LCHF – KLCHF – PF – Fettkaffe – ?

Vissa personer vill ligga väldigt lågt i kolhydratintag, nära noll. Det kan vara för att de har problem med viktnedgången, eller att de är mycket kolhydratintoleranta. De kan ha nytta av att räkna kolhydrater, och  mäta ketosen i blodet.
Vi andra behöver bara vara medvetna om vilken kolhydratrik mat vi ska undvika, äta oprocessad och oförgiftad mat, och vara generösa med naturligt fett.
Man skulle kunna kalla den strikta kosten för KLCHF, Ketogen LCHF.
Problemet är företeelserna Periodisk Fasta, PF, och Fettkaffet, (fett i varm dryck, MBC etc). Det enda man då behöver tänka på är att få i sig dagens behov av näring och energi vid den/de återstående måltiden/rna.
Dessa företeelser tycker Anna Hallén ska förklaras i bann. Det har jag svårt att acceptera. Om man tycker att man trivs och fungerar bra med PF och/eller Fettkaffe, varför ska man då inte få unna sig det?

Anna Hallén vill lämna LCHF och kalla sin kost för något annat, på ett ställe såg jag ”Artegen föda”. Det är självklart helt OK att hon kallar sin kostmetod för vad hon vill.

Själv fortsätter jag att kalla mitt budskap för LCHF kort och gott.

 

Comments

 1. 1

  LCHF låter bra tycker jag. Om man inte vill använda det så är det bara att låta bli, inget man behöver basunera ut. Såvitt man inte har en dold agenda.

 2. 2

  Jag har aldrig haft något problem med LCHF och dess definition, allt sen jag började läsa in mej på vad det eg. går ut på så beskrivs det ju hur klart å tydligt som helst.. att vissa kan behöva äta väldigt strikt medans friska och smala kan äta lite mer kolhydrater.
  Jag kommer alltid säga att jag äter LCHF, jag har aldrig skämts över det som vissa tycks göra.. LCHF är ett helt fantastiskt sätt att leva efter, det inkluderar även ett miljötänk som många inte ens tänkt på förut, innan dom blev LCHF-are.

 3. 3
  tombola säger

  Hon verkar inte gilla PF då hon anser att det stressar kroppen – jag tycker det är precis tvärtom!

  Själv har jag kört fett kaffe med enbart kokos och grädde/mjölk under 3 månader – inte varje dag men 4- 5 dagar i veckan, känns som ett riktigt lyft och jag är helt säker på att PF håller ned långtidssockret med uppskattningsvis upp till 5%

  Finns en del skrivet om pf och diabetes för den som är intresserad,,,,

  Dessutom fungerar magen ännu bättre – tror det är kokos som gör det – där håller Anna med,,,,

 4. 4
  Ann Kristin säger

  Jag väljer att kalla min kost för lchf. Förr var jag socialdemokrat, men slutade rösta på dem efter kärnkraftsomröstningen. Då är jag alltså inte socialdemokrat längre. Däremot kunde jag deras historia, hur SAP uppkom och vilka grundarna var. Jag antar att jag är så pass anal att jag vill ha ordning och reda. Jag tar alltid reda på saker. Jag ville veta hur LCHF uppkom, och kan dess historia hyggligt nu. Redan från början trodde jag att LCHF var det jag sysslade med, i olika grad av kolhydrater.

  Jag har adlrig deltagit i någon kostdebatt tidigare, sällan debatter på nätet ö h t, och det lär dröja innan jag ”tycker” något. Alla känner sig missförstådda, ingen förstår den andres argument och det har bra gått i en väldig cirkel. Vi är väl tillbaks på ruta ett, antar jag.

  Konsensus finns inte ens om begreppet. Så jag antar att alla kan hitta på egna varianter, gärna kränga prylar med god förtjänst, och skapa mer förvirring. För jag tror att det inte är av godo för den goda saken. Om inte Almedalen hade tagit upp nyhetsutrymmet hade säkert LCHF-kriget brutit ut i sommarens nyhetstorka.

  Nu ska jag prova PF, få se om 24 timmars fasta passar mig.

 5. 5

  Robb Wolf har en bra och lite rolig genomgång om klassificeringsproblematiken, Seven Shades Of Paleo. https://robbwolf.com/2012/10/24/shades-paleo/

  Varje individ får väl försöka hitta sin nivå, som passar denne.

 6. 6
  Tombola säger

  Likheterna mellan vänsterns olika falanger i mitten på 1970 – talet börjar bli allt mera slående,,,

  Då var det oxå mera diskussion om små bagateller än om helheten vilket mynnade ut i massor med bokstavskombinationer hos olika fraktioner – innan allt somnade av mer eller mindre helt!

  Vi betraktar ju upp till 110 gram kolhydrater som LCHF så spannet är stort mellan Skaldemans fakirkost till Karlshamnsstudien som J V Nielsen gjorde för många år sedan (och som gav utmärkta resultat trots en mycket liberal LCHF).

  Strunta i Annas åsikter om PF och läs istället om hennes beskrivning av stress som orsak till högt blodsocker och annat otyg – det handlar om att ta det som passar från alla och inte hänga upp sig på de minsta detaljerna?

 7. 7

  Hade det inte varit för mitt fettkaffe med ett ägg i på morgonen så hade jag inte kunnat jobba heltid. Jag är gastric bypassopererad och äter jag något när jag jobbar så går jag in i paltkoma direkt (dumping). Så jag är så GLAD över detta fettkaffe och strikta lchf – det passar MIG! Anna är inte lchf-president någonstans men alla har rätt till sina åsikter och definitioner.

 8. 8
  Per J säger

  Vad mycket lättare det skulle vara om man i olika forum och bloggar kompletterade beteckningen LCHF med siffror hur mycket kolhydrater man själv har som målsättning att maximalt få i sig. Det blir så mycket missförstånd när en LCHF5 debatterar med en LCHF40 om vad och hur mycket av olika varor som är LCHF.

  / Per LCHF25

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Per J:
  Det tycker jag var en genial beteckning, att man skriver sin unefärliga dagliga kolhydratmängd efter LCHF. Ingen kan missförstå det.

 10. 10
  ruben säger

  Vill haka på artikeln och några andra kommentar lite: Håller med, det behöver inte alls vara dramatiskt. Jag förstår att det hjälper de som verkligen har större behov, med striktare kolhydratsänkning, men jag använder principen LCHF ganska lätt. Principen att man kan byta ut lite av energimängden kolhydrater mot mättat fett och må bättre av det. Det kan betyda för mej att jag tar 1 potatis i stället för 3-4 och då ibland stampar den i riktigt smör. Har provat fettkaffe och tycker det är utmärkt om man inte hinner med frukost och då gör fettkaffet att man får en lugnare resa fram till nästa måltid. Känner mej då mindre stressad dessutom. LCHF ordet stör inte mej det minsta, tvärtom. Jag har fått ett bättre liv bara genom att anamma grundprincipen till begränsad del, dra ned sockret/kolhydrater en del och ersätta det energibehovet med mättat fett i den mån jag mår bra av det. Det går nog räkna upp en del Nobel-pris, som haft mindre avgörande betydelse för mänskligheten än vad LCHF kommer att få? Då hoppas jag man bedömer mej och inte beskyller LCHF som sekteristisk för att jag personligt tror så :/ Jag använder LCHF ordet, fast jag begränsat det till en grad som passar mej för tillfället. Kanske skall sättas en skala på LCHF ( LCHF-0, LCHF-1, LCHF-2 )?

 11. 11

  @ Per J:
  Om jag skulle använda mej av det så blir det LCHF0-50 då jag kan variera intaget av kolisar..jag behöver inte vara strikt och lider inte längre av den värk jag förr hade, min vikt stabiliserades på för mej normal nivå redan efter 5 månader på strikt SSS GI-Noll modell, mitt första år var enligt den modellen, endast nåt enstaka grönt blad som dekoration.. nu är det mer varierat med en å annan potatis, t ex så gör jag ibland egen potatissallad som nu på sommarn till grillat kött eller fisk. Mjölmat högst 3 ggr om år då som blodpalt.. Men LCHF som kostbeteckning är en alldeles utmärkt ”grundplåt” att utgå ifrån för ALLA, det finns ju sen nåt år tillbaks en definition på LCHF upp till mycket liberal så som 20% kolisar.. så vad problemet är förstår inte jag.

 12. 12
  Mats Lindberg säger

  Tack Tombola för dina vettiga inlägg!
  Jag hoppas LCHF-rörelsen (om det nu finns någon definierbar sådan) rör sig åt det håll du beskriver. Plocka de vettigaste ideerna från olika håll och gör det till en hållbar livsstil. Nu lär jag väl få många emot mig, men många av LCHF-ideerna är ännu långt ifrån bevisade. Exempelvis har mättat fett inte visats vara nyttigare än många andra fetter, men heller inte farligare. Det räcker för mig, men den som inte är övertygad kan ju hitta andra alternativ. Vetenskapen kring kosten känns för mig mycket tunn, närmast styrd av förutfattade meningar. Man ska dock vara medveten om att detta även gäller många andra vetenskapsgrenar; klimatet, ekonomin med flera.

 13. 13
  Dennis säger

  Jag kallar min kost för ”NWP” (No White Poison).

 14. 14
  Anders S säger

  Annika Dahlqvist skrev:

  @ 8 Per J:
  Det tycker jag var en genial beteckning, att man skriver sin unefärliga dagliga kolhydratmängd efter LCHF. Ingen kan missförstå det.

  Nu äter vi olika mycket mat beroende på kroppsstorlek, ålder och aktivitet. 50 g för dig är annorlunda än 50 g för mig. Kanske energiprocent istället?

 15. 15
  Mats Lindberg säger

  De flesta av oss räknar varken kolhydrater eller kalorier, så en siffra bakom ett begrepp som LCHF ställer bara till det. Vem skulle det gynna? Ingen är den andra lik och ingen kan leva efter uträknade tabeller.

 16. 16
  Gunnar säger

  Om nu Anna Hallén vill lämna LCHF så kommer inte jag att sakna henne. Hon tycks rätt omedveten om den medicinska historien innan Insulinet blev tillgängligt. Jag tycker själva definitionen som LCHF har gör den skräddarsydd för Diabetiker och bör bevaras som sådan så de som drabbas tryggt kan vända sig till en väldefinierad kost som fungerar utan Anna Halléns utvidgningar och små påhitt.

  LCHF ersätter inte Insulinet utan minskar behovet och för många typ-2 Diabetiker så klarar de sig ofta utan både tabletter och sprutor vilket är en stor hälsovinst.

 17. 17

  Bra skrivet @ 15 Mats och @ 16 Gunnar.

 18. 18
  EvaLi säger

  @ Ann Kristin:
  Om du skulle tycka 24 timmars PF är för tuff – prova 17 timmar som Annika (och som jag lärt mig av henne) tillämpar. Jag äter inget efter kl.19 på kvällen. Tar fett-kaffe m kokosolja och smör till frukost (ibland slevar jag i mig kokos och smör utan att lägga det i kaffet – spelar ingen roll). Äter sedan första målet ”brunch” ca kl. 12 och sedan middag före 19.00 osv. Är inte hungrig och mår utmärkt och jag håller med Tombola om att magen funkar så bra, så bra med kokosoljan…
  Motionerar också oftast före brunchen om jag har möjlighet.

 19. 19
  Professor Göran säger

  Kommunikation förutsätter att vi menar ”samma sak” när vi använder ett uttryck. Vi måste helt enkelt vara överens om meningen för annars blir diskussionen meningslös – det ligger i sakens natur.

  För mig duger LCHF därför alldeles utmärkt eftersom det är en förkortning där alla termer är meningsfulla och välkända. LC för lite kolhydrater i förhållande till vad som råder idag och underförstått bättre ju lägre intaget är. HF är också alldeles utmärkt för det talar om att fettmängden ska öka och ju mer ju bättre.

  Inom detta begrepp får de flesta plats som strävar efter att minska på kolhydraterna och ökar på fettet och vi som ”nollar”, så gott det nu går, ryms rimligen för vi får ändå i oss en del kolhydrater även om jag själv aldrig har räknat några. Ketontestning, då och då, visar att läget är bra och stabilt vilket även gäller för blodsockermätningarna.

 20. 20
  Karin säger

  EvaLi

  När jag läser ditt inlägg inser jag till min glädje att jag dagligen faktiskt praktiserar en variant av PF. Jag går upp vid sex och dricker en kopp kaffe med en eller lite mer matskedar smör. Sedan blir det ett par ägg vid tio-tiden, lunch halv-ett, middag runt sex på kvällen. Det blir åtminstone 12 timmars periodisk fasta, bortser man från kaffet med smör, är jag uppe i 16 timmar. På detta mår jag som en prinsessa!

 21. 21

  @ 19 Återigen ett förträffligt inlägg Göran

 22. 22
  Ann Kristin säger

  @ EvaLi:
  Ja, jag har tillämpat detta utan att kalla det PF, men trodde inte att det ”räckte”. Jag kan helt enkelt oftast inte äta förrän efter 17-18 timmar. Jag äter mellan 11 och 17-19 för det mestat, och det har blivit så ganska naturligt.

 23. 23

  @ 20 Karin och @ 22 Ann Kristin.
  Jag kallade det för naturlig PF, vilket jag inte skulle gjort. Det föll inte i god jord.

  Jag äter oftast 2 ggr mellan 14-17-20
  Frukost, lunch, middag har inga namn på det jag äter så nära noll jag kan komma. Har nu klarat mig utan tillskott av c-vit i 3 år, undrar när skjörbjuggen kommer. Ett stort tack till A D , SSS och LCHF

 24. 24
  ulf pohl säger

  Frånsett att vi alla behöver hålla kolhydraterna kort så tycker jag det är viktigast att eliminera allt gluten och spannmål eftersom där tydligen lurar alla dessa autoimmuna sjukdomar. Då är en och annan potatis i veckan (till sillen) inget problem om man inte har diabetes. Fruktos (i frukt och vanligt socker) är en underskattad orsak till övervikt eftersom fruktos alltid omsätts till fett. Potatis ger bara glukos.

 25. 25
  Per J säger

  Det här med vad olika LCHF:are anser vara LCHF, framförallt kolhydratsmängden, är ju lite av pudelns kärna när det gäller Johanna Eknes blogg härom veckan.

  En del bloggar och forum genomsyras tyvärr av LCHF:are, ofta med relativt kort LCHF-bakgrund med usel helhetssyn, som nästintill försöker nolla kolhydraterna och har lärt sig att kolhydrater=socker=gift=DÖD OCH SJUKDOM!!!
  Det är något som gärna framhålls till liberala potatiskramare som kan tänka sig ett par potatisar till sillen på midsommarafton. Det sprids alltså en kolhydratsfobi utan dess like emellanåt där jag kan känna mig illa till mods av språkbruk och påhopp mellan olika LCHF:are.

  Kokosfett ett bra fettillskott och ketonmätning ett hjälpmedel, men problemet har blivit att trycka i sig mycket kokosfett och mäta ketoner har på något sätt blivit ett MÅSTE, istället för att bara vara ett tips om vad man kan ta till om viktnedgång uteblir. Med andra ord, äter du inte kokosfett och mäter dina ketoner är du ingen riktig LCHF:are, tyvärr är tongångarna så, inte så ofta men det märks.

  Därför tyckte jag det skulle vara en enkel beteckning att använda LCHF5, LCHF25 eller LCHF50 på en del forum och bloggar för att klargöra utgångspunkten vid diskussioner om vad som är rätt eller fel.

  Det kändes också som om fel personer tog åt sig av Johannas blogg. LCHF-rabatten har fina blommor, som Annika t. ex. som fröat av sig och gett blommor i lite andra nyanser, men problemet är ogräset. Tistlar och brännässlor i rabatten skrämmer bort nybörjare snarare än lockar till sig den större massan. Johanna har sett ogräset, jag har sett ogräset men även ogräset är ju grönt i rabatten och kan vara svårt att se.

 26. 26
  Dacke säger

  Jag tycker LCHF duger bra som samlingsnamn. Som funktionell distinktion kan man använda Ketosinriktad kost, vilket innefattar både ketogen och icke ketogen LCHF. Vill man precisera sig, för att förklara sin status står redan strikt, normal och liberal till förfogande. Fettkaffe hör till avdelningen maträtter och bör ingå i någon kokbok. Fasta, periodisk eller mera långvarig hamnar i avdelningen matordning, med anorexivarning (överdrivet kontrollbehov).
  När jag var ny här på Annikas blogg fick jag en åthutning om att LCHF var helt lätt, bara att äta hur mycket man ville inom LCHF-menyerna. Nu finns det en massa falanger, och naturligtvis är det så – vi är individer och har olika behov.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Per J:
  Frågan är väl hur uppfattningen om MÅSTE har kommit till. Enligt min uppfattning har vissa personer berättat om hur de funnit nollning och ketosmätning vara ett hjälpmedel i sina problem med viktnedgång eller hälsa. Jag har aldrig sett det som något ”måste”. Själv har jag aldrig kollat mina blodketoner eftersom jag inte ser något behov av att göra det.
  Kan du exemplifiera var du har hittat detta MÅSTE?

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Dacke:
  Fettkaffe ingår i menyerna och finns beskrivet i Monique Forslunds nya bok ”LCHF på riktigt”.
  https://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=lchf+p%e5+riktigt+%3a+%e4t+dig+i+form&title=lchf+p%e5+riktigt+%3a+%e4t+dig+i+form&fromproduct=False
  Jag hoppas att det inte var jag som gav dig en åthutning på min blogg. I så fall ber jag om ursäkt för det.

 29. 29
  kost-törstig säger

  Jag äter kokosfett för att jag har psoriasis. När jag lyckas komma nära noll i mina kolhydrater och äter ren mat blir jag så gott som symptomfri!

  Denna sjukdom har jag lidit av i över 50 år. LCHF strikt är det bästa för mig. Ibland tar jag ut svängarna för att jag känner för det. Men då vet jag vad som händer.

  Det bästa för mig är att vara på banan och äta strikt!

  Så jag hoppas att det inte är någon som fördömer mig för att jag äter strikt. Vi har alla olika behov och måste få ha det!

  Sverige är det land sägs det där man individualiserar mest! Det kan bli lite krångligt ibland men det tar jag!

 30. 30
  Dacke säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Nej Annika, det var inte Du och jag har glömt vem av alla bloggare det var. Jag trodde inte att livet kunde vara så enkelt och har senare förstått att många har det mera komplicerat än så.

  Jag tycker vi ska hålla ihop LCHF-begreppet. Jag tycker att det är synd att man förknippar LCHF så hårt med viktminskning. Det är en av alla effekter, men att dämpa insulinresistens och därmed underminera hela det metabola syndromet är avsevärt mycket större.

 31. 31
  Per J säger

  @AD
  Jag har inga måsten i färskt minne att referera till men en googling av ketonmätning lchf gav mig följande träff på förstasidan: https://www.primalscienista.com/allt-om-ketoner-del-1-ketonmatning/ jag vill ändå inte peka ut siten som det ”ogräs” jag omnämnde ovan, men vad säger en nybörjare som söker info om LCHF?
  LCHF kan ju ses som en gräsrotsrörelse där många lärt sig av andra, andra som läst något om någonting på någon blogg någonstans, det blir snabbt fakta istället för åsikter, fakta som sprids som ringar på vattnet, det är här ”ogräset” jag menar gror.

 32. 32

  LCHF har blivit ett accepterat begrepp i debatten och bland befolkningen.

  Vem skulle tjäna på att vi skapade förvirring med ytterligare beteckningar?

 33. 33

  @ 32 Jag måste säga att ibland dyker det upp väldigt kloka ord här.

 34. 34
  Jessica Bengtsson säger

  Jag som i våras gick en webbaserad kurs för Anna Hallén fick följande tips från henne då viktminskningen uteblev: prova periodisk fasta eller nolla kolhydraterna. Detta under förutsättning att man har ett sunt ätbeteende och haft det ett bra tag. Hon tycker det kan vara ett gott alternativ med någon sked kokosolja eller smör i kaffet om man upplever hunger vid tex PF. Ibland har en del personer obalanser i hormonerna och då behöver man få ordnng på den balansen innan nån viktminskning är i sikte. Ibland äter man av andra anledningar än hunger och kan ha svårt att uppleva mättnadskänslor, då behöver man jobba med den saken. Jag har lärt mig oerhört mycket av Anna Hallén, framförallt allt att vikten styrs av så mycket mer än vad man stoppar i munnen.

 35. 35
  berittis säger

  Janne Skrev:

  Robb Wolf har en bra och lite rolig genomgång om klassificeringsproblematiken, Seven Shades Of Paleo. https://robbwolf.com/2012/10/24/shades-paleo/

  Varje individ får väl försöka hitta sin nivå, som passar denne.

  Den var bra!

 36. 36
  Tombola säger

  Per J Skrev:

  @AD
  Jag har inga måsten i färskt minne att referera till men en googling av ketonmätning lchf gav mig följande träff på förstasidan: https://www.primalscienista.com/allt-om-ketoner-del-1-ketonmatning/ jag vill ändå inte peka ut siten som det ”ogräs” jag omnämnde ovan, men vad säger en nybörjare som söker info om LCHF?
  LCHF kan ju ses som en gräsrotsrörelse där många lärt sig av andra, andra som läst något om någonting på någon blogg någonstans, det blir snabbt fakta istället för åsikter, fakta som sprids som ringar på vattnet, det är här ”ogräset” jag menar gror.

  Vet hut – Martina är inget ogräs! :=)

  Däremot ligger hon en bra nivå över nybörjarnivån inom LCHF,,,

  Gunde Svan testade olika handdukar i förhoppningen att stimulera musklerna efter dusch (själv gillar jag de billigaste IKEA – handukarna då de river finfint,,,,). Gunde förstod sig på finliret – att bli bäst kräver omsorg om allt,,,,

  Det finns olika nivåer inom allt – man behöver inte mäta ketoner om man inte vill – det tillhör överkursen!

 37. 37
  Tombola säger

  Jessica Bengtsson Skrev:

  Jag som i våras gick en webbaserad kurs för Anna Halle’n fick följande tips från henne då viktminskningen uteblev: prova periodisk fasta eller nolla kolhydraterna. Detta under förutsättning att man har ett sunt ätbeteende och haft det ett bra tag. Hon tycker det kan vara ett gott alternativ med någon sked kokosolja eller smör i kaffet om man upplever hunger vid tex PF. Ibland har en del personer obalanser i hormonerna och då behöver man få ordnng på den balansen innan nån viktminskning är i sikte. Ibland äter man av andra anledningar än hunger och kan ha svårt att uppleva mättnadskänslor, då behöver man jobba med den saken. Jag har lärt mig oerhört mycket av Anna Hallen, framförallt allt att vikten styrs av så mycket mer än vad man stoppar i munnen.

  Efter att ha läst några timmar på Annas hemsida kan jag bara konstatera att hon ligger ett steg över och ett framför de flesta av oss andra!

 38. 38
  sofia säger

  @ Annika Dahlqvist:” Själv fortsätter jag att kalla mitt budskap för LCHF kort och gott.”

  I min bekanskapskrets gör vi detsamma – utan några som helst problem; fattas annat … omgivningen kan ju med egna ögon se att vi mår och fungerar bättre och bättre dag för dag 🙂

  Sunda förnuftet säger väl att en kostmodell som har så dramatiskt positiv effekt på diabetikers/överviktigas hälsotillstånd är bra för övriga! Kroppen är bossen!

 39. 39
  Maggan A säger

  Jag hr varit LCHF-are sedan januari 2011. Gått ner 20 kg och mår bättre än nånsin. Jag kommer att fortsätta kalla mig LCHF-are oavsett vad vissa ”utbrytare” anser om saken. Den här ”sekt”-diskussionen är löjlig och pinsam och spelar bara SLV med anhang i händerna.

 40. 40
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Det är möjligt att det är på det sättet men kan du då förklara för mig varför hon nu vill ta avstånd från LCHF som begrepp?

  Det verkar ju som om hon accepterar LCHF0 (vid behov) och då blir det hela ännu mer obegripligt om det nu inte bara är frågan om en ren affärsmässig opportunism vilket förstås är en tautologi.

  Jag tycker som sagt att det är fegt om man officiellt inte kan stå för det man rekommenderar sina klienter eller också är det någonting som jag inte riktigt begriper här.

 41. 41
  kostintresserad säger

  @ Tombola: ”Efter att ha läst några timmar på Annas hemsida kan jag bara konstatera att hon ligger ett steg över och ett framför de flesta av oss andra!”

  Tacksam för konkreta exempel …

 42. 42
  Agne Jansson säger

  Bra Annika!

  En sanning lever alltid vidare.
  Vi njuter, sedan ca 4 år, av underbar LCHF mat och ett friskt liv (72 och 65).
  //Agne och Ulla

 43. 43
  Tombola säger

  Professor Göran Skrev:

  @ Tombola:

  Det är möjligt att det är på det sättet men kan du då förklara för mig varför hon nu vill ta avstånd från LCHF som begrepp?

  Det verkar ju som om hon accepterar LCHF0 (vid behov) och då blir det hela ännu mer obegripligt om det nu inte bara är frågan om en ren affärsmässig opportunism vilket förstås är en tautologi.

  Jag tycker som sagt att det är fegt om man officiellt inte kan stå för det man rekommenderar sina klienter eller också är det någonting som jag inte riktigt begriper här.

  Om hon tar avstånd från LCHF eller inte bekymmrar mig inte ett dugg – jag tillhör ingen sekt utan tar det bästa från alla oavsett om de heter Anna, Jacob, Annika, Skaldeman eller Lustig,,,,

  Tänk på Winston Churchills uttalande ”det är förvånansvärt hur ofta idioterna har rätt” – det ligger något i hans utsaga,,,,

  De största förvillarna inom kosten är Livsmedelsverket, Rössner, Hellenius, herr Marcus och några andra – Anna hör inte till dessa – nu får ni faktiskt skärpa till er lite!!!

 44. 44
  Tombola säger

  kostintresserad Skrev:

  @ Tombola: ”Efter att ha läst några timmar på Annas hemsida kan jag bara konstatera att hon ligger ett steg över och ett framför de flesta av oss andra!”

  Tacksam för konkreta exempel …

  Nej – om du läser igenom hennes sidor utan reflektioner kan jag inte tillföra något – jag lärde mig dock en hel del nytt!

 45. 45
  Tombola säger

  Maggan A Skrev:

  Jag hr varit LCHF-are sedan januari 2011. Gått ner 20 kg och mår bättre än nånsin. Jag kommer att fortsätta kalla mig LCHF-are oavsett vad vissa ”utbrytare” anser om saken. Den här ”sekt”-diskussionen är löjlig och pinsam och spelar bara SLV med anhang i händerna.

  Bättre än så går det inte att uttrycka det!

  Detta är en storm i ett vattenglas – dags att lyfta upp blicken lite och se till att öka våra kunskaper ytterliggare istället för detta f-e navelskåderi!

 46. 46
  kostintresserad säger

  @ Tombola:”Om du läser igenom hennes sidor utan reflektioner kan jag inte tillföra något”.

  Jag läser och reflekterar. I vilka avseenden ”ligger AH ett steg över och framför de flesta av oss andra!” enligt dig?

 47. 47
  Professor Göran säger

  En diskussion uppstår när det finns något att diskutera!

  Och när diskussionen fortsätter så indikerar detta för mig att det finns någon grundläggande meningsskiljaktighet som inte är helt klargjord.

 48. 48
  Tombola säger

  kostintresserad Skrev:

  @ Tombola:”Om du läser igenom hennes sidor utan reflektioner kan jag inte tillföra något”.

  Jag läser och reflekterar. I vilka avseenden ”ligger AH ett steg över och framför de flesta av oss andra!” enligt dig?

  Det beror väl på att jag inget kan som uppfattar hennes hemsidor som nonsens – det är upp till var och en att tycka vad de vill men nu börjar jag på allvar fundera på om sekterismen faktiskt finns på fullaste allvar :-),,,,

  Men nu räcker det för min del, fortsätt debattera små detaljer om ni finner någon mening i det, själv ägnar jag hellre tiden åt att förkovra mig – den här diskussionen har ju spårat ut för länge sedan,,,,

 49. 49
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 Per J:
  Du hittar på google ett blogginlägg av Martina om ketonmätning, som hon beskriver som en kul grej. Det är väl inget måste? Det kan ju inte vara så att man inte får skriva om kul grejer på internet.

 50. 50
  Mats Lindberg säger

  För mig framstår denna häxjakt av Hallén med flera som rent känslomässig och i vissa delar rent obehaglig. Det finns gränser för hur mycket man får dra människor i smutsen, särskilt på så lösa grunder. Ju längre detta pågår desto mer rätt får de som kallar LCHF:are sektlika. Mycket bättre att koncentrera sig på att föra ut det positiva grundbudskapet än att ge sig ut på häxjakt.

 51. 51
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 Frank Nilsson:
  Eftersom så många diskussioner rör definitionen av LCHF, skulle det kunna vara bra att särskilja olika modeller. Det är kanske lättare att vara vänner då?

 52. 52
  kostintresserad säger

  @ Tombola:” … fortsätt debattera små detaljer om ni finner någon mening i det, själv ägnar jag hellre tiden åt att förkovra mig …”

  Tack Tombola!
  Är det månne tillåtet att göra både ock 😀

 53. 53

  Men är det inte av allmänt intresse varför en kommersiell person som Anna Hallén tar avstånd från just begreppet LCHF? Det tycker i alla fall jag. Hon har på Kostrådgivarnas egen hemsida, en sida som propagerar för LCHF, tagit avstånd från begreppet LCHF. Samtidigt säljs hennes LCHF-böcker i bokhandeln. Därtill är en ny LCHF-bok på väg. Kommer kostrådgivarna, som jag tror är Anna Halléns skapelse, att sluta använda sig av LCHF, eller åt vilket håll ska de gå? Jag tycker att frågan är väl värd en diskussion därför att den förvirrar.

 54. 54
  tombola säger

  Mats Lindberg Skrev:

  För mig framstår denna häxjakt av Hallén med flera som rent känslomässig och i vissa delar rent obehaglig. Det finns gränser för hur mycket man får dra människor i smutsen, särskilt på så lösa grunder. Ju längre detta pågår desto mer rätt får de som kallar LCHF:are sektlika. Mycket bättre att koncentrera sig på att föra ut det positiva grundbudskapet än att ge sig ut på häxjakt.

  Det brukar alltid vara en trevlig stämning här och mycket har vi lärt oss av varandra genom åren så den här gräl sjuka diskussionen förvånar mig mycket, jag håller med dig Mats – det är bättre att ägna sig åt allt positivt istället,,,

  Det har hänt något – den här tråden borde ha handlat om PF för- och nackdelar men har ju totalt spårat ut,,,,

  Jag kände inte alls igen Annas beskrivning men efter den senaste veckans inlägg verkar hon tyvärr ha rätt – det känns inte bra det här – hela den här tråden borde tas bort!

 55. 55

  @51 Annika

  Det där tycks vara ett problem enbart för bloggfolket.

  Vanligt folk behöver inte nya bokstavskombinationer, De förstår det hela fuller väl när man beskriver att man kan behöva tillämpa olika grader av LCHF beroende på det egna hälsotillståndet. De deltar inte i bloggdiskussionerna, där än den ene än den andre måste hitta på något nytt för att för en tid få vara ”top dog”.

  .

 56. 56
  Ann Kristin säger

  @ Lena:
  Jag tänkte hålla mig ifrån diskussionen, men det är nog för viktigt ändå. Jag reagerade tidigt på just detta, och kommenterade hos Ekne och Hallén, men de verkar inte förstå det irrationella och det (i mina ögon) ohederliga att segla under LCHF-flagg och sedan helt plötsligt dissa det LCHF står för, nämligen i första hand hjälpa metabolt sjuka. Att vissa blir ätstörda är en helt annan diskussion, för det existerar (liksom ortorexi) inom alla kostriktningar. Födan blir ett sätt att bestraffa sig själv och lätta på ångesten, på samma sätt som vi har många som är ångestdrivna i sin träning.

  Lika lite är LCHF ansvarigt för de ev troll och märkliga existenser som befolkar olika forum. Det finns alltid fanatiker, oavsett om det är fågelskådare eller kosttalibaner.

  Jag tvivlar inte på att Ekne och Hallén ser dessa problem och oroas, med all rätt. Men den slutsats de drar är inte rimlig. I så fall skulle Hallén ha dragit in sin upplaga och döpt om sina böcker. Jag förstår att alla inte tycker att ett namn betyder särkilt mycket, men LCHF värkte fram med blod, svett och tårar. Jag kan inte acceptera att man inte har mer respekt för begreppet och grundarna, även om det inte är skyddat enligt lag. SSS har ju varumärkesskyddat GInoll, med all rätt.

  Vi har själva byggt upp ett byggföretag och dess namn, och det innebar många timmars obetalt jobb och ett rykte att bevara och försvara. Det är väl därför jag reagerar, jag känner det djupt i märgen, samt en gammaldags moral som säger mig att man inte beter sig så här. Visserligen skrev Ekne att hon har den största respekt för Annika, vilket är på sin plats, men hon borde ha tänkt till innan. Spontanitet är olyckligt i officiella sammanhang, där man uttalar sig med ett mandat om att ha något slags fördjupad kunskap.

  Särskilt hårt åtgågna tycker inte jag att någon av dem har blivit, vad jag har sett, om inte flashback har startat en tråd, det vet jag inte 😉 Sticker man ut hakan får man stå pall. Den argaste var väl Per Wikholm, av samma skäl som jag har reagerat. Och han uttryckte sig sansat, men upprört. Personangrepp har jag inte sett, om man inte tycker att det är ett angrepp att OM man tjänar pengar på LCHF är det synnerligen ohederligt att bete sig på detta sätt. Vilket jag fortfarande tycker.

 57. 57
  Ann Kristin säger

  @ tombola:
  Jag ser varken grälsjuka eller påhopp i den här tråden?

 58. 58
  tombola säger

  Ann Kristin Skrev:

  @ tombola:
  Jag ser varken grälsjuka eller påhopp i den här tråden?

  Naturligtvis inte 🙂

 59. 59
  copecca säger

  @ Mats Lindberg:

  Håller med dig…
  I mitt fall lärde jag mig i början vilka livsmedel jag kan äta inom lchf och sedan har det bara fortsatt så. Räknar inte varken kalorier eller kolhydrater för vet ju att jag äter naturligt go mat av rena råvaror. Det är den rätta LCHF för mig.

  Mvh. En frisk diabetiker typ0

 60. 60
  Gäst säger

  Ann Kristin Skrev:

  OM man tjänar pengar på LCHF är det synnerligen ohederligt att bete sig på detta sätt. Vilket jag fortfarande tycker.

  Ann Kristin – bättre kan det inte sägas.

  Anna Hallén borde nu dra in fortsatta upplagor av sina böcker där LCHF används som begrepp. Hon måste nu ändra på alla ställen där hon har använt begreppet LCHF. Jag hoppas dock att inte alla Kostrådgivare står bakom hennes syn på LCHF.

 61. 61
  Professor Göran säger

  @ Ann Kristin:

  Jag tycker att du har väldigt kloka synpunkter på detta ämne.

  För mig tangerar ämnet den djupaste av alla filosofiska frågor och den är vad som är det egentliga innehållet i varje koncept som vi sätter ett namn på. Själv brukar jag använda ordet HÄST som exempel.

  Jag ser den kunskap som som vi alla i varierande grad har hunnit skaffa oss under livet som ett slags gigantiskt personligt bibliotek där vi har mängder av hyllor som var och en har en etikett och där en hylla har etiketten HÄST och en annan har LCHF bland miljoner andra hyllor och etiketter. Etiketterna är också de symboler som vi använder när vi kommunicerar med varandra och då måste vi vara hyfsat överens om vad som ryms i hyllorna om vi ska förstå varandra.

  Det grundläggande filosofiska problemet genom alla tider är att vi alla har en tendens att tro att vi VET, eller snarare känner till, vad SUBSTANSEN är hos etiketten/konceptet.

  För att referera till min favoritfilosof Schopenhauer så menar han i sin fundamentala kritik av den store filosofen Kant att det inte kan finnas någon annan substans i den aktuella etiketten/konceptet än alla de samlade experimentella fakta som finns i hyllan med en viss etikett. Av den totala mängden fakta som kan stoppas i en viss hylla (HÄST eller LCHF) finns det ingen som personligen kan ta till sig alla dessa fakta även om Tombola gör tappra försök medan de allra flesta andra har ganska lite kunskap.

  Problemet uppstår när vi har officiella auktoriteter som säger att de VET (och har tolkningsföreträde som det heter) vad som gäller för en viss hylla och detta inte stämmer med verkligheten. Exempel är t.ex. att mättat fett är farligt eller att det är farligt att befinna sig i ett ketogent tillstånd.

  Om man som JE/AH vill kasta ut etiketten LCHF och samtidigt förespråka de fakta som ryms på hyllan så blir det ju svårt att överhuvud taget kommunicera med andra människor. Den förvirring som då skapas har kanske ett ekonomiskt syfte men som knappast lär föra allmänhetens kunskap kring LCHF framåt – tvärtom i mina ögon.

 62. 62
  sofia säger

  @ tombola:” … det känns inte bra det här – hela den här tråden borde tas bort!”

  Är det rätta vägen att sopa ”det som hänt under mattan”?
  Eller går det att lära sig något inför framtiden – bli mer varsam med ord och spekulationer?

  Kan det vara så att diskussionen från professor Görans krönika ”Att lägga sig eller stå upp i kostdebatten” hänger kvar?

  Var det här det började?
  https://www.kostradgivarna.se/2013/06/mat-sekten/#comments

  Är det verkligen så att ” … dessa två kostrådgivare nu kastat in handduken och istället ställer upp helhjärtat bakom de officiella kostråden …” (Göran Sjöberg)?

 63. 63
  Dacke säger

  Är det så att Anna Hallén m fl tar någonsorts marknadsandelar från Annika och SSS, eller varför gnatar Ni så på dom?

  Efter den här diskussionen är jag säker på att det finns drag av sekterism bland LCHF-arna.

  Jag tycker det är trist, men min tolkning liknar katolikernas kamp mot protestanterna i Frankrike på 1500-talet:

  LCHF är den enda och rätta läran.
  Ni ska inga andra gudar hava jämte Annika Dahlqvist och SSS.
  Alla avfällingar ska avrättas offentligt och brännas på bål.

  Kan vi inte koncentrera alla våra krafter på att föra vidare LCHF som hälsobringande livsstil i stället!

 64. 64
  Ann Kristin säger

  @ Dacke:
  Det är jag som har börjat ”gnata”, så jag tar på mig det. Jag tycker att jag försöker förklara att det handlar om moral. Tar Anna Hallén ”marknadsandelar” från LCHF? Ja, inte gör det LCHF någon nytta. Det finns ju ett gigantiskt motstånd redan som det är. Fler, inte färre, behöver LCHF. Särskilt sådana som jag, som dricker fett och luktar tuggummi hela dagarna och inte har ”ett naturligt ätande”.

  Du skriver:

  ”Jag tycker det är trist, men min tolkning liknar katolikernas kamp mot protestanterna i Frankrike på 1500-talet:

  LCHF är den enda och rätta läran.
  Ni ska inga andra gudar hava jämte Annika Dahlqvist och SSS.
  Alla avfällingar ska avrättas offentligt och brännas på bål.”

  Det liknar ingenting av vad jag har skrivit, ingen är gud, ingen ska avrättas. Det var inte jag som började med de hårda omdömena om andras syn på LCHF. Jag vill bara se lite hyfs.

  Vi får väl enas om att vi är oense.

 65. 65

  @ Ann Kristin

  Jag håller med dig, Ekne och Hallén uppträder irrationellt när de tar avstånd från LCHF. De gör det dessutom offentligt på en blogg och därför borde de ha räknat med att det skulle uppstå vissa frågor. Eller vad hade de tänkt sig? Att vi alla skulle applådera och tycka att deras ställningstagande är fullt förståligt på grund av några majskorn hit och dit? Hade de inte velat ha en diskussion kring sin distansering kunde de i all tysthet gjort sorti från Kostrådgivarna.

 66. 66
  Gunnar säger

  @ Professor Göran:
  Jag håller verkligen med dig för klara begrepp underlättar både kommunikation och den egna hjärnans arkivering av sådant som har med LCHF att göra.

  För mig har lådan LCHF blivit indelad i en massa små fack med sina egna små etiketter. Att nu börja att blanda ihop saker och ting gör den stora prydligt organiserade lådan till en skräplåda istället med allt möjligt som sticker ut åt alla håll och det känns inte bra.

 67. 67
  Vox Humanae säger

  Jag hade börjat mjukna lite, men eftersom Eknes artikel länkades så läste jag den igen och blev ännu mer förbannad.
  En kostrådgivare som inte står ut med att frågvisa nybörjare undrar vad man får äta under lchf? VA? Ursäkta mig, men lägg inte ner benämningen lchf, lägg ner verksamheten som kostrådgivare!

  Så kommer man till nästa röda skynke. Vi som varit med ett tag på bloggarna vet att det finns flera som inte lyckas med sin viktnedgång eller som går ner några kilo och stannar på en platå. Att det finns diabetiker som inte får ned sitt blodsocker tillräcklig mycket, att det finns människor med andra sjukdomar och problem som inte blir tillräckligt hjälpta. Vi försöker då hjälpa dessa med att rekommendera en striktare variant av kosten och ger goda råd för hur man kan göra. När vi försöker hjälpa människor som behöver mera hjälp så blir både vi och de kallade för SEKTERISTER!

  Utöver det så kan man förstå att dessa kostrådgivare kommer att fortsätta rekommendera en kost som fullständigt passar in under begreppet lchf. Det upplever både jag och andra som rent oärligt.

  Min erfarenhet är att det ytterst sällan kommer in fanatiker på de seriösa lchfbloggarna och när de väl kommer så blir de oftast vänligt upplysta, det är bara de väldigt envisa (kanske provokatörer) som ibland får våra känslor att rinna över alltför mycket. Men, att vi reagerar mänskligt bevisar väl att vi är just människor, något som man ibland kan ifrågasätta hos företrädare för dietismen när de rabblar sina ramsor likt tibetanska munkar eller katolska radbandsräknare.

  En offentlig person som gör ett offentligt uttalande får finna sig i att bli både granskad och kritiserad. Därför är det extra viktigt för sådana att tänka sig för både 5 och 6 gånger innan man säger något. I detta fall är det uppenbart många människor som tagit illa upp och känner sig orättvist utpekade. Någon har försökt, med gott uppsåt, att avsluta diskussionen, men eftersom vi är människor och styrs av både känslor och intellekt så tror jag att detta måste diskuteras klart. Vi ska bara akta oss för att låta känslorna ta för mycket överhand så att vi blir de fanatiker som vi beskylls vara.

 68. 68

  @ 65 Lena. Avsikten var att väcka uppmärksamhet för att maximera sin egen verksamhet.
  Allt är sprunget ur Pauluns lära. Paulun GI, LCHP, LCHQ, Pauluns näringscenter Pauluns Matprodukter. Fredrik Paulun är en driftig affärsman med tvivelaktiga metoder.
  https://fitnessguru.se/48660-fredrik-paulun-var-tids-storsta-charlatan.
  Paulun har utbildat AH som i sin tur har utbldat JE. Att väcka uppmärksamhet gjorde även A-M J på ULTIMAT.
  Så om någon fortfarande har svårt för att se avsikten så beror det på att man inte vill, alt.tycker det är roligare att trolla.

 69. 69
  sofia säger

  @ Vox Humanae:” … eftersom vi är människor och styrs av både känslor och intellekt så tror jag att detta måste diskuteras klart. Vi ska bara akta oss för att låta känslorna ta för mycket överhand så att vi blir de fanatiker som vi beskylls vara.”

  Om det hade funnits en ”gillafunktion” vid din kommentar hade du fått tummen upp 🙂 Du har rätt i att det gäller att hitta balansen mellan att låta sig tystas av sektstämplarfalangen och att som Ann Kristin (hon gnatar inte!) m.fl. fortsätta att ta en saklig diskussion; eller ska man helt sonika nonchalera ”sektgnatet”? Man kan inte hindra andra att stämpla kostintresserade personer som äter enligt LCHF-konceptet för sekterister, men försöka hantera det på ett klokt sätt.

 70. 70

  @juni

  Jag tycker du drar lite för förhastade slutsatser. Ingen av oss kan veta vilka motiv som ligger bakom deras distansering, däremot kan vi spekulera.

  Du skrev:
  ”Så om någon fortfarande har svårt för att se avsikten så beror det på att man inte vill, alt.tycker det är roligare att trolla”.

  Är det mig du anklagar för att trolla?

 71. 71

  @ 70 Lena. Nej lena,jag anklagar dig inte för att trolla. Du vill bara inte se det uppenbara sambandet.

 72. 72

  Juni

  Jag frågade mig vilka reaktioner Hallén och Ekne väntade sig efter att de distanserat sig från begreppet LCHF. Deras intentioner vet jag ingenting om. Och det gör väl egentligen inte du heller?

 73. 73
  Annika Dahlqvist säger

  @ 72 Lena:
  Deras intentioner är att sprida LCHF-budskapet, och att dessutom kunna leva på att göra det.
  Därför vill de inte ha för mycket bråk i LCHF-samhället, och inte några utvikningar som kan tas som extremism från antagonister och allmänhet.
  Problemet är att de tror att de kan uppfostra LCHF-arna till att agera som de vill.
  Jag har kommit fram till att det inte går att uppfostra LCHF-folket, lika lite som folk i övriga internet-sfären.
  Jag har också kommit fram till att jag inte har någon möjlighet att leva på inkomster från LCHF-verksamhet, men jag har ju ett läkaryrke att falla tillbaka på.

 74. 74
  Gunnar säger

  En sökning på varumärket LCHQ hos patentverket:

  https://www.prv.se/sv/Varumarke/Ar-ditt-varumarke-unikt/

  Ger följande resultat:

  Lydelse / Varumärke: LCHQ
  Innehavare: Fredrik Paulún, Villavägen 8, 172 76 Sundbyberg, Sverige
  Ombud: Grönberg Gunnard Advokatbyrå Kommanditbolag, Hitechbuilding 151, 101 52 Stockholm, Sverige
  Sökande: Fredrik Paulún, Villa Höja, Smiths väg 8, 132 39 Saltsjö-Boo, Sverige
  Klasser: 5, 29, 30, 31, 32, 41, 43, 44
  Ansökningsnummer: 2011/00485
  Ingivningsdatum: 2011-01-20
  Registreringsnummer: 0417491
  Registrerad: 2011-04-01
  Status: Registrerad
  Typ: Nationellt varumärke

  Det finns mer där men tycker det räcker och ser fram emot eventuella synpunkter.
  Kan det vara så att de finns de som vill distansera sig från LCHF för att istället
  använda sig av det registrerade varumärket LCHQ ?

 75. 75

  @ 72 Lena.De har uppnått sina förväntade reaktioner. Uppmärksamhet genom ”sektantydande”

  Du vill fortfarande inte se sambandet.Kanske är du för naiv.

 76. 76

  Per-Olof Ahl grundare av Kappahl sa en gång vid en intervju av en journalist angående en del negativa skriverier om honom. Det spelar ingen roll VAD dom skriver bara dom skriver om mig.Efter ett tag så är det bara mitt namn som folk kommer ihåg och det är billig och effektiv reklam.

  Betänk att Paulun är en framgångsrik affärsman

 77. 77

  @ Annika

  Jag tror också att deras intentioner, fram tills för några dagar sedan i alla fall, var att kunna leva på LCHF-konceptet. Nu verkar Anna Hallén (och kostrådgivarna?) ha något annat på gång.

  Tonen Hallén o Ekne har haft har varit mästrande och precis som du säger har de försökt ”uppfostra” oss som äter LCHF. Det är nog tonen som fått folk att gå i taket.

 78. 78
  Kattmoster säger

  @ 73 Annika Dahlqvist:

  Klart att det inte går att uppfostra oss LCHF:are. Då hade vi ju inte varit LCHF:are utan snällt ätit den kost Livsmedelsverket rekommenderar.

  Och att tro att det går att uppfostra dem som har så modiga, självständiga och icke auktoritetsbundna förebilder som du och Skaldeman är ju befängt (och smått komiskt).

 79. 79
  Mats Lindberg säger

  Den som läst Eknes inlägg på https://www.kostradgivarna.se/2013/07/eftertankar/ och fortfarande spyr galla över henne har i min mening uppenbarligen själv onda avsikter.
  Skäms!

 80. 80

  @ 79

  Jag tycker det är bra att du ventilerar din mening Mats.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa