Motion om lågkolhydratkost före GBP

DSP, Dalarnas Sjukvårdsparti, har motionerat i landstinget om att pengar kan sparas genom att ge råd om lågkolhydratkost (tex LCHF) före fetmaoperation, GBP.

Hoppas att det sprider sig att Sjukvårdspartiet tar ställning för LCHF!

 

Comments

 1. 1

  Vällovligt, verkligen… 💡

 2. 2

  Låter mycket intressant.Hoppas det ger resultat.

 3. 3
  sören kristiansson säger

  Helt riktigt och moget tänkt av DSP.
  Här i Sverige skär vi hellre till stooooora kostnader, än att våga koppla för nya grepp. Hoppas deras motion leder till framgång för dem. Kanske vågar några andra följa efter, för det handlar om i denna fråga att gå emot de så väl inpinkade strömningarna och stå emot när det blåser.

 4. 4

  Änteligen påverkan även från det hållet! Jättebra och hoppas det kommer något liknande även på andra ställen i vårt land….. Sådana här initiativ kommer att påskynda det hela, bra!

 5. 5
  farmor Kaisi säger

  Äntligen! Förslag i rätt tidevarv…

 6. 6

  Fenomenalt! Jag hoppas verkligen att andra landsting tar efter detta!

 7. 7

  Inte en dag för tidigt! Lysande!

 8. 8
  Lilly Torva säger

  Jaha, ni! Låter ju bra, eller? Man skall ju vara väldigt överviktig för att få göra den operationen har jag hört och läst. Vad händer med dem som inte LCHF fungerar för då? De kommer att åka på ännu en segproppskloss innan de kan få sin operation.
  Varför kan det inte finnas mer valfrihet för oss patienter? Varför måste man alltid vara sååå för LCHF och sååå emot allt annat eller tvärt om?
  Som att allt antingen är svart eller vitt, när livet inkluderar alla färger!
  Önskar alla en skön vecka, vare sig ni jobbar eller har semester eller är pensionärer.
  Livet leker!

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Lilly Torva:
  Det sägs i samband med viktop att alla andra (vettiga?) icke-kirurgiska metoder ska vara prövade före operationsbeslut. Detta ska vara gjort redan före remiss till operation. Men läkarna i allmänhet ute i landet rekommenderar inte de överviktiga patienterna att seriöst prova LCHF. Tvärtom är det många som varnar för metoden, och påstår att den är farlig för hälsan. Det är detta vi vill ändra på så att yrkespersoner inom sjuk- och hälsovård börjar rekommendera LCHF som viktminskningsmetod, utan att varna för den.

 10. 10
  Sohlis säger

  @Lilly Torva:

  Var i motionen läser du att valfriheten skall begränsas?

  Jag läser det som tvärt om, alltså öka valfriheten genom att på ett bra sätt erbjuda lågkolhydratskost. De flesta får nog inte ens chansen…

 11. 11

  Är man inte insatt så är det väldigt lätt att göra tolkningar som inte är relevanta. Det är så lätt att tro och sedan ha en åsikt. Som tur är så finns det folk som påpekar det felaktiga.

 12. 12
  Ann Kristin säger

  @ Lilly Torva:
  Du kanske ska läsa motionen ordentligt först, så får du se vad det handlar om. I Dalarna finns det två metoder – svält och spring, eller skär pch dumpa (dumpning är ett stort problem efter GBP).

  Jag har en f d elev som genomgått operationen, och lyckades inte intressera henne för LCHF, trots flera år av försiktig information. Nu har hon gått ner 30 kg, väger fortfarande 100 kg och kommer inte längre. Hon orkar inte leva riktigt som hon borde. Man kan överäta genom att äta hela tiden, trots att magsäcken är minimal. Dessutom kan den töjas ut och snart är många GBP tillbaka på den gamla vikten.

  OM man sedan ser till toatalen, de problem och risker som finns med GBP, samt kostnaden, så undrar man ju verkligen varför LCHF inte prövas först. Riskerna med LCHF, som det pratas om, och som inte har stöd i forskningen, är i vilket fall mindre än riskerna med GBP. Jag vet vad jag ska rösta på i nästa val.

 13. 13
  Zonen säger

  Nåväl, klarar inte vår sjukvård av att ge adekvata kostråd till diabetiker så blir det ju samma sak med råden till de överviktiga….. Känner ett flertal som har problem efter genomförd GBP och det till del beroende på att det även här krävs vissa livsstils/kostförändringar och alla motiveras/informeras inte inför detta på rätt sätt!
  Alla dom här GBP ligger ju på SBU:s ansvar eftersom dom för några år sedan kom fram till att det är den bästa viktnedgångsmetoden och det utan att den gången kontrollerat alla tillgängliga koster.
  Anlitade ”experter” var inte uppdaterade……

 14. 14

  Bra. Exempel på sluppna GPB- och andra operationer https://4health.se/varsagod-varden-och-sverige

 15. 15
  Ann Kristin säger

  @ Anna Sparre:
  Fantastiskt. Du har ju en väldigt gedigen utbildning, så jag ska följa din sida fortsättningsvis. En stor del av medborgarna går under…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa