig, så länge håller jag på. Inte många som hoppat av för sakskäl. Det kan finnas andra skäl, men inte hälso- och viktskäl.
  Men varför förstöra humöret genom att engagera sig i något som inte fungerar eller är oärligt och oseriöst. I det långa loppet visar det sig vad som är praktiskt och hållbart. I början då jag möttes av liknande argumentering och nedvärdering så reagerade jag känslomässigt. Inte nu längre, särskilt när ett flertal av mina vänner, träningskamrater mfl börjat med LCHF. Inga sura eller besvikna miner där inte.
  Mvh/Edward K (67 år med ca 9-10 tim träningsdos/vecka med frukostfri distanscykling på lördagarna 4-5 timmar, resten högre intensitet.)

 3. 3
  Lilly Torva säger

  Hej, Annika och juni! Jag hade inte heller läst om din rekommendation angående massvaccinationen, men vi i min familj valde ändå att INTE vaccinera oss.

  Dig tycker jag om Annika, du är den enda läkare jag känner till som har mod i barm!

  Jag tycker det är härligt när människor använder sig av bra saker/ideér, genomtänkta. Ex. handsprit, som man ju använder när man kommit hem, från affären, möten med andra, ledstänger och annat som man iaf kopplar ihop med baciller. Att människor är så kloka att de inte hostar en upp i plynet är väl bara bra? Jag tycker att tvätta händerna är självklart och att handsprit efter hemkomst är en toppenidé!

 4. 4

  @ 3 Vad jag menade var att när du tar i allting så blir du ju smittad eller för den vidare. Man behöver naturligtvis inte hosta folk upp i ansiktet, de flesta höll alltid handen för munnen och hostade åt sidan. När vaccinet kom på tal så skulle man hosta i armvecket för att inte sprida någon smitta. Hur långt sprids eventuell smitta när du hostar? De som inte följde råden utan hostade i handen och tog i kundvagnen etc.På vad sätt hjälper handsprit dig? Använder du den fortfarande?

 5. 5
  Ann Kristin säger

  Annika, du var den första jag läste och sedan tillkom SSS. Jag läste din blogg, men hade så vansinnigt mycket att göra mellan 2008-2011, hann inte.

  De löpsedlar du förekom i tog jag som löpsedlar, för vad de är värda – lite kan jag om media 😉 Jag vaccinerade mig inte, eftersom jag inte träffade så mycket folk och inte heller har en sjukdomsbild som skulle göra mig jättesjuk av influensa.

  Sedan januari har jag blivit en trogen bloggläsare av en massa bloggar, och har därmed lärt mig mycket nytt. Jag tog för givet att du och SSS var välbekanta för (åtminstone) de som hänger här, men tydligen inte.

  Naturligtvis reagerar jag på att LCHF kallas sekt och att det är negativt för LCHF. Hur skulle det kunna vara positivt? Och naturligtvis faller det tillbaka på dig som grundare, om det här sprids vidare, vilket det alltid gör, så blir ju ”sekt” det som är kvar. Det faktum att du INTE tjänar pengar är ditt bästa adelsmärke (fast jag önskar att du faktiskt blev fett rik), för du har gjort det av omsorg om alla oss andra.

  Jag hade inte gjort det, så mycket skit hade jag aldrig tagit för mänskligheten, men du tar nog ditt yrke på allvar – jag tror att det är läkareden som ligger i botten. Däremot pratar jag med de som verkar hyggligt motiverade.

  Slutet på det här får vi se så småningom. Jag brukar nästan alltid profetera rätt.

 6. 6
  Gunnar säger

  Jag tillhör också de som inte tog vaccin för svininfluensa. Det viktigaste skälet är att jag hade haft flera varianter av Honkonginfluensan och skulle då inte bli särskilt sjuk om jag blev smittad.Sedan förstod jag också att det var så många som vaccinerade sig att det knappt skulle bli någon smittspridning.

  Eftersom det var ett sådant drev efter att alla skulle vaccinera sig så förstod jag att man slutat tänka klart och att det måste vara en hund begraven. Narkolepsi var det visst hunden kallades.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 juni:
  Jag minns att jag tyckte att det var lite komiskt. Man skulle hosta i armvecket, sen skulle man också hälsa i armvecket.

 8. 8
  Kattmoster säger

  5 Ann Kristin Skrev:

  Jag brukar nästan alltid profetera rätt.

  Du också? Ibland tänker jag att det på min gravsten ska stå: Vad var det jag sa?!

  Men – allvarligt talat brukar jag ofta bli sannspådd. Senast häromdagen hände det. Kort efter att jag, julen 2005, börjat med LCHF (eller SSS-kost, som vi kallade den då) fick jag en idé/insikt om att det inte är fetma som är orsaken till en massa sjukdomstillstånd utan att fetman och alla de här sjukdomstillstånden har en gemensam orsak, dvs. kolhydrater. För några år sedan läste jag en artikel om att man börjat fundera på om det möjligen, eventuellt, kanhända var på det viset. För några dagar sedan lyssnade jag på Dr Attias föreläsning på TEDMED, som Kostdoktorn länkat till, och han säger rakt ut att det är på det sättet. Alltså: Vad var det jag sa?!

 9. 9
  Ann Kristin säger

  @ Kattmoster:
  Fast jag säger det aldrig, för man blir helt omöjlig i sociala sammanhang 😉 Jag tänker, funderar och drar mina egna slutsatser, och tycker att det är intressant med underliggande motiv – jag har läst mycket kommunikation och psykologi. Människan är en mystisk och spännade varelse. Ibland måste man säga ifrån, men innerst inne är jag klart buddhistisk – min dödlighet gör att jag behärskar mig från att spilla tid. Idag har jag funderat på LCHFrörelsen, tänkt på vad folk har skrivit, klippt gräs, googlat på recept, lekt med hundarna och ätit två solmogna körsbärstomater som jag själv har odlat fram. Jag är mellan två jobb, utan bidrag ( jag behöver komma tillrätta med artrosen) och min favoritsyssla är att tänka medan kroppen går. Ha en fin sommarkväll, allihop!

 10. 10

  @ 4 Annika
  Jag kan inte annat än le. Jag älskar din humor. Jag träffade dig i november (tror jag det var) 2008 i Ö-vik, jag och en kvinnlig bekant satt bordet jämte dig när vi fikade. Jag ville inte vara påträngande så vi pratade aldrig med varandra. Hennes mamma kallade dig för själevadstösen.
  Någon eller några veckor senare var jag på föredrag med SSS.
  Kalle Karlsson i Österäng pratade de om i falbygden, man gick till honom men berättade inte för någon. Han var ju lite udda men han botade folk, dessutom så fick du alltid dina provsvar och journal med dig därifrån.

 11. 11
  tombola säger

  @ juni:
  Calle botade folk, han är en riktig läkare och börjar med att prata kost,,,

  Svårare än så var det nog inte!

  Att han sedan kunde prata för sin sak gjorde inte saken sämre – han kunde lika gärna ha försörjt sig som ståuppkomiker – ett lika roligt läkarbesök som hos honom får man aldrig mera uppleva,,,,

  Förr fanns han på radio på nätet men det verkar vara borta nu.

 12. 12

  @ Tombola.
  Jag träffade aldrig Kalle så jag vet inte hur han var. Jag hörde bara talas om honom.

 13. 13
  Tombola säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 4 juni:
  Jag minns att jag tyckte att det var lite komiskt. Man skulle hosta i armvecket, sen skulle man också hälsa i armvecket.

  Men inte i samma armveck?

  Eller var det pillergubbsen som hade knåpat ihop den anvisningen?

  Jag måste ha befunnit mig i idet under denna period – jag såg någon löpsedel om det och ett par pillertroende grannar lät böja sina knän och vaccinera sig under andakt,,,

  Själv läste jag Henning Sjöströms bok om neurosedynskandalen som ung och äter hellre råttgift än går på sån smörja, vilka ingredienser i det vaccinet,,,

  Och upphaussat för att tjäna pengar på folks oro – ett modernt och av statens lakejer godkänt röveri av högsta klass – självklart ställs ingen till svars,,,,

 14. 14
  Johan säger

  @ Kattmoster:

  ”Men – allvarligt talat brukar jag ofta bli sannspådd. Senast häromdagen hände det. Kort efter att jag, julen 2005, börjat med LCHF (eller SSS-kost, som vi kallade den då) fick jag en idé/insikt om att det inte är fetma som är orsaken till en massa sjukdomstillstånd utan att fetman och alla de här sjukdomstillstånden har en gemensam orsak, dvs. kolhydrater.”

  Det är nog inte så säkert att kolhydrater är så farliga.

  https://tranastyrka.se/annu-en-folkgrupp-pa-hogkolhydratdiet-som-lever-gott/

  Men det är nog skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Precis som det är skillnad på fett och fett.

 15. 15

  Jag hörde tidigare att det skulle vara ett nytt inlägg av Eknes på gång för att skingra dimmorna men jag måste säga att jag blev djupt besviken. Att kalla LCHF-folkrörelsen för en sekt är kränkande och det borde man istället för att tycka synd om sig själv kunna erkänna.

 16. 16

  @ 13 Tombola.
  Vet ej var info kom ifrån. Jag blev upplyst av min omgivning och fick samtidigt veta att jag var osolidarisk om jag inte tog mitt ansvar. Misstänker att de fick info via vårdcentral, apotek, pressen etc. Jag minns att jag följde min granne till apoteket och läste i ögonvrån i skyltfönstret att spriten var slut, det tog en stund då jag undrade om jag kommit till bolaget. När jag kom in så kunde kunde jag läsa att det var handspriten som hade en strykande åtgång.
  Snacka om hysteri.

  När staten vill att du skall göra något så spring för f n. Kommer ihåg när de lurade svenska folket med teliaaktier.

 17. 17
  Tombola säger

  @ 16 juni:
  Är man så korkad att man köper Telia aktier får man skylla sig själv – ett företag där 80% av personalen spelade kort minst halva sin arbetstid är inget att satsa på. Men så halverades kursen snabbt oxå – till halva priset,,,

  Solidarisk med vem – aktiägarna i pillerbolagen?

 18. 18
  ruben säger

  Jag tror Johanna Eknes inte visste att hon släppte en megaton bomb i plytet på en stor grupp redan pressade människor. De som inte får respons i sjukvårdsapparaten bl.a. Säg aldrig ”sekt” om människor som redan tagit alltför mycket skit när de försöker på egen hand rätta till sin situation. Sorgligt för alla som sårats och känt stor orättvisa.
  Hon fick känna en ”liten fläkt” av det hårda kaos Annika D. fick utstå en gång.
  Det kan ju faktiskt vara så att Johanna E. inte varit med om de sk. skeptikernas/likriktarnas härskarteknik och uttryck som härjat på nätet mot nytänkare/oliktänkare i åratal. Hon lät precis som dem: ”sekt” bland många andra kränkande uttryck för att slå ned och förtala på ett raljerande sätt mot något de ville slå ihjäl och misstänkliggöra. Många är nog fortfarande negativt påverkade av det det, som ett mer eller mindre historiskt trauma.
  Jag tycker JE tagit tillbaks och på sympatiskt sätt förklarat det spontana ordvalet. Så för min del finns all förlåtelse, när hon tydligen inte förstod hur stor laddning hon tände. Sedan har jag neutral åsikt om det övriga. Alla har rätt gå sin egen väg, så länge man inte skadar någon. Men vad vet jag? Jag kan inte tala för någon annan än mej.

 19. 19
  Professor Göran säger

  För mig är det på gränsen till obegripligt hur man kan ta avstånd från det som man själv förespråkar.

  Detta påminner mig om den store filosofen Bertrand Russell uttalande: ”De flesta människor skulle hellre dö än tänka! Och de gör det!”

  Och där är kanske JE en gott exempel.

 20. 20

  @17 Tombola Jag köpte inte,blir allergisk när staten säger att något är bra,och gratis har jag inte råd med det brukar bli f.n så dyrt

 21. 21
  sofia säger

  Personligen reagerar jag både på rubriken ”Mat-sekten” + kontexten samt martyrskapet (på intet sätt snyggare än klarspråk/spontan vrede) i ”Eftertankar”. JE undrar: ”Men all den aggression och de påhopp som mitt bloggande frambringande, var det motiverat?” Nej, ”hon tycker inte det, OAVSETT hur hon formulerade sig. JE begick inget brott.”

  Så, nu tar jag mig samma rätt: Den som skriver ett inlägg med rubriken ”Mat-sekten” får finna sig i motstånd. Liksom JE har jag rätt att uttrycka min åsikt även om jag äter LCHF. Det är knappast ett brott? Att MÅNGA reagerar beror just på att MÅNGA följer LCHF konceptet/kostdebatten.

  JE:” När folk skäller på en så blir man ledsen.” Precis! JE:s ord under rubriken ”Mat-sekten” gjorde ont! Liksom JE hade jag personligen ”konstant ont i magen och huvudet i flera dagar och jag kunde knappt sova. JE ”kommer aldrig mer att vara spontan” och tycker vidare att ”det är ganska trist om ingen vågar tala fritt ur hjärtat”.

  Eftersom JE får beröm för sitt agerande gör jag som henne, ber inte om ursäkt för att jag kränkt andra, dock förbehåller jag mig rätten att spontant tala fritt ur hjärtat och förutsätter att jag framledes slipper stämplas som sekteristisk! I annat fall får vi väl utmana ”kostrådgivarsekten”.

 22. 22

  @ 21 sofia. Du får beröm av mig för att du säger vad du tycker. 😉

 23. 23
  Kattmoster säger

  @ 21 sofia:

  Bra, Sofia, och fy skäms säger jag till dem som funderar på att mobba dig! 😉

 24. 24
  Gunnar säger

  @ sofia:

  Det kanske bara är så enkelt att hon inte klarat av sötsuget och fått ett återfall. Då kan det lätt bli lite fel.

 25. 25
  Professor Göran säger

  En eftertanke om eftertanken!

  Min eftertanke kopplar här till min krönika om att lägga sig eller stå upp i kostdebatten.

  När indierna befriade sig från den engelska kolonialismen stod ledaren Nehru för en ickevålds princip men han övergav aldrig principen om självständighet och lade sig aldrig i denna grundläggande fråga även om ickevåldet var att böja sig för den militära övermakten som engelsmännen representerade.

  Den oerhörda övermakten i vårt fall är förstås det medicinska etablissemanget (och livsmedelsindustrin) med alla sina ”maktinstrument” och om vi då som JE/AH lägger oss redan inledningsvis så gör detta oss de facto principlösa och vi kommer att sopas bort från banan. Att tro att vi inifrån ska lyckas övertyga etablissemanget med logiska argument eller med tusentals anekdoter har inte fungerat under de senaste två hundra åren och det är knappast troligt att vi skulle lyckas med detta idag. Det är det faktum att personer som Annika och Sten-Sture stod upp för principen LCHF som gör att vi är där vi är idag.

  Om vi är övertygade om LCHF som princip kan vi knappast övertyga någon annan om vi själva förnekar själva principen. Det är i förnekelsen jag ser fegheten. Kostdoktorn tog medvetet bort LCHF-beteckningen från sitt blogghuvud för något år sedan (det var en liten debatt om detta då det begav sig) och om jag nu inte har missförstått det hela så accepterar han att JE kallar LCHF för en sekt. Jag hoppas förstås att jag missuppfattat detta.

 26. 26

  Ordet ”sekt” används ofta i nedsättande betydelse, men har ej alltid använts uteslutande så. Ursprungligen kunde ordet sekt även ha neutral eller positiv betydelse.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sekt

 27. 27

  @ 25 Göran.
  Min magkänsla reagerar när doc uttalar sig,det känns många ggr tveksamt.

  Att ta bort LCHF är att vända kappan efter vinden.

 28. 28

  @ Professor Göran:” … och om jag nu inte har missförstått det hela så accepterar han att JE kallar LCHF för en sekt. Jag hoppas förstås att jag missuppfattat detta.

  Visst har du missuppfattat! På egen blogg har Andreas som svar på Johannas klarläggande kommentar skrivit att han gillar tonen i KOMMENTAREN mycket bättre.

  Min tolkning är mycket bättre än inlägget under rubriken ”Mat-sekten”.

  https://www.kostdoktorn.se/lchf-mangfald-och-intolerans

  Under fliken ”Viktnedgång” finns LCHF för nybörjare:
  Vill du äta dig friskare och smalare med riktig mat, utan hunger? Då är LCHF och den här sidan något för dig.

 29. 29
  Ann Kristin säger

  Jag har inte alls uppfattat Kostdoktorn som annat än lchf-inriktad.

 30. 30

  Hon har bett om ursäkt och tagit tillbaka ordet sekt. Men du fortsätter att hälla bensin på brasan. Varför?

  Sen hur du överhuvudtaget kunde tro att detta rörde dig är också konstigt. Inlägget handlade inte om er förebilder. Ni är snabba att tro att ni är så viktiga att allt rör er. Det mesta gör det inte!

  Inlägget handlade om hur klimatet ser ut bland kommentarerna på blogg och FB. Har du inte sett fördömandet? Eller är det bara betydelsefullt om det handlar om dig?

  Klimatet i kommentarsvärlden är otrevligt, fullt av fördömande, fullt av rätt och fel, fullt av känsliga tår, fullt av personliga påhopp. Att vi inte vågar ta i detta utan istället förvrider inlägget visar på att Johannas ord stämde.

  I stället för att lugnt och sakligt ta i debatten så skulle personer hängas. Har hört att jag var en av dem. Som vanligt.

  Drevet är skrämmande. Och detta låter du som förebild fortgå. Trots att du själv råkat illa ut. Flera gånger. Är inte det skrämmande? Du om någon borde ju ha förståelse.

  Hur många gånger har jag halshuggit dig? Har jag ifrågasatt dig? Har jag varit elak mot någon?
  Hur många gånger har jag skapat ett drev där du eller någon annan förebild skulle hängas? Trots åtskilliga fulheter och vidriga elakheter mot mig så har jag aldrig gjort detta. Kanske för att detta handlar inte om er. Det handlar om att alla ska hitta sin väg till att må sitt bästa.

  Ordet sekt var oerhört illa valt. Johanna har backat. Visa nu lite empati och välvilja. Kan du läsa det negativa kan du även läsa det positiva. Eller?

  Den fördömande och elaka sida som inlägget egentligen handlade om, ja den är nu till fullo bevisad. Drevet som hon i andra ord belyste visade ju upp sig med makalös tydlighet. Många har sagt att de från början tyckte att Johannas inlägg var lite överdrivet, men med facit i hand har ju en stor del av alla kommentarer och det stora drevet bevisat att Johanna hade rätt. Tyvärr. Sorgligt.

  Det som hände var ju precis det hon skrev om. OCH flera av förebilderna (Japp, NU är du nämnd) eldade på drevet.

  Hur fåglarna kunde något så bra som bra kost bli till en klubb/förening/gäng (kalla det vad ni vill) där vuxenmobbing på nätet är en vardag och ingen reagerar?

  Jag älskar LCHF. Jag har din (Annikas) kostmodell som förebild. Men jag är evinnerligt trött på den offentliga mobbningen som pågår och som påhejas av till exempel dig, Annika.

  Så, klara färdiga gå… jag är beredd. Nu ska jag som person snabbt diskuteras. Och vad kan jag egentligen? Klart att jag får föreläsa för läkare eftersom jag är så urbota kass på näringsfysiologi! Klart att jag fick vara huvudansvarig för mf utbildning i Malmö i tre år för att jag inte kan något. Klart att Jörgen Vesti Nielsen och Uffe Ravnskov stödde min första bok, Sofie Hexeberg min andrabok och Andreas Eenfleldt min tredjebok eftersom jag har fel i allt. Självklart! Det är klart att Uffe Ravnskov, Bitten Jonsson, Lars-Erik Litsfeldt och Maria Helander (KBT) vill sammankopplas med min utbildning eftersom jag inte kan något och bara har fel. Mycket logiskt.

  Istället för att ifrågasätta min kunskap, kan vi inte diskutera ämnet? Utmana min kunskap. Det är så vi växer och lär nytt! Vinn över mig med cellkunskap. Vinn över mig med näringsfysiologiska begrepp. Vinn över mig genom att ge min ny fakta. Inte genom att försöka dränka personen Anna. Det blir lite patetiskt.

  ”Kan vi inte vinna med kommunikation så slå ner henne i stället. Vi är ju många mot en…”

  Är det någon som vågar stanna vid ämnet? Hur kunde en bra kost bli till bråk, elakheter, nätmobbning och personliga påhopp? Tror vi att vi har hittat facit? Att LCHF inte kan utvecklas mer?

  Eller är det inte maten och välmåendet det handlar om? Har det blivit en grupp som många vill tillhöra. Och gärna ha en gemensam fiende som kan sammansvetsa?

  Jag fortsätter med maten. Jag skiter högaktningsfullt i rätt eller fel. Jag vill att du/ni ska må bra. Punkt. Tjafset lämnar jag till de som uppskattar det. Jag vill inte vara med. Jag vill arbeta med mat, ätbeteende, beroende. Med hälsa, skratt och välmående. Med empati, tolerans och med grunden att vi är alla unikt biokemiskt sammansatta.

  Ni som har samma ambition som jag – häng gärna med.

  Ni som vill diskutera människor i stället för mat – helt ok men jag vill inte vara med 😉

  PS! Det finns en trevlig sak som min mamma lärde mig. ”Prata inte OM personer, Anna, prata MED dem.” Min mamma är klok.

  Trevlig sommar Annika och alla andra.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Anna Hallén:
  Som jag skrev i inlägget så blev min lärdom av drevet mot mig att man kan inte kämpa emot ett internet-drev. Motkommentarerna drunknar i tsunamin.
  I detta fall var det Johannas rubrik ”Matsekten” som startade drevet. Jag tycker inte att det var fel av mig att uppmärksamma hennes inlägg i min blogg, eftersom hon i det tog avstånd från LCHF som begrepp.
  Vi bloggare måste vara försiktiga i vårt ordval, och skriver vi fel får vi ta konsekvenserna i form av nätdrev.
  Du har skrivit att du kommer att lämna LCHF-begreppet och fortsätta med en annan benämning på ditt kostbudskap. Lycka till, och hoppas att du därmed slipper alla elaka drev.

 32. 32

  Jag känner inte igen Annas beskrivning, kan inte hitta någonstans att någon ifrågasätter hennes kompetens. Då jag inte har FB misstänker jag att det kommer därifrån. Rätta mig om jag har fel.
  Mycket skit sprids via FB

 33. 33

  Du fortsätter att imponera på mig Annika. Du är några år äldre än AH och har lite mer erfarenhet och visdom. Din ödmjuka hållning är en lisa för själen. Något för AH att ta efter om det finns i hennes begreppsvärld.

 34. 34

  I mina ögon har nu Kostrådgivarna sjunkit. Att därifrån höra ordet sekt var verkligen en besvikelse.

 35. 35

  @ 34 Kan inte göra annat än att hålla med dig. Ju mer de käbblar desto längre ner i dyngan åker de.

 36. 36
  Vox Humanae säger

  Mitt svar på Johanna Eknes ”Eftertankar”, lägger det här också:

  Johanna

  Du har kränkt många, många människor. Om du menade något annat är inte relevant i sammanhanget, det som betyder något är att människor faktiskt blev kränkta av vad du skrev. Jag upplever heller inte att du egentligen ber om ursäkt utan att du bara beklagar att folk fattade fel.

  Jag har själv skrivit dåligt flera gånger, folk har blivit retade och även kränkta. Det vettigaste man kan göra är att inse sitt misstag och be om ursäkt ”förlåt, jag skrev dåligt för jag är bara en människa, jag tar tillbaka det jag skrev för att det träffade fel”. Det är naturligt att som du gå i försvarsställning, alla gör så, men när människor har kroppen full med adrenalin så blir resultatet ofta inte så bra i vårt moderna samhälle. Det brukar hellre resultera i att människor låser fast sig ännu mera i sina positioner, och eftersom tankekraften tryter när man är i kemisk beredskap så kan man snart befinna sig i en position som man inte alls menade från början.

  Lekte du viskleken som barn? Jag tror att de flesta gjorde det och vet hur fel det ursprungliga budskapet kan bli när det passerat några människor. Vi kan aldrig gardera oss mot missförstånd när det gäller mänsklig kommunikation, helt enkelt därför att vi har olika förutsättningar och skiftande sinnesstämning. Om det hettar till alltför mycket så är det nog bäst att inte hålla positionen. Kryp som en hund och visa strupen. Det kommer att trolla bort aggressionen hos de allra flesta, så kan du ta upp frågan igen lite senare fast med andra ord.

  Det jag TROR att du egentligen menade att skriva om, är det ökade antalet fanatiker som försöker att ”kidnappa” begreppet lchf. Jag själv läser mest bara Annikas och Kostdoktorns bloggar och där är det inte så vanligt, även om en och annan dyker upp ibland. Dessa fanatiker kommer vi aldrig att slippa undan, de finns överallt, i alla olika sammanhang. Ditt misstag var att skriva på ett sätt som fick alla lchfätare att känna sig som fanatiker och så är det givetvis inte. Jag tror inte alls att det finns så många sådana, men de märks, eftersom de skriker högt och ofta och att de även skriver under flera olika signaturer samtidigt. Jag tror inte att det hjälper att du och Anna Hallen lämnar begreppet lchf, ni kommer att träffa på nya ärkenötter vart ni än tar vägen och främst för att de inte bekämpar er ide utan faktiskt har något mot er som personer.

  Det ursprungliga begreppet ”lchf” är ju mycket brett. Grundtanken är (som du ju vet) ”Mindre kolhydrater, mera naturligt fett, prova dig fram till det som passar”. Är det inte det som du och Anna sysslar med? med tillägget att ni aktivt hjälper folk att hitta rätt balans? Ta inte diskussionen med fanatiker utan var en auktoritet. Om någon ifrågasätter en matsked majs i ett recept, förklara bara att ”ja det är tillåtet under lchf men en del människor kan inte äta majs alls”. Slut diskussion. OCH det viktigaste redskapet: folk som inte ger sig, som bara fortsätter att mala, BANNA deras IPadress. Dessa är oftast antingen rena idioter eller rena provokatörer och nu verkar det som om de lyckats provocera dig och Anna att ta avstånd från begreppet lchf. Tråkigt, så borde det inte vara.

 37. 37
  sofia säger

  Även jag har haft en dialog med JE

  Tack för svar Johanna!
  Min vrede är mitt ansvar. Vanligtvis ber jag givetvis om ursäkt om jag märker att jag trampat på/kränkt någon. Jag uttryckte mig slarvigt.
  Att kalla LCHF folkrörelsen för ”sekt” anser jag vara en nedvärdering tillika kränkning och en bräcklig grund att stå på om målsättningen är att initiera en saklig, konstruktiv, ärlig och fredlig dialog. Jag föreslår att du funderar över din egen roll, om du själv har någon del i de aggressioner du upplever. Nu ser jag att du i en tidigare kommentar inte kommer att använda sektstämpeln igen och det lovar förbättrade förutsättningar inför framtiden.

  Ha det så gott!

  Hej Sofia!
  Tack för förslaget om att jag borde fundera över min roll. Det borde alla inblandade göra och det har jag också gjort vilket framgår av det jag har skrivit. Jag har ett flertal gånger erkänt att jag uttryckt mig klumpigt och även att det var onödigt att använda det laddade ordet sekt. Jag skulle tycka det vore jättebra om en del av de som läste inlägget och uttryckte sig nedsättande och aggressivt också funderade på sin roll och sitt uppförande och vilka glasögon de hade på sig när de läste.

  Slutligen kan jag konstatera att vi upplever ordet kränkning olika. För mig är det ett oerhört starkt ord om inte hör hemma i denna diskussion alls. Jag har jobbat med biståndsfrågor internationellt och med den bakgrunden har ingen här blivit kränkt. Du har förstås rätt att använde det ordet som du vill, men det kan vara en förklaring till varför vi delvis pratar förbi varandra.

  Ha det så gott själv!

 38. 38

  Annika, en stor bukett rosor till dig för din kloka och ödmjuka stil när du bemöter somliga personers grälsjuka inlägg. Din ton är lugn och saklig. Du vinner verkligen på att inte sänka dig till deras nivå. Respekt!

 39. 39
  undrande säger

  @ Anna Hallén:

  En stilla undran …varför så aggressiv?
  Borde inte du Anna som önskar dig ett trevligare klimat i kommentarsvärlden ställa högre krav på dig själv än du gör i denna kommentar?

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Anna Hallén:
  Det var inte jag som först kopplade JE:s inlägg till mig, utan några bloggkommentatorer.
  Om man pratar om sekt, blir tanken direkt att det finns sektledare. Jag har aldrig hört talas om en sekt utan ledare. Vem/vilka är då ledare för LCHF-sekten? Jag, SSS, Kostdoktorn är nämnda. En sektledare styr sina sektmedlemmar med järnhand, bestämmer vad de ska tänka och göra.
  Jag anser inte att vi gör detta. LCHF lever och utvecklas genom sina brukare. Det är oerhört demokratiskt, alla som har tillgång till internet får vara med och ha synpunkter.
  Sen är det det som fungerar i praktiken som vinner terräng. Dit hör PF och Fettkaffe, trots dina fördömanden. (…sätter ner foten, etc)
  Och Anna, jag har inte sett någon som har ifrågasatt din kompentens – bara din rätt att bestämma över alla oss andra.

 41. 41
  Gustav säger

  ” men med facit i hand har ju en stor del av alla kommentarer och det stora drevet bevisat att Johanna hade rätt. Tyvärr. Sorgligt. ”

  Hur har det visat sig att JE hade rätt ? För att många blir arga på sektsnacket ?

 42. 42
  Ann Kristin säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Det var jag och några till som gjorde den kopplingen, ingen sekt utan sektledare, och vilka har skapat begreppet? Sedan kände jag mig påhoppad, ketosmätande fakirmänniska som jag är. Nu verkar vi ha närmat oss någon slags konsensus, och det är bra. Jag vill bara att så många som möjligt uppnår en bra vikt och god hälsa, oavsett hur de går tillväga. Hyfs i livet och på nätet är väldigt bra.

 43. 43
  kostintresserad säger

  @ Ann Kristin: ”…vilka har skapat begreppet?”

  En gissning är att det är någon som kände sig hotad och som hade behov att trycka ner, skrämma och tysta den ständigt växande LCHFmat intresserade skaran; det är f.ö. bara en av fler mer eller mindre fula härskartekniker som figurerat på Annikas LCHFblogg under årens lopp.

  Men LCHF konceptet fortsätter att sprida sig 🙂

 44. 44
  Wille säger

  Att inte vilja eller våga ta kritik på allvar är lite dåligt.

  Är det ingen som någonsin hört andra människor ta avstånd från LCHF pga LCHF:ares sätt att framföra åsikter?

  Jag hör det väldigt ofta. LCHF:are som skrämmer iväg folk så att det nästan uppstår ett LCHF-hat.

  Personangreppen på Anna Hallén från LCHF håll är lika tråkiga som de Annika fick utstå när det blåste som värst.

  Tänk på när ni skriver att ni sitter öga mot öga med den person ni pratar om/med och äter en god middag. Hur skulle ni skriva?

 45. 45

  @ 44
  Jag läser mycket på kostbloggar och nej Wille jag har inte läst någonstans det du påstår dig ha läst och varit med om.

 46. 46
  Gustav säger

  @ Wille:
  Ja Wille, men det kan bero på att mycken ilska över att fel kostråd fått gälla, och man märkt vilka enorma hälsofördelar man fått på LCHF … vissa bär på ilska över autoimmuna sjukdomar man fått pga kosten! Jag har själv fått minst 3! Så det är inte konstigt att en del använder starka ord… MEN personangrepp är inte tillåtet att använda sig av naturligtvis! Men att kalla ”oss” för en sekt??? Är det ok? För att NÅGRA kanske uttryckt sig dåligt? Har inte upplevt det mycket överhuvudtaget på bloggar, men kanske finns på FB?

 47. 47

  Detta FörBannade FBs baksida. Så länge folk vägrar tänka själva så sprider de vilka lögner som helst på FB. En avart i kommunikation

 48. 48
  kostintresserad säger

  @ Wille: ” Personangreppen på Anna Hallén från LCHF håll är lika tråkiga som de Annika fick utstå när det blåste som värst”.

  Var hittar jag man personangreppen på AH?
  Länk – inte FB?

  Tackar på förhand.

 49. 49

  @ 48 Kostintresserad. Så många som efterlyser var någonstans man kan se personangrepp på AH och hittills ingen som kan visa var.
  Snacka om falsarier.

 50. 50
  Gustav säger

  @ kostintresserad:

  Ja, jag har inte sett några personangrepp ! Angrepp på uttalanden ja , men inte personangrepp ! Visa gärna ja !

 51. 51
  Wille säger

  #45 Har inte varit med om det och det är helt ok. Det finns andra som har det.

  #46 Detta är det vanligaste sättet att försvara att man är lite hård i sina ord i kommentarer mot exempelvis de som säger något negativt om LCHF. Dessutom tycker jag det är bra att någon tar upp det här hur ”vi” beter oss, för det är då vi kan bättra oss. Detta är inte första och förmodligen inte sista gången det händer eftersom det kommer nya arga LCHF:are 🙂 Jag är en bedydligt mer ödmjuk sektmedlem idag än för 7 år sen.

  #48 FB hade jag inte hört talas om. Jag vet att jag flera gånger faktiskt tyckt synd om Anna när man läst kommentarer. Jag ser Anna som en person som brinner för det här med LCHF och som lever och andas LCHF varenda dag året om. Hon är smart och vill utvecklas. Hon tänker alltid ett steg till osv. När man läser nedsättande kommentarer så undrar man hur folk tänker. Jag sökte några inlägg som var borttagna men hittar mest ströinlägg här och där. Det är med Anna Hallén som med Håkan Hellström. Jag tycker bra om bägge, men det finns många som har bestämt sig att aldrig gilla dessa. När det gäller Håkan så brukar han omvända de flesta när dom ser honom live, och jag tror detta skulle vara likadant med Anna Hallén.

  Ta bara Anna Skipper som det diskuteras om just nu i Kostdoktorns Forum. Jag tycker att det är positivt med en TV personlighet som kör åt LCHF-hållet. Om hon tjänar en eller tio miljoner skiter jag fullständigt i, men det får hon höra i kommentarer. Lika att hon har blivit skrynklig. Man blir trött av att läsa.

  Har läst liknande om Cathrine Schuck och när Kostdoktorn recenserade Ulrika Davidssons bok så kom det genast en massa kommentarer. Denna är kommentar nr 1:
  ”Nej men vadå. Nu ska vi inte vara knussliga. Alla ska med.
  Duger Anna Hallén (med alla LCHF-fel på sin hemsida) duger sannerligen Ulrika Davidsson också.”

  En som klarat sig verkar vara Sofie Hexeberg trots att hon säger att även om du inte äter högfett så blir det högfett eftersom du äter en viss mängd fett från dina lager. Då borde Ulrika Davidsson inte behandlas annorlunda, men jag tror det beror på att hon kommer från GI, precis som Anna Hallén.

  Detta (nedan) hittade jag i en kommentar i ovan nämnda inlägg. Varför skriver överhuvud taget någon på detta sätt om det inte förekommer?

  ”Men jag är övertygad om att ni skrämmer bort fler än ni hjälper, tyvärr, med den attityd som dominerar här i kommentarerna. Om ni faktsikt vill att fler ska upptäcka LCHF så tror jag att det vore betydligt bättre att välkomna varje steg folk tar i den riktningen, istället för att påpeka att något minsann inte är ”riktig” LCHF.

  Bara det faktum att ni börjar spekulera i att folk har nån slags dold agenda när någon tycker annorlunda lär få en hel del avskräckta, ni framstår inte direkt som sansade.”

  Så..Läs igenom det ni tänker skriva och tänk att nu kommer människor utanför LCHF-sfären att läsa vad ni skriver. Hoppas klimatet blir trevligare:)

 52. 52
  kostintresserad säger

  # 49-50 Tack!

  Jag använder inte FB.

  Kan man skriva/kommentera där under ”falskt flagg”?
  Hur vet man att det ”LCHFare” som går till personangrepp?

 53. 53

  @ 52 Du kan skapa ett FB-kconto i vilket namn du vill.Du kan segla under vilken flagga du vill.
  Som du ser så skrev wille en massa utan att återigen redovisa något. Skum liten pojk den.

 54. 54
  Wille säger

  Det kanske inte är personangrepp, men mobbningsflaggan har definitivt varit hissad flera gånger enligt mig. Ofta tas det upp irrelevant information som utbildningsnivå, ekonomi och annat man inte glömt.

  Anna skriver ju i sin kommentar detta (se nedan) av någon anledning:

  ”Klimatet i kommentarsvärlden är otrevligt, fullt av fördömande, fullt av rätt och fel, fullt av känsliga tår, fullt av personliga påhopp. Att vi inte vågar ta i detta utan istället förvrider inlägget visar på att Johannas ord stämde.

  I stället för att lugnt och sakligt ta i debatten så skulle personer hängas. Har hört att jag var en av dem. Som vanligt.”

  Både #49 och #50 har samma retorik som man har på VoF. Det duger inte att tro på vad Anna själv skriver, utan man måste ha bevis. Jag har annat för mig än att försöka hitta gamla blogginlägg (försökte faktiskt). Ni kan lita på mig eller strunta i det.

 55. 55
  Gustav säger

  @ Wille:
  Väl skrivet tack ! Kanske man inte alltid tänker på som du säger ” Tänk på när ni skriver att ni sitter öga mot öga med den person ni pratar om/med och äter en god middag. Hur skulle ni skriva? ” !
  Och hahaha ja , om Håkan Hellström ! Jag ogillade honom , men efter att ha träffat honom så … men det var mer om hur han sjunger hehehehe ! Men jag tror att många retar sig på Annas sätt bara , men det är som hon är antar jag , men att hon har kunskap tror jag inte många angriper !!
  Detta om dold agenda är nog nåt vi fått lära oss om ” kostetablissemanget ” och forskningsfusk , så många ser nog dolda agendor i mycket ! Men framtiden får utvisa !

 56. 56
  kostintresserad säger

  @ Wille: ”Detta (nedan) hittade jag i en kommentar i ovan nämnda inlägg. Varför skriver överhuvud taget någon på detta sätt om det inte förekommer? /…/ Men jag är övertygad om att ni skrämmer bort fler än ni hjälper, tyvärr, med den attityd som dominerar här i kommentarerna. Om ni faktsikt vill att fler ska upptäcka LCHF så tror jag att det vore betydligt bättre att välkomna varje steg folk tar i den riktningen, istället för att påpeka att något minsann inte är ”riktig” LCHF.”

  Menar du detta inlägg? Vilken kommentar?

  Själv har jag aldrig sett att ”något inte är riktig LCHF”. Däremot har det diskuterats olika procentsatser, men det är ju en helt annan sak. Dr Annika är ju väldigt tydlig med att var och en skall prova sig fram och individanpassa, vilket är en självklarhet.

  Att folk är vetgiriga, söker kunskap och detaljer ligger i människans natur. Kolla in idrottsvärlden, hus- och trädgård, fiske, dans … det var jag också i början, köpte böcker, läste allt, följde bloggar, men det rätar ju upp sig efter en tid när man märker vad som funkar bäst 🙂

 57. 57
  ragnhild säger

  Å, så mye godt og klokt, og litt sånn/sådär neandertalsk inniblant. Var de, våre forfedre – før homo sapiens trengte/pushet dem nordover naturlig mer aggresive enn ”oss”? Og i såfall har vi noen dna% med oss, ikke likelig fordelt?

  Jeg kan ikke dy meg for å harsellere iblandt når anledningen er alvorlig nok. Arg – ja gjett om, det også. Har noen rare strenger … Ellers er jeg feig og snill som et lam 😉 Med det sier jeg
  unnskyld Anna Hallén – om jeg var frekk/sarkastisk mot deg på kostdoktorn en tid tilbake. Du har jo all rett, tillike med meg å ”tenne” på ting og tang.

  Mange her har en dr. Annika-bloggreise på noen år – jeg beskjedne 3. Jeg datt inn med mine sjels-settende og forbløffede lchf-erfaringer da det pågikk som verst – som det blåste …

  *Vof er jeg vaccinert mot for evig tid (det får si det meste).

  *Andedambloggen, husker dere den? Med sine satiriske spark opplevde jeg den som direkte ”hån” mot dr. Annika – og ga dem på pukkelen så godt det lot seg gjøre – de døde (druknet) til slutt 😯 Tok jeg feil, var det bare uskyldig morro? MEN, sårbare (den sterkeste kan være det) mennesker leker man ikke med – og slett ikke når de allerede ligger nede. That´s it.

  * ”Sektbegrepet” var til de grader i vinden for 3 år siden. Jeg trodde det var lagt dødt nå, og ble ikke så lite forbløffet over å se det spassere nedover linjene i et lchf-kostrådgiverinnlegg. Ja, dere som har sett ”lyset”, fordi for akkurat dere er DET bortimot ”livsviktig”. Også for meg; sukkeravhengig og overspiser på det samme – alle slag – litt holder ikke – hele ”sukkersekken” skal tømmes; derfor finnes ingen slike her nå; jeg repararer og det går bra, og enda striktere er jeg blitt. Ut med alle kolhydrater som trigger – uten dem er jeg helt ”salig” – akkurat som en vanedranker som går på vannvogna. Oj, som man øker (nei, ikke i vekt), men i innsikt. Min ”handleliste” blir alt mer nøktern. Fett, protein og kolhydrater i.f.a. litt grønsaker. Enkelt og godt – ingenting for de som ikke tåler synet av et 1/4 fylt kylskåp, eller ”som må unne seg” – eller som Må innom alle butikk-hyller. Greit nok. Alle må gå SIN vei. Det gjorde jeg også – men det gikk galt. Nå synes det som jeg ikke tåler kolhydrater i det hele tatt. Som en sa – at kroppen sa: ”OK – lykke til, spis det du, men jeg vil ikke fordøye det for deg”.

  *SÅ mye skit, som du fått ta imot dr. Annika (nå får jeg tårer i øynene – faktisk nokså sjelden det).
  Vi vet at det har hatt sine kostnader. Modig har du vært, sterk og sårbar. Og igjen, takk for helse.
  Klem, Ragnhild.

 58. 58
  sofia säger

  @ ragnhild: *SÅ mye skit, som du fått ta imot dr. Annika (nå får jeg tårer i øynene – faktisk nokså sjelden det).Vi vet at det har hatt sine kostnader. Modig har du vært, sterk og sårbar. Og igjen, takk for helse. Klem, Ragnhild.”

  Ju längre tiden går ju mer man förstår vilken modig person, kämpe och förebild Annika är. Under åratal har hon stått stadigt med fötterna på jorden med LCHF fanan i ett stadigt grepp på rak arm mitt i den rytande orkanen. Och där står hon fortfarande och visar att tålamod och uthållighet är en mästarvana :)

  Dr Annika, du betyder JÄTTEMYCKET även om det finns dom som försöker få dig att tro motsatsen! Tusen tack för allt du gjort och gör!

 59. 59
  ragnhild säger

  P.s; Jeg har nå vært innom ”kostrådgivere” og lest oppfølgingen. Registrerer at Høglund høgst oppe ref. til bloggen Andedammen. Bare skummet over denne – ser jo ganske så fornøyelig ut – i dag ….. MEN, husk – i 2010 var vel – i etterkant av den uförskjämta Vof´s förvillarutnämning, et av dine vonde år dr. Annika…..

  Når jeg ser tilbake på mitt agerande den gång – inte så lite gnäll 😉 Dock tycker jag att det var absolut på sin plats att ge tilbaka på spes. Vof´s skitstövlar af et gäng/gjeng/idiots 🙂

  ”Forövrigt har jag inga flera kommentarer” …..

  Jo foresten: Sofia – du är god du … takk for standhaftighet/innsats på den der: Et/eat whatever- bloggen, og nei, ingen musikk-inlegg denne gangen. Ble helt skremt selv av siste forsøk; en hel balett ha,ha,ha. Ha en vidunderlig sommer alle sammen – i kveld er det her en helt trolsk stemning ute. Vi njuter af årstiden ….

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa